Otázky a odpovede
Nevím si rady

Nejsem si jistý a tak je vás dovolím zeptat:
Vysvětlí mi prosím někdo, jak "funguje" na Marsu padák, který byl použit při čtvrtečním přistání roveru Perseverance na povrchu Marsu, když je na tam přibližně stokrát řidší atmosféra než na Zemi ? Zvláště, když i na Zemi jsou s výsadkem těžších předmětů pomocí padáku (ů) velké problémy a ne každá armáda to doposud zvládla.
Sledujeme další díl "vesmírných děl " Hollywoodu v přímém přenosu? Děkuji.


https://www.ceskenoviny.cz/…751


"Vědci totiž předpokládají, že právě částice slunečního větru, které doslova bombardovaly ovzduší planety po miliardy let, způsobily současný stav: Mars přišel možná až o 99 % své původní atmosféry, která je nyní přibližně stokrát řidší než ta pozemská. "


https://www.stoplusjednicka.cz/…uch


Nejsem si jistý a tak je vás dovolím zeptat: Vysvětlí mi prosím někdo, jak "funguje" na Marsu padák, který byl použit při čtvrtečním přistání roveru Perseverance na povrchu Marsu, když je na tam přibližně stokrát řidší atmosféra než na Zemi ? Zvláště, když i na Zemi jsou s výsadkem těžších předmětů pomocí padáku (ů) velké problémy a ne každá armáda to doposud zvládla. Sledujeme další díl "vesmírných děl " Hollywoodu v přímém přenosu? Děkuji. https://www.ceskenoviny.cz/…751 "Vědci totiž předpokládají, že právě částice slunečního větru, které doslova bombardovaly ovzduší planety po miliardy let, způsobily současný stav: Mars přišel možná až o 99 % své původní atmosféry, která je nyní přibližně stokrát řidší než ta pozemská. " https://www.stoplusjednicka.cz/…uch

jak "funguje" na Marsu padák

Není atmosféra - není padák.
Řídká atmosféra - padák musí být větší plochy.
Nízká gravitace - stačí padák menší plochy.


(gravitační zrychlení Mars 3.69 m/s², Země 9.81 m/s²; hodnoty přibližné velikosti, hodnoty jsou "průměrné" velikosti, protože jinak záleží kde na planetě měříme, jestli na pólech, na rovníku nebo někde mezi)


P.S.: Vložené linky v předchozím příspěvku jsou nefunkční.


[quote="pid:4757, uid:270"]jak "funguje" na Marsu padák[/quote] Není atmosféra - není padák. Řídká atmosféra - padák musí být větší plochy. Nízká gravitace - stačí padák menší plochy. (gravitační zrychlení Mars 3.69 m/s², Země 9.81 m/s²; hodnoty přibližné velikosti, hodnoty jsou "průměrné" velikosti, protože jinak záleží kde na planetě měříme, jestli na pólech, na rovníku nebo někde mezi) P.S.: Vložené linky v předchozím příspěvku jsou nefunkční.
Upravené 24. 2. 2021 o 13:01

Do padáku bola dokonca zašifrovaná "tajná" správa (takto to podávajú MSM): https://duckduckgo.com/?q=parachute+secret+mars
Tá správa bola doslovne "super fun". Očividne sa dobre zabávajú.


Do padáku bola dokonca zašifrovaná "tajná" správa (takto to podávajú MSM): https://duckduckgo.com/?q=parachute+secret+mars Tá správa bola doslovne "super fun". Očividne sa dobre zabávajú.
Upravené 24. 2. 2021 o 13:16

Oprava linků:


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/padak-pouzity-pri-pristani-na-marsu-nesl-tajnou-zpravu/2000387?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=N7PsrVSHpIE-202102240751


https://www.stoplusjednicka.cz/ztracena-atmosfera-2-proc-mars-prisel-o-vodu-i-vzduch


Nezdá se mi, že by padák u předmětné sondy měl větší plochu, spíše je menší...


Oprava linků: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/padak-pouzity-pri-pristani-na-marsu-nesl-tajnou-zpravu/2000387?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=N7PsrVSHpIE-202102240751 https://www.stoplusjednicka.cz/ztracena-atmosfera-2-proc-mars-prisel-o-vodu-i-vzduch Nezdá se mi, že by padák u předmětné sondy měl větší plochu, spíše je menší...

Do padáku bola dokonca zašifrovaná "tajná" správa (takto to podávajú MSM):

A sedí padák na text "zprávy"?
Nechce se mi to teď přepočítávat...


[quote="pid:4761, uid:48"]Do padáku bola dokonca zašifrovaná "tajná" správa (takto to podávajú MSM):[/quote] A sedí padák na text "zprávy"? Nechce se mi to teď přepočítávat...

Nezdá se mi, že by padák u předmětné sondy měl větší plochu, spíše je menší...

Co se zdá je sen ;-)


působí najednou 2 faktory proti sobě:


  • řidší atmosféra na Marsu - větší padák (než na Zemi)
  • nižší gravitace na Marsu - menší padák (než na Zemi)

Teoreticky by to tedy mohlo skončit "padák skoro stejně velký jak na Zemi".


Pokud známe plochu padáku, hmotnost sondy, hustotu atmosféry Marsu, gravitační zrychlení na Marsu, (možná ještě počáteční rychlost vstupu sondy do atmosféry Marsu; asi by šlo aproximovat volným pádem), tak by to šlo zkontrolovat, jestli nám nekecají.


Ale nechce se mi to přepočítávat.


[quote="pid:4762, uid:270"]Nezdá se mi, že by padák u předmětné sondy měl větší plochu, spíše je menší...[/quote] Co se zdá je sen ;-) působí najednou 2 faktory proti sobě: * řidší atmosféra na Marsu - větší padák (než na Zemi) * nižší gravitace na Marsu - menší padák (než na Zemi) Teoreticky by to tedy mohlo skončit "padák skoro stejně velký jak na Zemi". Pokud známe plochu padáku, hmotnost sondy, hustotu atmosféry Marsu, gravitační zrychlení na Marsu, (možná ještě počáteční rychlost vstupu sondy do atmosféry Marsu; asi by šlo aproximovat volným pádem), tak by to šlo zkontrolovat, jestli nám nekecají. Ale nechce se mi to přepočítávat.
Upravené 24. 2. 2021 o 13:42

Teoreticky by to tedy mohlo skončit "padák skoro stejně velký jak na Zemi".

Pokud je na Marsu 100x ridsi atmosfera, tak by asi mel mit padak 100x vetsi plochu pri stejnem g. 100x vetsi plocha je 10x vetsi prumer.
Protoze na Marsu je cca 3x mensi gravitecni zrychleni, tak by mel stacit padak o 10/3 vetsi plose nez na zemi.
Takze 3x vetsi padak by to mohl udrzet. Pokud se teda nepletu.


[quote="pid:4766, uid:240"]Teoreticky by to tedy mohlo skončit "padák skoro stejně velký jak na Zemi".[/quote] Pokud je na Marsu 100x ridsi atmosfera, tak by asi mel mit padak 100x vetsi plochu pri stejnem g. 100x vetsi plocha je 10x vetsi prumer. Protoze na Marsu je cca 3x mensi gravitecni zrychleni, tak by mel stacit padak o 10/3 vetsi plose nez na zemi. Takze 3x vetsi padak by to mohl udrzet. Pokud se teda nepletu.

Pokud se teda nepletu.

Pokud jsem nic nepřehlédl, tak by to asi mohlo být (závislosti odporové síly na ploše padáku a hustotě prostředí jsou lineární).


Pokud se týká role velikosti počáteční rychlosti při vstupu do atmosféry - odporová síla prostředí je úměrná %druhé mocnině% rychlosti. Takže rychlost má silný vliv.
Tzn. čím větší rychlost vstupu do atmosféry, tím lépe brzdí i menší padák. A čím větší padák, tím větší riziko jeho utržení při vysoké vstupní rychlosti.
Spíše menší padák ale tím pádem hodně ztrácí na účinnosti s poklesem rychlosti, tedy čím víc těleso zbrzdí, tím hůř padák brzdí...což se zase může projevit relativně vysokou dopadovou rychlostí...


Nezanedbatelnou roli hraje i tvar padáku, padák lepšího tvaru může mít menší plochu.


[quote="pid:4770, uid:93"]Pokud se teda nepletu.[/quote] Pokud jsem nic nepřehlédl, tak by to asi mohlo být (závislosti odporové síly na ploše padáku a hustotě prostředí jsou lineární). Pokud se týká role velikosti počáteční rychlosti při vstupu do atmosféry - odporová síla prostředí je úměrná %druhé mocnině% rychlosti. Takže rychlost má silný vliv. Tzn. čím větší rychlost vstupu do atmosféry, tím lépe brzdí i menší padák. A čím větší padák, tím větší riziko jeho utržení při vysoké vstupní rychlosti. Spíše menší padák ale tím pádem hodně ztrácí na účinnosti s poklesem rychlosti, tedy čím víc těleso zbrzdí, tím hůř padák brzdí...což se zase může projevit relativně vysokou dopadovou rychlostí... Nezanedbatelnou roli hraje i tvar padáku, padák lepšího tvaru může mít menší plochu.

Asi proto, že Planeta "Mars" je místo na zemi a celé je to FAKE.


Asi proto, že Planeta "Mars" je místo na zemi a celé je to FAKE.

Také jsem si myslel, že se bude nejsíš jednat o studio "Area 51".


Také jsem si myslel, že se bude nejsíš jednat o studio "Area 51".

Také jsem si myslel, že se bude nejsíš jednat o studio "Area 51".

Ha, na základě znalosti parametrů, jak o tom píšu zde:
Ale nechce se mi to přepočítávat.

By šlo "odhalit" - podle plochy padáku atd. - jestli točili na Zemi nebo na Marsu :-))
Ledaže by to byla pouze zfabrikovaná animace a udávané parametry vycucané z prstu...ale ze záběrů mi nepřijde, že by to byl Pixar, když už tak spíše Standa Kubřík, zlaté České, ehmm jewrejské, ručičky.


[quote="pid:4836, uid:311"]Také jsem si myslel, že se bude nejsíš jednat o studio "Area 51".[/quote] Ha, na základě znalosti parametrů, jak o tom píšu zde: [quote="pid:4766, uid:240"]Ale nechce se mi to přepočítávat.[/quote] By šlo "odhalit" - podle plochy padáku atd. - jestli točili na Zemi nebo na Marsu :-)) Ledaže by to byla pouze zfabrikovaná animace a udávané parametry vycucané z prstu...ale ze záběrů mi nepřijde, že by to byl Pixar, když už tak spíše Standa Kubřík, zlaté České, ehmm jewrejské, ručičky.
Upravené 7. 11. 2021 o 10:24

Bylo šlo "odhalit" - podle plochy padáku atd. - jestli točili na Zemi nebo na Marsu :-))

Nešlo. Stačí adekvátně hmotnější model sondy a budeš potřebovat padák stejné plochy jako na Marsu.


[quote="pid:4869, uid:240"]Bylo šlo "odhalit" - podle plochy padáku atd. - jestli točili na Zemi nebo na Marsu :-))[/quote] Nešlo. Stačí adekvátně hmotnější model sondy a budeš potřebovat padák stejné plochy jako na Marsu.
Upravené 6. 11. 2021 o 21:46

Nešlo. Stačí adekvátně hmotnější model sondy a budeš potřebovat padák stejné plochy jako na Marsu.

To by museli lhát o hmotnosti sondy. Jenom aby pak z rozměrů sondy nevycházelo, že by musela být celá z olova nebo uranu.
Což by při podvodu teoreticky mohlo být.
Dík za doladění.
Pomôže pri výpočtoch?

Jozi přidává vzorec, který vypadá dobře, asi by šel i ověřit z nezávislého zdroje. Ale do výpočtu se mi stejně nechce, vzhledem k doladění od Ladiče nedávám moc šancí tomu, že bychom je tímto způsobem chytili na hruškách.
Na základě tohoto vlákna se může o výpočet pokusit kdokoliv.
Mohl bych pak případně udělat druhé oči...


[quote="pid:41535, uid:781"]Nešlo. Stačí adekvátně hmotnější model sondy a budeš potřebovat padák stejné plochy jako na Marsu.[/quote] To by museli lhát o hmotnosti sondy. Jenom aby pak z rozměrů sondy nevycházelo, že by musela být celá z olova nebo uranu. Což by při podvodu teoreticky mohlo být. Dík za doladění. [quote="pid:41539, uid:178"]Pomôže pri výpočtoch?[/quote] Jozi přidává vzorec, který vypadá dobře, asi by šel i ověřit z nezávislého zdroje. Ale do výpočtu se mi stejně nechce, vzhledem k doladění od Ladiče nedávám moc šancí tomu, že bychom je tímto způsobem chytili na hruškách. Na základě tohoto vlákna se může o výpočet pokusit kdokoliv. Mohl bych pak případně udělat druhé oči...
Upravené 7. 11. 2021 o 10:47
1.46k
14
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept