Zahraničná politika
Rusko prerušilo dodávku plynu cez Jamal, Európe hrozia blackouty

Dodávky ruského zemného plynu do Nemecka, prostredníctvom plynovodu Jamal, dnes ráno zastavili. Znižovali sa už od soboty. Ceny plynu v Európe sa v súčasnosti pohybujú pri rekordných hodnotách.


Európe hrozia blackouty alebo sériové odstávky dodávok elektriny. Upozornil na to hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. Na Slovensko priteká ruský plyn cez Ukrajinu zatiaľ v štandardných dodávkach okolo 80 – 90 miliónov metrov kubických denne.


Prerušenie dodávok pritom podľa Kovandu prichádza v najhorší možný čas, keď v Európe chýba pre ustálené počasie produkcia elektriny z veterných elektrární a, navyše, panuje pomerne chladné počasie, ktoré dopyt po energiách zvyšuje. Francúzsko pritom z bezpečnostných dôvodov dočasne odstavuje dve jadrové elektrárne, čo je desatiny kapacity jadrových blokov v tejto krajine a Nemecko podľa zverejnených plánov koncom roka ukončí prevádzku troch svojich jadrových elektrární.


"Najmä pokiaľ v nadchádzajúcich týždňoch zasiahnu EÚ mrazy, nedajú sa rozhodne vylúčiť blackouty alebo nutnosť sériovo, región po regióne, prerušovať dodávky elektriny podnikom aj domácnostiam. Pred tým varuje napríklad Jeremy Weir, generálny riaditeľ spoločnosti Trafigura, svetovo najväčšieho nezávislého obchodníka so surovinami,“ dodal Kovanda.


https://www.ta3.com/clanok/221885/rusko-prerusilo-dodavku-plynu-cez-jamal-europe-hrozia-blackouty


Dodávky ruského zemného plynu do Nemecka, prostredníctvom plynovodu Jamal, dnes ráno zastavili. Znižovali sa už od soboty. Ceny plynu v Európe sa v súčasnosti pohybujú pri rekordných hodnotách. Európe hrozia blackouty alebo sériové odstávky dodávok elektriny. Upozornil na to hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. Na Slovensko priteká ruský plyn cez Ukrajinu zatiaľ v štandardných dodávkach okolo 80 – 90 miliónov metrov kubických denne. Prerušenie dodávok pritom podľa Kovandu prichádza v najhorší možný čas, keď v Európe chýba pre ustálené počasie produkcia elektriny z veterných elektrární a, navyše, panuje pomerne chladné počasie, ktoré dopyt po energiách zvyšuje. Francúzsko pritom z bezpečnostných dôvodov dočasne odstavuje dve jadrové elektrárne, čo je desatiny kapacity jadrových blokov v tejto krajine a Nemecko podľa zverejnených plánov koncom roka ukončí prevádzku troch svojich jadrových elektrární. "Najmä pokiaľ v nadchádzajúcich týždňoch zasiahnu EÚ mrazy, nedajú sa rozhodne vylúčiť blackouty alebo nutnosť sériovo, región po regióne, prerušovať dodávky elektriny podnikom aj domácnostiam. Pred tým varuje napríklad Jeremy Weir, generálny riaditeľ spoločnosti Trafigura, svetovo najväčšieho nezávislého obchodníka so surovinami,“ dodal Kovanda. https://www.ta3.com/clanok/221885/rusko-prerusilo-dodavku-plynu-cez-jamal-europe-hrozia-blackouty

JankA

Veľmi sa mi pozdáva jeden príspevok z náhodnej diskusie o dodávkach plynu:


Možno aj kravám svitá na lepšie časy.
Dovolia im prdieť, aby nahradili nedostatok plynu.
Do kazdej domacnosti jedna prdiaca krava a bude plynu dost!


Veľa zdravia všetkým.


Veľmi sa mi pozdáva jeden príspevok z náhodnej diskusie o dodávkach plynu: _Možno aj kravám svitá na lepšie časy. Dovolia im prdieť, aby nahradili nedostatok plynu. Do kazdej domacnosti jedna prdiaca krava a bude plynu dost!_ Veľa zdravia všetkým.

Dodávky ruského zemného plynu do Nemecka, prostredníctvom plynovodu Jamal, dnes ráno zastavili. Znižovali sa už od soboty. Ceny plynu v Európe sa v súčasnosti pohybujú pri rekordných hodnotách.

Jako obvykle, řekli A a zapomněli dodat B. Je pravda, že Gazprom dodávky přes Jamal zastavil, ale to B je, že o totéž množství zvýšil dodávku přes Severní potok 1. Takže pořád posílá nasmlouvané množství plynu.


[quote="pid:49243, uid:23"]Dodávky ruského zemného plynu do Nemecka, prostredníctvom plynovodu Jamal, dnes ráno zastavili. Znižovali sa už od soboty. Ceny plynu v Európe sa v súčasnosti pohybujú pri rekordných hodnotách.[/quote] Jako obvykle, řekli A a zapomněli dodat B. Je pravda, že Gazprom dodávky přes Jamal zastavil, ale to B je, že o totéž množství zvýšil dodávku přes Severní potok 1. Takže pořád posílá nasmlouvané množství plynu.
Upravené 21. 12. 2021 o 17:58

Putin k Jamalu. Výživné.
https://www.youtube.com/watch?v=T1X2iGrQcYE&ab_channel=%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8F%3A%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F%D0%A1%D0%A8%D0%90%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0


Putin k Jamalu. Výživné. https://www.youtube.com/watch?v=T1X2iGrQcYE&ab_channel=%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8F%3A%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F%D0%A1%D0%A8%D0%90%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Putin k Jamalu. Výživné.

Tak pro neruštináře ještě jednou, česky (snad je to to samé)


https://cz.sputniknews.com/20211223/putin-doporucil-obracet-se-kvuli-vysokym-cenam-za-plyn-na-instituce-eu-16960841.html


Reverzní tok mají na svědomí Němci, plyn posílají přes Polsko na Ukrajinu.


"Evropští spotřebitelé, kteří trpí vysokými cenami, by o tom měli vědět a mít možnost se obrátit na příslušné orgány, uvedl ruský prezident Vladimir Putin."


Neuvěřitelný.


[quote="pid:49506, uid:312"]Putin k Jamalu. Výživné.[/quote] Tak pro neruštináře ještě jednou, česky (snad je to to samé) https://cz.sputniknews.com/20211223/putin-doporucil-obracet-se-kvuli-vysokym-cenam-za-plyn-na-instituce-eu-16960841.html Reverzní tok mají na svědomí Němci, plyn posílají přes Polsko na Ukrajinu. "Evropští spotřebitelé, kteří trpí vysokými cenami, by o tom měli vědět a mít možnost se obrátit na příslušné orgány, uvedl ruský prezident Vladimir Putin." Neuvěřitelný.

Kyjev v šialenstve! Putin o plynovej KRÍZE na Ukrajine a v Európe.


Video


Kyjev v šialenstve! Putin o plynovej KRÍZE na Ukrajine a v Európe. [Video](https://youtu.be/T1X2iGrQcYE "Video")
1.63k
6
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept