Zahraničná politika
Jubileum projevu Vladimíra Putina na Mnichovské konferenci o bezpečnosti 2007 a dnešek

Jubileum projevu Vladimíra Putina na Mnichovské konferenci o bezpečnosti 2007 a dnešek

"Dnes uběhlo patnáct let ode dne přednesení projevu na Mnichovské konferenci o bezpečnosti Vladimírem Putinem . K epochální události došlo 10. února roku 2007. Převratným se tento proslov stal proto, že zahájil novou epochu – epochu obnovení Ruska jako velmoci."


"USA plánovaly jedním pěkným tahem udělat kříž na ruských ambicích a tečku v historii Ruska. A tu se přihodil Krym.


Náhle přešel malý poloostrov během několika hodin pod ruskou kontrolu. Strategický význam Krymu, vznášejícím se současně nad vodami Černého moře a pevninskou Ukrajinou, zrušil jeho obsazení Američany. Jakékoliv seskupení instalované na Ukrajině se v takové situaci ocitalo od počátku s odříznutými komunikacemi. A budiž by Rusko prostě podpořilo tam vytvořené jakési “lidové republiky”, ale ono připojilo Krym, který se stal součástí ruského území. Moskva tak od počátku dala najevo, že její postup na poloostrově nepředpokládá žádné obchodování, že rozhodnutí má nevratný charakter a nebude za žádných podmínek odvoláno.


Bylo to naprosté fiasko dokonale propočítané a přesně naplánované operace na obsazení Ukrajiny. USA zůstaly s nikomu nepotřebným bídným nacistickým haraburdím v rukou, rozčilujícím Evropu a vnášejícím dodatečný rozbroj ve vztazích Washingtonu a jeho evropských spojenců. Čím déle zůstávaly na Ukrajině, tím horší se stávala jejich pozice, a odejít beze ztráty tváře z pouze obsazené země nemohly. Znamenalo to přiznat, že tři desetiletí práce všech politických struktur Washingtonu a desítky miliard dolarů byly utraceny nadarmo."


"Pokud Západ znovu odmítne, a USA zatím pracují na zmaření jednacího procesu, tak v takovém případě bude uspořádání také probíhat v jednostranném pořádku: Moskva s Pekingem všechno rozhodnou se svými spojenci samostatně, a přijaté rozhodnutí prostě oznámí Západu.


Během současné krize Rusko poprvé jasně hrozí Západu ozbrojenou silou. Ne válkou, ale právě ozbrojenou silou, stojící za zády diplomatů. Rozhodnutí zda jít na další konfrontaci, která dovede k válečnému konfliktu nebo se přece jen domluvit zde a nyní, je prozatím možnost, kterou by měl přijmout Západ. A tam to chápou. Evropa se třese, Amerika se kroutí, nechtějí říci “ano”, ale bojí se říci “ne”."


https://www.novarepublika.cz/2022/02/jubileum-projevu-vladimira-putina-na-mnichovske-konferenci-o-bezpecnosti-2007-a-dnesek


**Jubileum projevu Vladimíra Putina na Mnichovské konferenci o bezpečnosti 2007 a dnešek ** "Dnes uběhlo patnáct let ode dne přednesení projevu na Mnichovské konferenci o bezpečnosti Vladimírem Putinem . K epochální události došlo 10. února roku 2007. Převratným se tento proslov stal proto, že zahájil novou epochu – epochu obnovení Ruska jako velmoci." "USA plánovaly jedním pěkným tahem udělat kříž na ruských ambicích a tečku v historii Ruska. A tu se přihodil Krym. Náhle přešel malý poloostrov během několika hodin pod ruskou kontrolu. Strategický význam Krymu, vznášejícím se současně nad vodami Černého moře a pevninskou Ukrajinou, zrušil jeho obsazení Američany. Jakékoliv seskupení instalované na Ukrajině se v takové situaci ocitalo od počátku s odříznutými komunikacemi. A budiž by Rusko prostě podpořilo tam vytvořené jakési “lidové republiky”, ale ono připojilo Krym, který se stal součástí ruského území. Moskva tak od počátku dala najevo, že její postup na poloostrově nepředpokládá žádné obchodování, že rozhodnutí má nevratný charakter a nebude za žádných podmínek odvoláno. Bylo to naprosté fiasko dokonale propočítané a přesně naplánované operace na obsazení Ukrajiny. USA zůstaly s nikomu nepotřebným bídným nacistickým haraburdím v rukou, rozčilujícím Evropu a vnášejícím dodatečný rozbroj ve vztazích Washingtonu a jeho evropských spojenců. Čím déle zůstávaly na Ukrajině, tím horší se stávala jejich pozice, a odejít beze ztráty tváře z pouze obsazené země nemohly. Znamenalo to přiznat, že tři desetiletí práce všech politických struktur Washingtonu a desítky miliard dolarů byly utraceny nadarmo." "Pokud Západ znovu odmítne, a USA zatím pracují na zmaření jednacího procesu, tak v takovém případě bude uspořádání také probíhat v jednostranném pořádku: Moskva s Pekingem všechno rozhodnou se svými spojenci samostatně, a přijaté rozhodnutí prostě oznámí Západu. Během současné krize Rusko poprvé jasně hrozí Západu ozbrojenou silou. Ne válkou, ale právě ozbrojenou silou, stojící za zády diplomatů. Rozhodnutí zda jít na další konfrontaci, která dovede k válečnému konfliktu nebo se přece jen domluvit zde a nyní, je prozatím možnost, kterou by měl přijmout Západ. A tam to chápou. Evropa se třese, Amerika se kroutí, nechtějí říci “ano”, ale bojí se říci “ne”." https://www.novarepublika.cz/2022/02/jubileum-projevu-vladimira-putina-na-mnichovske-konferenci-o-bezpecnosti-2007-a-dnesek

Pokud by někdo projev neznal nebo si ho chtěl připomenout, je zde s CZ titulky od Ireny:
https://www.youtube.com/watch?v=wHlv7ead3mU


Je stále aktuální a čas potvrzuje, že Putin v ničem nepřeháněl a jeho tehdejší obavy a apely byly oprávněné. Je to už 15 let, takže připomenu částečně atmosféru doby.
Rusko platilo za "poslušného pejska", kterého si "globál" vedl na vodítku. Z té doby je pevné přesvědčení o Rusku jako o regionálním státu, bez vlivu, významu a nároku na cokoliv. Prostě jen surovinová základna světa a "čerpací stanice" - nic jiného Rusko neumí a nezvládá - jen prodává ropu a plyn.
NATO už je na samé ruské hranici, protože pohraniční státy Pobaltí jsou v NATO již od r. 2004.
V té době po celém bývalém socbloku probíhaly snahy o umístění amerických základen a onoho "slavného" raketového deštníku.
Proto také věrní slouhové "globálu" ihned Putinův projev kritizovali:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/putinuv-ostry-projev-v-mnichove-vyvolal-vlnu-kritiky_200702111849_mtaborska
Drzost "globálu" se stupňovala, rok poté gruzínský nýmand zaútočil na ruskou Osetii, aby pak v hrůze přežvykoval svou vlastní kravatu. Tady se "globál" trochu pozastavil, neboť dle jeho informací by Rusko už nemělo být žádné takové akce schopné.
Pozastavil se - ale ne na dlouho. Ty nejhrůznější věci jsme měli teprve před sebou.


Pokud by někdo projev neznal nebo si ho chtěl připomenout, je zde s CZ titulky od Ireny: https://www.youtube.com/watch?v=wHlv7ead3mU Je stále aktuální a čas potvrzuje, že Putin v ničem nepřeháněl a jeho tehdejší obavy a apely byly oprávněné. Je to už 15 let, takže připomenu částečně atmosféru doby. Rusko platilo za "poslušného pejska", kterého si "globál" vedl na vodítku. Z té doby je pevné přesvědčení o Rusku jako o regionálním státu, bez vlivu, významu a nároku na cokoliv. Prostě jen surovinová základna světa a "čerpací stanice" - nic jiného Rusko neumí a nezvládá - jen prodává ropu a plyn. NATO už je na samé ruské hranici, protože pohraniční státy Pobaltí jsou v NATO již od r. 2004. V té době po celém bývalém socbloku probíhaly snahy o umístění amerických základen a onoho "slavného" raketového deštníku. Proto také věrní slouhové "globálu" ihned Putinův projev kritizovali: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/putinuv-ostry-projev-v-mnichove-vyvolal-vlnu-kritiky_200702111849_mtaborska Drzost "globálu" se stupňovala, rok poté gruzínský nýmand zaútočil na ruskou Osetii, aby pak v hrůze přežvykoval svou vlastní kravatu. Tady se "globál" trochu pozastavil, neboť dle jeho informací by Rusko už nemělo být žádné takové akce schopné. Pozastavil se - ale ne na dlouho. Ty nejhrůznější věci jsme měli teprve před sebou.
Upravené 15. 2. 2022 o 17:04
232
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept