Egregoriálno-matričné riadenie
Pozar na Grimaldi Lines (prepravni lod-trajekt) s nazvem "Euroferry Olympia"
Y

Online dnes, 8.16 Uhr (Update: 14.53 Uhr)
Stovky zachraneny, jsou i nezvestni
Téměř všech 300 lidí na palubě osobní lodi "Euroferry Olympia", na ktere horelo na cestě mezi Igoumenitsou na severozápadem Řecka a Brindisi ve východní Itálii, je v bezpečí. Přinejmenším 2 lidé byli uvězněni v garážových palubách. Několik lidí se pohřešuje.
Trajekt byl podle italských médií zcela evakuován, oznámila v pátek Italská lodní společnost Grimaldi Lines. Záchranáři s zadrženými zřejmě komunikovali a snažili se je osvobodit, informovala v pátek ráno Řecká televize ERT s odvoláním na pobřežní stráž. Kromě toho se pohřešuje deset z 290 (11) cestujících a členů posádky.
V přístavu Korfu, kam dorazilo nejméně 278 zachráněných cestujících a členů posádky, byly seznamy cestujících porovnány se jmény lidí.
Několik řidičů nákladních vozidel mezi pasažéry hovořilo o kolegach, kteří měli strávit noc ve svých kabinách v garážích pod palubou.
Palivo neuniklo
Loď má být stabilní a neztratila žádné palivo, informovala Italská tisková agentura ANSA s odvoláním na Grimaldi Group, ke které patří značka Grimaldi Lines, která zase provozuje trajekt "Euroferry Olympia". Záchranářům vyšlo vstříc poměrně klidné počasí, které v pátek v regionu panovalo.
Není jasné, zda na lodi byli i černí pasažéři – cestu ze západního Řecka do Itálie už léta využívají migranti a uprchlíci, kteří se skrývají v nákladních automobilech a pod nimi, aby se přes Itálii dostali do střední a severní Evropy.
Několik clunu a lodí přijelo na pomoc
K incidentu došlo u severního pobřeží ostrova Korfu, který leží mezi Řeckem a Albánií. Podle pobřežní stráže kapitán po vypuknutí požáru vyzval cestující, aby loď okamžitě opustili.
Řecké orgány vyslaly tři hlídkové čluny a tři remorkéry pobřežní stráže na osobní loď plující pod italskou vlajkou. Do akce se zapojily i tři vrtulníky.
Několik lodí a lodí přijelo na pomoc
K incidentu došlo u severního pobřeží ostrova Korfu, který leží mezi Řeckem a Albánií. Podle pobřežní stráže kapitán po vypuknutí požáru vyzval cestující, aby loď okamžitě opustili.
Řecké orgány vyslaly 3 hlídkové čluny a 3 remorkéry pobřežní stráže na osobní loď plující pod italskou vlajkou. Do akce se zapojily i 3 vrtulníky.
Příčina požáru zatím není známa, vyšetřování zahájila Řecká pobřežní stráž. Požár vypukl náhle kolem 4: 30 (místního času; 3: 30 SEČ). Podle listu The Greek Reporter vypukl požár na palubě trajektu, pravděpodobně ho způsobil nákladní automobil. Na televizních záběrech byla celá loď v plamenech.
Zraněný, 42letý člen posádky, byl na Korfu převezen hlídkovým člunem pobřežní stráže a převezen do nemocnice. V televizi bylo vidět, jak muže při příjezdu na Korfu podpírali hasiči. Podle médií měl muž potíže s dýcháním.
Cely clanek zde.


Online dnes, 8.16 Uhr (Update: 14.53 Uhr) Stovky zachraneny, jsou i nezvestni Téměř všech 300 lidí na palubě osobní lodi "Euroferry Olympia", na ktere horelo na cestě mezi Igoumenitsou na severozápadem Řecka a Brindisi ve východní Itálii, je v bezpečí. Přinejmenším 2 lidé byli uvězněni v garážových palubách. Několik lidí se pohřešuje. Trajekt byl podle italských médií zcela evakuován, oznámila v pátek Italská lodní společnost Grimaldi Lines. Záchranáři s zadrženými zřejmě komunikovali a snažili se je osvobodit, informovala v pátek ráno Řecká televize ERT s odvoláním na pobřežní stráž. Kromě toho se pohřešuje deset z 290 (11) cestujících a členů posádky. V přístavu Korfu, kam dorazilo nejméně 278 zachráněných cestujících a členů posádky, byly seznamy cestujících porovnány se jmény lidí. Několik řidičů nákladních vozidel mezi pasažéry hovořilo o kolegach, kteří měli strávit noc ve svých kabinách v garážích pod palubou. **Palivo neuniklo** Loď má být stabilní a neztratila žádné palivo, informovala Italská tisková agentura ANSA s odvoláním na Grimaldi Group, ke které patří značka Grimaldi Lines, která zase provozuje trajekt "Euroferry Olympia". Záchranářům vyšlo vstříc poměrně klidné počasí, které v pátek v regionu panovalo. Není jasné, zda na lodi byli i černí pasažéři – cestu ze západního Řecka do Itálie už léta využívají migranti a uprchlíci, kteří se skrývají v nákladních automobilech a pod nimi, aby se přes Itálii dostali do střední a severní Evropy. **Několik clunu a lodí přijelo na pomoc** K incidentu došlo u severního pobřeží ostrova Korfu, který leží mezi Řeckem a Albánií. Podle pobřežní stráže kapitán po vypuknutí požáru vyzval cestující, aby loď okamžitě opustili. Řecké orgány vyslaly tři hlídkové čluny a tři remorkéry pobřežní stráže na osobní loď plující pod italskou vlajkou. Do akce se zapojily i tři vrtulníky. Několik lodí a lodí přijelo na pomoc K incidentu došlo u severního pobřeží ostrova Korfu, který leží mezi Řeckem a Albánií. Podle pobřežní stráže kapitán po vypuknutí požáru vyzval cestující, aby loď okamžitě opustili. Řecké orgány vyslaly 3 hlídkové čluny a 3 remorkéry pobřežní stráže na osobní loď plující pod italskou vlajkou. Do akce se zapojily i 3 vrtulníky. Příčina požáru zatím není známa, vyšetřování zahájila Řecká pobřežní stráž. Požár vypukl náhle kolem 4: 30 (místního času; 3: 30 SEČ). Podle listu The Greek Reporter vypukl požár na palubě trajektu, pravděpodobně ho způsobil nákladní automobil. Na televizních záběrech byla celá loď v plamenech. Zraněný, 42letý člen posádky, byl na Korfu převezen hlídkovým člunem pobřežní stráže a převezen do nemocnice. V televizi bylo vidět, jak muže při příjezdu na Korfu podpírali hasiči. Podle médií měl muž potíže s dýcháním. Cely clanek [zde](https://orf.at/stories/3247856/).
Upravené 18. 2. 2022 o 18:42

19.02.22
Trajekt hoří, 8 nezvěstných
Na palubě trajektu bylo naloženo 153 automobilů, velká část z toho kamiony. Na leteckých snímcích jsou patrné jejich trosky poté, co je sežehl plamen.
"Kamiony a náklad, všechno shořelo. Nebyla šance požár uhasit,“
https://www.lodninoviny.cz/Cruising/trajekt-hori-8-nezvestnych


20.02.22
TRAJEKT STÁLE HOŘÍ, PÁTRÁNÍ PO POHŘEŠOVANÝCH JE NEÚSPĚŠNÉ
Pátrání po pohřešovaných osobách na italském trajektu “Euroferry Olympia”, který od pátku hoří nedaleko řeckého ostrova Korfu, je extrémně komplikované. “Na vnější straně lodi měříme teploty kolem 600 stupňů. To člověk nemůže nic udělat,“ řekl v řecké televizi šéf zvláštního velení řecké civilní obrany Giorgos Mitsis. Po dvanácti lidech, kteří jsou na oficiálním seznamu pohřešovaných cestujících, není ani stopy.
Jak uvedla řecká média, tak ještě v sobotu odpoledne byly vidět husté mraky dýmu na míle daleko. Státní zastupitelství ostrova Korfu mezitím zahájilo prvotní vyšetřování. Jako první měl vypovídat kapitán a dva důstojníci. Dosud nedošlo k žádnému zatčení, uvedl státní rozhlas.
Podle informací z kruhů pobřežní stráže v Pireu pochází sedm pohřešovaných osob z Bulharska , tři z Řecka a po jedné z Turecka a Litvy . Byli to všichni řidiči kamionů, kteří strávili páteční noc, v době vypuknutí požáru, ve svých vozidlech v garážích – ačkoli to není povoleno…
Podle italské lodní společnosti Grimaldi, která trajekt vlastní, bylo na palubě registrováno 290 lidí: 239 cestujících a 51 členů posádky. Skutečnost, že podle pobřežní stráže byli mezi zachráněnými dva migranti z Afghánistánu, kteří se oficiálně neodbavili na trajektu, přiživila obavy, že další lidé nemuseli být ve skutečnosti zachráněni.
Protestní dopis od řeckých řidičů kamionů o poměrech na trajektu
Existují ale také informace, že podmínky na palubě trajektu byly špatné. Sdružení řeckých řidičů kamionů už písemně protestovalo. Podle protestního dopisu, který byl zveřejněn v řeckém tisku, prý mimo jiné, nákladní vozy na auto-palubách při předchozích cestách parkovaly příliš blízko u sebe. Odboráři si také stěžovali, že nefunguje ventilační systém na parkovacích palubách a že není dostatek kabin pro počet přepravujících cestujících.
O příčinách nehody nejsou žádné informace.
https://paluba.eu/lode-technika/trajekt-stale-hori-patrani-po-pohresovanych-je-neuspesne/


Po dvou dnech zachránili řidiče z trajektu, který hořel u Korfu
Dva dny po požáru trajektu společnosti Grimaldi Lines plujícího do Brindisi se řeckým záchranářům podařilo objevit a zachránit jednoho z nezvěstných, uvedla řecká stanice ERT. Zachráněný 21letý běloruský řidič kamionu slezl z trajektu na remorkér po žebříku.
„Řekněte mi, že jsem naživu,“ zněla první slova zachráněného řidiče.
Řečtí záchranáři v neděli vstoupili na loď, kde pátrali po 12 nezvěstných lidech. Bělorus jim sdělil, že slyšel na trajektu další hlasy. Celý trajekt ovšem nešlo hned prohledat, protože jeho části byly ještě příliš horké. Loď hořela ještě v sobotu.
Na trajektu Euroferry Olympia plujícím pod italskou vlajkou z řecké Igumenice do italského přístavu Brindisi vypukl v pátek brzy ráno silný požár.
Šířit se začal z podpalubí, kde bylo 153 kamionů a 32 aut. Problémem bylo, že kamiony stály těsně vedle sebe a nebyla tam úniková cesta, uvedl jeden ze zachráněných řidičů.
Nezvěstní jsou řidiči, kteří spali v kabinách svých kamionů. Syn jednoho z nezvěstných řeckých řidičů Ilias Gerontidakis řekl serveru Proto Thema, že trajekt byl „hrozný ve všech ohledech“.
„Byl špinavý, byly tam štěnice, neměl bezpečnostní zařízení,“ dodal Gerontidakis. Chyběly tam i kajuty pro řidiče. Bylo jich tam jen 50, takže řidiči museli spát pro třech nebo čtyřech. Mnozí se tomu vyhýbali. „Můj otec spal v kamionu,“ dodal Řek.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/po-dvou-dnech-zachranili-ridice-z-trajektu-ktery-horel-u-korfu-40387738


21.02.22
Grécki hasiči pátrajú po nezvestných osobách na horiacom trajekte
Požiar na lodi Euroferry Olympia plaviacej sa pod talianskou vlajkou trvá už štvrtý deň.
Prevádzkovateľ lode uviedol, že bezpečnostnú kontrolu 27-ročného plavidla naposledy urobili v stredu. /myslí sa 16.02.22/
https://svet.sme.sk/c/22845750/grecki-hasici-patraju-po-nezvestnych-osobach-na-horiacom-trajekte.html


22.02.22
Horiaci trajekt pri Korfu sa podarilo uhasiť
Hasičom sa podarilo uhasiť taliansky trajekt Euroferry Olympia, ktorý začal horieť ešte v piatok. Loď je však stále rozohriata na vysoké teploty a naplnená splodinami, čo sťažuje aj záchranárske práce. Pripomeňme, že na trajekte horeli luxusné autá a udalosť si doposiaľ vyžiadala najmenej jednu obeť.
https://www.imeteo.sk/clanok/horiaci-trajekt-pri-korfu-sa-podarilo-uhasit


Vyzerá to tak, že loď, ktorá vyplávala z Grécka, sa do cieľa v Taliansku nedostala. Obyčajne tá plavba trvá 9 hodín. /lodní noviny/


GRIMALDI LINES
-lodná doprava rodiny Grimaldi so stáročnou tradíciou
https://en.wikipedia.org/wiki/Grimaldi_Group


GRIMALDI
-priezvisko jednej z európskych šľachtických rodín - Monako
https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Grimaldi
-na alternatívnych weboch označované aj ako súčasť čiernej šľachty (v origináli Black Nobility, resp. Aristocrazia nera)


19.02.22 **Trajekt hoří, 8 nezvěstných** Na palubě trajektu bylo naloženo 153 automobilů, velká část z toho kamiony. **Na leteckých snímcích jsou patrné jejich trosky poté, co je sežehl plamen.** **"Kamiony a náklad, všechno shořelo. Nebyla šance požár uhasit,“** https://www.lodninoviny.cz/Cruising/trajekt-hori-8-nezvestnych 20.02.22 **TRAJEKT STÁLE HOŘÍ, PÁTRÁNÍ PO POHŘEŠOVANÝCH JE NEÚSPĚŠNÉ** Pátrání po pohřešovaných osobách na italském trajektu “Euroferry Olympia”, který od pátku hoří nedaleko řeckého ostrova Korfu, je extrémně komplikované. “**Na vnější straně lodi měříme teploty kolem 600 stupňů**. To člověk nemůže nic udělat,“ řekl v řecké televizi šéf zvláštního velení řecké civilní obrany Giorgos Mitsis. Po dvanácti lidech, kteří jsou na oficiálním seznamu pohřešovaných cestujících, není ani stopy. Jak uvedla řecká média, tak ještě v sobotu odpoledne byly vidět husté mraky dýmu na míle daleko. Státní zastupitelství ostrova Korfu mezitím zahájilo prvotní vyšetřování. Jako první měl vypovídat kapitán a dva důstojníci. Dosud nedošlo k žádnému zatčení, uvedl státní rozhlas. **Podle informací z kruhů pobřežní stráže v Pireu pochází sedm pohřešovaných osob z Bulharska , tři z Řecka a po jedné z Turecka a Litvy . Byli to všichni řidiči kamionů, kteří strávili páteční noc, v době vypuknutí požáru, ve svých vozidlech v garážích – ačkoli to není povoleno…** Podle italské lodní společnosti Grimaldi, která trajekt vlastní, bylo na palubě registrováno 290 lidí: 239 cestujících a 51 členů posádky. Skutečnost, že **podle pobřežní stráže byli mezi zachráněnými dva migranti z Afghánistánu, kteří se oficiálně neodbavili na trajektu, přiživila obavy, že další lidé nemuseli být ve skutečnosti zachráněni.** **Protestní dopis od řeckých řidičů kamionů o poměrech na trajektu** Existují ale také informace, že podmínky na palubě trajektu byly špatné. Sdružení řeckých řidičů kamionů už písemně protestovalo. Podle protestního dopisu, který byl zveřejněn v řeckém tisku, prý mimo jiné, **nákladní vozy na auto-palubách při předchozích cestách parkovaly příliš blízko u sebe. Odboráři si také stěžovali, že nefunguje ventilační systém na parkovacích palubách a že není dostatek kabin pro počet přepravujících cestujících.** **O příčinách nehody nejsou žádné informace.** https://paluba.eu/lode-technika/trajekt-stale-hori-patrani-po-pohresovanych-je-neuspesne/ **Po dvou dnech zachránili řidiče z trajektu, který hořel u Korfu** Dva dny po požáru trajektu společnosti Grimaldi Lines plujícího do Brindisi se řeckým záchranářům podařilo objevit a zachránit jednoho z nezvěstných, uvedla řecká stanice ERT. **Zachráněný 21letý běloruský řidič kamionu** slezl z trajektu na remorkér po žebříku. „Řekněte mi, že jsem naživu,“ zněla první slova zachráněného řidiče. Řečtí záchranáři v neděli vstoupili na loď, kde pátrali po 12 nezvěstných lidech. Bělorus jim sdělil, že slyšel na trajektu další hlasy. Celý trajekt ovšem nešlo hned prohledat, protože jeho části byly ještě příliš horké. Loď hořela ještě v sobotu. Na trajektu Euroferry Olympia plujícím pod italskou vlajkou z řecké Igumenice do italského přístavu Brindisi vypukl v pátek brzy ráno silný požár. **Šířit se začal z podpalubí, kde bylo 153 kamionů a 32 aut. Problémem bylo, že kamiony stály těsně vedle sebe a nebyla tam úniková cesta, uvedl jeden ze zachráněných řidičů**. **Nezvěstní jsou řidiči, kteří spali v kabinách svých kamionů. Syn jednoho z nezvěstných řeckých řidičů Ilias Gerontidakis** řekl serveru Proto Thema, že **trajekt byl „hrozný ve všech ohledech“.** **„Byl špinavý, byly tam štěnice, neměl bezpečnostní zařízení,“ dodal Gerontidakis. Chyběly tam i kajuty pro řidiče. Bylo jich tam jen 50, takže řidiči museli spát pro třech nebo čtyřech. Mnozí se tomu vyhýbali. „Můj otec spal v kamionu,“ dodal Řek.** https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/po-dvou-dnech-zachranili-ridice-z-trajektu-ktery-horel-u-korfu-40387738 21.02.22 **Grécki hasiči pátrajú po nezvestných osobách na horiacom trajekte** Požiar na lodi Euroferry Olympia plaviacej sa pod talianskou vlajkou trvá už štvrtý deň. Prevádzkovateľ lode uviedol, že bezpečnostnú kontrolu 27-ročného plavidla naposledy urobili v stredu. /myslí sa 16.02.22/ https://svet.sme.sk/c/22845750/grecki-hasici-patraju-po-nezvestnych-osobach-na-horiacom-trajekte.html 22.02.22 **Horiaci trajekt pri Korfu sa podarilo uhasiť** Hasičom sa podarilo uhasiť taliansky trajekt Euroferry Olympia, ktorý začal horieť ešte v piatok. Loď je však stále rozohriata na vysoké teploty a naplnená splodinami, čo sťažuje aj záchranárske práce. Pripomeňme, že **na trajekte horeli luxusné autá** a udalosť si doposiaľ vyžiadala najmenej jednu obeť. https://www.imeteo.sk/clanok/horiaci-trajekt-pri-korfu-sa-podarilo-uhasit Vyzerá to tak, že loď, ktorá vyplávala z Grécka, sa do cieľa v Taliansku nedostala. Obyčajne tá plavba trvá 9 hodín. /lodní noviny/ GRIMALDI LINES -lodná doprava rodiny Grimaldi so stáročnou tradíciou https://en.wikipedia.org/wiki/Grimaldi_Group GRIMALDI -priezvisko jednej z európskych šľachtických rodín - Monako https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Grimaldi -na alternatívnych weboch označované aj ako súčasť čiernej šľachty (v origináli Black Nobility, resp. Aristocrazia nera)
475
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept