Zahraničná politika
Macron bude rokovať s Putinom

Macron bude rokovať s Putinom


Francúzsky prezident Macron povedal, že budúci týždeň bude rokovať s Putinom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude budúci týždeň rokovať online s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Na tlačovej konferencii to uviedol samotný francúzsky líder, informuje agentúra TASS.


Macron povedal, že hlavnou témou rozhovoru bude urovnanie situácie na Ukrajine. "Európske krajiny nemôžu samostatne vyriešiť konflikt na Ukrajine, pretože to závisí aj od dobrej vôle iných štátov," zdôraznil.


Prezident Piatej republiky už skôr dúfal, že rozhovory medzi Putinom a americkým lídrom Joeom Bidenom zo 7. decembra povedú k zníženiu napätia medzi západnými krajinami a Moskvou. Uviedol, že je potrebné vyvinúť formát na zmiernenie napätia medzi Moskvou a NATO.


https://lenta.ru/news/2021/12/09/macron_putin/


Macron bude rokovať s Putinom Francúzsky prezident Macron povedal, že budúci týždeň bude rokovať s Putinom Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude budúci týždeň rokovať online s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Na tlačovej konferencii to uviedol samotný francúzsky líder, informuje agentúra TASS. Macron povedal, že hlavnou témou rozhovoru bude urovnanie situácie na Ukrajine. "Európske krajiny nemôžu samostatne vyriešiť konflikt na Ukrajine, pretože to závisí aj od dobrej vôle iných štátov," zdôraznil. Prezident Piatej republiky už skôr dúfal, že rozhovory medzi Putinom a americkým lídrom Joeom Bidenom zo 7. decembra povedú k zníženiu napätia medzi západnými krajinami a Moskvou. Uviedol, že je potrebné vyvinúť formát na zmiernenie napätia medzi Moskvou a NATO. https://lenta.ru/news/2021/12/09/macron_putin/

Putin povedal Macronovi o vyhrotení situácie na Donbase kvôli Kyjevu


Ruský prezident Vladimir Putin povedal francúzskemu vodcovi Emmanuelovi Macronovi, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii v Donbase.


Informovala o tom tlačová služba Kremľa.


Putin zároveň zdôraznil, že sa tak deje so súhlasom viacerých západných krajín.


"Bolo tiež zaznamenané, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii so súhlasom niekoľkých západných krajín," uvádza sa vo vyhlásení.


Ruský líder tiež dodal, že v súčasnosti je „Ukrajina napumpovaná modernými zbraňami“, čo zase „vytvára priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska“.


https://russian.rt.com/russia/news/938725-putin-makron-obstanovka-donbass


Putin povedal Macronovi o vyhrotení situácie na Donbase kvôli Kyjevu Ruský prezident Vladimir Putin povedal francúzskemu vodcovi Emmanuelovi Macronovi, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii v Donbase. Informovala o tom tlačová služba Kremľa. Putin zároveň zdôraznil, že sa tak deje so súhlasom viacerých západných krajín. "Bolo tiež zaznamenané, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii so súhlasom niekoľkých západných krajín," uvádza sa vo vyhlásení. Ruský líder tiež dodal, že v súčasnosti je „Ukrajina napumpovaná modernými zbraňami“, čo zase „vytvára priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska“. https://russian.rt.com/russia/news/938725-putin-makron-obstanovka-donbass

Telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom


Z iniciatívy francúzskej strany mal Vladimir Putin telefonický rozhovor s prezidentom Francúzskej republiky Emmanuelom Macronom.
Po výmene názorov na úsilie oboch krajín v boji proti šíreniu koronavírusovej infekcie sa lídri zamerali na diskusiu o aktuálnych medzinárodných témach.


V súvislosti s otázkou Emmanuela Macrona o situácii na hraniciach Bieloruska s krajinami EÚ sa ruský prezident vyslovil za diskusiu o problémoch, ktoré vznikli pri priamych kontaktoch predstaviteľov členských krajín EÚ s Minskom. Upozorňuje sa na porušovanie medzinárodných záväzkov na ochranu práv utečencov zo strany Poľska a pobaltských štátov a na potrebu riešiť migračnú krízu v súlade s normami humanitárneho práva. Bola vyslovená nádej, že problém s migrantmi na hranici bude v blízkej budúcnosti úplne odstránený z programu rokovania.


Hlavné hodnotenia súčasnej situácie okolo Ukrajiny sú prezentované na oboch stranách. Vladimir Putin uviedol konkrétne príklady, ktoré ukazujú, že Kyjev porušuje Minské dohody, ktoré sú nesporným základom pre riešenie vnútornej ukrajinskej krízy. Poznamenalo sa tiež, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii so súhlasom niekoľkých západných krajín. Ukrajina je navyše prepumpovaná modernými zbraňami, čo predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska.


Prezident Ruska zdôraznil dôležitosť okamžitého začatia medzinárodných rokovaní s cieľom vytvoriť právne stanovené záruky vylučujúce akýkoľvek ďalší postup NATO na východ a rozmiestnenie zbraní ohrozujúcich Rusko v susedných štátoch, predovšetkým na Ukrajine. Aj o tom sa hovorilo počas nedávnej videokonferencie s americkým prezidentom Josephom Bidenom.


Ruský líder vyzval francúzskych partnerov, aby k vyjadreným obavám pristupovali s porozumením a zúčastnili sa ich diskusie.


Podrobne sa skúmal aj stav v osade v Náhornom Karabachu. Vladimir Putin stručne informoval o hlavných výsledkoch trojstranného stretnutia lídrov Ruska, Azerbajdžanu a Arménska 26. novembra 2021 v Soči, načasovaného na výročie podpísania vyhlásenia o Náhornom Karabachu 9. novembra 2020. Povedal, ako región implementuje opatrenia na dodržiavanie prímeria, návrat utečencov a obnovenie obchodných, ekonomických a dopravných spojení.


Bola vyslovená nádej, že užitočné bude aj stretnutie šéfov štruktúr EÚ s Ilhamom Alijevom a Nikolom Pašinjanom, naplánované na 15. decembra 2021.


Podporila sa účelnosť zintenzívniť prácu podľa vzoru spolupredsedov Minskej skupiny OBSE (Rusko, USA, Francúzsko).


Bolo dohodnuté pokračovať v udržiavaní blízkeho osobného kontaktu.


http://kremlin.ru/events/president/news/67362


**Telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom** Z iniciatívy francúzskej strany mal Vladimir Putin telefonický rozhovor s prezidentom Francúzskej republiky Emmanuelom Macronom. Po výmene názorov na úsilie oboch krajín v boji proti šíreniu koronavírusovej infekcie sa lídri zamerali na diskusiu o aktuálnych medzinárodných témach. V súvislosti s otázkou Emmanuela Macrona o situácii na hraniciach Bieloruska s krajinami EÚ sa ruský prezident vyslovil za diskusiu o problémoch, ktoré vznikli pri priamych kontaktoch predstaviteľov členských krajín EÚ s Minskom. Upozorňuje sa na porušovanie medzinárodných záväzkov na ochranu práv utečencov zo strany Poľska a pobaltských štátov a na potrebu riešiť migračnú krízu v súlade s normami humanitárneho práva. Bola vyslovená nádej, že problém s migrantmi na hranici bude v blízkej budúcnosti úplne odstránený z programu rokovania. Hlavné hodnotenia súčasnej situácie okolo Ukrajiny sú prezentované na oboch stranách. Vladimir Putin uviedol konkrétne príklady, ktoré ukazujú, že Kyjev porušuje Minské dohody, ktoré sú nesporným základom pre riešenie vnútornej ukrajinskej krízy. Poznamenalo sa tiež, že ukrajinské úrady zámerne zhoršujú situáciu na kontaktnej línii so súhlasom niekoľkých západných krajín. Ukrajina je navyše prepumpovaná modernými zbraňami, čo predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska. Prezident Ruska zdôraznil dôležitosť okamžitého začatia medzinárodných rokovaní s cieľom vytvoriť právne stanovené záruky vylučujúce akýkoľvek ďalší postup NATO na východ a rozmiestnenie zbraní ohrozujúcich Rusko v susedných štátoch, predovšetkým na Ukrajine. Aj o tom sa hovorilo počas nedávnej videokonferencie s americkým prezidentom Josephom Bidenom. Ruský líder vyzval francúzskych partnerov, aby k vyjadreným obavám pristupovali s porozumením a zúčastnili sa ich diskusie. Podrobne sa skúmal aj stav v osade v Náhornom Karabachu. Vladimir Putin stručne informoval o hlavných výsledkoch trojstranného stretnutia lídrov Ruska, Azerbajdžanu a Arménska 26. novembra 2021 v Soči, načasovaného na výročie podpísania vyhlásenia o Náhornom Karabachu 9. novembra 2020. Povedal, ako región implementuje opatrenia na dodržiavanie prímeria, návrat utečencov a obnovenie obchodných, ekonomických a dopravných spojení. Bola vyslovená nádej, že užitočné bude aj stretnutie šéfov štruktúr EÚ s Ilhamom Alijevom a Nikolom Pašinjanom, naplánované na 15. decembra 2021. Podporila sa účelnosť zintenzívniť prácu podľa vzoru spolupredsedov Minskej skupiny OBSE (Rusko, USA, Francúzsko). Bolo dohodnuté pokračovať v udržiavaní blízkeho osobného kontaktu. http://kremlin.ru/events/president/news/67362
Upravené 14. 12. 2021 o 16:07

Macron a Putin sa do konca roka rozhodli opätovne rokovať


Prezidenti Francúzska a Ruska diskutovali počas výmeny názorov aj o situácii na bielorusko-poľskej hranici
Obyvatelia Francúzska a Ruska Emmanuel Macron a Vladimir Putin sa dohodli na uskutočnení nového rozhovoru do konca tohto roka. Oznámila to v stredu tlačová služba Elyzejského paláca.


"Dohodli sa [prezidenti], že sa opäť porozprávajú do konca roka, aby sa vrátili k diskutovaným otázkam," uvádza sa v komuniké paláca po telefonickom rozhovore medzi lídrami oboch krajín v utorok.


Hlavy štátov počas výmeny názorov diskutovali aj o situácii na bielorusko-poľskej hranici, situácii na Ukrajine a spôsoboch riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu, píše sa v správe.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13201307


Macron a Putin sa do konca roka rozhodli opätovne rokovať Prezidenti Francúzska a Ruska diskutovali počas výmeny názorov aj o situácii na bielorusko-poľskej hranici Obyvatelia Francúzska a Ruska Emmanuel Macron a Vladimir Putin sa dohodli na uskutočnení nového rozhovoru do konca tohto roka. Oznámila to v stredu tlačová služba Elyzejského paláca. "Dohodli sa [prezidenti], že sa opäť porozprávajú do konca roka, aby sa vrátili k diskutovaným otázkam," uvádza sa v komuniké paláca po telefonickom rozhovore medzi lídrami oboch krajín v utorok. Hlavy štátov počas výmeny názorov diskutovali aj o situácii na bielorusko-poľskej hranici, situácii na Ukrajine a spôsoboch riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu, píše sa v správe. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13201307
579
3
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept