Otázky a odpovede
Nastenka v Mrázikovi vs. dôvera Bohu

Chcem sa s vami podeliť o jednu úvahu na tému 'dôvera Bohu'.


Začalo to zamyslením sa nad konaním Nastenky v Mrázikovi smile
kde v celej rozprávke Nastenka vypĺňa všetky príkazy macochy, nech sa zdajú byť akokoľvek nezmyselné (napr. polievanie starého pňa), nechala sa opakovane ponižovať, atď.
Rozprávka nakoniec pre Nastenku končí dobre a preto som sa zamyslel nad jej konaním, či je to do rozprávky prenesený príklad konania človeka, ktorý dôveruje Bohu.


Čo mi ale nesedí je, že v závere rozprávky, keď sa Nastenkin deduško rozhodol vzdorovať macoche, že ho Nastenka v jeho snahe nepodporila, ale radšej vyskočila z voza, čím sa vedome rozhodla splniť ďalší macochin príkaz, aby deduško odviezol Nastenku do lesa zamrznúť - a teda nepodporila deduška v dobrej veci.
Čiže sa rozhodla vedome zomrieť, len aby vyhovela macoche a ochránila deduška pred macochiným hnevom.
Aj toto jej konanie - vedúce k jej smrti zamrznutím - je prejav dôvery Bohu?


Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec,
keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.
Neviem, ako pomenovať Nastenkin charakter, vzhľadom na jej celkové správanie.
Lebo nebola ani hlúpa, ani naivná... je to prejav svätosti? alebo stále prejav dôvery Bohu?


A tak som začal rozmýšlať, či dôvera Bohu má nejaké hranice.
Je možné pridať nejaké prídavné meno k pojmu 'dôvera Bohu'?
Napr. rozumná dôvera Bohu, správna dôvera Bohu... niečo ako zdravý sedliacky rozum smile
Alebo inak, je nejaká miera dôvery Bohu?
Má dôvera Bohu nejaké (rozumné) hranice?


Ak by Ujo Mrázik v ten deň v rozprávke chodil po veľkom lese niekde na opačnej strane, tak by Nastenku už neskôr niekto našiel zamrznutú...
Chápem, že aj smrť je len súčasť nášho bytia ako nesmrteľných bytostí, a teda aj vedomá smrť - jej prijatie - je (asi) prejav dôvery Bohu.
No zároveň v hmotnom svete máme povinnosť čo najlepšie sa starať o naše hmotné telo, aby sme sa v tomto živote mohli čo najdlhšie vzdelávať na vlastných chybách, a tým sa posúvať vo vývoji, kvôli čomu sme sem aj prišli...
Ale môžem sa mýliť smile


Ďakujem za vaše názory k téme alebo link/nasmerovanie, ak už podobná téme bola niekde diskutovaná.


Chcem sa s vami podeliť o jednu úvahu na tému 'dôvera Bohu'. Začalo to zamyslením sa nad konaním Nastenky v Mrázikovi :) kde v celej rozprávke Nastenka vypĺňa všetky príkazy macochy, nech sa zdajú byť akokoľvek nezmyselné (napr. polievanie starého pňa), nechala sa opakovane ponižovať, atď. Rozprávka nakoniec pre Nastenku končí dobre a preto som sa zamyslel nad jej konaním, či je to do rozprávky prenesený príklad konania človeka, ktorý dôveruje Bohu. Čo mi ale nesedí je, že v závere rozprávky, keď sa Nastenkin deduško rozhodol vzdorovať macoche, že ho Nastenka v jeho snahe nepodporila, ale radšej vyskočila z voza, čím sa vedome rozhodla splniť ďalší macochin príkaz, aby deduško odviezol Nastenku do lesa zamrznúť - a teda nepodporila deduška v dobrej veci. Čiže sa rozhodla vedome zomrieť, len aby vyhovela macoche a ochránila deduška pred macochiným hnevom. Aj toto jej konanie - vedúce k jej smrti zamrznutím - je prejav dôvery Bohu? Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec, keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'. Neviem, ako pomenovať Nastenkin charakter, vzhľadom na jej celkové správanie. Lebo nebola ani hlúpa, ani naivná... je to prejav svätosti? alebo stále prejav dôvery Bohu? A tak som začal rozmýšlať, či dôvera Bohu má nejaké hranice. Je možné pridať nejaké prídavné meno k pojmu 'dôvera Bohu'? Napr. rozumná dôvera Bohu, správna dôvera Bohu... niečo ako zdravý sedliacky rozum :) Alebo inak, **je nejaká miera dôvery Bohu**? Má dôvera Bohu nejaké (rozumné) hranice? Ak by Ujo Mrázik v ten deň v rozprávke chodil po veľkom lese niekde na opačnej strane, tak by Nastenku už neskôr niekto našiel zamrznutú... Chápem, že aj smrť je len súčasť nášho bytia ako nesmrteľných bytostí, a teda aj vedomá smrť - jej prijatie - je (asi) prejav dôvery Bohu. No zároveň v hmotnom svete máme povinnosť čo najlepšie sa starať o naše hmotné telo, aby sme sa v tomto živote mohli čo najdlhšie vzdelávať na vlastných chybách, a tým sa posúvať vo vývoji, kvôli čomu sme sem aj prišli... Ale môžem sa mýliť :) Ďakujem za vaše názory k téme alebo link/nasmerovanie, ak už podobná téme bola niekde diskutovaná.

Chápem, že aj smrť je len súčasť nášho bytia ako nesmrteľných bytostí, a teda aj vedomá smrť - jej prijatie - je (asi) prejav dôvery Bohu.
No zároveň v hmotnom svete máme povinnosť čo najlepšie sa starať o naše hmotné telo, aby sme sa v tomto živote mohli čo najdlhšie vzdelávať na vlastných chybách, a tým sa posúvať vo vývoji, kvôli čomu sme sem aj prišli...
...Odpovedal si si sám.Nevylučuje sa to.Príklad je život a pozemská "smrť"smileprechod)Ježiša Krista.Ako inkarnácia Boha na zemi vedel čo ho čaká.


[quote="pid:50683, uid:155"]Chápem, že aj smrť je len súčasť nášho bytia ako nesmrteľných bytostí, a teda aj vedomá smrť - jej prijatie - je (asi) prejav dôvery Bohu. No zároveň v hmotnom svete máme povinnosť čo najlepšie sa starať o naše hmotné telo, aby sme sa v tomto živote mohli čo najdlhšie vzdelávať na vlastných chybách, a tým sa posúvať vo vývoji, kvôli čomu sme sem aj prišli...[/quote]...Odpovedal si si sám.Nevylučuje sa to.Príklad je život a pozemská "smrť"(prechod)Ježiša Krista.Ako inkarnácia Boha na zemi vedel čo ho čaká.

Vidím to úplně jinak. To, že macechu poslouchala na slovo, nemá s důvěrou Bohu nic společné. Tedy aspoň z hlediska, jak píšeš = macecha jako bůh. Z mého hlediska je to právě projev zotročení. Protože - ona byla zotročená a neměla kam jít, aby se z toho vysvobodila. Tedy - mohla, ale jako tulačka.
Její otroctví souvisí hlavně s láskou k tatínkovi - a je o tom i tebou zmiňovaná scéna, když vyskakuje z vozu a sama zůstává v lese. Nastěnka totiž moc dobře ví, že pokud v domě nebude ona, všechen vztek macechy, její panovačnost padne na tatínkovu hlavu. A taky veškeré práce. tedy - tatínek si to odnese dvojnásob, což v jeho věku je akorát o brzkém odchodu do hrobu. Však to taky Nastěnka říká ("však ona tě utýrá, tatínku" ).
Scéna s Mrazíkem a s "teplo, dědečku, teplo" je sice lež, ale nesouvisí s žádnou Nastěnčinou nekalotou. Naopak. Souvisí to s její mravností. Nastěnka zůstala na mrazu dobrovolně a tak si nemohla stěžovat, že "mrzne". Proto ani Mrazíka nežádala o pomoc a "lhala" .
Nevím, jak ostatní, ale já vidím Nastěnku jako Člověka, který vždy koná s láskou a bez ohledu na sebe - tj. vlastní prospěch.
Na Ivánkovi si zas můžeme ukázat, jak funguje svědomí - tj. jak se probouzí a když už je funkční, nepustí člověka sejít z cesty. Člověk se svědomím pak nachází ta správná a spravedlivá řešení.


A ještě doplnění k "vyskakuje z vozu", protože jsem to nenapsala srozumitelně:
Tím, že Nastěnka zůstává v lese, se pokouší o záchranu tatínkova života. Tj. - obětuje svůj život, aby ho tatínkovi aspoň prodloužila. Ví, že pokud by se domů vrátili oba, vyžene je macecha oba. Oba nejsou dost silní, aby vzdorovali. Tatínek nachází svou sílu až příchodem Ivánka.


Vidím to úplně jinak. To, že macechu poslouchala na slovo, nemá s důvěrou Bohu nic společné. Tedy aspoň z hlediska, jak píšeš = macecha jako bůh. Z mého hlediska je to právě projev zotročení. Protože - ona byla zotročená a neměla kam jít, aby se z toho vysvobodila. Tedy - mohla, ale jako tulačka. Její otroctví souvisí hlavně s láskou k tatínkovi - a je o tom i tebou zmiňovaná scéna, když vyskakuje z vozu a sama zůstává v lese. Nastěnka totiž moc dobře ví, že pokud v domě nebude ona, všechen vztek macechy, její panovačnost padne na tatínkovu hlavu. A taky veškeré práce. tedy - tatínek si to odnese dvojnásob, což v jeho věku je akorát o brzkém odchodu do hrobu. Však to taky Nastěnka říká ("však ona tě utýrá, tatínku" ). Scéna s Mrazíkem a s "teplo, dědečku, teplo" je sice lež, ale nesouvisí s žádnou Nastěnčinou nekalotou. Naopak. Souvisí to s její mravností. Nastěnka zůstala na mrazu dobrovolně a tak si nemohla stěžovat, že "mrzne". Proto ani Mrazíka nežádala o pomoc a "lhala" . Nevím, jak ostatní, ale já vidím Nastěnku jako Člověka, který vždy koná s láskou a bez ohledu na sebe - tj. vlastní prospěch. Na Ivánkovi si zas můžeme ukázat, jak funguje svědomí - tj. jak se probouzí a když už je funkční, nepustí člověka sejít z cesty. Člověk se svědomím pak nachází ta správná a spravedlivá řešení. A ještě doplnění k "vyskakuje z vozu", protože jsem to nenapsala srozumitelně: Tím, že Nastěnka zůstává v lese, se pokouší o záchranu tatínkova života. Tj. - obětuje svůj život, aby ho tatínkovi aspoň prodloužila. Ví, že pokud by se domů vrátili oba, vyžene je macecha oba. Oba nejsou dost silní, aby vzdorovali. Tatínek nachází svou sílu až příchodem Ivánka.
Upravené 2. 1. 2022 o 10:42

Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec,
keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.


Nemusela nutne klamať. Človek vo finálnej fáze podchladenia už necíti žiadnu zimu, ba dokonca môže cítiť teplo. Je to už finálny stav krátko pred smrťou umrznutím.


Nebudem sa snažiť otázku dôvery k Bohu spájať s touto rozprávkou, pretože neviem, či to tak bolo. V rozprávke sa o Bohu nikto ani raz nezmienil. Možno to bolo tak, ako píše Lin.


Ale aj veriaci Bohu by sa kľudne mohol chovať ako Nastenka a nebolo by to nijako v rozpore. Ak veríš Bohu a rozhodneš sa z dôvodu svedomia pre riskantný manéver (ako Nastenka v lese), tak nemusíš nutne myslieť na smrť. Veď Bohu nie je nič nemožné. Pravdoverní ľudia si sami môžu vybrať, kedy odídu z tohto sveta, a keď Boha s dôverou poprosíš o pomoc v takej chvíli, tak pomôže.
Stáva sa, že stará babička ostane s pravnučkou, lebo dcéra a vnučka sú asociáli, a vnučke sa narodilo dieťa, o ktoré sa nestarala. A babička napriek pokročilému veku žije dostatočne dlho, aby stihla nájsť dobrého človeka, ktorý si dieťa osvojí a bude mu rodičom. Aj im nechá svoj dom, aby mali kde bývať. Pár dní potom, čo sa tak stane, zomrie. Poznám taký prípad. Skrátka človek dôverujúci Bohu môže byť silnejší než smrť.


Ťažko môže o dôvere k rodičom a rodičovskej láske hovoriť niekto, kto takýto vzťah nezažil. A ťažko môže hovoriť o dôvere k Bohu niekto, kto nezažil duchovné detstvo. Človek rastie tak, že najprv prejde fázou detstva, kde je závislý od rodičov, až kým získa zručnosti, vedomosti a schopnosti, aby mohol žiť samostatne dospelým životom. Duchovné detstvo je tiež fázou najužších vzťahov s Bohom, keď sa človek naučí Bohu dôverovať a spoliehať sa na Neho, doslova Mu zverí svoj život. Potom môže prejsť do fáze dospelosti a zodpovednosti, keď preberá zodpovednosť za svoj život, duchovný rozvoj, sám, ale napriek tomu nezabudol ani na dôveru Bohu v kľúčových udalostiach. A uchováva si denno-denný vzťah s Bohom (t.j. nechodí za Ním, len keď je zle).


Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska, ale nezoberiete si so sebou ani doklady, ani peniaze, ani bankovú kartu, ani mobil? Pôjdete domov pešo, nie stopom, a budete sa spoliehať len na Božiu pomoc a pomoc ľudí (v otázke pitia, jedla, príchýlenia pred nečasom). Cesta môže trvať tri dni, ale môže to byť príležitosť zažiť zázračnú reč života, keď neuveriteľným spôsobom bude dôverujúcemu človeku všetko vychádzať, pretože Boh bude s ním intenzívne komunikovať: nie slovami, ale cez priaznivé Životné situácie.
Človek posilnený takýmito skúsenosťami bude schopný veriť Bohu aj v bezvýchodiskových situáciách bez toho, aby podliehal pesimizmu a strachu.


[quote="pid:50683, uid:155"]Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec, keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.[/quote] Nemusela nutne klamať. Človek vo finálnej fáze podchladenia už necíti žiadnu zimu, ba dokonca môže cítiť teplo. Je to už finálny stav krátko pred smrťou umrznutím. Nebudem sa snažiť otázku dôvery k Bohu spájať s touto rozprávkou, pretože neviem, či to tak bolo. V rozprávke sa o Bohu nikto ani raz nezmienil. Možno to bolo tak, ako píše Lin. Ale aj veriaci Bohu by sa kľudne mohol chovať ako Nastenka a nebolo by to nijako v rozpore. Ak veríš Bohu a rozhodneš sa z dôvodu svedomia pre riskantný manéver (ako Nastenka v lese), tak nemusíš nutne myslieť na smrť. Veď Bohu nie je nič nemožné. Pravdoverní ľudia si sami môžu vybrať, kedy odídu z tohto sveta, a keď Boha s dôverou poprosíš o pomoc v takej chvíli, tak pomôže. Stáva sa, že stará babička ostane s pravnučkou, lebo dcéra a vnučka sú asociáli, a vnučke sa narodilo dieťa, o ktoré sa nestarala. A babička napriek pokročilému veku žije dostatočne dlho, aby stihla nájsť dobrého človeka, ktorý si dieťa osvojí a bude mu rodičom. Aj im nechá svoj dom, aby mali kde bývať. Pár dní potom, čo sa tak stane, zomrie. Poznám taký prípad. Skrátka človek dôverujúci Bohu môže byť silnejší než smrť. Ťažko môže o dôvere k rodičom a rodičovskej láske hovoriť niekto, kto takýto vzťah nezažil. A ťažko môže hovoriť o dôvere k Bohu niekto, kto nezažil duchovné detstvo. Človek rastie tak, že najprv prejde fázou detstva, kde je závislý od rodičov, až kým získa zručnosti, vedomosti a schopnosti, aby mohol žiť samostatne dospelým životom. Duchovné detstvo je tiež fázou najužších vzťahov s Bohom, keď sa človek naučí Bohu dôverovať a spoliehať sa na Neho, doslova Mu zverí svoj život. Potom môže prejsť do fáze dospelosti a zodpovednosti, keď preberá zodpovednosť za svoj život, duchovný rozvoj, sám, ale napriek tomu nezabudol ani na dôveru Bohu v kľúčových udalostiach. A uchováva si denno-denný vzťah s Bohom (t.j. nechodí za Ním, len keď je zle). Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska, ale nezoberiete si so sebou ani doklady, ani peniaze, ani bankovú kartu, ani mobil? Pôjdete domov pešo, nie stopom, a budete sa spoliehať len na Božiu pomoc a pomoc ľudí (v otázke pitia, jedla, príchýlenia pred nečasom). Cesta môže trvať tri dni, ale môže to byť príležitosť zažiť zázračnú reč života, keď neuveriteľným spôsobom bude dôverujúcemu človeku všetko vychádzať, pretože Boh bude s ním intenzívne komunikovať: nie slovami, ale cez priaznivé Životné situácie. Človek posilnený takýmito skúsenosťami bude schopný veriť Bohu aj v bezvýchodiskových situáciách bez toho, aby podliehal pesimizmu a strachu.

budete sa spoliehať len na Božiu pomoc a pomoc ľudí


schopný veriť Bohu aj v bezvýchodiskových situáciách bez toho, aby podliehal pesimizmu a strachu.


Presne tak.


Clovek cestou zisti, ze mnohe schylujuce sa boje, byt bojom vobec nemusia.
Cestou zisti, ze ked je jeho cesta dostatocne spravna, tak ludia mu sami prirodzene pomahaju.
Zisti, ze zdrava hlboka a bezbreha viera Bohu nesie v sebe nekonecny potencial pre riesenie kazdej situacie, minimalne znizenie jej krizovosti.


ps: Nie ako vo filme Matrix (nekonecny boj so vsetkymi...)


[quote="pid:50764, uid:6"]budete sa spoliehať len na Božiu pomoc a pomoc ľudí[/quote] [quote="pid:50764, uid:6"]schopný veriť Bohu aj v bezvýchodiskových situáciách bez toho, aby podliehal pesimizmu a strachu.[/quote] Presne tak. Clovek cestou zisti, ze mnohe schylujuce sa boje, byt bojom vobec nemusia. Cestou zisti, ze ked je jeho cesta dostatocne spravna, tak ludia mu sami prirodzene pomahaju. Zisti, ze zdrava hlboka a bezbreha viera Bohu nesie v sebe nekonecny potencial pre riesenie kazdej situacie, minimalne znizenie jej krizovosti. ps: Nie ako vo filme Matrix (nekonecny boj so vsetkymi...)

Aj toto jej konanie - vedúce k jej smrti zamrznutím - je prejav dôvery Bohu?


Je to prejav lasky k bliznemu, obetovanie sa pre druhych.


keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.


Nezdoverenie sa druhemu o svojich problemoch, proste nezatazovanie druhych svojimi problemami.


ps: Boh pomaha ohladuplnym a statocnym.


[quote="pid:50683, uid:155"]Aj toto jej konanie - vedúce k jej smrti zamrznutím - je prejav dôvery Bohu?[/quote] Je to prejav lasky k bliznemu, obetovanie sa pre druhych. [quote="pid:50683, uid:155"]keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.[/quote] Nezdoverenie sa druhemu o svojich problemoch, proste nezatazovanie druhych svojimi problemami. ps: Boh pomaha ohladuplnym a statocnym.
Upravené 2. 1. 2022 o 22:09

jak píšeš = macecha jako bůh

Lin, ďakujem za reakciu smile
no nepísal som, že macocha je akože Boh, ale že či všetko konanie Nastenky bolo v duchu dôvery Bohu, bez ohľadu na dobré, či zlé, príkazy od macochy, alebo čokoľvek iné...
ak to vyznelo nesprávne, tak sa ospravedlňujem...
išlo mi o to, že či ak sa človek ocitne v podobnej situácii (nepríjemný tlak zvonku), či to má pasívne znášať a pritom ostať verný Bohu - akože sa to deje všetko s nejakým vyšším zámerom a že sa to možno časom obráti v náš prospech (ako, že Nastenka nakoniec našla oporu aj v Dedkovi mrázikovi aj v ženíchovi) a že 'zlo' bude samé potrestané (bez môjho pričinenia)...
že či je nejaká hranica, kedy si ten človek má povedať 'a stačilo' a aktívne prispeje k tomu, aby sa mal lepšie a to stále s pevnou dôverou Bohu, že koná správne...
lebo keby všetci ľudia konali po vzoru Nastenky aj teraz v tejto dobe, tak sme všetci zaočkovaní smile


[quote="pid:50688, uid:203"]jak píšeš = macecha jako bůh[/quote] Lin, ďakujem za reakciu :) no nepísal som, že macocha je akože Boh, ale že či všetko konanie Nastenky bolo v duchu dôvery Bohu, bez ohľadu na dobré, či zlé, príkazy od macochy, alebo čokoľvek iné... ak to vyznelo nesprávne, tak sa ospravedlňujem... išlo mi o to, že či ak sa človek ocitne v podobnej situácii (nepríjemný tlak zvonku), či to má pasívne znášať a pritom ostať verný Bohu - akože sa to deje všetko s nejakým vyšším zámerom a že sa to možno časom obráti v náš prospech (ako, že Nastenka nakoniec našla oporu aj v Dedkovi mrázikovi aj v ženíchovi) a že 'zlo' bude samé potrestané (bez môjho pričinenia)... že či je nejaká hranica, kedy si ten človek má povedať 'a stačilo' a aktívne prispeje k tomu, aby sa mal lepšie a to stále s pevnou dôverou Bohu, že koná správne... lebo keby všetci ľudia konali po vzoru Nastenky aj teraz v tejto dobe, tak sme všetci zaočkovaní ;)

Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska

Jardob, tiež Ti ďakujem za reakciu a súhlasím s Tebou...
a možno v sebe časom nájdem odvahu ísť na podobnú vandrovačku bez prípravy, len 3 dni je podľa mňa málo, treba aspoň 10 dní smile


[quote="pid:50764, uid:6"]Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska[/quote] Jardob, tiež Ti ďakujem za reakciu a súhlasím s Tebou... a možno v sebe časom nájdem odvahu ísť na podobnú vandrovačku bez prípravy, len 3 dni je podľa mňa málo, treba aspoň 10 dní :)

ps: Boh pomaha ohladuplnym a statocnym.

Ferko, ďakujem za reakciu smile
a o ktorom Bohu presne toto tvrdíš? smile
ako ja vnímam Boha, tak Boh neposudzuje, netrestá, neodmeňuje...
to Jeho svet a Jeho pravidlá votkané do Jeho sveta sú prejavom tzv. jazyka životných okolností..
žiadny deduško z biblických príbehov nám nepríde pomôcť... a ak áno, tak to určite nebude Boh smile


[quote="pid:50799, uid:254"]ps: Boh pomaha ohladuplnym a statocnym.[/quote] Ferko, ďakujem za reakciu :) a o ktorom Bohu presne toto tvrdíš? :) ako ja vnímam Boha, tak Boh neposudzuje, netrestá, neodmeňuje... to Jeho svet a Jeho pravidlá votkané do Jeho sveta sú prejavom tzv. jazyka životných okolností.. žiadny deduško z biblických príbehov nám nepríde pomôcť... a ak áno, tak to určite nebude Boh :)

Macecha přece představuje státní elitu a Nastěnka jen manévrovala v prostředí, které ji obklopovalo. Víra Bohu se projevovala tím, že využijíc manévru věřila, že vše dobře dopadne. Víc udělat nemohla. Pomoz si sám a Bůh ti pomůže.


Macecha přece představuje státní elitu a Nastěnka jen manévrovala v prostředí, které ji obklopovalo. Víra Bohu se projevovala tím, že využijíc manévru věřila, že vše dobře dopadne. Víc udělat nemohla. Pomoz si sám a Bůh ti pomůže.

Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska

Sleduji jednoho Ruského borce, který takové výpravy absolvuje dnes a denně. Ural má proježděný křížem krážem. Náhodné video dávám pro představu. Většinou jezdí sám pro prostranstvích, kde vládne medvěd.
https://www.youtube.com/watch?v=6DabZnUf4nM&ab_channel=%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8


[quote="pid:50764, uid:6"]Viete si predstaviť situáciu, že sa vydáte 100 km od svojho bydliska[/quote] Sleduji jednoho Ruského borce, který takové výpravy absolvuje dnes a denně. Ural má proježděný křížem krážem. Náhodné video dávám pro představu. Většinou jezdí sám pro prostranstvích, kde vládne medvěd. https://www.youtube.com/watch?v=6DabZnUf4nM&ab_channel=%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8

A tak som začal rozmýšlať, či dôvera Bohu má nejaké hranice.
Je možné pridať nejaké prídavné meno k pojmu 'dôvera Bohu'?
Napr. rozumná dôvera Bohu, správna dôvera Bohu... niečo ako zdravý sedliacky rozum
Alebo inak, je nejaká miera dôvery Bohu?
Má dôvera Bohu nejaké (rozumné) hranice?

Zajímavá otázka. Pokud Boha vnímáme jako svého otce, pak mu věříme, jako svému otci. Zase se odvolám na seriál ČBL, kde to bylo jednoduše a lapidárně vysvětleno. Baví se tam na toto téma hlavní hrdina se svým bratrem. a ten mu říká něco v tomto smyslu: "Podívej se na jakékoliv dítě, které jeho táta vyhazuje do výšky. Všechny děti jsou veselé smějí se, protože vědí, že jejich táta je určitě chytí a nenechá je padnout."
To samé já cítím u Boha. Je to náš táta, a nenechá nás padnout, proto se mu oplatí věřit. I když člověk momentálně prožívá něco špatného, nakonec se ukáže, že to bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Protože dokud je nám špatně, dobře víme, že ještě není všemu konec. Bůh nás "chytí" a bude zase dobře.


Nakonec dám obrázek toho herce, který toto se svým filmovým bratrem probíral. Proběhlo ani ne 4 roky a mohl si tuto tezi v praxi potvrdit sám se svým synem.



[quote="pid:50683, uid:155"]A tak som začal rozmýšlať, či dôvera Bohu má nejaké hranice. Je možné pridať nejaké prídavné meno k pojmu 'dôvera Bohu'? Napr. rozumná dôvera Bohu, správna dôvera Bohu... niečo ako zdravý sedliacky rozum Alebo inak, je nejaká miera dôvery Bohu? Má dôvera Bohu nejaké (rozumné) hranice?[/quote] Zajímavá otázka. Pokud Boha vnímáme jako svého otce, pak mu věříme, jako svému otci. Zase se odvolám na seriál ČBL, kde to bylo jednoduše a lapidárně vysvětleno. Baví se tam na toto téma hlavní hrdina se svým bratrem. a ten mu říká něco v tomto smyslu: "Podívej se na jakékoliv dítě, které jeho táta vyhazuje do výšky. Všechny děti jsou veselé smějí se, protože vědí, že jejich táta je určitě chytí a nenechá je padnout." To samé já cítím u Boha. Je to náš táta, a nenechá nás padnout, proto se mu oplatí věřit. I když člověk momentálně prožívá něco špatného, nakonec se ukáže, že to bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Protože dokud je nám špatně, dobře víme, že ještě není všemu konec. Bůh nás "chytí" a bude zase dobře. Nakonec dám obrázek toho herce, který toto se svým filmovým bratrem probíral. Proběhlo ani ne 4 roky a mohl si tuto tezi v praxi potvrdit sám se svým synem. https://www.shkmgmcnuh.org/wp-content/uploads/2021/12/RBSDYRWDOZGTLAZ3JUGG5HK2HM.jpg
Upravené 3. 1. 2022 o 19:09

išlo mi o to, že či ak sa človek ocitne v podobnej situácii (nepríjemný tlak zvonku),
....Ak niekto ubližuje tebe,tvojim blízkym,známym(tlak na slobody,očividné lži médií,uplácania a ďalšie"pokušenia"atď.atd-predsa je tu rozlíšenie),tak budeš pasívne znášať príkoria?Ubližovaniu a útokom je potrebné sa brániť.
stále s pevnou dôverou Bohu


[quote="pid:50875, uid:155"]išlo mi o to, že či ak sa človek ocitne v podobnej situácii (nepríjemný tlak zvonku),[/quote]....Ak niekto ubližuje tebe,tvojim blízkym,známym(tlak na slobody,očividné lži médií,uplácania a ďalšie"pokušenia"atď.atd-predsa je tu rozlíšenie),tak budeš pasívne znášať príkoria?Ubližovaniu a útokom je potrebné sa brániť. [quote="pid:50875, uid:155"]stále s pevnou dôverou Bohu[/quote]

Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec,
keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.

Tady to vidím diametrálně jinak. V této scéně vůbec nejde o lhaní. Nastěnka z podvědomí materializuje to co v tento kritický moment potřebuje. Potřebuje teplo, tak si ho materializuje. A vůbec nelže. To co si v myšlenkách materializujete, to se vám plní. Nebojte se vysílat svá přání. Pokud jsou úpřimná a jsou vám předurčena, tak se splní.
Pokud si pamatujete, Nastěnka si přála ženicha, pak si přála spokojený život v dostatku a vše ji vesmír poskytl. Od tepla, přes ženicha až po dostatek v materiální sféře.
Kdysi jsem četl o jednom sibiřském řidiči, kterému zhasl motor v 50 stupňovém mrazu v pusté tajze a ten si z podvědomí řekl, že je mu teplo, a skutečně mu teplo bylo. To ho zachránilo. Pak mu ten program zůstal nastaven pocit tepla. To jen na podporu toho, že takové věci se skutečně stávají.
Přitom si Marfuše byla jistá, že vše, co dostala Nastěnka, dostane také. A nakonec víme, jak dopadla. Ona vesmír a vyšším silám nevysílala své přání , ona požadovala. Té materializaci se musí věřit a Marfuše nevěřila. Do lesa ji poslala její chamtivá matka, a nebylo to rozhodnutí Marfuši. Proto se ji nic z toho, co si přála ve skutečnosti její matka, nesplnilo.
Ještě malá nápověda. Pokud vysíláme nějaké přání, nesmíme do toho vkládat myšlenky typu a jak toho dosáhnout, vždyť nemám peníze, nebo jiný problém. Důležité je přání, a vyšší síly najdou způsob, jak je splnit.


[quote="pid:50683, uid:155"]Ešte späť k rozprávke, kde mi nesedí druhá vec, keď sa Ujo Mrázik pýtal Nastenky, či je jej teplo, tak 2x vedome klamala, že áno, hoci v zápätí, keď už mala na sebe kabát od Mrázika, tak omdlela so slovami 'Mrznem...'.[/quote] Tady to vidím diametrálně jinak. V této scéně vůbec nejde o lhaní. Nastěnka z podvědomí materializuje to co v tento kritický moment potřebuje. Potřebuje teplo, tak si ho materializuje. A vůbec nelže. To co si v myšlenkách materializujete, to se vám plní. Nebojte se vysílat svá přání. Pokud jsou úpřimná a jsou vám předurčena, tak se splní. Pokud si pamatujete, Nastěnka si přála ženicha, pak si přála spokojený život v dostatku a vše ji vesmír poskytl. Od tepla, přes ženicha až po dostatek v materiální sféře. Kdysi jsem četl o jednom sibiřském řidiči, kterému zhasl motor v 50 stupňovém mrazu v pusté tajze a ten si z podvědomí řekl, že je mu teplo, a skutečně mu teplo bylo. To ho zachránilo. Pak mu ten program zůstal nastaven pocit tepla. To jen na podporu toho, že takové věci se skutečně stávají. Přitom si Marfuše byla jistá, že vše, co dostala Nastěnka, dostane také. A nakonec víme, jak dopadla. Ona vesmír a vyšším silám nevysílala své přání , ona **požadovala**. Té materializaci se musí věřit a Marfuše nevěřila. Do lesa ji poslala její chamtivá matka, a nebylo to rozhodnutí Marfuši. Proto se ji nic z toho, co si přála ve skutečnosti její matka, nesplnilo. Ještě malá nápověda. Pokud vysíláme nějaké přání, nesmíme do toho vkládat myšlenky typu a jak toho dosáhnout, vždyť nemám peníze, nebo jiný problém. Důležité je přání, a vyšší síly najdou způsob, jak je splnit.
Upravené 3. 1. 2022 o 21:00

tak budeš pasívne znášať príkoria?Ubližovaniu a útokom je potrebné sa brániť.
Neřekl jsi, jak se měla Nastěnka bránit. Někdy je pasivní odpor mnohem účinnější, než aktivní.


[quote="pid:50899, uid:191"]tak budeš pasívne znášať príkoria?Ubližovaniu a útokom je potrebné sa brániť.[/quote]Neřekl jsi, jak se měla Nastěnka bránit. Někdy je pasivní odpor mnohem účinnější, než aktivní.

Ferko
Je to prejav lasky k bliznemu, obetovanie sa pre druhych.
mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych?
poprosil by som nejaky odkaz na KSB kde sa to pise


Ferko Je to prejav lasky k bliznemu, obetovanie sa pre druhych. mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych? poprosil by som nejaky odkaz na KSB kde sa to pise

Někdy je pasivní odpor mnohem účinnější, než aktivní.
...myslel som to v kontexte s mojím prvým príspevkom o Bohu.Ježiš Kristus tu na zemi odolával a odolal všetkým nástrahám,útokom a pokušeniam.No jeho ľudské dočasné porušiteľné telo sa však už priamemu fyzickému násilu a presile neubránilo.....každopádne vedel že musí tým všetkým prejsť,ilustrovať a naplniť poslanie za určitým účelom pre všetkých.


[quote="pid:50921, uid:312"]Někdy je pasivní odpor mnohem účinnější, než aktivní.[/quote]...myslel som to v kontexte s mojím prvým príspevkom o Bohu.Ježiš Kristus tu na zemi odolával a odolal všetkým nástrahám,útokom a pokušeniam.No jeho ľudské dočasné porušiteľné telo sa však už priamemu fyzickému násilu a presile neubránilo.....každopádne vedel že musí tým všetkým prejsť,ilustrovať a naplniť poslanie za určitým účelom pre všetkých.

mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych?
A snad se to neděje? Nemilují ženy své muže, kteří je podvádějí, věnují se alkoholu místo rodiny, nebo jinak ubližují? Láska přece nezávisí od toho, jestli si to někdo zaslouží, nebo ne. Projevem lásky v takovém vztahu je dát druhému svobodu, pokud ji požaduje, nebo se změnit tak, abychom u druhého vzbudili touhu změnit se také. Protože druhé změnit nemůžeme, můžeme změnit pouze sebe. Protože pokud je to jinak, byla to láska?
Co se týče obětování se pro druhé, tak tady ti každá matka řekne, a také obětuje život za své dítě.
Co se týče obecného pohledu na obětování sebe pro druhé, bylo by dobré podívat se na nějaký klasický ruský film o II.sv. válce. Pro ty lidi, kteří tam umírali tato otázka vůbec nebyla důležitá. Souvisí to se světonázorem starých Slovanů. Cizí nechceme, svoje nedáme. Za jakoukoliv cenu. Proto i Putin řekl, na co je nám svět, ve kterém nebude Rusko. My půjdeme do nebe, zatím co vy prostě zdechnete.


[quote="pid:50923, uid:777"]mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych?[/quote]A snad se to neděje? Nemilují ženy své muže, kteří je podvádějí, věnují se alkoholu místo rodiny, nebo jinak ubližují? Láska přece nezávisí od toho, jestli si to někdo zaslouží, nebo ne. Projevem lásky v takovém vztahu je dát druhému svobodu, pokud ji požaduje, nebo se změnit tak, abychom u druhého vzbudili touhu změnit se také. Protože druhé změnit nemůžeme, můžeme změnit pouze sebe. Protože pokud je to jinak, byla to láska? Co se týče obětování se pro druhé, tak tady ti každá matka řekne, a také obětuje život za své dítě. Co se týče obecného pohledu na obětování sebe pro druhé, bylo by dobré podívat se na nějaký klasický ruský film o II.sv. válce. Pro ty lidi, kteří tam umírali tato otázka vůbec nebyla důležitá. Souvisí to se světonázorem starých Slovanů. Cizí nechceme, svoje nedáme. Za jakoukoliv cenu. Proto i Putin řekl, na co je nám svět, ve kterém nebude Rusko. My půjdeme do nebe, zatím co vy prostě zdechnete.
Upravené 3. 1. 2022 o 21:27

mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych?


Nepochopil si ma. Blížnym som myslel človeka blízkeho, ktorého ľúbi (smeroval som k rozprávke). Nenarážal som na to, že človek sa ma objímať s útočiacími nepriateľmi. Nepriateľovi, ktorý na teba útočí, treba rozbiť ňufák (povedané v jednoduchosti. Nechce sa mi rozpisovať o primeranosti vo vzťahu k okolnostiam)


Nástenka nemala toľko sily, aby vzdorovala macoche a pomohla otcovi, tak si zvolila túto možnosť, ktorú v danej chvíli videla ako jediné východisko, s rizikom, že môže zamrnúť a zomrieť. Proste obetovala sa pre svojho otca.


[quote="pid:50923, uid:777"]mame milovat toho kto nam ublizuje? a mame sa obetovat za druhych?[/quote] Nepochopil si ma. Blížnym som myslel človeka blízkeho, ktorého ľúbi (smeroval som k rozprávke). Nenarážal som na to, že človek sa ma objímať s útočiacími nepriateľmi. Nepriateľovi, ktorý na teba útočí, treba rozbiť ňufák (povedané v jednoduchosti. Nechce sa mi rozpisovať o primeranosti vo vzťahu k okolnostiam) Nástenka nemala toľko sily, aby vzdorovala macoche a pomohla otcovi, tak si zvolila túto možnosť, ktorú v danej chvíli videla ako jediné východisko, s rizikom, že môže zamrnúť a zomrieť. Proste obetovala sa pre svojho otca.

a o ktorom Bohu presne toto tvrdíš?


A koľko ich máme? smile


Skúsim svoj pohľad k tvojmu príspevku:


ako ja vnímam Boha, tak Boh neposudzuje, netrestá, neodmeňuje...


Boh posudzuje - JŽO je Božím posudzovaním ľudskej cesty životom. Boh neustále posudzuje, či je cesta človeka v súlade s Jeho zámerom alebo nie. Boh ale neodsudzuje vo forme odvrátenia sa od človeka, ktorý zišiel z cesty (Božie dopustenie). Keď ale Boh posúdi, že tento človek, či táto civilizácia je nenávratne stratená, tak…


áno, Boh netrestá - trestá sa človek sám nenačúvaním JŽO. Boh je ten, kto každému človeku rozlíšenie dáva alebo nedáva. Bez rozlíšenia niet správnej cesty, len zacyklenosť a slepé ulice.


Boh odmeňuje - JŽO je toho jasným dôkazom, že Boh je spravodlivý a milostivý. Odmení každého, kto si to zaslúži, či už rozlíšením, alebo zmenou okolností života (otázkou je, či si človek uvedomí túto odmenu). Život človeka je dar a tak k nemu treba pristupovať.


to Jeho svet a Jeho pravidlá votkané do Jeho sveta sú prejavom tzv. jazyka životných okolností..


Áno, ale pre moje upresnienie: Boh je všedržiteľ tohto sveta. Boh je živý, je neustále prítomný v živote každého človeka. Boh nie je súčasťou tohto sveta, ale Jeho prítomnosť je hybnou silou života.


Božia prítomnosť nie je myslená fyzická, jedná sa o náboženskú prítomnosť. Boh nás nesleduje ako v akváriu, On je neustále s nami a aktívne vstupuje do naších životov.


Ps: náboženská prítomnosť Boha – netreba hneď vidieť v mojom príspevku kostoly, ale jedná sa o nazvyme to niečo ako veličinu, ktorej svoju hodnotu nech si každý zhodnotí sám...


[quote="pid:50879, uid:155"]a o ktorom Bohu presne toto tvrdíš?[/quote] A koľko ich máme? :) Skúsim svoj pohľad k tvojmu príspevku: [quote="pid:50879, uid:155"]ako ja vnímam Boha, tak Boh neposudzuje, netrestá, neodmeňuje...[/quote] Boh posudzuje - JŽO je Božím posudzovaním ľudskej cesty životom. Boh neustále posudzuje, či je cesta človeka v súlade s Jeho zámerom alebo nie. Boh ale neodsudzuje vo forme odvrátenia sa od človeka, ktorý zišiel z cesty (Božie dopustenie). Keď ale Boh posúdi, že tento človek, či táto civilizácia je nenávratne stratená, tak… áno, Boh netrestá - trestá sa človek sám nenačúvaním JŽO. Boh je ten, kto každému človeku rozlíšenie dáva alebo nedáva. Bez rozlíšenia niet správnej cesty, len zacyklenosť a slepé ulice. Boh odmeňuje - JŽO je toho jasným dôkazom, že Boh je spravodlivý a milostivý. Odmení každého, kto si to zaslúži, či už rozlíšením, alebo zmenou okolností života (otázkou je, či si človek uvedomí túto odmenu). Život človeka je dar a tak k nemu treba pristupovať. [quote="pid:50879, uid:155"]to Jeho svet a Jeho pravidlá votkané do Jeho sveta sú prejavom tzv. jazyka životných okolností..[/quote] Áno, ale pre moje upresnienie: Boh je všedržiteľ tohto sveta. Boh je živý, je neustále prítomný v živote každého človeka. Boh nie je súčasťou tohto sveta, ale Jeho prítomnosť je hybnou silou života. Božia prítomnosť nie je myslená fyzická, jedná sa o náboženskú prítomnosť. Boh nás nesleduje ako v akváriu, On je neustále s nami a aktívne vstupuje do naších životov. Ps: náboženská prítomnosť Boha – netreba hneď vidieť v mojom príspevku kostoly, ale jedná sa o nazvyme to niečo ako veličinu, ktorej svoju hodnotu nech si každý zhodnotí sám...

Nástenka nemala toľko sily, aby vzdorovala macoche a pomohla otcovi, tak si zvolila túto možnosť, ktorú v danej chvíli videla ako jediné východisko, s rizikom, že môže zamrnúť a zomrieť. Proste obetovala sa pre svojho otca.

Obětovat se pro druhého, který měl možnost situaci řešit a neřešil, vidím jako egoizmus toho, který situaci nezvládl. Svědomí se u jejího otce ozvalo příliš pozdě. Většinou se otcové obětují pro své děti.
Že se obětovala jsem již odmítl. Prostě vyřešila situaci, kterou měl řešit otec, po svém. Odešla. Věřila Bohu a ten ji pomohl.
Takové odchody z rodin vidíme dnes a denně. Čím se liší odchod ženy se 3 dětmi bez prostředků, od odchodu Nastěnky. Ta to měla dokonce lehčí, odpovídala jen sama za sebe.


[quote="pid:50936, uid:254"]Nástenka nemala toľko sily, aby vzdorovala macoche a pomohla otcovi, tak si zvolila túto možnosť, ktorú v danej chvíli videla ako jediné východisko, s rizikom, že môže zamrnúť a zomrieť. Proste obetovala sa pre svojho otca.[/quote] Obětovat se pro druhého, který měl možnost situaci řešit a neřešil, vidím jako egoizmus toho, který situaci nezvládl. Svědomí se u jejího otce ozvalo příliš pozdě. Většinou se otcové obětují pro své děti. Že se obětovala jsem již odmítl. Prostě vyřešila situaci, kterou měl řešit otec, po svém. Odešla. Věřila Bohu a ten ji pomohl. Takové odchody z rodin vidíme dnes a denně. Čím se liší odchod ženy se 3 dětmi bez prostředků, od odchodu Nastěnky. Ta to měla dokonce lehčí, odpovídala jen sama za sebe.

"Podívej se na jakékoliv dítě, které jeho táta vyhazuje do výšky. Všechny děti jsou veselé smějí se, protože vědí, že jejich táta je určitě chytí a nenechá je padnout."

Tak tu bude evidentne niečo zle so mnou... Pretože ani jedno moje dieťa sa nikdy nesmialo, keď som ho vyhadzoval do vzduchu a chytal som ho. Vždy sa šli strachom po... Ako mi toto niekto vysvetlí? Pritom som vždy mal v úmysle ho chytiť (mám 2 synov).
Projevem lásky v takovém vztahu je dát druhému svobodu, pokud ji požaduje, nebo se změnit tak, abychom u druhého vzbudili touhu změnit se také. Protože druhé změnit nemůžeme, můžeme změnit pouze sebe. Protože pokud je to jinak, byla to láska?

Presne takto ja postupujem u svojej manželky. Síce ma nepodvádza, nepije (teda neviem o tom, ale verím jej). A určite sa to ani nevylučuje s mojim tvrdením, ktoré som v inej téme na fóre písal, že bez nej by som to nebol ja. Aj keď je to ťažké, keď vidíte ako človek tápa v živote a máte to každý deň na očiach. A vy sa meníte, pretože chcete zmeniť svet...


[quote="pid:50889, uid:312"]"Podívej se na jakékoliv dítě, které jeho táta vyhazuje do výšky. Všechny děti jsou veselé smějí se, protože vědí, že jejich táta je určitě chytí a nenechá je padnout."[/quote] Tak tu bude evidentne niečo zle so mnou... Pretože ani jedno moje dieťa sa nikdy nesmialo, keď som ho vyhadzoval do vzduchu a chytal som ho. Vždy sa šli strachom po... Ako mi toto niekto vysvetlí? Pritom som vždy mal v úmysle ho chytiť (mám 2 synov). [quote="pid:50932, uid:312"]Projevem lásky v takovém vztahu je dát druhému svobodu, pokud ji požaduje, nebo se změnit tak, abychom u druhého vzbudili touhu změnit se také. Protože druhé změnit nemůžeme, můžeme změnit pouze sebe. Protože pokud je to jinak, byla to láska?[/quote] Presne takto ja postupujem u svojej manželky. Síce ma nepodvádza, nepije (teda neviem o tom, ale verím jej). A určite sa to ani nevylučuje s mojim tvrdením, ktoré som v inej téme na fóre písal, že bez nej by som to nebol ja. Aj keď je to ťažké, keď vidíte ako človek tápa v živote a máte to každý deň na očiach. A vy sa meníte, pretože chcete zmeniť svet...

Ako mi toto niekto vysvetlí? Pritom som vždy mal v úmysle ho chytiť (mám 2 synov).
Nevyzařuješ podvědomě nejistotu? Děti mají na toto ohromné radary. Co se týče ženy, důležité je také ujasnit si, jak se měníš ty. Pokud nepřichází u ní změna, chce se zamyslet, jestli se měníš "správným" směrem.


[quote="pid:50965, uid:355"]Ako mi toto niekto vysvetlí? Pritom som vždy mal v úmysle ho chytiť (mám 2 synov).[/quote]Nevyzařuješ podvědomě nejistotu? Děti mají na toto ohromné radary. Co se týče ženy, důležité je také ujasnit si, jak se měníš ty. Pokud nepřichází u ní změna, chce se zamyslet, jestli se měníš "správným" směrem.
Upravené 4. 1. 2022 o 01:05

Obětovat se pro druhého, který měl možnost situaci řešit a neřešil, vidím jako egoizmus toho, který situaci nezvládl.


Podľa mňa to berieš trochu "technicky".


Ja v tom vidím hlbokú lásku k svojmu otcovi, aj s jeho chybami, aj keď si potom sám uvedomil hodnotu Nástenky. Človek často pochopí až v ťažkých situáciách, keď o niečo doležité príde.


Podľa mňa ide aj o jednoduché mravné zdelenie divákovi (aj deťom), že aj keď je človek slabý, jeho láska k blížnemu je tak silná, že sa dokáže pre neho obetovať. Hlboká láska k nejakému blížnemu môže byť aj u neveriaceho človeka, ktorý sa taktiež dokáže pre niekoho obetovať a Boh pomáha aj neveriacím.


[quote="pid:50963, uid:312"]Obětovat se pro druhého, který měl možnost situaci řešit a neřešil, vidím jako egoizmus toho, který situaci nezvládl.[/quote] Podľa mňa to berieš trochu "technicky". Ja v tom vidím hlbokú lásku k svojmu otcovi, aj s jeho chybami, aj keď si potom sám uvedomil hodnotu Nástenky. Človek často pochopí až v ťažkých situáciách, keď o niečo doležité príde. Podľa mňa ide aj o jednoduché mravné zdelenie divákovi (aj deťom), že aj keď je človek slabý, jeho láska k blížnemu je tak silná, že sa dokáže pre neho obetovať. Hlboká láska k nejakému blížnemu môže byť aj u neveriaceho človeka, ktorý sa taktiež dokáže pre niekoho obetovať a Boh pomáha aj neveriacím.

@Rusofil Nuž ja to môžem ťažko posúdiť, ak je to podvedomé, tak si toho nie som vedomý. A čo sa týka ženy, neviem to objektívne posúdiť, ja si myslím, že sa mením správnym smerom, ale to by bolo na dlhšiu a veľmi súkromnú debatu. Každopádne ďakujem za reakciu, stojí to za zamyslenie.

@Rusofil Nuž ja to môžem ťažko posúdiť, ak je to podvedomé, tak si toho nie som vedomý. A čo sa týka ženy, neviem to objektívne posúdiť, ja si myslím, že sa mením správnym smerom, ale to by bolo na dlhšiu a veľmi súkromnú debatu. Každopádne ďakujem za reakciu, stojí to za zamyslenie.

Človek často pochopí až v ťažkých situáciách, keď o niečo doležité príde.
No ale to je právě to. Dokud táta o Nastěnku nepřišel, nic nedělal.
Protože, pokud někdo snáší od toho druhého nezájem, lhostejnost, nevěry, alkoholizmus, gamblerství, fyzické násilí a jiná příkoří, ten druhý si myslí, že jeho protějšku to tak vyhovuje, jestli že mu to trpí. Proto je někdy potřeba udělat tvrdý řez a odejít, aby se ten druhý vzpamatoval. A ne se obětovat.
Přitom toho druhého můžeme ze srdce milovat, ale to neznamená, že nás ten druhý může ničit.
Pokud někoho milujeme přece nezáleží, jestli je s námi, nebo je někde jinde. Prostě jej milujeme, i když s námi není. Láska není o tom, že budeme s někým mermomocí, který nereaguje na naše podněty.
Vzpomeň si na sochu tandemu v KSB. Jak tam navzájem, muž i žena formují toho druhého. Pokud to bude dělat jenom jeden a druhý nehne prstem stane se postupně obyčejným balvanem na našem krku, a to je důvod odejít. Abys někoho miloval musíš být s ním? Láska je i o tom, že pokud chce druhý odejít, necháš ho jít. Zároveň je to také nejvyšší šance, že se vrátí. Bez odchodu by si neuvědomil, co je pro něj skutečně důležité.


[quote="pid:50977, uid:254"]Človek často pochopí až v ťažkých situáciách, keď o niečo doležité príde.[/quote]No ale to je právě to. Dokud táta o Nastěnku nepřišel, nic nedělal. Protože, pokud někdo snáší od toho druhého nezájem, lhostejnost, nevěry, alkoholizmus, gamblerství, fyzické násilí a jiná příkoří, ten druhý si myslí, že jeho protějšku to tak vyhovuje, jestli že mu to trpí. Proto je někdy potřeba udělat tvrdý řez a odejít, aby se ten druhý vzpamatoval. A ne se obětovat. Přitom toho druhého můžeme ze srdce milovat, ale to neznamená, že nás ten druhý může ničit. Pokud někoho milujeme přece nezáleží, jestli je s námi, nebo je někde jinde. Prostě jej milujeme, i když s námi není. Láska není o tom, že budeme s někým mermomocí, který nereaguje na naše podněty. Vzpomeň si na sochu tandemu v KSB. Jak tam navzájem, muž i žena formují toho druhého. Pokud to bude dělat jenom jeden a druhý nehne prstem stane se postupně obyčejným balvanem na našem krku, a to je důvod odejít. Abys někoho miloval musíš být s ním? Láska je i o tom, že pokud chce druhý odejít, necháš ho jít. Zároveň je to také nejvyšší šance, že se vrátí. Bez odchodu by si neuvědomil, co je pro něj skutečně důležité.
Upravené 4. 1. 2022 o 12:07

ale to by bolo na dlhšiu a veľmi súkromnú debatu.
Můžeš mi napsat soukromou zprávu. Tedy, pokud bys to považoval za smysluplné.


[quote="pid:50988, uid:355"]ale to by bolo na dlhšiu a veľmi súkromnú debatu.[/quote]Můžeš mi napsat soukromou zprávu. Tedy, pokud bys to považoval za smysluplné.

Rusofil a Ferko
existuje princip obrany rozumej prava sa branit, rovnako princip ochrany tych co sa branit nevedia a su nam zvereni pripadne na nas odkazani. Ked matka chrani svoje dieta ide o naplnenie bozieho zakona zachovania druhu. (nie obety) To ze niekto pri dodrziavani alebo naplnani tychto principov (zakonov) zahynie sa vyklada ako obeta. Existuje princip obety? Obety za druhych? A kde sa vzal? Nie je to nahodou mina v Biblii? Mnoho ludi svoju necinnost a trpenie v nefunkcnom vztahu vyklada ako ze obetoval sa pre deti alebo ine vyhovorky pritom sa len nevie rozhybat a deti vidia to co by nemali.(potom to casto opakuju) To len priklad ako sa casto vyklada obeta. Zlozita tema neda sa vsetko obsiahnut ale za mna obeta ako princip neexistuje. Obeta je v podstate nespravny koncept je to domotane ako prejav najvyssej lasky. ( Boh nas tak miloval ze pre nas obetoval svojho syna) Jezis za nas trpel . No taky sprosty hadam nebol ved to sa ani neda.


Rusofil a Ferko existuje princip obrany rozumej prava sa branit, rovnako princip ochrany tych co sa branit nevedia a su nam zvereni pripadne na nas odkazani. Ked matka chrani svoje dieta ide o naplnenie bozieho zakona zachovania druhu. (nie obety) To ze niekto pri dodrziavani alebo naplnani tychto principov (zakonov) zahynie sa vyklada ako obeta. Existuje princip obety? Obety za druhych? A kde sa vzal? Nie je to nahodou mina v Biblii? Mnoho ludi svoju necinnost a trpenie v nefunkcnom vztahu vyklada ako ze obetoval sa pre deti alebo ine vyhovorky pritom sa len nevie rozhybat a deti vidia to co by nemali.(potom to casto opakuju) To len priklad ako sa casto vyklada obeta. Zlozita tema neda sa vsetko obsiahnut ale za mna obeta ako princip neexistuje. Obeta je v podstate nespravny koncept je to domotane ako prejav najvyssej lasky. ( Boh nas tak miloval ze pre nas obetoval svojho syna) Jezis za nas trpel . No taky sprosty hadam nebol ved to sa ani neda.

Jezis za nas trpel

Naprostý souhlas. Církev nám tuto oběť připomíná na každém kříži, abychom náhodou nezapomněli.


[quote="pid:51008, uid:777"]Jezis za nas trpel[/quote] Naprostý souhlas. Církev nám tuto oběť připomíná na každém kříži, abychom náhodou nezapomněli.

Nie je to nahodou mina v Biblii?

Zcela určitě je, ale u Matouše a dříve Ozeáše se jim to nějak vymklo...
„Milosrdenství chci, ne oběť“ (Mt 9,13 a 12,7 cituje Oz 6,6).


[quote="pid:51008, uid:777"]Nie je to nahodou mina v Biblii?[/quote] Zcela určitě je, ale u Matouše a dříve Ozeáše se jim to nějak vymklo... „Milosrdenství chci, ne oběť“ (Mt 9,13 a 12,7 cituje Oz 6,6).

Zlozita tema neda sa vsetko obsiahnut


To hej. Je treba urcit, k akej situacii sa to vztahuje.


Ale dalsi priklad k obetovaniu. Ako je to s ochranou vlasti vo vojne? Bojom za spravodlivost? Bojom za svoju rodinu? atd... Ked clovek zoberie zbran a ide bojovat s vedomim, ze moze kazdu chvilu umriet.


Nechcem ospevovat kazde obetovavanie sa, to v ziadnom pripade, ale su pohnutky z hlbokej lasky (nemyslim obycajnej povinnosti), kedy clovek da svoj zivot na nizsie priecky v zaujme o druheho, druhych. Jasne, ze je aj kopec nezmyselnych obeti roznych hlupakov, nestastnikov a inych profesionalnych trpičov, ale to nie je ta kategoria, na ktoru sa snazim pozkazat.


[quote="pid:51008, uid:777"]Zlozita tema neda sa vsetko obsiahnut[/quote] To hej. Je treba urcit, k akej situacii sa to vztahuje. Ale dalsi priklad k obetovaniu. Ako je to s ochranou vlasti vo vojne? Bojom za spravodlivost? Bojom za svoju rodinu? atd... Ked clovek zoberie zbran a ide bojovat s vedomim, ze moze kazdu chvilu umriet. Nechcem ospevovat kazde obetovavanie sa, to v ziadnom pripade, ale su pohnutky z hlbokej lasky (nemyslim obycajnej povinnosti), kedy clovek da svoj zivot na nizsie priecky v zaujme o druheho, druhych. Jasne, ze je aj kopec nezmyselnych obeti roznych hlupakov, nestastnikov a inych profesionalnych trpičov, ale to nie je ta kategoria, na ktoru sa snazim pozkazat.

Přidám se k tématu "obětování se".
Samozřejmě, že v Bibli popsaný způsob oběti není v pořádku. Pokud vezmeme příběh Ježíše a na chvíli připustíme pravdivost, pak uvidíme, že jeho dobrovolné vydání se do ruk setníků (prostě represivní složky) bylo aktem oběti. Ježíš neutíkal, protože věděl, že i kdyby se mu utéci podařilo, jeho následovníci budou pronásledováni jako zločinci. navíc by útěkem utvrdil nezúčastněné, že "má asi něco na svědomí když utíká". A to on neměl.
O jeho smrti rozhodla židovská rada a taky přichystala onu potupnou cestu na Golgotu.
Není to o tom, že by Ježíš zemřít chtěl, nebál se bolesti i smrti a jakoby se na to všechno vědomě "těšil" , měl to jakoby za cíl svého života, své mise (podle Bible tím jakoby "zbavil lidstvo hříchů" - což je ta obrovská lež na celém tom příběhu, tedy ne samotné obětování se). Je to o tom, že vydáním sebe do ruk římského protektora se pokoušel ochránit své stoupence a jejich rodiny. Proto se neprotivil, proto se vydal = protože on hlásal nějaké myšlenky a on cítil zodpovědnost za své posluchače.
Tedy ne jak hlásá církev, že pokud budeš trpělivě všechno snášet a od kohokoliv snášet, tvá případná smrt bude "bohulibá".
V tom je ten ohromný rozdíl. Pokud cítím spoluzodpovědnost za určitou situaci, pokud chci chránit ostatní, pak je má oběť bohulibá.
Případů takovýchto obětí bylo za poslední velké války mnoho. Třeba to, že jeden zraněný, který věděl, že by celou skupinu jen zatížil v rychlém přesunu (kterého nebyl schopný) a zemřít by mohli všichni, zůstal na místě a střílel do posledního náboje a dechu - aby ostatním poskytl čas na útěk a šanci na život.
To je přece ohromný rozdíl obětovat se takto - nebo "obětovat se" např. v soužití s opilcem a tyranem. Tím totiž nechráním nikoho, nikomu tím neprospěju a má "oběť" je naprosto marná.


Přidám se k tématu "obětování se". Samozřejmě, že v Bibli popsaný způsob oběti není v pořádku. Pokud vezmeme příběh Ježíše a na chvíli připustíme pravdivost, pak uvidíme, že jeho dobrovolné vydání se do ruk setníků (prostě represivní složky) **bylo aktem oběti.** Ježíš neutíkal, protože věděl, že i kdyby se mu utéci podařilo, jeho následovníci budou pronásledováni jako zločinci. navíc by útěkem utvrdil nezúčastněné, že "má asi něco na svědomí když utíká". A to on neměl. O jeho smrti rozhodla židovská rada a taky přichystala onu potupnou cestu na Golgotu. Není to o tom, že by Ježíš zemřít chtěl, nebál se bolesti i smrti a jakoby se na to všechno vědomě "těšil" , měl to jakoby za cíl svého života, své mise (podle Bible tím **jakoby "zbavil lidstvo hříchů" - což je ta obrovská lež na celém tom příběhu, tedy ne samotné obětování se**). Je to o tom,** že vydáním sebe do ruk římského protektora se pokoušel ochránit své stoupence a jejich rodiny.** Proto se neprotivil, proto se vydal = protože on hlásal nějaké myšlenky a on cítil zodpovědnost za své posluchače. Tedy ne jak hlásá církev, že pokud budeš trpělivě všechno snášet a od kohokoliv snášet, tvá případná smrt bude "bohulibá". V tom je ten ohromný rozdíl. **Pokud cítím spoluzodpovědnost za určitou situaci, pokud chci chránit ostatní, pak je má oběť bohulibá. ** Případů takovýchto obětí bylo za poslední velké války mnoho. Třeba to, že jeden zraněný, který věděl, že by celou skupinu jen zatížil v rychlém přesunu (kterého nebyl schopný) a zemřít by mohli všichni, zůstal na místě a střílel do posledního náboje a dechu - aby ostatním poskytl čas na útěk a šanci na život. To je přece ohromný rozdíl obětovat se takto - nebo "obětovat se" např. v soužití s opilcem a tyranem. Tím totiž nechráním nikoho, nikomu tím neprospěju a má "oběť" je naprosto marná.

„Milosrdenství chci, ne oběť“
No vy jste snad i z té Nastěnky něco vydolovala...pěknej nebroušenej kamínek...smile Ludwig Wittgenstein o milosrdenství.....důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně
Oběť pohledem predátora(démona) je něčí chyba položená na oltář života. Na šmudlo, nažer se. Proto jsou ti největší predátoři taky nejostražitější.


[quote="pid:51014, uid:810"]„Milosrdenství chci, ne oběť“[/quote]No vy jste snad i z té Nastěnky něco vydolovala...pěknej nebroušenej kamínek...:) Ludwig Wittgenstein o milosrdenství.....důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně Oběť pohledem predátora(démona) je něčí chyba položená na oltář života. Na šmudlo, nažer se. Proto jsou ti největší predátoři taky nejostražitější.

Vedi.Vini......

důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně

„Jaký je svět, je pro to, co je vyšší, úplně lhostejné. Bůh se nezjevuje ve světě.“ (Tractatus logico-philosophicus, 6.432)
Nebo možná Weilová: „Bůh nemůže být ve stvoření přítomen jinak než formou nepřítomnosti… Člověk musí být v pusté samotě. Neboť ten, koho máme milovat, je nepřítomen.“
Nicméně soudím, že Bůh byl přítomen, když se Wittgenstein rozhodl (ne zcela dobrovolně) opustit své nebohé svěřence v Puchbergu, když zjistil, že "osobně ručit" neznamená úplně to, co si dříve představoval.


[quote="pid:51026, uid:190"]důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně[/quote] „Jaký je svět, je pro to, co je vyšší, úplně lhostejné. Bůh se nezjevuje ve světě.“ (Tractatus logico-philosophicus, 6.432) Nebo možná Weilová: „Bůh nemůže být ve stvoření přítomen jinak než formou nepřítomnosti… Člověk musí být v pusté samotě. Neboť ten, koho máme milovat, je nepřítomen.“ Nicméně soudím, že Bůh byl přítomen, když se Wittgenstein rozhodl (ne zcela dobrovolně) opustit své nebohé svěřence v Puchbergu, když zjistil, že "osobně ručit" neznamená úplně to, co si dříve představoval.

Ludwig Wittgenstein o milosrdenství.....důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně
To je teda blud. Jak pojmenovat to, když byli zajati Němečtí vojáci u Stalingradu a Rusové jim poskytli jídlo, ošacení, teplo a zdravotní starostlivost. Když už tohle není milosrdenství, pak už nic.
Jasně, podle jména pana Ludwiga Wittgensteina on by toho určitě nebyl schopen, tak toho nejsou schopni ani ostatní, že? A tenhle blud ještě někteří citují. To mi hlava nebere.
Podle životopisu spolužák Hitlera a poslušný nástroj GP. Fuj!


[quote="pid:51026, uid:190"]Ludwig Wittgenstein o milosrdenství.....důkaz leží v jeho prosté nepřítomnosti tady na zemi ...přibližně[/quote]To je teda blud. Jak pojmenovat to, když byli zajati Němečtí vojáci u Stalingradu a Rusové jim poskytli jídlo, ošacení, teplo a zdravotní starostlivost. Když už tohle není milosrdenství, pak už nic. Jasně, podle jména pana Ludwiga Wittgensteina on by toho určitě nebyl schopen, tak toho nejsou schopni ani ostatní, že? A tenhle blud ještě někteří citují. To mi hlava nebere. Podle životopisu spolužák Hitlera a poslušný nástroj GP. Fuj!
Upravené 4. 1. 2022 o 15:20

Nicméně soudím, že Bůh byl přítomen
v zastoupení .....


[quote="pid:51029, uid:810"]Nicméně soudím, že Bůh byl přítomen[/quote]v zastoupení .....

Vedi.Vini......

Není to o tom, že by Ježíš zemřít chtěl, nebál se bolesti i smrti a jakoby se na to všechno vědomě "těšil" , měl to jakoby za cíl svého života
....Ježiš Kristus samozrejme síce ako Boh no v ľudskom tele mal prirodzené obavy z bolesti aj smrti,určite sa na to netešil-no vedel presne čo ho čaká .Aj Absolútny musí do seba skúsenostne inkorporovať rôzne druhy bytí a životov inak by nebol Absolútny.Táto skúsenosť života a smrti v nedokonalom ľudskom tele ktoré bolo vytvorené niekým iným,už stvoreným(podľa mňa padlými)bola nutná.


[quote="pid:51024, uid:203"]Není to o tom, že by Ježíš zemřít chtěl, nebál se bolesti i smrti a jakoby se na to všechno vědomě "těšil" , měl to jakoby za cíl svého života[/quote]....Ježiš Kristus samozrejme síce ako Boh no v ľudskom tele mal prirodzené obavy z bolesti aj smrti,určite sa na to netešil-no vedel presne čo ho čaká .Aj Absolútny musí do seba skúsenostne inkorporovať rôzne druhy bytí a životov inak by nebol Absolútny.Táto skúsenosť života a smrti v nedokonalom ľudskom tele ktoré bolo vytvorené niekým iným,už stvoreným(podľa mňa padlými)bola nutná.

Člověk musí být v pusté samotě. Neboť ten, koho máme milovat, je nepřítomen.


To je nejaky materialisticky pohlad.


Lebo nic nie je k cloveku blizkejsie, pritomnejsie a osobnejsie ako Boh.


[quote="pid:51029, uid:810"]Člověk musí být v pusté samotě. Neboť ten, koho máme milovat, je nepřítomen.[/quote] To je nejaky materialisticky pohlad. Lebo nic nie je k cloveku blizkejsie, pritomnejsie a osobnejsie ako Boh.

bola nutná
..okrem iného(spasenie atď.) aj preto lebo potom sa ľudské stalo Božským,t.j.to telo bolo zmŕtvychvstané,transformované,zbožštené,absolutizované.


[quote="pid:51047, uid:191"]bola nutná[/quote]..okrem iného(spasenie atď.) aj preto lebo potom sa ľudské stalo Božským,t.j.to telo bolo zmŕtvychvstané,transformované,zbožštené,absolutizované.

v zastoupení .....

Ale o tom zde již dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho smile


[quote="pid:51045, uid:190"]v zastoupení .....[/quote] Ale o tom zde již dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho :)

@dum:
Já to ale takhle vůbec nemyslela a nesouhlasím s tím. Je to církevní vysvětlení, což já fakt neberu.

Ježiš Kristus samozrejme síce ako Boh no v ľudskom tele

Lidské tělo samo o sobě je boží výtvor (stvoření). "Bůh v lidském těle" je jako Zeus z řeckých bájí a pověstí - a pověst onoho Dia nebyla nikterak "božská".
Táto skúsenosť... bola nutná

Nebyla nutná a Ježíš nebyl Bůh.
Ale o tomto téma není - proto se víc vyjadřovat nebudu.
Od Nastěnky jsme sklouzli někam, kde se mi nelíbí...

@dum: Já to ale takhle vůbec nemyslela a nesouhlasím s tím. Je to církevní vysvětlení, což já fakt neberu. [quote="pid:51047, uid:191"]Ježiš Kristus samozrejme síce ako Boh no v ľudskom tele[/quote] Lidské tělo samo o sobě je boží výtvor (stvoření). "Bůh v lidském těle" je jako Zeus z řeckých bájí a pověstí - a pověst onoho Dia nebyla nikterak "božská". [quote="pid:51047, uid:191"]Táto skúsenosť... bola nutná[/quote] Nebyla nutná a Ježíš nebyl Bůh. Ale o tomto téma není - proto se víc vyjadřovat nebudu. Od Nastěnky jsme sklouzli někam, kde se mi nelíbí...
Upravené 4. 1. 2022 o 16:36

To je teda blud
No jestli chceš svět vnímat optikou tureckých telenovel. Já ti v tom bránit nebudu.
zajati Němečtí vojáci u Stalingradu
neztracená úcta k životu v kombinaci s pragmatismem. Převezmeš odpovědnost za zdecimovanou půlmilionovou armádu Pauluse a vrátíš špičkový genetický materiál v řádu tisíců. To je tvůj obraz milosrdenství? Já jsem zatím ten svůj nenašel.


[quote="pid:51034, uid:312"]To je teda blud[/quote]No jestli chceš svět vnímat optikou tureckých telenovel. Já ti v tom bránit nebudu. [quote="pid:51034, uid:312"]zajati Němečtí vojáci u Stalingradu[/quote]neztracená úcta k životu v kombinaci s pragmatismem. Převezmeš odpovědnost za zdecimovanou půlmilionovou armádu Pauluse a vrátíš špičkový genetický materiál v řádu tisíců. To je tvůj obraz milosrdenství? Já jsem zatím ten svůj nenašel.

Vedi.Vini......

No jestli chceš svět vnímat optikou tureckých telenovel.
Pokud mají co říct, tak i tam. Na rozdíl od slouhy GP, sedícího a smolícího svá moudra přímo v místě koncentrace řízení a beroucího za popírání Boha, milosrdenství a lásky žold.
Ke tvé poznámce o Stalingradu se ani nebudu vyjadřovat. Skutečně nemáš páru o tom, co milosrdenství je. Přitom jsem si myslel, že je to u tebe jen taková intelektuální póza. Zřejmě jsem tě přecenil.


[quote="pid:51058, uid:190"]No jestli chceš svět vnímat optikou tureckých telenovel.[/quote]Pokud mají co říct, tak i tam. Na rozdíl od slouhy GP, sedícího a smolícího svá moudra přímo v místě koncentrace řízení a beroucího za popírání Boha, milosrdenství a lásky žold. Ke tvé poznámce o Stalingradu se ani nebudu vyjadřovat. Skutečně nemáš páru o tom, co milosrdenství je. Přitom jsem si myslel, že je to u tebe jen taková intelektuální póza. Zřejmě jsem tě přecenil.
Upravené 4. 1. 2022 o 17:06

Je to církevní vysvětlení, což já fakt neberu.
...To čo som napísal nie je vôbec cirkevné vysvetlenie.
Nebyla nutná a Ježíš nebyl Bůh.
....S týmto nesúhlasím ja.Považujem Ježiša Krista za vtedy inkarnovaného Absolútneho Boha do ľudského tela na planétu zem.Grécki,rímski,egyptskí,indickí bohovia"boží synovia -padlí."


[quote="pid:51054, uid:203"]Je to církevní vysvětlení, což já fakt neberu.[/quote]...To čo som napísal nie je vôbec cirkevné vysvetlenie. [quote="pid:51054, uid:203"]Nebyla nutná a Ježíš nebyl Bůh.[/quote]....S týmto nesúhlasím ja.Považujem Ježiša Krista za vtedy inkarnovaného Absolútneho Boha do ľudského tela na planétu zem.Grécki,rímski,egyptskí,indickí bohovia"boží synovia -padlí."

V tom je ten ohromný rozdíl. Pokud cítím spoluzodpovědnost za určitou situaci, pokud chci chránit ostatní, pak je má oběť bohulibá.
Případů takovýchto obětí bylo za poslední velké války mnoho. Třeba to, že jeden zraněný, který věděl, že by celou skupinu jen zatížil v rychlém přesunu (kterého nebyl schopný) a zemřít by mohli všichni, zůstal na místě a střílel do posledního náboje a dechu - aby ostatním poskytl čas na útěk a šanci na život.
To je přece ohromný rozdíl obětovat se takto - nebo "obětovat se" např. v soužití s opilcem a tyranem. Tím totiž nechráním nikoho, nikomu tím neprospěju a má "oběť" je naprosto marná.

Súhlas Lin. O týchto kritériách pri nahliadaní na dobro a zlo v spoločnosti som nedávno písal v inom vlákne.
Základ je sledovať, čí daným skutkom pomáham ľuďom v rozvoji, alebo napomáham degradácii.
Podľa tohto sa dá veľmi jednoducho rozpoznať, či sa obetujem alebo "obetujem". Či pomáham, alebo škodím.
Ak sa uskromňujem, aby som mohol financovať štúdium svojich detí, tak je to určite Bohumilá obeta.
Ak sa "obetujem" a zostávam v spoločnej domácnosti s notorickým opilcom, ktorý sa nechce liečiť (agresívnym alebo aj nie), pretože deti predsa potrebujú oboch rodičov, tak to nie je obeta, ale záškodníctvo, a rodič len maskuje svoju zbabelosť alebo iné slabosti, ktoré ho pútajú k tomu opilcovi aj napriek tomu, že tento stav škodí deťom a situáciu absolútne nerieši.


Obetu musí človek zvažovať svedomím aj rozumom, a posúdiť, aký postup bude pre zúčastnených prínosnejší.


PS: V lietadle pri poklese palubného tlaku, keď vypadnú k pasažierom kyslíkové masky a je výzva si ich nasadiť, tak rodičia inštinktívne nasadzujú masku najprv svojim deťom, a až nakoniec sebe. Ale podľa leteckých pravidiel má rodič najprv nasadiť masku sebe, a potom deťom. A tu sa použitie rozumu miesto inštinktívnej reakcie ukazuje správne. Veľakrát sa stáva, že kým rodič nasadí masku deťom, tak sebe už nestihne a upadne do bezvedomia. Pri dlhšom stave bez kyslíku môže to pre rodiča dopadnúť zle a deti zostanú siroty. To by sa nestalo, ak by konal podľa pravidiel. Ak nasadí masku najprv sebe, tak nehrozí, že omdlie, a môže pomerne rýchlo nasadiť masku aj deťom, takže nikomu sa nič nestane. Aj keby niektoré dieťa omdlelo, tak po nasadení masky veľmi rýchlo príde k sebe.
Preto vravím, je dôležité svedomie, ale aj rozum pre správne vyhodnotenie situácie.


[quote="pid:51024, uid:203"]V tom je ten ohromný rozdíl. Pokud cítím spoluzodpovědnost za určitou situaci, pokud chci chránit ostatní, pak je má oběť bohulibá. Případů takovýchto obětí bylo za poslední velké války mnoho. Třeba to, že jeden zraněný, který věděl, že by celou skupinu jen zatížil v rychlém přesunu (kterého nebyl schopný) a zemřít by mohli všichni, zůstal na místě a střílel do posledního náboje a dechu - aby ostatním poskytl čas na útěk a šanci na život. To je přece ohromný rozdíl obětovat se takto - nebo "obětovat se" např. v soužití s opilcem a tyranem. Tím totiž nechráním nikoho, nikomu tím neprospěju a má "oběť" je naprosto marná.[/quote] Súhlas Lin. O týchto kritériách pri nahliadaní na dobro a zlo v spoločnosti som nedávno písal v inom vlákne. **Základ je sledovať, čí daným skutkom pomáham ľuďom v rozvoji, alebo napomáham degradácii.** Podľa tohto sa dá veľmi jednoducho rozpoznať, či sa obetujem alebo "obetujem". Či pomáham, alebo škodím. Ak sa uskromňujem, aby som mohol financovať štúdium svojich detí, tak je to určite Bohumilá obeta. Ak sa "obetujem" a zostávam v spoločnej domácnosti s notorickým opilcom, ktorý sa nechce liečiť (agresívnym alebo aj nie), pretože deti predsa potrebujú oboch rodičov, tak to nie je obeta, ale záškodníctvo, a rodič len maskuje svoju zbabelosť alebo iné slabosti, ktoré ho pútajú k tomu opilcovi aj napriek tomu, že tento stav škodí deťom a situáciu absolútne nerieši. Obetu musí človek zvažovať svedomím aj rozumom, a posúdiť, aký postup bude pre zúčastnených prínosnejší. PS: V lietadle pri poklese palubného tlaku, keď vypadnú k pasažierom kyslíkové masky a je výzva si ich nasadiť, tak rodičia inštinktívne nasadzujú masku najprv svojim deťom, a až nakoniec sebe. Ale podľa leteckých pravidiel má rodič najprv nasadiť masku sebe, a potom deťom. A tu sa použitie rozumu miesto inštinktívnej reakcie ukazuje správne. Veľakrát sa stáva, že kým rodič nasadí masku deťom, tak sebe už nestihne a upadne do bezvedomia. Pri dlhšom stave bez kyslíku môže to pre rodiča dopadnúť zle a deti zostanú siroty. To by sa nestalo, ak by konal podľa pravidiel. Ak nasadí masku najprv sebe, tak nehrozí, že omdlie, a môže pomerne rýchlo nasadiť masku aj deťom, takže nikomu sa nič nestane. Aj keby niektoré dieťa omdlelo, tak po nasadení masky veľmi rýchlo príde k sebe. Preto vravím, je dôležité svedomie, ale aj rozum pre správne vyhodnotenie situácie.
Upravené 4. 1. 2022 o 21:12

Lin a Jardob
Základ je sledovať, čí daným skutkom pomáham ľuďom v rozvoji, alebo napomáham degradácii.
suhlasim Jardob, tu sa uz dostavame k teme lasky. To iste konanie niekedy laskou je inokedy nie je.
Poznamka k nevojacke Lin.
1.Vojak nema co utekat aby si zachranil zivot. Moze ustupovat na rozkaz ale Stalin tych co davali taketo rozkazy castokrat staval k muru. Netvrdim ze taka situacia co popisujes nenastala ale vojnu vyhrali nie tymto sposobom.


Lin a Jardob Základ je sledovať, čí daným skutkom pomáham ľuďom v rozvoji, alebo napomáham degradácii. suhlasim Jardob, tu sa uz dostavame k teme lasky. To iste konanie niekedy laskou je inokedy nie je. Poznamka k nevojacke Lin. 1.Vojak nema co utekat aby si zachranil zivot. Moze ustupovat na rozkaz ale Stalin tych co davali taketo rozkazy castokrat staval k muru. Netvrdim ze taka situacia co popisujes nenastala ale vojnu vyhrali nie tymto sposobom.

tento príbeh presne vystihuje situáciu na Zemi. Zároveň však vysoko vyzdvihuje mravnosť, obetu a zodpovednosť. Nastenka vidiac nezmyselnosť otcovej obety a v snahe mu aspoň trochu pomôcť, radšej sa sama obetuje. Nástenka veľmi dobre chápala, že situácii v akej sa ocitla iné východisko nemá. Keď ju našiel Mrázik, podrobil ju skúške a až potom jej spolu s bohatierom pomohol.


Dalo by sa povedať, že tento príbeh sa odohráva aj v dnešnej dobe. Hoci žijeme v informačnej dobe, veľa ľudí žije v informačnom praveku. Mravnosť, obeta, zodpovednosť. Pre niektorých neznámi alebo zabudnutý pojem. Hoci ľudia vedia ako sa môžu skončiť rôzne aktivity (napr. rôzne nepremyslené protesty) vedome ženú druhých do zjavného rizika alebo jasných problémov. Držia sa hesla ak ja, tak aj ty. A následky vidíme okolo seba dennodenne. Ale je tu aj skupina ľudí, ktorých reprezentuje Nastenka. Ľudstvo je podrobené skúške a zdá sa, že skúškou úspešne prejde. No a potom príde aj "mrázik s bohatierom".


Ešte je tu jedna rovnosť medzi Nastenkou a ľudstvom. Ako Nastenka tak aj ľudstvo nepozná a nevie, že svet, v ktorom žije môže byť lepší. Berú to ako údel a ani sa nezamýšľajú, že môže existovať aj iný svet, s inými pravidlami, podmienkami. Preto, hoci vedia, že niečo nie je v poriadku, tak nevedia identifikovať čo je zlé a ako to riešiť. Svet doslova čaká za "mrázikom a bohatierom" zakročia a vyvedú ľudstvo z tejto patálie.


tento príbeh presne vystihuje situáciu na Zemi. Zároveň však vysoko vyzdvihuje mravnosť, obetu a zodpovednosť. Nastenka vidiac nezmyselnosť otcovej obety a v snahe mu aspoň trochu pomôcť, radšej sa sama obetuje. Nástenka veľmi dobre chápala, že situácii v akej sa ocitla iné východisko nemá. Keď ju našiel Mrázik, podrobil ju skúške a až potom jej spolu s bohatierom pomohol. Dalo by sa povedať, že tento príbeh sa odohráva aj v dnešnej dobe. Hoci žijeme v informačnej dobe, veľa ľudí žije v informačnom praveku. Mravnosť, obeta, zodpovednosť. Pre niektorých neznámi alebo zabudnutý pojem. Hoci ľudia vedia ako sa môžu skončiť rôzne aktivity (napr. rôzne nepremyslené protesty) vedome ženú druhých do zjavného rizika alebo jasných problémov. Držia sa hesla ak ja, tak aj ty. A následky vidíme okolo seba dennodenne. Ale je tu aj skupina ľudí, ktorých reprezentuje Nastenka. Ľudstvo je podrobené skúške a zdá sa, že skúškou úspešne prejde. No a potom príde aj "mrázik s bohatierom". Ešte je tu jedna rovnosť medzi Nastenkou a ľudstvom. Ako Nastenka tak aj ľudstvo nepozná a nevie, že svet, v ktorom žije môže byť lepší. Berú to ako údel a ani sa nezamýšľajú, že môže existovať aj iný svet, s inými pravidlami, podmienkami. Preto, hoci vedia, že niečo nie je v poriadku, tak nevedia identifikovať čo je zlé a ako to riešiť. Svet doslova čaká za "mrázikom a bohatierom" zakročia a vyvedú ľudstvo z tejto patálie.

Nevím, jestli má smysl takhle filozofovat nad pohádkou, která sama v sobě vždy nese mravní poselství. Je vyjádřením touhy národa, obyčejných lidí, nikoli elit, po ideálu. K Nastěnce se nechci vyjadřovat a dál její příběh komplikovat. Ale k diskuzi o Bohu jen tolik: Má dvě fáze - projevenou jako hmotný svět vnímaný našimi smysly (stvořitel) a neprojevenou, slovy nepopsatelnou (když popíšete tao, už to není tao). Nemůžeme být oděleni od božské podstaty, protože jsme její součástí. Řečeno slovy Ježíše člověka: Já a on jedno jsme. Ale on je větší. Howgh!


Nevím, jestli má smysl takhle filozofovat nad pohádkou, která sama v sobě vždy nese mravní poselství. Je vyjádřením touhy národa, obyčejných lidí, nikoli elit, po ideálu. K Nastěnce se nechci vyjadřovat a dál její příběh komplikovat. Ale k diskuzi o Bohu jen tolik: Má dvě fáze - projevenou jako hmotný svět vnímaný našimi smysly (stvořitel) a neprojevenou, slovy nepopsatelnou (když popíšete tao, už to není tao). Nemůžeme být oděleni od božské podstaty, protože jsme její součástí. Řečeno slovy Ježíše člověka: Já a on jedno jsme. Ale on je větší. Howgh!

Pavel Kačer

1.89k
47
13
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept