Ekonomika
Masakr na trhu s energiemi. Chystejte si peněženky, naděje na obrat není

Změna informačního pole, vedoucí k vystoupení z EU
Doporučuji si přečíst ten článek a pak i diskuzi.


Ceny elektřiny i plynu lámou nové, dosud nepředstavitelné rekordy. Energie budou v příštích měsících dražší, než se čekalo. Zasáhne to všechny.


Článek
Emisní povolenky tento týden překonaly nový cenový rekord, padla hranice 90 eur za tunu oxidu uhličitého v ovzduší. Od začátku roku jsou povolenky na trojnásobku.


Taková čísla nikdo nečekal. „Byl jsem přesvědčen, že trh si najde rovnováhu někde na 50 eurech za povolenku, pak na 70 eurech. Ale dneska jsme na 90 a může to jít výš,“ říká analytik skupiny Sev.en Energy Radek Jirků. Stovka může padnout ještě letos. A například analytik Lawson Steele z hamburského bankovního domu Berenberg tvrdí, že cena povolenky do konce roku vystoupá až na 110 eur za tunu emisí.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-masakr-na-trhu-s-energiemi-chystejte-si-penezenky-nadeje-na-obrat-neni-183049


Čtenáři se rychle zorientovali v tématu, kdo jím chce brát peníze z peněženek.


Změna informačního pole, vedoucí k vystoupení z EU Doporučuji si přečíst ten článek a pak i diskuzi. Ceny elektřiny i plynu lámou nové, dosud nepředstavitelné rekordy. Energie budou v příštích měsících dražší, než se čekalo. Zasáhne to všechny. Článek Emisní povolenky tento týden překonaly nový cenový rekord, padla hranice 90 eur za tunu oxidu uhličitého v ovzduší. Od začátku roku jsou povolenky na trojnásobku. Taková čísla nikdo nečekal. „Byl jsem přesvědčen, že trh si najde rovnováhu někde na 50 eurech za povolenku, pak na 70 eurech. Ale dneska jsme na 90 a může to jít výš,“ říká analytik skupiny Sev.en Energy Radek Jirků. Stovka může padnout ještě letos. A například analytik Lawson Steele z hamburského bankovního domu Berenberg tvrdí, že cena povolenky do konce roku vystoupá až na 110 eur za tunu emisí. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-masakr-na-trhu-s-energiemi-chystejte-si-penezenky-nadeje-na-obrat-neni-183049 Čtenáři se rychle zorientovali v tématu, kdo jím chce brát peníze z peněženek.
Upravené 22. 2. 2022 o 08:34

Nord Stream-2 Moskva už nepotřebuje, už dostala zaplaceno
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nord-stream-2-moskva-uz-nepotrebuje-uz-dostala-zaplaceno/


"V případě plynovodu, který se stal největší geopolitickou porážkou Spojených států spolu s Afghánistánem, jde především o pochopení, že nejde o ruský projekt, jak křičí jeho odpůrci, ale o projekt evropský.


Rusko je ve skutečnosti pouze vykonavatelem, i když na sebe vzalo rizika vlastnictví ropovodu. Projekt je nezbytný především pro Evropany, kteří chtějí získat levné energetické zdroje.


Gazprom dříve poznamenal, že výstavba Nord Streamu 2 stála 9,5 miliardy dolarů, přičemž polovinu z toho zaplatili evropští investoři. Takže ruská společnost utratila za plynovod necelých 5 miliard dolarů ze svých vlastních peněz.


Nadměrné zisky Gazpromu v roce 2021 však tyto náklady více než kompenzují. Průměrné roční náklady na vývoz plynu Evropanům se letos budou pohybovat kolem 550 dolarů za 1000 metrů krychlových.


To je více než třikrát více než v roce 2020, kde toto číslo činilo 143 dolarů za tisíc metrů krychlových, a více než dvakrát více než v letech 2019 a 2018, kde byly ceny 221 a 224 dolarů.


Objemy prodeje ruského plynu mezitím zůstaly zhruba stejné. To znamená, že zisky Gazpromu z prodeje plynu, které v roce 2019 činily 41,63 miliardy dolarů, se v roce 2021 minimálně zdvojnásobí."


"Rusko nebude muset platit „nepřijatelnou cenu“, Evropa už vše zaplatila."


**Nord Stream-2 Moskva už nepotřebuje, už dostala zaplaceno** https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nord-stream-2-moskva-uz-nepotrebuje-uz-dostala-zaplaceno/ "V případě plynovodu, který se stal největší geopolitickou porážkou Spojených států spolu s Afghánistánem, jde především o pochopení, že nejde o ruský projekt, jak křičí jeho odpůrci, ale o projekt evropský. Rusko je ve skutečnosti pouze vykonavatelem, i když na sebe vzalo rizika vlastnictví ropovodu. Projekt je nezbytný především pro Evropany, kteří chtějí získat levné energetické zdroje. Gazprom dříve poznamenal, že výstavba Nord Streamu 2 stála 9,5 miliardy dolarů, přičemž polovinu z toho zaplatili evropští investoři. Takže ruská společnost utratila za plynovod necelých 5 miliard dolarů ze svých vlastních peněz. Nadměrné zisky Gazpromu v roce 2021 však tyto náklady více než kompenzují. Průměrné roční náklady na vývoz plynu Evropanům se letos budou pohybovat kolem 550 dolarů za 1000 metrů krychlových. To je více než třikrát více než v roce 2020, kde toto číslo činilo 143 dolarů za tisíc metrů krychlových, a více než dvakrát více než v letech 2019 a 2018, kde byly ceny 221 a 224 dolarů. Objemy prodeje ruského plynu mezitím zůstaly zhruba stejné. To znamená, že zisky Gazpromu z prodeje plynu, které v roce 2019 činily 41,63 miliardy dolarů, se v roce 2021 minimálně zdvojnásobí." **"Rusko nebude muset platit „nepřijatelnou cenu“, Evropa už vše zaplatila."**

Polopatisticky vysvetlené príčiny a trvanie inflácie (mechanizmus tvorby peňazí je stý krát zopakovaný), aj toho, čo nás čaká v blízkej budúcnosti:


https://www.youtube.com/watch?v=D0psn3O-Kdg


Polopatisticky vysvetlené príčiny a trvanie inflácie (mechanizmus tvorby peňazí je stý krát zopakovaný), aj toho, čo nás čaká v blízkej budúcnosti: https://www.youtube.com/watch?v=D0psn3O-Kdg
Upravené 11. 12. 2021 o 16:25

Nedávno jsem na KOB fóru dával k tématu článek:
https://kob-forum.eu/page/2/
Kdo ovládá českou energetiku? Aneb, co ji možná netušil občane
Takže jsem občany podcenil, tuší a to je dobře.


Napadá mě, zda nejnovější dáreček EU v podobě růstu cen emisních povolenek, zcela náhodou (jak jinak) nesouvisí s jednáním Bidena a Putina. Londýn se dostal do totální izolace a čím víc je jasné, že kontinentální Evropa bude spolupracovat s Ruskem (včetně Německa a Francie), tím víc podněcují svojí agenturu v EU centrále, ale i jednotlivých státech, k sabotážím všeho druhu. Když musí odtáhnout, zakládají požáry kde se dá - taktika spálené země.


Nedávno jsem na KOB fóru dával k tématu článek: https://kob-forum.eu/page/2/ **Kdo ovládá českou energetiku? Aneb, co ji možná netušil občane** Takže jsem občany podcenil, tuší a to je dobře. Napadá mě, zda nejnovější dáreček EU v podobě růstu cen emisních povolenek, zcela náhodou (jak jinak) nesouvisí s jednáním Bidena a Putina. Londýn se dostal do totální izolace a čím víc je jasné, že kontinentální Evropa bude spolupracovat s Ruskem (včetně Německa a Francie), tím víc podněcují svojí agenturu v EU centrále, ale i jednotlivých státech, k sabotážím všeho druhu. Když musí odtáhnout, zakládají požáry kde se dá - taktika spálené země.

"Chystejte si peněženky, naděje na obrat není"


Hloupý to titulek článku na seznam.cz. Naděje je, ale museli bychom pro to něco udělat...


"Chystejte si peněženky, naděje na obrat není" Hloupý to titulek článku na seznam.cz. Naděje je, ale museli bychom pro to něco udělat...
Upravené 11. 12. 2021 o 21:44

Vitásková dělá jasno: Nátlak z EU na elektroauta? Ne kvůli ekologii! Dukovany bez Rosatomu? Toto hrozí. Energie? Čeká nás peklo
Vitásková celkem tvrdě a jasně
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vitaskova-dela-jasno-Natlak-z-EU-na-elektroauta-Ne-kvuli-ekologii-Dukovany-bez-Rosatomu-Toto-hrozi-Energie-Ceka-nas-peklo-686333


**Vitásková dělá jasno: Nátlak z EU na elektroauta? Ne kvůli ekologii! Dukovany bez Rosatomu? Toto hrozí. Energie? Čeká nás peklo** Vitásková celkem tvrdě a jasně https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vitaskova-dela-jasno-Natlak-z-EU-na-elektroauta-Ne-kvuli-ekologii-Dukovany-bez-Rosatomu-Toto-hrozi-Energie-Ceka-nas-peklo-686333

Vitásková celkem tvrdě a jasně

"Jedno z prvních opatření je postavení národní legislativy nad zákony evropské. Je to první, zásadní krok k nápravě směřování a k záchraně energetického sektoru i v České republice. Každý stát Evropské unie musí mít své národní zájmy na prvním místě, pak může být silná Evropa."


"Česká republika v plném rozsahu elektřinu vyváží. Pak ji pro vlastní spotřebu nakupujeme za podstatně vyšší cenu na burze. Je to nesmysl daný pravidly evropského energetického trhu. I to můžeme změnit. Ponechávat si elektřinu pro vlastní spotřebu a teprve přebytky prodávat na burzu, do zahraničí."
Stejně tak to je s emisními povolenkami. Musíme sami říci dost spekulativním obchodům, teď chráníme národní zájmy. Opět budou hlasy, že to nejde. Jsem si naprosto jista, že to jde. Jen se k tomu musí najít odvaha, politická vůle a upřednostnění národních zájmu. Tento způsob obchodu s novodobými odpustky, které se s povolenkami odehrávají již řadu let, se musí bezodkladně ukončit.


"Správné není vyřazovat dokonce před soutěží uchazeče jako je Rosatom. Ať se nám to líbí, nebo ne, je to firma, která má světový primát ve výstavbě těchto energetických zdrojů a vlastní špičkové technologie. Nebudeme-li závislí na Rusku, jak se politici domnívají, tak budeme závislí na někom jiném.
Navíc reaktor, který potřebujeme, a je v zadání tendru, neumí nikdo jiný vyrobit."


Vitásková se jasně přihlásila k obhajobě národních zájmů. Zbývá pouze vstoupit do politiky a zapojit se do boje, že na to má, to prokázala.


[quote="pid:47924, uid:101"]Vitásková celkem tvrdě a jasně[/quote] "Jedno z prvních opatření je postavení národní legislativy nad zákony evropské. Je to první, zásadní krok k nápravě směřování a k záchraně energetického sektoru i v České republice. Každý stát Evropské unie musí mít své národní zájmy na prvním místě, pak může být silná Evropa." "Česká republika v plném rozsahu elektřinu vyváží. Pak ji pro vlastní spotřebu nakupujeme za podstatně vyšší cenu na burze. Je to nesmysl daný pravidly evropského energetického trhu. I to můžeme změnit. Ponechávat si elektřinu pro vlastní spotřebu a teprve přebytky prodávat na burzu, do zahraničí." Stejně tak to je s emisními povolenkami. Musíme sami říci dost spekulativním obchodům, teď chráníme národní zájmy. Opět budou hlasy, že to nejde. Jsem si naprosto jista, že to jde. Jen se k tomu musí najít odvaha, politická vůle a upřednostnění národních zájmu. Tento způsob obchodu s novodobými odpustky, které se s povolenkami odehrávají již řadu let, se musí bezodkladně ukončit. "Správné není vyřazovat dokonce před soutěží uchazeče jako je Rosatom. Ať se nám to líbí, nebo ne, je to firma, která má světový primát ve výstavbě těchto energetických zdrojů a vlastní špičkové technologie. Nebudeme-li závislí na Rusku, jak se politici domnívají, tak budeme závislí na někom jiném. Navíc reaktor, který potřebujeme, a je v zadání tendru, neumí nikdo jiný vyrobit." Vitásková se jasně přihlásila k obhajobě národních zájmů. Zbývá pouze vstoupit do politiky a zapojit se do boje, že na to má, to prokázala.

Vitáskové držím palce dlouhodobě. Pokud vím, zatím se ještě neodkopala jako Lipovská nebo Peková. Snad nezklame.


Vitáskové držím palce dlouhodobě. Pokud vím, zatím se ještě neodkopala jako Lipovská nebo Peková. Snad nezklame.

JabiPun: Jak se odkopala Peková? Nezaznamenala jsem...


JabiPun: Jak se odkopala Peková? Nezaznamenala jsem...

Švýcarskou demokracií (a Lipovská volným blokemú. Ale to jsme mimo téma.


Švýcarskou demokracií (a Lipovská volným blokemú. Ale to jsme mimo téma.

pravděpodobně z nevědomosti a s dobrými úmysly


Já si myslím to samé. Nevědomost a nechápání v mých očích nejsou žádnou omlouvou, v politice už vůbec ne. Uvidíme, jak se bude profilovat dál.


[quote="pid:48041, uid:292"]pravděpodobně z nevědomosti a s dobrými úmysly[/quote] Já si myslím to samé. Nevědomost a nechápání v mých očích nejsou žádnou omlouvou, v politice už vůbec ne. Uvidíme, jak se bude profilovat dál.
Upravené 13. 12. 2021 o 09:59

S. Peková je odborníčka v niektorých veciach.
Nikto nie je dokonalý vo všetkom.
Ide o to, na čo konkrétne je kto použiteľný.
I v politike.


Ostatne preto treba po definovaní spoločného cieľa (resp. koncepcie)
a protodialektickej metodiky (prediktor-korektor) jeho/jej dosahovania
okamžite formovať funkčný kolektívny intelekt,
ktorý do veľkej miery kompenzuje potenciálne chyby jednotlivcov.


Riadiť by mal ale v 21. storočí vedieť každý občan.
Inak je funkčná demokracia nemožná a automaticky nevyhnutne menená
na jednu z najstrašnejších a najefektívnejších foriem totalít.
Na to upozorňoval už Sókratés.


Politika je riadenie, ktoré musí byť uskutočňované
v čo najširšom fundovanom konkurenčnom prostredí a nie v monopolnom.
Inak dotyčný vedúci vždy podľahne prsteňu moci.


Tak, ako musí poznať ten, kto chce riadiť auto,
pravidlá cestnej premávky.
Pokiaľ táto podmienka nie je splnená,
sú hrubé chyby nevyhnutné (štatisticky pravdepodobnostne predurčené).


Názory neznalých aspoň základov sociologickej mechaniky
sú v praktickej politike väčšinou irelevantné skoro tak,
ako názory narkomana.
Pokus o cielené formovanie funkčného kolektívneho intelektu z takýchto "buniek" (nepoužiteľného východzieho materiálu) je odsúdený na neúspech.


Celkový prínos S. Pekovej zatiaľ ale v danej situácii
asi rozhodne prevažuje jej chyby.
Keby však poznala aspoň interdisciplinárny pojmový aparát riadenia,
nebola by sa chytila do asociálnymi inžiniermi preventívne prednastavených pascí.


S. Peková je odborníčka v niektorých veciach. Nikto nie je dokonalý vo všetkom. Ide o to, na čo konkrétne je kto použiteľný. I v politike. Ostatne preto treba po definovaní spoločného cieľa (resp. koncepcie) a protodialektickej metodiky (prediktor-korektor) jeho/jej dosahovania okamžite formovať funkčný kolektívny intelekt, ktorý do veľkej miery kompenzuje potenciálne chyby jednotlivcov. Riadiť by mal ale v 21. storočí vedieť každý občan. Inak je funkčná demokracia nemožná a automaticky nevyhnutne menená na jednu z najstrašnejších a najefektívnejších foriem totalít. Na to upozorňoval už Sókratés. Politika je riadenie, ktoré musí byť uskutočňované v čo najširšom fundovanom konkurenčnom prostredí a nie v monopolnom. Inak dotyčný vedúci vždy podľahne prsteňu moci. Tak, ako musí poznať ten, kto chce riadiť auto, pravidlá cestnej premávky. Pokiaľ táto podmienka nie je splnená, sú hrubé chyby nevyhnutné (štatisticky pravdepodobnostne predurčené). Názory neznalých aspoň základov sociologickej mechaniky sú v praktickej politike väčšinou irelevantné skoro tak, ako názory narkomana. Pokus o cielené formovanie funkčného kolektívneho intelektu z takýchto "buniek" (nepoužiteľného východzieho materiálu) je odsúdený na neúspech. Celkový prínos S. Pekovej zatiaľ ale v danej situácii asi rozhodne prevažuje jej chyby. Keby však poznala aspoň interdisciplinárny pojmový aparát riadenia, nebola by sa chytila do asociálnymi inžiniermi preventívne prednastavených pascí.
Upravené 13. 12. 2021 o 20:26

Jen pro informaci.


Příští rok u nás na firmě máme spolupracovat na rekonstrukci kotlů v teplárnách (elektrárnách) - celkem 3 ks kotlů a každý na jiné palivo


  • 1 na plyn
  • 1 na uhlí
  • 1 na štěpku

Kotle na štěpku nikdy nejsou 100% štěpka (zapalují se plynem).


Takže snad ti papaláši s uhlím i plynem u nás i nadále počítají.


Jen pro informaci. Příští rok u nás na firmě máme spolupracovat na rekonstrukci kotlů v teplárnách (elektrárnách) - celkem 3 ks kotlů a každý na jiné palivo - 1 na plyn - 1 na uhlí - 1 na štěpku Kotle na štěpku nikdy nejsou 100% štěpka (zapalují se plynem). Takže snad ti papaláši s uhlím i plynem u nás i nadále počítají.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skoncil-dalsi-dodavatel-elektriny-a-plynu-microenergy-mela-stovky-klientu-40381086


ERÚ v režimu DPI: tak to je gól. Rozklad českého státu v jeho současné podobě a věřím, že i systému, nabírá na obrátkách. Rok 2022 bude samá "sranda".


https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skoncil-dalsi-dodavatel-elektriny-a-plynu-microenergy-mela-stovky-klientu-40381086 ERÚ v režimu DPI: tak to je gól. Rozklad českého státu v jeho současné podobě a věřím, že i systému, nabírá na obrátkách. Rok 2022 bude samá "sranda".
Upravené 14. 12. 2021 o 14:51

Tak mě dneska "pozdravoval" ČEZ a poslal mi - možná jako dárek k Vánocům - nový ceník elektřiny. Prý je ještě "příznivý", neb ČEZ dělal, co mohl, ale musí přistoupit na zvýšení, neb se zvedly ceny surovin a několikanásobně se zvedla světová poptávka.
No a já jsem z toho nějaká zmatená... Však si elektřinu vyrábíme a ještě vyvážíme přebytky. Co jsem se koukala na statistiku, nejvíce EE vyrábíme v tepelných elektrárnách. Zdražují snad u nás EE povolenky? Mě přece nemusí zajímat, že se zvedla světová poptávka, když u nás nepřibylo odběratelů EE, aby nám nestačila.
Já se ptám vážně, protože to opravdu nevím. A chci se dopídit, jestli je nějaký opravdový důvod - či jde jen o "nařízení EU". My přece uvnitř státu - pro vlastní potřebu - nemusíme zavádět "světové" ceny!
A že nejsou zrovna malé a že se tímto vracíme v čase do doby před elektrifikací - to je zřejmé. Ceny jsou zhruba dvojnásobek současných. ČEZ má různě tarify, ale to zdražení je cca stejné u všech. Např.: současná cena - 2,024 Kč, nová 3,703 Kč. Nahoru šel i tzv. nízký tarif, jehož cena se už téměř vyrovná tarifu normálnímu.
Děkuju předem za objasnění jiných možných důvodů, než jsou ty povolenky a "nařízení EU". Ty povolenky se také dají řešit, Polsko už oznámilo, že pokud je EU za těchto okolností nepozastaví, odmítají je a nebudou je platit.
Jo - našla jsem si na wiki, že máme několik elektráren na plyn, takže... Pokud zde je část důvodu, pak by měli ty zvýšené náklady naúčtovat "našim milým rusofóbum" typu Pepek Vyskoč či hřib-kolář.


Tak mě dneska "pozdravoval" ČEZ a poslal mi - možná jako dárek k Vánocům - nový ceník elektřiny. Prý je ještě "příznivý", neb ČEZ dělal, co mohl, **ale musí přistoupit na zvýšení, neb se zvedly ceny surovin a několikanásobně se zvedla světová poptávka.** No a já jsem z toho nějaká zmatená... Však si elektřinu vyrábíme a ještě vyvážíme přebytky. Co jsem se koukala na statistiku, nejvíce EE vyrábíme v tepelných elektrárnách. **Zdražují snad u nás EE povolenky?** Mě přece nemusí zajímat, že se zvedla světová poptávka, když u nás nepřibylo odběratelů EE, aby nám nestačila. Já se ptám vážně, protože to opravdu nevím. A chci se dopídit, jestli je nějaký opravdový důvod - či jde jen o "nařízení EU". My přece uvnitř státu - pro vlastní potřebu - nemusíme zavádět "světové" ceny! A že nejsou zrovna malé a že se tímto vracíme v čase do doby před elektrifikací - to je zřejmé. Ceny jsou zhruba dvojnásobek současných. ČEZ má různě tarify, ale to zdražení je cca stejné u všech. Např.: současná cena - 2,024 Kč, nová 3,703 Kč. Nahoru šel i tzv. nízký tarif, jehož cena se už téměř vyrovná tarifu normálnímu. Děkuju předem za objasnění jiných možných důvodů, než jsou ty povolenky a "nařízení EU". Ty povolenky se také dají řešit, Polsko už oznámilo, že pokud je EU za těchto okolností nepozastaví, odmítají je a nebudou je platit. Jo - našla jsem si na wiki, že máme několik elektráren na plyn, takže... Pokud zde je část důvodu, pak by měli ty zvýšené náklady naúčtovat "našim milým rusofóbum" typu Pepek Vyskoč či hřib-kolář.

@Lin Přečti si ten dopis pořádně ... najdeš tam formulaci, že musí zdražit, protože elektřinu pro nás nakupují na burze.
ČEZ vyrábí a musí dát vše na burzu. Dopis ti poslal "ČEZ distribuce". To je pouze dceřinná firma, nikoliv ta samá ... a ta tu elektřinu musí sama na té burze koupit.

Cena emisní povolenky je u nás stejná jako ve zbytku Evropy.


@Lin Přečti si ten dopis pořádně ... najdeš tam formulaci, že musí zdražit, protože elektřinu pro nás nakupují na burze. ČEZ vyrábí a musí dát vše na burzu. Dopis ti poslal "ČEZ distribuce". To je pouze dceřinná firma, nikoliv ta samá ... a ta tu elektřinu musí sama na té burze koupit. Cena emisní povolenky je u nás stejná jako ve zbytku Evropy.

Tohle teprve bude masakr .... https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/evropska-komise-evropska-unie-ekologie-plan.A211215_133158_eko-zahranicni_kou


Ještě tedy máme pár let na vystoupení z EU, ale vzhledem k délce procesu vystoupení je čas začít to připravovat.


Tohle teprve bude masakr .... https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/evropska-komise-evropska-unie-ekologie-plan.A211215_133158_eko-zahranicni_kou Ještě tedy máme pár let na vystoupení z EU, ale vzhledem k délce procesu vystoupení je čas začít to připravovat.

najdeš tam formulaci, že musí zdražit, protože elektřinu pro nás nakupují na burze.

No ano, to tam je - dokonce i ty povolenky - ale právě z toho jsem zmatená. Proč musím kupovat svou vlastní elektřinu na burze? To jako - vyrobím, za pakatel vše prodám na burzu a pak za těžký peníz kupuju, co potřebuju? Nevěřím, že je možné páchat takové zvěrstvo. Odjakživa - co svět světem stojí - se prodávaly jen přebytky.


[quote="pid:48439, uid:388"]najdeš tam formulaci, že musí zdražit, protože elektřinu pro nás nakupují na burze.[/quote] No ano, to tam je - dokonce i ty povolenky - ale právě z toho jsem zmatená. **Proč musím kupovat svou vlastní elektřinu na burze?** To jako - vyrobím, za pakatel vše prodám na burzu a pak za těžký peníz kupuju, co potřebuju? Nevěřím, že je možné páchat takové zvěrstvo. **Odjakživa - co svět světem stojí - se prodávaly jen přebytky.**
Upravené 15. 12. 2021 o 20:17

Proč musím kupovat svou vlastní elektřinu na burze?
Protože EU.


[quote="pid:48444, uid:203"]Proč musím kupovat svou vlastní elektřinu na burze?[/quote]Protože EU.

Protože EU.

No ale... to jsem nejspíš žila v bludu. Myslela jsem si, že přebytky na burzách nakupují jen ty společnosti, co nevlastní rozvodnou soustavu a ani nic nevyrábějí. Tj. - myslela jsem si, že na burze se obchoduje s přebytky EE.


[quote="pid:48445, uid:312"]Protože EU.[/quote] No ale... to jsem nejspíš žila v bludu. Myslela jsem si, že přebytky na burzách nakupují jen ty společnosti, co nevlastní rozvodnou soustavu a ani nic nevyrábějí. Tj. - myslela jsem si, že na burze se obchoduje s přebytky EE.

No ale... to jsem nejspíš žila v bludu. Myslela jsem si, že přebytky na burzách nakupují jen ty společnosti, co nevlastní rozvodnou soustavu a ani nic nevyrábějí. Tj. - myslela jsem si, že na burze se obchoduje s přebytky EE.

V tomhle přesvědčení žije většina lidiček. Jenže je to bohužel tak, že ČEZ a.s. nejprve vše prodá na EU burze a potom si to ČEZ Prodej za burzovní patřičně navýšenou cenu musí znova koupit, aby mohl prodat CZ zákazníkům.
Je to loupež na občanech našeho státu, to je jasné. Nejprve si to tu vlastníma rukama (převážně za socialismu) vybudovali a teď je bude EU přes elektřinu řízeně ožebračovat. Možná, až vystoupí cena dostatečně vysoko, tak budou někteří bez elektriky.


[quote="pid:48447, uid:203"]No ale... to jsem nejspíš žila v bludu. Myslela jsem si, že přebytky na burzách nakupují jen ty společnosti, co nevlastní rozvodnou soustavu a ani nic nevyrábějí. Tj. - myslela jsem si, že na burze se obchoduje s přebytky EE.[/quote] V tomhle přesvědčení žije většina lidiček. Jenže je to bohužel tak, že ČEZ a.s. nejprve vše prodá na EU burze a potom si to ČEZ Prodej za burzovní patřičně navýšenou cenu musí znova koupit, aby mohl prodat CZ zákazníkům. Je to loupež na občanech našeho státu, to je jasné. Nejprve si to tu vlastníma rukama (převážně za socialismu) vybudovali a teď je bude EU přes elektřinu řízeně ožebračovat. Možná, až vystoupí cena dostatečně vysoko, tak budou někteří bez elektriky.

Je to loupež na občanech našeho státu,

Burane, moc děkuji za ten vysvětlující článek. Nějak mi to uteklo a ten dopis k nám na vystrkov dorazil až dneska - takže jsem si to začala rovnat v hlavě až dnes.
Jsem z toho dokonale otrávená a říkám si, že přece je proti přírodě a lidskosti cosi tak otrokářského jako EU poslouchat. Navíc za situace, o které píšeš ty = že celá rozvodná síť včetně elektráren byla budovaná za socíku a pro potřeby nás všech v naší zemi - ne pro potřeby Němců nebo Francouzů.
A že cena ještě poroste? Na to vem jed, protože mít v rukách takový skvělý bič a nevyužít ho - to přece úředník brusele nikdy neudělá. A já bych si moc přála, aby se co nejvíc zotročených států konečně vzepřelo a tomu bruseli by zůstaly jen jeho vlastní ruce a zdroje.
Díky i Jurovi - že mě navedl na vysvětlující článek - a díky i Rusofilovi.


[quote="pid:48452, uid:177"]Je to loupež na občanech našeho státu,[/quote] Burane, moc děkuji za ten vysvětlující článek. Nějak mi to uteklo a ten dopis k nám na vystrkov dorazil až dneska - takže jsem si to začala rovnat v hlavě až dnes. Jsem z toho dokonale otrávená a říkám si, že přece je proti přírodě a lidskosti cosi tak otrokářského jako EU poslouchat. Navíc za situace, o které píšeš ty = že celá rozvodná síť včetně elektráren byla budovaná za socíku a pro potřeby nás všech v naší zemi - **ne pro potřeby Němců nebo Francouzů.** A že cena ještě poroste? Na to vem jed, protože mít v rukách takový skvělý bič a nevyužít ho - to přece úředník brusele nikdy neudělá. A já bych si moc přála, aby se co nejvíc zotročených států konečně vzepřelo a tomu bruseli by zůstaly jen jeho vlastní ruce a zdroje. Díky i Jurovi - že mě navedl na vysvětlující článek - a díky i Rusofilovi.
Upravené 15. 12. 2021 o 21:04

Prosim Vás, poradíte mi, co v mém případě udělat jako nejlepší krok? Končí mi fixace elektřiny u Innogy 2.1.2022. Ta smlouva byla na tři roky. Po vypršení smlouvy automaticky pokračuje 2 letá fixace s programem Garance24. A já teď fakt netuším, co udělat, aby to naši rodinu finančně nesežralo. Prosím někoho, kdo v tomhle umí chodit, o pomoc. Dnes jsem se podíval na kurzy.cz na cenu elektřiny a je to katastrofa. Posuďte sami. Proti třem měsícům zpět vzestup elektřiny o 93%, což je masakr...
https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/1MWh-eur-3-mesice
Děkuji předem.


Prosim Vás, poradíte mi, co v mém případě udělat jako nejlepší krok? Končí mi fixace elektřiny u Innogy 2.1.2022. Ta smlouva byla na tři roky. Po vypršení smlouvy automaticky pokračuje 2 letá fixace s programem Garance24. A já teď fakt netuším, co udělat, aby to naši rodinu finančně nesežralo. Prosím někoho, kdo v tomhle umí chodit, o pomoc. Dnes jsem se podíval na kurzy.cz na cenu elektřiny a je to katastrofa. Posuďte sami. Proti třem měsícům zpět vzestup elektřiny o 93%, což je masakr... https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/1MWh-eur-3-mesice Děkuji předem.

Jsem z toho dokonale otrávená a říkám si, že přece je proti přírodě a lidskosti cosi tak otrokářského jako EU poslouchat.


Souhlasím. Ale zatím se ještě asi nemáme tak zle, abychom zvedli zadky a začali s tím něco dělat. Občan je plně zaměstnán covidem a na ostatní nemá kapacitu. Těch EU nařízení a "eko" regulací přibývá jako hub po dešti a všechny proti budoucnosti Evropy...
Tak nevím, kdo ty panáky v Bruselu úkoluje. Nejspíš někdo, kdo se od EU předem včas odpojil a teď tu potřebuje vyvolat nepokoje, chaos, bídu...


[quote="pid:48458, uid:203"]Jsem z toho dokonale otrávená a říkám si, že přece je proti přírodě a lidskosti cosi tak otrokářského jako EU poslouchat.[/quote] Souhlasím. Ale zatím se ještě asi nemáme tak zle, abychom zvedli zadky a začali s tím něco dělat. Občan je plně zaměstnán covidem a na ostatní nemá kapacitu. Těch EU nařízení a "eko" regulací přibývá jako hub po dešti a všechny proti budoucnosti Evropy... Tak nevím, kdo ty panáky v Bruselu úkoluje. Nejspíš někdo, kdo se od EU předem včas odpojil a teď tu potřebuje vyvolat nepokoje, chaos, bídu...

Dnes jsem se podíval na kurzy.cz na cenu elektřiny a je to katastrofa.
Neřekl jsi, na co elektřinu používáš.


[quote="pid:48461, uid:19"]Dnes jsem se podíval na kurzy.cz na cenu elektřiny a je to katastrofa.[/quote]Neřekl jsi, na co elektřinu používáš.

Mám tarif D45d (už tu byl od minulých majitelů), jistič 25A 3 fáze. Doposud to bylo výhodné díky nízkému tarifu skoro po celý den. Jinak ale topíme dřevem a vaříme na PB, občas v mezidobí přitápíme v koupelně elektrickým ventilátorem, když se ještě nevyplatí zatopit v kamnech. Skoro všude svítí LEDky. 3f bych si rád nechal, chceme rekonstruovat a žena si přeje indukční vařič. Tak teď babo raď. :-)


Mám tarif D45d (už tu byl od minulých majitelů), jistič 25A 3 fáze. Doposud to bylo výhodné díky nízkému tarifu skoro po celý den. Jinak ale topíme dřevem a vaříme na PB, občas v mezidobí přitápíme v koupelně elektrickým ventilátorem, když se ještě nevyplatí zatopit v kamnech. Skoro všude svítí LEDky. 3f bych si rád nechal, chceme rekonstruovat a žena si přeje indukční vařič. Tak teď babo raď. :-)

A já teď fakt netuším, co udělat, aby to naši rodinu finančně nesežralo.


Promiň, není to osobně na tebe ... ale nedá mi to vyvodit z toho obecný závěr:


Nestarali jsme se o politiku, tak si politika začala pro nás přicházet.


[quote="pid:48461, uid:19"]A já teď fakt netuším, co udělat, aby to naši rodinu finančně nesežralo.[/quote] Promiň, není to osobně na tebe ... ale nedá mi to vyvodit z toho obecný závěr: Nestarali jsme se o politiku, tak si politika začala pro nás přicházet.

3f bych si rád nechal, chceme rekonstruovat a žena si přeje indukční vařič. Tak teď babo raď. :-)
A rekonstruovat chcete kdy? Já mám na elektřinu bojler, indukční vařič, a jiné spotřebiče. Jsem u ČEZ a jsem spokojen. Udělal jsem ale několik změn ve spotřebě. Všechny malé odběry mám na prodlužku z vypínačem. Lednici jsem přemístil do nevytápěné zimní zahrady a vypnul. Bojler jsem nastavil na eko program. Na praní, vaření a ostatní víc náročné věci používám noční proud.
Topím plynem. Tady jsem také udělal změny v chování. Každý den jsem snižoval teplotu na termostatu až jsem se dostal ke komfortní teplotě, kdy mi není zima a nejsem nijak omezen, a to je 15°C. Celý den se hýbu, oblékám si mikinu a spím v péřových peřinách. Všude v oknech mám těsnění, žaluzie a před francouzskými dveřmi závěsy z těžké látky. Za radiátory jsem nalepil reflexní folii a všude mám koberce na korkové podlaze. V obýváku mám krbová kamna, která využívám o víkendech.
Dcera má i elektrokotel a byli u Bohemia Energy. Přehlásili se k ČEZu. Jinak bydlí v dřevostavbě, kdy je i bez topení teplo a také mají kamna na dřevo.
Takže zkušenost naší rodiny mluví za ČEZ.


[quote="pid:48470, uid:19"]3f bych si rád nechal, chceme rekonstruovat a žena si přeje indukční vařič. Tak teď babo raď. :-)[/quote]A rekonstruovat chcete kdy? Já mám na elektřinu bojler, indukční vařič, a jiné spotřebiče. Jsem u ČEZ a jsem spokojen. Udělal jsem ale několik změn ve spotřebě. Všechny malé odběry mám na prodlužku z vypínačem. Lednici jsem přemístil do nevytápěné zimní zahrady a vypnul. Bojler jsem nastavil na eko program. Na praní, vaření a ostatní víc náročné věci používám noční proud. Topím plynem. Tady jsem také udělal změny v chování. Každý den jsem snižoval teplotu na termostatu až jsem se dostal ke komfortní teplotě, kdy mi není zima a nejsem nijak omezen, a to je 15°C. Celý den se hýbu, oblékám si mikinu a spím v péřových peřinách. Všude v oknech mám těsnění, žaluzie a před francouzskými dveřmi závěsy z těžké látky. Za radiátory jsem nalepil reflexní folii a všude mám koberce na korkové podlaze. V obýváku mám krbová kamna, která využívám o víkendech. Dcera má i elektrokotel a byli u Bohemia Energy. Přehlásili se k ČEZu. Jinak bydlí v dřevostavbě, kdy je i bez topení teplo a také mají kamna na dřevo. Takže zkušenost naší rodiny mluví za ČEZ.

několikanásobně se zvedla světová poptávka
Ako sa mohol zvýšiť celosvetovo dopyt po elektrine keď je kovid, všade samé obmedzenia, tu sa nevyrába, toto už skrachovalo.... ??? Veď dopyt je isto nižší. Tiež, k nám neprúdi elektrina z číny, ako aj ju nevozia na loďkách, takže nič také ako celosvetový dopyt po elektrine neexistuje. Toto je umelé bohapusté likvidovanie ekonomík štátov, podobne ako ich zlikvidovali v USA.


[quote="pid:48438, uid:203"]několikanásobně se zvedla světová poptávka[/quote]Ako sa mohol zvýšiť celosvetovo dopyt po elektrine keď je kovid, všade samé obmedzenia, tu sa nevyrába, toto už skrachovalo.... ??? Veď dopyt je isto nižší. Tiež, k nám neprúdi elektrina z číny, ako aj ju nevozia na loďkách, takže nič také ako celosvetový dopyt po elektrine neexistuje. Toto je umelé bohapusté likvidovanie ekonomík štátov, podobne ako ich zlikvidovali v USA.

Ale zatím se ještě asi nemáme tak zle


Nestarali jsme se o politiku, tak si politika začala pro nás přicházet.


Kdyby to nebylo tak tragické, tak je to jak o Kocourkovských...
Tentokrát se k nim počítám i já, jak jsem si žila v nevědomosti absurdit.
Tak si to představte:
V naší zemi vyrobíme EE, čímž si ničíme přírodu i vzhled krajiny, ničíme si úrodnou půdu nebo krajinu, která se dala využít jinak - třeba na pastviny či sady.
K tomu všemu si však musíme zaplatit emisní povolenku. Jestli to dobře chápu, znečištění jsme tu my, ale peníze za to znečištění končí někde úplně jinde a v jiné zemi.
Pak tu EE za levno prodáme a za draho koupíme zpět - ovšem o množství, které si můžeme koupit, tak docela nerozhodujeme.
Takže - my vyrobíme třeba takovému Německu energii a ještě mu zaplatíme za povolenku emisí.... protože ono si své "špinavé" výroby může klidně zrušit, protože mu budou vyrábět montovny jinde na světě. Za jím diktovanou cenu.
Jak geniální... Na tomhle "mechanismu" museli pracovat snad Goebbelsovi potomci...


[quote="pid:48463, uid:177"]Ale zatím se ještě asi nemáme tak zle[/quote] [quote="pid:48473, uid:388"]Nestarali jsme se o politiku, tak si politika začala pro nás přicházet.[/quote] Kdyby to nebylo tak tragické, tak je to jak o Kocourkovských... Tentokrát se k nim počítám i já, jak jsem si žila v nevědomosti absurdit. Tak si to představte: V naší zemi vyrobíme EE, čímž si ničíme přírodu i vzhled krajiny, ničíme si úrodnou půdu nebo krajinu, která se dala využít jinak - třeba na pastviny či sady. K tomu všemu si však musíme zaplatit emisní povolenku. Jestli to dobře chápu, znečištění jsme tu my, ale peníze za to znečištění končí někde úplně jinde a v jiné zemi. Pak tu EE za levno prodáme a za draho koupíme zpět - ovšem o množství, které si můžeme koupit, tak docela nerozhodujeme. Takže - **my vyrobíme třeba takovému Německu energii a ještě mu zaplatíme za povolenku emisí**.... protože ono si své "špinavé" výroby může klidně zrušit, protože mu budou vyrábět montovny jinde na světě. Za jím diktovanou cenu. Jak geniální... Na tomhle "mechanismu" museli pracovat snad Goebbelsovi potomci...

Stanislav Novotný točí krátká videa s názvem O ĆEM SE MLČÍ.
Zde se věnuje právě energetice. Stručně obsah:


𝗣𝗿𝗼𝗰̌ 𝗽𝘂̊𝘀𝗼𝗯𝗶́ 𝗻𝗮 𝗻𝗮𝘀̌𝗲𝗺 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝗶𝗰𝗸𝗲́𝗺 𝘁𝗿𝗵𝘂 𝟰𝟯𝟰 𝗼𝗯𝗰𝗵𝗼𝗱𝗻𝗶́𝗸𝘂̊ 𝘀 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗺𝗶?
𝗞𝗱𝗼 𝘃𝘆𝘁𝘃𝗼𝗿̌𝗶𝗹 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗻𝗶́ 𝗿𝗮́𝗺𝗲𝗰 𝗽𝗿𝗼 𝗷𝗲𝗷𝗶𝗰𝗵 𝗽𝘂̊𝘀𝗼𝗯𝗲𝗻𝗶́?
Ivan Noveský, bývalý 1. místopředseda ERU, v krátkém videu odpovídá na tyto otázky:


Problém nastal v r. 2006-7, kdy se rozjel tzv. unbundling - „rozdělení“. Unbundling znamenal rozsekání dosud fungujících obrovských společností jako ČEZ na jednotlivé části a vytvoření nové skupiny lidí, která se zabývá pouze přeprodáváním.
Požadavek na unbundling přišel z Bruselu.


Společnost ČEZ vynaložila na unbundling přes 2 miliardy korun, které však ve výsledku zaplatil zákazník.


Dnes máme problém s cenou elektřiny, ale za chvíli budeme mít problém, že elektřina tady nebude, protože Němci odstavují jaderné a uhelné elektrárny. Elektřina tedy nebude v Německu, ale cena pro středoevropský trh se tvoří v Lipsku na burze a my nebudeme mít na to, abychom si v Německu kupovali drahou českou elektřinu.
https://www.youtube.com/watch?v=Dh8vvHlKh_4&


Na doplnění článek z roku 2006
„Evropské trhy s elektřinou se musí propojit. O tom rozhodla v roce 2004 Evropská komise, když přijala strategický dokument, podle něhož má v celé Evropě vzniknout jednotný vnitřní trh s touto komoditou, kdy se elektřina bude zřejmě obchodovat jen na jedné burze. To bude znamenat do několika let i jednotné evropské ceny proudu. Mezistupněm k tomu jsou regionální trhy, jako třeba středoevropský, reprezentovaný právě lipskou burzou,“ vysvětluje mluvčí lipské burzy EEX Fritz Wilhelm. A jednotná cena bude pochopitelně znamenat i zvýšení ceny české elektřiny.


Na lipské burze, jejímiž majiteli je 54 společností z 11 zemí, probíhají jak spotové obchody, výhradně formou aukcí, kdy se prodává elektřina na příští den, tak obchod s deriváty, tzv. futures, kdy se proud prodává až na dva roky dopředu, a to za současné ceny. Převažují derivátové obchody.
https://www.euroskop.cz/38/4957/clanek/cena-ceske-elektriny-se-bude-urcovat-v-lipsku/


Stanislav Novotný točí krátká videa s názvem O ĆEM SE MLČÍ. Zde se věnuje právě energetice. Stručně obsah:

Takže zkušenost naší rodiny mluví za ČEZ.

No a já mám s ČEZ zase špatné zkušenosti. Osobně ho nemám, ale jednal jsem s nimi kvůli prarodičům. Velmi zdlouhavá komunikace, obstrukce - podle mého názoru zjevně úmyslné prodlužování doby, kdy museli zůstat u DPI (což je pro ČEZ velmi výhodné). Pomohlo teprve to, když jsem to začal tvrdě eskalovat k vedení, pak se teprve začali řídit krizovým manuálem pro komunikaci s nasraným zákazníkem.
Jsou sice stabilní, to ano, ale jejich ceny jsou velmi vysoké. Myslím, že sází na to, že jsou většinou lidí takto vnímáni a většina je líná pravidelně sledovat situaci na trhu a porovnat ceny více dodavatelů. Mě se osvědčilo, že dobré ceny elektřiny často nabízí silní specialisti na plyn a obráceně. ČEZ měl dobrou cenu plynu. Ale trh se dramaticky mění, co platilo včera dnes už nemusí...


Ako sa mohol zvýšiť celosvetovo dopyt po elektrine keď je kovid, všade samé obmedzenia, tu sa nevyrába, toto už skrachovalo.... ??? Veď dopyt je isto nižší.

Němci poslušně odstavují elektrárny (viz. plán na 2022) - z virtuálního nedostatku se tak stane, v době kdy nebudou fungovat obnovitelné zdroje, reálný nedostatek + riziko kolapsu sítí.


Takže - my vyrobíme třeba takovému Německu energii a ještě mu zaplatíme za povolenku emisí.... protože ono si své "špinavé" výroby může klidně zrušit, protože mu budou vyrábět montovny jinde na světě. Za jím diktovanou cenu.


Myslím, že to nevymysleli Němci, ale profitovat z toho budou = v rámci Evropy přežijí nejdéle, protože jsou nejbohatší, to je jasné (ale okolí to nasměruje spolehlivě proti nim a to je součást plánu na rozdělení Evropy). Bude v tom to zoufalá snaha "skomírající velmoci nad kterou donedávna slunce nezapadalo". To by bylo, aby se jim tu krizi (inflaci - ekonomický kolaps) nepodařilo vyvolat, že.
Je to past a nakonec na to doplatí i Němci, pokud se něco nezmění. A oni jsou zase poslušní, jak mají ve zvyku... a nevidí si dál než špičku nosu - na krátkodobé výhody, které jim z toho plynou.
PL a Maďaři dokazují, že poslušnost EU až za hrob je blbost. Jenže kvůli tomu se u nás dostat k moci ten slepence všech zrádců co tu máme, aby jsme podepřely poslušné Němce. Sami by to nedali, zkolabovali by dřív než stihnou svou ultra-eko-fašistickou politikou rozložit celou Evropu.


[quote="pid:48476, uid:312"]Takže zkušenost naší rodiny mluví za ČEZ.[/quote] No a já mám s ČEZ zase špatné zkušenosti. Osobně ho nemám, ale jednal jsem s nimi kvůli prarodičům. Velmi zdlouhavá komunikace, obstrukce - podle mého názoru zjevně úmyslné prodlužování doby, kdy museli zůstat u DPI (což je pro ČEZ velmi výhodné). Pomohlo teprve to, když jsem to začal tvrdě eskalovat k vedení, pak se teprve začali řídit krizovým manuálem pro komunikaci s nasraným zákazníkem. Jsou sice stabilní, to ano, ale jejich ceny jsou velmi vysoké. Myslím, že sází na to, že jsou většinou lidí takto vnímáni a většina je líná pravidelně sledovat situaci na trhu a porovnat ceny více dodavatelů. Mě se osvědčilo, že dobré ceny elektřiny často nabízí silní specialisti na plyn a obráceně. ČEZ měl dobrou cenu plynu. Ale trh se dramaticky mění, co platilo včera dnes už nemusí... [quote="pid:48477, uid:106"]Ako sa mohol zvýšiť celosvetovo dopyt po elektrine keď je kovid, všade samé obmedzenia, tu sa nevyrába, toto už skrachovalo.... ??? Veď dopyt je isto nižší.[/quote] Němci poslušně odstavují elektrárny (viz. plán na 2022) - z virtuálního nedostatku se tak stane, v době kdy nebudou fungovat obnovitelné zdroje, reálný nedostatek + riziko kolapsu sítí. [quote="pid:48478, uid:203"]Takže - my vyrobíme třeba takovému Německu energii a ještě mu zaplatíme za povolenku emisí.... protože ono si své "špinavé" výroby může klidně zrušit, protože mu budou vyrábět montovny jinde na světě. Za jím diktovanou cenu.[/quote] Myslím, že to nevymysleli Němci, ale profitovat z toho budou = v rámci Evropy přežijí nejdéle, protože jsou nejbohatší, to je jasné (ale okolí to nasměruje spolehlivě proti nim a to je součást plánu na rozdělení Evropy). Bude v tom to zoufalá snaha "skomírající velmoci nad kterou donedávna slunce nezapadalo". To by bylo, aby se jim tu krizi (inflaci - ekonomický kolaps) nepodařilo vyvolat, že. Je to past a nakonec na to doplatí i Němci, pokud se něco nezmění. A oni jsou zase poslušní, jak mají ve zvyku... a nevidí si dál než špičku nosu - na krátkodobé výhody, které jim z toho plynou. PL a Maďaři dokazují, že poslušnost EU až za hrob je blbost. Jenže kvůli tomu se u nás dostat k moci ten slepence všech zrádců co tu máme, aby jsme podepřely poslušné Němce. Sami by to nedali, zkolabovali by dřív než stihnou svou ultra-eko-fašistickou politikou rozložit celou Evropu.

Co se týká praktické stránky, ja nedávno přešel k ČEZu od malého dodavatele poté, co mi přišlo oznámení o dost razantním zdražení. U ČEZu mám smlouvy na dobu neurčitou, což znamená, že kdykoli mohu odejít s 3měsíční výpovědní lhůtou. Na druhou stranu ČEZ může kdykoli vydat nový ceník, ale zpravidla to dělá jednou za rok. Ceny na příští rok už jsou vyhlášené, není to taková katastrofa, pro mě je důležité ponechat si manévrovací prostor díky možnosti kdykoli odejít. Nicméně mám pocit, že to bude tak trochu hašení ohně sklenicí vody vzhledem k tomu, co má přijít...


Co se týká praktické stránky, ja nedávno přešel k ČEZu od malého dodavatele poté, co mi přišlo oznámení o dost razantním zdražení. U ČEZu mám smlouvy na dobu neurčitou, což znamená, že kdykoli mohu odejít s 3měsíční výpovědní lhůtou. Na druhou stranu ČEZ může kdykoli vydat nový ceník, ale zpravidla to dělá jednou za rok. Ceny na příští rok už jsou vyhlášené, není to taková katastrofa, pro mě je důležité ponechat si manévrovací prostor díky možnosti kdykoli odejít. Nicméně mám pocit, že to bude tak trochu hašení ohně sklenicí vody vzhledem k tomu, co má přijít...

jistič 25A 3 fáze
Pokusím se o takový obraz.....smile
Pro RD se tak nějak vžil standard, že je to taková norma. Na jeden systém tak můžeš "zavěsit" zátěž cca (230V25A)3f což je hezkejch 17,25kW garantovaného teoretického příkonu....potud obyčejná algebra. V té vaší malobritánii platíte za koncový jistič. Ne za to co spotřebujete......máš to garantovaný tak žer šmudlo.....do těch 3*25A smile
Myslím, že bída nás znova vyškolí. Začne to třeba exotermickejma reaktorama....(dvoustěnná zmagnetizovaná fe trubka) vyrábějící pohonnou směs z 20% roztoku libovolných uhlovodíků a H2O. Motory z vyhozených sekaček na trávu co jsme si vytočili v kole štěstí...jsou toho plné sběrné dvory. Díky rychlým polovodičům už nepotřebujete cívky jak za Tesly a superkapacitory...zvládnou i vysoké rozběhové proudy.....polštář by tedy byl, hromada "odpadu" a zlatý český ruce. To je to co nám zůstalo. Moray, Tesla a třeba Kapanatze taky funguje....kapacita jednoho Faradu s nekonečným potenciálem smile jen ty dva okruhy naučit pracovat v harmonické synergii. Nejedna "česká garáž" skrývá zajímavá tajemství....různé třeba kavitační stroje pro ohřev média v otopném systému a jiné "vojenské" technologie prostým smrtelníkům neznámé. Já se docela těším.


[quote="pid:48470, uid:19"]jistič 25A 3 fáze[/quote]Pokusím se o takový obraz.....:) Pro RD se tak nějak vžil standard, že je to taková norma. Na jeden systém tak můžeš "zavěsit" zátěž cca (230V*25A)*3f což je hezkejch 17,25kW garantovaného teoretického příkonu....potud obyčejná algebra. V té vaší malobritánii platíte za koncový jistič. Ne za to co spotřebujete......máš to garantovaný tak žer šmudlo.....do těch 3*25A :) Myslím, že bída nás znova vyškolí. Začne to třeba exotermickejma reaktorama....(dvoustěnná zmagnetizovaná fe trubka) vyrábějící pohonnou směs z 20% roztoku libovolných uhlovodíků a H2O. Motory z vyhozených sekaček na trávu co jsme si vytočili v kole štěstí...jsou toho plné sběrné dvory. Díky rychlým polovodičům už nepotřebujete cívky jak za Tesly a superkapacitory...zvládnou i vysoké rozběhové proudy.....polštář by tedy byl, hromada "odpadu" a zlatý český ruce. To je to co nám zůstalo. Moray, Tesla a třeba Kapanatze taky funguje....kapacita jednoho Faradu s nekonečným potenciálem :) jen ty dva okruhy naučit pracovat v harmonické synergii. Nejedna "česká garáž" skrývá zajímavá tajemství....různé třeba kavitační stroje pro ohřev média v otopném systému a jiné "vojenské" technologie prostým smrtelníkům neznámé. Já se docela těším.

Vedi.Vini......

Upravené 16. 12. 2021 o 11:20

Až v noci na dnešek si ruská firma zarezervovala kapacitu plynovodu Jamal-Evropa do Německa. V důsledku toho ceny na burze vyletěly na 1.766 dolarů za tisíc metrů krychlových. Vysoké ceny plynu v EU také podporují i prohlášení německých politiků a regulátorů o situaci s Nord Stream 2."


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/gazprom-si-objednal-polsky-tranzit-az-v-noci-ceny-vzrostly-na-1700-usd/


Petra Fialu a jeho vládu to nechává "v klidu". Češi to zaplatí...


Až v noci na dnešek si ruská firma zarezervovala kapacitu plynovodu Jamal-Evropa do Německa. V důsledku toho **ceny na burze vyletěly na 1.766 dolarů za tisíc metrů krychlových**. Vysoké ceny plynu v EU také podporují i prohlášení německých politiků a regulátorů o situaci s Nord Stream 2." https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/gazprom-si-objednal-polsky-tranzit-az-v-noci-ceny-vzrostly-na-1700-usd/ **Petra Fialu a jeho vládu to nechává "v klidu". Češi to zaplatí...**

Na tomhle "mechanismu" museli pracovat snad Goebbelsovi potomci...
Omyl, žiadny potomci, ale bábkovodiči AH a jeho suity. Oni sú mimikrujúci paraziti, pasúci sa na planéte skryto spoza opony.


[quote="pid:48478, uid:203"]Na tomhle "mechanismu" museli pracovat snad Goebbelsovi potomci...[/quote]Omyl, žiadny potomci, ale bábkovodiči AH a jeho suity. Oni sú mimikrujúci paraziti, pasúci sa na planéte skryto spoza opony.
Upravené 18. 12. 2021 o 14:31

https://cz.sputniknews.com/20211218/vucic-uvedl-kolik-srbsko-usetrilo-na-plynu-diky-rusku-16896067.html
Tato informace všechny české spotřebitele-oslíčky jistě potěší , s ohledem na to , jak je veden Náš protektorát Čechy a Morava .


https://cz.sputniknews.com/20211218/vucic-uvedl-kolik-srbsko-usetrilo-na-plynu-diky-rusku-16896067.html Tato informace všechny české spotřebitele-oslíčky jistě potěší , s ohledem na to , jak je veden Náš protektorát Čechy a Morava .

Konec, zvonec ..
Taková řečnická: "Bude existovat odvážný tuzemský dispečer, který v kritickém okamžiku rozpojí 400kV linky ve směru na Rohrsdorf (Německo), na Etzenricht (Německo), a na Durnrohr (Rakousko)?" Pokud ano, tak se v plné nahotě projeví absolutní politická nekorektnost fundamentálních zákonů elektrotechniky. Pánové Kirchhoff a Ohm budou dáni do klatby.


Poznámka: vypínání tak obrovských výkonů je vždy spojeno s otázkou víry v kvalitu vypínačů. Vypne, anebo nevypne, a shoří v žáru elektrického oblouku. Nabízí se zde parafráze s klasikem. Vypne? Odpověď: "Martin Kotrba řekl že vypne, tak vypne ..."


[quote="pid:48883, uid:292"]Konec, zvonec ..[/quote]Taková řečnická: "Bude existovat odvážný tuzemský dispečer, který v kritickém okamžiku rozpojí 400kV linky ve směru na Rohrsdorf (Německo), na Etzenricht (Německo), a na Durnrohr (Rakousko)?" Pokud ano, tak se v plné nahotě projeví absolutní politická nekorektnost fundamentálních zákonů elektrotechniky. Pánové Kirchhoff a Ohm budou dáni do klatby. Poznámka: vypínání tak obrovských výkonů je vždy spojeno s otázkou víry v kvalitu vypínačů. Vypne, anebo nevypne, a shoří v žáru elektrického oblouku. Nabízí se zde parafráze s klasikem. Vypne? Odpověď: "Martin Kotrba řekl že vypne, tak vypne ..."
Upravené 18. 12. 2021 o 22:02

Podzemní zásobníky plynu (UGS) v Evropě jsou zaplněny z 39 procent. Od 29. ledna bylo téměř veškeré palivo čerpané v letní sezóně staženo – více než 80 procent, uvedl Gazprom na svém kanálu Telegram .


Podle Gas Infrastructure Europe je objem aktivního plynu v ten den téměř o třetinu menší než loňská úroveň. Zásoby v zásobnících plynu v Německu a Francii jsou vyčerpány o 63, respektive 64 procent.


V oblasti rekordních minim se od 11. ledna posunula úroveň zásob v PZP v Evropě. K 29. lednu jsou objemy o 2,7 miliardy metrů krychlových nižší, než je nejnižší hodnota k tomuto datu.


Do 25. ledna evropské UGSF ztratily tři čtvrtiny paliva načerpaného během léta. Zároveň na pozadí snah regionu najít náhradu za "příliš drahý plyn" z Ruska lámou dodávky zkapalněného zemního plynu historický rekord . Evropa podle zpráv médií hledá nové partnery i pro případ, že by se kvůli geopolitické krizi omezil dovoz z Ruska.
https://lenta.ru/news/2022/01/31/skoro/


Máme zásob plynu cca na 2 týdny. Konflikt na Ukrajině, na který by se dalo všechno svést, je v nedohlednu. Čas se krátí. Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?


Podzemní zásobníky plynu (UGS) v Evropě jsou zaplněny z 39 procent. Od 29. ledna bylo téměř veškeré palivo čerpané v letní sezóně staženo – více než 80 procent, uvedl Gazprom na svém kanálu Telegram . Podle Gas Infrastructure Europe je objem aktivního plynu v ten den téměř o třetinu menší než loňská úroveň. Zásoby v zásobnících plynu v Německu a Francii jsou vyčerpány o 63, respektive 64 procent. V oblasti rekordních minim se od 11. ledna posunula úroveň zásob v PZP v Evropě. K 29. lednu jsou objemy o 2,7 miliardy metrů krychlových nižší, než je nejnižší hodnota k tomuto datu. Do 25. ledna evropské UGSF ztratily tři čtvrtiny paliva načerpaného během léta. Zároveň na pozadí snah regionu najít náhradu za "příliš drahý plyn" z Ruska lámou dodávky zkapalněného zemního plynu historický rekord . Evropa podle zpráv médií hledá nové partnery i pro případ, že by se kvůli geopolitické krizi omezil dovoz z Ruska. https://lenta.ru/news/2022/01/31/skoro/ Máme zásob plynu cca na 2 týdny. Konflikt na Ukrajině, na který by se dalo všechno svést, je v nedohlednu. Čas se krátí. Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/01/28/proc-ma-ceska-republika-skoro-nejdrazsi-plyn-a-elektrinu-v-evrope-a-proc-s-tim-nikdo-nic-nedela-a-neudela/
Proč má ČR skoro nejdražší cenu el energie v Evropě?


"Politici i česká média často uvádějí, že energetická krize postihla ČR stejně jako jiné státy. Analýzy však ukazují pravý opak a také to, že si za to můžeme sami. Faktem je, že ČR má o 50 % vyšší ceny elektřiny a plynu než SR, Polsko i Maďarsko.


Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více. Mj. i proto, že dodavatel plynu Innogy prodává plyn odběratelům v ČR dvakrát dráž než v SR, odběratel v ČR zaplatí při ročním odběru plynu 1 500 m3 o deset tisíc korun více. Proč je v ČR dvakrát vyšší cena, co na to státní úřady, proč to neví ERÚ a neupozornil na to? Jak budou reagovat?"


Kdo se nechce na...., ať to raději ani nečte.
Masochisticky by se dalo prohlásit: Co jste si zvolili, to máte! Jenže ono to bylo trochu cinknutý, že...
Začínám mít pocit, že ta současná vláda, co pracuje SPOLU s nadnárodní mafií vždycky jen proti lidem, nám snad nakonec bude chtít namluvit, že by bylo nejlepší celý ČEZ i se všema elektrárnama prodat. Třeba spekulantům, jako ty zásobníky na plyn. Čím hůř se bude žít občanovi, tím za menší peníz bude muset makat, a tím víc vydělají nadnárodní mafiáni. Něco při tom pochopitelně ukápne i těm domácím fašounkům.


https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/01/28/proc-ma-ceska-republika-skoro-nejdrazsi-plyn-a-elektrinu-v-evrope-a-proc-s-tim-nikdo-nic-nedela-a-neudela/ **Proč má ČR skoro nejdražší cenu el energie v Evropě?** "Politici i česká média často uvádějí, že energetická krize postihla ČR stejně jako jiné státy. Analýzy však ukazují pravý opak a také to, že si za to můžeme sami. Faktem je, že ČR má o 50 % vyšší ceny elektřiny a plynu než SR, Polsko i Maďarsko. Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více. Mj. i proto, že dodavatel plynu Innogy prodává plyn odběratelům v ČR dvakrát dráž než v SR, odběratel v ČR zaplatí při ročním odběru plynu 1 500 m3 o deset tisíc korun více. Proč je v ČR dvakrát vyšší cena, co na to státní úřady, proč to neví ERÚ a neupozornil na to? Jak budou reagovat?" Kdo se nechce na...., ať to raději ani nečte. Masochisticky by se dalo prohlásit: Co jste si zvolili, to máte! Jenže ono to bylo trochu cinknutý, že... Začínám mít pocit, že ta současná vláda, co pracuje SPOLU s nadnárodní mafií vždycky jen proti lidem, nám snad nakonec bude chtít namluvit, že by bylo nejlepší celý ČEZ i se všema elektrárnama prodat. Třeba spekulantům, jako ty zásobníky na plyn. Čím hůř se bude žít občanovi, tím za menší peníz bude muset makat, a tím víc vydělají nadnárodní mafiáni. Něco při tom pochopitelně ukápne i těm domácím fašounkům.

Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?


Tady je druhá varianta té anglo-saské pohádky. Chybějící plyn dodá Evropě Erdogan z Baku. A skoro zadara. Takový dobrý a laskavý zachránce.


https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-eu-zemni-plyn-azerbajdzan.A220131_102346_zahranicni_aha


Dobrá příležitost prodat ruský plyn z Jižního proudu jako Azerbajdžánský ...


[quote="pid:55363, uid:158"]Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?[/quote] Tady je druhá varianta té anglo-saské pohádky. Chybějící plyn dodá Evropě Erdogan z Baku. A skoro zadara. Takový dobrý a laskavý zachránce. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-eu-zemni-plyn-azerbajdzan.A220131_102346_zahranicni_aha Dobrá příležitost prodat ruský plyn z Jižního proudu jako Azerbajdžánský ...

tak zaujimave je, ze Nemci stale posielaju plyn Poliakom, tak to asi nebude tak zle


tak zaujimave je, ze Nemci stale posielaju plyn Poliakom, tak to asi nebude tak zle

tak zaujimave je, ze Nemci stale posielaju plyn Poliakom, tak to asi nebude tak zle


Do Německa proudí plyn podle smlouvy. Tam ještě nemusí být tak zlé. Ale země, které nakupují plyn na burze, ty už jsou na konci s dechem. Až dojdou zásobníky, nepomůže ani Německo.


[quote="pid:55398, uid:187"]tak zaujimave je, ze Nemci stale posielaju plyn Poliakom, tak to asi nebude tak zle[/quote] Do Německa proudí plyn podle smlouvy. Tam ještě nemusí být tak zlé. Ale země, které nakupují plyn na burze, ty už jsou na konci s dechem. Až dojdou zásobníky, nepomůže ani Německo.

Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více. Mj. i proto, že dodavatel plynu Innogy prodává plyn odběratelům v ČR dvakrát dráž než v SR

A nehrají ceny energií roli pro sociální výbuch, stejně jako třeba v Kazachstánu? Protože, tohle nejspíš vytáhne lidi do ulic a obraz těchto demostrací budou chtít vytvářet různí podpindosničtí provokatéři.


[quote="pid:55392, uid:177"]Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více. Mj. i proto, že dodavatel plynu Innogy prodává plyn odběratelům v ČR dvakrát dráž než v SR[/quote] A nehrají ceny energií roli pro sociální výbuch, stejně jako třeba v Kazachstánu? Protože, tohle nejspíš vytáhne lidi do ulic a obraz těchto demostrací budou chtít vytvářet různí podpindosničtí provokatéři.

Už si nepamatuju, jestli se to zde už objevilo:


https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Expert-300-narust-energii-v-CR-jinde-30-Lzou-Zde-je-reseni-690656


"V ČR se zvýšily ceny energií o 300 %, v ostatních státech o 30 %, varuje energetický expert Vladimír Štěpán, člen skupiny „Energie není luxusní zboží".


"Apeluje na politiky, aby okamžitě přestali vyvážet elektřinu a následně ji kupovat zpátky. Toto není volný trh, ale spekulace, varuje. Současně nabádá k uzavření dodávek s ruským Gazpromem, a to bez prostředníka. „Mainstreamová média včetně ČT dopady energetické krize na ČR bagatelizují a nepodávají objektivní informace,“ varuje Vladimír Štěpán."


Vůbec celé stojí za přečtení.


S tím souvisí i následující:


https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ta-cena-je-umele-vyhnana-CR-je-obeti-Vitaskova-k-energiim-691267


"Nedostatek zemního plynu je uměle vyvolaný. Sleduje se tím zvýšení jeho ceny ze strany těch, kteří z toho profitují. Brzdí například zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, či chtějí dovážet plyn do Evropy tankery. Přitom sami si zajistí levný ruský plyn dlouhodobými kontrakty s Ruskem."


"platíme zhruba o 80 miliard korun ročně více, než bychom platili za plyn zajištěný dlouhodobými kontrakty s Gazpromem."


"Bezdůvodně jsme se obávali. Za více než 40 let dodávek zemního plynu do České republiky nebyly dodávky ze strany Ruska přerušeny. Jednou v tom sehrála neblahou roli Ukrajina, která si plyn určený do Evropy nezákonně ponechala. Ale i to se vyřešilo díky ruské straně bez vážných dopadů na evropské odběratele."


Vitásková má skvělé téma do voleb, je třeba to rozvířit, aby si lidé uvědomili, KDO je zodpovědný za současný stav. A je zakladatelkou skupiny „Energie není luxusní zboží", viz p. Štěpán z prvního článku.


Už si nepamatuju, jestli se to zde už objevilo: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Expert-300-narust-energii-v-CR-jinde-30-Lzou-Zde-je-reseni-690656 "V ČR se zvýšily ceny energií o 300 %, v ostatních státech o 30 %, varuje energetický expert Vladimír Štěpán, člen skupiny „Energie není luxusní zboží". "Apeluje na politiky, aby okamžitě přestali vyvážet elektřinu a následně ji kupovat zpátky. Toto není volný trh, ale spekulace, varuje. Současně nabádá k uzavření dodávek s ruským Gazpromem, a to bez prostředníka. „Mainstreamová média včetně ČT dopady energetické krize na ČR bagatelizují a nepodávají objektivní informace,“ varuje Vladimír Štěpán." Vůbec celé stojí za přečtení. S tím souvisí i následující: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ta-cena-je-umele-vyhnana-CR-je-obeti-Vitaskova-k-energiim-691267 "Nedostatek zemního plynu je uměle vyvolaný. Sleduje se tím zvýšení jeho ceny ze strany těch, kteří z toho profitují. Brzdí například zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, či chtějí dovážet plyn do Evropy tankery. Přitom sami si zajistí levný ruský plyn dlouhodobými kontrakty s Ruskem." "platíme zhruba o 80 miliard korun ročně více, než bychom platili za plyn zajištěný dlouhodobými kontrakty s Gazpromem." "Bezdůvodně jsme se obávali. Za více než 40 let dodávek zemního plynu do České republiky nebyly dodávky ze strany Ruska přerušeny. Jednou v tom sehrála neblahou roli Ukrajina, která si plyn určený do Evropy nezákonně ponechala. Ale i to se vyřešilo díky ruské straně bez vážných dopadů na evropské odběratele." Vitásková má skvělé téma do voleb, je třeba to rozvířit, aby si lidé uvědomili, KDO je zodpovědný za současný stav. A je zakladatelkou skupiny „Energie není luxusní zboží", viz p. Štěpán z prvního článku.

Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více.


O niečom by vedel Konev
a o inom zase Vrbatice...
neviem..len tak nahlas rozmýšľam...


[quote="pid:55392, uid:177"]Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více.[/quote] O niečom by vedel Konev a o inom zase Vrbatice... neviem..len tak nahlas rozmýšľam...

Čas se krátí. Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?

žeby "spontánne" protesty kamionistov? kolaps zásobovania by teraz bodol a ukázali by prstom na odporcov očkovania - že ho spôsobili...


[quote="pid:55363, uid:158"]Čas se krátí. Copak ještě výmyslí britsko-juesovská úderka?[/quote] žeby "spontánne" protesty kamionistov? kolaps zásobovania by teraz bodol a ukázali by prstom na odporcov očkovania - že ho spôsobili...

Speciální tarif pro chudé: Dodavatelé nevědí, který zákazník je v nouzi
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-specialni-tarif-pro-chude-dodavatele-ale-nevedi-ktery-zakaznik-je-v-nouzi-187720#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=UOd3YIUjQlK-202202091022&dop_id=187720&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
"Ve hře je několik cest, jak pomoci nízkopříjmovým domácnostem s vysokými cenami energií. Jako jednu z nich vidí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) speciální tarif pro chudé, který lidem nabídne levnější elektřinu a plyn.
Aby zákazníci speciálního tarifu nezneužívali, musely by nízkopříjmové domácnosti doložit, že spadají do skupiny, která na levnější energie má nárok. „Dovedeme si představit, že úřady práce či jiný orgán státní správy vystaví dodavatelům energií online rozhraní na databázi spotřebitelů, kteří budou mít na příslušný speciální tarif pro nízkopříjmové domácnosti nárok. Jiná než digitální řešení budou administrativně náročná, anebo umožní zneužití těmi, kteří na levnější energie nebudou mít nárok,“


Jinak řečeno - stát bude dotovat ty co nic nemají/nevlastní a ještě více odírat zbytek co ještě něco má. Cílem je, aby zchudli všichni. A nejlépe (beznákladově a dokonale selektivně) se to bude dělat po zavedení elektronické kontroly všeho a všech (elektronického koncentráku), na kterou se všude velmi tlačí.


Speciální tarif pro chudé: Dodavatelé nevědí, který zákazník je v nouzi https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-specialni-tarif-pro-chude-dodavatele-ale-nevedi-ktery-zakaznik-je-v-nouzi-187720#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=UOd3YIUjQlK-202202091022&dop_id=187720&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz "Ve hře je několik cest, jak pomoci nízkopříjmovým domácnostem s vysokými cenami energií. Jako jednu z nich vidí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) speciální tarif pro chudé, který lidem nabídne levnější elektřinu a plyn. Aby zákazníci speciálního tarifu nezneužívali, musely by nízkopříjmové domácnosti doložit, že spadají do skupiny, která na levnější energie má nárok. „Dovedeme si představit, že úřady práce či jiný orgán státní správy vystaví dodavatelům energií online rozhraní na databázi spotřebitelů, kteří budou mít na příslušný speciální tarif pro nízkopříjmové domácnosti nárok. Jiná než digitální řešení budou administrativně náročná, anebo umožní zneužití těmi, kteří na levnější energie nebudou mít nárok,“ Jinak řečeno - stát bude dotovat ty co nic nemají/nevlastní a ještě více odírat zbytek co ještě něco má. Cílem je, aby zchudli všichni. A nejlépe (beznákladově a dokonale selektivně) se to bude dělat po zavedení elektronické kontroly všeho a všech (elektronického koncentráku), na kterou se všude velmi tlačí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-elektrarny-v-cesku-se-nevyplati-energii-nam-zajisti-dovoz-mini-europoslanec-187853#source=hp&seq_no=6&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=nYDFbGplOyS-202202101101&dop_id=187853&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec


Evropa čelí energetické krizi a její vedení to řeší razantnější zelenou politikou. Podle europoslance Mikuláše Peksy nemá smysl úkolovat jednotlivé státy a zasypávat je dotacemi. Zelené technologie se podle něj prosadí samy.


///
Přiznám se, že jsem ani nedočetl celé, protože to je takový hnůj, že se to nedá, ale zaujala mě následující část hned na začátku:
"Evropské protiemisní tažení nabírá na obrátkách. Legislativa Evropské státy nutí k rychlejšímu odchodu od uhlí i plynu. Do vývoje nízkoemisních technologií jdou obrovské peníze. Nová vláda v sousedním Německu tlačí na budování solárů a větrníků, zavírá jaderné elektrárny a o osm let zkrátila lhůtu na odchod od uhlí. Evropské automobilky končí s vývojem spalovacích aut. A do Česka míří na boj s emisemi rekordní stamiliardové dotace."


Úplně se mi u toho vybavila kniha O světě křivých zrcadel I, kde je popisován Chruščovův velkolepý plán na obdělávání celin. Stejné - hlavně to udělat, co nejrychleji než si všichni stačí uvědomit, že je to sra*xx a pak už bude pozdě to "včas zastavit".


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-elektrarny-v-cesku-se-nevyplati-energii-nam-zajisti-dovoz-mini-europoslanec-187853#source=hp&seq_no=6&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=nYDFbGplOyS-202202101101&dop_id=187853&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz **Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec** Evropa čelí energetické krizi a její vedení to řeší razantnější zelenou politikou. Podle europoslance Mikuláše Peksy nemá smysl úkolovat jednotlivé státy a zasypávat je dotacemi. Zelené technologie se podle něj prosadí samy. /// Přiznám se, že jsem ani nedočetl celé, protože to je takový hnůj, že se to nedá, ale zaujala mě následující část hned na začátku: "Evropské protiemisní tažení nabírá na obrátkách. Legislativa Evropské státy nutí k rychlejšímu odchodu od uhlí i plynu. Do vývoje nízkoemisních technologií jdou obrovské peníze. Nová vláda v sousedním Německu tlačí na budování solárů a větrníků, zavírá jaderné elektrárny a o osm let zkrátila lhůtu na odchod od uhlí. Evropské automobilky končí s vývojem spalovacích aut. A do Česka míří na boj s emisemi rekordní stamiliardové dotace." Úplně se mi u toho vybavila kniha O světě křivých zrcadel I, kde je popisován Chruščovův velkolepý plán na obdělávání celin. Stejné - hlavně to udělat, co nejrychleji než si všichni stačí uvědomit, že je to sra*xx a pak už bude pozdě to "včas zastavit".
Upravené 10. 2. 2022 o 12:13

zavírá jaderné elektrárny a o osm let zkrátila lhůtu na odchod od uhlí.


zrejme najvyšší čas kúpiť si poriadnu elektrocentrálu....


[quote="pid:57053, uid:473"]zavírá jaderné elektrárny a o osm let zkrátila lhůtu na odchod od uhlí.[/quote] zrejme najvyšší čas kúpiť si poriadnu elektrocentrálu....

Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec


A další příklad pirátského kokotismu:


https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/lipavsky-putin-dal-evrope-vanocni-darek-ukazal-ze-rusky-plyn-nepotrebuje-40386779


„Já s oblibou říkám, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu,“ řekl šéf české diplomacie."


Třicítka lodí podle Lipavského zlomila vývoj cen a srazila je zpátky na přijatelnou úroveň.


"„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh - pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku.


Do čehos to duši dal....


[quote="pid:57053, uid:473"]Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec[/quote] A další příklad pirátského kokotismu: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/lipavsky-putin-dal-evrope-vanocni-darek-ukazal-ze-rusky-plyn-nepotrebuje-40386779 „Já s oblibou říkám, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu,“ řekl šéf české diplomacie." Třicítka lodí podle Lipavského zlomila vývoj cen a srazila je zpátky na přijatelnou úroveň. "„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh - pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku. Do čehos to duši dal....

ved bojuju s Rusmi kvoli plynu ci uranu, odkial chce brat elektrinu? Uz Nemci zapinaju stale viac uholnych elektrarni, FR vcera reportovala, ze dalsie 4 bloky JE maju skorodovane......to si robia srandu? Si myslia, ze im potiahne vyrobu aut vo VW slnko ci vietor v tomto rocnom obdobi? Ci sa bude toto vyrabat len v lete?y....a ten plyn, to Lipvaskemu nevadi, ze to stoji stale este cca 4x viac ako o takomto case pred rokom?


ved bojuju s Rusmi kvoli plynu ci uranu, odkial chce brat elektrinu? Uz Nemci zapinaju stale viac uholnych elektrarni, FR vcera reportovala, ze dalsie 4 bloky JE maju skorodovane......to si robia srandu? Si myslia, ze im potiahne vyrobu aut vo VW slnko ci vietor v tomto rocnom obdobi? Ci sa bude toto vyrabat len v lete?y....a ten plyn, to Lipvaskemu nevadi, ze to stoji stale este cca 4x viac ako o takomto case pred rokom?
Upravené 10. 2. 2022 o 14:27

Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec

Takýchto len hnať odtiaľ preč... fofrom... Nech nerobia škodu.


[quote="pid:57053, uid:473"]Elektrárny v Česku se nevyplatí. Energii nám zajistí dovoz, míní europoslanec[/quote] Takýchto len hnať odtiaľ preč... fofrom... Nech nerobia škodu.

"„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh - pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku.


Pan Lipavský vlastně říká: Cíl protektorátní vlády (delegovaný jejich páníčky v Londýně a za oceánem) byl splněn, radujme se!
Přeprodej drahého LNG do Evropy je koloniální daní pro USA/Londýna - někde si přece musí nakrást, když přišli o ruské a blízkovýchodní zdroje. Z čeho by se financovala jejich teroristická politika, jejich parazitování, aby nezdechli hladem?
Ceny se zvedly z 20 eur na 90 a tak to má v jejich plánech zůstat dlouhodobě. Občane, raduj se, že to není těch loňských 190 eur. Zatím!
Jak budou Anglosasům vysychat postupně zdroje z osvobozených kolonií, ty zbývající to budou muset zatáhnout za ně.


[quote="pid:57081, uid:372"]"„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh - pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku.[/quote] Pan Lipavský vlastně říká: Cíl protektorátní vlády (delegovaný jejich páníčky v Londýně a za oceánem) byl splněn, radujme se! Přeprodej drahého LNG do Evropy je koloniální daní pro USA/Londýna - někde si přece musí nakrást, když přišli o ruské a blízkovýchodní zdroje. Z čeho by se financovala jejich teroristická politika, jejich parazitování, aby nezdechli hladem? Ceny se zvedly z 20 eur na 90 a tak to má v jejich plánech zůstat dlouhodobě. Občane, raduj se, že to není těch loňských 190 eur. Zatím! Jak budou Anglosasům vysychat postupně zdroje z osvobozených kolonií, ty zbývající to budou muset zatáhnout za ně.

Inflace v Česku v lednu vystoupala na 9,9 procenta, nejvýše od roku 1998
Spotřebitelské ceny se v Česku v lednu meziročně zvýšily o 9,9 procenta,
což bylo o 3,3 procentního bodu více než v prosinci.
Meziměsíčně se zvedly o 4,4 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami
v oddílu bydlení.
https://www.kurzy.cz/zpravy/634319-inflace-v-cesku-v-lednu-vystoupala-na-9-9-procenta-nejvyse-od-roku-1998/


**Inflace v Česku v lednu vystoupala na 9,9 procenta, nejvýše od roku 1998** Spotřebitelské ceny se v Česku v lednu meziročně zvýšily o 9,9 procenta, což bylo o 3,3 procentního bodu více než v prosinci. Meziměsíčně se zvedly o 4,4 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddílu bydlení. https://www.kurzy.cz/zpravy/634319-inflace-v-cesku-v-lednu-vystoupala-na-9-9-procenta-nejvyse-od-roku-1998/

Někteří dodavatelé tepla zdražili až o 167 %
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-uz-i-dodavatele-tepla-maji-svou-bohemia-energy-mali-zdrazili-az-o-167-188855#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=R9hfdKja6uZ-202202180551&dop_id=188855&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Z ČR se stala podobná anti-ruská kolonie jako z Ukrajiny (nástroj) a už se k ní mílovými kroky přibližujeme i v životní úrovni našeho obyvatelstva a rozkladu fungování státu téměř ve všech oblastech. "Za císaře pána a jeho rodinu! My tuhle válku vyhrajeme..."


Někteří dodavatelé tepla zdražili až o 167 % https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-uz-i-dodavatele-tepla-maji-svou-bohemia-energy-mali-zdrazili-az-o-167-188855#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=R9hfdKja6uZ-202202180551&dop_id=188855&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Z ČR se stala podobná anti-ruská kolonie jako z Ukrajiny (nástroj) a už se k ní mílovými kroky přibližujeme i v životní úrovni našeho obyvatelstva a rozkladu fungování státu téměř ve všech oblastech. "Za císaře pána a jeho rodinu! My tuhle válku vyhrajeme..."

To je skutečně masakr .
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Co-Fiala-uprel-lidem-Pritom-ma-kde-brat-Elektricke-pocty-z-nichz-mrazi-693530
Popořadě , energetický masakr , ekonomický masakr obyvatel a nakonec reálný masakr jelit .


To je skutečně masakr . https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Co-Fiala-uprel-lidem-Pritom-ma-kde-brat-Elektricke-pocty-z-nichz-mrazi-693530 Popořadě , energetický masakr , ekonomický masakr obyvatel a nakonec reálný masakr jelit .

Dnes som sa dozvedel, že hala kde majú decká tréningy, vypla kúrenie. Ďalší na rade bude kto? Školy a nemocnice?


Dnes som sa dozvedel, že hala kde majú decká tréningy, vypla kúrenie. Ďalší na rade bude kto? Školy a nemocnice?

Moderátor

Umím si představit, že ty svině zatáhnou kohouty s plynem a ropou na straně EU a budou to svádět na Rusko. Možná že zase začnou mluvit o spuštění obdoby tzv. železné opony v souvislosti se zadržováním Ruska. Tenkrát se zadržoval tzv. komunismus a dnes to bude Rusko. Důvod si najdou. Termín železná opona poprvé použil Churchill když měl projev ve Fultonu.


Umím si představit, že ty svině zatáhnou kohouty s plynem a ropou na straně EU a budou to svádět na Rusko. Možná že zase začnou mluvit o spuštění obdoby tzv. železné opony v souvislosti se zadržováním Ruska. Tenkrát se zadržoval tzv. komunismus a dnes to bude Rusko. Důvod si najdou. Termín železná opona poprvé použil Churchill když měl projev ve Fultonu.

Jarek

kúrenie

? Nemyslíš topení ?


[quote="pid:58844, uid:127"]kúrenie[/quote] ? Nemyslíš topení ?

Nemyslíš topení ?


Kúrenie (sk) = topení (cz)


[quote="pid:58881, uid:518"]Nemyslíš topení ?[/quote] Kúrenie (sk) = topení (cz)

Moderátor

? Nemyslíš topení ?


smile


Dnes som sa dozvedel, že hala kde majú decká tréningy, vypla kúrenie. Ďalší na rade bude kto? Školy a nemocnice?


A uvedli k tomu nějaký důvod?


[quote="pid:58881, uid:518"]? Nemyslíš topení ?[/quote] :x [quote="pid:58844, uid:127"]Dnes som sa dozvedel, že hala kde majú decká tréningy, vypla kúrenie. Ďalší na rade bude kto? Školy a nemocnice?[/quote] A uvedli k tomu nějaký důvod?

Kúrenie (sk) = topení (cz)

Díky


[quote="pid:58939, uid:127"]Kúrenie (sk) = topení (cz)[/quote] Díky

důvod


Cena energií. A samozrejme nulový zárobok predtým kvôli zatvoreniu prevádzok. To ide ruka v ruke.


[quote="pid:58940, uid:473"]důvod[/quote] Cena energií. A samozrejme nulový zárobok predtým kvôli zatvoreniu prevádzok. To ide ruka v ruke.

Moderátor

da sa to cakat, osvetlenie, skoly, skolky, nemocnice, som zvedava ako to bude s teplom, kedze vacsina panelakov nema vlastne kotolne. A to si povedzme, ze mozeme si gratulovat, ze je to len takto, o rok to bude horsie, kedze cakat, ze sa v buducom roku zlepsi situacia s cenami energii je v tejto situacii znacne iluzorne


da sa to cakat, osvetlenie, skoly, skolky, nemocnice, som zvedava ako to bude s teplom, kedze vacsina panelakov nema vlastne kotolne. A to si povedzme, ze mozeme si gratulovat, ze je to len takto, o rok to bude horsie, kedze cakat, ze sa v buducom roku zlepsi situacia s cenami energii je v tejto situacii znacne iluzorne

Na Sakerovi som našiel ešte jednu analýzu, ktorú chcem dať do pozornosti, nateraz bez komentára. Ak neviete anglicky, stačí strojový preklad, alebo aj bez neho, tie obrázky, koľko potrebujete betónu a ocele na výstavbu jednotky výkonu z obnoviteľných zdrojov (FV elektrární a veterných turbín v porovnaní a jadrom) pochopí aj laik. Odpad z FV elektrární nie je započítaný do ceny - problém o 15rokov. A ďalšie veci.
Odporúčam si to pozrieť.
https://cynthiachung.substack.com/p/the-eus-fit-for-55-farm-to-fork-and?utm_source=url
alebo
https://thesaker.is/the-eus-fit-for-55-farm-to-fork-and-the-freezing-of-nord-stream-2-a-mass-sacrifice-to-the-gods/
(dal som to do témy ekonomika - súvisí to s tým, ale presnejšie by snáď bolo energetika)


Na Sakerovi som našiel ešte jednu analýzu, ktorú chcem dať do pozornosti, nateraz bez komentára. Ak neviete anglicky, stačí strojový preklad, alebo aj bez neho, tie obrázky, koľko potrebujete betónu a ocele na výstavbu jednotky výkonu z obnoviteľných zdrojov (FV elektrární a veterných turbín v porovnaní a jadrom) pochopí aj laik. Odpad z FV elektrární nie je započítaný do ceny - problém o 15rokov. A ďalšie veci. Odporúčam si to pozrieť. https://cynthiachung.substack.com/p/the-eus-fit-for-55-farm-to-fork-and?utm_source=url alebo https://thesaker.is/the-eus-fit-for-55-farm-to-fork-and-the-freezing-of-nord-stream-2-a-mass-sacrifice-to-the-gods/ (dal som to do témy ekonomika - súvisí to s tým, ale presnejšie by snáď bolo energetika)

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/bartuska-musime-se-pripravit-i-na-zastaveni-dodavek-ropy-a-plynu-z-ruska-40388322
Tak tahle svině fašistická nás už připravuje na uzavření kohoutů. Je to tak, jak jsem před nedávnem uváděl, že ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.


https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/bartuska-musime-se-pripravit-i-na-zastaveni-dodavek-ropy-a-plynu-z-ruska-40388322 Tak tahle svině fašistická nás už připravuje na uzavření kohoutů. Je to tak, jak jsem před nedávnem uváděl, že ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.

Jarek

ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.

To skôr ukrofašisti vyhodia plynovod do luftu aby to zviedli na Rusko.


[quote="pid:59867, uid:471"]ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.[/quote] To skôr ukrofašisti vyhodia plynovod do luftu aby to zviedli na Rusko.

https://www.zive.cz/clanky/az-5-800-nemeckych-vetrnych-elektraren-je-bez-internetu-a-nelze-je-ovladat-spekuluje-se-ze-slo-o-kyberneticky-utok/sc-3-a-215213/default.aspx?artcomments=1


Až 5 800 německých elektráren je bez internetu a nelze je ovládat. Spekuluje se, že šlo o kybernetický útok.


Nečetl jsem, nechci přijmout sušenky. Předpokládám, že to bude hozeno na Rusko.


https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nord-stream-2-svycarsko-zamestnanci-propousteni-zug.A220301_115132_eko-zahranicni_ven


Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance


Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všech svých 140 zaměstnanců, oznámil švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin. Provozovatel produktovodu, který po svém dokončení nebyl uveden do provozu, informaci zatím oficiálně nepotvrdil.


Důvodem propuštění zaměstnanců je podle Parmelina rozhodnutí Německa projekt zablokovat. Německo budování plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře dlouhodobě podporovalo, svůj postoj ale Berlín kvůli agresivnímu postupu Ruska vůči Ukrajině postupně přehodnocoval.


Když Moskva před týdnem uznala samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny, německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že udělení souhlasu k provozu produktovodu za této situace není možné.


Projekt plynovodu Německo zastavilo stažením už předložené analýzy zásobovací bezpečnosti u Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur). Bez tohoto dokumentu nemůže Nord Stream 2 získat certifikaci, čímž Berlín znemožnil zprovoznění potrubí.


https://www.zive.cz/clanky/az-5-800-nemeckych-vetrnych-elektraren-je-bez-internetu-a-nelze-je-ovladat-spekuluje-se-ze-slo-o-kyberneticky-utok/sc-3-a-215213/default.aspx?artcomments=1 **Až 5 800 německých elektráren je bez internetu a nelze je ovládat. Spekuluje se, že šlo o kybernetický útok.** Nečetl jsem, nechci přijmout sušenky. Předpokládám, že to bude hozeno na Rusko. https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nord-stream-2-svycarsko-zamestnanci-propousteni-zug.A220301_115132_eko-zahranicni_ven **Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance** Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všech svých 140 zaměstnanců, oznámil švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin. **Provozovatel produktovodu, který po svém dokončení nebyl uveden do provozu, informaci zatím oficiálně nepotvrdil.** Důvodem propuštění zaměstnanců je podle Parmelina rozhodnutí Německa projekt zablokovat. Německo budování plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře dlouhodobě podporovalo, svůj postoj ale Berlín kvůli agresivnímu postupu Ruska vůči Ukrajině postupně přehodnocoval. Když Moskva před týdnem uznala samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny, německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že udělení souhlasu k provozu produktovodu za této situace není možné. Projekt plynovodu Německo zastavilo stažením už předložené analýzy zásobovací bezpečnosti u Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur). Bez tohoto dokumentu nemůže Nord Stream 2 získat certifikaci, čímž Berlín znemožnil zprovoznění potrubí.

https://cz.sputniknews.com/20220301/polska-vlada-chce-usilovat-o-uzavreni-plynovodu-nord-stream-17847499.html


Odkaz mi nejde, text z telegramu: Polská vláda chce usilovat o uzavření plynovodu Nord Stream. Polský vládní kabinet v souvislosti se situací na Ukrajině se zavázal, že dosáhne uzavření plynovodu Nord Stream1 a "zablokování budoucnosti" Nord Stream 2. Novinářům to oznámil mluvčí polské vlády Piotr Müller.


https://cz.sputniknews.com/20220301/polska-vlada-chce-usilovat-o-uzavreni-plynovodu-nord-stream-17847499.html **Odkaz mi nejde, text z telegramu:** Polská vláda chce usilovat o uzavření plynovodu Nord Stream. Polský vládní kabinet v souvislosti se situací na Ukrajině se zavázal, že dosáhne uzavření plynovodu Nord Stream1 a "zablokování budoucnosti" Nord Stream 2. Novinářům to oznámil mluvčí polské vlády Piotr Müller.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/bartuska-musime-se-pripravit-i-na-zastaveni-dodavek-ropy-a-plynu-z-ruska-40388322
Tak tahle svině fašistická nás už připravuje na uzavření kohoutů. Je to tak, jak jsem před nedávnem uváděl, že ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.

Doufám, že bezpečnostní složky a psol. v Praze a jejich rodiny jsou připraveni také na to, že pak nemusí být nejen pečivo v obchodech.
Kdo chce kam, ......


[quote="pid:59867, uid:471"]https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/bartuska-musime-se-pripravit-i-na-zastaveni-dodavek-ropy-a-plynu-z-ruska-40388322 Tak tahle svině fašistická nás už připravuje na uzavření kohoutů. Je to tak, jak jsem před nedávnem uváděl, že ne Rusko ale EU zatáhne kohouty a svedou to na Rusko.[/quote] Doufám, že bezpečnostní složky a psol. v Praze a jejich rodiny jsou připraveni také na to, že pak nemusí být nejen pečivo v obchodech. Kdo chce kam, ......

vsak Medvedev povedal.....2000 eur za plyn. Cim skor zavru vsetko, tym skor sa to prejavi, aj keby vsetky burzy spolupracovali a zrazali cenu. Na strane druhej na ruskych weboch uz hovoria, ze pokial nebudu moct pouzivat eura ci dolare na kupu toho, co chcu ci potrebuju, naco im vobec budu a preco im ich predavat


vsak Medvedev povedal.....2000 eur za plyn. Cim skor zavru vsetko, tym skor sa to prejavi, aj keby vsetky burzy spolupracovali a zrazali cenu. Na strane druhej na ruskych weboch uz hovoria, ze pokial nebudu moct pouzivat eura ci dolare na kupu toho, co chcu ci potrebuju, naco im vobec budu a preco im ich predavat
9.38k
73
33
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept