Zahraničná politika
Anglický súd povolil Assangeovo vydanie do Spojených štátov

Anglický súd povolil Assangeovo vydanie do Spojených štátov


Najvyšší súd Anglicka a Walesu povolil vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov. Píše o tom agentúra Reuters


Súd tak vyhovel odvolacej žiadosti Washingtonu, ktorý sa pokúsil napadnúť predchádzajúce rozhodnutie o zákaze vydávania. Vyhlásila ho sudkyňa Ústredného trestného súdu v Londýne Vanessa Baraitserová 4. januára 2021.


Podľa sudcu Timothyho Holroyda Spojené štáty poskytli Spojenému kráľovstvu balík záruk týkajúcich sa podmienok zadržiavania Assangea v Amerike.


Londýnsky odvolací súd zároveň podľa agentúry TASS vrátil prípad vydania na Westminsterský súd. Assangeovi právnici môžu napadnúť rozhodnutie Najvyššieho súdu v Londýne.


V júli súd zbavil Assangea ekvádorského občianstva, ktoré dostal v roku 2018. V roku 2019 americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo voči novinárovi 18 obvinení, v prípade vydania do Spojených štátov mu hrozí 175 rokov väzenia. Bývalý americký prezident Donald Trump sľúbil, že Assangeovi udelí milosť, ak mu povie, kto mu v roku 2016 dal texty listov z napadnutých serverov Demokratickej strany.
https://lenta.ru/news/2021/12/10/extradition/


Anglický súd povolil Assangeovo vydanie do Spojených štátov Najvyšší súd Anglicka a Walesu povolil vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov. Píše o tom agentúra Reuters Súd tak vyhovel odvolacej žiadosti Washingtonu, ktorý sa pokúsil napadnúť predchádzajúce rozhodnutie o zákaze vydávania. Vyhlásila ho sudkyňa Ústredného trestného súdu v Londýne Vanessa Baraitserová 4. januára 2021. Podľa sudcu Timothyho Holroyda Spojené štáty poskytli Spojenému kráľovstvu balík záruk týkajúcich sa podmienok zadržiavania Assangea v Amerike. Londýnsky odvolací súd zároveň podľa agentúry TASS vrátil prípad vydania na Westminsterský súd. Assangeovi právnici môžu napadnúť rozhodnutie Najvyššieho súdu v Londýne. V júli súd zbavil Assangea ekvádorského občianstva, ktoré dostal v roku 2018. V roku 2019 americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo voči novinárovi 18 obvinení, v prípade vydania do Spojených štátov mu hrozí 175 rokov väzenia. Bývalý americký prezident Donald Trump sľúbil, že Assangeovi udelí milosť, ak mu povie, kto mu v roku 2016 dal texty listov z napadnutých serverov Demokratickej strany. https://lenta.ru/news/2021/12/10/extradition/
138
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept