Zdravie a záhrada
Mšice

Ahoj, co byste prosím poradili na mšice?


Ahoj, co byste prosím poradili na mšice?

U mladých stromčekov som napadnuté listy prestriekal a očistil prúdom vody každý deň. Pomohlo. Ale treba aj zabrániť mravcom loziť na stromček, oni si ich tam chovajú ako domáce zvieratá.
U veľkých stromov to nemá význam. Tam si vždy počkám na lienky, a tie strom vyčistia. (kým vošky lezú len po listoch, tak je to OK. Horšie je, ak sa rozlezú aj na ovocné plody. Práve preto je dobré nepoužívať chémiu a nechať si nasťahovať do záhrady hmyz, čo žerie vošky, aby aj prezimoval)


Kedysi jeden navštevník fóra odporúčal Nimbový olej (má to arómu ako zeleninový bujon). Zmieša sa s vodou v určitom pomere a ako emulgant môžeš použiť JAR (prostriedok na umývanie riadu). Osobne som to neskúšal. Ale na internete nájdeš návody s týmto olejom (angl. Neem oil).


U mladých stromčekov som napadnuté listy prestriekal a očistil prúdom vody každý deň. Pomohlo. Ale treba aj zabrániť mravcom loziť na stromček, oni si ich tam chovajú ako domáce zvieratá. U veľkých stromov to nemá význam. Tam si vždy počkám na lienky, a tie strom vyčistia. (kým vošky lezú len po listoch, tak je to OK. Horšie je, ak sa rozlezú aj na ovocné plody. Práve preto je dobré nepoužívať chémiu a nechať si nasťahovať do záhrady hmyz, čo žerie vošky, aby aj prezimoval) Kedysi jeden navštevník fóra odporúčal Nimbový olej (má to arómu ako zeleninový bujon). Zmieša sa s vodou v určitom pomere a ako emulgant môžeš použiť JAR (prostriedok na umývanie riadu). Osobne som to neskúšal. Ale na internete nájdeš návody s týmto olejom (angl. Neem oil).

U mladých stromčekov som napadnuté listy prestriekal a očistil prúdom vody každý deň.

Zkoušel jsem rozprašovačem a pak ještě zalít a mšice utopit.
Sice jsem tak zlikvidoval hodně mšic, nicméně, stejně se za den nebo dva, kdy jsem jim nechal klid, objevily znovu.


JAR, mýdlová voda atd...neuškodím rostlinám též?


Také jsem slyšel o octu s olejem, ale tam byly také rady smíchat ještě s mycím prostředkem na nádobí.


Dodatek: Zkoušeli jste odradit mšice afrikány? (aksamitníky)


[quote="pid:71011, uid:6"]U mladých stromčekov som napadnuté listy prestriekal a očistil prúdom vody každý deň.[/quote] Zkoušel jsem rozprašovačem a pak ještě zalít a mšice utopit. Sice jsem tak zlikvidoval hodně mšic, nicméně, stejně se za den nebo dva, kdy jsem jim nechal klid, objevily znovu. JAR, mýdlová voda atd...neuškodím rostlinám též? Také jsem slyšel o octu s olejem, ale tam byly také rady smíchat ještě s mycím prostředkem na nádobí. Dodatek: Zkoušeli jste odradit mšice afrikány? (aksamitníky)
Upravené 9. 5. 2022 o 00:36

Mýdlová voda
Pozor, ale ne obyčejné kosmetické mýdlo, ani tekuté, musí to být hnědé mýdlo typu Jelen. Bere se 100 g mýdla na 1L vody. Do hotového roztoku mýdla přidat 200 ml rostlinného oleje, nejlépe řepkového. Olej lít tenkým proudem za stálého míchání. Výsledný roztok ředíme 1:10. Toto je 100% účinné. Pokud chcete účinnost 120% smile , použijte místo vody zchlazený odvar z jehličí chvojných dřevin např. jalovce, tůje, jedle, smrku a pod. (možno použít i olej z těchto rostlin) Do odvaru můžete přidat i hrst tymiánu.
Tento roztok také láká slunéčko sedmitečné. Postřik opakovat 1x za 10 dnů.
Pokud se použije obyčejné kosmetické mýdlo, roztok nebude mít žádný účinek.


[quote="pid:71012, uid:781"]Mýdlová voda[/quote]Pozor, ale ne obyčejné kosmetické mýdlo, ani tekuté, musí to být hnědé mýdlo typu Jelen. Bere se 100 g mýdla na 1L vody. Do hotového roztoku mýdla přidat 200 ml rostlinného oleje, nejlépe řepkového. Olej lít tenkým proudem za stálého míchání. Výsledný roztok ředíme 1:10. Toto je 100% účinné. Pokud chcete účinnost 120% ;) , použijte místo vody zchlazený odvar z jehličí chvojných dřevin např. jalovce, tůje, jedle, smrku a pod. (možno použít i olej z těchto rostlin) Do odvaru můžete přidat i hrst tymiánu. Tento roztok také láká slunéčko sedmitečné. Postřik opakovat 1x za 10 dnů. Pokud se použije obyčejné kosmetické mýdlo, roztok nebude mít žádný účinek.
Upravené 9. 5. 2022 o 01:11
433
4
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept