Zahraničná politika
Putin a Si Ťin-pching vydali spoločné vyhlásenie o zahraničných vzťahoch

Putin a Si Ťin-pching vydali spoločné vyhlásenie o zahraničných vzťahoch


Rusko a Čína prijali spoločné vyhlásenie „o vstupe medzinárodných vzťahov do novej éry a globálneho trvalo udržateľného rozvoja“. Dokument zverejnili v piatok na internetovej stránke Kremľa.


Ruský prezident Vladimir Putin je na návšteve Pekingu. Rokuje s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ruský líder sa ako hosť zúčastní aj otváracieho ceremoniálu zimných olympijských hier XXIV.


Najmä Rusko a Čína sú proti tomu, aby jednotlivé štáty používali pojem demokracia na vyvíjanie tlaku na iné krajiny. „Strany sú presvedčené, že ochrana demokracie a ľudských práv by sa nemala používať ako nástroj na vyvíjanie tlaku na iné krajiny,“ píše sa v dokumente.


V dokumente sa uvádza, že priateľstvo medzi Ruskom a Čínou nemá hranice, v spolupráci neexistujú „zakázané zóny“ a posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám.


„Priateľstvo medzi oboma štátmi nemá hranice, neexistujú zakázané zóny v spolupráci, posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám, nie je ovplyvnené meniacim sa medzinárodným prostredím a situačnými zmenami v tretích krajinách,“ píše sa v dokumente. .


Moskva a Peking zdôraznili, že "stoja za formovanie nového typu vzťahov medzi svetovými mocnosťami založeného na vzájomnom rešpekte, mierovom spolužití a vzájomne výhodnej spolupráci". "Potvrdiť, že nový typ rusko-čínskych medzištátnych vzťahov je nadradený vojensko-politickým alianciám studenej vojny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13617233


Putin: Ruskí naftári pripravili nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Číny
Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom povedal, že ruskí naftári pripravili „veľmi dobré“ nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Čínskej ľudovej republiky.


"A ďalší krok vpred sa urobil v plynárenskom priemysle, myslím tým nový kontrakt na dodávku plynu do Číny z ruského Ďalekého východu v objeme 10 miliárd kubických metrov ročne," povedal Putin.


Aj na stretnutí ruský prezident vyjadril presvedčenie, že Moskva a Peking dosiahnu úroveň obchodného obratu 200 miliárd dolárov.


https://russian.rt.com/world/news/957217-putin-rossiiskie-neftyaniki-kitai


**Putin a Si Ťin-pching vydali spoločné vyhlásenie o zahraničných vzťahoch** Rusko a Čína prijali spoločné vyhlásenie „o vstupe medzinárodných vzťahov do novej éry a globálneho trvalo udržateľného rozvoja“. Dokument zverejnili v piatok na internetovej stránke Kremľa. Ruský prezident Vladimir Putin je na návšteve Pekingu. Rokuje s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ruský líder sa ako hosť zúčastní aj otváracieho ceremoniálu zimných olympijských hier XXIV. Najmä Rusko a Čína sú proti tomu, aby jednotlivé štáty používali pojem demokracia na vyvíjanie tlaku na iné krajiny. „Strany sú presvedčené, že ochrana demokracie a ľudských práv by sa nemala používať ako nástroj na vyvíjanie tlaku na iné krajiny,“ píše sa v dokumente. V dokumente sa uvádza, že priateľstvo medzi Ruskom a Čínou nemá hranice, v spolupráci neexistujú „zakázané zóny“ a posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám. „Priateľstvo medzi oboma štátmi nemá hranice, neexistujú zakázané zóny v spolupráci, posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám, nie je ovplyvnené meniacim sa medzinárodným prostredím a situačnými zmenami v tretích krajinách,“ píše sa v dokumente. . Moskva a Peking zdôraznili, že "stoja za formovanie nového typu vzťahov medzi svetovými mocnosťami založeného na vzájomnom rešpekte, mierovom spolužití a vzájomne výhodnej spolupráci". "Potvrdiť, že nový typ rusko-čínskych medzištátnych vzťahov je nadradený vojensko-politickým alianciám studenej vojny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13617233 Putin: **Ruskí naftári pripravili nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Číny** Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom povedal, že ruskí naftári pripravili „veľmi dobré“ nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Čínskej ľudovej republiky. "A ďalší krok vpred sa urobil v plynárenskom priemysle, myslím tým nový kontrakt na dodávku plynu do Číny z ruského Ďalekého východu v objeme 10 miliárd kubických metrov ročne," povedal Putin. Aj na stretnutí ruský prezident vyjadril presvedčenie, že Moskva a Peking dosiahnu úroveň obchodného obratu 200 miliárd dolárov. https://russian.rt.com/world/news/957217-putin-rossiiskie-neftyaniki-kitai
Upravené 4. 2. 2022 o 10:46

Rusko-čínske rokovania


Vladimir Putin rokoval v Pekingu s prezidentom Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchingom.
Po ukončení rokovaní v rámci delegácií lídri pokračovali v komunikácii formou pracovného obeda.


Počas návštevy bolo prijaté spoločné vyhlásenie Ruska a Číny, ako aj balík dokumentov.
Si Ťin-pching (preložený): Toto je v našej krajine veľké dobré znamenie. Otvárací deň olympiády. Deň začiatku jari [podľa lunárneho kalendára]. Dnes sa s vami stretávame. Sme si istí, že naše osobné stretnutie dodá ešte viac energie a elánu do vzťahov [medzi našimi krajinami].


Dnes sa pandémia koronavírusu šíri po celom svete zrýchleným tempom. Svet vstúpil do nového obdobia prevratov a zmien. Ľudstvo čelí mnohým výzvam a krízam. V tejto súvislosti sa naše krajiny naďalej zaviazali k pôvodnému cieľu neustáleho úsilia o trvalo udržateľný rozvoj vzťahov, strany odhodlane podporujú snahy o ochranu svojich základných záujmov. Všetko je čoraz silnejšie – politická a strategická vzájomná dôvera.


Náš obchodný obrat v minulom roku presiahol 140 miliárd dolárov, čím dosiahol nový historický rekord. Naše krajiny sa aktívne zapájajú do reformy systému globálneho riadenia.


Spoločne pracujeme na realizácii skutočného multilateralizmu. Presadzovanie skutočného demokratického ducha slúži ako spoľahlivý pilier zjednocovania sveta pri prekonávaní kríz a obrane rovnosti.


Budeme sa takto posúvať ďalej, budeme sa spolu s vami naďalej snažiť načrtnúť plán rozvoja čínsko-ruských vzťahov v novom historickom období, budeme sa snažiť pretaviť vzájomnú dôveru medzi našimi krajinami na praktickú spoluprácu pre prospech dvoch ľudí.


Ďakujem za tvoju pozornosť.


Vladimir Putin: Vážený pán predseda, Drahý priateľ!


V prvom rade by som sa vám chcel poďakovať za pozvanie na otvorenie olympijských hier. Z prvej ruky vieme, že je to obrovská práca. Som si istý, že naši čínski priatelia to zvládli bravúrne, ako to robíte vždy pri príprave takýchto veľkých podujatí.


Naše návštevy počas otvorenia olympiády sa stali do istej miery tradíciou. Najprv sme vás navštívili v roku 2008 na letných olympijských hrách, potom v roku 2014 na zimných olympijských hrách v Soči. A ako sme sa dohodli, teraz sme v Pekingu na otvorení zimných olympijských hier.


Som si istý, že naši športovci predvedú dôstojné výkony – čínski aj ruskí. Celý svet bude pozorne sledovať dianie na športoviskách.


Čo sa týka našich bilaterálnych vzťahov, tie sa skutočne postupne rozvíjajú v duchu priateľstva a strategického partnerstva. Nadobudli skutočne nevídaný charakter a sú príkladom dôstojného vzťahu, ktorý si navzájom pomáha rozvíjať sa a zároveň sa podporuje vo vývoji.


Už ste si všimli, že 140 miliárd USD [obchodný obrat dosiahol] je sebavedomý pohyb smerom k nášmu spoločnému cieľu obratu 200 miliárd USD. Som presvedčený, že tento bar určite dosiahneme.


Napriek tomu, že sa nám už dva roky, žiaľ, nedarí robiť osobné stretnutia, vždy sme s vami boli v kontakte, zúčastňovali sa videokonferencií, telefonovali sme si. Čo je však najdôležitejšie, podporili sme úsilie našich tímov takmer vo všetkých oblastiach. Mám na mysli aj ministerstvá zahraničných vecí – spoločnú prácu na medzinárodných platformách. Týka sa to ekonomiky av rôznych oblastiach: high-tech aj „zelená“ agenda v súvislosti s prechodom na nové druhy energie.


Nezabúdame však ani na tie tradičné. Pre naše dnešné stretnutie naši naftári pripravili dobré nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Čínskej ľudovej republiky. A plynárenský priemysel urobil ďalší krok vpred – mám na mysli nový kontrakt na dodávku 10 miliárd kubických metrov plynu ročne z ruského Ďalekého východu do Číny. Opäť sa posúvame vpred v high-tech oblastiach.


Veľmi nabitá agenda. Samozrejme, využijeme dnešnú návštevu ruskej delegácie – napriek pandemickým obmedzeniam to tu vyzerá stále solídne – budeme úzko spolupracovať vo všetkých oblastiach. Z vlastnej skúsenosti síce vieme, aký nabitý program máte vy a vaši kolegovia počas otvorenia olympijských hier, ale dúfam, že si nájdeme pár minút na rozhovor o bilaterálnych vzťahoch.


Veľká vďaka.


http://kremlin.ru/events/president/news/67712


**Rusko-čínske rokovania** Vladimir Putin rokoval v Pekingu s prezidentom Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchingom. Po ukončení rokovaní v rámci delegácií lídri pokračovali v komunikácii formou pracovného obeda. Počas návštevy bolo prijaté spoločné vyhlásenie Ruska a Číny, ako aj balík dokumentov. Si Ťin-pching (preložený): Toto je v našej krajine veľké dobré znamenie. Otvárací deň olympiády. Deň začiatku jari [podľa lunárneho kalendára]. Dnes sa s vami stretávame. Sme si istí, že naše osobné stretnutie dodá ešte viac energie a elánu do vzťahov [medzi našimi krajinami]. Dnes sa pandémia koronavírusu šíri po celom svete zrýchleným tempom. Svet vstúpil do nového obdobia prevratov a zmien. Ľudstvo čelí mnohým výzvam a krízam. V tejto súvislosti sa naše krajiny naďalej zaviazali k pôvodnému cieľu neustáleho úsilia o trvalo udržateľný rozvoj vzťahov, strany odhodlane podporujú snahy o ochranu svojich základných záujmov. Všetko je čoraz silnejšie – politická a strategická vzájomná dôvera. Náš obchodný obrat v minulom roku presiahol 140 miliárd dolárov, čím dosiahol nový historický rekord. Naše krajiny sa aktívne zapájajú do reformy systému globálneho riadenia. Spoločne pracujeme na realizácii skutočného multilateralizmu. Presadzovanie skutočného demokratického ducha slúži ako spoľahlivý pilier zjednocovania sveta pri prekonávaní kríz a obrane rovnosti. Budeme sa takto posúvať ďalej, budeme sa spolu s vami naďalej snažiť načrtnúť plán rozvoja čínsko-ruských vzťahov v novom historickom období, budeme sa snažiť pretaviť vzájomnú dôveru medzi našimi krajinami na praktickú spoluprácu pre prospech dvoch ľudí. Ďakujem za tvoju pozornosť. Vladimir Putin: Vážený pán predseda, Drahý priateľ! V prvom rade by som sa vám chcel poďakovať za pozvanie na otvorenie olympijských hier. Z prvej ruky vieme, že je to obrovská práca. Som si istý, že naši čínski priatelia to zvládli bravúrne, ako to robíte vždy pri príprave takýchto veľkých podujatí. Naše návštevy počas otvorenia olympiády sa stali do istej miery tradíciou. Najprv sme vás navštívili v roku 2008 na letných olympijských hrách, potom v roku 2014 na zimných olympijských hrách v Soči. A ako sme sa dohodli, teraz sme v Pekingu na otvorení zimných olympijských hier. Som si istý, že naši športovci predvedú dôstojné výkony – čínski aj ruskí. Celý svet bude pozorne sledovať dianie na športoviskách. Čo sa týka našich bilaterálnych vzťahov, tie sa skutočne postupne rozvíjajú v duchu priateľstva a strategického partnerstva. Nadobudli skutočne nevídaný charakter a sú príkladom dôstojného vzťahu, ktorý si navzájom pomáha rozvíjať sa a zároveň sa podporuje vo vývoji. Už ste si všimli, že 140 miliárd USD [obchodný obrat dosiahol] je sebavedomý pohyb smerom k nášmu spoločnému cieľu obratu 200 miliárd USD. Som presvedčený, že tento bar určite dosiahneme. Napriek tomu, že sa nám už dva roky, žiaľ, nedarí robiť osobné stretnutia, vždy sme s vami boli v kontakte, zúčastňovali sa videokonferencií, telefonovali sme si. Čo je však najdôležitejšie, podporili sme úsilie našich tímov takmer vo všetkých oblastiach. Mám na mysli aj ministerstvá zahraničných vecí – spoločnú prácu na medzinárodných platformách. Týka sa to ekonomiky av rôznych oblastiach: high-tech aj „zelená“ agenda v súvislosti s prechodom na nové druhy energie. Nezabúdame však ani na tie tradičné. Pre naše dnešné stretnutie naši naftári pripravili dobré nové riešenia pre dodávky uhľovodíkov do Čínskej ľudovej republiky. A plynárenský priemysel urobil ďalší krok vpred – mám na mysli nový kontrakt na dodávku 10 miliárd kubických metrov plynu ročne z ruského Ďalekého východu do Číny. Opäť sa posúvame vpred v high-tech oblastiach. Veľmi nabitá agenda. Samozrejme, využijeme dnešnú návštevu ruskej delegácie – napriek pandemickým obmedzeniam to tu vyzerá stále solídne – budeme úzko spolupracovať vo všetkých oblastiach. Z vlastnej skúsenosti síce vieme, aký nabitý program máte vy a vaši kolegovia počas otvorenia olympijských hier, ale dúfam, že si nájdeme pár minút na rozhovor o bilaterálnych vzťahoch. Veľká vďaka. http://kremlin.ru/events/president/news/67712

Přilepím sem kraťounké video ze setkání a přivítání Putina v Číně:
https://politikus.ru/video/140129-vstrecha-vladimira-putina-s-si-czinpinem-nachalas.html
Píše se, že Putin je vůbec prvním zahraničním politikem, se kterým se Si setkal od vypuknutí "corona".
Nedávno tu někdo dával odkaz na videjko z přivítání Orbána - s tím, že "Putin mu ani ruku nepodal a seděl šest metrů od něj". Myslím si, že Si je Putinův velký přítel - a také si ruce nepodali. Z toho usuzuju, že nejde o žádné "osobní důvody", ale o zcela obyčejnou "bezpečnost" . nemají na hubách hadříky, můžou si koukat do tváře a sledovat výraz a mimiku. Za to by mi naprosto nevadilo, že sedím šest metrů daleko a nepodali mi ruku.


Přilepím sem kraťounké video ze setkání a přivítání Putina v Číně: https://politikus.ru/video/140129-vstrecha-vladimira-putina-s-si-czinpinem-nachalas.html Píše se, že Putin je vůbec prvním zahraničním politikem, se kterým se Si setkal od vypuknutí "corona". Nedávno tu někdo dával odkaz na videjko z přivítání Orbána - s tím, že "Putin mu ani ruku nepodal a seděl šest metrů od něj". Myslím si, že Si je Putinův velký přítel - a také si ruce nepodali. Z toho usuzuju, že nejde o žádné "osobní důvody", ale o zcela obyčejnou "bezpečnost" . nemají na hubách hadříky, můžou si koukat do tváře a sledovat výraz a mimiku. Za to by mi naprosto nevadilo, že sedím šest metrů daleko a nepodali mi ruku.
Upravené 4. 2. 2022 o 11:38

Nedávno tu někdo dával odkaz na videjko z přivítání Orbána - s tím, že "Putin mu ani ruku nepodal a seděl šest metrů od něj"


To bola len zlomyselnosť od Milana. Z toho sa nedá usudzovať, že Si a Putin sa boja kovidu.


[quote="pid:56045, uid:203"]Nedávno tu někdo dával odkaz na videjko z přivítání Orbána - s tím, že "Putin mu ani ruku nepodal a seděl šest metrů od něj"[/quote] To bola len zlomyselnosť od Milana. Z toho sa nedá usudzovať, že Si a Putin sa boja kovidu.

Priateľstvo bez hraníc a výzva k opusteniu studenej vojny sa blíži. Vyhlásenie lídrov Ruska a Číny
Rusko a Čína si vybudovali „nový typ vzťahu“, ktorý prekonáva vojensko-politické spojenectvá z čias studenej vojny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktoré prijali počas návštevy ruského lídra v Pekingu.


V dokumente zverejnenom v piatok lídri zdôraznili, že demokracia „nie je postavená na šablóne“ a nie je „výsadou jednotlivých štátov“, vyzvali jadrové mocnosti, aby upustili od mentality „nulového súčtu“, a zopakovali svoj nesúhlas. k politizácii pôvodu koronavírusu.


Agentúra TASS zostavila kľúčové ustanovenia vyhlásenia.


Vzťahy medzi Moskvou a Pekingom


Nový typ rusko-čínskych vzťahov prevyšuje vojensko-politické spojenectvá z čias studenej vojny: „Priateľstvo medzi oboma štátmi nemá hranice, neexistujú zakázané zóny v spolupráci, posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám, nie je ovplyvnená nestálym medzinárodným prostredím a situačnými zmenami v tretích krajinách“.


Moskva si všíma pozitívny význam čínskeho konceptu „spoločenstva so spoločným osudom ľudstva“ a Peking si všíma pozitívnu úlohu ruského úsilia o vytvorenie spravodlivého multipolárneho systému medzinárodných vzťahov.


Rusko a Čína majú v úmysle zintenzívniť integráciu rozvojových plánov Eurázijskej hospodárskej únie a iniciatívy Jeden pás, jedna cesta a posilnia spoluprácu v rámci multilaterálnych mechanizmov vrátane OSN.


Moskva a Peking posilnia spoluprácu pri vývoji a výrobe vakcín a liekov proti koronavírusu. Stavia sa proti politizácii problému pôvodu novej infekcie – tá „leží vo vedeckej rovine“.


Strany majú v úmysle pevne presadzovať nedotknuteľnosť výsledkov druhej svetovej vojny a nastoleného povojnového svetového poriadku a odolať pokusom o prekrúcanie a falšovanie jej histórie.


USA a NATO


Rusko a Čína sú proti ďalšiemu rozširovaniu NATO a vyzývajú alianciu, aby upustila od prístupov studenej vojny. Peking „chápe a podporuje“ ruské návrhy na vytvorenie dlhodobých bezpečnostných záruk v Európe.


Sú proti vytváraniu „uzavretých blokových štruktúr a protiľahlých táborov“ v ázijsko-tichomorskom regióne a „zostávajú veľmi ostražití v súvislosti s negatívnym vplyvom na mier a stabilitu“ indicko-pacifickej stratégie Spojených štátov. Obe strany sú vážne znepokojené najmä vytvorením partnerstva AUKUS medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou.


Moskva a Peking naliehajú na Washington, aby sa vzdal plánov na rozmiestnenie pozemných rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne a posilnia koordináciu v tejto otázke.


Strany tiež odsudzujú odstúpenie Spojených štátov amerických od viacerých medzinárodných zmlúv: „Vypovedanie viacerých dôležitých medzinárodných dohôd v oblasti kontroly zbrojenia Spojenými štátmi má mimoriadne negatívny vplyv na medzinárodnú a regionálnu bezpečnosť a stabilitu. "


Medzinárodné vzťahy


Moskva a Peking sú hlboko znepokojené výzvami v oblasti medzinárodnej bezpečnosti a sú si istí, že žiadny štát nemôže a ani by nemal zabezpečiť svoju bezpečnosť na úkor iných.


Potvrdzujú „pevnú vzájomnú podporu“ vo veciach ochrany svojich základných záujmov, štátnej suverenity a územnej celistvosti. Moskva dodržiava zásadu „jednej Číny“ a stavia sa proti nezávislosti Taiwanu „v akejkoľvek forme“.


Rusko a Čína majú v úmysle postaviť sa proti zasahovaniu vonkajších síl do vnútorných záležitostí suverénnych krajín „pod akoukoľvek zámienkou“, postaviť sa proti takzvaným farebným revolúciám a zvýšia spoluprácu v tejto oblasti.


Všetky jadrové mocnosti by mali „opustiť mentalitu studenej vojny a hry s nulovým súčtom, znížiť úlohu jadrových zbraní vo svojich politikách <...>, stiahnuť jadrové zbrane rozmiestnené v zahraničí, vylúčiť neobmedzený rozvoj globálnej protiraketovej obrany“.


Moskva a Peking sú proti pokusom premeniť vesmír na „arénu ozbrojeného stretu“ a vyzývajú na čo najskoršie začatie rokovaní o uzavretí multilaterálnej zmluvy, ktorá by zabránila umiestneniu zbraní vo vesmíre. Záväzky krajín, ktoré ju neuvedú ako prvé, „by mali dopĺňať, ale nie nahrádzať“ právne záväznú dohodu.


Rusko a Čína sa zasadzujú za multilaterálny obchodný systém založený na ústrednej úlohe Svetovej obchodnej organizácie a proti protekcionizmu. Sú tiež proti vytváraniu nových prekážok pre medzinárodný obchod pod zámienkou boja proti klimatickým zmenám.


Princípy demokracie


Moskva a Peking sa zhodujú v názore, že demokracia nie je „výsadou jednotlivých štátov“: „Demokracia sa nebuduje podľa šablón. V závislosti od spoločensko-politickej štruktúry, histórie, tradícií a kultúrnych charakteristík konkrétneho štátu majú jeho obyvatelia právo voliť také formy a metódy zavádzania demokracie, ktoré zodpovedajú špecifikám daného štátu. Právo posúdiť, či je štát demokratický, je vyhradené len jeho ľudu.“


"Pokusy jednotlivých štátov vnútiť iným krajinám "demokratické normy" <...> sú v skutočnosti príkladom pošliapania demokracie a ústupu od jej ducha a skutočných hodnôt." Obrana demokracie a ľudských práv by sa nemala využívať ako nástroj nátlaku na iné krajiny a zasahovania do ich vnútorných záležitostí.


Všetky štáty sa musia riadiť základnými princípmi v oblasti ľudských práv, avšak „vzhľadom na národné špecifiká <...> je potrebné korelovať univerzálnosť ľudských práv s reálnou situáciou v konkrétnej krajine“.


Rusko a Čína sa zasadzujú za rovnaké práva na kontrolu internetu a považujú za neprijateľné akékoľvek pokusy obmedziť ich suverénne právo regulovať a zaistiť bezpečnosť svojich národných segmentov.


https://tass.ru/politika/13619933


**Priateľstvo bez hran&iacute;c a v&yacute;zva k opusteniu studenej vojny sa bl&iacute;ži. Vyhl&aacute;senie l&iacute;drov Ruska a Č&iacute;ny** Rusko a Č&iacute;na si vybudovali &bdquo;nov&yacute; typ vzťahu&ldquo;, ktor&yacute; prekon&aacute;va vojensko-politick&eacute; spojenectv&aacute; z čias studenej vojny. Uv&aacute;dza sa to v spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute; rusk&eacute;ho prezidenta Vladimira Putina a č&iacute;nskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktor&eacute; prijali počas n&aacute;v&scaron;tevy rusk&eacute;ho l&iacute;dra v Pekingu. V dokumente zverejnenom v piatok l&iacute;dri zd&ocirc;raznili, že demokracia &bdquo;nie je postaven&aacute; na &scaron;abl&oacute;ne&ldquo; a nie je &bdquo;v&yacute;sadou jednotliv&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov&ldquo;, vyzvali jadrov&eacute; mocnosti, aby upustili od mentality &bdquo;nulov&eacute;ho s&uacute;čtu&ldquo;, a zopakovali svoj nes&uacute;hlas. k politiz&aacute;cii p&ocirc;vodu koronav&iacute;rusu. Agent&uacute;ra TASS zostavila kľ&uacute;čov&eacute; ustanovenia vyhl&aacute;senia. **Vzťahy medzi Moskvou a Pekingom** Nov&yacute; typ rusko-č&iacute;nskych vzťahov prevy&scaron;uje vojensko-politick&eacute; spojenectv&aacute; z čias studenej vojny: &bdquo;Priateľstvo medzi oboma &scaron;t&aacute;tmi nem&aacute; hranice, neexistuj&uacute; zak&aacute;zan&eacute; z&oacute;ny v spolupr&aacute;ci, posilňovanie bilater&aacute;lnej strategickej spolupr&aacute;ce nie je namieren&eacute; proti tret&iacute;m krajin&aacute;m, nie je ovplyvnen&aacute; nest&aacute;lym medzin&aacute;rodn&yacute;m prostred&iacute;m a situačn&yacute;mi zmenami v tret&iacute;ch krajin&aacute;ch&ldquo;. Moskva si v&scaron;&iacute;ma pozit&iacute;vny v&yacute;znam č&iacute;nskeho konceptu &bdquo;spoločenstva so spoločn&yacute;m osudom ľudstva&ldquo; a Peking si v&scaron;&iacute;ma pozit&iacute;vnu &uacute;lohu rusk&eacute;ho &uacute;silia o vytvorenie spravodliv&eacute;ho multipol&aacute;rneho syst&eacute;mu medzin&aacute;rodn&yacute;ch vzťahov. Rusko a Č&iacute;na maj&uacute; v &uacute;mysle zintenz&iacute;vniť integr&aacute;ciu rozvojov&yacute;ch pl&aacute;nov Eur&aacute;zijskej hospod&aacute;rskej &uacute;nie a iniciat&iacute;vy Jeden p&aacute;s, jedna cesta a posilnia spolupr&aacute;cu v r&aacute;mci multilater&aacute;lnych mechanizmov vr&aacute;tane OSN. Moskva a Peking posilnia spolupr&aacute;cu pri v&yacute;voji a v&yacute;robe vakc&iacute;n a liekov proti koronav&iacute;rusu. Stavia sa proti politiz&aacute;cii probl&eacute;mu p&ocirc;vodu novej infekcie &ndash; t&aacute; &bdquo;lež&iacute; vo vedeckej rovine&ldquo;. Strany maj&uacute; v &uacute;mysle pevne presadzovať nedotknuteľnosť v&yacute;sledkov druhej svetovej vojny a nastolen&eacute;ho povojnov&eacute;ho svetov&eacute;ho poriadku a odolať pokusom o prekr&uacute;canie a fal&scaron;ovanie jej hist&oacute;rie. **USA a NATO** Rusko a Č&iacute;na s&uacute; proti ďal&scaron;iemu roz&scaron;irovaniu NATO a vyz&yacute;vaj&uacute; alianciu, aby upustila od pr&iacute;stupov studenej vojny. Peking &bdquo;ch&aacute;pe a podporuje&ldquo; rusk&eacute; n&aacute;vrhy na vytvorenie dlhodob&yacute;ch bezpečnostn&yacute;ch z&aacute;ruk v Eur&oacute;pe. S&uacute; proti vytv&aacute;raniu &bdquo;uzavret&yacute;ch blokov&yacute;ch &scaron;trukt&uacute;r a protiľahl&yacute;ch t&aacute;borov&ldquo; v &aacute;zijsko-tichomorskom regi&oacute;ne a &bdquo;zost&aacute;vaj&uacute; veľmi ostražit&iacute; v s&uacute;vislosti s negat&iacute;vnym vplyvom na mier a stabilitu&ldquo; indicko-pacifickej strat&eacute;gie Spojen&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov. Obe strany s&uacute; v&aacute;žne znepokojen&eacute; najm&auml; vytvoren&iacute;m partnerstva AUKUS medzi USA, Spojen&yacute;m kr&aacute;ľovstvom a Austr&aacute;liou. Moskva a Peking naliehaj&uacute; na Washington, aby sa vzdal pl&aacute;nov na rozmiestnenie pozemn&yacute;ch rakiet stredn&eacute;ho a krat&scaron;ieho doletu v Eur&oacute;pe a &aacute;zijsko-tichomorskom regi&oacute;ne a posilnia koordin&aacute;ciu v tejto ot&aacute;zke. Strany tiež odsudzuj&uacute; odst&uacute;penie Spojen&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov americk&yacute;ch od viacer&yacute;ch medzin&aacute;rodn&yacute;ch zml&uacute;v: &bdquo;Vypovedanie viacer&yacute;ch d&ocirc;ležit&yacute;ch medzin&aacute;rodn&yacute;ch doh&ocirc;d v oblasti kontroly zbrojenia Spojen&yacute;mi &scaron;t&aacute;tmi m&aacute; mimoriadne negat&iacute;vny vplyv na medzin&aacute;rodn&uacute; a region&aacute;lnu bezpečnosť a stabilitu. &quot; **Medzin&aacute;rodn&eacute; vzťahy** Moskva a Peking s&uacute; hlboko znepokojen&eacute; v&yacute;zvami v oblasti medzin&aacute;rodnej bezpečnosti a s&uacute; si ist&iacute;, že žiadny &scaron;t&aacute;t nem&ocirc;že a ani by nemal zabezpečiť svoju bezpečnosť na &uacute;kor in&yacute;ch. Potvrdzuj&uacute; &bdquo;pevn&uacute; vz&aacute;jomn&uacute; podporu&ldquo; vo veciach ochrany svojich z&aacute;kladn&yacute;ch z&aacute;ujmov, &scaron;t&aacute;tnej suverenity a &uacute;zemnej celistvosti. Moskva dodržiava z&aacute;sadu &bdquo;jednej Č&iacute;ny&ldquo; a stavia sa proti nez&aacute;vislosti Taiwanu &bdquo;v akejkoľvek forme&ldquo;. Rusko a Č&iacute;na maj&uacute; v &uacute;mysle postaviť sa proti zasahovaniu vonkaj&scaron;&iacute;ch s&iacute;l do vn&uacute;torn&yacute;ch z&aacute;ležitost&iacute; suver&eacute;nnych kraj&iacute;n &bdquo;pod akoukoľvek z&aacute;mienkou&ldquo;, postaviť sa proti takzvan&yacute;m farebn&yacute;m revol&uacute;ci&aacute;m a zv&yacute;&scaron;ia spolupr&aacute;cu v tejto oblasti. V&scaron;etky jadrov&eacute; mocnosti by mali &bdquo;opustiť mentalitu studenej vojny a hry s nulov&yacute;m s&uacute;čtom, zn&iacute;žiť &uacute;lohu jadrov&yacute;ch zbran&iacute; vo svojich politik&aacute;ch &lt;...&gt;, stiahnuť jadrov&eacute; zbrane rozmiestnen&eacute; v zahranič&iacute;, vyl&uacute;čiť neobmedzen&yacute; rozvoj glob&aacute;lnej protiraketovej obrany&ldquo;. Moskva a Peking s&uacute; proti pokusom premeniť vesm&iacute;r na &bdquo;ar&eacute;nu ozbrojen&eacute;ho stretu&ldquo; a vyz&yacute;vaj&uacute; na čo najskor&scaron;ie začatie rokovan&iacute; o uzavret&iacute; multilater&aacute;lnej zmluvy, ktor&aacute; by zabr&aacute;nila umiestneniu zbran&iacute; vo vesm&iacute;re. Z&aacute;v&auml;zky kraj&iacute;n, ktor&eacute; ju neuved&uacute; ako prv&eacute;, &bdquo;by mali dopĺňať, ale nie nahr&aacute;dzať&ldquo; pr&aacute;vne z&aacute;v&auml;zn&uacute; dohodu. Rusko a Č&iacute;na sa zasadzuj&uacute; za multilater&aacute;lny obchodn&yacute; syst&eacute;m založen&yacute; na &uacute;strednej &uacute;lohe Svetovej obchodnej organiz&aacute;cie a proti protekcionizmu. S&uacute; tiež proti vytv&aacute;raniu nov&yacute;ch prek&aacute;žok pre medzin&aacute;rodn&yacute; obchod pod z&aacute;mienkou boja proti klimatick&yacute;m zmen&aacute;m. **Princ&iacute;py demokracie** Moskva a Peking sa zhoduj&uacute; v n&aacute;zore, že demokracia nie je &bdquo;v&yacute;sadou jednotliv&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov&ldquo;: &bdquo;Demokracia sa nebuduje podľa &scaron;abl&oacute;n. V z&aacute;vislosti od spoločensko-politickej &scaron;trukt&uacute;ry, hist&oacute;rie, trad&iacute;ci&iacute; a kult&uacute;rnych charakterist&iacute;k konkr&eacute;tneho &scaron;t&aacute;tu maj&uacute; jeho obyvatelia pr&aacute;vo voliť tak&eacute; formy a met&oacute;dy zav&aacute;dzania demokracie, ktor&eacute; zodpovedaj&uacute; &scaron;pecifik&aacute;m dan&eacute;ho &scaron;t&aacute;tu. Pr&aacute;vo pos&uacute;diť, či je &scaron;t&aacute;t demokratick&yacute;, je vyhraden&eacute; len jeho ľudu.&ldquo; &quot;Pokusy jednotliv&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov vn&uacute;tiť in&yacute;m krajin&aacute;m &quot;demokratick&eacute; normy&quot; &lt;...&gt; s&uacute; v skutočnosti pr&iacute;kladom po&scaron;liapania demokracie a &uacute;stupu od jej ducha a skutočn&yacute;ch hodn&ocirc;t.&quot; Obrana demokracie a ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v by sa nemala využ&iacute;vať ako n&aacute;stroj n&aacute;tlaku na in&eacute; krajiny a zasahovania do ich vn&uacute;torn&yacute;ch z&aacute;ležitost&iacute;. V&scaron;etky &scaron;t&aacute;ty sa musia riadiť z&aacute;kladn&yacute;mi princ&iacute;pmi v oblasti ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v, av&scaron;ak &bdquo;vzhľadom na n&aacute;rodn&eacute; &scaron;pecifik&aacute; &lt;...&gt; je potrebn&eacute; korelovať univerz&aacute;lnosť ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v s re&aacute;lnou situ&aacute;ciou v konkr&eacute;tnej krajine&ldquo;. Rusko a Č&iacute;na sa zasadzuj&uacute; za rovnak&eacute; pr&aacute;va na kontrolu internetu a považuj&uacute; za neprijateľn&eacute; ak&eacute;koľvek pokusy obmedziť ich suver&eacute;nne pr&aacute;vo regulovať a zaistiť bezpečnosť svojich n&aacute;rodn&yacute;ch segmentov. https://tass.ru/politika/13619933

Čína podporuje návrhy Ruska týkajúce sa bezpečnostných záruk v Európe


Peking podporil návrhy predložené Ruskom o vytvorení bezpečnostných záruk


Peking s porozumením a podporuje návrhy predložené Moskvou na vytvorenie bezpečnostných záruk v Európe, ktoré predložili Spojené štáty a NATO. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení po stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, zverejnenom na internetovej stránke Kremľa.


Čína a Rusko sú podľa vyhlásenia proti ďalšiemu rozširovaniu NATO a vyzývajú organizáciu, aby upustila od ideologických prístupov z obdobia studenej vojny. Strany zároveň vyzývajú Severoatlantickú alianciu, aby rešpektovala suverenitu, bezpečnosť a záujmy iných krajín a zaobchádzala s ich mierovým rozvojom férovo.


„Strany sú hlboko znepokojené vážnymi výzvami v oblasti medzinárodnej bezpečnosti a vychádzajú zo skutočnosti, že osudy národov všetkých krajín sú vzájomne prepojené,“ píše sa v dokumente. Je potrebné poznamenať, že Rusko a Čína sú proti politike sily, obťažovania, jednostranných sankcií a extrateritoriálneho uplatňovania jurisdikcie.


Čína a Rusko sa tiež vyslovili proti pokusom jednotlivých štátov premeniť vesmír na arénu ozbrojenej konfrontácie.


Rokovania medzi Putinom a Si Ťin-pchingom sa konali v Pekingu. Hlavy štátov pozitívne hodnotili vzťahy medzi Pekingom a Moskvou. Putin poznamenal, že Čína a Rusko sa naďalej navzájom podporujú. Ruský prezident je prvým svetovým lídrom, s ktorým sa hlava Číny stretla tvárou v tvár od začiatku pandémie koronavírusu.


https://lenta.ru/news/2022/02/04/china_support/


Rusko a Čína vyzvali Spojené štáty, aby zastavili eskaláciu globálneho napätia


Rusko a Čína vyzvali Spojené štáty, aby sa vzdali plánov na rozmiestnenie rakiet v Európe a ázijsko-pacifickej oblasti


Rusko a Čína v spoločnom vyhlásení vyzvali Spojené štáty, aby zastavili eskaláciu globálneho napätia a vzdali sa plánov na rozmiestnenie rakiet v Európe a ázijsko-pacifickej oblasti (APR). Dokument bol zverejnený na oficiálnej webovej stránke prezidenta Ruska.


Vo vyhlásení sa spomínajú aktivity USA v oblasti vojenského biologického výskumu a plány na rozmiestnenie rakiet krátkeho a stredného doletu v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne. Lídri krajín sa domnievajú, že takéto opatrenia spolu s vypovedaním medzinárodných zmlúv o obmedzení útočných raketových zbraní majú negatívny vplyv na medzinárodnú bezpečnosť.


Krajiny tiež vyzvali Spojené štáty, aby urýchlili likvidáciu zásob chemických zbraní, z ktorých časť má stále k dispozícii americká armáda.


Už skôr vyšlo najavo, že americká strana je pripravená diskutovať s Moskvou o mechanizme, ktorý by potvrdil nerozmiestnenie riadených striel Tomahawk v Rumunsku a Poľsku. Je potrebné poznamenať, že v prípade rozmiestnenia na základniach protiraketového štítu NATO vo východnej Európe môžu tieto rakety zasiahnuť územie Ruska.


https://lenta.ru/news/2022/02/04/us_menace/


Rusko a Čína odsúdili farebné revolúcie


Rusko a Čína sú v spoločnom vyhlásení proti farebným revolúciám
Po rozhovoroch medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom sa strany postavili proti farebným revolúciám v susedných regiónoch. Informoval o tom web Kremľa.


„Rusko a Čína sú proti akciám vonkajších síl, ktoré podkopávajú bezpečnosť a stabilitu v spoločných susediacich regiónoch, majú v úmysle odolať zasahovaniu vonkajších síl (...) do vnútorných záležitostí suverénnych krajín,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené po stretnutie ruských a čínskych lídrov.


Dialóg medzi Vladimírom Putinom a Si Ťin-pchingom sa uskutočnil v predvečer otvorenia olympijských hier v Pekingu. Už skôr bolo hlásené, že Putin počas stretnutia so Si Ťin-pchingom oznámil bezprecedentný charakter vzťahov medzi Ruskom a Čínou. Ruský prezident poznamenal, že Čína a Rusko sa naďalej navzájom podporujú.


Putin je prvým svetovým lídrom, ktorý viedol osobné rozhovory s čínskym predsedom od vypuknutia pandémie koronavírusu. Si Ťin-pching povedal Vladimirovi Putinovi, že politická a strategická vzájomná dôvera medzi Moskvou a Pekingom naďalej rastie a strany podporujú snahy o ochranu svojich základných záujmov.


https://lenta.ru/news/2022/02/04/colorrevolt/


**Č&iacute;na podporuje n&aacute;vrhy Ruska t&yacute;kaj&uacute;ce sa bezpečnostn&yacute;ch z&aacute;ruk v Eur&oacute;pe** Peking podporil n&aacute;vrhy predložen&eacute; Ruskom o vytvoren&iacute; bezpečnostn&yacute;ch z&aacute;ruk Peking s porozumen&iacute;m a podporuje n&aacute;vrhy predložen&eacute; Moskvou na vytvorenie bezpečnostn&yacute;ch z&aacute;ruk v Eur&oacute;pe, ktor&eacute; predložili Spojen&eacute; &scaron;t&aacute;ty a NATO. Uv&aacute;dza sa to v spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute; po stretnut&iacute; rusk&eacute;ho prezidenta Vladimira Putina s jeho č&iacute;nskym n&aacute;protivkom Si Ťin-pchingom, zverejnenom na internetovej str&aacute;nke Kremľa. Č&iacute;na a Rusko s&uacute; podľa vyhl&aacute;senia proti ďal&scaron;iemu roz&scaron;irovaniu NATO a vyz&yacute;vaj&uacute; organiz&aacute;ciu, aby upustila od ideologick&yacute;ch pr&iacute;stupov z obdobia studenej vojny. Strany z&aacute;roveň vyz&yacute;vaj&uacute; Severoatlantick&uacute; alianciu, aby re&scaron;pektovala suverenitu, bezpečnosť a z&aacute;ujmy in&yacute;ch kraj&iacute;n a zaobch&aacute;dzala s ich mierov&yacute;m rozvojom f&eacute;rovo. &bdquo;Strany s&uacute; hlboko znepokojen&eacute; v&aacute;žnymi v&yacute;zvami v oblasti medzin&aacute;rodnej bezpečnosti a vych&aacute;dzaj&uacute; zo skutočnosti, že osudy n&aacute;rodov v&scaron;etk&yacute;ch kraj&iacute;n s&uacute; vz&aacute;jomne prepojen&eacute;,&ldquo; p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. Je potrebn&eacute; poznamenať, že Rusko a Č&iacute;na s&uacute; proti politike sily, obťažovania, jednostrann&yacute;ch sankci&iacute; a extrateritori&aacute;lneho uplatňovania jurisdikcie. Č&iacute;na a Rusko sa tiež vyslovili proti pokusom jednotliv&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov premeniť vesm&iacute;r na ar&eacute;nu ozbrojenej konfront&aacute;cie. Rokovania medzi Putinom a Si Ťin-pchingom sa konali v Pekingu. Hlavy &scaron;t&aacute;tov pozit&iacute;vne hodnotili vzťahy medzi Pekingom a Moskvou. Putin poznamenal, že Č&iacute;na a Rusko sa naďalej navz&aacute;jom podporuj&uacute;. Rusk&yacute; prezident je prv&yacute;m svetov&yacute;m l&iacute;drom, s ktor&yacute;m sa hlava Č&iacute;ny stretla tv&aacute;rou v tv&aacute;r od začiatku pand&eacute;mie koronav&iacute;rusu. https://lenta.ru/news/2022/02/04/china_support/ **Rusko a Č&iacute;na vyzvali Spojen&eacute; &scaron;t&aacute;ty, aby zastavili eskal&aacute;ciu glob&aacute;lneho nap&auml;tia** Rusko a Č&iacute;na vyzvali Spojen&eacute; &scaron;t&aacute;ty, aby sa vzdali pl&aacute;nov na rozmiestnenie rakiet v Eur&oacute;pe a &aacute;zijsko-pacifickej oblasti Rusko a Č&iacute;na v spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute; vyzvali Spojen&eacute; &scaron;t&aacute;ty, aby zastavili eskal&aacute;ciu glob&aacute;lneho nap&auml;tia a vzdali sa pl&aacute;nov na rozmiestnenie rakiet v Eur&oacute;pe a &aacute;zijsko-pacifickej oblasti (APR). Dokument bol zverejnen&yacute; na ofici&aacute;lnej webovej str&aacute;nke prezidenta Ruska. Vo vyhl&aacute;sen&iacute; sa spom&iacute;naj&uacute; aktivity USA v oblasti vojensk&eacute;ho biologick&eacute;ho v&yacute;skumu a pl&aacute;ny na rozmiestnenie rakiet kr&aacute;tkeho a stredn&eacute;ho doletu v Eur&oacute;pe a &aacute;zijsko-tichomorskom regi&oacute;ne. L&iacute;dri kraj&iacute;n sa domnievaj&uacute;, že tak&eacute;to opatrenia spolu s vypovedan&iacute;m medzin&aacute;rodn&yacute;ch zml&uacute;v o obmedzen&iacute; &uacute;točn&yacute;ch raketov&yacute;ch zbran&iacute; maj&uacute; negat&iacute;vny vplyv na medzin&aacute;rodn&uacute; bezpečnosť. Krajiny tiež vyzvali Spojen&eacute; &scaron;t&aacute;ty, aby ur&yacute;chlili likvid&aacute;ciu z&aacute;sob chemick&yacute;ch zbran&iacute;, z ktor&yacute;ch časť m&aacute; st&aacute;le k dispoz&iacute;cii americk&aacute; arm&aacute;da. Už sk&ocirc;r vy&scaron;lo najavo, že americk&aacute; strana je pripraven&aacute; diskutovať s Moskvou o mechanizme, ktor&yacute; by potvrdil nerozmiestnenie riaden&yacute;ch striel Tomahawk v Rumunsku a Poľsku. Je potrebn&eacute; poznamenať, že v pr&iacute;pade rozmiestnenia na z&aacute;kladniach protiraketov&eacute;ho &scaron;t&iacute;tu NATO vo v&yacute;chodnej Eur&oacute;pe m&ocirc;žu tieto rakety zasiahnuť &uacute;zemie Ruska. https://lenta.ru/news/2022/02/04/us_menace/ **Rusko a Č&iacute;na ods&uacute;dili farebn&eacute; revol&uacute;cie** Rusko a Č&iacute;na s&uacute; v spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute; proti farebn&yacute;m revol&uacute;ci&aacute;m Po rozhovoroch medzi rusk&yacute;m prezidentom Vladimirom Putinom a č&iacute;nskym prezidentom Si Ťin-pchingom sa strany postavili proti farebn&yacute;m revol&uacute;ci&aacute;m v susedn&yacute;ch regi&oacute;noch. Informoval o tom web Kremľa. &bdquo;Rusko a Č&iacute;na s&uacute; proti akci&aacute;m vonkaj&scaron;&iacute;ch s&iacute;l, ktor&eacute; podkop&aacute;vaj&uacute; bezpečnosť a stabilitu v spoločn&yacute;ch susediacich regi&oacute;noch, maj&uacute; v &uacute;mysle odolať zasahovaniu vonkaj&scaron;&iacute;ch s&iacute;l (...) do vn&uacute;torn&yacute;ch z&aacute;ležitost&iacute; suver&eacute;nnych kraj&iacute;n,&ldquo; uv&aacute;dza sa v spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute;, ktor&eacute; bolo zverejnen&eacute; po stretnutie rusk&yacute;ch a č&iacute;nskych l&iacute;drov. Dial&oacute;g medzi Vladim&iacute;rom Putinom a Si Ťin-pchingom sa uskutočnil v predvečer otvorenia olympijsk&yacute;ch hier v Pekingu. Už sk&ocirc;r bolo hl&aacute;sen&eacute;, že Putin počas stretnutia so Si Ťin-pchingom ozn&aacute;mil bezprecedentn&yacute; charakter vzťahov medzi Ruskom a Č&iacute;nou. Rusk&yacute; prezident poznamenal, že Č&iacute;na a Rusko sa naďalej navz&aacute;jom podporuj&uacute;. Putin je prv&yacute;m svetov&yacute;m l&iacute;drom, ktor&yacute; viedol osobn&eacute; rozhovory s č&iacute;nskym predsedom od vypuknutia pand&eacute;mie koronav&iacute;rusu. Si Ťin-pching povedal Vladimirovi Putinovi, že politick&aacute; a strategick&aacute; vz&aacute;jomn&aacute; d&ocirc;vera medzi Moskvou a Pekingom naďalej rastie a strany podporuj&uacute; snahy o ochranu svojich z&aacute;kladn&yacute;ch z&aacute;ujmov. https://lenta.ru/news/2022/02/04/colorrevolt/
Upravené 4. 2. 2022 o 12:15

Срочно! Первые ЗАЯВЛЕНИЯ со встречи Путина и Си Цзиньпина в Пекине!


https://www.youtube.com/watch?v=Zs_E12MIZsE


Срочно! Первые ЗАЯВЛЕНИЯ со встречи Путина и Си Цзиньпина в Пекине! https://www.youtube.com/watch?v=Zs_E12MIZsE

Zatímco v Číně se řeší důležité záležitosti, tak mezitím v USA…
Pokud umíte rusky od 6:58


https://www.youtube.com/watch?v=lHiEGe3GRcw


Dobrá scénka s Johnem Kirbym a Matthewem Lee… To je teda cirkus :-)


Zat&iacute;mco v Č&iacute;ně se ře&scaron;&iacute; důležit&eacute; z&aacute;ležitosti, tak mezit&iacute;m v USA&hellip; Pokud um&iacute;te rusky od 6:58 https://www.youtube.com/watch?v=lHiEGe3GRcw Dobr&aacute; sc&eacute;nka s Johnem Kirbym a Matthewem Lee&hellip; To je teda cirkus :-)

@Irena
Ale... to je hrůza a cirkus oblud. Až tak daleko došli? Já se těm mluvícím hlavám gosděpu nesměju, ale vysmívám. Jinak se nedá - ani litovat ne. Lituju M.Lee, že tam ještě vůbec sedí a teď už jako "agent Kremlu", kterému se nelíbí odpovědi: Proto: - A proč proto? - Protože proto, nerozumíte?!
Stará dobrá Psaki se aspoň chodila "poradit do kanceláře", ale tenhle trubec ani brvou nehne se svým "protože jsem to řekl!"
No a o čem je řeč? Prostě - dle gosděpu - až náhodou uvidíme krvavá videa útoku na Donbas - se máme smát, protože je to "ruská dezinformace", právě nyní natáčená. Mluví o tom i tato zpráva:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Americane-varuji-Rusove-vytahnou-falesne-video-A-my-vime-jake-691732
Někdy mám dojem, že podobná obludária se musí vyskytovat někde v paralelním vesmíru.
Nebo mají totálně vyhulené palice. Však on už je Putin před lety varoval:
https://www.youtube.com/watch?v=6cEayNeSveU

@Irena Ale... to je hrůza a cirkus oblud. Až tak daleko do&scaron;li? J&aacute; se těm mluv&iacute;c&iacute;m hlav&aacute;m gosděpu nesměju, ale vysm&iacute;v&aacute;m. Jinak se ned&aacute; - ani litovat ne. Lituju M.Lee, že tam je&scaron;tě vůbec sed&iacute; a teď už jako &quot;agent Kremlu&quot;, kter&eacute;mu se nel&iacute;b&iacute; odpovědi: Proto: - A proč proto? - Protože proto, nerozum&iacute;te?! Star&aacute; dobr&aacute; Psaki se aspoň chodila &quot;poradit do kancel&aacute;ře&quot;, ale tenhle trubec ani brvou nehne se sv&yacute;m &quot;protože jsem to řekl!&quot; No a o čem je řeč? Prostě - dle gosděpu - **až n&aacute;hodou uvid&iacute;me krvav&aacute; videa &uacute;toku na Donbas - se m&aacute;me sm&aacute;t, protože je to &quot;rusk&aacute; dezinformace**&quot;, pr&aacute;vě nyn&iacute; nat&aacute;čen&aacute;. Mluv&iacute; o tom i tato zpr&aacute;va: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Americane-varuji-Rusove-vytahnou-falesne-video-A-my-vime-jake-691732 Někdy m&aacute;m dojem, že podobn&aacute; oblud&aacute;ria se mus&iacute; vyskytovat někde v paraleln&iacute;m vesm&iacute;ru. Nebo maj&iacute; tot&aacute;lně vyhulen&eacute; palice. V&scaron;ak on už je Putin před lety varoval: https://www.youtube.com/watch?v=6cEayNeSveU

tak mezitím v USA…
Založili novou církev smile


[quote=&quot;pid:56112, uid:125&quot;]tak mezit&iacute;m v USA&hellip;[/quote]Založili novou c&iacute;rkev :D

16 prijatých dokumentov: čím sa skončilo stretnutie Putina a Si Ťin-pchinga v Pekingu


Počas summitu lídrov Ruska a Číny bolo podpísaných 16 dokumentov vrátane spoločného vyhlásenia. Konkrétne sa v ňom uvádza, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sú nadradené vojensko-politickým alianciám z čias studenej vojny, priateľstvo medzi krajinami nemá hranice a neexistujú zakázané zóny spolupráce. Podľa Vladimíra Putina rusko-čínske partnerstvo nadobudlo bezprecedentný charakter. Si Ťin-pching zároveň upozornil na posilnenie politickej a strategickej vzájomnej dôvery medzi Ruskou federáciou a Čínou. Okrem toho predseda ČĽR považuje ruské požiadavky na bezpečnostné záruky pre USA a NATO za spravodlivé, uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


V piatok 4. februára ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching po rozhovoroch v Pekingu podpísali spoločné vyhlásenie „o medzinárodných vzťahoch vstupujúcich do novej éry a globálnom udržateľnom rozvoji“.


Ako vyplýva z dokumentu zverejneného na webe Kremľa: „Priateľstvo medzi oboma štátmi nemá hranice, neexistujú zakázané zóny v spolupráci, posilňovanie bilaterálnej strategickej spolupráce nie je namierené proti tretím krajinám, nie je ovplyvnené meniacim sa medzinárodným prostredím. a situačné zmeny v tretích krajinách.“


Upresňuje sa, že rusko-čínske vzťahy nového typu sú nadradené vojensko-politickým alianciám studenej vojny. Krajiny sú zároveň proti návratu medzinárodných vzťahov do stavu konfrontácie veľkých mocností, keď sa slabí stávajú korisťou silných, presadzujú vytvorenie nového typu vzťahov medzi svetovými mocnosťami založených na vzájomnom rešpekte a rešpekte. vzájomne výhodnú spoluprácu.


„Svet dnes prechádza obrovskými zmenami, ľudstvo vstupuje do novej éry rýchleho rozvoja a rozsiahlych transformácií. Rozvíjajú sa procesy a javy ako multipolarita, ekonomická globalizácia, informatizácia spoločnosti, kultúrna diverzita, transformácia systému globálneho riadenia a svetového poriadku, zvyšuje sa prepojenosť a závislosť štátov, formuje sa trend prerozdeľovania rovnováhy svetových síl, požiadavka svetového spoločenstva na vedenie v záujme mierového a progresívneho rozvoja rastie,“ uvádza sa vo vyhlásení.


Je potrebné poznamenať, že Moskva a Peking sú hlboko znepokojené vážnymi výzvami v oblasti medzinárodnej bezpečnosti. V tejto súvislosti sú strany proti ďalšiemu rozširovaniu NATO, vytváraniu štruktúr uzavretého bloku v ázijsko-tichomorskom regióne, najmä „majú obavy z vytvorenia bezpečnostného partnerstva zo strany Spojených štátov, Veľkej Británie a Austrálie“ (AUKUS).


„Čínska strana berie s porozumením a podporuje návrhy predložené Ruskou federáciou na vytvorenie dlhodobých právne záväzných bezpečnostných záruk v Európe,“ zdôrazňuje dokument.


Rusko a Čína sú tiež proti politike sily, šikanovaniu, jednostranným sankciám, prístupom a protekcionizmu.


Lídri krajín sú tiež jednotní v chápaní toho, že demokracia je univerzálna hodnota, a nie výsada jednotlivých štátov. Ochrana demokracie a ľudských práv by zároveň nemala byť využívaná ako nástroj nátlaku na iné krajiny: „Strany vystupujú proti zneužívaniu demokratických hodnôt, zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov pod zámienkou ochrany demokracie. a ľudské práva, ako aj proti pokusom vyvolať rozkol a konfrontáciu vo svete.“


Okrem toho bolo počas návštevy Vladimíra Putina v Pekingu schválených 11 medzivládnych a medzirezortných dokumentov, ako aj štyri obchodné zmluvy.


Najmä Ministerstvo hospodárskeho rozvoja Ruskej federácie a Ministerstvo obchodu ČĽR prijali spoločné vyhlásenie o ukončení prác na vypracovaní plánu rozvoja dvojstranného obchodu s tovarom a službami. Podpísali aj memorandum o vzájomnom porozumení v otázke prehlbovania investičnej spolupráce v oblasti trvalo udržateľného (zeleného) rozvoja.


Federálna colná služba Ruska a Hlavná colná správa Čínskej ľudovej republiky podpísali protokol o vzájomnom uznávaní štatútu schváleného hospodárskeho subjektu.


Okrem toho lídri Gazpromu a Rosneftu podpísali zmluvy s China National Petroleum Corporation (CNPC).


Gazprom a CNPC tak uzavreli dlhodobú zmluvu o predaji a nákupe zemného plynu pozdĺž trasy na Ďaleký východ. Vďaka tejto dohode vzrastie objem dodávok ruského plynu do Číny o 10 miliárd metrov kubických ročne a celkovo dosiahne 48 miliárd metrov kubických ročne (vrátane dodávok cez plynovod Power of Siberia). Podľa Alexeyho Millera druhá dohoda o plyne s Čínou svedčí „o najvyššej úrovni vzájomnej dôvery a partnerstva“.


Rosnefť sa zasa dohodla s CNPC na spolupráci v oblasti nízkouhlíkového rozvoja.


"Bezprecedentná úroveň vzťahu"


Vzťahy medzi Moskvou a Pekingom dosiahli „bezprecedentnú“ úroveň. Vladimir Putin to povedal počas stretnutia so Si Ťin-pchingom.


„Pokiaľ ide o naše bilaterálne vzťahy, rozvíjajú sa, skutočne progresívne, v duchu priateľstva a strategického partnerstva. Nadobudli skutočne bezprecedentný charakter a sú príkladom dôstojných vzťahov, ktoré si navzájom pomáhajú rozvíjať sa a zároveň sa podporujú v rozvoji,“ povedal Putin.


Podľa jeho slov boli on a Si Ťin-pching za posledné dva roky vždy v kontakte, a to aj napriek tomu, že nebolo možné uskutočniť osobné stretnutia: „Najdôležitejšie je, že sme podporili úsilie našich tímov takmer vo všetkých oblastiach. .“


Si Ťin-pching zase poznamenal, že „politická a strategická vzájomná dôvera je čoraz silnejšia“ medzi krajinami. Rusko a Čína podľa neho vynakladajú „neúnavné úsilie“ o udržateľný rozvoj bilaterálnych vzťahov a odhodlane chránia svoje základné záujmy.


„Spoločným úsilím (krajiny) implementujú skutočný multilateralizmus, podporujú skutočného demokratického ducha a slúžia ako spoľahlivá podpora pre zjednotenie sveta pri prekonávaní kríz a ochrane rovnosti,“ zdôraznil čínsky prezident.


Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil stretnutie Vladimíra Putina a Si Ťin-pchinga za "veľmi vrúcne, konštruktívne, partnerské, spriaznené a veľmi vecné". Dôraz počas rokovaní v rozšírenom formáte bol kladený na bilaterálne vzťahy a obchodnú a hospodársku spoluprácu.


Podľa neho potom hlavy štátov pokračovali v komunikácii tête-à-tête na pracovnom obede, pričom podrobne rozoberali medzinárodné otázky, bezpečnostné záruky a regionálne problémy.


Hlavná pozornosť na rozhovoroch bola venovaná napätiu, ktoré Západ zámerne eskaluje okolo Ruskej federácie a Číny. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga.


"Prezident Ruska opäť načrtol našu líniu pri rokovaniach s Američanmi a NATO o potrebe vypracovať jasné bezpečnostné záruky na európskom kontinente," povedal. "Prezident ČĽR opätovne potvrdil svoju podporu ruskej línii v tejto otázke a zdôraznil, že je odrazom spravodlivých ambícií ruského štátu a ruského ľudu."


Celkovo rozhovory medzi Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom trvali viac ako dve a pol hodiny.


https://russian.rt.com/world/article/957208-putin-pekin-peregovory-si-czinpin


**16 prijat&yacute;ch dokumentov: č&iacute;m sa skončilo stretnutie Putina a Si Ťin-pchinga v Pekingu** Počas summitu l&iacute;drov Ruska a Č&iacute;ny bolo podp&iacute;san&yacute;ch 16 dokumentov vr&aacute;tane spoločn&eacute;ho vyhl&aacute;senia. Konkr&eacute;tne sa v ňom uv&aacute;dza, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom s&uacute; nadraden&eacute; vojensko-politick&yacute;m alianci&aacute;m z čias studenej vojny, priateľstvo medzi krajinami nem&aacute; hranice a neexistuj&uacute; zak&aacute;zan&eacute; z&oacute;ny spolupr&aacute;ce. Podľa Vladim&iacute;ra Putina rusko-č&iacute;nske partnerstvo nadobudlo bezprecedentn&yacute; charakter. Si Ťin-pching z&aacute;roveň upozornil na posilnenie politickej a strategickej vz&aacute;jomnej d&ocirc;very medzi Ruskou feder&aacute;ciou a Č&iacute;nou. Okrem toho predseda ČĽR považuje rusk&eacute; požiadavky na bezpečnostn&eacute; z&aacute;ruky pre USA a NATO za spravodliv&eacute;, uviedol minister zahraničn&yacute;ch vec&iacute; Sergej Lavrov. V piatok 4. febru&aacute;ra rusk&yacute; prezident Vladimir Putin a č&iacute;nsky prezident Si Ťin-pching po rozhovoroch v Pekingu podp&iacute;sali spoločn&eacute; vyhl&aacute;senie &bdquo;o medzin&aacute;rodn&yacute;ch vzťahoch vstupuj&uacute;cich do novej &eacute;ry a glob&aacute;lnom udržateľnom rozvoji&ldquo;. _Ako vypl&yacute;va z dokumentu zverejnen&eacute;ho na webe Kremľa: &bdquo;Priateľstvo medzi oboma &scaron;t&aacute;tmi nem&aacute; hranice, neexistuj&uacute; zak&aacute;zan&eacute; z&oacute;ny v spolupr&aacute;ci, posilňovanie bilater&aacute;lnej strategickej spolupr&aacute;ce nie je namieren&eacute; proti tret&iacute;m krajin&aacute;m, nie je ovplyvnen&eacute; meniacim sa medzin&aacute;rodn&yacute;m prostred&iacute;m. a situačn&eacute; zmeny v tret&iacute;ch krajin&aacute;ch.&ldquo;_ Upresňuje sa, že rusko-č&iacute;nske vzťahy nov&eacute;ho typu s&uacute; nadraden&eacute; vojensko-politick&yacute;m alianci&aacute;m studenej vojny. Krajiny s&uacute; z&aacute;roveň proti n&aacute;vratu medzin&aacute;rodn&yacute;ch vzťahov do stavu konfront&aacute;cie veľk&yacute;ch mocnost&iacute;, keď sa slab&iacute; st&aacute;vaj&uacute; korisťou siln&yacute;ch, presadzuj&uacute; vytvorenie nov&eacute;ho typu vzťahov medzi svetov&yacute;mi mocnosťami založen&yacute;ch na vz&aacute;jomnom re&scaron;pekte a re&scaron;pekte. vz&aacute;jomne v&yacute;hodn&uacute; spolupr&aacute;cu. &bdquo;Svet dnes prech&aacute;dza obrovsk&yacute;mi zmenami, ľudstvo vstupuje do novej &eacute;ry r&yacute;chleho rozvoja a rozsiahlych transform&aacute;ci&iacute;. Rozv&iacute;jaj&uacute; sa procesy a javy ako multipolarita, ekonomick&aacute; globaliz&aacute;cia, informatiz&aacute;cia spoločnosti, kult&uacute;rna diverzita, transform&aacute;cia syst&eacute;mu glob&aacute;lneho riadenia a svetov&eacute;ho poriadku, zvy&scaron;uje sa prepojenosť a z&aacute;vislosť &scaron;t&aacute;tov, formuje sa trend prerozdeľovania rovnov&aacute;hy svetov&yacute;ch s&iacute;l, požiadavka svetov&eacute;ho spoločenstva na vedenie v z&aacute;ujme mierov&eacute;ho a progres&iacute;vneho rozvoja rastie,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Je potrebn&eacute; poznamenať, že Moskva a Peking s&uacute; hlboko znepokojen&eacute; v&aacute;žnymi v&yacute;zvami v oblasti medzin&aacute;rodnej bezpečnosti. V tejto s&uacute;vislosti s&uacute; strany proti ďal&scaron;iemu roz&scaron;irovaniu NATO, vytv&aacute;raniu &scaron;trukt&uacute;r uzavret&eacute;ho bloku v &aacute;zijsko-tichomorskom regi&oacute;ne, najm&auml; &bdquo;maj&uacute; obavy z vytvorenia bezpečnostn&eacute;ho partnerstva zo strany Spojen&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov, Veľkej Brit&aacute;nie a Austr&aacute;lie&ldquo; (AUKUS). &bdquo;Č&iacute;nska strana berie s porozumen&iacute;m a podporuje n&aacute;vrhy predložen&eacute; Ruskou feder&aacute;ciou na vytvorenie dlhodob&yacute;ch pr&aacute;vne z&aacute;v&auml;zn&yacute;ch bezpečnostn&yacute;ch z&aacute;ruk v Eur&oacute;pe,&ldquo; zd&ocirc;razňuje dokument. Rusko a Č&iacute;na s&uacute; tiež proti politike sily, &scaron;ikanovaniu, jednostrann&yacute;m sankci&aacute;m, pr&iacute;stupom a protekcionizmu. L&iacute;dri kraj&iacute;n s&uacute; tiež jednotn&iacute; v ch&aacute;pan&iacute; toho, že demokracia je univerz&aacute;lna hodnota, a nie v&yacute;sada jednotliv&yacute;ch &scaron;t&aacute;tov. Ochrana demokracie a ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v by z&aacute;roveň nemala byť využ&iacute;van&aacute; ako n&aacute;stroj n&aacute;tlaku na in&eacute; krajiny: &bdquo;Strany vystupuj&uacute; proti zneuž&iacute;vaniu demokratick&yacute;ch hodn&ocirc;t, zasahovaniu do vn&uacute;torn&yacute;ch z&aacute;ležitost&iacute; suver&eacute;nnych &scaron;t&aacute;tov pod z&aacute;mienkou ochrany demokracie. a ľudsk&eacute; pr&aacute;va, ako aj proti pokusom vyvolať rozkol a konfront&aacute;ciu vo svete.&ldquo; Okrem toho bolo počas n&aacute;v&scaron;tevy Vladim&iacute;ra Putina v Pekingu schv&aacute;len&yacute;ch 11 medzivl&aacute;dnych a medzirezortn&yacute;ch dokumentov, ako aj &scaron;tyri obchodn&eacute; zmluvy. Najm&auml; Ministerstvo hospod&aacute;rskeho rozvoja Ruskej feder&aacute;cie a Ministerstvo obchodu ČĽR prijali spoločn&eacute; vyhl&aacute;senie o ukončen&iacute; pr&aacute;c na vypracovan&iacute; pl&aacute;nu rozvoja dvojstrann&eacute;ho obchodu s tovarom a službami. Podp&iacute;sali aj memorandum o vz&aacute;jomnom porozumen&iacute; v ot&aacute;zke prehlbovania investičnej spolupr&aacute;ce v oblasti trvalo udržateľn&eacute;ho (zelen&eacute;ho) rozvoja. Feder&aacute;lna coln&aacute; služba Ruska a Hlavn&aacute; coln&aacute; spr&aacute;va Č&iacute;nskej ľudovej republiky podp&iacute;sali protokol o vz&aacute;jomnom uzn&aacute;van&iacute; &scaron;tat&uacute;tu schv&aacute;len&eacute;ho hospod&aacute;rskeho subjektu. Okrem toho l&iacute;dri Gazpromu a Rosneftu podp&iacute;sali zmluvy s China National Petroleum Corporation (CNPC). Gazprom a CNPC tak uzavreli dlhodob&uacute; zmluvu o predaji a n&aacute;kupe zemn&eacute;ho plynu pozdĺž trasy na Ďalek&yacute; v&yacute;chod. Vďaka tejto dohode vzrastie objem dod&aacute;vok rusk&eacute;ho plynu do Č&iacute;ny o 10 mili&aacute;rd metrov kubick&yacute;ch ročne a celkovo dosiahne 48 mili&aacute;rd metrov kubick&yacute;ch ročne (vr&aacute;tane dod&aacute;vok cez plynovod Power of Siberia). Podľa Alexeyho Millera druh&aacute; dohoda o plyne s Č&iacute;nou svedč&iacute; &bdquo;o najvy&scaron;&scaron;ej &uacute;rovni vz&aacute;jomnej d&ocirc;very a partnerstva&ldquo;. Rosnefť sa zasa dohodla s CNPC na spolupr&aacute;ci v oblasti n&iacute;zkouhl&iacute;kov&eacute;ho rozvoja. ** &quot;Bezprecedentn&aacute; &uacute;roveň vzťahu&quot;** Vzťahy medzi Moskvou a Pekingom dosiahli &bdquo;bezprecedentn&uacute;&ldquo; &uacute;roveň. Vladimir Putin to povedal počas stretnutia so Si Ťin-pchingom. &bdquo;Pokiaľ ide o na&scaron;e bilater&aacute;lne vzťahy, rozv&iacute;jaj&uacute; sa, skutočne progres&iacute;vne, v duchu priateľstva a strategick&eacute;ho partnerstva. Nadobudli skutočne bezprecedentn&yacute; charakter a s&uacute; pr&iacute;kladom d&ocirc;stojn&yacute;ch vzťahov, ktor&eacute; si navz&aacute;jom pom&aacute;haj&uacute; rozv&iacute;jať sa a z&aacute;roveň sa podporuj&uacute; v rozvoji,&ldquo; povedal Putin. Podľa jeho slov boli on a Si Ťin-pching za posledn&eacute; dva roky vždy v kontakte, a to aj napriek tomu, že nebolo možn&eacute; uskutočniť osobn&eacute; stretnutia: &bdquo;Najd&ocirc;ležitej&scaron;ie je, že sme podporili &uacute;silie na&scaron;ich t&iacute;mov takmer vo v&scaron;etk&yacute;ch oblastiach. .&ldquo; Si Ťin-pching zase poznamenal, že &bdquo;politick&aacute; a strategick&aacute; vz&aacute;jomn&aacute; d&ocirc;vera je čoraz silnej&scaron;ia&ldquo; medzi krajinami. Rusko a Č&iacute;na podľa neho vynakladaj&uacute; &bdquo;ne&uacute;navn&eacute; &uacute;silie&ldquo; o udržateľn&yacute; rozvoj bilater&aacute;lnych vzťahov a odhodlane chr&aacute;nia svoje z&aacute;kladn&eacute; z&aacute;ujmy. &bdquo;Spoločn&yacute;m &uacute;sil&iacute;m (krajiny) implementuj&uacute; skutočn&yacute; multilateralizmus, podporuj&uacute; skutočn&eacute;ho demokratick&eacute;ho ducha a sl&uacute;žia ako spoľahliv&aacute; podpora pre zjednotenie sveta pri prekon&aacute;van&iacute; kr&iacute;z a ochrane rovnosti,&ldquo; zd&ocirc;raznil č&iacute;nsky prezident. Hovorca rusk&eacute;ho prezidenta Dmitrij Peskov označil stretnutie Vladim&iacute;ra Putina a Si Ťin-pchinga za &quot;veľmi vr&uacute;cne, kon&scaron;trukt&iacute;vne, partnersk&eacute;, spriaznen&eacute; a veľmi vecn&eacute;&quot;. D&ocirc;raz počas rokovan&iacute; v roz&scaron;&iacute;renom form&aacute;te bol kladen&yacute; na bilater&aacute;lne vzťahy a obchodn&uacute; a hospod&aacute;rsku spolupr&aacute;cu. Podľa neho potom hlavy &scaron;t&aacute;tov pokračovali v komunik&aacute;cii t&ecirc;te-&agrave;-t&ecirc;te na pracovnom obede, pričom podrobne rozoberali medzin&aacute;rodn&eacute; ot&aacute;zky, bezpečnostn&eacute; z&aacute;ruky a region&aacute;lne probl&eacute;my. Hlavn&aacute; pozornosť na rozhovoroch bola venovan&aacute; nap&auml;tiu, ktor&eacute; Z&aacute;pad z&aacute;merne eskaluje okolo Ruskej feder&aacute;cie a Č&iacute;ny. Povedal to rusk&yacute; minister zahraničn&yacute;ch vec&iacute; Sergej Lavrov po stretnut&iacute; Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga. &quot;Prezident Ruska op&auml;ť načrtol na&scaron;u l&iacute;niu pri rokovaniach s Američanmi a NATO o potrebe vypracovať jasn&eacute; bezpečnostn&eacute; z&aacute;ruky na eur&oacute;pskom kontinente,&quot; povedal. &quot;Prezident ČĽR op&auml;tovne potvrdil svoju podporu ruskej l&iacute;nii v tejto ot&aacute;zke a zd&ocirc;raznil, že je odrazom spravodliv&yacute;ch amb&iacute;ci&iacute; rusk&eacute;ho &scaron;t&aacute;tu a rusk&eacute;ho ľudu.&quot; Celkovo rozhovory medzi Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom trvali viac ako dve a pol hodiny. https://russian.rt.com/world/article/957208-putin-pekin-peregovory-si-czinpin

Upřímně, trochu jsem doufal, že součástí prohlášení bude uznání Krymu za ruské území. Tak třeba příště.


Upř&iacute;mně, trochu jsem doufal, že souč&aacute;st&iacute; prohl&aacute;&scaron;en&iacute; bude uzn&aacute;n&iacute; Krymu za rusk&eacute; &uacute;zem&iacute;. Tak třeba př&iacute;&scaron;tě.

Moskva si všíma pozitívny význam čínskeho konceptu „spoločenstva so spoločným osudom ľudstva“
Prosím, mohol by mi niekto vysvetliť, čo si mám myslieť, alebo predstaviť pod konceptom: spoločenstva so spoločným osudom ľudstva? Ďakujem.


[quote=&quot;pid:56055, uid:12&quot;]Moskva si v&scaron;&iacute;ma pozit&iacute;vny v&yacute;znam č&iacute;nskeho konceptu &bdquo;spoločenstva so spoločn&yacute;m osudom ľudstva&ldquo;[/quote]Pros&iacute;m, mohol by mi niekto vysvetliť, čo si m&aacute;m myslieť, alebo predstaviť pod konceptom: **spoločenstva so spoločn&yacute;m osudom ľudstva?** Ďakujem.

predstaviť pod konceptom: spoločenstva so spoločným osudom ľudstva?

Jde o koncept Společenství sdíleného osudu lidstva, který Si představil na 70. zasedání Valného shromáždění OSN v r. 2015.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%8C%D0%B1%D1%8B
(Na české wiki jsem odkaz nenašla, další odkazy v češtině jsou příšerně tendenční, ale můžete si je pro orientaci vygůglit)


[quote=&quot;pid:56146, uid:165&quot;]predstaviť pod konceptom: spoločenstva so spoločn&yacute;m osudom ľudstva?[/quote] Jde o koncept Společenstv&iacute; sd&iacute;len&eacute;ho osudu lidstva, kter&yacute; Si představil na 70. zased&aacute;n&iacute; Valn&eacute;ho shrom&aacute;žděn&iacute; OSN v r. 2015. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%8C%D0%B1%D1%8B (Na česk&eacute; wiki jsem odkaz nena&scaron;la, dal&scaron;&iacute; odkazy v če&scaron;tině jsou př&iacute;&scaron;erně tendenčn&iacute;, ale můžete si je pro orientaci vygůglit)
Upravené 4. 2. 2022 o 22:53
1.2k
15
9
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept