Politika v ČR
Zemědělství/Potravinářství/Potraviny

Zemědělství/Potravinářství/Potraviny
Zakládám nové téma, kde bych rád soustředil informace a diskusi k tématu zemědělství, potravinářství, potravin, výživy, lesnictví ekologie a dalších souvisejících oblastí.
Je to jedna z klíčových oblastí soběstačnosti – podmínek suverenity státu. Určitě jste zaznamenali, že právě sem je veden další útok (po energetice), který má snížit životní úroveň, ale nejenom (souvislosti bychom našli prakticky se všemi prioritami řízení).
Na jedné straně jsou zde objektivní měnící se vnější podmínky, které tlačí na současný systém (změny klimatu, rozkolísanost počasí, přílišná exploatace moří a zemědělské půdy atd.) vyžadující korekci řízení (přizpůsobení se realitě). Na druhé straně jsou nám záměrně podsouvány uměle vytvořené hrozby a ideologie (Geen Deal, eko-fašismus, vegetariánství atd), s cílem využít situaci nutné korekce k realizaci subjektivních cílů protivníka (např. GP - korekce demografického růstu populace - omezení fertility, zvýšení mortality, omezení délky dožití, zvýšení závislosti na systému, snížení spotřeby, zastavení rozvoje lidstva, zotročení lidstva atd; pro nadstátní US elity jsou to cíle jako – udržení ekonomické a politické nadvlády nad koloniemi, zachovat si postavení řídící elity s právem na rabování veškerých planetárních zdrojů – všeho si dovolování.
Cílem je:


  • analyzovat a rozkrývat vnější řízení (vkládat nalezené informace, články, videa, které se nás většinou snaží směrovat právě k výše popsaným cizím cílům
  • navrhovat, formulovat naše představy, jak by se tato oblast měla postupně změnit, optimálně přizpůsobit novým podmínkám podle našich představ, v zájmu lidí

Zemědělství/Potravinářství/Potraviny Zakládám nové téma, kde bych rád soustředil informace a diskusi k tématu zemědělství, potravinářství, potravin, výživy, lesnictví ekologie a dalších souvisejících oblastí. Je to jedna z klíčových oblastí soběstačnosti – podmínek suverenity státu. Určitě jste zaznamenali, že právě sem je veden další útok (po energetice), který má snížit životní úroveň, ale nejenom (souvislosti bychom našli prakticky se všemi prioritami řízení). Na jedné straně jsou zde objektivní měnící se vnější podmínky, které tlačí na současný systém (změny klimatu, rozkolísanost počasí, přílišná exploatace moří a zemědělské půdy atd.) vyžadující korekci řízení (přizpůsobení se realitě). Na druhé straně jsou nám záměrně podsouvány uměle vytvořené hrozby a ideologie (Geen Deal, eko-fašismus, vegetariánství atd), s cílem využít situaci nutné korekce k realizaci subjektivních cílů protivníka (např. GP - korekce demografického růstu populace - omezení fertility, zvýšení mortality, omezení délky dožití, zvýšení závislosti na systému, snížení spotřeby, zastavení rozvoje lidstva, zotročení lidstva atd; pro nadstátní US elity jsou to cíle jako – udržení ekonomické a politické nadvlády nad koloniemi, zachovat si postavení řídící elity s právem na rabování veškerých planetárních zdrojů – všeho si dovolování. Cílem je: - analyzovat a rozkrývat vnější řízení (vkládat nalezené informace, články, videa, které se nás většinou snaží směrovat právě k výše popsaným cizím cílům - navrhovat, formulovat naše představy, jak by se tato oblast měla postupně změnit, optimálně přizpůsobit novým podmínkám podle našich představ, v zájmu lidí

Pozor. Další past, co Brusel chystá na zemědělce, varuje Ivan David
Ivan David v pořadu O čem se mlčí hovořil o tom, proč eurounijní dotační preference likvidují české zemědělství a národní potravinovou soběstačnost.
Česká republika rozhodně není tou, která profituje z evropské zemědělské politiky. Evropské dotační preference natolik znevýhodňují naše zemědělství, že jsme naprosto závislí na zahraničních výrobcích a dovozcích. Naše pole neživí vlastní národ, ale slouží z části zeleným experimentům na lidech, dodává Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií ČR.


Když se bývalý ministr zemědělství pokoušel loni získat souhlas Bruselu k dotacím do závlah pro pěstování zeleniny, velmi narazil. Očividně se s pěstováním zeleně v Česku nepočítá. Ostatně stejně tak jako s jakoukoliv národní potravinovou soběstačností.


Ivan David se v europarlamentu věnuje právě problematice zemědělství a rozvoje venkova. Přiblížil, co vládní návrh, který byl poslán Evropské komisi, znamená pro naše zemědělce, pokud by na tyto úpravy vláda přistoupila. Agrární komora a Zemědělský svaz zorganizovaly už druhý protest proti změnám u dotací pro zemědělce. Kabinet chce více podporovat malé farmáře. ....To jsou drobná zemědělská hospodářství, nebo jde o plochu obhospodařovanou tak, že se jednou za rok poseče....
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pozor-Dalsi-past-co-Brusel-chysta-na-zemedelce-varuje-Ivan-David-691326


Situace v resortu je po vyhození Strategického plánu rozvoje českého zemědělství velmi vážná, nepřehledná, srovnatelná se socializací před šedesáti lety a netroufám si prognózovat nejbližší vývoj. Proto jsem požádal o názory nikoliv králíky z klobouku, ale současné skutečně špičkové odborníky z řad představitelů Agrární komory. Lze je shrnout do deseti bodů, zde jsou a předkládám je k posouzení čtenářů a k diskusi.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-posledni-sance-Fiala-jak-Jakes-Veleba-odhalil-postup-vlady-691214


**Pozor. Další past, co Brusel chystá na zemědělce, varuje Ivan David** Ivan David v pořadu O čem se mlčí hovořil o tom, proč eurounijní dotační preference likvidují české zemědělství a národní potravinovou soběstačnost. Česká republika rozhodně není tou, která profituje z evropské zemědělské politiky. Evropské dotační preference natolik znevýhodňují naše zemědělství, že jsme naprosto závislí na zahraničních výrobcích a dovozcích. Naše pole neživí vlastní národ, ale slouží z části zeleným experimentům na lidech, dodává Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií ČR. Když se bývalý ministr zemědělství pokoušel loni získat souhlas Bruselu k dotacím do závlah pro pěstování zeleniny, velmi narazil. Očividně se s pěstováním zeleně v Česku nepočítá. Ostatně stejně tak jako s jakoukoliv národní potravinovou soběstačností. Ivan David se v europarlamentu věnuje právě problematice zemědělství a rozvoje venkova. Přiblížil, co vládní návrh, který byl poslán Evropské komisi, znamená pro naše zemědělce, pokud by na tyto úpravy vláda přistoupila. Agrární komora a Zemědělský svaz zorganizovaly už druhý protest proti změnám u dotací pro zemědělce. Kabinet chce více podporovat malé farmáře. ....To jsou drobná zemědělská hospodářství, nebo jde o plochu obhospodařovanou tak, že se jednou za rok poseče.... https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pozor-Dalsi-past-co-Brusel-chysta-na-zemedelce-varuje-Ivan-David-691326 Situace v resortu je po vyhození Strategického plánu rozvoje českého zemědělství velmi vážná, nepřehledná, srovnatelná se socializací před šedesáti lety a netroufám si prognózovat nejbližší vývoj. Proto jsem požádal o názory nikoliv králíky z klobouku, ale současné skutečně špičkové odborníky z řad představitelů Agrární komory. Lze je shrnout do deseti bodů, zde jsou a předkládám je k posouzení čtenářů a k diskusi. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-posledni-sance-Fiala-jak-Jakes-Veleba-odhalil-postup-vlady-691214

Z článku asi to nejdůležitější (vyjádření Jana Veleby):
"Zdá se mně neskutečné, že lidi jako premiér nechápou význam toho, o čem mluví, otevřeně lže, manipuluje fakta a na tomto základě dělá s hluboce loajálním ministrem (zemědělství) závažná rozhodnutí, která rozvrátí agrární soustavu a venkov. Mluvím o tom, že podle premiéra Fialy je dotace pro menšího farmáře na hektar nižší a pro velkého naopak vyšší. Je to lež jako věž, je to totiž přesně naopak. U přímých plateb má velký subjekt dotace kráceny o 5 %, je to takzvaná degresivita. U dotací do znevýhodněných oblastí, takzvané LFA oblasti, je degresivita pro velké podniky až 30 %! K tomu je třeba přidat fakt, že o některé dotace velké firmy nemohou žádat vůbec, malé ano – na rozdíl od těch malých k nim nemají vůbec přístup. Jinak dotace na hektar jsou stejné, dotace na chovaná hospodářská zvířata jsou stejné (přepočtené na 500 kg živé váhy zvířete), dotace na citlivé komodity, například ovoce, brambory jsou stejné. Co stejné není, je skutečnost, že ona hospodářská zvířata chovají ti větší zemědělci. Ti menší většinou nikoliv, je to ale jejich svobodné rozhodnutí. Stejně tak citlivé komodity pěstují hlavně ti větší. Dá rozum, že při sečtení všech dotací a vydělení hektary nemůžeme dojít ke stejnému číslu dotací na hektar, ani to není logické. Ne tak pro pana premiéra, který záměrně manipuluje fakty a ohlupuje lidi."


Komentář: Připomenu, že ČR má největší průměrnou rozlohu farem v EU = dopad nové dotační politiky na ČR bude největší. Přesně jak uvádí Veleba - velké firmy vyrábí potraviny, malí většinou jen sečou trávu a pasou dobytek.
Nějak se nám v ČR soustřeďují dopady krize - koronavirus - prvenství v délce zavřených škol, vysoké počty úmrtí, téměř nejdražší energie v EU, teď zemědělství a potravinářství. A to máme prakticky všechno své a donedávna celkem funkční (zdravotnictví, školství, energetiku, zemědělství) Náhoda? Určitě se shodneme, že to jsou cílené kroky - záměr. Proč? Řekl bych, že je tu ještě stále co rozkrádat - vyvlastňovat ke krachu dohnané firmy (hlavně drobné a střední národní) a lidi. Kolaboranti na pokyn z venčí dál prohlubují závislost kolonie, hodlají zabránit její suverenizaci, potlačit národní obrození a návrat ke spolupráci s ruským blokem.


Z článku asi to nejdůležitější (vyjádření Jana Veleby): "Zdá se mně neskutečné, že lidi jako premiér nechápou význam toho, o čem mluví, otevřeně lže, manipuluje fakta a na tomto základě dělá s hluboce loajálním ministrem (zemědělství) závažná **rozhodnutí, která rozvrátí agrární soustavu a venkov**. **Mluvím o tom, že podle premiéra Fialy je dotace pro menšího farmáře na hektar nižší a pro velkého naopak vyšší. Je to lež jako věž, je to totiž přesně naopak. U přímých plateb má velký subjekt dotace kráceny o 5 %, je to takzvaná degresivita. U dotací do znevýhodněných oblastí, takzvané LFA oblasti, je degresivita pro velké podniky až 30 %! K tomu je třeba přidat fakt, že o některé dotace velké firmy nemohou žádat vůbec, malé ano – na rozdíl od těch malých k nim nemají vůbec přístup. Jinak dotace na hektar jsou stejné, dotace na chovaná hospodářská zvířata jsou stejné (přepočtené na 500 kg živé váhy zvířete), dotace na citlivé komodity, například ovoce, brambory jsou stejné.** **Co stejné není, je skutečnost, že ona hospodářská zvířata chovají ti větší zemědělci. Ti menší většinou nikoliv, je to ale jejich svobodné rozhodnutí. Stejně tak citlivé komodity pěstují hlavně ti větší.** Dá rozum, že při sečtení všech dotací a vydělení hektary nemůžeme dojít ke stejnému číslu dotací na hektar, ani to není logické. Ne tak pro pana premiéra, který záměrně manipuluje fakty a ohlupuje lidi." Komentář: Připomenu, že ČR má největší průměrnou rozlohu farem v EU = dopad nové dotační politiky na ČR bude největší. Přesně jak uvádí Veleba - velké firmy vyrábí potraviny, malí většinou jen sečou trávu a pasou dobytek. Nějak se nám v ČR soustřeďují dopady krize - koronavirus - prvenství v délce zavřených škol, vysoké počty úmrtí, téměř nejdražší energie v EU, teď zemědělství a potravinářství. A to máme prakticky všechno své a donedávna celkem funkční (zdravotnictví, školství, energetiku, zemědělství) Náhoda? Určitě se shodneme, že to jsou cílené kroky - záměr. Proč? Řekl bych, že je tu ještě stále co rozkrádat - vyvlastňovat ke krachu dohnané firmy (hlavně drobné a střední národní) a lidi. Kolaboranti na pokyn z venčí dál prohlubují závislost kolonie, hodlají zabránit její suverenizaci, potlačit národní obrození a návrat ke spolupráci s ruským blokem.

Zlo jsou dotace jako takové jakožto nástroj kontroly zemědělství na 4. prioritě a částečně na 5. prioritě - pěstuje se a vyrábí to, co se "vyplatí" = na co jsou dotace, čili naprosto pokřivený model. Výsledná kvalita produktu je druhotná, odtud 5. priorita. Takže si myslím, že je potřeba jít o stupínek výš než je rozlišování, kdo jich kolik dostane a co to způsobí. Jasně, na jedné straně je snížení potravinové nezávislosti, na straně druhé okno pro malé zemědělce a možnost návratu k zahrádkaření - psal jsem o tom ve vlákně od @Boletus ohledně prognózy dalšího vývoje:

"někdo se na to v maximální možné míře vyprdne, místo okrasných keřů a skalek zasadí zeleninu a ovocné stromy, místo bazénu postaví kurník a to, co si sám vypěstuje a vyrobí bude směňovat s ostatními stejně smýšlejícími. Pokud padne masové zemědělství závislé na dotacích, bude místa všude dost."


Samozřejmě je otázka, zda takovým způsobem a s vlastizrádnou vládou v čele máme vůbec šanci ustát nátlak zahraničních potravinových gigantů. Myslím si, že ano: probíhá rozklad státnosti prakticky všude a okno příležitostí se otevírá. Už teď existuje spousta lokálních malých producentů různých potravin, stejně tak mnozí z nich odmítají fungovat na dotačním modelu, a přibývá lidí, kteří z principu nakupují u nich - není to počínající "průsak" změny na 1. prioritě? Samozřejmě jsme ve fázi, kdy si mnoho lidí jednoduše nemůže dovolit tyto potraviny, ale jak říkám - místa je dost, chce to touhu po změně vyvolanou diskomfortem - ekonomický covid může být i velice nápomocný.


Zlo jsou dotace jako takové jakožto nástroj kontroly zemědělství na 4. prioritě a částečně na 5. prioritě - pěstuje se a vyrábí to, co se "vyplatí" = na co jsou dotace, čili naprosto pokřivený model. Výsledná kvalita produktu je druhotná, odtud 5. priorita. Takže si myslím, že je potřeba jít o stupínek výš než je rozlišování, kdo jich kolik dostane a co to způsobí. Jasně, na jedné straně je snížení potravinové nezávislosti, na straně druhé okno pro malé zemědělce a možnost návratu k zahrádkaření - psal jsem o tom ve vlákně od @Boletus ohledně prognózy dalšího vývoje: "někdo se na to v maximální možné míře vyprdne, místo okrasných keřů a skalek zasadí zeleninu a ovocné stromy, místo bazénu postaví kurník a to, co si sám vypěstuje a vyrobí bude směňovat s ostatními stejně smýšlejícími. Pokud padne masové zemědělství závislé na dotacích, bude místa všude dost." Samozřejmě je otázka, zda takovým způsobem a s vlastizrádnou vládou v čele máme vůbec šanci ustát nátlak zahraničních potravinových gigantů. Myslím si, že ano: probíhá rozklad státnosti prakticky všude a okno příležitostí se otevírá. Už teď existuje spousta lokálních malých producentů různých potravin, stejně tak mnozí z nich odmítají fungovat na dotačním modelu, a přibývá lidí, kteří z principu nakupují u nich - není to počínající "průsak" změny na 1. prioritě? Samozřejmě jsme ve fázi, kdy si mnoho lidí jednoduše nemůže dovolit tyto potraviny, ale jak říkám - místa je dost, chce to touhu po změně vyvolanou diskomfortem - ekonomický covid může být i velice nápomocný.
Upravené 1. 2. 2022 o 11:38

https://newsbox.cz/zpravy/v-cesku-byl-vloni-rekordni-pocet-ohnisek-ptaci-chripky-l6kax51p


V Česku byl vloni rekordní počet ohnisek ptačí chřipky
(článek jsem nečetl, nechci přijmout sušenky)


https://www.novinky.cz/domaci/clanek/dalsi-ohnisko-ptaci-chripky-tentokrat-na-strakonicku-40384019


Další ohnisko ptačí chřipky, tentokrát na Strakonicku


Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v obci Klínovice na Strakonicku. Bylo v něm 32 slepic, kachen i hus, některé uhynuly, zbylé veterináři utratili.


Začátkem ledna potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky u kachen poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu bylo téměř 280 ptáků. Ohnisko odhalili po kontrolách spjatých s ohniskem v obci Řečice, jež je součástí Blatné. Ptačí chřipka se 4. ledna prokázala také u malochovů na Znojemsku a Lounsku.


Ptačí chřipka se potvrdila na jihu Čech i loni v listopadu v chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které zatím ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované. Na přelomu ledna a února by husy mohly dostat vakcínu.


Před koncem loňského roku se ptačí chřipka prokázala ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. V chovu bylo 188 000 nosnic, zhruba 50 000 veterináři utratili, zbytek uhynul. Zlikvidovat se muselo také skoro 1,7 milionu vajec, část byla ve skladu na Plzeňsku. V ČR loni veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.


Likvidují to slušně smile ... hlavně jestli jsou schopni jít po "líhni" se 32 kusy drůbeže, tak evidentně bude protitlak na domácí samostatné hospodaření


https://newsbox.cz/zpravy/v-cesku-byl-vloni-rekordni-pocet-ohnisek-ptaci-chripky-l6kax51p **V Česku byl vloni rekordní počet ohnisek ptačí chřipky** (článek jsem nečetl, nechci přijmout sušenky) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/dalsi-ohnisko-ptaci-chripky-tentokrat-na-strakonicku-40384019 **Další ohnisko ptačí chřipky, tentokrát na Strakonicku** Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v obci Klínovice na Strakonicku. Bylo v něm 32 slepic, kachen i hus, některé uhynuly, zbylé veterináři utratili. Začátkem ledna potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky u kachen poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu bylo téměř 280 ptáků. Ohnisko odhalili po kontrolách spjatých s ohniskem v obci Řečice, jež je součástí Blatné. Ptačí chřipka se 4. ledna prokázala také u malochovů na Znojemsku a Lounsku. Ptačí chřipka se potvrdila na jihu Čech i loni v listopadu v chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které zatím ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované. Na přelomu ledna a února by husy mohly dostat vakcínu. Před koncem loňského roku se ptačí chřipka prokázala ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. V chovu bylo 188 000 nosnic, zhruba 50 000 veterináři utratili, zbytek uhynul. Zlikvidovat se muselo také skoro 1,7 milionu vajec, část byla ve skladu na Plzeňsku. V ČR loni veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků. Likvidují to slušně x( ... hlavně jestli jsou schopni jít po "líhni" se 32 kusy drůbeže, tak evidentně bude protitlak na domácí samostatné hospodaření
Upravené 1. 2. 2022 o 11:46

Chtěla bych zdůraznit, že první pro záchranu (nejen) našeho zemědělství je vystoupit z EU - nebo aspoň kašlat na jejich nařízení. Ovšem i tak bude záchrana velmi obtížná a bolavá - a hlavně dlouhá. Všechno je totiž provázané s korporacemi a nadnárodními řetězci. Pokusím se povyprávět.
Dotace samy o sobě zlo nejsou, protože zemědělství je vždy o velké dřině a o nejistotě výsledku - natož výdělku. Problém, který vidím já, je ve výkupních cenách. Ty jsou likvidační, protože výkupny jsou povětšinou v pár korporátních rukách. A to nemusím mluvit o prodejních řetězcích finálních výrobků. Pro malý příklad: mléko v nejvyšší kvalitě (tj. nijak neodstředěné) prodá zemědělec do výkupny za cca 8 korun. Náklady na litr měl ale už 11 - 13 korun. Už tady tratí. No a výrobce z toho mléka vyrobí nejen mléko, ale také ostatní mléčné výrobky včetně másla, smetany, sýrů... A podívejte se, za kolik se to prodává spotřebiteli. A prodávat jen na trzích taky nejde, je to jen jedno z malých řešení.
Jako prioritu bych viděla zajištění výkupu za normální ceny. Aby nebylo možné, že nejvíce na dřině jiných vydělá "řetězec", který vlastně poskytne jen prodejní prostory. Pak snad by více zemědělců začalo s pěstováním "jídla" a chováním "jídla".
A v téhle konkrétní době, kdy se zdražuje úplně bezhlavě, by měl zasáhnout stát a to do určení maximální prodejní ceny základních potravin a důležitých komodit.


Chtěla bych zdůraznit, že první pro záchranu (nejen) našeho zemědělství je **vystoupit z EU** - nebo aspoň kašlat na jejich nařízení. Ovšem i tak bude záchrana velmi obtížná a bolavá - a hlavně dlouhá. Všechno je totiž provázané s korporacemi a nadnárodními řetězci. Pokusím se povyprávět. Dotace samy o sobě zlo nejsou, protože zemědělství je vždy o velké dřině a o nejistotě výsledku - natož výdělku. Problém, který vidím já, je ve výkupních cenách. Ty jsou likvidační, protože výkupny jsou povětšinou v pár korporátních rukách. A to nemusím mluvit o prodejních řetězcích finálních výrobků. Pro malý příklad: mléko v nejvyšší kvalitě (tj. nijak neodstředěné) prodá zemědělec do výkupny za cca 8 korun. Náklady na litr měl ale už 11 - 13 korun. Už tady tratí. No a výrobce z toho mléka vyrobí nejen mléko, ale také ostatní mléčné výrobky včetně másla, smetany, sýrů... A podívejte se, za kolik se to prodává spotřebiteli. A prodávat jen na trzích taky nejde, je to jen jedno z malých řešení. Jako prioritu bych viděla zajištění výkupu za normální ceny. **Aby nebylo možné, že nejvíce na dřině jiných vydělá "řetězec",** který vlastně poskytne jen prodejní prostory. Pak snad by více zemědělců začalo s pěstováním "jídla" a chováním "jídla". A v téhle konkrétní době, kdy se zdražuje úplně bezhlavě, by měl zasáhnout stát a to do určení maximální prodejní ceny základních potravin a důležitých komodit.

Pokud padne masové zemědělství závislé na dotacích, bude místa všude dost."


Co se týká zahrádkaření a samozásobení jsem pro - opakovaně jsem to dával do všech svých článků s touto tématikou. Do jaké míry lze ale touto cestou pokrýt potřebné potraviny pro celý národ, to si netroufám odhadovat.
S tou větou, kterou jsem vypíchnul, ale vůbec nesouhlasím. Kdyby to napsal někdo jiný než Ty, dost bych na něj vystartoval. Pokud padne zemědělství (a potraviny produkují hlavně větší podniky) a domácí potravinářské firmy, největší dopad to bude mít na obyčejné lidi - zaměstnance. Ti musí těžce makat ve fabrice, aby si zajistili alespoň to základní potřeby a většina z nich žije ve městech v panelácích (v parku toho moc nevypěstují). Vysoké ceny a tím spíš skutečný nedostatek potravin povedou k sociálním nepokojům až výbuchu = to je cíl zahraničního řízení a jejich loutek u nás. Povede to k rozkladu zbytku státnosti atd., viz jejich známé plány.
Dnešní situaci předcházel relativní blahobyt - řada lidí žádnou půdu ani zahradu nemá a nemá ani znalosti a zkušenosti (ono se to zdá být velice jednoduché, ale není). Řada lidí svou půdu za pakatel prodala a vyvlastňování je plánované i v průběhu této uměle vyvolané krize. Myslíš, že tě někdo nechá pěstovat si zeleninu na cizím pozemku? Zkus se podívat na krizi ve 30-tých letech.


[quote="pid:55529, uid:678"]Pokud padne masové zemědělství závislé na dotacích, bude místa všude dost."[/quote] Co se týká zahrádkaření a samozásobení jsem pro - opakovaně jsem to dával do všech svých článků s touto tématikou. Do jaké míry lze ale touto cestou pokrýt potřebné potraviny pro celý národ, to si netroufám odhadovat. S tou větou, kterou jsem vypíchnul, ale vůbec nesouhlasím. Kdyby to napsal někdo jiný než Ty, dost bych na něj vystartoval. Pokud padne zemědělství (a potraviny produkují hlavně větší podniky) a domácí potravinářské firmy, největší dopad to bude mít na obyčejné lidi - zaměstnance. Ti musí těžce makat ve fabrice, aby si zajistili alespoň to základní potřeby a většina z nich žije ve městech v panelácích (v parku toho moc nevypěstují). Vysoké ceny a tím spíš skutečný nedostatek potravin povedou k sociálním nepokojům až výbuchu = to je cíl zahraničního řízení a jejich loutek u nás. Povede to k rozkladu zbytku státnosti atd., viz jejich známé plány. Dnešní situaci předcházel relativní blahobyt - řada lidí žádnou půdu ani zahradu nemá a nemá ani znalosti a zkušenosti (ono se to zdá být velice jednoduché, ale není). Řada lidí svou půdu za pakatel prodala a vyvlastňování je plánované i v průběhu této uměle vyvolané krize. Myslíš, že tě někdo nechá pěstovat si zeleninu na cizím pozemku? Zkus se podívat na krizi ve 30-tých letech.

Nemusí nutně padnout zemědělství jako takové, padne současný model/systém a to samozřejmě bude bolet. Čili já si myslím, že k určité komplexní krizi dojde. Plynulý přechod k udržitelnému, lidskému a vůči planetě ohleduplnému modelu si teď úplně nedovedu představit. Rád bych se mýlil.


Já to ale mám takto nastavené ve všem: vyhlížím "nejhorší", snažím se o "nejlepší".


to je cíl zahraničního řízení a jejich loutek u nás. Povede to k rozkladu zbytku státnosti atd., viz jejich známé plány.


Tady je podle mě jádro naší neshody. Já vidím ten rozklad úplně všude, i v tom zahraničním řízení. Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.


Nemusí nutně padnout zemědělství jako takové, padne současný model/systém a to samozřejmě bude bolet. Čili já si myslím, že k určité komplexní krizi dojde. Plynulý přechod k udržitelnému, lidskému a vůči planetě ohleduplnému modelu si teď úplně nedovedu představit. Rád bych se mýlil. Já to ale mám takto nastavené ve všem: vyhlížím "nejhorší", snažím se o "nejlepší". [quote="pid:55556, uid:177"]to je cíl zahraničního řízení a jejich loutek u nás. Povede to k rozkladu zbytku státnosti atd., viz jejich známé plány.[/quote] Tady je podle mě jádro naší neshody. Já vidím ten rozklad úplně všude, i v tom zahraničním řízení. Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.

řada lidí žádnou půdu ani zahradu nemá a nemá ani znalosti a zkušenosti (ono se to zdá být velice jednoduché, ale není)


souhlas, před pár lety jsem začal s pěstováním vlastních potravin na zahradě a není to sranda. Nadto v rámci "mainstreamu" existují pouze korporátní semínka, která se z všelijakých důvodů mohou přestat dovážet, a nahradit toto svými semínky, která nebudou geneticky upravená a různě vyšlechtěná, je dle mého názoru otázka několika let, možná nižších desítek let.


Jediné světýlko na konci tunelu vidím v následující otázce: Která země je největším producentem obilí na světe? smile


Otázka je, zda tento postup, který teď pětikolka aplikuje v ČR, se provádí i v celé EU (a já se obávám, že ano, viz nedávno snižování množství pesticidů, které je možno použít) - samozřejmě otázka je, jak moc tvrdě v jiných zemích. Protože pak budou problémy s potravinami v celé EU.


[quote="pid:55556, uid:177"]řada lidí žádnou půdu ani zahradu nemá a nemá ani znalosti a zkušenosti (ono se to zdá být velice jednoduché, ale není)[/quote] souhlas, před pár lety jsem začal s pěstováním vlastních potravin na zahradě a není to sranda. Nadto v rámci "mainstreamu" existují pouze korporátní semínka, která se z všelijakých důvodů mohou přestat dovážet, a nahradit toto svými semínky, která nebudou geneticky upravená a různě vyšlechtěná, je dle mého názoru otázka několika let, možná nižších desítek let. Jediné světýlko na konci tunelu vidím v následující otázce: Která země je největším producentem obilí na světe? :) Otázka je, zda tento postup, který teď pětikolka aplikuje v ČR, se provádí i v celé EU (a já se obávám, že ano, viz nedávno snižování množství pesticidů, které je možno použít) - samozřejmě otázka je, jak moc tvrdě v jiných zemích. Protože pak budou problémy s potravinami v celé EU.

Tady je podle mě jádro naší neshody. Já vidím ten rozklad úplně všude, i v tom zahraničním řízení. Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.


souhlasím, ALE uvědom si následující:
Místní jelita o řízení nic neví, nadto jsou zkorumpovaní, líní a představ si je, jak asi tak přemýšlí, kdyby měli spadnout mezi "plebs". No to raději splní jakýkoliv příkaz ze zahraničí (část z nich je tupá a část z nich se začíná leccos uvědomovat, ale díky covid už jsou ve všem tak namočení, že jedinou naději pro ně je totální fašismus) do posledního dechu.


edit: souhlasím, že se zahraniční řízení rozpadá, ale je tam určitá setrvačnost a "světýlko na konci tunelu" pro jelita doufajíce, že se situace obrátí a davo-elitarismus se udrží za každou cenu.


[quote="pid:55558, uid:678"]Tady je podle mě jádro naší neshody. Já vidím ten rozklad úplně všude, i v tom zahraničním řízení. Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.[/quote] souhlasím, ALE uvědom si následující: Místní jelita o řízení nic neví, nadto jsou zkorumpovaní, líní a představ si je, jak asi tak přemýšlí, kdyby měli spadnout mezi "plebs". No to raději splní jakýkoliv příkaz ze zahraničí (část z nich je tupá a část z nich se začíná leccos uvědomovat, ale díky covid už jsou ve všem tak namočení, že jedinou naději pro ně je totální fašismus) do posledního dechu. edit: souhlasím, že se zahraniční řízení rozpadá, ale je tam určitá setrvačnost a "světýlko na konci tunelu" pro jelita doufajíce, že se situace obrátí a davo-elitarismus se udrží za každou cenu.
Upravené 1. 2. 2022 o 12:41

Chtěla bych zdůraznit, že první pro záchranu (nejen) našeho zemědělství je vystoupit z EU -


Dotace samy o sobě zlo nejsou, protože zemědělství je vždy o velké dřině a o nejistotě výsledku


Lin, paradoxně jsou ty dotace hlavním důvodem, proč ještě EU drží pohromadě. Řada firem a podnikatelů si na ně zvyklo a jsou na nich existenčně závislé. Ty firmy jsou často specializované a nic jiného neumí a nemají na to vybavení. V dnešní době je to hlavní podnikatelský záměr (čerpání dotací), z daleka ne jen v zemědělství (energetika je zářným příkladem), kde to má jisté opodstatnění, jak správně píšeš (nejde jen o riziko neúrody, ale vliv na koncových cen potravin = stabilita státu, regulace výroby různých komodit - co chybí, co přebývá, soběstačnost atd).
Takže já jsem pro zrušení nesmyslných EU dotací, které v českém zemědělství směřují hlavně k utlumení produkce, abychom nekonkurovali západu. To o čem se bavíme víše, plán vzít dotace velkým farmám, je jen další prohloubení závislosti, až pokus o destabilizaci státu - sociální nepokoje. Dotace se ovšem nemohou zrušit najednou a bez náhrady, to je jasné, je potřeba připravit plán na jejich postupnou změnu, aby zemědělci věděli "kam jdeme a co tam budeme dělat" a mohli se postupně adaptovat, jinak zkrachují a "někdo" to tu všechno hezky skoupí.


[quote="pid:55555, uid:203"]Chtěla bych zdůraznit, že první pro záchranu (nejen) našeho zemědělství je vystoupit z EU -[/quote] [quote="pid:55555, uid:203"]Dotace samy o sobě zlo nejsou, protože zemědělství je vždy o velké dřině a o nejistotě výsledku[/quote] Lin, paradoxně jsou ty dotace hlavním důvodem, proč ještě EU drží pohromadě. Řada firem a podnikatelů si na ně zvyklo a jsou na nich existenčně závislé. Ty firmy jsou často specializované a nic jiného neumí a nemají na to vybavení. V dnešní době je to hlavní podnikatelský záměr (čerpání dotací), z daleka ne jen v zemědělství (energetika je zářným příkladem), kde to má jisté opodstatnění, jak správně píšeš (nejde jen o riziko neúrody, ale vliv na koncových cen potravin = stabilita státu, regulace výroby různých komodit - co chybí, co přebývá, soběstačnost atd). Takže já jsem pro zrušení nesmyslných EU dotací, které v českém zemědělství směřují hlavně k utlumení produkce, abychom nekonkurovali západu. To o čem se bavíme víše, plán vzít dotace velkým farmám, je jen další prohloubení závislosti, až pokus o destabilizaci státu - sociální nepokoje. Dotace se ovšem nemohou zrušit najednou a bez náhrady, to je jasné, je potřeba připravit plán na jejich postupnou změnu, aby zemědělci věděli "kam jdeme a co tam budeme dělat" a mohli se postupně adaptovat, jinak zkrachují a "někdo" to tu všechno hezky skoupí.

Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.


A já navrhuju se na tu změnu připravovat, protože nikdo přesně neví, kdy nastane a jakým půjde směrem - nedá se spoléhat, že to dobře dopadne i bez nás. Takže i kdyby se to vydalo tím špatným, můžeme to použít ke korekci směru.


[quote="pid:55558, uid:678"]Samozřejmě jakákoli změna k lepšímu je podmíněná změnou systému.[/quote] A já navrhuju se na tu změnu připravovat, protože nikdo přesně neví, kdy nastane a jakým půjde směrem - nedá se spoléhat, že to dobře dopadne i bez nás. Takže i kdyby se to vydalo tím špatným, můžeme to použít ke korekci směru.

Otázka je, zda tento postup, který teď pětikolka aplikuje v ČR, se provádí i v celé EU (a já se obávám, že ano, viz nedávno snižování množství pesticidů, které je možno použít) - samozřejmě otázka je, jak moc tvrdě v jiných zemích.


To je dost důležitá poznámka. Odpověď už jsme dostali - v průběhu energetické krize, která ještě neskončila. Západní partneři se na nás budou hojit!


[quote="pid:55559, uid:473"]Otázka je, zda tento postup, který teď pětikolka aplikuje v ČR, se provádí i v celé EU (a já se obávám, že ano, viz nedávno snižování množství pesticidů, které je možno použít) - samozřejmě otázka je, jak moc tvrdě v jiných zemích.[/quote] To je dost důležitá poznámka. Odpověď už jsme dostali - v průběhu energetické krize, která ještě neskončila. Západní partneři se na nás budou hojit!

nedá se spoléhat, že to dobře dopadne i bez nás

Presne tak to je. Je potreba pusobit na kolektivni vedomi, aspon ve svem okoli. Taky pestuju (600m2) poli a ovocny sad 7000m2. Je to drina a uzivit se tim neda (kvuli tomu to nedelam, mam svoji praci v IT), navic cenu srazi firmy z dotacema z EU. Jak pisete, dotace asi castecne ano, ale rozumne rizene statem a ne EU. Jak to bylo drive jeste za CSSR, tak to docela fungovalo. Normy na kvalitu potravin byly taky o dost prisnejsi, to uz se tu taky zminovalo.
Ja se treba pokousim zahrnout do me "zemedelske" cinnosti svych par znamych/kamaradu. Nejdriv je nalakam, ze jim vozim jablka a dam jim pasterovany most ze svych trhanych jablek a cesnek. A domaci brambory. Nic neni strikany a hnojeny chemii. Kluci pak zjisti, ze podobnou kvalitu a chut nekoupi v supermarketu. Krok dva, tak jim reknu, ze jestli chtej vic mostu, tak at mne jdou pomoct otrhat jablka. Letos byla super uroda, natrhali jsme 1.2 tuny. Dostanou pak za nakupni cenu most. A kdyz chteji brambory, tak at mne je prijdou pomoct zasazet a sklidit. Vetsinu delam rucne, takze je to zase drina a casove narocny. Takhle vznikla mala komunita lidi, co nemaji zahradky a muzou se ucastnit pestovani. A hlavne. Pak si vazi kazdy brambory a kazdyho litru kvalitniho jablecneho mostu.
Ja taky nemam univerzalni navod, ale snazim se v mem pidi-zemedelstvi aspon neco delat a zda se, ze ten priklad uz par lidi prilakal.
Jinak u nas mame hodne pudy ladem, prave diky EU dotacim na skot, coz je taky nase vyhoda.
Diky vysokym cenam hnojiv se prechazi na zelene hnojeni, to je taky dobry smer.
Pujde to pomalu, ale kdyz budeme aspon trochu pripraveny a nekteri budou mit aspon nejaky zkusenosti, tak to je lepsi, nez nic. Jenom nez prijdes na to, cemu se v tve lokalite dari, jak stridat plodiny po sobe, to je na leta. A cim vic lidi bude mit aspon castecny znalosti jak, tim vic si jich neformalne vymeni a muzeme tu mit za par let pestilsky vzdelanejsi lidi, nez mame dneska.


[quote="pid:55564, uid:177"]nedá se spoléhat, že to dobře dopadne i bez nás[/quote] Presne tak to je. Je potreba pusobit na kolektivni vedomi, aspon ve svem okoli. Taky pestuju (600m2) poli a ovocny sad 7000m2. Je to drina a uzivit se tim neda (kvuli tomu to nedelam, mam svoji praci v IT), navic cenu srazi firmy z dotacema z EU. Jak pisete, dotace asi castecne ano, ale rozumne rizene statem a ne EU. Jak to bylo drive jeste za CSSR, tak to docela fungovalo. Normy na kvalitu potravin byly taky o dost prisnejsi, to uz se tu taky zminovalo. Ja se treba pokousim zahrnout do me "zemedelske" cinnosti svych par znamych/kamaradu. Nejdriv je nalakam, ze jim vozim jablka a dam jim pasterovany most ze svych trhanych jablek a cesnek. A domaci brambory. Nic neni strikany a hnojeny chemii. Kluci pak zjisti, ze podobnou kvalitu a chut nekoupi v supermarketu. Krok dva, tak jim reknu, ze jestli chtej vic mostu, tak at mne jdou pomoct otrhat jablka. Letos byla super uroda, natrhali jsme 1.2 tuny. Dostanou pak za nakupni cenu most. A kdyz chteji brambory, tak at mne je prijdou pomoct zasazet a sklidit. Vetsinu delam rucne, takze je to zase drina a casove narocny. Takhle vznikla mala komunita lidi, co nemaji zahradky a muzou se ucastnit pestovani. A hlavne. Pak si vazi kazdy brambory a kazdyho litru kvalitniho jablecneho mostu. Ja taky nemam univerzalni navod, ale snazim se v mem pidi-zemedelstvi aspon neco delat a zda se, ze ten priklad uz par lidi prilakal. Jinak u nas mame hodne pudy ladem, prave diky EU dotacim na skot, coz je taky nase vyhoda. Diky vysokym cenam hnojiv se prechazi na zelene hnojeni, to je taky dobry smer. Pujde to pomalu, ale kdyz budeme aspon trochu pripraveny a nekteri budou mit aspon nejaky zkusenosti, tak to je lepsi, nez nic. Jenom nez prijdes na to, cemu se v tve lokalite dari, jak stridat plodiny po sobe, to je na leta. A cim vic lidi bude mit aspon castecny znalosti jak, tim vic si jich neformalne vymeni a muzeme tu mit za par let pestilsky vzdelanejsi lidi, nez mame dneska.

ale kdyz budeme aspon trochu pripraveny a nekteri budou mit aspon nejaky zkusenosti, tak to je lepsi, nez nic

Mirku, klobouk dolů. Protože dneska o ty zkušenosti hlavně jde. Většina se snaží cosi nalovit z netu - ale tam všechno není a ne všechny návody se dají použít v tvé lokalitě. Takže zkušenosti jsou velmi cenné, zvláště když "staří zemědělci" vymírají. Bez zkušeností to pak dopadá třeba tak, že třicátník se dá na chov ovcí a neví, že ty ovce budou na zimu potřebovat krmení - že ho venku neseženou (případ ze života, žádný vtip).
A já tě moc chválím za sadařství, protože to je obor, který u nás už skoro vymřel.
existují pouze korporátní semínka,

Pravda. Nejhorší jsou ta geneticky upravená, kde ani není možné si ponechat semínka na osivo, protože neplodí. U nás kdysi existovala jakási banka pro semena plodin - ale nevím, jak je to nyní. Ve velkém se tu pěstují geneticky upravené plodiny a co jsem si zjišťovala, tak ty umějí ovlivnit i flóru v širokém okolí. Tedy spíše zničit. Semena z těch "ovlivněných" rostlin sice vyrostou, ale např. mrkev netvoří kořen, ale nať, malina místo plodu vytvoří bohaté listí - atd.
jsou ty dotace hlavním důvodem, proč ještě EU drží pohromadě

Dobře, můžeme se shodnout na dotace přerozdělované klíčem EU. Je skutečně podivné, když na "údržbu pozemku" jsou dotace stejné jako na pěstování plodiny (to nevím jistě, to mi řekli).
Jinak si myslím, že zemědělci, aby něco pěstovali a chovali a hlavně - dodávali na trh - ty dotace potřebují. Jak jsem psala - jde o obrovskou dřinu bez záruky výsledku. Stačí jedny kroupy nebo ranní mrazík a je vymalováno... A to pomlčím o jedné kuně, schopné za noc zlikvidovat třicet slepic..


[quote="pid:55571, uid:93"]ale kdyz budeme aspon trochu pripraveny a nekteri budou mit aspon nejaky zkusenosti, tak to je lepsi, nez nic[/quote] Mirku, klobouk dolů. Protože dneska o ty zkušenosti hlavně jde. Většina se snaží cosi nalovit z netu - ale tam všechno není a ne všechny návody se dají použít v tvé lokalitě. Takže zkušenosti jsou velmi cenné, zvláště když "staří zemědělci" vymírají. Bez zkušeností to pak dopadá třeba tak, že třicátník se dá na chov ovcí a neví, že ty ovce budou na zimu potřebovat krmení - že ho venku neseženou (případ ze života, žádný vtip). A já tě moc chválím za sadařství, protože to je obor, který u nás už skoro vymřel. [quote="pid:55559, uid:473"]existují pouze korporátní semínka,[/quote] Pravda. Nejhorší jsou ta geneticky upravená, kde ani není možné si ponechat semínka na osivo, protože neplodí. **U nás kdysi existovala jakási banka pro semena plodin** - ale nevím, jak je to nyní. Ve velkém se tu pěstují geneticky upravené plodiny a co jsem si zjišťovala, tak ty umějí ovlivnit i flóru v širokém okolí. Tedy spíše zničit. Semena z těch "ovlivněných" rostlin sice vyrostou, ale např. mrkev netvoří kořen, ale nať, malina místo plodu vytvoří bohaté listí - atd. [quote="pid:55561, uid:177"]jsou ty dotace hlavním důvodem, proč ještě EU drží pohromadě[/quote] Dobře, můžeme se shodnout na **dotace přerozdělované klíčem EU.** Je skutečně podivné, když na "údržbu pozemku" jsou dotace stejné jako na pěstování plodiny (to nevím jistě, to mi řekli). Jinak si myslím, že zemědělci, aby něco pěstovali a chovali a hlavně - dodávali na trh - ty dotace potřebují. Jak jsem psala - jde o obrovskou dřinu bez záruky výsledku. Stačí jedny kroupy nebo ranní mrazík a je vymalováno... A to pomlčím o jedné kuně, schopné za noc zlikvidovat třicet slepic..

A já navrhuju se na tu změnu připravovat


Koncept návrhu, jak by se mělo žít (přechod k ekotechnické civilizaci) je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=WHVlRVd5hjA&t=3s


Znamená to více lidí na vesnici a do městeček uvedeného typu, kde jedině je možné vychovat další pokolení s typem psychiky člověk.


[quote="pid:55564, uid:177"]A já navrhuju se na tu změnu připravovat[/quote] Koncept návrhu, jak by se mělo žít (přechod k ekotechnické civilizaci) je zde: https://www.youtube.com/watch?v=WHVlRVd5hjA&t=3s Znamená to více lidí na vesnici a do městeček uvedeného typu, kde jedině je možné vychovat další pokolení s typem psychiky člověk.

Kluci pak zjisti, ze podobnou kvalitu a chut nekoupi v supermarketu.


Přesně tak, kdo porovná chuť domácího rajčete nebo okurky s tím co je k mání v řetězcích, zjistí, že je to velký rozdíl.
S tím souvisí i zajímavá otázka porovnání biologické/výživové hodnoty různě vypěstovaného ovoce a zeleniny. Hledal jsem, ale moc jsem toho na toto téma nenašel. To co se prodává v supermarketech se většinou pěstuje v hydroponii (umělá výživa, řízená atmosféra, částečně umělý osvit, biologická ochrana rostlin). Mluvím o plodové zelenině (rajčata, okurky, většina papriky...) a listové zelenině (různé saláty, bylinky...), ale i třeba o jahodách. Pěstování v hydroponii je sice velice efektivní, jako velká výhoda se uvádí nepoužívání klasických pesticidů, ale je to často bez chuti. Jak je to s obsahem vitamínů, enzymů, antioxidantů atd?


[quote="pid:55571, uid:93"]Kluci pak zjisti, ze podobnou kvalitu a chut nekoupi v supermarketu.[/quote] Přesně tak, kdo porovná chuť domácího rajčete nebo okurky s tím co je k mání v řetězcích, zjistí, že je to velký rozdíl. S tím souvisí i zajímavá otázka porovnání biologické/výživové hodnoty různě vypěstovaného ovoce a zeleniny. Hledal jsem, ale moc jsem toho na toto téma nenašel. To co se prodává v supermarketech se většinou pěstuje v hydroponii (umělá výživa, řízená atmosféra, částečně umělý osvit, biologická ochrana rostlin). Mluvím o plodové zelenině (rajčata, okurky, většina papriky...) a listové zelenině (různé saláty, bylinky...), ale i třeba o jahodách. Pěstování v hydroponii je sice velice efektivní, jako velká výhoda se uvádí nepoužívání klasických pesticidů, ale je to často bez chuti. Jak je to s obsahem vitamínů, enzymů, antioxidantů atd?

Je to rozdíl , jako mezi krávou krmenou kostní moučkou - rozemleté zbytky krav a krávou , která se volně pase venku .


Je to rozdíl , jako mezi krávou krmenou kostní moučkou - rozemleté zbytky krav a krávou , která se volně pase venku .

A já tě moc chválím za sadařství, protože to je obor, který u nás už skoro vymřel.

Lin, poslední dva, tři roky, jak se situace zhoršuje, jdou stromky - sadba na dračku. Lidé obnovují sady.
VÚ Ovocnářský v Holovousích má v nabídce i prodej starých ověřených odrůd a taky nové kultivary vhodné pro extenzivní ekologické pěstování. kdo má zájem, dá se na jejich stránkách.
U nás kdysi existovala jakási banka pro semena plodin - ale nevím, jak je to nyní. Ve velkém se tu pěstují geneticky upravené plodiny a co jsem si zjišťovala, tak ty umějí ovlivnit i flóru v širokém okolí.

Semenné banky byly a doufám, že i nadále jsou v šlechtitelských stanicích - výzkumných ústavech, vždy se zaměřením na konkrétní skupinu plodin. GMO plodiny - to je samostatná kapitola, která by si zasloužila důkladnou osvětu. Myslím, že v médiích koluje záměrně hodně nesmyslů. Pěstování GMO plodin není až tak plošně rozšířené a takto vyšlechtěné odrůdy jsou dostupné jen pro některé plodiny. Pokud vím, tak u nás se nejčastěji používá Roundup redy kukuřice (Z wikipedie: Plodiny tolerantní k herbicidu Roundup. Začátkem 90. let 20. století objevila firma Monsanto v půdě továrny na výrobu glyfosátu kmen bakterií A. tumefaciens, které se díky dlouhodobému vystavení účinkům tomuto herbicidu staly vůči němu rezistentní (odolné).[21] Z bakterie následně firma izolovala gen pro bakteriální verzi enzymu EPSP syntázy, který byl poté postupně vložen do některých zemědělských plodin. Dnes je v tomto ohledu dostupná široká škála glyfosát-rezistentních plodin: sója, řepka olejná, kukuřice, bavlník, vojtěška a cukrová řepa.[21] Tyto geneticky modifikované plodiny s rezistencí ke glyfosátu se označují jako plodiny tolerantní/rezistentní k herbicidu Roundup, výrobce pro tyto plodiny používá registrovanou značku „Roundup Ready“) a Bt-kukuřice (jako Bt kukuřice se označuje odrůda, do které byl uměle vnesen gen z bakterie Bacillus thuringiensis. Díky němu rostliny produkují Bt toxin, který hubí housenky snad největšího škůdce kukuřice - motýlka zavíječe kukuřičného). Toto jsou tzv. transgenní GMO plodiny - kdy se do rostliny vnáší gen z bakterií). Běžné odrůdy (např. obilovin) se šlechtí na základě křížení, ale také záměrného vyvolávání mutací (např. ionizujícím zářením) a následného výběru životaschopných a přínosných zmutovaných rostlin. Proces je velice zdlouhavý a tak trochu náhodný. Je to na dlouhou diskusi a předpokládá to trochu se v tom orientovat. Samozřejmě, tak jak biotechnologie zneužívá Monsanto - ke svému zisku a vytvoření globálního monopolu to je děs. Ale jako vždy, i tenhle klacek má dva konce.
Je skutečně podivné, když na "údržbu pozemku" jsou dotace stejné jako na pěstování plodiny

Úplný souhlas. EU dotace jsou zacílené na potlačení produkce potravin. Nově budou zacílené, s pomocí naší kolaborantské vlády, na rozbití toho co ještě zbylo - funkčních větších farem, které stále odolávali tlaku a produkovali potraviny. Národní dotace (za Tomana na MZe) byly na podporu zemědělské produkce, kde jsme měli nejmenší soběstačnost a kde to bez dotací za současného stavu ekonomicky jinak nejde dělat.


[quote="pid:55646, uid:203"]A já tě moc chválím za sadařství, protože to je obor, který u nás už skoro vymřel.[/quote] Lin, poslední dva, tři roky, jak se situace zhoršuje, jdou stromky - sadba na dračku. Lidé obnovují sady. VÚ Ovocnářský v Holovousích má v nabídce i prodej starých ověřených odrůd a taky nové kultivary vhodné pro extenzivní ekologické pěstování. kdo má zájem, dá se na jejich stránkách. [quote="pid:55646, uid:203"]U nás kdysi existovala jakási banka pro semena plodin - ale nevím, jak je to nyní. Ve velkém se tu pěstují geneticky upravené plodiny a co jsem si zjišťovala, tak ty umějí ovlivnit i flóru v širokém okolí.[/quote] Semenné banky byly a doufám, že i nadále jsou v šlechtitelských stanicích - výzkumných ústavech, vždy se zaměřením na konkrétní skupinu plodin. GMO plodiny - to je samostatná kapitola, která by si zasloužila důkladnou osvětu. Myslím, že v médiích koluje záměrně hodně nesmyslů. Pěstování GMO plodin není až tak plošně rozšířené a takto vyšlechtěné odrůdy jsou dostupné jen pro některé plodiny. Pokud vím, tak u nás se nejčastěji používá Roundup redy kukuřice (Z wikipedie: Plodiny tolerantní k herbicidu Roundup. Začátkem 90. let 20. století objevila firma Monsanto v půdě továrny na výrobu glyfosátu kmen bakterií A. tumefaciens, které se díky dlouhodobému vystavení účinkům tomuto herbicidu staly vůči němu rezistentní (odolné).[21] Z bakterie následně firma izolovala gen pro bakteriální verzi enzymu EPSP syntázy, který byl poté postupně vložen do některých zemědělských plodin. Dnes je v tomto ohledu dostupná široká škála glyfosát-rezistentních plodin: sója, řepka olejná, kukuřice, bavlník, vojtěška a cukrová řepa.[21] Tyto geneticky modifikované plodiny s rezistencí ke glyfosátu se označují jako plodiny tolerantní/rezistentní k herbicidu Roundup, výrobce pro tyto plodiny používá registrovanou značku „Roundup Ready“) a Bt-kukuřice (jako Bt kukuřice se označuje odrůda, do které byl uměle vnesen gen z bakterie Bacillus thuringiensis. Díky němu rostliny produkují Bt toxin, který hubí housenky snad největšího škůdce kukuřice - motýlka zavíječe kukuřičného). Toto jsou tzv. transgenní GMO plodiny - kdy se do rostliny vnáší gen z bakterií). Běžné odrůdy (např. obilovin) se šlechtí na základě křížení, ale také záměrného vyvolávání mutací (např. ionizujícím zářením) a následného výběru životaschopných a přínosných zmutovaných rostlin. Proces je velice zdlouhavý a tak trochu náhodný. Je to na dlouhou diskusi a předpokládá to trochu se v tom orientovat. Samozřejmě, tak jak biotechnologie zneužívá Monsanto - ke svému zisku a vytvoření globálního monopolu to je děs. Ale jako vždy, i tenhle klacek má dva konce. [quote="pid:55646, uid:203"]Je skutečně podivné, když na "údržbu pozemku" jsou dotace stejné jako na pěstování plodiny[/quote] Úplný souhlas. EU dotace jsou zacílené na potlačení produkce potravin. Nově budou zacílené, s pomocí naší kolaborantské vlády, na rozbití toho co ještě zbylo - funkčních větších farem, které stále odolávali tlaku a produkovali potraviny. Národní dotace (za Tomana na MZe) byly na podporu zemědělské produkce, kde jsme měli nejmenší soběstačnost a kde to bez dotací za současného stavu ekonomicky jinak nejde dělat.

Dobrý článek vysvětlující současné zemědělství a dotace
https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/pro-zniceni-agrofertu-neni-zadna-zemedelska-obet-dost-velka
velmi dobré rozbory člověka z oboru a dobře se čte...
a pro samozásobitele, což bude asi bohužel nutnost
https://permaseminka.cz/


Dobrý článek vysvětlující současné zemědělství a dotace https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/pro-zniceni-agrofertu-neni-zadna-zemedelska-obet-dost-velka velmi dobré rozbory člověka z oboru a dobře se čte... a pro samozásobitele, což bude asi bohužel nutnost https://permaseminka.cz/

[quote="pid:55657, uid:388"]Koncept návrhu, jak by se mělo žít (přechod k ekotechnické civilizaci) je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=WHVlRVd5hjA&t=3s[/quote

]


Ano, ale toto bude ve větší míře realizovatelné, teprve až zvítězí naše koncepce uspořádání společnosti. Do té doby to můžeme propagovat, možná že se pár nadšenců najde, ale určitě to nedostane podporu od jelit, která jsou u moci - drží opratě řízení států a tím i regulací rozvoje společnosti.


[quote="pid:55657, uid:388"]Koncept návrhu, jak by se mělo žít (přechod k ekotechnické civilizaci) je zde: https://www.youtube.com/watch?v=WHVlRVd5hjA&t=3s[/quote] Ano, ale toto bude ve větší míře realizovatelné, teprve až zvítězí naše koncepce uspořádání společnosti. Do té doby to můžeme propagovat, možná že se pár nadšenců najde, ale určitě to nedostane podporu od jelit, která jsou u moci - drží opratě řízení států a tím i regulací rozvoje společnosti.

Dobrý článek vysvětlující současné zemědělství a dotace
https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/pro-zniceni-agrofertu-neni-zadna-zemedelska-obet-dost-velka


Díky za link. Všem doporučuji k přečtení! Velmi dobré. Část článku o tom jak to funguje v zemědělství je poučná - faktologie. Vývody, kdo za to může a proč to dělá, mám ale trochu jiné. Zdaleka nejde jen o idiocii kolaborantské vlády v čele s Fialou.


Boj proti Babišovu Agrofertu ve skutečnosti nevede jen naše kolaborantská vláda, ale celá EU. A zdaleka nejde jen o Babiše. Politiku rozbíjení velkých farem si nevymysleli sami - je to EU politika. Podle mě to tady hodlají celé rozbít a následně skoupit "větší psi" než je Babiš. Nabídky na odkup půdy se jen hemží a ti co chtěli prodat dobrovolně už tak učinili. Babiš se jím při tom plete pod nohy a ve vládě poměrně účinně sabotoval jejich cíle.
Průměrná velikost farem v jiných členských zemích je určitě menší než u nás. Např. Poláku, Němcu, Rakušáků... se tato změna zdaleka tak nedotkne jako našich zemědělců. Velké stroje se nekupují jenom kvůli velkým polím. Pokud máte na obdělávání 100 ha jenom jednu osobu, musíte být při své činnosti hodně efektivní a rychlý.


Kam to povede je v článku rovněž v celku správně naznačeno, ale je to jen jedna z vývojových větví/možností. V reálu to půjde asi více směry - např. se nabízí přechod rozdrobených farem na produkci "mokré trávy" - dolování dotací = to se rovná dalšímu poklesu naší soběstačnosti. Někteří se nepřizpůsobí a zkrachují a nebo se rozhodnou ukončit činnost = bude co kupovat, atd...


Závěr je velmi výživný:
"Vyhovovat to bude jen těm, co sekají louky za svým penzionem, ale v životě nevyprodukovali nic než trochu mokré trávy. Tohle je budoucnost. Nic sluníčkového z toho nebude. Mně se ale zvedne čtenost, pár zemědělských Šavlů se promění v Pavly a ochota k mé Vidlácké diktatuře bude zase větší. Zřejmě ani nebude problém zajistit si vykonavatele rozsudků revolučních tribunálů. Vláda je teď právě vyrábí. Jednou budou různí Kosatíkové objevovat typickou postavu dozorce v uranovém dolu - bývalý zemědělec ožebračený Nekulovou reformou. Po třiceti letech práce, kupování pozemků, směňování a učení se žít v dnešním globálním kapitalismu, přichází odměna - marginalizace. Chce se mi zvolat: "dobře jim tak", ale nemohu, protože tou deagrofertizací zničí prakticky všechna bývalá družstva, která na vesnicích dělala zaměstnanost, a zničí všechny zemědělce, kteří v té globální soutěži na komoditní burze uspěli a vybudovali si skutečnou ziskovou farmu.


Zůstanou jen sklízeči dotací...


Tak mám pocit, že na podzim za mnou přijdou první Brňáci prosit o jídlo... Beru zlato, šperky a starožitnosti. Na ceníku pracuju. "


[quote="pid:55683, uid:885"]Dobrý článek vysvětlující současné zemědělství a dotace https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/pro-zniceni-agrofertu-neni-zadna-zemedelska-obet-dost-velka[/quote] Díky za link. Všem doporučuji k přečtení! Velmi dobré. Část článku o tom jak to funguje v zemědělství je poučná - faktologie. Vývody, kdo za to může a proč to dělá, mám ale trochu jiné. Zdaleka nejde jen o idiocii kolaborantské vlády v čele s Fialou. Boj proti Babišovu Agrofertu ve skutečnosti nevede jen naše kolaborantská vláda, ale celá EU. A zdaleka nejde jen o Babiše. Politiku rozbíjení velkých farem si nevymysleli sami - je to EU politika. Podle mě to tady hodlají celé rozbít a následně skoupit "větší psi" než je Babiš. Nabídky na odkup půdy se jen hemží a ti co chtěli prodat dobrovolně už tak učinili. Babiš se jím při tom plete pod nohy a ve vládě poměrně účinně sabotoval jejich cíle. Průměrná velikost farem v jiných členských zemích je určitě menší než u nás. Např. Poláku, Němcu, Rakušáků... se tato změna zdaleka tak nedotkne jako našich zemědělců. Velké stroje se nekupují jenom kvůli velkým polím. Pokud máte na obdělávání 100 ha jenom jednu osobu, musíte být při své činnosti hodně efektivní a rychlý. Kam to povede je v článku rovněž v celku správně naznačeno, ale je to jen jedna z vývojových větví/možností. V reálu to půjde asi více směry - např. se nabízí přechod rozdrobených farem na produkci "mokré trávy" - dolování dotací = to se rovná dalšímu poklesu naší soběstačnosti. Někteří se nepřizpůsobí a zkrachují a nebo se rozhodnou ukončit činnost = bude co kupovat, atd... Závěr je velmi výživný: "Vyhovovat to bude jen těm, co sekají louky za svým penzionem, ale v životě nevyprodukovali nic než trochu mokré trávy. Tohle je budoucnost. Nic sluníčkového z toho nebude. Mně se ale zvedne čtenost, pár zemědělských Šavlů se promění v Pavly a ochota k mé Vidlácké diktatuře bude zase větší. Zřejmě ani nebude problém zajistit si vykonavatele rozsudků revolučních tribunálů. Vláda je teď právě vyrábí. Jednou budou různí Kosatíkové objevovat typickou postavu dozorce v uranovém dolu - bývalý zemědělec ožebračený Nekulovou reformou. Po třiceti letech práce, kupování pozemků, směňování a učení se žít v dnešním globálním kapitalismu, přichází odměna - marginalizace. Chce se mi zvolat: "dobře jim tak", ale nemohu, protože tou deagrofertizací zničí prakticky všechna bývalá družstva, která na vesnicích dělala zaměstnanost, a zničí všechny zemědělce, kteří v té globální soutěži na komoditní burze uspěli a vybudovali si skutečnou ziskovou farmu. Zůstanou jen sklízeči dotací... Tak mám pocit, že na podzim za mnou přijdou první Brňáci prosit o jídlo... Beru zlato, šperky a starožitnosti. Na ceníku pracuju. "

U nás byla zrušena Střední zemědělská škola. Myslím, že to byl celorepublikový krok po r. 89. Likvidovat naše zemědělství i touto cestou. Jen jsem se tak podívala na Vysokou školu zemědělskou v Praze, jaké fakulty a studium nám nabízí. Koukněte se. Co například taková Fakulta tropického zemědělství? Nevím, jestli jsem nehledala špatně, ale z těchto nabízených oborů asi moc kvalitních agronomů nevzejde. Navíc to vidím v zaměstnání. Přicházející absolventi těchto škol touží po práci v laboratořích, výzkumech, obchodních manažerech a z pole utíkají. Přitom výchova mladých lidí a jejich vztah k práci v zemědělství by měla být základní prioritou.


https://www.vysokeskoly.cz/v/zemedelstvi-a-veterina/zemedelstvi/


U nás byla zrušena Střední zemědělská škola. Myslím, že to byl celorepublikový krok po r. 89. Likvidovat naše zemědělství i touto cestou. Jen jsem se tak podívala na Vysokou školu zemědělskou v Praze, jaké fakulty a studium nám nabízí. Koukněte se. Co například taková Fakulta tropického zemědělství? Nevím, jestli jsem nehledala špatně, ale z těchto nabízených oborů asi moc kvalitních agronomů nevzejde. Navíc to vidím v zaměstnání. Přicházející absolventi těchto škol touží po práci v laboratořích, výzkumech, obchodních manažerech a z pole utíkají. Přitom výchova mladých lidí a jejich vztah k práci v zemědělství by měla být základní prioritou. https://www.vysokeskoly.cz/v/zemedelstvi-a-veterina/zemedelstvi/

Přitom výchova mladých lidí a jejich vztah k práci v zemědělství by měla být základní prioritou.

Měla by být - ale není. Bohužel. A obdobně jsou na tom i jiné obory - zvláště řemesla. Výsledek pak bude stejný, jako tu před časem někdo popsal řemeslo hornické - a všechno, co s ním souvisí. Tzn. - až někdy v budoucnu nastane čas, nebude mít kdo tyto obory učit. Bez zkušeností a praktických vědomostí to rozhodně nejde a noví zkušení odborníci nevyrostou za čtyři roky studia.
U nás zůstalo zachované učiliště, kde je obor farmář. Ale... mám dojem, že jsme my za socíku nabyli větších vědomostí a zkušeností v základní škole při hodinách tzv. "pozemků". Tam nás učili i to, jaké plodiny můžeme po sobě pěstovat, abychom půdu nevysilovali a přitom dosáhli slušné úrody.
Tím zvýrazněným textem chci říct, že by bylo dobré obnovit takovou výuku už na základce. Mnohé školy měly ve svém držení malé políčko a sádek, o který se starali učitelé spolu se žáky.
Mně je někdy velmi smutno z toho všeho...


[quote="pid:55728, uid:58"]Přitom výchova mladých lidí a jejich vztah k práci v zemědělství by měla být základní prioritou.[/quote] Měla by být - ale není. Bohužel. A obdobně jsou na tom i jiné obory - zvláště řemesla. Výsledek pak bude stejný, jako tu před časem někdo popsal řemeslo hornické - a všechno, co s ním souvisí. Tzn. - až někdy v budoucnu nastane čas, nebude mít kdo tyto obory učit. Bez zkušeností a praktických vědomostí to rozhodně nejde a noví zkušení odborníci nevyrostou za čtyři roky studia. U nás zůstalo zachované učiliště, kde je obor farmář. Ale... mám dojem, že jsme my za socíku nabyli větších vědomostí a zkušeností** v základní škole při hodinách tzv. "pozemků"**. Tam nás učili i to, jaké plodiny můžeme po sobě pěstovat, abychom půdu nevysilovali a přitom dosáhli slušné úrody. Tím zvýrazněným textem chci říct, že by bylo dobré obnovit takovou výuku už na základce. Mnohé školy měly ve svém držení malé políčko a sádek, o který se starali učitelé spolu se žáky. Mně je někdy velmi smutno z toho všeho...
Upravené 2. 2. 2022 o 15:54

Ano, ale toto bude ve větší míře realizovatelné, teprve až zvítězí naše koncepce uspořádání společnosti. Do té doby to můžeme propagovat, možná že se pár nadšenců najde, ale určitě to nedostane podporu od jelit, která jsou u moci - drží opratě řízení států a tím i regulací rozvoje společnosti.


Co bylo dřív slepice nebo vejce ?


Na jednu stranu se říká, že koncepce vyhraje, až budou téměř všechny děti před dosažením pohlavní zralosti typu psychiky člověk.


Stávající způsob života ve městech zamezuje dosažení typu psychiky člověk.


.....................
Když tedy koncepce nevyhraje teď hned, tak výchozí situace se budeš jen a jen zhoršovat s vymíráním lidí s ještě socialistickým vzděláním (vyhraje ten, kdo má čas si počkat)


Mě tedy z toho vyplývá, že spolehnout se na to, že se toto zavede až po vítězství koncepce znamená, že se to nikdy neuskuteční, tj. jde o zaručenou prohru.




Naštěstí existuje něco jako soukromá iniciativa, kterou je možné doporučit již teď.


[quote="pid:55684, uid:177"]Ano, ale toto bude ve větší míře realizovatelné, teprve až zvítězí naše koncepce uspořádání společnosti. Do té doby to můžeme propagovat, možná že se pár nadšenců najde, ale určitě to nedostane podporu od jelit, která jsou u moci - drží opratě řízení států a tím i regulací rozvoje společnosti.[/quote] Co bylo dřív slepice nebo vejce ? Na jednu stranu se říká, že koncepce vyhraje, až budou téměř všechny děti před dosažením pohlavní zralosti typu psychiky člověk. Stávající způsob života ve městech zamezuje dosažení typu psychiky člověk. ..................... Když tedy koncepce nevyhraje teď hned, tak výchozí situace se budeš jen a jen zhoršovat s vymíráním lidí s ještě socialistickým vzděláním (vyhraje ten, kdo má čas si počkat) Mě tedy z toho vyplývá, že spolehnout se na to, že se toto zavede až po vítězství koncepce znamená, že se to nikdy neuskuteční, tj. jde o zaručenou prohru. ------------------------------ Naštěstí existuje něco jako soukromá iniciativa, kterou je možné doporučit již teď.

Jen jsem se tak podívala na Vysokou školu zemědělskou v Praze, jaké fakulty a studium nám nabízí. Koukněte se. Co například taková Fakulta tropického zemědělství? Nevím, jestli jsem nehledala špatně, ale z těchto nabízených oborů asi moc kvalitních agronomů nevzejde.


VŠZ Praha, dnes ČZU - Česká zemědělská univerzita, prošla po Plyšáku také hlubokou transformací. Zemědělce najednou nikdo nepotřeboval a inženýry už vůbec ne. Navazuje to na transformaci našeho zemědělství (odchod velkého množství pracovních sil ze zemědělství), ale i úpadek prestiže a perspektivy této profese. Nebyl a není dostatek studentů, kteří by chtěli studovat agronomii nebo zootechniku, spíš je to čím dál horší. Agronomickou fakultu (dnes fakulta přírodních zdrojů a biodiverzity) dnes studují velmi nízké počty studenů, nestačí to ani na reprodukci odcházejících odborníků pedagogu. Místo toho se škola, aby přežila, musela adaptovala podmínkám. Dost dlouhou dobu byla nejsilnější provozně-ekonomická fakulta (v podstatě taková druhá VŠE) a v současné době je zde mnoho oborů a studentů ekologie. Vedení je dnes zcela Havloidní - dokonce mají v areálu lavičku Vency flašky. Ale zrovna ten institut tropického a subtropického zemědělství tam byl už za socialismu. Studovalo tam spoustu studentů z rozvojových zemí a to mám rozhodně pomáhalo v budování mezinárodních vztahů a autority ve světě.


[quote="pid:55728, uid:58"]Jen jsem se tak podívala na Vysokou školu zemědělskou v Praze, jaké fakulty a studium nám nabízí. Koukněte se. Co například taková Fakulta tropického zemědělství? Nevím, jestli jsem nehledala špatně, ale z těchto nabízených oborů asi moc kvalitních agronomů nevzejde.[/quote] VŠZ Praha, dnes ČZU - Česká zemědělská univerzita, prošla po Plyšáku také hlubokou transformací. Zemědělce najednou nikdo nepotřeboval a inženýry už vůbec ne. Navazuje to na transformaci našeho zemědělství (odchod velkého množství pracovních sil ze zemědělství), ale i úpadek prestiže a perspektivy této profese. Nebyl a není dostatek studentů, kteří by chtěli studovat agronomii nebo zootechniku, spíš je to čím dál horší. Agronomickou fakultu (dnes fakulta přírodních zdrojů a biodiverzity) dnes studují velmi nízké počty studenů, nestačí to ani na reprodukci odcházejících odborníků pedagogu. Místo toho se škola, aby přežila, musela adaptovala podmínkám. Dost dlouhou dobu byla nejsilnější provozně-ekonomická fakulta (v podstatě taková druhá VŠE) a v současné době je zde mnoho oborů a studentů ekologie. Vedení je dnes zcela Havloidní - dokonce mají v areálu lavičku Vency flašky. Ale zrovna ten institut tropického a subtropického zemědělství tam byl už za socialismu. Studovalo tam spoustu studentů z rozvojových zemí a to mám rozhodně pomáhalo v budování mezinárodních vztahů a autority ve světě.

Ale zrovna ten institut tropického a subtropického zemědělství tam byl už za socialismu. Studovalo tam spoustu studentů z rozvojových zemí a to mám rozhodně pomáhalo v budování mezinárodních vztahů a autority ve světě.


Tak to jsem nevěděla. Děkuji za info.


[quote="pid:55786, uid:177"]Ale zrovna ten institut tropického a subtropického zemědělství tam byl už za socialismu. Studovalo tam spoustu studentů z rozvojových zemí a to mám rozhodně pomáhalo v budování mezinárodních vztahů a autority ve světě.[/quote] Tak to jsem nevěděla. Děkuji za info.

Mnohé školy měly ve svém držení malé políčko a sádek, o který se starali učitelé spolu se žáky.
Mně je někdy velmi smutno z toho všeho...


Ano, na to jsem také myslela. Také jsme měli ve škole své záhonky, o které jsme se starali. U školy, do které jsem chodila je nyní místo políček kout pro děti s prolézačkami, pískoviště, atd. Pracuji v osivářské firmě a řekla bych, že zájem o pěstování je rok od roku větší, ale většinou starší generace. Poslední dobou přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy a pořádáme dny pro návštěvy pěstitelů. Nějak to skloubit s těmi semínky a děti zaujmout.


[quote="pid:55767, uid:203"]Mnohé školy měly ve svém držení malé políčko a sádek, o který se starali učitelé spolu se žáky. Mně je někdy velmi smutno z toho všeho...[/quote] Ano, na to jsem také myslela. Také jsme měli ve škole své záhonky, o které jsme se starali. U školy, do které jsem chodila je nyní místo políček kout pro děti s prolézačkami, pískoviště, atd. Pracuji v osivářské firmě a řekla bych, že zájem o pěstování je rok od roku větší, ale většinou starší generace. Poslední dobou přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy a pořádáme dny pro návštěvy pěstitelů. Nějak to skloubit s těmi semínky a děti zaujmout.

přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy

Ahoj, já neznám tvé možnosti, nevím, zda prodáváte jen semínka nebo také sazeničky takže jen plácnu:


  • možná cosi jako soutěž v poznávání semínek = co jako z toho vyroste, co se pak sklízí. Pokud máte i sazeničky, tak třeba poznat i rostlinku = ze kterého semínka vyrostla a co se pak z ní sklízí. Usuzuju podle toho, že dneska děti neznají ani stromy v parku, natož aby k nim přiřadily plody nebo listy. A o ovoci a zelenině si myslí, že se "kupují v marketu". Tak něco na ten způsob, možná přidat i vědomosti, kdy plody dozrávají, kdy se sází, kdy sklízí... tak něco. A jako výhra děti potěší i lízátko nebo nějaký obrázek, tužka... spíš jde o soutěž a dokázat (si) před druhými, že něco umím. děti jsou soutěživé.

[quote="pid:55796, uid:58"]přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy[/quote] Ahoj, já neznám tvé možnosti, nevím, zda prodáváte jen semínka nebo také sazeničky takže jen plácnu: - možná cosi jako soutěž v poznávání semínek = co jako z toho vyroste, co se pak sklízí. Pokud máte i sazeničky, tak třeba poznat i rostlinku = ze kterého semínka vyrostla a co se pak z ní sklízí. Usuzuju podle toho, že dneska děti neznají ani stromy v parku, natož aby k nim přiřadily plody nebo listy. A o ovoci a zelenině si myslí, že se "kupují v marketu". Tak něco na ten způsob, možná přidat i vědomosti, kdy plody dozrávají, kdy se sází, kdy sklízí... tak něco. A jako výhra děti potěší i lízátko nebo nějaký obrázek, tužka... spíš jde o soutěž a dokázat (si) před druhými, že něco umím. děti jsou soutěživé.
Upravené 2. 2. 2022 o 20:05

Ano, na to jsem také myslela. Také jsme měli ve škole své záhonky, o které jsme se starali. U školy, do které jsem chodila je nyní místo políček kout pro děti s prolézačkami, pískoviště, atd. Pracuji v osivářské firmě a řekla bych, že zájem o pěstování je rok od roku větší, ale většinou starší generace. Poslední dobou přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy a pořádáme dny pro návštěvy pěstitelů. Nějak to skloubit s těmi semínky a děti zaujmout.


Bez svého záhonku nemůžeš být člověkem .... ale bylo by asi lepší, kdyby měl každý záhonek doma a školy to řešit nemusely.


[quote="pid:55796, uid:58"]Ano, na to jsem také myslela. Také jsme měli ve škole své záhonky, o které jsme se starali. U školy, do které jsem chodila je nyní místo políček kout pro děti s prolézačkami, pískoviště, atd. Pracuji v osivářské firmě a řekla bych, že zájem o pěstování je rok od roku větší, ale většinou starší generace. Poslední dobou přemýšlím nad nějakou akcí pro děti, protože máme i pozemky, kde testujeme odrůdy a pořádáme dny pro návštěvy pěstitelů. Nějak to skloubit s těmi semínky a děti zaujmout.[/quote] Bez svého záhonku nemůžeš být člověkem .... ale bylo by asi lepší, kdyby měl každý záhonek doma a školy to řešit nemusely.

Mě tedy z toho vyplývá, že spolehnout se na to, že se toto zavede až po vítězství koncepce znamená, že se to nikdy neuskuteční, tj. jde o zaručenou prohru.


Netvrdil jsem, že se máme spoléhat na to, že se to zavede až po vítězství KSB koncepce. Pouze jsem napsal, že to bude vzhledem k situaci a odporu davo-elitářů u moci hodně těžké.


Naštěstí existuje něco jako soukromá iniciativa, kterou je možné doporučit již teď.


Ano, souhlas, proti tomu nic nemám. Já jen poukazuji na to, že momentálně jsme v ostré bitvě a musíme řešit situaci na vysoko frekvenčních procesech - bojujeme o svobodu a přežití. Sem je podle mě oprávněně upřena pozornost většiny a těžko se bude strhávat jinam. Navíc si myslím, že to co předkládáš, není jediná podmínka toho, aby se z dětí či dospělých mohli stát lidé (stroj psychiky). Pokud by to tak bylo, asi by jsme dnes žádné jedince se strukturou psychiky člověk už nikde neměli.


[quote="pid:55776, uid:388"]Mě tedy z toho vyplývá, že spolehnout se na to, že se toto zavede až po vítězství koncepce znamená, že se to nikdy neuskuteční, tj. jde o zaručenou prohru.[/quote] Netvrdil jsem, že se máme spoléhat na to, že se to zavede až po vítězství KSB koncepce. Pouze jsem napsal, že to bude vzhledem k situaci a odporu davo-elitářů u moci hodně těžké. [quote="pid:55776, uid:388"]Naštěstí existuje něco jako soukromá iniciativa, kterou je možné doporučit již teď.[/quote] Ano, souhlas, proti tomu nic nemám. Já jen poukazuji na to, že momentálně jsme v ostré bitvě a musíme řešit situaci na vysoko frekvenčních procesech - bojujeme o svobodu a přežití. Sem je podle mě oprávněně upřena pozornost většiny a těžko se bude strhávat jinam. Navíc si myslím, že to co předkládáš, není jediná podmínka toho, aby se z dětí či dospělých mohli stát lidé (stroj psychiky). Pokud by to tak bylo, asi by jsme dnes žádné jedince se strukturou psychiky člověk už nikde neměli.

Boom náhražek masa. Steaky z 3D tiskárny servírují i michelinští kuchaři
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-boom-nahrazek-masa-steaky-z-3d-tiskarny-serviruji-i-michelinsti-kuchari-187343#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=rUPUFnpca5m-202202031132&dop_id=187343&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
"Tajné ingredince. Firma s „masem“ posílá i „krev“
Aby ale byla chuť New Meat běžnému masu co nejbližší, dodává izraelský startup s masem zvlášť také dochucovadlo, či podle slov firmy přímo parfém, a napodobeninu krve, jejíž přesné složení jako ani u celého masa neprozrazuje. Redefine Meat se však pyšní tím, že je první firmou na světě vyrábějící rostlinné náhražky masa po celých kusech a pro replikování jeho struktury prý vyvinulo i speciální algoritmus, který 3D tiskárny řídí."


Tyhle manipulace se objevují čím dál častěji. Pokud nám to chtějí jelita servírovat k objedu, měli by se tím začít sami krmit od rána do večera.


Boom náhražek masa. Steaky z 3D tiskárny servírují i michelinští kuchaři https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-boom-nahrazek-masa-steaky-z-3d-tiskarny-serviruji-i-michelinsti-kuchari-187343#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=rUPUFnpca5m-202202031132&dop_id=187343&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz "Tajné ingredince. Firma s „masem“ posílá i „krev“ Aby ale byla chuť New Meat běžnému masu co nejbližší, dodává izraelský startup s masem zvlášť také dochucovadlo, či podle slov firmy přímo parfém, a napodobeninu krve, jejíž přesné složení jako ani u celého masa neprozrazuje. Redefine Meat se však pyšní tím, že je první firmou na světě vyrábějící rostlinné náhražky masa po celých kusech a pro replikování jeho struktury prý vyvinulo i speciální algoritmus, který 3D tiskárny řídí." Tyhle manipulace se objevují čím dál častěji. Pokud nám to chtějí jelita servírovat k objedu, měli by se tím začít sami krmit od rána do večera.

tie 3d steaky maju byt cca 30 eur/kg....a predpokladam, ze ich drzia pokope a davaju im texturu a chut (ktoru vsetci chvalia ze ako maso) kopa chemie....takze urcite zdrave


tie 3d steaky maju byt cca 30 eur/kg....a predpokladam, ze ich drzia pokope a davaju im texturu a chut (ktoru vsetci chvalia ze ako maso) kopa chemie....takze urcite zdrave

Navíc si myslím, že to co předkládáš, není jediná podmínka toho, aby se z dětí či dospělých mohli stát lidé (stroj psychiky).


VP SSSR se v Základech sociologie 1 vyjadřuje tak, že neexistuje akademie (ve smyslu školy), jejímž absolvováním by byl zajištěn lidský typ psychiky u absolventů. .... já to překládám, že oni nedokáží sestavit soubor cviků nebo "trenažer" úkonů, který by dosažení lidského typu psychiky zaručil.


V Základech sociologie 6 se vyjadřují z negativní strany tak, že velkoměsta a technokratický způsob života svým degradačním mutagenním působením na genom vylučují dosažení lidského typu psychiky.


Takže venkovská krajinná urbanizace je vlastně jediný pozitivní prvek, který jsem nalezl v doposud přečtených cca 20 knihách KSB.


Musím tě pochválit, za závěr, že to určitě není "všechno", aby se z dětí v dospělosti mohli stát lidé (se strojem psychiky člověk).


Jenže já to mám opsáno od VP SSSR, takže ten tvůj závěr tím pádem i říká, že s pravděpodobností blížící se jistotě to co je potřeba neví ani VP SSSR v dosavadních knihách sepsaných pod touto značkou (konflikt VP SSSR x Pjakin po smrti Zaznobina zatím směřuje ke konci značky VP SSSR). Tj. nevidím nikoho, kdo by dokázal v práci pokračovat a sepsat další (doposud chybějící) náležitosti tak, aby po jejich přečtení si ostatní mohli řícit: "Jo, tak tohle jsou všechny podmínky k tomu, aby se z mých dětí mohli stát lidi ... teď jen stačí je správně naplnit (což i poté nebude triviální).




Jestliže vítězství koncepce má nastat až s pravděpodobností blížící se jistotě budou děti před dosažením pohlavní zralosti nabývat stroje psychiky člověk, tak k tomuto cíli nevidím definovanou žádnou cestu nikde v koncepci.


A tohle mě vytáčí daleko více, než nějaká překážka po cestě jménem Covid. Proto tady tak prudím.


[quote="pid:55888, uid:177"]Navíc si myslím, že to co předkládáš, není jediná podmínka toho, aby se z dětí či dospělých mohli stát lidé (stroj psychiky).[/quote] VP SSSR se v Základech sociologie 1 vyjadřuje tak, že neexistuje akademie (ve smyslu školy), jejímž absolvováním by byl zajištěn lidský typ psychiky u absolventů. .... já to překládám, že oni nedokáží sestavit soubor cviků nebo "trenažer" úkonů, který by dosažení lidského typu psychiky zaručil. V Základech sociologie 6 se vyjadřují z negativní strany tak, že velkoměsta a technokratický způsob života svým degradačním mutagenním působením na genom vylučují dosažení lidského typu psychiky. Takže venkovská krajinná urbanizace je vlastně jediný pozitivní prvek, který jsem nalezl v doposud přečtených cca 20 knihách KSB. Musím tě pochválit, za závěr, že to určitě není "všechno", aby se z dětí v dospělosti mohli stát lidé (se strojem psychiky člověk). Jenže já to mám opsáno od VP SSSR, takže ten tvůj závěr tím pádem i říká, že s pravděpodobností blížící se jistotě to co je potřeba neví ani VP SSSR v dosavadních knihách sepsaných pod touto značkou (konflikt VP SSSR x Pjakin po smrti Zaznobina zatím směřuje ke konci značky VP SSSR). Tj. nevidím nikoho, kdo by dokázal v práci pokračovat a sepsat další (doposud chybějící) náležitosti tak, aby po jejich přečtení si ostatní mohli řícit: "Jo, tak tohle jsou všechny podmínky k tomu, aby se z mých dětí mohli stát lidi ... teď jen stačí je správně naplnit (což i poté nebude triviální). ------------------------------------------------------- Jestliže vítězství koncepce má nastat až s pravděpodobností blížící se jistotě budou děti před dosažením pohlavní zralosti nabývat stroje psychiky člověk, tak k tomuto cíli nevidím definovanou žádnou cestu nikde v koncepci. A tohle mě vytáčí daleko více, než nějaká překážka po cestě jménem Covid. Proto tady tak prudím.

Jestliže vítězství koncepce má nastat až s pravděpodobností blížící se jistotě budou děti před dosažením pohlavní zralosti nabývat stroje psychiky člověk, tak k tomuto cíli nevidím definovanou žádnou cestu nikde v koncepci.

Neklesej prosím na mysli a pracuj klidně vytrvale dál. Myslím, že ani práce VP SSSR nelze brát jako dokonalé a věčně platné dogma (to za prvé). Nastartovali koncepci, která se bude dál vyvíjet a to i se změnami, vlivem prostředí. Jak bylo podle tebe tedy možné vítězství bolševiků a vznik SSSR, ve kterém bylo stalinské období, kdy vládli skuteční lidé - v podstatě předobraz KSB koncepce? Já si ten výrok VP vysvětluju tak, že v něm mluví o nezvratném vítězství spravedlivé koncepce (to za druhé).


[quote="pid:55942, uid:388"]Jestliže vítězství koncepce má nastat až s pravděpodobností blížící se jistotě budou děti před dosažením pohlavní zralosti nabývat stroje psychiky člověk, tak k tomuto cíli nevidím definovanou žádnou cestu nikde v koncepci.[/quote] Neklesej prosím na mysli a pracuj klidně vytrvale dál. Myslím, že ani práce VP SSSR nelze brát jako dokonalé a věčně platné dogma (to za prvé). Nastartovali koncepci, která se bude dál vyvíjet a to i se změnami, vlivem prostředí. Jak bylo podle tebe tedy možné vítězství bolševiků a vznik SSSR, ve kterém bylo stalinské období, kdy vládli skuteční lidé - v podstatě předobraz KSB koncepce? Já si ten výrok VP vysvětluju tak, že v něm mluví o nezvratném vítězství spravedlivé koncepce (to za druhé).

A tohle mě vytáčí daleko více, než nějaká překážka po cestě jménem Covid. Proto tady tak prudím.

Nemožno zahrať hudobné dielo na rozladenom nástroji - ani psychika človeka nedokáže riešiť úlohy, ktoré nezodpovedajú jej aktuálnemu nastaveniu. Riešenie Tvojho výchovného problému určite príde v blízkej budúcnosti.
Na to, aby človek vedel prejsť k riešeniu iného typu úloh, sa musí vedieť s ňou "zharmonizovať" (obrazná predstavivosť) - t.j. naladiť sa na riešenie novej úlohy.
Ako návod pri výchove dávam nasledovný citát z článku Michala Fojtíka v časopise Rodina a škola 7/2019:
"Duch (biopole) je nositeľom všetkých procesov psychickej činnosti vrátane myslenia. Dieťa sa posadí k dospelému a ocitne sa v jeho biopoli. Na úspech sa musí zladiť biopole dieťaťa aj dospelého. Len čo žiak vedome sústredí pozornosť na úlohu, začne podvedome nastavovať svoje biopole na režim vyžarovania biopoľa dospelého. Dospelý pozoruje činnosť žiaka, jeho postupy a v pauzách mu dáva navádzajúce otázky, aby ho vytrhol zo zacyklenia. Od dospelého sa nežiada, aby riešil úlohu, ukazoval a objasňoval jej riešenie. Vytvára pracovnú náladu, čo možno považovať za individuálny prístup."


[quote="pid:55942, uid:388"]A tohle mě vytáčí daleko více, než nějaká překážka po cestě jménem Covid. Proto tady tak prudím.[/quote] Nemožno zahrať hudobné dielo na rozladenom nástroji - ani psychika človeka nedokáže riešiť úlohy, ktoré nezodpovedajú jej aktuálnemu nastaveniu. Riešenie Tvojho výchovného problému určite príde v blízkej budúcnosti. Na to, aby človek vedel prejsť k riešeniu iného typu úloh, sa musí vedieť s ňou "zharmonizovať" (obrazná predstavivosť) - t.j. naladiť sa na riešenie novej úlohy. Ako návod pri výchove dávam nasledovný citát z článku _Michala Fojtíka_ v časopise Rodina a škola 7/2019: _"Duch (biopole) je nositeľom všetkých procesov psychickej činnosti vrátane myslenia. Dieťa sa posadí k dospelému a ocitne sa v jeho biopoli. Na úspech sa musí zladiť biopole dieťaťa aj dospelého. Len čo žiak vedome sústredí pozornosť na úlohu, začne podvedome nastavovať svoje biopole na režim vyžarovania biopoľa dospelého. Dospelý pozoruje činnosť žiaka, jeho postupy a v pauzách mu dáva navádzajúce otázky, aby ho vytrhol zo zacyklenia. Od dospelého sa nežiada, aby riešil úlohu, ukazoval a objasňoval jej riešenie. Vytvára pracovnú náladu, čo možno považovať za individuálny prístup." _

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-sklady-kam-se-podivas-pribyva-jich-jak-o-zavod-poptavka-je-rekordni-187431#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=SeCuMoIuOgX-202202040634&dop_id=187431&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Sklady, kam se podíváš. Přibývá jich jak o závod, poptávka je rekordní


Rekordní poptávka po průmyslových a logistických halách ponouká developery k horečné výstavbě a k honu na volné pozemky. Na konci minulého roku bylo rozestavěno okolo jednoho milionu metrů čtverečních hal.


„K rekordní poptávce přispívají dva faktory. Zaprvé pandemie urychlila vývoj e-commerce o několik let. A zadruhé retail, e-shopy i velkoobchody výrazně zvyšují zásoby,“


Rozestavěných hal bylo na konci minulého kvartálu 1,1 milionu metrů čtverečních. To podle poradenských firem ze sdružení Industrial Research Forum znamená meziroční nárůst o 240 procent.


„Nově se nedostatek skladových ploch k pronájmu začíná projevovat nejen v nejexponovanějších areálech kolem Prahy a Brna, ale i v Plzni a dalších regionech. Výstavba nových hal nebo rozšiřování již stávajících projektů přitom zaostává za strmým vývojem poptávky,“


Ničení orné půdy za účelem vytváření pracovních míst na pozici skladník pro Ukrajince pracujíce skrze agentury práce, která podvádí na DPH, dani ze závislé činnosti, sociálním a zdravotním pojištění. smile ... chce se mi zvracet


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-sklady-kam-se-podivas-pribyva-jich-jak-o-zavod-poptavka-je-rekordni-187431#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=SeCuMoIuOgX-202202040634&dop_id=187431&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz **Sklady, kam se podíváš. Přibývá jich jak o závod, poptávka je rekordní** Rekordní poptávka po průmyslových a logistických halách ponouká developery k horečné výstavbě a k honu na volné pozemky. Na konci minulého roku bylo rozestavěno okolo jednoho milionu metrů čtverečních hal. „K rekordní poptávce přispívají dva faktory. Zaprvé pandemie urychlila vývoj e-commerce o několik let. A zadruhé retail, e-shopy i velkoobchody výrazně zvyšují zásoby,“ Rozestavěných hal bylo na konci minulého kvartálu 1,1 milionu metrů čtverečních. To podle poradenských firem ze sdružení Industrial Research Forum znamená meziroční nárůst o 240 procent. „Nově se nedostatek skladových ploch k pronájmu začíná projevovat nejen v nejexponovanějších areálech kolem Prahy a Brna, ale i v Plzni a dalších regionech. Výstavba nových hal nebo rozšiřování již stávajících projektů přitom zaostává za strmým vývojem poptávky,“ Ničení orné půdy za účelem vytváření pracovních míst na pozici skladník pro Ukrajince pracujíce skrze agentury práce, která podvádí na DPH, dani ze závislé činnosti, sociálním a zdravotním pojištění. :( ... chce se mi zvracet
Upravené 4. 2. 2022 o 07:53

Duch (biopole) je nositeľom všetkých procesov psychickej činnosti vrátane myslenia. Dieťa sa posadí k dospelému a ocitne sa v jeho biopoli. Na úspech sa musí zladiť biopole dieťaťa aj dospelého. Len čo žiak vedome sústredí pozornosť na úlohu, začne podvedome nastavovať svoje biopole na režim vyžarovania biopoľa dospelého. Dospelý pozoruje činnosť žiaka, jeho postupy a v pauzách mu dáva navádzajúce otázky, aby ho vytrhol zo zacyklenia. Od dospelého sa nežiada, aby riešil úlohu, ukazoval a objasňoval jej riešenie. Vytvára pracovnú náladu, čo možno považovať za individuálny prístup."


Podobná pasáž je i v jedné z tlustých knih. Jen už nevím, jestli to bylo v Sociologii nebo Dialektice.


[quote="pid:55968, uid:136"]Duch (biopole) je nositeľom všetkých procesov psychickej činnosti vrátane myslenia. Dieťa sa posadí k dospelému a ocitne sa v jeho biopoli. Na úspech sa musí zladiť biopole dieťaťa aj dospelého. Len čo žiak vedome sústredí pozornosť na úlohu, začne podvedome nastavovať svoje biopole na režim vyžarovania biopoľa dospelého. Dospelý pozoruje činnosť žiaka, jeho postupy a v pauzách mu dáva navádzajúce otázky, aby ho vytrhol zo zacyklenia. Od dospelého sa nežiada, aby riešil úlohu, ukazoval a objasňoval jej riešenie. Vytvára pracovnú náladu, čo možno považovať za individuálny prístup."[/quote] Podobná pasáž je i v jedné z tlustých knih. Jen už nevím, jestli to bylo v Sociologii nebo Dialektice.

možná cosi jako soutěž v poznávání semínek = co jako z toho vyroste, co se pak sklízí. Pokud máte i sazeničky, tak třeba poznat i rostlinku = ze kterého semínka vyrostla a co se pak z ní sklízí. Usuzuju podle toho, že dneska děti neznají ani stromy v parku, natož aby k nim přiřadily plody nebo listy. A o ovoci a zelenině si myslí, že se "kupují v marketu". Tak něco na ten způsob, možná přidat i vědomosti, kdy plody dozrávají, kdy se sází, kdy sklízí... tak něco. A jako výhra děti potěší i lízátko nebo nějaký obrázek, tužka... spíš jde o soutěž a dokázat (si) před druhými, že něco umím. děti jsou soutěživé.


Ano, něco podobného se mi formuje v hlavě. V naší prodejně ve firmě, by si děti, které přijdou s rodiči, mohli poznávat a napočítat semínka. No a v rámci návštěvy našich vegetačních zkoušek na polích taktéž - poznat semínka, rostlinky a možnost je vysadit do malých truhlíků.....nápadů by bylo dost, uvidíme, jak to bude s jejich realizací.


[quote="pid:55827, uid:203"]možná cosi jako soutěž v poznávání semínek = co jako z toho vyroste, co se pak sklízí. Pokud máte i sazeničky, tak třeba poznat i rostlinku = ze kterého semínka vyrostla a co se pak z ní sklízí. Usuzuju podle toho, že dneska děti neznají ani stromy v parku, natož aby k nim přiřadily plody nebo listy. A o ovoci a zelenině si myslí, že se "kupují v marketu". Tak něco na ten způsob, možná přidat i vědomosti, kdy plody dozrávají, kdy se sází, kdy sklízí... tak něco. A jako výhra děti potěší i lízátko nebo nějaký obrázek, tužka... spíš jde o soutěž a dokázat (si) před druhými, že něco umím. děti jsou soutěživé.[/quote] Ano, něco podobného se mi formuje v hlavě. V naší prodejně ve firmě, by si děti, které přijdou s rodiči, mohli poznávat a napočítat semínka. No a v rámci návštěvy našich vegetačních zkoušek na polích taktéž - poznat semínka, rostlinky a možnost je vysadit do malých truhlíků.....nápadů by bylo dost, uvidíme, jak to bude s jejich realizací.

Jak bylo podle tebe tedy možné vítězství bolševiků a vznik SSSR, ve kterém bylo stalinské období, kdy vládli skuteční lidé - v podstatě předobraz KSB koncepce?


Já si to vysvětluji převzetím narodnického programu Leninem v dubnových tezích (Dekret o půdě).


Občina (komunita je součástí druhových objektivních náležitostí) byla na západě cíleně zlikvidována cca o století dříve.
Komuna - tak jak jí chtěli vytvářet marxisté revolucionáři, tj. i bolševici je nepřirozená pro člověka (neodpovídá druhovým objektivním náležitostem).


Marxisté sice mluvili o komunismu, ale měli na mysli komuny (Pařížská komuna).


Lenin tedy udělal něco, s čímž GP nepočítal. Dal půdu občinám (komunitám), které v Rusku jako v jediném státu ještě nebyly zlikvidovány. Ty mu to vrátili ve fungování sovětů, které jsou založeny na původní rolnické demokracii komunit. Pracovní kolektivy fungovaly také jako komunity.


Takže v takovém státu sovětská moc sice zvítězila (a děti té doby jen rozkvétaly, to potvrzují všichni), ale nebyl čas provést modernizaci přirozeným způsobem. Bylo nutné modernizovat direktivně. A ten boj o charakter kolektivizace = zda vesnice zůstanou komunitami - nyní družstevními nebo se družstva vybudují spíše jako komuny, byl velmi ostrý. Na hodnocení výsledku nemám o tehdejší době dost informací. V danou chvíli fakticky vyhrál Stalin, jenže další - již poválečná generace vyrostlá v družstevnělých vesnicích si nechala po dalších 40 letech socialismus a sovětský systém vzít ... takže tam něco neproběhlo optimálně. A tu schylující se prohru již cítil i Stalin těsně před sou smrtí.


Zatím neznám parametry a mechanismy toho neoptimálna .... každopádně na úrovni světonázoru došlo po "válce, která byla tak strašná" ke změně základu výchovy od žít (je třeba vychovat další generaci, aby život pokračoval) k užít (aby se naše děti nikdy neměli tak zle, jako za války - což se dohánělo spotřebou věcí ... a ty věci byly ke konci období na západě "lepší"smile


[quote="pid:55954, uid:177"]Jak bylo podle tebe tedy možné vítězství bolševiků a vznik SSSR, ve kterém bylo stalinské období, kdy vládli skuteční lidé - v podstatě předobraz KSB koncepce?[/quote] Já si to vysvětluji převzetím narodnického programu Leninem v dubnových tezích (Dekret o půdě). Občina (komunita je součástí druhových objektivních náležitostí) byla na západě cíleně zlikvidována cca o století dříve. Komuna - tak jak jí chtěli vytvářet marxisté revolucionáři, tj. i bolševici je nepřirozená pro člověka (neodpovídá druhovým objektivním náležitostem). Marxisté sice mluvili o komunismu, ale měli na mysli komuny (Pařížská komuna). Lenin tedy udělal něco, s čímž GP nepočítal. Dal půdu občinám (komunitám), které v Rusku jako v jediném státu ještě nebyly zlikvidovány. Ty mu to vrátili ve fungování sovětů, které jsou založeny na původní rolnické demokracii komunit. Pracovní kolektivy fungovaly také jako komunity. Takže v takovém státu sovětská moc sice zvítězila (a děti té doby jen rozkvétaly, to potvrzují všichni), ale nebyl čas provést modernizaci přirozeným způsobem. Bylo nutné modernizovat direktivně. A ten boj o charakter kolektivizace = zda vesnice zůstanou komunitami - nyní družstevními nebo se družstva vybudují spíše jako komuny, byl velmi ostrý. Na hodnocení výsledku nemám o tehdejší době dost informací. V danou chvíli fakticky vyhrál Stalin, jenže další - již poválečná generace vyrostlá v družstevnělých vesnicích si nechala po dalších 40 letech socialismus a sovětský systém vzít ... takže tam něco neproběhlo optimálně. A tu schylující se prohru již cítil i Stalin těsně před sou smrtí. Zatím neznám parametry a mechanismy toho neoptimálna .... každopádně na úrovni světonázoru došlo po "válce, která byla tak strašná" ke změně základu výchovy od **žít** (je třeba vychovat další generaci, aby život pokračoval) k** užít** (aby se naše děti nikdy neměli tak zle, jako za války - což se dohánělo spotřebou věcí ... a ty věci byly ke konci období na západě "lepší")
Upravené 4. 2. 2022 o 12:22

Proto tady tak prudím

Juro, vůbec to nevidím jako "prudu". Naopak. Každý přece děláme, co umíme a myslím si, že v dnešní pošahané době je potřebné úplně všechno. A víš proč? Protože Lidí s L je tak velmi málo a dosáhnout toho není žádná sranda. Dle mého se to nedá obyčejně naučit nebo předat výukou. Myslím si, že ke Člověku vede cesta přes osobní prožitky a ty mohou být u každého jednotlivce úplně jiné. Proto také nejosu popsané metody a cesty, protože žádné "uni" prostě nejsou. Někoho k Lidství probudí smutek a žal, někoho silný zážitek, někoho obrovská radost, někoho mystický zážitek... cest je přece mnoho. A proč o tom píšu? Protože vychovatelé a učitelé by měli být průvodci dětí na jejich Lidské cestě. A my je nemáme... nemáme jich dostatek. Děti se v dnešním vzdělávacím systému setkávají spíš se zombííky a bioroboty než s Lidmi. Tak proto vidím jako prospěšnou každou osobní iniciativu, každý - byť maličký - krok. A hlavně na své osobní cestě k Lidství. Čím více Lidí bude, tím větší šance na výchovu dětí pro budoucnost
No a protože jsme v tématu o zemědělství, jako prospěšné vidím i pomalé vedení dětí ke vztahu k půdě, krajině, flóře i fauně. Když si někdo byť jednou v životě vypěstuje třeba ředkvičku, pohlíží pak jinak nejen na práci zemědělce, ale také na půdu, rostlinu, přírodu. Vítám proto mladé "Mičuriny", kteří se stylem "pokus x omyl" snaží nějak zacházet se svým pozemkem. Chválím a vítám, protože "trend" posledních let není užitková zahrada, ale takové malé "versailes" s anglicky střiženým trávníkem, kde není místo pro nic "obyčejného".


[quote="pid:55942, uid:388"]Proto tady tak prudím[/quote] Juro, vůbec to nevidím jako "prudu". Naopak. Každý přece děláme, co umíme a myslím si, že v dnešní pošahané době je potřebné úplně všechno. A víš proč? Protože Lidí s **L** je tak velmi málo a dosáhnout toho není žádná sranda. **Dle mého se to nedá obyčejně naučit nebo předat výukou.** Myslím si, že **ke Člověku vede cesta přes osobní prožitky** a ty mohou být u každého jednotlivce úplně jiné. Proto také nejosu popsané metody a cesty, protože žádné "uni" prostě nejsou. Někoho k Lidství probudí smutek a žal, někoho silný zážitek, někoho obrovská radost, někoho mystický zážitek... cest je přece mnoho. A proč o tom píšu? Protože **vychovatelé a učitelé by měli být průvodci dětí na jejich Lidské cestě.** A my je nemáme... nemáme jich dostatek. Děti se v dnešním vzdělávacím systému setkávají spíš se zombííky a bioroboty než s Lidmi. Tak proto vidím jako prospěšnou každou osobní iniciativu, každý - byť maličký - krok. A hlavně na své osobní cestě k Lidství. Čím více Lidí bude, tím větší šance na výchovu dětí pro budoucnost No a protože jsme v tématu o zemědělství, jako prospěšné vidím i pomalé vedení dětí ke vztahu k půdě, krajině, flóře i fauně. Když si někdo byť jednou v životě vypěstuje třeba ředkvičku, pohlíží pak jinak nejen na práci zemědělce, ale také na půdu, rostlinu, přírodu.** Vítám proto mladé "Mičuriny", kteří se stylem "pokus x omyl" snaží nějak zacházet se svým pozemkem.** Chválím a vítám, protože "trend" posledních let není užitková zahrada, ale takové malé "versailes" s anglicky střiženým trávníkem, kde není místo pro nic "obyčejného".
Upravené 4. 2. 2022 o 12:14

Nový ministr Nekula dal na facebook info: Možnost hospodaření na vlastní půdě má pro zemědělce důležitý a strategický význam. I proto spustí PGRLF na jaře letošního roku nový program na podporu nákupu půdy. V minulosti jsme již takto podpořili nákup půdy o celkové rozloze více než 103 tisíc hektarů.
https://www.pgrlf.cz/2022/02/04/pgrlf-spusti-program-podpora-nakupu-pudy/
Už asi plánují, že změny ve Strategickém plánu povedou k rozdrobování a prodeji půdy.


Nový ministr Nekula dal na facebook info: Možnost hospodaření na vlastní půdě má pro zemědělce důležitý a strategický význam. I proto spustí PGRLF na jaře letošního roku nový program na podporu nákupu půdy. V minulosti jsme již takto podpořili nákup půdy o celkové rozloze více než 103 tisíc hektarů. https://www.pgrlf.cz/2022/02/04/pgrlf-spusti-program-podpora-nakupu-pudy/ Už asi plánují, že změny ve Strategickém plánu povedou k rozdrobování a prodeji půdy.

Protože Lidí s L je tak velmi málo a dosáhnout toho není žádná sranda. Dle mého se to nedá obyčejně naučit nebo předat výukou. Myslím si, že ke Člověku vede cesta přes osobní prožitky a ty mohou být u každého jednotlivce úplně jiné. Proto také nejosu popsané metody a cesty,


Ano .... toto VP SSSR popisuje v Základech sociologie (myslím, že 1) tak, že neexistuje žádná akademie (ve smyslu školy), která by zajistila, že absolvováním bude dítě mít zaručeně stroj psychiky Člověk.


VP SSSR to dál příliš nerozvádí (kromě hlavy 22 - Krajinná vesnická urbanizace, kde to je naťuklé), rozvádím to já:
Je potřeba zorganizovat život společnosti tak, aby přirozeně přinášela dětem takové situace, ve kterých přes osobní prožitky a cesty k tomu stroji psychiky mohou sami dojít. Trenažerem Lidství je sám život, ale správně uzpůsobený. Obráceně - jen nějaká stabilní forma davo-"elitárího" fašismu (přes působení okolní společnosti a rodiny) dokáže dosažení Lidského stroje psychiky před dosažením pohlavní zralosti zabránit.


Parametry musíme dopracovat.


[quote="pid:56057, uid:203"]Protože Lidí s L je tak velmi málo a dosáhnout toho není žádná sranda. Dle mého se to nedá obyčejně naučit nebo předat výukou. Myslím si, že ke Člověku vede cesta přes osobní prožitky a ty mohou být u každého jednotlivce úplně jiné. Proto také nejosu popsané metody a cesty,[/quote] Ano .... toto VP SSSR popisuje v Základech sociologie (myslím, že 1) tak, že neexistuje žádná akademie (ve smyslu školy), která by zajistila, že absolvováním bude dítě mít zaručeně stroj psychiky Člověk. VP SSSR to dál příliš nerozvádí (kromě hlavy 22 - Krajinná vesnická urbanizace, kde to je naťuklé), rozvádím to já: Je potřeba zorganizovat život společnosti tak, aby přirozeně přinášela dětem takové situace, ve kterých přes osobní prožitky a cesty k tomu stroji psychiky mohou sami dojít. Trenažerem Lidství je sám život, ale správně uzpůsobený. Obráceně - jen nějaká stabilní forma davo-"elitárího" fašismu (přes působení okolní společnosti a rodiny) dokáže dosažení Lidského stroje psychiky před dosažením pohlavní zralosti zabránit. Parametry musíme dopracovat.

@Jura Ak hovoríš o občine, tak o akom počte obyvateľstva je reč? V akom populačnom rozsahu môže existovať?

Čo sa týka návodu k režimu psychiky človek, tak slovo "garantovať" je asi silné slovo. Garantovať ho len ťažko môže nejaký návod. Garantovať ho môže len ochota a vôľa daného človeka s Božou pomocou. My však môžeme nájsť a vytvoriť čo najvhodnejšie podmienky pre rozvoj takto nastavenej psychiky, najmä u detí. Ideálne by bolo, keby začal každý od seba: rozvinúť v sebe čo najľudskejší režim, a potom k tomu viesť svoje deti a vnukov.


Problém je aj to, že kto z nás a kedy vlastne bude mať istotu, že jeho režim psychiky je Ľudský (ja si uvedomujem, že sa o to snažím, ale neviem s istotou povedať, či som v režime Človek, t.j. či moja psychika, podobne ako telo, dozrela do dospelosti). Existuje spoľahlivý etalón? Základ je zrejme: žiť striktne podľa svedomia; viesť každodenne súkromný rozhovor s HNR a byť vnímavý k jazyku Životných okolností; snažiť sa spoznávať Boží zámer a svoju misiu v ňom; nerobiť a nepodporovať nič, čo by škodilo svojmu telu a duchu, alebo iným ľuďom či národu; aktívne rozvíjať svoj potenciál a pomáhať v rozvoji osobného potenciálu aj iným ľuďom; rozpúšťať davo-"elitarizmus" a pomáhať budovať sociálne spravodlivú spoločnosť.


Určite je dobré to skúšať vo forme tvorivého konkurzu mnohých ľudí a zdieľať svoje skúsenosti. Tie najefektívnejšie metódy sa stanú najviac používanými. Kolektívnym umom sa dá dosiahnuť viac, než len jedným umom, ale každá funkcia, každý algoritmus treba nakŕmiť aj nejakými empirickými skúsenosťami, inak sa to môže zvrhnúť na prázdne rečnenie. Takže, hor sa, poďme žiť a rozvíjať ľudskosť, a odovzdávať ju našim potomkom.


@Jura Ak hovoríš o občine, tak o akom počte obyvateľstva je reč? V akom populačnom rozsahu môže existovať? Čo sa týka návodu k režimu psychiky človek, tak slovo "garantovať" je asi silné slovo. Garantovať ho len ťažko môže nejaký návod. Garantovať ho môže len ochota a vôľa daného človeka s Božou pomocou. My však môžeme nájsť a vytvoriť čo najvhodnejšie podmienky pre rozvoj takto nastavenej psychiky, najmä u detí. Ideálne by bolo, keby začal každý od seba: rozvinúť v sebe čo najľudskejší režim, a potom k tomu viesť svoje deti a vnukov. Problém je aj to, že kto z nás a kedy vlastne bude mať istotu, že jeho režim psychiky je Ľudský _(ja si uvedomujem, že sa o to snažím, ale neviem s istotou povedať, či som v režime Človek, t.j. či moja psychika, podobne ako telo, dozrela do dospelosti)_. Existuje spoľahlivý etalón? Základ je zrejme: _žiť striktne podľa svedomia; viesť každodenne súkromný rozhovor s HNR a byť vnímavý k jazyku Životných okolností; snažiť sa spoznávať Boží zámer a svoju misiu v ňom; nerobiť a nepodporovať nič, čo by škodilo svojmu telu a duchu, alebo iným ľuďom či národu; aktívne rozvíjať svoj potenciál a pomáhať v rozvoji osobného potenciálu aj iným ľuďom; rozpúšťať davo-"elitarizmus" a pomáhať budovať sociálne spravodlivú spoločnosť._ Určite je dobré to skúšať vo forme tvorivého konkurzu mnohých ľudí a zdieľať svoje skúsenosti. Tie najefektívnejšie metódy sa stanú najviac používanými. Kolektívnym umom sa dá dosiahnuť viac, než len jedným umom, ale každá funkcia, každý algoritmus treba nakŕmiť aj nejakými empirickými skúsenosťami, inak sa to môže zvrhnúť na prázdne rečnenie. Takže, hor sa, poďme žiť a rozvíjať ľudskosť, a odovzdávať ju našim potomkom.

Aké budú možnosti v Európe po páde Pax Americana, kto o nás bude mať záujem,
s kým musíme a môžeme, aby sme ekonomicky nepadli.
Čo je základom, aby sme ekonomicky nepadli
Prvá časť z témy „Košický vládny program 2“.
V utorok ideme v knižnici Hlavná 68, Košice tému „Trh vs Päťročnica“
https://www.facebook.com/groups/851293808271819/?multi_permalinks=5001004633300695¬if_id=1643714374056158¬if_t=group_highlights&ref=notif
https://erikmajercak.blog.pravda.sk/2022/02/04/kde-sa-bude-pisat-kosicky-vladny-program-2/?fbclid=IwAR1-StpbzSS8ew5PdhA2I43Jjpseg5q78AToYvGAS1FmrqXxjqTRUEgjZG4


**Aké budú možnosti v Európe po páde Pax Americana, kto o nás bude mať záujem,** s kým musíme a môžeme, aby sme ekonomicky nepadli. Čo je základom, aby sme ekonomicky nepadli Prvá časť z témy „Košický vládny program 2“. V utorok ideme v knižnici Hlavná 68, Košice tému „Trh vs Päťročnica“ https://www.facebook.com/groups/851293808271819/?multi_permalinks=5001004633300695&notif_id=1643714374056158&notif_t=group_highlights&ref=notif https://erikmajercak.blog.pravda.sk/2022/02/04/kde-sa-bude-pisat-kosicky-vladny-program-2/?fbclid=IwAR1-StpbzSS8ew5PdhA2I43Jjpseg5q78AToYvGAS1FmrqXxjqTRUEgjZG4

Košický vládny program 2

To si to představují jako Hurvínek válku. To asi ne, že.


[quote="pid:56270, uid:78"]Košický vládny program 2[/quote] To si to představují jako Hurvínek válku. To asi ne, že.

Jarek

Ivan David o problémech zemědělství
Lidovecký ministr Nekula nechal přesunout podstatnou část tzv. „evropských dotací“ na tzv. „první hektary“ a nechal zastropovat dotace pro větší zemědělské podniky. Tím sebral peníze podnikům, které vytvářejí naprostou většinu zemědělské produkce v ČR a převedl prostředky do podniků, které produkují málo nebo nic. Velké podniky mají prakticky veškerou živočišnou výrobu, protože chovat zvířata v malém je ekonomicky neefektivní.


Pan ministr tak urychluje likvidaci českého zemědělství. Podniky, které se držely tak tak nad vodou, se utopí v dluzích.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Chteji-valku-s-Ruskem-blbi-a-nebezpecni-Cesko-je-zatim-niceno-jinak-Ivan-David-se-oprel-do-politickych-elit-691831


Ivan David o problémech zemědělství Lidovecký ministr Nekula nechal přesunout podstatnou část tzv. „evropských dotací“ na tzv. „první hektary“ a nechal zastropovat dotace pro větší zemědělské podniky. Tím sebral peníze podnikům, které vytvářejí naprostou většinu zemědělské produkce v ČR a převedl prostředky do podniků, které produkují málo nebo nic. Velké podniky mají prakticky veškerou živočišnou výrobu, protože chovat zvířata v malém je ekonomicky neefektivní. Pan ministr tak urychluje likvidaci českého zemědělství. Podniky, které se držely tak tak nad vodou, se utopí v dluzích. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Chteji-valku-s-Ruskem-blbi-a-nebezpecni-Cesko-je-zatim-niceno-jinak-Ivan-David-se-oprel-do-politickych-elit-691831

@jardob ad velikost komunity-občiny: Uvádí se, že lovci a sběrači měli kočující lovecké skupiny max o 20-30 členů, které se však po splnění konkrétního úkolu často rozpadaly a vznikaly nové. To mě trochu mátlo, než se ukázalo, že měli tzv. "zimní tábořiště", kde nějakou dobu vydrželi pospolu v množství až 200-300 osob. To mírně zvýšeného (cca na 400) je nejspíš limit pro jednu vesnici, aby mohla fungovat jako komunita. To je tak řádově 100 dospělých párů se 3 dětmi, kde někteří jsou prarodičemi nebo čerstvě oddaní, takže jsou bez dětí, tj. cca 100 rodin.

Na určité věci je to to, a to se pak řeší, že vznikají vesnice vedle sebe (U nás je např. Horní, Střední a Dolní Sloupnice) a pak mají určitou infrastrukturu (školu) společnou.
Jak jsem pochopil, tak VP SSSR to směřuje spíše ke městům vesnického typu, která budou tvořena těmi menšími celky poskládanými v nějakém vzoru vedle sebe - viz to video o harmonickém bydlení. A ty kočující lovecké max 20-30 členné skupiny jsou dnešní pracovní kolektivy, které se mohou během roku různě míchat podle aktuálních úkolů (stavba budovy, sklizeň ...., v zimě kácení stromů, ....) nebo může mít někdo samostatně nebo ve skupině i svůj stabilní celoroční úkol.


Neexistuje zkouška, která by ověřila, že někdo má nevratně!!! typ psychiky člověka.
Tj. neotestuješ ani cizího ani sebe na to jestli je nevratně se strojem psychiky člověk.


Indiáni měli zkoušku dospělosti pro chlapce, kterou museli projít, aby mohli s dospělými lovci na loveckou výpravu. ... cca něco jako ukaž, že dokážeš samostatně (bez maminky a tatínka) samostatně přežít nějakou dobu v obvyklém biologickém nice našeho kmene. VP SSSR se snažil, že takovou zkoušku bylo potřeba obnovit.
Myslím, že ani ta nezaručí, typ psychiky člověka, ale vyloučí děti, které z fyzických/genetických nebo úrazových důvodů tu zkoušku nezvládnou.


Mě přijde že taková zkouška není kompletní. Je to v podstatě jen jak kdyby základní stupeň = splnění zejména základních fyzických a dovednostních znalostí k připuštění k dalšímu stupni, ale VP SSSR dál nepokračoval.


Přinutil jsi mě tou otázkou o tom přemýšlet .... takže odpověď nejspíše nebude ještě uhlazená do finální podoby.


Takovéto zkoušce dospělosti chybí psychologická a osobnostní část. ... tohle zkoumat nějakou "zkouškou" ​​by byl základ pro fašismus.


Je-li smyslem života žít (tj. aby život rodu pokračoval) nikoliv užívat si jídla, peněz, tak přirozenou zkouškou je jak v tom žít obstojíš. Rod může pokračovat jen založením rodiny muž - žena -> děti


Takže bez splnění základních fyzických dovedností a dovedností ve zkoušce dospělosti bych jako případný stařešina vesnice nepřipustil žádného mladíka či slečnu k založení rodiny - zkouška dospělosti je základ pro to, aby fungoval jako člověk.


Druhý stupeň zkoušky je samotné manželství. Najdi si sobě vhodného (vhodnou). Před Bohem (za svědectví oddejte zbytky osady) se vzájemně vzájemně a začněte žít s Božím požehnáním. Tandem muž+žena je ta chvíle, kdy je možné tvořit lad nebo nelad.


U většiny lidí poznáš, jestli se s nimi dá spolupracovat nebo ne .. a jak kvalitně .... s takovými budeš spolupracovat v těch rozličných pracovních poznatcích. S mnohými můžeš spolupracovat v nějaké oblasti, i když mají nějakou osobnostní nebo charakterovou vadou (nejsou za všech okolností člověkem).


Když přijde chvíle vybrat na zastupování osady na nějakém plénu toho nejlepšího Člověka - tak všichni členové komunity díky tomu, že se znají a vidí jaký má lad/nelad v sobě jako manželem/kou, na své zahradě, jaký lad/nelad předává výchovou svým dětem ... podle jeho slov, ale podle obrazu nikoliv jeho života.


A v komunitách typu pracovní kolektiv ten obraz života určuje odvedená práce.


Tam, kde není komunita (sídliště ve městech), nebo je rozbitá (dnešní vesnice, kdy lidé odjíždějí za prací pryč) to samozřejmě nebude fungovat. Tam se dá obraz života před ostatními skrýt.


@jardob ad velikost komunity-občiny: Uvádí se, že lovci a sběrači měli kočující lovecké skupiny max o 20-30 členech, které se však po splnění konkrétního úkolu často rozpadaly a vznikaly nové. To mě trochu mátlo, než se ukázalo, že měli tzv. "zimní tábořiště", kde nějakou dobu vydrželi pospolu v množství až 200-300 osob. To mírně zvýšeno (cca na 400) je nejspíš limit pro jednu vesnici, aby mohla fungovat jako komunita. To je tak řádově 100 dospělých párů se 3 dětmi, kde někteří jsou prarodičemi nebo čerstvě oddaní, takže jsou bez dětí, tj. cca 100 rodin. Na určité věci je to málo, a to se pak řeší že vznikají vesnice vedle sebe (U nás je např. Horní, Střední a Dolní Sloupnice) a pak mají některou infrastrukturu (školu) společnou. Jak jsem pochopil, tak VP SSSR to směřuje spíše ke městům vesnického typu, která budou tvořena těmi menšími celky poskládanými v nějakém vzoru vedle sebe - viz to video o harmonickém bydlení. A ty kočující lovecké max 20-30 členné skupiny jsou dnešní pracovní kolektivy, které se mohou během roku různě promíchávat podle aktuálních úkolů (stavba budovy, sklizeň ...., v zimě kácení stromů, ....) nebo může mít někdo samostatně nebo ve skupině i svůj stabilní celoroční úkol. Neexistuje zkouška, která by ověřila, že někdo má nevratně!!! typ psychiky člověk. Tj. neotestuješ ani cizího ani sebe na to jestli je nevratně se strojem psychiky člověk. Indiáni měli zkoušku dospělosti pro chlapce, kterou museli projít, aby mohli s dospělými lovci na loveckou výpravu. ... cca něco jako ukaž, že dokážeš samostatně (bez maminky a tatínka) samostatně přežít nějakou dobu v obvyklé biologické nice našeho kmene. VP SSSR se vyjadřuje, že by takovou zkoušku bylo potřeba obnovit. Myslím, že ani ta nezaručí, typ psychiky člověk, ale vyloučí děti, které z fyzicky/genetických nebo úrazových důvodů tu zkoušku nezvládnou. Mě přijde že takováto zkouška není kompletní. Je to v podstatě jen jak kdyby základní stupeň = splnění zejména základních fyzických a dovednostních znalostí k připuštění k dalšímu stupni, ale VP SSSR dál nepokračoval. Přinutil jsi mě tou otázkou o tom přemýšlet .... takže odpověď nejspíše nebude ještě uhlazená do finální podoby. Takovéto zkoušce dospělosti chybí psychologická a osobnostní část. ... tohle zkoumat nějakou "zkouškou" by byl základ pro fašismus. Je-li smyslem života žít (tj. aby život rodu pokračoval) nikoliv užít si jídla, peněz, tak přirozenou zkouškou je jak v tom žít obstojíš. Rod může pokračovat jen založením rodiny muž - žena -> děti Takže bez splnění základních fyzických a dovednostních schopností ve zkoušce dospělosti bych jako případný stařešina vesnice nepřipustil žádného mladíka či slečnu k založení rodiny - zkouška dospělosti je základ pro to fungovat jako člověk. Druhý stupeň zkoušky je samotné manželství. Najdi si sobě vhodného (vhodnou). Před Bohem (za svědectví zbytku osady) se vzájemně oddejte a začněte žít s Božím požehnáním. Tandem muž+žena je ta chvíle, kdy je možné tvořit lad nebo nelad. U většiny lidí poznáš, jestli se s nimi dá spolupracovat nebo ne .. a jak kvalitně .... s takovými budeš spolupracovat v těch rozličných pracovních skupinách. S mnohými můžeš spolupracovat v nějaké oblasti, i když mají nějakou osobnostní nebo charakterovou vadou (nejsou za všech okolností člověkem). Když přijde chvíle vybrat na zastupování osady na nějakém plénu toho nejlepšího Člověka - tak všichni členové komunity díky tomu, že se znají a vidí jaký má lad/nelad v sobě a s manželem/kou, na své zahradě, jaký lad/nelad předává výchovou svým dětem ... nikoliv podle jeho slov, ale podle obrazu jeho života. A v komunitách typu pracovní kolektiv ten obraz života určuje odvedená práce. Tam, kde není komunita (sídliště ve městech), nebo je rozbitá (dnešní vesnice, kdy lidí odjíždí za prací pryč) to samozřejmě fungovat nebude. Tam se dá obraz života před ostatními skrýt.
Upravené 5. 2. 2022 o 21:45

@Jura11 Tu mi ešte napadlo, že ak by vo vidiecky štylizovanej urbanizácii mali prevládať jednopodlažné domy pre viacgeneračné rodiny, t.j. žiadne bytovky, a k tomu dostatočne veľká parcela, aby každá takáto jednotka mala svoje súkromie, tak ťažko by sa dalo hovoriť o meste. Tá hustota bývania by bola pomerne nízka. VP hovorí o vidieckej krajine s výhodami mestskej vybavenosti. T.j. lepšia infraštruktúra a priestor pre služby, a tiež rozmiestnenie blokov fabrík viac do dedín. Aby nebolo všetko sústredené len v jednom superhustom meste, ale rozťahané viac do okolia a periférií.

Inak, to čo hovoríš je podľa mňa veľmi dôležité. Základná územno-správna jednotka by mala byť v takej veľkosti osídlenia, kde sa každý s každým pozná. To je úplný základ, aby sa do vedenia mohol dostať rešpektovaný človek (ak v danej komunite vládne mravne adekvátna kultúra). Kultúra by mala veľmi dbať na funkčnosť rodiny. To je alfa-omega.


Tak ako píšeš, z hľadiska komunity je cieľom života stabilné obnovovanie komunity novými mravnými generáciami, podieľať sa na komunitnom živote vyšších územných celkov (práva a povinnosti voči kraju, štátu), zaistiť obranu a rozvoj týchto štruktúr.


Aby sa mohla stabilne obnovovať komunita a nedegradovať pritom, tak je treba dbať na kvalitu fungovania rodín, kultúra musí ľuďom dávať adekvátnu ideu rodinného modelu, aj z hľadiska organizácie, aj z hľadiska mravnosti. Treba vytvoriť kultúru, ktorá bude filtrovať a eliminovať všetky škodlivé prvky, ktoré by tento komunitný a rodinný model narušovali. Skrátka budú aj takí ľudia, ktorí sa pre rodinu nehodia a ich sňatok nebude schválený a požehnaný. Na upevňovanie správnych systémotvorných zvykov vznikajú v občinách rôzne tradície a rituály. Tie majú svoj hlbší mravný zmysel a zaručujú stabilitu, pri ich dodržiavaní. Chyba je, ak zostanú iba tradície, ale ľudia zabudnú, aký je ich vnútorný zmysel. Potom prichádza fáza odmietania a stavania sa k nim ako k prežitkom. Čo je začiatok degradácie komunity. Preto ak existujú tradície, treba vždy deťom vysvetľovať aj ich vnútorný mravný zmysel, aby bolo každému členovi komunity všetko úplne jasné.


@Jura11 Tu mi ešte napadlo, že ak by vo vidiecky štylizovanej urbanizácii mali prevládať jednopodlažné domy pre viacgeneračné rodiny, t.j. žiadne bytovky, a k tomu dostatočne veľká parcela, aby každá takáto jednotka mala svoje súkromie, tak ťažko by sa dalo hovoriť o meste. Tá hustota bývania by bola pomerne nízka. VP hovorí o vidieckej krajine s výhodami mestskej vybavenosti. T.j. lepšia infraštruktúra a priestor pre služby, a tiež rozmiestnenie blokov fabrík viac do dedín. Aby nebolo všetko sústredené len v jednom superhustom meste, ale rozťahané viac do okolia a periférií. Inak, to čo hovoríš je podľa mňa veľmi dôležité. Základná územno-správna jednotka by mala byť v takej veľkosti osídlenia, kde sa každý s každým pozná. To je úplný základ, aby sa do vedenia mohol dostať rešpektovaný človek (ak v danej komunite vládne mravne adekvátna kultúra). Kultúra by mala veľmi dbať na funkčnosť rodiny. To je alfa-omega. Tak ako píšeš, z hľadiska komunity je cieľom života stabilné obnovovanie komunity novými mravnými generáciami, podieľať sa na komunitnom živote vyšších územných celkov (práva a povinnosti voči kraju, štátu), zaistiť obranu a rozvoj týchto štruktúr. Aby sa mohla stabilne obnovovať komunita a nedegradovať pritom, tak je treba dbať na kvalitu fungovania rodín, kultúra musí ľuďom dávať adekvátnu ideu rodinného modelu, aj z hľadiska organizácie, aj z hľadiska mravnosti. Treba vytvoriť kultúru, ktorá bude filtrovať a eliminovať všetky škodlivé prvky, ktoré by tento komunitný a rodinný model narušovali. Skrátka budú aj takí ľudia, ktorí sa pre rodinu nehodia a ich sňatok nebude schválený a požehnaný. Na upevňovanie správnych systémotvorných zvykov vznikajú v občinách rôzne tradície a rituály. Tie majú svoj hlbší mravný zmysel a zaručujú stabilitu, pri ich dodržiavaní. Chyba je, ak zostanú iba tradície, ale ľudia zabudnú, aký je ich vnútorný zmysel. Potom prichádza fáza odmietania a stavania sa k nim ako k prežitkom. Čo je začiatok degradácie komunity. Preto ak existujú tradície, treba vždy deťom vysvetľovať aj ich vnútorný mravný zmysel, aby bolo každému členovi komunity všetko úplne jasné.
Upravené 5. 2. 2022 o 22:40

Jak jsem pochopil, tak VP SSSR to směřuje spíše ke městům vesnického typu, která budou tvořena těmi menšími celky poskládanými v nějakém vzoru

Ahoj. Proc se v tematu zemedelstvi objevuje navod a schema vesnic z VP SSSR? Na to preci musime prijit sami. Pokud je k pestovani a zeme-delceni potreba nejaky navod, tak je to spatne. To je zaklad, od kteryho se musime odrazit a KSB je nadstavba, abysme pochopili, ze na nas utoci dobre psychologicky vybavena bestie a ted zrovna vyuziva davo-elitarismus. Priste muze zneuzit obciny ci cokoliv jineho. Jenze proti normalni lidskosti, ktera je zbavena naivity, nic nezmuze.
Asi nejvetsi problem lidstva je naivita a schematismus uvazovani vcetne dogmat a hlavne lenost prehodnocovat uz “jasne” veci. Navic soucasna doba se vyznacuje takovym naporem na psychiku lidi, vse se meni rychlejc, nez se da “pohodlne” zpracovat. Mesta jsou a lidi potrebujou bydlet a zit. Chce to, aby mestaci nekoukali na vesnicany jako na vidlaky a vesnicani na prazaky(mestaky) jako na Technologicky odpad. Jsme na stejne lodi.


[quote="pid:56299, uid:388"]Jak jsem pochopil, tak VP SSSR to směřuje spíše ke městům vesnického typu, která budou tvořena těmi menšími celky poskládanými v nějakém vzoru[/quote] Ahoj. Proc se v tematu zemedelstvi objevuje navod a schema vesnic z VP SSSR? Na to preci musime prijit sami. Pokud je k pestovani a zeme-delceni potreba nejaky navod, tak je to spatne. To je zaklad, od kteryho se musime odrazit a KSB je nadstavba, abysme pochopili, ze na nas utoci dobre psychologicky vybavena bestie a ted zrovna vyuziva davo-elitarismus. Priste muze zneuzit obciny ci cokoliv jineho. Jenze proti normalni lidskosti, ktera je zbavena naivity, nic nezmuze. Asi nejvetsi problem lidstva je naivita a schematismus uvazovani vcetne dogmat a hlavne lenost prehodnocovat uz “jasne” veci. Navic soucasna doba se vyznacuje takovym naporem na psychiku lidi, vse se meni rychlejc, nez se da “pohodlne” zpracovat. Mesta jsou a lidi potrebujou bydlet a zit. Chce to, aby mestaci nekoukali na vesnicany jako na vidlaky a vesnicani na prazaky(mestaky) jako na Technologicky odpad. Jsme na stejne lodi.

Ahoj. Proc se v tematu zemedelstvi objevuje navod a schema vesnic z VP SSSR? Na to preci musime prijit sami. Pokud je k pestovani a zeme-delceni potreba nejaky navod, tak je to spatne.


Když se GP podaří oddělit člověka od způsobu obživy, tak vyprodukoval perfektního závisláka, kterého manipulací s cenami potravin je možné naprosto dokonale řídit.


Všechny staré fungující demokracie považovali za Občana = člověka s hlasovacími právy, jen toho, kdo žil a živil se na své půdě. Bez půdy byl tehdy každý otrokem, případně závislým na almužně = žebrákem. Ani žebrák ani otrok nejsou vhodní k tomu, aby rozhodovali.


V terminologii KSB to odpovídá biosférním a druhovým objektivním zákonitostem.


Dnes je sice možné získat peníze a za ně koupit obživu jinde ... nicméně pro nás je důležité to, abychom z dětí vychovali Lidi - což je vyloučeno bez vlastní půdy určitého rozměru, kde by ty děti vyrůstaly (omezeného zdola kvůli potřebné min vzdálenosti obydlí, aby se jednotlivé rodiny nerušily svými biopoli a shora tím, že půda by měla vyjít na všechny lidi, nějakou půdu je potřebné nechat divoké přírodě.


Při vhodném návrhu pozemku podle principů permakultury ten pozemek, kde z dětí budeme vychovávat Lidi, min z velké části tu rodinu na něm žijící uživí (zelenina na vlastní zahrádce, ovoce, plané rostliny k jidlu, ...).


Zemědělství bude potřeba i poté, ale to výše zmíněné dost podstatně změní jeho rozsah (výměra) a nejspíše i obsah (pěstované plodiny)... a to je potřeba si vyjasnit.


[quote="pid:56305, uid:93"]Ahoj. Proc se v tematu zemedelstvi objevuje navod a schema vesnic z VP SSSR? Na to preci musime prijit sami. Pokud je k pestovani a zeme-delceni potreba nejaky navod, tak je to spatne.[/quote] Když se GP podaří oddělit člověka od způsobu obživy, tak vyprodukoval perfektního závisláka, kterého manipulací s cenami potravin je možné naprosto dokonale řídit. Všechny staré fungující demokracie považovali za Občana = člověka s hlasovacími právy, jen toho, kdo žil a živil se na své půdě. Bez půdy byl tehdy každý otrokem, případně závislým na almužně = žebrákem. Ani žebrák ani otrok nejsou vhodní k tomu, aby rozhodovali. V terminologii KSB to odpovídá biosférním a druhovým objektivním zákonitostem. Dnes je sice možné získat peníze a za ně koupit obživu jinde ... nicméně pro nás je důležité to, abychom z dětí vychovali Lidi - což je vyloučeno bez vlastní půdy určitého rozměru, kde by ty děti vyrůstaly (omezeného zdola kvůli potřebné min vzdálenosti obydlí, aby se jednotlivé rodiny nerušily svými biopoli a shora tím, že půda by měla vyjít na všechny lidi, nějakou půdu je potřebné nechat divoké přírodě. Při vhodném návrhu pozemku podle principů permakultury ten pozemek, kde z dětí budeme vychovávat Lidi, min z velké části tu rodinu na něm žijící uživí (zelenina na vlastní zahrádce, ovoce, plané rostliny k jidlu, ...). Zemědělství bude potřeba i poté, ale to výše zmíněné dost podstatně změní jeho rozsah (výměra) a nejspíše i obsah (pěstované plodiny)... a to je potřeba si vyjasnit.

jednopodlažné domy pre viacgeneračné rodiny, t.j. žiadne bytovky, a k tomu dostatočne veľká parcela, aby každá takáto jednotka mala svoje súkromie, tak ťažko by sa dalo hovoriť o meste. Tá hustota bývania by bola pomerne nízka. VP hovorí o vidieckej krajine s výhodami mestskej vybavenosti. T.j. lepšia infraštruktúra a priestor pre služby, a tiež rozmiestnenie blokov fabrík viac do dedín. Aby nebolo všetko sústredené len v jednom superhustom meste, ale rozťahané viac do okolia a periférií.


Nevím jaká je zkušenost s žitím ve vícegeneračních domcích v Rusku, ale u nás většinou platí, že 2 ženský na jednu kuchyň nefunguje. Podle mě to může fungovat v patriarchární společnosti, kde stejně vládne dědeček - a manželka a dcery/snachy mu jsou všechny podřízené. VP SSSR toto do návrhu přebírá právě z doby, kdy platila patriarchární společnost.


Jenže zrovna tuhle věc, chceme změnit a vytvořit tandem muž x žena ... a do něj by se neměli míchat starší generace. Navíc, má-li mít rodina na vesnici průměrně 3 děti, tak ten dům by musel již být patrový, aby v něm mohly přebývat 4 páry (dědeček + babičky a 3 rodiny dcer nebo synů). Pokud by v takovém domě měl žít jen jeden pár potomků, tak určení který z nich je základem svárů mezi dcerami a syny.
VP SSSR to odůvodňuje nutností, aby děti byly při výchově v kontaktu se staršími generacemi. ... ale kvůli tomu kontaktu přeci nemusí bydlet pod jednou střechou. Sedlák, když předal statek nejstaršímu synovi, tak odcházel tzv. na vejminek - do samostatně stojícího domku v jiné části dvora (a pak měla každá žena svojí kuchyň). Tady by to mohlo být, že staří zůstanou na svém pozemku, mladí si zakládají svůj nový někde poblíž (v ideálním případě pozemek zdědí po zemřelých praprarodičích) a dům si tvoří sami se svými energiemi.


Pak by všichni vnuci měli přístup ke svým prarodičům - a ne jen prioritně ti, žijící ve stejném vícegeneračním domě s prarodičem.


V tomto konkrétním detailu = že by domy měly být vícegenerační, tedy s VP SSSR nesouhlasím, ale pokud to tak někdo bude chtít, tak ať si to tak udělá.




Pokud se nepletu, tak:
Malá města do 10-20 tisíc by mělo jít sestavit z jednotlivých "vesnic". V té hlavě 22 píšou, že taková města venkovského v Rusku mnohde existují v podstatě již teď (ne ve všech parametrech).


Do větších měst (100 tisíc), kde nejspíše budou i ty bytovky se mají stěhovat lidi s venkova ... ale v takových městech žít třeba jen dočasně, nebo se příliš nemnožit


A milionová města jsou určena k depopulaci na ta statisícová.


A fungovat to bude, když i v těch malých městech/samostatných vesnicích bude dost práce... Tady bude potřeba prostudovat, jak fungoval Agrokombinát Slušovice.


Se zbytkem souhlasím.


[quote="pid:56304, uid:6"]jednopodlažné domy pre viacgeneračné rodiny, t.j. žiadne bytovky, a k tomu dostatočne veľká parcela, aby každá takáto jednotka mala svoje súkromie, tak ťažko by sa dalo hovoriť o meste. Tá hustota bývania by bola pomerne nízka. VP hovorí o vidieckej krajine s výhodami mestskej vybavenosti. T.j. lepšia infraštruktúra a priestor pre služby, a tiež rozmiestnenie blokov fabrík viac do dedín. Aby nebolo všetko sústredené len v jednom superhustom meste, ale rozťahané viac do okolia a periférií.[/quote] Nevím jaká je zkušenost s žitím ve vícegeneračních domcích v Rusku, ale u nás většinou platí, že 2 ženský na jednu kuchyň nefunguje. Podle mě to může fungovat v patriarchární společnosti, kde stejně vládne dědeček - a manželka a dcery/snachy mu jsou všechny podřízené. VP SSSR toto do návrhu přebírá právě z doby, kdy platila patriarchární společnost. Jenže zrovna tuhle věc, chceme změnit a vytvořit tandem muž x žena ... a do něj by se neměli míchat starší generace. Navíc, má-li mít rodina na vesnici průměrně 3 děti, tak ten dům by musel již být patrový, aby v něm mohly přebývat 4 páry (dědeček + babičky a 3 rodiny dcer nebo synů). Pokud by v takovém domě měl žít jen jeden pár potomků, tak určení který z nich je základem svárů mezi dcerami a syny. VP SSSR to odůvodňuje nutností, aby děti byly při výchově v kontaktu se staršími generacemi. ... ale kvůli tomu kontaktu přeci nemusí bydlet pod jednou střechou. Sedlák, když předal statek nejstaršímu synovi, tak odcházel tzv. na vejminek - do samostatně stojícího domku v jiné části dvora (a pak měla každá žena svojí kuchyň). Tady by to mohlo být, že staří zůstanou na svém pozemku, mladí si zakládají svůj nový někde poblíž (v ideálním případě pozemek zdědí po zemřelých praprarodičích) a dům si tvoří sami se svými energiemi. Pak by všichni vnuci měli přístup ke svým prarodičům - a ne jen prioritně ti, žijící ve stejném vícegeneračním domě s prarodičem. V tomto konkrétním detailu = že by domy měly být vícegenerační, tedy s VP SSSR nesouhlasím, ale pokud to tak někdo bude chtít, tak ať si to tak udělá. ------------- Pokud se nepletu, tak: Malá města do 10-20 tisíc by mělo jít sestavit z jednotlivých "vesnic". V té hlavě 22 píšou, že taková města venkovského v Rusku mnohde existují v podstatě již teď (ne ve všech parametrech). Do větších měst (100 tisíc), kde nejspíše budou i ty bytovky se mají stěhovat lidi s venkova ... ale v takových městech žít třeba jen dočasně, nebo se příliš nemnožit A milionová města jsou určena k depopulaci na ta statisícová. A fungovat to bude, když i v těch malých městech/samostatných vesnicích bude dost práce... Tady bude potřeba prostudovat, jak fungoval Agrokombinát Slušovice. Se zbytkem souhlasím.

Největší změna krajiny od kolektivizace? Teď je šance. Expert říká proč
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nejvetsi-zmena-krajiny-od-kolektivizace-ted-je-sance-expert-rika-proc-186969#source=hp&seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Nvnp0vAPvg5-202202070503&dop_id=186969&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
"Vláda v programovém prohlášení slibuje vyhradit do roku 2030 minimálně deset procent zemědělské půdy na aktivní ochranu biodiverzity. Jak popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vojtěch Kotecký, je to šance zbavit se obřích lánů."
Poměrně rozsáhlý článek, který se v některých bodech zdá být rozumný. Bohužel, zcela v něm chybí jeden základní parametr, který zákonitě musí být vzat do úvahy, pokud má autor čisté úmysly: Jak současně s ekologizací zemědělství a krajiny zajistit dostatek lokálních potravin? Takhle to vypadá, že cílem je krásná česká krajina, ale bohužel bez Čechů.


**Největší změna krajiny od kolektivizace? Teď je šance. Expert říká proč** https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nejvetsi-zmena-krajiny-od-kolektivizace-ted-je-sance-expert-rika-proc-186969#source=hp&seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Nvnp0vAPvg5-202202070503&dop_id=186969&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz "Vláda v programovém prohlášení slibuje vyhradit do roku 2030 minimálně deset procent zemědělské půdy na aktivní ochranu biodiverzity. Jak popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vojtěch Kotecký, je to šance zbavit se obřích lánů." Poměrně rozsáhlý článek, který se v některých bodech zdá být rozumný. Bohužel, zcela v něm chybí jeden základní parametr, který zákonitě musí být vzat do úvahy, pokud má autor čisté úmysly: Jak současně s ekologizací zemědělství a krajiny zajistit dostatek lokálních potravin? Takhle to vypadá, že cílem je krásná česká krajina, ale bohužel bez Čechů.

tak hlavne, ako na vidlakovykydy.cz dnes autor pise, ekologicke pestovanie psenice vedie nielen k nizsim vynosom, faktu, ze vsetko dozrieva neskor a v mensom, ale hlavne k tomu, ze velmi casto to nevedia producenti ani predat, lebo im to nakazi snet a to znamena otravu kupcov. A tak to skusaju vsade, ale je to evidentne a ;nikto nebude riskovat, este aj lesnici ich poslu prec a nakoniec to predaju rybarom, lebo rybam to nevadi.
Ale ak sa toto cele presadi a podpise a ak za 3-4 roky sa prehlbi nedostatok hnojiv a nasledne psenice, tak som zvedava, kto bude potom obyvatelstvuz vysvetlovat co a ako. Pretoze tie ceny plynu, to nemusi byt len na tuto zimu ci este tento rok, to kludne moze byt dlhodoby vyvoj


tak hlavne, ako na vidlakovykydy.cz dnes autor pise, ekologicke pestovanie psenice vedie nielen k nizsim vynosom, faktu, ze vsetko dozrieva neskor a v mensom, ale hlavne k tomu, ze velmi casto to nevedia producenti ani predat, lebo im to nakazi snet a to znamena otravu kupcov. A tak to skusaju vsade, ale je to evidentne a ;nikto nebude riskovat, este aj lesnici ich poslu prec a nakoniec to predaju rybarom, lebo rybam to nevadi. Ale ak sa toto cele presadi a podpise a ak za 3-4 roky sa prehlbi nedostatok hnojiv a nasledne psenice, tak som zvedava, kto bude potom obyvatelstvuz vysvetlovat co a ako. Pretoze tie ceny plynu, to nemusi byt len na tuto zimu ci este tento rok, to kludne moze byt dlhodoby vyvoj
Upravené 7. 2. 2022 o 15:56

tak hlavne, ako na vidlakovykydy.cz dnes autor pise, ekologicke pestovanie psenice vedie nielen k nizsim vynosom, faktu, ze vsetko dozrieva neskor a v mensom, ale hlavne k tomu, ze velmi casto to nevedia producenti ani predat, lebo im to nakazi snet a to znamena otravu kupcov.

Ano, to je důležitá poznámka. Dnes často mezi lidmi panuje představa (nutno dodat, že je záměrně programovaná), že co pochází z ekologického zemědělství, to je automaticky zdravé. Jakoby se zdravotní rizika potravin zredukovala jen na přítomnost vs. nepřítomnost rezidují pesticidů, což je samozřejmě nesmysl. Řada závažných rizik pochází od biologických - přírodních činitelů (různá onemocnění rostlin na poli, skládkové choroby, mikrobiálních kontaminací...), jejichž výskyt se při vyloučení používání chemie zvyšuje. Další pro zdraví rizikové látek vznikajících v potravinách při jejich zpracování v potravinářství - při konzervaci, finální úpravě atd.


[quote="pid:56546, uid:187"]tak hlavne, ako na vidlakovykydy.cz dnes autor pise, ekologicke pestovanie psenice vedie nielen k nizsim vynosom, faktu, ze vsetko dozrieva neskor a v mensom, ale hlavne k tomu, ze velmi casto to nevedia producenti ani predat, lebo im to nakazi snet a to znamena otravu kupcov.[/quote] Ano, to je důležitá poznámka. Dnes často mezi lidmi panuje představa (nutno dodat, že je záměrně programovaná), že co pochází z ekologického zemědělství, to je automaticky zdravé. Jakoby se zdravotní rizika potravin zredukovala jen na přítomnost vs. nepřítomnost rezidují pesticidů, což je samozřejmě nesmysl. Řada závažných rizik pochází od biologických - přírodních činitelů (různá onemocnění rostlin na poli, skládkové choroby, mikrobiálních kontaminací...), jejichž výskyt se při vyloučení používání chemie zvyšuje. Další pro zdraví rizikové látek vznikajících v potravinách při jejich zpracování v potravinářství - při konzervaci, finální úpravě atd.

Dnes často mezi lidmi panuje představa (nutno dodat, že je záměrně programovaná), že co pochází z ekologického zemědělství, to je automaticky zdravé. Jakoby se zdravotní rizika potravin zredukovala jen na přítomnost vs. nepřítomnost rezidujích pesticidů, což je samozřejmě nesmysl.

Zkazene, plesnive ci parazity napadene potraviny samozrejme na talir nepatri.
Ale je otazka, co se mysli pod pojmem zdrave. Zapomnelo se na vyzivovou hodnotu a chut tech potravin/plodin. A pokud jsou pesticidy pro spotrebitele mensi zlo nez treba naplesnivele potraviny, tak mas pravdu, ale zase ty pesticidy zamoruji pudu. Takze s Tebou fakt nesouhlasim.
Pokud ja chci zachovat cistou zem i pro svoje deti a vnoucata, tak tam zadny pesticidy nedam a nedam. To radsi budu mit nizsi vynos a holt, co nahnije tak vyhodim.
Je to presne o tech kvantech, ktere clovek nepotrebuje. Mne staci jedno/dve jablka denne a nechutnaji mne umele zastaveny jabka ze supermarketu (zastavene biochemicke reakce diky nejakym plynum).
Dneska se mluvi o tom, ze aby clovek doplnil vitaminy na potrebnou uroven, tak by musel snist nesmyslna kvanta treba ovoce (vitamin C). To je ucel, aby farmacky mohly prodavat umele vitaminy. Drive zadny umely vitaminy nebyly (maximalne tak celaskon) a lidi diky kvalitnejsi strave je ani neptrebovali.
Za mne jednoduchy zaver, chemie do zemedelstvi nepatri.


[quote="pid:56615, uid:177"]Dnes často mezi lidmi panuje představa (nutno dodat, že je záměrně programovaná), že co pochází z ekologického zemědělství, to je automaticky zdravé. Jakoby se zdravotní rizika potravin zredukovala jen na přítomnost vs. nepřítomnost rezidujích pesticidů, což je samozřejmě nesmysl.[/quote] Zkazene, plesnive ci parazity napadene potraviny samozrejme na talir nepatri. Ale je otazka, co se mysli pod pojmem zdrave. Zapomnelo se na vyzivovou hodnotu a chut tech potravin/plodin. A pokud jsou pesticidy pro spotrebitele mensi zlo nez treba naplesnivele potraviny, tak mas pravdu, ale zase ty pesticidy zamoruji pudu. Takze s Tebou fakt nesouhlasim. Pokud ja chci zachovat cistou zem i pro svoje deti a vnoucata, tak tam zadny pesticidy nedam a nedam. To radsi budu mit nizsi vynos a holt, co nahnije tak vyhodim. Je to presne o tech kvantech, ktere clovek nepotrebuje. Mne staci jedno/dve jablka denne a nechutnaji mne umele zastaveny jabka ze supermarketu (zastavene biochemicke reakce diky nejakym plynum). Dneska se mluvi o tom, ze aby clovek doplnil vitaminy na potrebnou uroven, tak by musel snist nesmyslna kvanta treba ovoce (vitamin C). To je ucel, aby farmacky mohly prodavat umele vitaminy. Drive zadny umely vitaminy nebyly (maximalne tak celaskon) a lidi diky kvalitnejsi strave je ani neptrebovali. Za mne jednoduchy zaver, chemie do zemedelstvi nepatri.

Jednání vlády a zástupců zemědělců výsledek nepřinesla, podle premiéra Petra Fialy se na vládním postoji k dotačním pravidlům nic nemění.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zemedelci-fialu-nepresvedcili-protestni-pohotovost-zatim-trva-187919


Jednání vlády a zástupců zemědělců výsledek nepřinesla, podle premiéra Petra Fialy se na vládním postoji k dotačním pravidlům nic nemění. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zemedelci-fialu-nepresvedcili-protestni-pohotovost-zatim-trva-187919

Mirek Svoboda: tak neviem, ciastocne mas pravdu,ale napr. moj otec hovori, ze ked neda ziadnu chemiu nikdy, tak proste nema urodu, zozerie mu to plesen, choroby apod. Iste, je to od pripadu k pripadu, ak by sa pestovalo doma, tak menej je potrebnej chemie kvoli transportu, ale aj tak. A ak ti psenicu napadne snet, pretoze dozrieva neskor, kedy je nizsia vonkajsia teplota oproti nie eko, tak nemusis mat nic a nie menej.A este ekonomicky drahsie, ziada to dotacie apod. Nehovorim, ze sa musi vsetko 50x striekat, ale obavam sa, ze asi ciste to nebude


Mirek Svoboda: tak neviem, ciastocne mas pravdu,ale napr. moj otec hovori, ze ked neda ziadnu chemiu nikdy, tak proste nema urodu, zozerie mu to plesen, choroby apod. Iste, je to od pripadu k pripadu, ak by sa pestovalo doma, tak menej je potrebnej chemie kvoli transportu, ale aj tak. A ak ti psenicu napadne snet, pretoze dozrieva neskor, kedy je nizsia vonkajsia teplota oproti nie eko, tak nemusis mat nic a nie menej.A este ekonomicky drahsie, ziada to dotacie apod. Nehovorim, ze sa musi vsetko 50x striekat, ale obavam sa, ze asi ciste to nebude

JankaS, Buran: Asi mas pravdu, nic neni cernobily a je neco jineho mezi tim, kdyz se tim clovek musi zivit a mezi tim, kdyz to ma pro radost a pro vlastni spotrebu a prebytky rozda po pribuznych ci kamaradech.
Takze opravuju svuj nazor. Aspon minimalizovat chemii.


JankaS, Buran: Asi mas pravdu, nic neni cernobily a je neco jineho mezi tim, kdyz se tim clovek musi zivit a mezi tim, kdyz to ma pro radost a pro vlastni spotrebu a prebytky rozda po pribuznych ci kamaradech. Takze opravuju svuj nazor. Aspon minimalizovat chemii.

Pár čísel od Veleby:
..............................1990 ...........................2020 ...............v %
Skot ..................3 506 000 ks.......... 1 404 117 ks......... 40
Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9
Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2
Hovězí maso.......509 000 tun živé hm....164 900 tun ž.hm...32,4


Pokud se týká stavů prasat a vepřového masa, je vývoj ještě tragičtější. Nechci zahltit čísly, takže dovolte uvést jenom výsledné procento srovnání 2020/1990:


Počet prasat celkem ... 29,3 %
Prasnice (matky) ....... 27,9 %
Vepřové maso v tunách živé hmotnosti... 39,5 %


Ve starých zemích EU 15 se statistická čísla výrobní základny ŽV rovněž měnily a rovněž dramaticky. Na rozdíl od nás vykazují trend výrazného nárůstu – třeba Španělsko, odkud dovážíme vepřové maso, se ze země v této komoditě nesoběstačné dokázalo vypracovat v producenta, který docílil 340% soběstačnosti!
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bida-bez-jidla-Dockate-se-diky-Fialovi-Veleba-videl-plan-692832


Pár čísel od Veleby: ..............................1990 ...........................2020 ...............v % Skot ..................3 506 000 ks.......... 1 404 117 ks......... 40 Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9 Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2 Hovězí maso.......509 000 tun živé hm....164 900 tun ž.hm...32,4 Pokud se týká stavů prasat a vepřového masa, je vývoj ještě tragičtější. Nechci zahltit čísly, takže dovolte uvést jenom výsledné procento srovnání 2020/1990: Počet prasat celkem ... 29,3 % Prasnice (matky) ....... 27,9 % Vepřové maso v tunách živé hmotnosti... 39,5 % Ve starých zemích EU 15 se statistická čísla výrobní základny ŽV rovněž měnily a rovněž dramaticky. Na rozdíl od nás vykazují trend výrazného nárůstu – třeba Španělsko, odkud dovážíme vepřové maso, se ze země v této komoditě nesoběstačné dokázalo vypracovat v producenta, který docílil 340% soběstačnosti! https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bida-bez-jidla-Dockate-se-diky-Fialovi-Veleba-videl-plan-692832

Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9
Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2

Chudery dojnice. Tak ich prešľachťujú, že ochvíľu budú ťahať vemená po zemi, ako sa snažia zvýšiť ich produkciu mlieka. To je nenormálne. Ešte že dokážu s takým megavemenom chodiť.


[quote="pid:57921, uid:101"]Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9 Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2[/quote] Chudery dojnice. Tak ich prešľachťujú, že ochvíľu budú ťahať vemená po zemi, ako sa snažia zvýšiť ich produkciu mlieka. To je nenormálne. Ešte že dokážu s takým megavemenom chodiť.

Zkazene, plesnive ci parazity napadene potraviny samozrejme na talir nepatri.
Ale je otazka, co se mysli pod pojmem zdrave. Zapomnelo se na vyzivovou hodnotu a chut tech potravin/plodin. A pokud jsou pesticidy pro spotrebitele mensi zlo nez treba naplesnivele potraviny, tak mas pravdu, ale zase ty pesticidy zamoruji pudu. Takze s Tebou fakt nesouhlasim.

Jenže na řadě potravin přítomnost toxických látek jednoduše nepoznáš - např. přítomnost mykotoxinů, bakteriálních toxinů, přítomnost různých alkaloidů, které se do potravin dostanou např. z plevelů rostoucích na poli společně s kulturní plodinou atd. Osobně také nemám pesticidy v oblibě a na své zahradě je zásadně nepoužívám, jenže prudká změna ve velkovýrobě - jejich zákaz nebo prudké omezení bez předchozí řízené přípravy zemědělského systému jako celku, vyvolá pravděpodobně pouze nedostatek a zdražení potravin a možná to bude na začátku dokonce provázeno poklesem jejich kvality a zdravotní nezávadnosti.


[quote="pid:56936, uid:93"]Zkazene, plesnive ci parazity napadene potraviny samozrejme na talir nepatri. Ale je otazka, co se mysli pod pojmem zdrave. Zapomnelo se na vyzivovou hodnotu a chut tech potravin/plodin. A pokud jsou pesticidy pro spotrebitele mensi zlo nez treba naplesnivele potraviny, tak mas pravdu, ale zase ty pesticidy zamoruji pudu. Takze s Tebou fakt nesouhlasim.[/quote] Jenže na řadě potravin přítomnost toxických látek jednoduše nepoznáš - např. přítomnost mykotoxinů, bakteriálních toxinů, přítomnost různých alkaloidů, které se do potravin dostanou např. z plevelů rostoucích na poli společně s kulturní plodinou atd. Osobně také nemám pesticidy v oblibě a na své zahradě je zásadně nepoužívám, jenže prudká změna ve velkovýrobě - jejich zákaz nebo prudké omezení bez předchozí řízené přípravy zemědělského systému jako celku, vyvolá pravděpodobně pouze nedostatek a zdražení potravin a možná to bude na začátku dokonce provázeno poklesem jejich kvality a zdravotní nezávadnosti.

Aspon minimalizovat chemii.

Ano, tomu se říká integrované zemědělství - minimalizace používání chemie.


Pro přechod k ekologickému zemědělství je potřeba nejprve splnit řadu předpokladů - nemám ambici vyjmenovat vše, jen příklady: Nové pěstitelské postupy, nové odrůdy vhodné pro ekologické pěstování - více rezistentní, méně náročné na snadnou dostupnost živin (umělá hnojiva), nové osevní postupy - větší rozmanitost, dostatečný přísun statkových hnojiv - zvýšení počtu hospodářských zvířat, zvýšená náročnost na ruční práci - zajištění dostupné pracovní síly atd.
Přitom řada těchto věcí jde proti současným trendům, takže to nebude úplně jednoduché.


[quote="pid:57102, uid:93"]Aspon minimalizovat chemii.[/quote] Ano, tomu se říká integrované zemědělství - minimalizace používání chemie. Pro přechod k ekologickému zemědělství je potřeba nejprve splnit řadu předpokladů - nemám ambici vyjmenovat vše, jen příklady: Nové pěstitelské postupy, nové odrůdy vhodné pro ekologické pěstování - více rezistentní, méně náročné na snadnou dostupnost živin (umělá hnojiva), nové osevní postupy - větší rozmanitost, dostatečný přísun statkových hnojiv - zvýšení počtu hospodářských zvířat, zvýšená náročnost na ruční práci - zajištění dostupné pracovní síly atd. Přitom řada těchto věcí jde proti současným trendům, takže to nebude úplně jednoduché.

Pár čísel od Veleby:
..............................1990 ...........................2020 ...............v %
Skot ..................3 506 000 ks.......... 1 404 117 ks......... 40
Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9
Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2
Hovězí maso.......509 000 tun živé hm....164 900 tun ž.hm...32,4


Bohužel, psal jsem na toto téma pár článků na kob-forum.eu. Současné protektorátní kolaborantská vládě to není dost, hodlá naši nesoběstačnost ještě více prohloubit.


[quote="pid:57921, uid:101"]Pár čísel od Veleby: ..............................1990 ...........................2020 ...............v % Skot ..................3 506 000 ks.......... 1 404 117 ks......... 40 Dojnice ..............1 236 000 ks.............. 357 014 ks......... 28,9 Mléko v litrech.....4 802 000 000, ........3 083 800 000.......64,2 Hovězí maso.......509 000 tun živé hm....164 900 tun ž.hm...32,4[/quote] Bohužel, psal jsem na toto téma pár článků na kob-forum.eu. Současné protektorátní kolaborantská vládě to není dost, hodlá naši nesoběstačnost ještě více prohloubit.

nové odrůdy vhodné pro ekologické pěstování

Alebo staré osvedčené odolné odrody, ktoré sa dajú normálne rozmnožovať a sú vhodné na pestovanie v našich podmienkach.
Nechcem robiť reklamu, ale nedávno som si objednal takéto bio ekologické semienka ako voľakedy si medzi sebou vymieňali naše staré mamy. Dajú sa normálne rozmnožovať a vymieňať so susedmi. Nie šu to žiadne hybridy.
https://permaseminka.cz


[quote="pid:58155, uid:177"]nové odrůdy vhodné pro ekologické pěstování[/quote] Alebo staré osvedčené odolné odrody, ktoré sa dajú normálne rozmnožovať a sú vhodné na pestovanie v našich podmienkach. Nechcem robiť reklamu, ale nedávno som si objednal takéto bio ekologické semienka ako voľakedy si medzi sebou vymieňali naše staré mamy. Dajú sa normálne rozmnožovať a vymieňať so susedmi. Nie šu to žiadne hybridy. https://permaseminka.cz
3.13k
65
16
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept