Zahraničná politika
Admirál Popov pomenoval dôvod havárie Kurska

Admirál Popov pomenoval dôvod havárie Kurska ( prekladačom preložené )


Bývalý hlavný veliteľ Severnej flotily admirál Vjačeslav Popov uviedol, že jadrová ponorka (nukleárna ponorka) "Kursk" zahynula v roku 2000 v dôsledku zrážky s ponorkou NATO.


„S 90% pravdepodobnosťou poznám jej názov (ponorka, ktorá sa zrazila s Kurskom – RT), ale aby ste to mohli pomenovať verejne, musíte mať dôkazy a zverejniť ich. Nemôžem ich dať von. ponorka NATO. A bola tam, v oblasti, kde sa zrazila s Kurskom, - povedal Popov v rozhovore pre RIA Novosti.


Podľa neho ponorka sledujúca Kursk s najväčšou pravdepodobnosťou nemohla zaistiť bezpečnosť a priblížila sa príliš blízko, alebo manéver Kurska viedol k strate kontaktu.


Podľa oficiálnej verzie ruskej vládnej komisie zahynula jadrová ponorka Kursk v dôsledku tepelného výbuchu palivových komponentov torpéda 65-76, ktorý viedol k detonácii.


O príčinách tragédie hovoril už skôr veliteľ ponorky K-219 zabitej v roku 1986 Igor Britanov. Prečítajte si viac v materiáli RT.


https://russian.rt.com/russia/news/930422-prichina-krusheniye-kursk


"Bol tam priamy pokyn - nikomu sa nehlásiť": veliteľ ponorky K-219, ktorá zomrela v roku 1986, o príčinách tragédie


V roku 1986 došlo k jednej z najdramatickejších nehôd v sovietskej ponorkovej flotile. Keď bol nosič jadrových rakiet K-219 v Atlantickom oceáne, v jeho raketovom sile zahrmelo v dôsledku technickej poruchy. Pri likvidácii následkov havárie zahynulo niekoľko námorníkov vrátane námorníka Sergeja Preminina, ktorý za cenu života utopil jadrový reaktor ponorky v núdzi. Napriek tomu, že vďaka rozhodným krokom veliteľa Igora Britanova takmer celá posádka prežila a bola zachránená, po návrate do vlasti bol prepustený. Z tragédie bola obvinená posádka. V rámci projektu Unforgotten Stories sa RT stretla s Britanovom v Jekaterinburgu.


  • Igor Anatoljevič, žijete v Jekaterinburgu, ale pokiaľ som dobre pochopil, pravidelne lietate do Petrohradu, kde sa členovia posádky K-219 pravidelne stretávajú, aby si uctili pamiatku tých, ktorí zahynuli pri nehode v roku 1986.

  • Stretávame sa každých päť rokov začiatkom októbra, v dňoch, keď sa všetko dialo. Tento rok to bolo 35 rokov a aj oni sa museli dať dokopy. Táto pandémia však znemožňuje organizáciu. Ale naši Petrohradčania, tí, čo žijú v Petrohrade, ktorí sa práve zhromaždili medzi sebou v Katedrále sv. Mikuláša v Kronštadte, bohoslužbu bránili.

Zúčastnilo sa týchto podujatí veľa členov posádky?

  • Veľa detí už zomrelo, ale kto mohol ... Vždy tam bolo 25-30 ľudí, ľudia prichádzali zďaleka. Každých päť rokov som tiež lietal. V roku 2001 sme dokonca išli na našu základňu v Hadžijeve. No najprv bola akcia v Petrohrade a potom nastúpili do vlaku a dostali sa do Gadževa, tam je busta hrdinsky zosnulého námorníka Sergeja Preminina, na dome, na Premininovom nábreží, sú dve pamätné tabule.

  • Pracuje sa na otázke odmeňovania členov posádky lode alebo civilných námorníkov, ktorí vám vtedy prišli na pomoc? V priebehu týchto udalostí sa mnohí skutočne ukázali ako hrdinovia. Snažíte sa ako kapitán lode pre nich niečo dosiahnuť?

  • Áno, všetko, už som si odpľul, ak mám byť úprimný. Intenzívne som sa tomu venoval v nultých rokoch, keď ešte boli v službe ľudia, ktorí o tom niečo vedeli. Už vtedy však existovala byrokracia. Dostal som nápad od veliteľa flotily, dostal sa k námorníctvu, tam podľa formálnych kritérií povedali, prečo nie všetko, prečo nie... Vrátili to. Potom som sa cez Radu federácie dostal do kancelárie prezidentských ocenení. Boli prevedené na ministerstvo obrany a ministerstvo obrany na námorníctvo. Tí to z formálnych dôvodov odmietli.

  • Čo presne?

  • Podľa záverov štátnej komisie k nehode došlo vinou posádky.

Mám odpovede od prezidenta aj od mnohých iných, tak som si len odpľul.

  • Prečo si myslíte, že posádka bola nakoniec posledná?

  • Bola tam veľmi ťažká situácia. Vytriedené dôvody na jednej strane, námorníctvo a na druhej strane - priemysel. Obaja dobre poznajú svoje nedostatky. A tak, keď prebiehala demontáž, v Gorki pri Moskve, prvý týždeň sa medzi sebou bili: a vy, aj vy, ale samí blázni... a tak ďalej. A potom, keď si uvedomili, že obaja sa stanú hlupákmi, každý len hrdo určil posádku, ktorá to mala na starosti. Aj keď tu mám charterovú loď. Veľkými písmenami sa píše, za čo je zodpovedný veliteľ lode: za obsadenie posádky, za obsadenie posádky. Ale náš veliteľ lode s tým nemal v živote nič spoločné. Veliteľ divízie vydal nejaký dekrét – a ľudia prišli, chytili niekoho odtiaľto, niekoho odtiaľ.

  • Nedávno uplynulo 35 rokov od smrti K-219, mnohí už na tento príbeh zabudli a mnohí pravdepodobne nevedia. Pripomeňme si, ako sa to všetko opäť stalo. Viackrát ste povedali, že k tragédii došlo v dôsledku toho, že vám dvaja ľudia zatajili dôležité informácie o úniku v priestore šiestej rakety, čo nakoniec viedlo k takýmto smutným udalostiam.

  • Áno, tajili to pred všetkými. Ale boli k tomu vedení. Tento čas bol ozvenou tejto situácie s posádkou. Išli sme na dovolenku. Najprv vytiahli námorníkov, ktorí tam boli, potom začali vyťahovať dôstojníkov a praporčíkov. Potom v BC-2 - sú dvaja predáci družstva, veliteľ skupiny a veliteľ bojovej jednotky. Traja z nich boli vymenení, zostal len vedúci skupiny. Veliteľ hlavice prišiel z iného raketového systému, nešiel na more, nič nevidel.

  • Prečo je také dôležité, aby pred vojenskou kampaňou neboli v posádke žiadne náhrady?

  • Áno, pretože je to zakázané. Posledná zmena by mala byť 45 dní vopred. Aby sa posádka plavila, zbiehala, každý všetko vedel a všetko vedel urobiť. Starší dôstojník prišiel na loď dva týždne pred bojom. Veliteľ BC-2 Petrachkov prišiel mesiac pred nástupom do bojovej služby. O dva mesiace prišiel aj šéf tímu, ktorý bol tiež dočasne pridelený.

  • Je to na veliteľovi hlavice-2 Alexandrovi Petračkovovi, ako som to pochopil, že hlavná chyba spočíva v skrývaní informácií o poruche?

  • Existuje taká kniha - „Uralský drak“ a v nej je dôležitý fragment venovaný dôvodom smrti K-219, konkrétne fragmenty zo záverov komisie, ktorá dôvody skúmala. Vtedy som to nevedel, pretože rozhodnutie komisie mi nikto neoznámil. Najprv som sa učil z rozhovorov a potom som si to prečítal v tejto knihe.

Takže: to, že Petračkov pochádzal z iného komplexu, som netušil, len mi povedali: „Majster vojenských záležitostí, kapitán 3. hodnosti. Čo robíš, dávame ti lepšieho človeka." A je z iného komplexu, absolútne, to je mimoriadne dôležitý detail. Neprevádzkoval ani náš areál.

  • Rozumiem tomu správne, že v šiestom raketovom sile došlo k úniku ešte pred začatím kampane a že utajovanie informácií o tom začalo na brehu?

  • Áno, táto baňa bola zaplavená vodou na kontrolnom stanovišti predtým, ako prešla do pohotovosti. Povedali to niekomu? nie Hlavný raketový dôstojník divízie, špecialista na vlajkovú loď, im dal priamy rozkaz, aby vypustili vodu a nikomu to nehlásili. A tieto orly to urobili.

    To znamená, že boli vopred inštruovaní: ak zrazu niečo, nikam sa nehlásiš, sám sa rojíš. Tak sa dostali na dno výbuchu.

Celá táto nehoda vznikla na brehu. Došlo k nahradeniu posádky neschopnými ľuďmi a to je priamy náznak toho, že sa nemusíte nikomu hlásiť, v takom prípade bojujte s únikom sami. Keby to tak nebolo, všetko by bolo inak.

  • Nerozumel Petračkov a tí, čo s ním mlčali, že ide o hrubé porušenie? Nefungoval im elementárny pud ochrany?

  • No, tak im to bolo povedané, tak sa správali. Napríklad, ak je v raketovom sile voda, odstránite tam zátku - a pomaly ju vypustíte do latríny. Urobili tak a nič iné im nenapadlo. Keby ma o situácii informovali aspoň 5-10 minút vopred ... Vôbec nikto mi nič nehlásil! Len tak z rozmaru prišiel mechanik a povedal mi: „Tí raketoví muži niečo šuštia...“ Zapol som komunikáciu štvrtého kupé, videl som, že tam niečo je. Pýtam sa, čo sa deje – nič, ticho. To znamená, že oni sami sa prefíkane hrabali. Potom som už začal vydávať príkazy sám.

  • Je pravda, že problémy s týmto raketovým silom nenastali v roku 1986, ale oveľa skôr?

  • V roku 1973 došlo v tejto bani k podobnému nešťastiu a tiež sa tam dostala voda a rozdrvila aj raketu. Ale potom bolo všetko nahlásené včas a všetko bolo urobené podľa pokynov.

V takejto situácii stačí vypustiť okysličovadlo cez palubu, existuje na to špeciálny okruh. A je to, žiadne následky - raketa je bezpečná. A ak by títo bojovníci nahlásili túto núdzovú situáciu, všetko by išlo jedna k jednej podľa rovnakej schémy. Toto okysličovadlo by sme jednoducho vypustili, načerpali mínu, napumpovali raketu, pokračovali v hliadkovaní a vrátili sa bezpečne na základňu bez jednej rakety.

Podľa inštrukcií som to nemohol ani oznámiť Moskve, malo by sa to urobiť, ak sú zrazu štyri alebo viac rakiet mimo prevádzky.

  • Poruchy nie vždy vedú k nehodám. Čo bolo bezprostrednou príčinou?

  • Vzhľadom na to, že baňa bola naplnená vodou v hĺbke 80 m, raketa bola jednoducho rozdrvená týmto tlakom vody, je tam aj tenký plášť. Koniec koncov, aby sa pri streľbe rakety spod vody nerozdrvila, raketa sa nafúkne dusíkom. To znamená, že sa vytvorí vnútorný protitlak. A potom to tenká škrupina rakety vydrží. A tu je tlak vody, ale zvnútra nič nedrží a prasklo to. A je tu okysličovacia nádrž a palivová nádrž.

  • A reakcia prebehla?

  • Áno, po pripojení sa samovoľne zapália. A keď sa vznietili, keď sa spustila reakcia horenia, v uzavretom priestore, toto všetko zhaslo. Výbuch bol taký silný, že odtrhol vrchný kryt šachty a vymrštil hlavicu rakety z člna.

  • Potom ste okamžite urobili, pravdepodobne jedno z najdôležitejších rozhodnutí vo vašom živote - okamžite sa vynoriť. A pre ponorku to znamená objaviť samú seba. Aspoň na sekundu som v tej chvíli nepremýšľal, stálo to za to?

  • Nie. Ak to bola vojna, to je iná otázka. A toto je pokojný čas. No našli nás, no a čo? Nebudú ma bombardovať, nebudú hádzať torpéda. Ale na povrchu je oveľa jednoduchšie bojovať o prežitie.

  • Jedným z najzáhadnejších momentov tohto príbehu bolo pretrhnutie lana, na ktorom približujúce sa sovietske záchranné plavidlo ťahalo K-219. Existujú rôzne verzie tohto skóre, vrátane návrhov, že išlo o úmyselné akcie americkej ponorky, ktorá by to mohla rozsekať. Aká je pravdepodobnosť?

  • Úprimne povedané, americká ponorka tam bola av bezprostrednej blízkosti. A náš navigátor, keď už bol na lodi „Vasiliev“, ju videl. Ale keby tento kábel rozsekala nejakým výrubom alebo niečím, pocítili by sme to. To znamená, že by došlo k nejakému impulzu, došlo by k nejakej mechanickej reakcii z kontaktu. Ale nič z toho sa nestalo. Akurát v noci vidím niečo ako svetlo motorovej lode Krasnogvardejsk, ktorá nás ťahala, niekam tam ide, odchádza ... a už ho nie je vidieť. To znamená, že som sa vyklonil z okna kormidlovne, aby som si posvietil baterkou, a videl som, že nadstavbu už nevidno, je pod vodou. To znamená, že loď sa už potápala.

  • Ako potom mohol vzniknúť útes?

  • Myslím, že áno: postupne sa potopila, zvýšil sa odpor vody a táto loď mala stále zvýšenú rýchlosť. Povedali mu, že má ísť rýchlosťou 3-4 uzly a jeho motory sú také, že by ich pri takej rýchlosti jednoducho zničil. A chodil asi dvakrát rýchlejšie. A myslím si, že tento rastúci odpor trupu lode voči vode spôsobil zlomenie. Ale pomohlo to utiecť. V tej chvíli bola na lodi pohotovostná partia, okrem mňa ešte desať ľudí. Po útese okamžite začali vyťahovať plte, potom ich na nich evakuovali a ja som zostal sám.

  • Zabili ste štyroch ľudí, na pozadí podobných tragédií s našimi člnmi to nie je veľa. Posádka, pokiaľ som pochopil, považuje vaše kroky za absolútne správne. Boli ľudia vďační, že ich zachránili?

  • Áno, pretože také rozhodnutie padlo, ale nebol tam len jeden problém. Výbuch nastal okolo 05:30. Na miesto stretnutia s našimi loďami na hladine sme dorazili o 12 hodín a počas tejto doby sa už začali niektoré technologické procesy. Pretože spočiatku bolo všetko v poriadku. No a štvrté oddelenie je zaplynované, vyvetrali sme ho, niečo sa zviditeľnilo. A potom na jednom mieste nejaké iskrenie, potom na inom. Potom sa výkon postupne vytratil a havarijná ochrana reaktora padla. A po chvíli mi poslali hlásenia: požiar v takom a takom kupé, zápach z horenia, dym tam. A na ponorkách - dlho nerozmýšľajú, netreba vidieť otvorený oheň. Cítil som zápach dymu, pálenia - okamžite je vyhlásený núdzový poplach, požiar. A potom zistia, či ide o požiar alebo nie.

A tu bol požiar v piatom oddelení, požiar v šiestom oddelení. Keď vo štvrtom oddelení vypukol požiar, sám som zišiel dolu a dotkol sa tejto priečky.

  • Prečo sa dotýkať?

  • Teraz, ak sa opriete rukou o horúci povrch, ak sa vaša ruka drží, znamená to, že je nižšia ako 70 ° C a nedrží - viac ako 70 ° C. No ak je viac ako 70 °C, ide o požiar. A postupne sme odsunuli všetkých ľudí do zadného, ​​do deviateho, do desiateho kupé. Keď sme odtiaľ odchádzali, radili sme sa aj my. Tu je požiar vo štvrtom oddelení. Ako to bude prebiehať? Nejasné. A je tam sedem operačných rakiet. Ako budú reagovať na tento požiar? Poslal som rádiom do Moskvy, že tu a tam došlo k požiaru. Museli dať nejaké rady. Ale potom sa všetci zľakli Černobyľu a všetky odporúčania sa týkali iba jadrovej bezpečnosti. A čo sa týka priestoru pre rakety, odporúčanie prišlo až o deň neskôr. Teplota musí byť desať hodín 400 °C, potom niečo vybuchne.

  • To znamená, že zostávajúce torpéda môžu naozaj kedykoľvek explodovať?

A loď sa potopila kvôli tomu, že práve toto okysličovadlo zožralo všetky tesnenia a začala tiecť voda.

  • Pamätáte si tie hodiny, keď bola celá posádka evakuovaná a vy ste zostali na lodi sami? Čo ste si vtedy mysleli, čo ste cítili?

  • Nebol čas premýšľať. Tam som sa musel neustále rozhodovať: čo robiť a čo nerobiť, aby som bojoval o prežitie – to som mal plné hlavy. Skočil som tam na celý deň a v noci som len omdlel v kormidlovni a zobudil som sa až ráno. A opäť všetky starosti, starosti, starosti.

  • Čo sa stalo potom, keď sa po nehode dostali tranzitom cez Kubu do ZSSR?

  • Začalo sa trestné konanie vo veci smrti ponorky. Najprv sa tým zaoberala naša prokuratúra Severnej flotily na základni v Gadžieve a potom Hlavná vojenská prokuratúra v Moskve. Odpovedal som na otázky v Gadžieve a s tým istým majstrom tímu. Tam bolo pre jeho nečestnosť potrebné pristúpiť ku konfrontáciám. A potom som išiel do Moskvy, tam som dva týždne hovoril. Ako svedok. Nikto ich nerobil, bezhlavo im prezentoval, že za niečo môžem ja. Niekto však musí byť nejako potrestaný, aby sa prípad uzavrel. A tam sa rozhodli: ukončiť trestné konanie, zbaviť ich trestnej zodpovednosti z dôvodu prítomnosti malých detí, bezchybná služba - skutočnosť, že nepredstavujeme žiadnu takú hrozbu pre spoločnosť. A je to, prípad bol uzavretý. Bolo to niekde v júli alebo auguste 1987. Vraciam sa z dovolenky niekedy v septembri a nový veliteľ divízie mi hovorí: „Tak pán veliteľ, vy ste tu neboli a napísal som žiadosť o preloženie do zálohy – pre úradnú nedôslednosť. Sám som ti podpísal a napísal, že súhlasím s prepustením."

  • Nevadilo ti to?

  • Boh ho žehnaj, rob, čo chceš. A 30. októbra 1987, teda v deň mojich 37. narodenín, ma s touto nie veľmi príjemnou formuláciou vyhodili do zálohy.

Potom prešlo asi desať rokov. Všetko to opäť začali moji starší súdruhovia, najmä admirál Suchačev, ktorý bol v roku 1997 veliteľom 3. flotily. A keď zdvihli dokumenty, ukázalo sa, že na mojej výpovedi bol podpis nesprávnej osoby. Minister obrany ma mal vyhodiť, keďže som jeho stvorenie. A tam to podpísal niekto iný. A z 3. flotily napísali ministrovi obrany, že vraj v súvislosti s tým a tým žiadame, aby ste tam znovu vydali rozkaz a zmenili znenie výpovede: podľa organizačných štábnych opatrení. To znamená, ako keby sa znížil počet zamestnancov. A to je úplne iná formulácia, úplne iný postoj, iné benefity. A potom si už nepamätám, kto sem prišiel. Vo všeobecnosti priniesli petíciu nášmu miestnemu oblastnému vojenskému komisárovi, aby mi udelil hodnosť kapitána 1. hodnosti v zálohe. A v roku 1998 mi pridelili kapitána 1. hodnosti v zálohe.

  • Aj na pozadí hrdinstva celej posádky stojí výkon námorníka Sergeja Preminina. Prečo dostal titul Hrdina Ruska až o desať rokov neskôr?

  • V roku 1987 on a Sergej Vorobyov získali Rád Červenej hviezdy. A nebol som to ja, kto im odovzdal vyznamenanie, ale nejakým iným spôsobom dostali tieto rozkazy. Sergej - posmrtne a Vorobyov - nažive, Boh mu daj zdravie. A potom sa na to všetko v tichosti a mieri zabudlo, zabudlo, a až keď Američania nakrútili film Nepriateľské vody, v roku 1997 sa táto téma opäť otvorila. A v nejakých centrálnych novinách bol veľký článok, že je taká situácia, že taká a taká loď, že Černobyľ môže byť, že človek zomrel a nikto mu nepoďakoval, ani nepozdravil, ani sa nerozlúčil. A doslova desať dní na to bol v Pravde článok: tajným prezidentským dekrétom mu bol udelený titul Hrdina Ruska. Všetci sme sa o tom dozvedeli z novín.

  • Prečo je dekrét tajný?

  • Neviem. Zvyčajne zverejnené, ale nezverejnené tu znamená tajné. Všetko to bolo v auguste až septembri a v novembri až decembri 1997 sme s veliteľom flotily Vyacheslavom Popovom išli do Krasavina - to je malé mesto neďaleko Velikyho Ustyug, kde žili Sergeiovi rodičia. A tam im bola slávnostne odovzdaná táto hviezda hrdinu. Mal som fotku, tú natáčalo americké lietadlo, keď po vynorení krúžil okolo nás, akurát na nej vidieť, že z bane ide dym. Dal som to mame a povedal som: "Toto je rakva tvojho syna."

  • Ak nie pre jeho činy, mohol by skutočne existovať ďalší Černobyľ, ale už pri pobreží Spojených štátov?

  • Myslím že áno. Nepoviem celú jadrovú fyziku, pokúsim sa to vysvetliť jednoducho. Jadrový reaktor má havarijnú ochranu - štyri tyče, ktoré sa v núdzovej situácii jednoducho hodia do samotného reaktora a svojimi absorpčnými vlastnosťami okamžite uhasia jadrovú reakciu. Ale to nie je navždy. Pretože objem tyčí tejto núdzovej ochrany nestačí. Potom je potrebné spustiť kompenzačné mriežky, ktoré úplne zaplnia reaktor a neumožňujú rozvoj jadrovej reakcie za žiadnych podmienok. A potom padla núdzová ochrana, ale čln už nebol napájaný a tieto kompenzačné mriežky neklesli, museli sa spustiť ručne.

  • Išli do toho Preminin a Belikov?

  • Áno, sú tu aj štyri skupiny kompenzačných mriežok a princíp spúšťania je jednoduchý - otočte rukoväťou ako pri mlynčeku na mäso a idú dole cez šnekový prevod.

  • Ako sa stalo, že Belikov prežil a Preminin zomrel?

  • Seryozha Preminin je normálny vidiecky chlapík, šlachovitý, nie gigant. A Kolja Belikov, veliteľ skupiny, starší poručík - je zdravý, s mojou výškou. Ale zdá sa, že sily organizmu sú odlišné. A keď sa po prvom zavolaní do ôsmeho kupé vrátili, aby si oddýchli, Belikov jednoducho omdlel, a to bolo všetko – ďalej už ísť nemohol. Preminin dostal otázku: "Čo zostalo?" Povedal, že na spustenie zostáva len jeden rošt. "Vieš kde to je, polož to?" - "Vynechám". A tak išiel. A keby odišli len dvaja, zostali by dvaja. Belikov prežil a zomrel pred štyrmi rokmi.

  • Nebola šanca otvoriť predelové dvere, za ktorými bol Preminin?

  • Nemal. Keď sa tam zvýšil tlak, dvere sa stlačili - a nebolo možné ich otvoriť. Skúšali sme aj s posuvným dorazom, ktorý stlačí tlak 3 tony. A odtiaľ sa nedali otvoriť. Všetko sa tu prekrývalo. Loď má systém na uvoľnenie tlaku z chodieb, pravoboku a ľavoboku. V mori je úplne zatvorený, na šek a na šeku je ešte zámok. Aby náhodou nikto netlačil a neotváral, pretože ide o vonkajší otvor, bude odtiaľ tiecť voda. Dal som príkaz vypustiť vzduch cez tento systém. A tam nemohol vytiahnuť tento šek. Teda samotný zámok, ktorý k nej blokoval prístup, bol vylomený, no nejako ju pohrýzol tak, že ju nemohol vytiahnuť. Tlak preto nedokázali uvoľniť.

  • Poďme trochu bokom. Napísali, že ste úspešne zažalovali hollywoodsku filmovú spoločnosť, ktorá natočila film Nepriateľské vody, a dokonca ste od nej dostali pekné peniaze.

  • To všetko je pritiahnuté za vlasy. Ide len o to, že keď sme s časťou štábu vyrozprávali celý tento príbeh americkým scenáristom, oni, neviem, čo ich motivovalo, možno spoľahlivosť, zahrnuli nás všetkých do filmu pod pravými menami v tomto filme. . Kapitán Britanov, Kapitulsky, Petrachkov, Pšenica. A majú to s tým ťažké. Aby ste to mohli niekde spustiť a použiť v tejto forme, potrebujete písomné povolenie na používanie. Poslali mi list. Tu, občan Angličanov, poďme – povedali ste nám tu, vytvorili sme, a tu je za to 5 000 dolárov a vy za nás všetko podpíšete. Prirodzene, nie. Napísal som im: "Buď zaplatíte normálne peniaze, alebo sa na túto tému nebude diskutovať."

Tu som mal šťastie, že som si cez emigrovaného spolužiaka našiel právnika v Spojených štátoch. Nemal som peniaze na jeho výplatu a dohodli sme sa, že bude pracovať za percentá z toho, čo od nich dostane. Poslal som mu kopu dokumentov. Urobil tam nejaké gestá, rozprával sa so sudcom a s touto filmovou spoločnosťou. Dlho tam o všetkom diskutovali a nakoniec, keď si uvedomili, že na súde majú menšie šance ako my a sumy po rozhodnutí súdu budú úplne iné, nie desaťtisíce, ale možno milióny , ponúkli zaplatiť už máme normálnu sumu. Zamysleli sme sa a dohodli sme sa. Polovica pre mňa a polovica pre tohto právnika.

  • Američania vo všeobecnosti radi nakrúcajú príbehy o našich ponorkách.

  • No, ako sa milujú... Len to nikto nerobí. A v skutočnosti našli a hovorili o hrdinských veciach v našom prípade. A hoci s touto páskou celkom nesúhlasím, som hrdý na to, že toto je prvý film, v ktorom sovietski námorníci nie sú idioti, bastardi, nie nejaké krvilačné postavy.

  • Neuráža vás, že sa takéto filmy netočia v Rusku?

  • Úprimne povedané, nie. Uráža ma, že posádka nebola ocenená. Toto je naozaj urážlivé. Lebo tu niekde v tabuľkách mám taký balík papierov. Moje otázky a ich odpovede. A všade písali, že je to nevhodné a pod. Keď došlo k tragédiám s „Komsomolecmi“ a „Kurskom“, kde bolo veľa mŕtvych, tak tam boli podľa zoznamov ocenení všetci bez toho, aby sa naozaj zistilo, kto mal pravdu a kto nie. A mám nažive 115 ľudí a nakoniec našli príležitosť vložiť všetko do posádky.

  • Ako ste skončili v Jekaterinburgu?

  • Ja sám som vo všeobecnosti z Petrohradu, ale môžem povedať, že som kozmopolita. Pretože môj otec je vojenský námorník. Desať rokov života v Polyarny, na severe. Ešte päť rokov - v Poti je to Gruzínsko, Čierne more. A potom som išiel do Nakhimovskej školy a začal som slúžiť sám. Preto ako taký nemám malú domovinu. V čase prepustenia som nemal priestor na bývanie. Ísť k rodičom do Gruzínska je nezmysel. K svokre vo Fergane - rovnaká hlúposť, prečo sedieť na krku? A podľa zákona musí byť po troch mesiacoch záložnému dôstojníkovi poskytnuté ubytovanie. Oženil som sa vo Sverdlovsku, hovorím manželke: to je ono, poďme do Sverdlovska. Byt nebol hneď, skoro po roku, ale dostal som ho.

  • Čo teraz robíš?

  • Som predsedom predstavenstva námornej únie Ural. Ide o verejnú organizáciu, ktorá okrem iného združuje námorníkov zo zálohy. Som tu už 20 rokov. Túto miestnosť poskytla NPO Automatics ako druh sponzorskej pomoci námorníctvu a veteránom. V Gadžieve máme sponzorované dva krížniky – „Verkhoturye“ a „Jekaterinburg“. Takže na začiatku som bol zapojený do organizovania sponzorskej pomoci Verkhoturye. A potom sa guvernéri začali meniť a od roku 2010 to nerobím, zostal so mnou iba Uralský námorný zväz. https://russian.rt.com/russia/article/920801-podlodka-avariya-kapitan-vospominaniya


Admirál Popov pomenoval dôvod havárie Kurska ( prekladačom preložené ) Bývalý hlavný veliteľ Severnej flotily admirál Vjačeslav Popov uviedol, že jadrová ponorka (nukleárna ponorka) "Kursk" zahynula v roku 2000 v dôsledku zrážky s ponorkou NATO. „S 90% pravdepodobnosťou poznám jej názov (ponorka, ktorá sa zrazila s Kurskom – RT), ale aby ste to mohli pomenovať verejne, musíte mať dôkazy a zverejniť ich. Nemôžem ich dať von. ponorka NATO. A bola tam, v oblasti, kde sa zrazila s Kurskom, - povedal Popov v rozhovore pre RIA Novosti. Podľa neho ponorka sledujúca Kursk s najväčšou pravdepodobnosťou nemohla zaistiť bezpečnosť a priblížila sa príliš blízko, alebo manéver Kurska viedol k strate kontaktu. Podľa oficiálnej verzie ruskej vládnej komisie zahynula jadrová ponorka Kursk v dôsledku tepelného výbuchu palivových komponentov torpéda 65-76, ktorý viedol k detonácii. O príčinách tragédie hovoril už skôr veliteľ ponorky K-219 zabitej v roku 1986 Igor Britanov. Prečítajte si viac v materiáli RT. https://russian.rt.com/russia/news/930422-prichina-krusheniye-kursk **"Bol tam priamy pokyn - nikomu sa nehlásiť": veliteľ ponorky K-219, ktorá zomrela v roku 1986, o príčinách tragédie** V roku 1986 došlo k jednej z najdramatickejších nehôd v sovietskej ponorkovej flotile. Keď bol nosič jadrových rakiet K-219 v Atlantickom oceáne, v jeho raketovom sile zahrmelo v dôsledku technickej poruchy. Pri likvidácii následkov havárie zahynulo niekoľko námorníkov vrátane námorníka Sergeja Preminina, ktorý za cenu života utopil jadrový reaktor ponorky v núdzi. Napriek tomu, že vďaka rozhodným krokom veliteľa Igora Britanova takmer celá posádka prežila a bola zachránená, po návrate do vlasti bol prepustený. Z tragédie bola obvinená posádka. V rámci projektu Unforgotten Stories sa RT stretla s Britanovom v Jekaterinburgu. - Igor Anatoljevič, žijete v Jekaterinburgu, ale pokiaľ som dobre pochopil, pravidelne lietate do Petrohradu, kde sa členovia posádky K-219 pravidelne stretávajú, aby si uctili pamiatku tých, ktorí zahynuli pri nehode v roku 1986. - Stretávame sa každých päť rokov začiatkom októbra, v dňoch, keď sa všetko dialo. Tento rok to bolo 35 rokov a aj oni sa museli dať dokopy. Táto pandémia však znemožňuje organizáciu. Ale naši Petrohradčania, tí, čo žijú v Petrohrade, ktorí sa práve zhromaždili medzi sebou v Katedrále sv. Mikuláša v Kronštadte, bohoslužbu bránili. Zúčastnilo sa týchto podujatí veľa členov posádky? - Veľa detí už zomrelo, ale kto mohol ... Vždy tam bolo 25-30 ľudí, ľudia prichádzali zďaleka. Každých päť rokov som tiež lietal. V roku 2001 sme dokonca išli na našu základňu v Hadžijeve. No najprv bola akcia v Petrohrade a potom nastúpili do vlaku a dostali sa do Gadževa, tam je busta hrdinsky zosnulého námorníka Sergeja Preminina, na dome, na Premininovom nábreží, sú dve pamätné tabule. - Pracuje sa na otázke odmeňovania členov posádky lode alebo civilných námorníkov, ktorí vám vtedy prišli na pomoc? V priebehu týchto udalostí sa mnohí skutočne ukázali ako hrdinovia. Snažíte sa ako kapitán lode pre nich niečo dosiahnuť? - Áno, všetko, už som si odpľul, ak mám byť úprimný. Intenzívne som sa tomu venoval v nultých rokoch, keď ešte boli v službe ľudia, ktorí o tom niečo vedeli. Už vtedy však existovala byrokracia. Dostal som nápad od veliteľa flotily, dostal sa k námorníctvu, tam podľa formálnych kritérií povedali, prečo nie všetko, prečo nie... Vrátili to. Potom som sa cez Radu federácie dostal do kancelárie prezidentských ocenení. Boli prevedené na ministerstvo obrany a ministerstvo obrany na námorníctvo. Tí to z formálnych dôvodov odmietli. - Čo presne? - Podľa záverov štátnej komisie k nehode došlo vinou posádky. Mám odpovede od prezidenta aj od mnohých iných, tak som si len odpľul. - Prečo si myslíte, že posádka bola nakoniec posledná? - Bola tam veľmi ťažká situácia. Vytriedené dôvody na jednej strane, námorníctvo a na druhej strane - priemysel. Obaja dobre poznajú svoje nedostatky. A tak, keď prebiehala demontáž, v Gorki pri Moskve, prvý týždeň sa medzi sebou bili: a vy, aj vy, ale samí blázni... a tak ďalej. A potom, keď si uvedomili, že obaja sa stanú hlupákmi, každý len hrdo určil posádku, ktorá to mala na starosti. Aj keď tu mám charterovú loď. Veľkými písmenami sa píše, za čo je zodpovedný veliteľ lode: za obsadenie posádky, za obsadenie posádky. Ale náš veliteľ lode s tým nemal v živote nič spoločné. Veliteľ divízie vydal nejaký dekrét – a ľudia prišli, chytili niekoho odtiaľto, niekoho odtiaľ. - Nedávno uplynulo 35 rokov od smrti K-219, mnohí už na tento príbeh zabudli a mnohí pravdepodobne nevedia. Pripomeňme si, ako sa to všetko opäť stalo. Viackrát ste povedali, že k tragédii došlo v dôsledku toho, že vám dvaja ľudia zatajili dôležité informácie o úniku v priestore šiestej rakety, čo nakoniec viedlo k takýmto smutným udalostiam. - Áno, tajili to pred všetkými. Ale boli k tomu vedení. Tento čas bol ozvenou tejto situácie s posádkou. Išli sme na dovolenku. Najprv vytiahli námorníkov, ktorí tam boli, potom začali vyťahovať dôstojníkov a praporčíkov. Potom v BC-2 - sú dvaja predáci družstva, veliteľ skupiny a veliteľ bojovej jednotky. Traja z nich boli vymenení, zostal len vedúci skupiny. Veliteľ hlavice prišiel z iného raketového systému, nešiel na more, nič nevidel. - Prečo je také dôležité, aby pred vojenskou kampaňou neboli v posádke žiadne náhrady? - Áno, pretože je to zakázané. Posledná zmena by mala byť 45 dní vopred. Aby sa posádka plavila, zbiehala, každý všetko vedel a všetko vedel urobiť. Starší dôstojník prišiel na loď dva týždne pred bojom. Veliteľ BC-2 Petrachkov prišiel mesiac pred nástupom do bojovej služby. O dva mesiace prišiel aj šéf tímu, ktorý bol tiež dočasne pridelený. - Je to na veliteľovi hlavice-2 Alexandrovi Petračkovovi, ako som to pochopil, že hlavná chyba spočíva v skrývaní informácií o poruche? - Existuje taká kniha - „Uralský drak“ a v nej je dôležitý fragment venovaný dôvodom smrti K-219, konkrétne fragmenty zo záverov komisie, ktorá dôvody skúmala. Vtedy som to nevedel, pretože rozhodnutie komisie mi nikto neoznámil. Najprv som sa učil z rozhovorov a potom som si to prečítal v tejto knihe. Takže: to, že Petračkov pochádzal z iného komplexu, som netušil, len mi povedali: „Majster vojenských záležitostí, kapitán 3. hodnosti. Čo robíš, dávame ti lepšieho človeka." A je z iného komplexu, absolútne, to je mimoriadne dôležitý detail. Neprevádzkoval ani náš areál. - Rozumiem tomu správne, že v šiestom raketovom sile došlo k úniku ešte pred začatím kampane a že utajovanie informácií o tom začalo na brehu? - Áno, táto baňa bola zaplavená vodou na kontrolnom stanovišti predtým, ako prešla do pohotovosti. Povedali to niekomu? nie Hlavný raketový dôstojník divízie, špecialista na vlajkovú loď, im dal priamy rozkaz, aby vypustili vodu a nikomu to nehlásili. A tieto orly to urobili. To znamená, že boli vopred inštruovaní: ak zrazu niečo, nikam sa nehlásiš, sám sa rojíš. Tak sa dostali na dno výbuchu. Celá táto nehoda vznikla na brehu. Došlo k nahradeniu posádky neschopnými ľuďmi a to je priamy náznak toho, že sa nemusíte nikomu hlásiť, v takom prípade bojujte s únikom sami. Keby to tak nebolo, všetko by bolo inak. - Nerozumel Petračkov a tí, čo s ním mlčali, že ide o hrubé porušenie? Nefungoval im elementárny pud ochrany? - No, tak im to bolo povedané, tak sa správali. Napríklad, ak je v raketovom sile voda, odstránite tam zátku - a pomaly ju vypustíte do latríny. Urobili tak a nič iné im nenapadlo. Keby ma o situácii informovali aspoň 5-10 minút vopred ... Vôbec nikto mi nič nehlásil! Len tak z rozmaru prišiel mechanik a povedal mi: „Tí raketoví muži niečo šuštia...“ Zapol som komunikáciu štvrtého kupé, videl som, že tam niečo je. Pýtam sa, čo sa deje – nič, ticho. To znamená, že oni sami sa prefíkane hrabali. Potom som už začal vydávať príkazy sám. - Je pravda, že problémy s týmto raketovým silom nenastali v roku 1986, ale oveľa skôr? - V roku 1973 došlo v tejto bani k podobnému nešťastiu a tiež sa tam dostala voda a rozdrvila aj raketu. Ale potom bolo všetko nahlásené včas a všetko bolo urobené podľa pokynov. _V takejto situácii stačí vypustiť okysličovadlo cez palubu, existuje na to špeciálny okruh. A je to, žiadne následky - raketa je bezpečná. A ak by títo bojovníci nahlásili túto núdzovú situáciu, všetko by išlo jedna k jednej podľa rovnakej schémy. Toto okysličovadlo by sme jednoducho vypustili, načerpali mínu, napumpovali raketu, pokračovali v hliadkovaní a vrátili sa bezpečne na základňu bez jednej rakety._ Podľa inštrukcií som to nemohol ani oznámiť Moskve, malo by sa to urobiť, ak sú zrazu štyri alebo viac rakiet mimo prevádzky. - Poruchy nie vždy vedú k nehodám. Čo bolo bezprostrednou príčinou? - Vzhľadom na to, že baňa bola naplnená vodou v hĺbke 80 m, raketa bola jednoducho rozdrvená týmto tlakom vody, je tam aj tenký plášť. Koniec koncov, aby sa pri streľbe rakety spod vody nerozdrvila, raketa sa nafúkne dusíkom. To znamená, že sa vytvorí vnútorný protitlak. A potom to tenká škrupina rakety vydrží. A tu je tlak vody, ale zvnútra nič nedrží a prasklo to. A je tu okysličovacia nádrž a palivová nádrž. - A reakcia prebehla? - Áno, po pripojení sa samovoľne zapália. A keď sa vznietili, keď sa spustila reakcia horenia, v uzavretom priestore, toto všetko zhaslo. Výbuch bol taký silný, že odtrhol vrchný kryt šachty a vymrštil hlavicu rakety z člna. - Potom ste okamžite urobili, pravdepodobne jedno z najdôležitejších rozhodnutí vo vašom živote - okamžite sa vynoriť. A pre ponorku to znamená objaviť samú seba. Aspoň na sekundu som v tej chvíli nepremýšľal, stálo to za to? - Nie. Ak to bola vojna, to je iná otázka. A toto je pokojný čas. No našli nás, no a čo? Nebudú ma bombardovať, nebudú hádzať torpéda. Ale na povrchu je oveľa jednoduchšie bojovať o prežitie. - Jedným z najzáhadnejších momentov tohto príbehu bolo pretrhnutie lana, na ktorom približujúce sa sovietske záchranné plavidlo ťahalo K-219. Existujú rôzne verzie tohto skóre, vrátane návrhov, že išlo o úmyselné akcie americkej ponorky, ktorá by to mohla rozsekať. Aká je pravdepodobnosť? - Úprimne povedané, americká ponorka tam bola av bezprostrednej blízkosti. A náš navigátor, keď už bol na lodi „Vasiliev“, ju videl. Ale keby tento kábel rozsekala nejakým výrubom alebo niečím, pocítili by sme to. To znamená, že by došlo k nejakému impulzu, došlo by k nejakej mechanickej reakcii z kontaktu. Ale nič z toho sa nestalo. Akurát v noci vidím niečo ako svetlo motorovej lode Krasnogvardejsk, ktorá nás ťahala, niekam tam ide, odchádza ... a už ho nie je vidieť. To znamená, že som sa vyklonil z okna kormidlovne, aby som si posvietil baterkou, a videl som, že nadstavbu už nevidno, je pod vodou. To znamená, že loď sa už potápala. - Ako potom mohol vzniknúť útes? - Myslím, že áno: postupne sa potopila, zvýšil sa odpor vody a táto loď mala stále zvýšenú rýchlosť. Povedali mu, že má ísť rýchlosťou 3-4 uzly a jeho motory sú také, že by ich pri takej rýchlosti jednoducho zničil. A chodil asi dvakrát rýchlejšie. A myslím si, že tento rastúci odpor trupu lode voči vode spôsobil zlomenie. Ale pomohlo to utiecť. V tej chvíli bola na lodi pohotovostná partia, okrem mňa ešte desať ľudí. Po útese okamžite začali vyťahovať plte, potom ich na nich evakuovali a ja som zostal sám. - Zabili ste štyroch ľudí, na pozadí podobných tragédií s našimi člnmi to nie je veľa. Posádka, pokiaľ som pochopil, považuje vaše kroky za absolútne správne. Boli ľudia vďační, že ich zachránili? - Áno, pretože také rozhodnutie padlo, ale nebol tam len jeden problém. Výbuch nastal okolo 05:30. Na miesto stretnutia s našimi loďami na hladine sme dorazili o 12 hodín a počas tejto doby sa už začali niektoré technologické procesy. Pretože spočiatku bolo všetko v poriadku. No a štvrté oddelenie je zaplynované, vyvetrali sme ho, niečo sa zviditeľnilo. A potom na jednom mieste nejaké iskrenie, potom na inom. Potom sa výkon postupne vytratil a havarijná ochrana reaktora padla. A po chvíli mi poslali hlásenia: požiar v takom a takom kupé, zápach z horenia, dym tam. A na ponorkách - dlho nerozmýšľajú, netreba vidieť otvorený oheň. Cítil som zápach dymu, pálenia - okamžite je vyhlásený núdzový poplach, požiar. A potom zistia, či ide o požiar alebo nie. A tu bol požiar v piatom oddelení, požiar v šiestom oddelení. Keď vo štvrtom oddelení vypukol požiar, sám som zišiel dolu a dotkol sa tejto priečky. - Prečo sa dotýkať? - Teraz, ak sa opriete rukou o horúci povrch, ak sa vaša ruka drží, znamená to, že je nižšia ako 70 ° C a nedrží - viac ako 70 ° C. No ak je viac ako 70 °C, ide o požiar. A postupne sme odsunuli všetkých ľudí do zadného, ​​do deviateho, do desiateho kupé. Keď sme odtiaľ odchádzali, radili sme sa aj my. Tu je požiar vo štvrtom oddelení. Ako to bude prebiehať? Nejasné. A je tam sedem operačných rakiet. Ako budú reagovať na tento požiar? Poslal som rádiom do Moskvy, že tu a tam došlo k požiaru. Museli dať nejaké rady. Ale potom sa všetci zľakli Černobyľu a všetky odporúčania sa týkali iba jadrovej bezpečnosti. A čo sa týka priestoru pre rakety, odporúčanie prišlo až o deň neskôr. Teplota musí byť desať hodín 400 °C, potom niečo vybuchne. - To znamená, že zostávajúce torpéda môžu naozaj kedykoľvek explodovať? A loď sa potopila kvôli tomu, že práve toto okysličovadlo zožralo všetky tesnenia a začala tiecť voda. - Pamätáte si tie hodiny, keď bola celá posádka evakuovaná a vy ste zostali na lodi sami? Čo ste si vtedy mysleli, čo ste cítili? - Nebol čas premýšľať. Tam som sa musel neustále rozhodovať: čo robiť a čo nerobiť, aby som bojoval o prežitie – to som mal plné hlavy. Skočil som tam na celý deň a v noci som len omdlel v kormidlovni a zobudil som sa až ráno. A opäť všetky starosti, starosti, starosti. - Čo sa stalo potom, keď sa po nehode dostali tranzitom cez Kubu do ZSSR? - Začalo sa trestné konanie vo veci smrti ponorky. Najprv sa tým zaoberala naša prokuratúra Severnej flotily na základni v Gadžieve a potom Hlavná vojenská prokuratúra v Moskve. Odpovedal som na otázky v Gadžieve a s tým istým majstrom tímu. Tam bolo pre jeho nečestnosť potrebné pristúpiť ku konfrontáciám. A potom som išiel do Moskvy, tam som dva týždne hovoril. Ako svedok. Nikto ich nerobil, bezhlavo im prezentoval, že za niečo môžem ja. Niekto však musí byť nejako potrestaný, aby sa prípad uzavrel. A tam sa rozhodli: ukončiť trestné konanie, zbaviť ich trestnej zodpovednosti z dôvodu prítomnosti malých detí, bezchybná služba - skutočnosť, že nepredstavujeme žiadnu takú hrozbu pre spoločnosť. A je to, prípad bol uzavretý. Bolo to niekde v júli alebo auguste 1987. Vraciam sa z dovolenky niekedy v septembri a nový veliteľ divízie mi hovorí: „Tak pán veliteľ, vy ste tu neboli a napísal som žiadosť o preloženie do zálohy – pre úradnú nedôslednosť. Sám som ti podpísal a napísal, že súhlasím s prepustením." - Nevadilo ti to? - Boh ho žehnaj, rob, čo chceš. A 30. októbra 1987, teda v deň mojich 37. narodenín, ma s touto nie veľmi príjemnou formuláciou vyhodili do zálohy. Potom prešlo asi desať rokov. Všetko to opäť začali moji starší súdruhovia, najmä admirál Suchačev, ktorý bol v roku 1997 veliteľom 3. flotily. A keď zdvihli dokumenty, ukázalo sa, že na mojej výpovedi bol podpis nesprávnej osoby. Minister obrany ma mal vyhodiť, keďže som jeho stvorenie. A tam to podpísal niekto iný. A z 3. flotily napísali ministrovi obrany, že vraj v súvislosti s tým a tým žiadame, aby ste tam znovu vydali rozkaz a zmenili znenie výpovede: podľa organizačných štábnych opatrení. To znamená, ako keby sa znížil počet zamestnancov. A to je úplne iná formulácia, úplne iný postoj, iné benefity. A potom si už nepamätám, kto sem prišiel. Vo všeobecnosti priniesli petíciu nášmu miestnemu oblastnému vojenskému komisárovi, aby mi udelil hodnosť kapitána 1. hodnosti v zálohe. A v roku 1998 mi pridelili kapitána 1. hodnosti v zálohe. - Aj na pozadí hrdinstva celej posádky stojí výkon námorníka Sergeja Preminina. Prečo dostal titul Hrdina Ruska až o desať rokov neskôr? - V roku 1987 on a Sergej Vorobyov získali Rád Červenej hviezdy. A nebol som to ja, kto im odovzdal vyznamenanie, ale nejakým iným spôsobom dostali tieto rozkazy. Sergej - posmrtne a Vorobyov - nažive, Boh mu daj zdravie. A potom sa na to všetko v tichosti a mieri zabudlo, zabudlo, a až keď Američania nakrútili film Nepriateľské vody, v roku 1997 sa táto téma opäť otvorila. A v nejakých centrálnych novinách bol veľký článok, že je taká situácia, že taká a taká loď, že Černobyľ môže byť, že človek zomrel a nikto mu nepoďakoval, ani nepozdravil, ani sa nerozlúčil. A doslova desať dní na to bol v Pravde článok: tajným prezidentským dekrétom mu bol udelený titul Hrdina Ruska. Všetci sme sa o tom dozvedeli z novín. - Prečo je dekrét tajný? - Neviem. Zvyčajne zverejnené, ale nezverejnené tu znamená tajné. Všetko to bolo v auguste až septembri a v novembri až decembri 1997 sme s veliteľom flotily Vyacheslavom Popovom išli do Krasavina - to je malé mesto neďaleko Velikyho Ustyug, kde žili Sergeiovi rodičia. A tam im bola slávnostne odovzdaná táto hviezda hrdinu. Mal som fotku, tú natáčalo americké lietadlo, keď po vynorení krúžil okolo nás, akurát na nej vidieť, že z bane ide dym. Dal som to mame a povedal som: "Toto je rakva tvojho syna." - Ak nie pre jeho činy, mohol by skutočne existovať ďalší Černobyľ, ale už pri pobreží Spojených štátov? - Myslím že áno. Nepoviem celú jadrovú fyziku, pokúsim sa to vysvetliť jednoducho. Jadrový reaktor má havarijnú ochranu - štyri tyče, ktoré sa v núdzovej situácii jednoducho hodia do samotného reaktora a svojimi absorpčnými vlastnosťami okamžite uhasia jadrovú reakciu. Ale to nie je navždy. Pretože objem tyčí tejto núdzovej ochrany nestačí. Potom je potrebné spustiť kompenzačné mriežky, ktoré úplne zaplnia reaktor a neumožňujú rozvoj jadrovej reakcie za žiadnych podmienok. A potom padla núdzová ochrana, ale čln už nebol napájaný a tieto kompenzačné mriežky neklesli, museli sa spustiť ručne. - Išli do toho Preminin a Belikov? - Áno, sú tu aj štyri skupiny kompenzačných mriežok a princíp spúšťania je jednoduchý - otočte rukoväťou ako pri mlynčeku na mäso a idú dole cez šnekový prevod. - Ako sa stalo, že Belikov prežil a Preminin zomrel? - Seryozha Preminin je normálny vidiecky chlapík, šlachovitý, nie gigant. A Kolja Belikov, veliteľ skupiny, starší poručík - je zdravý, s mojou výškou. Ale zdá sa, že sily organizmu sú odlišné. A keď sa po prvom zavolaní do ôsmeho kupé vrátili, aby si oddýchli, Belikov jednoducho omdlel, a to bolo všetko – ďalej už ísť nemohol. Preminin dostal otázku: "Čo zostalo?" Povedal, že na spustenie zostáva len jeden rošt. "Vieš kde to je, polož to?" - "Vynechám". A tak išiel. A keby odišli len dvaja, zostali by dvaja. Belikov prežil a zomrel pred štyrmi rokmi. - Nebola šanca otvoriť predelové dvere, za ktorými bol Preminin? - Nemal. Keď sa tam zvýšil tlak, dvere sa stlačili - a nebolo možné ich otvoriť. Skúšali sme aj s posuvným dorazom, ktorý stlačí tlak 3 tony. A odtiaľ sa nedali otvoriť. Všetko sa tu prekrývalo. Loď má systém na uvoľnenie tlaku z chodieb, pravoboku a ľavoboku. V mori je úplne zatvorený, na šek a na šeku je ešte zámok. Aby náhodou nikto netlačil a neotváral, pretože ide o vonkajší otvor, bude odtiaľ tiecť voda. Dal som príkaz vypustiť vzduch cez tento systém. A tam nemohol vytiahnuť tento šek. Teda samotný zámok, ktorý k nej blokoval prístup, bol vylomený, no nejako ju pohrýzol tak, že ju nemohol vytiahnuť. Tlak preto nedokázali uvoľniť. - Poďme trochu bokom. Napísali, že ste úspešne zažalovali hollywoodsku filmovú spoločnosť, ktorá natočila film Nepriateľské vody, a dokonca ste od nej dostali pekné peniaze. - To všetko je pritiahnuté za vlasy. Ide len o to, že keď sme s časťou štábu vyrozprávali celý tento príbeh americkým scenáristom, oni, neviem, čo ich motivovalo, možno spoľahlivosť, zahrnuli nás všetkých do filmu pod pravými menami v tomto filme. . Kapitán Britanov, Kapitulsky, Petrachkov, Pšenica. A majú to s tým ťažké. Aby ste to mohli niekde spustiť a použiť v tejto forme, potrebujete písomné povolenie na používanie. Poslali mi list. Tu, občan Angličanov, poďme – povedali ste nám tu, vytvorili sme, a tu je za to 5 000 dolárov a vy za nás všetko podpíšete. Prirodzene, nie. Napísal som im: "Buď zaplatíte normálne peniaze, alebo sa na túto tému nebude diskutovať." Tu som mal šťastie, že som si cez emigrovaného spolužiaka našiel právnika v Spojených štátoch. Nemal som peniaze na jeho výplatu a dohodli sme sa, že bude pracovať za percentá z toho, čo od nich dostane. Poslal som mu kopu dokumentov. Urobil tam nejaké gestá, rozprával sa so sudcom a s touto filmovou spoločnosťou. Dlho tam o všetkom diskutovali a nakoniec, keď si uvedomili, že na súde majú menšie šance ako my a sumy po rozhodnutí súdu budú úplne iné, nie desaťtisíce, ale možno milióny , ponúkli zaplatiť už máme normálnu sumu. Zamysleli sme sa a dohodli sme sa. Polovica pre mňa a polovica pre tohto právnika. - Američania vo všeobecnosti radi nakrúcajú príbehy o našich ponorkách. - No, ako sa milujú... Len to nikto nerobí. A v skutočnosti našli a hovorili o hrdinských veciach v našom prípade. A hoci s touto páskou celkom nesúhlasím, som hrdý na to, že toto je prvý film, v ktorom sovietski námorníci nie sú idioti, bastardi, nie nejaké krvilačné postavy. - Neuráža vás, že sa takéto filmy netočia v Rusku? - Úprimne povedané, nie. Uráža ma, že posádka nebola ocenená. Toto je naozaj urážlivé. Lebo tu niekde v tabuľkách mám taký balík papierov. Moje otázky a ich odpovede. A všade písali, že je to nevhodné a pod. Keď došlo k tragédiám s „Komsomolecmi“ a „Kurskom“, kde bolo veľa mŕtvych, tak tam boli podľa zoznamov ocenení všetci bez toho, aby sa naozaj zistilo, kto mal pravdu a kto nie. A mám nažive 115 ľudí a nakoniec našli príležitosť vložiť všetko do posádky. - Ako ste skončili v Jekaterinburgu? - Ja sám som vo všeobecnosti z Petrohradu, ale môžem povedať, že som kozmopolita. Pretože môj otec je vojenský námorník. Desať rokov života v Polyarny, na severe. Ešte päť rokov - v Poti je to Gruzínsko, Čierne more. A potom som išiel do Nakhimovskej školy a začal som slúžiť sám. Preto ako taký nemám malú domovinu. V čase prepustenia som nemal priestor na bývanie. Ísť k rodičom do Gruzínska je nezmysel. K svokre vo Fergane - rovnaká hlúposť, prečo sedieť na krku? A podľa zákona musí byť po troch mesiacoch záložnému dôstojníkovi poskytnuté ubytovanie. Oženil som sa vo Sverdlovsku, hovorím manželke: to je ono, poďme do Sverdlovska. Byt nebol hneď, skoro po roku, ale dostal som ho. - Čo teraz robíš? - Som predsedom predstavenstva námornej únie Ural. Ide o verejnú organizáciu, ktorá okrem iného združuje námorníkov zo zálohy. Som tu už 20 rokov. Túto miestnosť poskytla NPO Automatics ako druh sponzorskej pomoci námorníctvu a veteránom. V Gadžieve máme sponzorované dva krížniky – „Verkhoturye“ a „Jekaterinburg“. Takže na začiatku som bol zapojený do organizovania sponzorskej pomoci Verkhoturye. A potom sa guvernéri začali meniť a od roku 2010 to nerobím, zostal so mnou iba Uralský námorný zväz. https://russian.rt.com/russia/article/920801-podlodka-avariya-kapitan-vospominaniya

SNOWDEN ARCHIVE
Remembering the Kursk -- The View from Norway
https://theintercept.com/snowden-sidtoday/5987384-remembering-the-kursk-the-view-from-norway/



U-båten Kursk. © Sputnik / Yuriy Kaver
》☆ 》 Av red. PSt -16. juli 2019 ...om Kursk-ulykken... 《 ☆《


SNOWDEN ARCHIVE Remembering the Kursk -- The View from Norway https://theintercept.com/snowden-sidtoday/5987384-remembering-the-kursk-the-view-from-norway/ https://steigan.no/wp-content/uploads/2019/07/kursk-696x377.jpg U-båten Kursk. © Sputnik / Yuriy Kaver 》☆ 》 Av red. PSt -16. juli 2019 ...om Kursk-ulykken... 《 ☆《
Upravené 22. 11. 2021 o 07:25

Po přečtení mi více došlo, jak lze vystopovat jestli vedení sabotuje práci, tou stopou je nevhodná výměna personálu a tím pádem rozbití souborného intelektu, který kolektiv tvoří. Docela by mě zajímali kádrové výměny u jaderné elektrárny Černobyl, alespoň dva měsíce dozadu, před havarií.


Po přečtení mi více došlo, jak lze vystopovat jestli vedení sabotuje práci, tou stopou je nevhodná výměna personálu a tím pádem rozbití souborného intelektu, který kolektiv tvoří. Docela by mě zajímali kádrové výměny u jaderné elektrárny Černobyl, alespoň dva měsíce dozadu, před havarií.
Upravené 22. 11. 2021 o 08:12

to je pravidlo, vezmi si aj politicke tanecky vsade, u nas Fico, v CR Babis, v Rakusku Kurz....vsade odstraneni politici, ktori vedeli riadit stat aj v kritickych chvilach a aj ked posluchali nadnarodnu uroven, nebolo to slepo. Kurz by zrejme do takeho tlaku ako povinne ockovanie vsetkych, nesiel. Fico by laviroval a takisto aj Babis. Ale Heger ci Fiala uz s tym problem mat nebudu.....a ani nezbadaju, ako sa im sype pod rukou ekonomika


to je pravidlo, vezmi si aj politicke tanecky vsade, u nas Fico, v CR Babis, v Rakusku Kurz....vsade odstraneni politici, ktori vedeli riadit stat aj v kritickych chvilach a aj ked posluchali nadnarodnu uroven, nebolo to slepo. Kurz by zrejme do takeho tlaku ako povinne ockovanie vsetkych, nesiel. Fico by laviroval a takisto aj Babis. Ale Heger ci Fiala uz s tym problem mat nebudu.....a ani nezbadaju, ako sa im sype pod rukou ekonomika

O havárii ponorky Kursk hovoril aj Nestor vo svojom videu
https://m.youtube.com/watch?v=WdDrIK8_57o


V stručnosti: Kursk bol sledovaný dvoma americkými ponorkami o ktorých vôbec netušil. Kursk prevádzal nejaké námorné cvičenia pri ktorých vystrelil cvičné torpédo bez vybušniny ktoré po vystrelení zaznamenalo neznámy objekt a stočilo sa na americkú ponorku. Amíci si v panike začali myslieť že ich rusi odhalili a zaútočili. Vystrelili teda dve torpéda aby zničili to jedno cvičné čo mierilo na nich ale minuli, takže vystrelili dve dalšie ostré torpéda priamo na Kursk a odstrelili mu prednú časť a ponorka šla ku dnu. Následne americká ponorka vypustila na mieste dva majáky, takže záchranári ktorý dorazili na miesto okamžite zistili že tam boli aj amíci.


O havárii ponorky Kursk hovoril aj Nestor vo svojom videu https://m.youtube.com/watch?v=WdDrIK8_57o V stručnosti: Kursk bol sledovaný dvoma americkými ponorkami o ktorých vôbec netušil. Kursk prevádzal nejaké námorné cvičenia pri ktorých vystrelil cvičné torpédo bez vybušniny ktoré po vystrelení zaznamenalo neznámy objekt a stočilo sa na americkú ponorku. Amíci si v panike začali myslieť že ich rusi odhalili a zaútočili. Vystrelili teda dve torpéda aby zničili to jedno cvičné čo mierilo na nich ale minuli, takže vystrelili dve dalšie ostré torpéda priamo na Kursk a odstrelili mu prednú časť a ponorka šla ku dnu. Následne americká ponorka vypustila na mieste dva majáky, takže záchranári ktorý dorazili na miesto okamžite zistili že tam boli aj amíci.

Kremeľ nepovažuje za potrebné komentovať nové hypotézy o smrti ponorky Kursk
Vyšetrovanie už urobilo konečné závery o smrti ponorky Kursk, zdôraznil tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov


https://tass.ru/politika/12988117


Kremeľ nepovažuje za potrebné komentovať nové hypotézy o smrti ponorky Kursk Vyšetrovanie už urobilo konečné závery o smrti ponorky Kursk, zdôraznil tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov https://tass.ru/politika/12988117

*Spojené štáty americké reagovali na verziu o smrti „Kurska“ kvôli ponorke NATO


Pentagon odmietol komentovať Popovovu verziu smrti „Kurska“ kvôli ponorke NATO
Americké ministerstvo obrany reagovalo na verziu bývalého veliteľa Severnej flotily admirála Vjačeslava Popova, že za smrťou ruskej ponorky „Kursk“ je kolízia s ponorkou NATO. Informuje o tom agentúra TASS.


Pentagon odmietol Popovove slová komentovať a povedal, že v tejto otázke nemajú čo poskytnúť.


Admirál už skôr uviedol, že k havárii Kurska došlo v dôsledku zrážky lode s ponorkou Severoatlantickej aliancie. Zdôraznil, že pozná názov ponorky, ale nemôže ho verejne vysloviť, kým nebudú existovať dôkazy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ponechal Popovovu verziu bez komentára.


Katastrofa jadrovej ponorky Kursk sa odohrala 12. augusta 2000. Potom bolo zabitých 118 námorníkov. Podľa správy generálnej prokuratúry bol príčinou nešťastia výbuch torpéda spôsobený únikom komponentov paliva. Popov už predložil svoju verziu príčin havárie z novembra 2000, no tá sa nepotvrdila.
https://lenta.ru/news/2021/11/22/usa_kursk_reaction/


***Spojené štáty americké reagovali na verziu o smrti „Kurska“ kvôli ponorke NATO ** Pentagon odmietol komentovať Popovovu verziu smrti „Kurska“ kvôli ponorke NATO Americké ministerstvo obrany reagovalo na verziu bývalého veliteľa Severnej flotily admirála Vjačeslava Popova, že za smrťou ruskej ponorky „Kursk“ je kolízia s ponorkou NATO. Informuje o tom agentúra TASS. Pentagon odmietol Popovove slová komentovať a povedal, že v tejto otázke nemajú čo poskytnúť. Admirál už skôr uviedol, že k havárii Kurska došlo v dôsledku zrážky lode s ponorkou Severoatlantickej aliancie. Zdôraznil, že pozná názov ponorky, ale nemôže ho verejne vysloviť, kým nebudú existovať dôkazy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ponechal Popovovu verziu bez komentára. Katastrofa jadrovej ponorky Kursk sa odohrala 12. augusta 2000. Potom bolo zabitých 118 námorníkov. Podľa správy generálnej prokuratúry bol príčinou nešťastia výbuch torpéda spôsobený únikom komponentov paliva. Popov už predložil svoju verziu príčin havárie z novembra 2000, no tá sa nepotvrdila. https://lenta.ru/news/2021/11/22/usa_kursk_reaction/

Vystrelili teda dve torpéda aby zničili to jedno cvičné čo mierilo na nich ale minuli, takže vystrelili dve dalšie ostré torpéda priamo na Kursk a odstrelili mu prednú časť a ponorka šla ku dnu.


Zpřesnění:
Byl tam ještě třetí úder od třetího torpéda až ten byl smrtelný (vystřelili tři ostrá torpéda ne dvě). Třetí způsobilo "hydrodynamicky" úder (ne výbuch při dotyku s pláštěm, ale výbuch v blízkosti plavidla úder tlakovou vlnou), který poničil přechodovou komoru a již nebylo možné nijak námořníky vyzvednout.


Poznámka k videu od Nestora:
Teď vím vše o havárii ponorky Kursk, potvrzuje verzi V.V.Pjakina, který o tom mluvil, ale bez podrobností. Řekl, že ponorku sestřelili USA a Putin za to vyjednal nějaké ústupky pro Rusko.


[quote="pid:44402, uid:230"]Vystrelili teda dve torpéda aby zničili to jedno cvičné čo mierilo na nich ale minuli, takže vystrelili dve dalšie ostré torpéda priamo na Kursk a odstrelili mu prednú časť a ponorka šla ku dnu.[/quote] Zpřesnění: Byl tam ještě třetí úder od třetího torpéda až ten byl smrtelný (vystřelili tři ostrá torpéda ne dvě). Třetí způsobilo "hydrodynamicky" úder (ne výbuch při dotyku s pláštěm, ale výbuch v blízkosti plavidla úder tlakovou vlnou), který poničil přechodovou komoru a již nebylo možné nijak námořníky vyzvednout. Poznámka k videu od Nestora: Teď vím vše o havárii ponorky Kursk, potvrzuje verzi V.V.Pjakina, který o tom mluvil, ale bez podrobností. Řekl, že ponorku sestřelili USA a Putin za to vyjednal nějaké ústupky pro Rusko.
Upravené 22. 11. 2021 o 20:37

Ministerstvo obrany Nórska komentovalo Popovovu verziu smrti „Kurska“


Nórske ministerstvo obrany: Ruská komisia stanovila dôvody smrti „Kurska“ pred 21 rokmi


Tlačová služba nórskeho ministerstva obrany sa vyjadrila k verzii o smrti ponorky Kursk v dôsledku zrážky s ponorkou NATO, ktorú vyslovil admirál a bývalý veliteľ Severnej flotily Vjačeslav Popov. Informuje o tom agentúra RIA Novosti.


Ako nórska strana pripomenula, ruská komisia zistila dôvody incidentu. „Tragický incident s ponorkou Kursk pred 21 rokmi šokoval Nórsko, ktoré je tiež námornou veľmocou,“ dodali.


Натовская подводная лодка. И она была там, в районе, где она столкнулась с «Курском»


Predtým admirál Vyacheslav Popov pomenoval svoju vlastnú verziu smrti Kurska. Podľa neho za to mohla zrážka s ponorkou NATO, ktorá ponorku sledovala. Poznamenal, že ponorka v dôsledku poveternostných podmienok nedokázala zabezpečiť bezpečnosť, a tak sa plavila príliš blízko ku Kursku, neskôr ju našli pri pobreží Nórska. Kremeľ odmietol Popovovu verziu komentovať.


Kursk sa potopil 12. augusta 2000 v Barentsovom mori 175 kilometrov od Severomorska, pričom zahynulo všetkých 118 členov posádky. Podľa oficiálnej verzie bol príčinou tragédie únik palivových komponentov torpéda, čo následne spôsobilo detonáciu ďalších nábojov.
https://lenta.ru/news/2021/11/22/nrw/


Ministerstvo obrany Nórska komentovalo Popovovu verziu smrti „Kurska“ Nórske ministerstvo obrany: Ruská komisia stanovila dôvody smrti „Kurska“ pred 21 rokmi Tlačová služba nórskeho ministerstva obrany sa vyjadrila k verzii o smrti ponorky Kursk v dôsledku zrážky s ponorkou NATO, ktorú vyslovil admirál a bývalý veliteľ Severnej flotily Vjačeslav Popov. Informuje o tom agentúra RIA Novosti. Ako nórska strana pripomenula, ruská komisia zistila dôvody incidentu. „Tragický incident s ponorkou Kursk pred 21 rokmi šokoval Nórsko, ktoré je tiež námornou veľmocou,“ dodali. _Натовская подводная лодка. И она была там, в районе, где она столкнулась с «Курском»_ Predtým admirál Vyacheslav Popov pomenoval svoju vlastnú verziu smrti Kurska. Podľa neho za to mohla zrážka s ponorkou NATO, ktorá ponorku sledovala. Poznamenal, že ponorka v dôsledku poveternostných podmienok nedokázala zabezpečiť bezpečnosť, a tak sa plavila príliš blízko ku Kursku, neskôr ju našli pri pobreží Nórska. Kremeľ odmietol Popovovu verziu komentovať. Kursk sa potopil 12. augusta 2000 v Barentsovom mori 175 kilometrov od Severomorska, pričom zahynulo všetkých 118 členov posádky. Podľa oficiálnej verzie bol príčinou tragédie únik palivových komponentov torpéda, čo následne spôsobilo detonáciu ďalších nábojov. https://lenta.ru/news/2021/11/22/nrw/

Яков Кедми о причинах ТРАГЕДИИ подлодки "Курск". Мощный анализ!


https://www.youtube.com/watch?v=iyITaiEjprM


Яков Кедми о причинах ТРАГЕДИИ подлодки "Курск". Мощный анализ! https://www.youtube.com/watch?v=iyITaiEjprM

neskôr ju našli pri pobreží Nórska

ale ktoru ??
„USS Memphis“ (trieda „Los Angeles" )
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Memphis_(SSN-691)
alebo
„USS Toledo" (trieda „Sea Wolf“)
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Toledo_(SSN-769)


admirál Popov, vie velmi dobre co gavari
a ktoru tu ponorku ma na mysli.
Sa domnieva SloboL


o Kursku v archíve Aftenposten*
-- v Rusku nastali nové časy.


26 mája vyhral prezidentské voľby Vladimir Putin,
ktorý bol už niekoľko mesiacov dočasným prezidentom po tom,
čo 31. decembra 1999 odstúpil starnúci alkoholik Boris Jeľcin.


-- Kursk sa zviditelnil už počas kosovskej vojny na jar 1999,
keď bol na prieskumnej misii
a monitoroval šiestu americkú flotilu v Stredozemnom mori.


-- Einar Skorgen
https://www.nordlys.no/einar-skorgen-er-dod/s/5-34-463027
bol v r.2000 vrchným veliteľom nórskych síl v severnom Nórsku
a nakoniec bol kľúčovým mužom v dráme okolo Kurska.


Viceadmirál Einar Skorgen mal v dňoch po nehode Kursku úzky kontakt s
ruským námorníctvom.
Skorgen volá admirálovi Vjatjeslavovi Popovovi, veliteľovi
ruskej Severnej flotily,
a ponúka pomoc.
Obaja mali dobrý vzťah a oslovovali sa krstnym menom
Popov že situácia je pod kontrolou a hovorí nie.
O dva dni neskôr však Popov zavolá Skorgenovi.
Rusi ponuknutu pomoc prijimaju
Čoskoro nórska loď mieri na sever do Barentsovho mora
s potápačmi a potápačskými zvonmi na palube.


Nóri sú na mieste nešťastia v sobotu 18. augusta.
O dva dni neskôr potápači otvárajú núdzový poklop. v deviatej sekcii
Plyn a špinavá voda ... bolo jasné, že všetky nádeje na záchranu
preživších sú preč, hovorí Skorgen.


Aká bola spolupráca s Rusmi?
Vzťah medzi mnou a Popovom bol úplne vynikajúci.
Nie vždy sme sa zhodli, ale otvorene sme sa spolu rozprávali a diskutovali,
hovorí Skorgen.
V tom istom čase boli na ruskej strane ale aj ďalší,
ktorí naňho až tak nezapôsobili
(konkretne spomina štátneho tajomníka,
ktorý sotva niekedy vesloval na rieke v Moskve,
ale teraz robil velke a hlúpe vyhlásenia, ktoré reprodukovala tlač)


Spätne sa ukázalo, že všetky pokusy o záchranu boli bohužiaľ zbytočné.
Nikto zo 118 na palube Kurska dlho neprežil.


Ako dlho ľudia prežili v ponorke, kde sa stratilo svetlo,
teplota klesla a kyslík sa postupne minul, je kontroverzná otázka.
Holandský tím** ktorý nakoniec Kursk vyzdvihol, predpokladá, že tí,
ktorí prežili,
mohli zvládnuť maximálne dve alebo tri hodiny.


*
https://www.aftenposten.no/verden/i/mBp61/10-aar-siden-kursk-sank


**
https://www.mammoet.com/cases/kursk/


............................................................................



fotografia poškodenej
americkej ponorky, na nórskej námornej základňi v Haakonsvern (Bergen)


zdroj
Atombåten "Kursk". Alternativ versjon
https://kayabaparts.ru/no/apl-kursk-alternativnaya-versiya-obektivnoe-rassledovanie/
je tam napriklad:
-- „Boli sme presvedčení
že išlo o zrážku
a výbuch v torpédovej komore bol následkom narazu na dno“
hovorí podplukovník Andrej.


„Američania však okamžite priznali, čo sa skutočne stalo, a poslali k
nám Teneta
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Tenet
na tajnú misiu.
Bol to šok.
Len vďaka Putinovi nedošlo k jadrovému útoku,
hoci mnohí admiráli mu stále výčitaju slabost"


Odstrániť stopy
Tenet priznáva, že Memphis bol v panike a začal strieľať ako prvý.
Američania a Rusi hľadajú východisko z krízy.
Putin, ktorý bol vtedy prezidentom necelých šesť mesiacov,
sa rozhodne ist po falošnej špirále.


Úrady najskôr (najskôr !) vyhlasili, že Kursk sa potopil v nedeľu a
nie v sobotu,
že
v dôsledku výbuchu a požiaru nikto neprežil
a na palube nie sú žiadne jadrové zbrane.


O cudzích ponorkach v Barentsovom mori, nepadlo ani slovo


Niekoľko ruských admirálov, ktorí sa snažili prezentovať inú ako
oficiálnu verziu udalostí, bolo prepustených zo služby ...


A oficiálna (falošná) verzia hovorí, že na palube Kurska došlo k úniku paliva
z 30-ročného cvičného torpéda класс 65-76 ПВ
a t d


Existujú dôkazy, že admirál Vyacheslav Popov nariadil potopenie
cudzej ponorky v oblasti.
Z tohto dôvodu vzlietli (sest kusov) protiponorkové
lietadlá, ktoré preleteli nad pobrežím Nórska.
Potom však Popov po rokovaní s admirálom Skorgenom
nečakane zrušil rozkaz a lietadlá sa vrátili na základňu.
a t p


.....................................................................................



https://pikabu.ru/story/k141_kursk_pomnim_5260218


https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1464182


Berenika
prihovaral by som sa
napisat chalanom do Casus belli SV. Štúdio Myjava
Martin Koller tento "test s Kurskom" okomentuje natvrdo


[quote="pid:44725, uid:12"]neskôr ju našli pri pobreží Nórska[/quote] ale ktoru ?? „USS Memphis“ (trieda „Los Angeles" ) https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Memphis_(SSN-691) alebo „USS Toledo" (trieda „Sea Wolf“) https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Toledo_(SSN-769) admirál Popov, vie velmi dobre co gavari a ktoru tu ponorku ma na mysli. Sa domnieva SloboL o Kursku v archíve Aftenposten* -- v Rusku nastali nové časy. 26 mája vyhral prezidentské voľby Vladimir Putin, ktorý bol už niekoľko mesiacov dočasným prezidentom po tom, čo 31. decembra 1999 odstúpil starnúci alkoholik Boris Jeľcin. -- Kursk sa zviditelnil už počas kosovskej vojny na jar 1999, keď bol na prieskumnej misii a monitoroval šiestu americkú flotilu v Stredozemnom mori. -- Einar Skorgen https://www.nordlys.no/einar-skorgen-er-dod/s/5-34-463027 bol v r.2000 vrchným veliteľom nórskych síl v severnom Nórsku a nakoniec bol kľúčovým mužom v dráme okolo Kurska. Viceadmirál Einar Skorgen mal v dňoch po nehode Kursku úzky kontakt s ruským námorníctvom. Skorgen volá admirálovi Vjatjeslavovi Popovovi, veliteľovi ruskej Severnej flotily, a ponúka pomoc. Obaja mali dobrý vzťah a oslovovali sa krstnym menom Popov že situácia je pod kontrolou a hovorí nie. O dva dni neskôr však Popov zavolá Skorgenovi. Rusi ponuknutu pomoc prijimaju Čoskoro nórska loď mieri na sever do Barentsovho mora s potápačmi a potápačskými zvonmi na palube. Nóri sú na mieste nešťastia v sobotu 18. augusta. O dva dni neskôr potápači otvárajú núdzový poklop. v deviatej sekcii Plyn a špinavá voda ... bolo jasné, že všetky nádeje na záchranu preživších sú preč, hovorí Skorgen. Aká bola spolupráca s Rusmi? Vzťah medzi mnou a Popovom bol úplne vynikajúci. Nie vždy sme sa zhodli, ale otvorene sme sa spolu rozprávali a diskutovali, hovorí Skorgen. V tom istom čase boli na ruskej strane ale aj ďalší, ktorí naňho až tak nezapôsobili (konkretne spomina štátneho tajomníka, ktorý sotva niekedy vesloval na rieke v Moskve, ale teraz robil velke a hlúpe vyhlásenia, ktoré reprodukovala tlač) Spätne sa ukázalo, že všetky pokusy o záchranu boli bohužiaľ zbytočné. Nikto zo 118 na palube Kurska dlho neprežil. Ako dlho ľudia prežili v ponorke, kde sa stratilo svetlo, teplota klesla a kyslík sa postupne minul, je kontroverzná otázka. Holandský tím** ktorý nakoniec Kursk vyzdvihol, predpokladá, že tí, ktorí prežili, mohli zvládnuť maximálne dve alebo tri hodiny. * https://www.aftenposten.no/verden/i/mBp61/10-aar-siden-kursk-sank ** https://www.mammoet.com/cases/kursk/ ............................................................................ https://i0.wp.com/newizv.ru/attachments/6725cbbc64a09e79d93dd301e4e3d7de15dc4a64/store/limit/700/393/fb1164e8dada47cd6fcc059e1a5af2c88c30a25eb25ddd3ae868b899d64d/%D0%B05.jpg fotografia poškodenej americkej ponorky, na nórskej námornej základňi v Haakonsvern (Bergen) zdroj Atombåten "Kursk". Alternativ versjon https://kayabaparts.ru/no/apl-kursk-alternativnaya-versiya-obektivnoe-rassledovanie/ je tam napriklad: -- „Boli sme presvedčení že išlo o zrážku a výbuch v torpédovej komore bol následkom narazu na dno“ hovorí podplukovník Andrej. „Američania však okamžite priznali, čo sa skutočne stalo, a poslali k nám Teneta https://en.wikipedia.org/wiki/George_Tenet na tajnú misiu. Bol to šok. Len vďaka Putinovi nedošlo k jadrovému útoku, hoci mnohí admiráli mu stále výčitaju slabost" Odstrániť stopy Tenet priznáva, že Memphis bol v panike a začal strieľať ako prvý. Američania a Rusi hľadajú východisko z krízy. Putin, ktorý bol vtedy prezidentom necelých šesť mesiacov, sa rozhodne ist po falošnej špirále. Úrady najskôr (najskôr !) vyhlasili, že Kursk sa potopil v nedeľu a nie v sobotu, že v dôsledku výbuchu a požiaru nikto neprežil a na palube nie sú žiadne jadrové zbrane. O cudzích ponorkach v Barentsovom mori, nepadlo ani slovo Niekoľko ruských admirálov, ktorí sa snažili prezentovať inú ako oficiálnu verziu udalostí, bolo prepustených zo služby ... A oficiálna (falošná) verzia hovorí, že na palube Kurska došlo k úniku paliva z 30-ročného cvičného torpéda класс 65-76 ПВ a t d Existujú dôkazy, že admirál Vyacheslav Popov nariadil potopenie cudzej ponorky v oblasti. Z tohto dôvodu vzlietli (sest kusov) protiponorkové lietadlá, ktoré preleteli nad pobrežím Nórska. Potom však Popov po rokovaní s admirálom Skorgenom nečakane zrušil rozkaz a lietadlá sa vrátili na základňu. a t p ..................................................................................... https://cs9.pikabu.ru/post_img/2017/08/12/9/1502547870179841140.jpg https://pikabu.ru/story/k141_kursk_pomnim_5260218 https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1464182 Berenika prihovaral by som sa napisat chalanom do Casus belli SV. Štúdio Myjava Martin Koller tento "test s Kurskom" okomentuje natvrdo
Upravené 8. 12. 2021 o 04:29

co vlastne malo dostat Rusko ako reciprocitu? preco to neoznamilo ako zrazku s cudzou ponorkou?


co vlastne malo dostat Rusko ako reciprocitu? preco to neoznamilo ako zrazku s cudzou ponorkou?

К-141 «Курск»

co vlastne malo dostat Rusko ako reciprocitu? preco to neoznamilo ako zrazku s cudzou ponorkou?


Proč byla otevřena otázka potopení ruské ponorky Kursk ?
v čase od min. 53:00
2021-11-29 Otázky a odpovědi V.V.Pjakina s českým dabingem
https://proud-narodni-hrdosti.cz/


              ---------- ¤¤¤¤¤ ----------

Viceadmirál vo výslužbe Einar Skorgen

si prezerá fotografiu ruských kolegov,
s ktorými úzko spolupracoval po po...... ponorky Kursk


"Počas rokov vo funkcii veliteľa námorných síl v severnom Nórsku
(Forsvarskommando Nord-Norge; FKN)
kládol osobitný dôraz☆☆☆☆ na budovanie čo najlepšieho vzťahu s ruskou
Severnou flotilou,
čo viedlo k vojenskému uvoľneniu
a dobrému vzťahu na severe s Ruskom"


( v roku 2000 odišiel z ozbrojených síl


foto rbnett no


... 29. júla 2016 po krátkej chorobe
ticho zaspal vo svojom dome. Skorgen mal 75 rokov. )


zdroje:
foto Gunnar Sandvik / NRK publisert 12. aug. 2015
news ru, wiki no.


☆☆☆☆ Na večeri s admirálom Vjačeslavom A. Popovom,
ktorý bol vtedy veliteľom mocnej ruskej Severnej flotily,
sa nakúpilo deväť fliaš liehovín, 26 fliaš vína a dve flaše sektu
– všetko pre spoločnosť 15 ľudí ( 👌 😂 od SloboL )
Nórov a Rusov / exkurzia s rybalkoy Lofoty.


zverejnil VG 20. februara 2008
"Admiral bunkret til sjøslag"


К-141 «Курск» [quote="pid:45014, uid:187"]co vlastne malo dostat Rusko ako reciprocitu? preco to neoznamilo ako zrazku s cudzou ponorkou?[/quote] Proč byla otevřena otázka potopení ruské ponorky Kursk ? v čase od min. 53:00 2021-11-29 Otázky a odpovědi V.V.Pjakina s českým dabingem https://proud-narodni-hrdosti.cz/ ---------- ¤¤¤¤¤ ---------- Viceadmirál vo výslužbe Einar Skorgen https://gfx.nrk.no/7H26hlvMQuCYnzR-OiHLBAlDLiMd3Fx35xQR7uRl_4pA.jpg si prezerá fotografiu ruských kolegov, s ktorými úzko spolupracoval po po...... ponorky Kursk "Počas rokov vo funkcii veliteľa námorných síl v severnom Nórsku (Forsvarskommando Nord-Norge; FKN) kládol osobitný dôraz☆☆☆☆ na budovanie čo najlepšieho vzťahu s ruskou Severnou flotilou, čo viedlo k vojenskému uvoľneniu a dobrému vzťahu na severe s Ruskom" https://image.newsru.com/pict/id/33975_20001103001459.gif ( v roku 2000 odišiel z ozbrojených síl foto rbnett no https://www.rbnett.no/incoming/article6188799.ece/ALTERNATES/w980-default/RB200810836840078AR.jpg ... 29. júla 2016 po krátkej chorobe ticho zaspal vo svojom dome. Skorgen mal 75 rokov. ) zdroje: foto Gunnar Sandvik / NRK publisert 12. aug. 2015 news ru, wiki no. ☆☆☆☆ Na večeri s admirálom Vjačeslavom A. Popovom, ktorý bol vtedy veliteľom mocnej ruskej Severnej flotily, sa nakúpilo deväť fliaš liehovín, 26 fliaš vína a dve flaše sektu – všetko pre spoločnosť 15 ľudí (
Upravené 8. 12. 2021 o 04:54
1.92k
13
6
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept