História
Ako zapad kradne Rusky vyvoj, ich patenty a vynalezi

Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete, avsak toto cislo je pravdepodobne daleko vyssie. Mnohe vynalezy boli z nejakeho dovodu pripisane inym krajinam. Ak mate tiez nejake informacie, budem rad ak sa o ne s nami podelite.


Lietadlo.
Alexandr Fiodorovic Mozhyasky bol rusky namorny dostojnik a vynalezca, konstrukter prveho parou pohananeho lietadla. Svoje pokusy v 1884 uskutocnoval dvadsat rokov pred prvym letom bratov Wrightovcov v 1903. Prve lety kvoli nedostatocne silnemu motoru mali dlzku okolo 30 metrov, avsak Mozhyasky planoval lety so silnejsim motorom, ale toho sa uz zial nedozil. Neskosie testy dokazali, ze so silnejsim motorom by bolo jeho lietadlo schopne letu.


Automobil.
V roku 1751 na základe štátnych objednávok ruský vynálezca Leonty Shamshurenkov vyrobil prvý samohybný kočík na svete, ktorý sa pohyboval bez akejkoľvek vonkajšej sily. Leonty Shamshurenkov dostal za odmenu 50 rubľov. Ďalší osud kočíka s vlastným pohonom nie je historikom známy. Avšak o 18 rokov neskôr, v roku 1769, Francúz Nicolas Cugnot predstavil celému svetu zariadenie podozrivo podobné na kočík s vlastným pohonom ruského vynálezcu. A teraz celý svet pozná Francúza Nicolasa Cugnota a meno ruského vynálezcu je zabudnuté.


Vrtuľník.
V roku 1754 vytvoril veľký ruský vedec a vynálezca Michail Lomonosov model vertikálneho vzletového lietadla, ktorá mala zabezpečiť dvojité vrtule na paralelných osiach. Bol to prvý skutočný prototyp vrtuľníka na svete. A až v roku 1922 ruský profesor Georgy Botezat, ktorý po revolúcii emigroval z Ruska do Spojených štátov, vytvoril na objednávku americkej armády prvý stabilný kontrolovaný vrtuľník na svete.


Parná lokomotíva.
Prvý dvojvalcový parný stroj v Rusku, zjednodušene povedané, parný rušeň, skonštruoval mechanik Ivan Polzunov v roku 1763. James Watt bol prítomný na testoch tohto dvojvalcového parného stroja, ktoré sa uskutočnili v meste Barnaul v roku 1764. Ten nápad sa mu veľmi páčil. Podarilo sa mu získať patent na parný stroj s univerzálnym motorom. James Watt bol v tom čase členom Komisie pre prijatie vynálezu ruského mechanika Ivana Polzunova. A teraz celý svet považuje Jamesa Watta za vynálezcu parného stroja.


Anestézia.
Ruský vedec, chirurg, anatóm, tvorca prvého atlasu topografickej anatómie, a hlavný zakladateľ ruskej vojenskej poľnej chirurgie a zakladateľ ruskej školy anestézie, Nikolaj Pirogov, ako prvý na svete použil éter na tlmenie bolesti počas operácií v podmienkach vojenského poľa. Celkovo Nikolaj Pirogov vykonal asi 10 000 operácií v éterovej anestézii. Nikolaj Pirogov bol tiež prvý v ruskej medicíne, ktorý začal používať odliatky na ošetrenie zlomenín. Bol veľmi aktívnym chirurgom a vedcom zapáleným pre svoju prácu. Nemal čas myslieť na patenty, myslel iba na výsledky. Výsledkom bolo, že William Morton patentoval anestéziu ako vynález.


Bicykel.
V roku 1801 vytvoril ruský vynálezca Jefim Artamonov v závode Nižný Tagil prvý dvojkolesový celokovový pedálový skúter na svete, ktorý by sa neskôr volal bicykel. A až v roku 1818 získal nemecký barón Karl Drais patent na tento vynález.


Robot.
Bohužiaľ sa zabudlo na príspevok veľkého ruského matematika Pafnuty Chebysheva k vývoju modernej robotiky. Jednou z oblastí, ktorým venoval veľkú pozornosť, bola teória mechanizmov a strojov. Vytvoril najmä niekoľko takzvaných stop-and-go mechanizmov, pomocou ktorých vytvoril svoj slávny chodiaci stroj, ktorý napodobňuje chôdzu zvieraťa a svojím pohybom sa považuje za otca dnešných robotov. Mimochodom, vytvoril tiež asi 40 rôznych mechanizmov a takmer 80 ich modifikácií. Z tohto dôvodu je matematik Pafnuty Chebyshev považovaný za jednu z najväčších myslí svojej doby.


Žiarovka.
Žiarovka je dnes vo svete známa ako žiarovka Thomasa Edisona. Málokto však vie, že Thomas Edison toto zariadenie iba vylepšil. Prvým tvorcom žiarovky bol ruský vedec, člen Ruskej technickej spoločnosti Alexander Lodygin. Stalo sa to v roku 1870. Alexander Lodygin ako prvý na svete navrhol použitie žiarovkových vlákien do žiaroviek a skrútenie vlákna vo forme špirály. Thomas Edison až v roku 1879 patentoval žiarovku.


Potápačský oblek.
Už v roku 1871 vyvinul Alexander Lodygin prvý potápačský oblek a navrhuje sa na dýchanie použiť plynovú zmes pozostávajúcu z kyslíka a vodíka. V roku 1878 bol však Henrymu Fleussovi udelený patent na tento vynález. A teraz celý svet považuje Henryho Fleussa za vynálezcu potápačského obleku s uzavretým dýchacím okruhom využívajúcim čistý kyslík.


Rádio.
.7. mája 1895 po prvýkrát verejne demonštroval ruský vedec Alexander Popov príjem a prenos rádiových signálov na diaľku. V roku 1895 Alexander Popov preniesol prvý telegram na svete. V roku 1896 Popov ustanovil možnosť rádiolokácie pomocou bezdrôtového telegrafu. Medzitým sa v Amerike a Európe predpokladá, že rádio vynašiel Talian Guglielmo Marconi v rovnakom roku 1895.


Tetris.
Toto je najslávnejšia počítačová hra, ktorú vymyslel Alexey Pajitnov v roku 1985. Alexey nemohol získať patent na túto hru, pretože ju vytvoril počas práce na Akadémii vied. Práva na hru previedol na 10 rokov do ZSSR. Následne sa pre nestabilnú situáciu v ZSSR podarilo japonskému gigantu Nintendo odkúpiť licenciu pre Tetris. Táto dohoda však nepriniesla Alexeymu nijaký úžitok.


Laser.
Prvý laser sa volal maser. Vytvorili ju v roku 1953 ruskí vedci Nikolaj Basov a Alexander Prochorov. V roku 1964 dostali Nikolaj Basov a Alexander Prochorov Nobelovu cenu za fyziku. Avšak 22. marca 1960 dostali americkí vedci Charles Townes a Arthur Schawlow patent potvrdzujú svoje právo vymyslieť optický masér, ktorý dnes každý nazýva laserom.


Osobný počítač.
Prvý osobný počítač na svete nevynašla v roku 1975 americká spoločnosť Appel Computers, ale v ZSSR v roku 1968 sovietsky konštruktér z mesta Omsk Arseny Gorokhov. Osvedčenie o autorskom práve čísla ZSSR 383005.


Elektrický motor.
Prvý elektromotor pozostávajúci z pevných a rotujúcich častí vynašiel v roku 1834 ruský fyzik Boris Jacobi. Najdôležitejšou vecou vynálezu bolo objavenie princípu kontinuálneho rotačného pohybu. V roku 1837 bol však americkému vynálezcovi Thomasovi Davenportovi udelený patent na elektrický motor.
Mobilný telefón
Možno ste počuli, že podľa histórie vynašiel prvý mobilný telefón spoločnosť Motorola a bol predstavený v roku 1973. V Rusku však už s takýmito zariadeniami roky pracovali. V skutočnosti sa pripisuje, že otcom mobilných telefónov bol ruský inžinier Leonid Ivanovich Kupriyanovich, ktorý začal vyšetrovanie pomocou rádiových vĺn v roku 1955.


Prekvapujúcim faktom, ktorý nie je veľmi známy je, že sa mu v roku 1957 podarilo vytvoriť „telefónne“ zariadenie s dosahom 30 kilometrov, ktoré fungovalo na batérie. Ale jeho najväčším vynálezom bol „Altai“, telefón o veľkosti dnešných smartfónov, ktorý používateľom umožňoval volať na iné „Altai“, telefónne automaty alebo bežné telefónne pevné linky. Do predaja sa dostal v roku 1963. Takže mobilné telefóny existovali v Sovietskom zväze desať rokov pred predstavením „prvého mobilného telefónu“ od spoločnosti Motorola!


Mikrovlnná rúra.
.13. júna 1941 bol v novinách „Trud“ popísaný špeciálnym prístrojom používajúcim ultravysokofrekvenčné prúdy na spracovanie mäsových výrobkov. Bol vyvinutý v laboratóriu magnetických vĺn All-Union Scientific Research Institute of Meat Industry. Varenie šunky trvá na rovnakej technológii iba 15 - 20 minút namiesto 5 - 7 hodín. Patent USA na mikrovlnné rúry bol vydaný v roku 1946.


Padák.
Teraz si povieme dva súvisiace vynálezy: padák batohu a brzdný padák. Aj keď Leonardo Da Vinci už v 1500-tych rokoch vytvoril návrhy na štruktúru podobnú padáku, až v roku 1911 prišiel ruský vynálezca Gleb Kotelnikov so systémom lán pripevnených na hodvábne plátno, ktoré boli zložené vo vnútri prenosnej tašky. Prvý test tohto vynálezu sa uskutočnil v roku 1914, po ktorom bol padák zavedený do ruskej armády. Kotelnikov navrhol aj veľké padáky na spomalenie letu lietadiel, takže vyžadovali kratšiu pristávaciu dráhu, ale tento vynález bol použitý až v roku 1937, keď sa začalo pristátie v Arktíde.


Videorekordér
Alexander Poniatoff (Poniatov), študent zakladateľa ruského letectva Nikolay Zhukovsky, založil spoločnosť Ampex v USA a pracoval tam v 50. rokoch. Spoločnosti sa podarilo vyrobiť prvý kvalitný záznamník video signálu. Spoločnosť Ampex si udržala prvenstvo na trhu profesionálneho magnetického záznamu videa už pol storočia a svetoví giganti v oblasti elektroniky museli na výrobu domáceho videozariadenia používať patenty spoločnosti Poniatoff.


Solárny článok
Za tento vynález vďačíme objavom ruského fyzika Alexandra Stoletova. Na konci 80. rokov 18. storočia priniesol teoretické zdôvodnenie fotoelektrického javu prostredníctvom série experimentov. Fotoelektrický jav bol základom pre výrobu solárnych článkov, ktoré sa v súčasnosti v praxi široko využívajú. Stoletov vytvoril prvý solárny článok na základe vonkajšieho fotoelektrického javu a objavil proporcionalitu medzi intenzitou svetla a foto indukovaným prúdom.


Transformátory
Nemôžete mať elektrickú sieť bez transformátorov. Transformátory vymysleli, vyrobili a uviedli do prevádzky ruský elektrotechnik Pavel Yablochkov a fyzik Ivan Usagin. Riešenie, ktoré sa dostalo do historických kníh ako „distribúcia svetla“, priniesol Yablochkov v polovici 70. rokov 20. storočia. Vynález, ktorý pozostával z transformátora a kondenzátora, bol predstavený v Paríži a Petrohrade a už v roku 1882 bol otvorený transformátor patentovaný vo Francúzsku vynálezcami Lucienom Gaulardom a Josiahom Willardom Gibbsom.


Jogurt
Aj keď sa kultivované mliečne výrobky objavili pred stáročiami, bol to ruský vedec Mečnikov, ktorý ako prvý teoretizoval ich pozitívny vplyv na dlhovekosť. Už v roku 1910 navrhol, aby človek žil dlhšie, aby konzumoval fermentované mliečne výrobky, ktoré znižujú hnilobné procesy v črevách. Mečnikov dokázal, že v Bulharsku bolo najväčšie percento pečene, a to je jogurt, o ktorom sa predpokladá, že sa v ňom narodil jogurt, pretože staroveká Trácia bola prvou krajinou, ktorá kedy miešala mlieko s fermentami.


Televízia
Vladimir Zworykin bol ďalší ruský inžinier, ktorého vynálezy debutovali v Spojených štátoch. Prišiel s hlavným vynálezom 20. storočia - elektronickou televíziou. V USA požiadal o televízny patent v roku 1923. O šesť rokov neskôr vyvinul kineskop, elektrónku s vysokopodtlakovým televíznym prijímačom, a o dva roky neskôr vytvoril prvé vysielacie zariadenie, ktoré nazval ikonoskop.


Krakovanie benzínu
Neviete si predstaviť žiť v modernom svete bez auta, ale bez benzínu by nebolo možné žiadne auto. Krakovanie je proces, ktorý umožňuje výrobu benzínu z ťažkých alebo vysokovriacich frakcií ropy a vďaka praskaniu dokážeme vyprodukovať obrovské množstvo benzínu, ktorý moderné automobily spotrebujú. Krakovanie umožňuje zmeniť až 70% surovej ropy na benzín, zatiaľ čo štandardné metódy destilácie poskytujú 10% až 20%. Metódu krakovania vynašiel ruský inžinier Vladimir Shukhov, ktorý v roku 1891 vytvoril aj prvú priemyselnú krakovaciu jednotku.


Syntetický kaučuk
Je ťažké si predstaviť modernú ekonomiku bez syntetického kaučuku. Z umelej gumy sa väčšinou vyrábajú pneumatiky pre vozidlá, lietadlá a bicykle. Umelá guma sa tiež používa na výrobu tesnení, izolácií, lekárskych prístrojov a v mnohých ďalších oblastiach. Syntetické gumy sú tiež nevyhnutné na výrobu tuhých raketových palív. Prvou komerčne životaschopnou umelou gumou bola polybutadiénová živica syntetizovaná metódou vyvinutou ruským chemikom Sergejom Lebedevom. Prvé vzorky syntetického kaučuku získal v roku 1910. Jeho kniha „Výskum polymerizácie vedľajších etylénových uhľovodíkov“, vytlačená v roku 1913, poskytla základy komerčnej syntézy umelého kaučuku.


Kombajn na obilie
Andrej Vlasenko riadil panstvo v provincii Tver. V roku 1868 vynašiel prvý kombajn na svete, ktorý nazval „žací stroj“. Bol väčšinou drevený a poháňali ho tri kone. Stroj mal kapacitu dvadsať roľníkov z 19. storočia. Vlasenko zostrojil dva stroje poháňané vždy dvoma koňmi a poháňané jedným operátorom, ktoré dlhé roky pracovali na poliach majiteľa pozemku v provincii Tver. Iba o desať rokov neskôr americké noviny priniesli prelomové správy o mlátičke vyrobenej v Kalifornii - novinári ju nazvali „kombajn“. Prvý americký kombajn sa z hľadiska fungovania podobal na Vlasenkov stroj, bol však poháňaný 24 mulami a poháňaný siedmimi operátormi.


Este drobna poznamocka. V Sovietskom zvaze bol zalozeny Ustav statnych patentovych skusok, ktory mal za ulohu automatizovat systematizaciu prerozdelovania vynalezov do priemyslu pre jeho zefektivnenie. Zakazdym ked nejaky vynalezca priniesol nejaky patent do tohto ustavu, tak bol okamzite poslany do Izraela a do USA. Vsetky vedecke vysledky a technicke vynalezi boli akumulovane v tomto ustave aby mohli byt okamzite posielane za hranice.


Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete, avsak toto cislo je pravdepodobne daleko vyssie. Mnohe vynalezy boli z nejakeho dovodu pripisane inym krajinam. Ak mate tiez nejake informacie, budem rad ak sa o ne s nami podelite. Lietadlo. Alexandr Fiodorovic Mozhyasky bol rusky namorny dostojnik a vynalezca, konstrukter prveho parou pohananeho lietadla. Svoje pokusy v 1884 uskutocnoval dvadsat rokov pred prvym letom bratov Wrightovcov v 1903. Prve lety kvoli nedostatocne silnemu motoru mali dlzku okolo 30 metrov, avsak Mozhyasky planoval lety so silnejsim motorom, ale toho sa uz zial nedozil. Neskosie testy dokazali, ze so silnejsim motorom by bolo jeho lietadlo schopne letu. Automobil. V roku 1751 na základe štátnych objednávok ruský vynálezca Leonty Shamshurenkov vyrobil prvý samohybný kočík na svete, ktorý sa pohyboval bez akejkoľvek vonkajšej sily. Leonty Shamshurenkov dostal za odmenu 50 rubľov. Ďalší osud kočíka s vlastným pohonom nie je historikom známy. Avšak o 18 rokov neskôr, v roku 1769, Francúz Nicolas Cugnot predstavil celému svetu zariadenie podozrivo podobné na kočík s vlastným pohonom ruského vynálezcu. A teraz celý svet pozná Francúza Nicolasa Cugnota a meno ruského vynálezcu je zabudnuté. Vrtuľník. V roku 1754 vytvoril veľký ruský vedec a vynálezca Michail Lomonosov model vertikálneho vzletového lietadla, ktorá mala zabezpečiť dvojité vrtule na paralelných osiach. Bol to prvý skutočný prototyp vrtuľníka na svete. A až v roku 1922 ruský profesor Georgy Botezat, ktorý po revolúcii emigroval z Ruska do Spojených štátov, vytvoril na objednávku americkej armády prvý stabilný kontrolovaný vrtuľník na svete. Parná lokomotíva. Prvý dvojvalcový parný stroj v Rusku, zjednodušene povedané, parný rušeň, skonštruoval mechanik Ivan Polzunov v roku 1763. James Watt bol prítomný na testoch tohto dvojvalcového parného stroja, ktoré sa uskutočnili v meste Barnaul v roku 1764. Ten nápad sa mu veľmi páčil. Podarilo sa mu získať patent na parný stroj s univerzálnym motorom. James Watt bol v tom čase členom Komisie pre prijatie vynálezu ruského mechanika Ivana Polzunova. A teraz celý svet považuje Jamesa Watta za vynálezcu parného stroja. Anestézia. Ruský vedec, chirurg, anatóm, tvorca prvého atlasu topografickej anatómie, a hlavný zakladateľ ruskej vojenskej poľnej chirurgie a zakladateľ ruskej školy anestézie, Nikolaj Pirogov, ako prvý na svete použil éter na tlmenie bolesti počas operácií v podmienkach vojenského poľa. Celkovo Nikolaj Pirogov vykonal asi 10 000 operácií v éterovej anestézii. Nikolaj Pirogov bol tiež prvý v ruskej medicíne, ktorý začal používať odliatky na ošetrenie zlomenín. Bol veľmi aktívnym chirurgom a vedcom zapáleným pre svoju prácu. Nemal čas myslieť na patenty, myslel iba na výsledky. Výsledkom bolo, že William Morton patentoval anestéziu ako vynález. Bicykel. V roku 1801 vytvoril ruský vynálezca Jefim Artamonov v závode Nižný Tagil prvý dvojkolesový celokovový pedálový skúter na svete, ktorý by sa neskôr volal bicykel. A až v roku 1818 získal nemecký barón Karl Drais patent na tento vynález. Robot. Bohužiaľ sa zabudlo na príspevok veľkého ruského matematika Pafnuty Chebysheva k vývoju modernej robotiky. Jednou z oblastí, ktorým venoval veľkú pozornosť, bola teória mechanizmov a strojov. Vytvoril najmä niekoľko takzvaných stop-and-go mechanizmov, pomocou ktorých vytvoril svoj slávny chodiaci stroj, ktorý napodobňuje chôdzu zvieraťa a svojím pohybom sa považuje za otca dnešných robotov. Mimochodom, vytvoril tiež asi 40 rôznych mechanizmov a takmer 80 ich modifikácií. Z tohto dôvodu je matematik Pafnuty Chebyshev považovaný za jednu z najväčších myslí svojej doby. Žiarovka. Žiarovka je dnes vo svete známa ako žiarovka Thomasa Edisona. Málokto však vie, že Thomas Edison toto zariadenie iba vylepšil. Prvým tvorcom žiarovky bol ruský vedec, člen Ruskej technickej spoločnosti Alexander Lodygin. Stalo sa to v roku 1870. Alexander Lodygin ako prvý na svete navrhol použitie žiarovkových vlákien do žiaroviek a skrútenie vlákna vo forme špirály. Thomas Edison až v roku 1879 patentoval žiarovku. Potápačský oblek. Už v roku 1871 vyvinul Alexander Lodygin prvý potápačský oblek a navrhuje sa na dýchanie použiť plynovú zmes pozostávajúcu z kyslíka a vodíka. V roku 1878 bol však Henrymu Fleussovi udelený patent na tento vynález. A teraz celý svet považuje Henryho Fleussa za vynálezcu potápačského obleku s uzavretým dýchacím okruhom využívajúcim čistý kyslík. Rádio. .7. mája 1895 po prvýkrát verejne demonštroval ruský vedec Alexander Popov príjem a prenos rádiových signálov na diaľku. V roku 1895 Alexander Popov preniesol prvý telegram na svete. V roku 1896 Popov ustanovil možnosť rádiolokácie pomocou bezdrôtového telegrafu. Medzitým sa v Amerike a Európe predpokladá, že rádio vynašiel Talian Guglielmo Marconi v rovnakom roku 1895. Tetris. Toto je najslávnejšia počítačová hra, ktorú vymyslel Alexey Pajitnov v roku 1985. Alexey nemohol získať patent na túto hru, pretože ju vytvoril počas práce na Akadémii vied. Práva na hru previedol na 10 rokov do ZSSR. Následne sa pre nestabilnú situáciu v ZSSR podarilo japonskému gigantu Nintendo odkúpiť licenciu pre Tetris. Táto dohoda však nepriniesla Alexeymu nijaký úžitok. Laser. Prvý laser sa volal maser. Vytvorili ju v roku 1953 ruskí vedci Nikolaj Basov a Alexander Prochorov. V roku 1964 dostali Nikolaj Basov a Alexander Prochorov Nobelovu cenu za fyziku. Avšak 22. marca 1960 dostali americkí vedci Charles Townes a Arthur Schawlow patent potvrdzujú svoje právo vymyslieť optický masér, ktorý dnes každý nazýva laserom. Osobný počítač. Prvý osobný počítač na svete nevynašla v roku 1975 americká spoločnosť Appel Computers, ale v ZSSR v roku 1968 sovietsky konštruktér z mesta Omsk Arseny Gorokhov. Osvedčenie o autorskom práve čísla ZSSR 383005. Elektrický motor. Prvý elektromotor pozostávajúci z pevných a rotujúcich častí vynašiel v roku 1834 ruský fyzik Boris Jacobi. Najdôležitejšou vecou vynálezu bolo objavenie princípu kontinuálneho rotačného pohybu. V roku 1837 bol však americkému vynálezcovi Thomasovi Davenportovi udelený patent na elektrický motor. Mobilný telefón Možno ste počuli, že podľa histórie vynašiel prvý mobilný telefón spoločnosť Motorola a bol predstavený v roku 1973. V Rusku však už s takýmito zariadeniami roky pracovali. V skutočnosti sa pripisuje, že otcom mobilných telefónov bol ruský inžinier Leonid Ivanovich Kupriyanovich, ktorý začal vyšetrovanie pomocou rádiových vĺn v roku 1955. Prekvapujúcim faktom, ktorý nie je veľmi známy je, že sa mu v roku 1957 podarilo vytvoriť „telefónne“ zariadenie s dosahom 30 kilometrov, ktoré fungovalo na batérie. Ale jeho najväčším vynálezom bol „Altai“, telefón o veľkosti dnešných smartfónov, ktorý používateľom umožňoval volať na iné „Altai“, telefónne automaty alebo bežné telefónne pevné linky. Do predaja sa dostal v roku 1963. Takže mobilné telefóny existovali v Sovietskom zväze desať rokov pred predstavením „prvého mobilného telefónu“ od spoločnosti Motorola! Mikrovlnná rúra. .13. júna 1941 bol v novinách „Trud“ popísaný špeciálnym prístrojom používajúcim ultravysokofrekvenčné prúdy na spracovanie mäsových výrobkov. Bol vyvinutý v laboratóriu magnetických vĺn All-Union Scientific Research Institute of Meat Industry. Varenie šunky trvá na rovnakej technológii iba 15 - 20 minút namiesto 5 - 7 hodín. Patent USA na mikrovlnné rúry bol vydaný v roku 1946. Padák. Teraz si povieme dva súvisiace vynálezy: padák batohu a brzdný padák. Aj keď Leonardo Da Vinci už v 1500-tych rokoch vytvoril návrhy na štruktúru podobnú padáku, až v roku 1911 prišiel ruský vynálezca Gleb Kotelnikov so systémom lán pripevnených na hodvábne plátno, ktoré boli zložené vo vnútri prenosnej tašky. Prvý test tohto vynálezu sa uskutočnil v roku 1914, po ktorom bol padák zavedený do ruskej armády. Kotelnikov navrhol aj veľké padáky na spomalenie letu lietadiel, takže vyžadovali kratšiu pristávaciu dráhu, ale tento vynález bol použitý až v roku 1937, keď sa začalo pristátie v Arktíde. Videorekordér Alexander Poniatoff (Poniatov), študent zakladateľa ruského letectva Nikolay Zhukovsky, založil spoločnosť Ampex v USA a pracoval tam v 50. rokoch. Spoločnosti sa podarilo vyrobiť prvý kvalitný záznamník video signálu. Spoločnosť Ampex si udržala prvenstvo na trhu profesionálneho magnetického záznamu videa už pol storočia a svetoví giganti v oblasti elektroniky museli na výrobu domáceho videozariadenia používať patenty spoločnosti Poniatoff. Solárny článok Za tento vynález vďačíme objavom ruského fyzika Alexandra Stoletova. Na konci 80. rokov 18. storočia priniesol teoretické zdôvodnenie fotoelektrického javu prostredníctvom série experimentov. Fotoelektrický jav bol základom pre výrobu solárnych článkov, ktoré sa v súčasnosti v praxi široko využívajú. Stoletov vytvoril prvý solárny článok na základe vonkajšieho fotoelektrického javu a objavil proporcionalitu medzi intenzitou svetla a foto indukovaným prúdom. Transformátory Nemôžete mať elektrickú sieť bez transformátorov. Transformátory vymysleli, vyrobili a uviedli do prevádzky ruský elektrotechnik Pavel Yablochkov a fyzik Ivan Usagin. Riešenie, ktoré sa dostalo do historických kníh ako „distribúcia svetla“, priniesol Yablochkov v polovici 70. rokov 20. storočia. Vynález, ktorý pozostával z transformátora a kondenzátora, bol predstavený v Paríži a Petrohrade a už v roku 1882 bol otvorený transformátor patentovaný vo Francúzsku vynálezcami Lucienom Gaulardom a Josiahom Willardom Gibbsom. Jogurt Aj keď sa kultivované mliečne výrobky objavili pred stáročiami, bol to ruský vedec Mečnikov, ktorý ako prvý teoretizoval ich pozitívny vplyv na dlhovekosť. Už v roku 1910 navrhol, aby človek žil dlhšie, aby konzumoval fermentované mliečne výrobky, ktoré znižujú hnilobné procesy v črevách. Mečnikov dokázal, že v Bulharsku bolo najväčšie percento pečene, a to je jogurt, o ktorom sa predpokladá, že sa v ňom narodil jogurt, pretože staroveká Trácia bola prvou krajinou, ktorá kedy miešala mlieko s fermentami. Televízia Vladimir Zworykin bol ďalší ruský inžinier, ktorého vynálezy debutovali v Spojených štátoch. Prišiel s hlavným vynálezom 20. storočia - elektronickou televíziou. V USA požiadal o televízny patent v roku 1923. O šesť rokov neskôr vyvinul kineskop, elektrónku s vysokopodtlakovým televíznym prijímačom, a o dva roky neskôr vytvoril prvé vysielacie zariadenie, ktoré nazval ikonoskop. Krakovanie benzínu Neviete si predstaviť žiť v modernom svete bez auta, ale bez benzínu by nebolo možné žiadne auto. Krakovanie je proces, ktorý umožňuje výrobu benzínu z ťažkých alebo vysokovriacich frakcií ropy a vďaka praskaniu dokážeme vyprodukovať obrovské množstvo benzínu, ktorý moderné automobily spotrebujú. Krakovanie umožňuje zmeniť až 70% surovej ropy na benzín, zatiaľ čo štandardné metódy destilácie poskytujú 10% až 20%. Metódu krakovania vynašiel ruský inžinier Vladimir Shukhov, ktorý v roku 1891 vytvoril aj prvú priemyselnú krakovaciu jednotku. Syntetický kaučuk Je ťažké si predstaviť modernú ekonomiku bez syntetického kaučuku. Z umelej gumy sa väčšinou vyrábajú pneumatiky pre vozidlá, lietadlá a bicykle. Umelá guma sa tiež používa na výrobu tesnení, izolácií, lekárskych prístrojov a v mnohých ďalších oblastiach. Syntetické gumy sú tiež nevyhnutné na výrobu tuhých raketových palív. Prvou komerčne životaschopnou umelou gumou bola polybutadiénová živica syntetizovaná metódou vyvinutou ruským chemikom Sergejom Lebedevom. Prvé vzorky syntetického kaučuku získal v roku 1910. Jeho kniha „Výskum polymerizácie vedľajších etylénových uhľovodíkov“, vytlačená v roku 1913, poskytla základy komerčnej syntézy umelého kaučuku. Kombajn na obilie Andrej Vlasenko riadil panstvo v provincii Tver. V roku 1868 vynašiel prvý kombajn na svete, ktorý nazval „žací stroj“. Bol väčšinou drevený a poháňali ho tri kone. Stroj mal kapacitu dvadsať roľníkov z 19. storočia. Vlasenko zostrojil dva stroje poháňané vždy dvoma koňmi a poháňané jedným operátorom, ktoré dlhé roky pracovali na poliach majiteľa pozemku v provincii Tver. Iba o desať rokov neskôr americké noviny priniesli prelomové správy o mlátičke vyrobenej v Kalifornii - novinári ju nazvali „kombajn“. Prvý americký kombajn sa z hľadiska fungovania podobal na Vlasenkov stroj, bol však poháňaný 24 mulami a poháňaný siedmimi operátormi. Este drobna poznamocka. V Sovietskom zvaze bol zalozeny Ustav statnych patentovych skusok, ktory mal za ulohu automatizovat systematizaciu prerozdelovania vynalezov do priemyslu pre jeho zefektivnenie. Zakazdym ked nejaky vynalezca priniesol nejaky patent do tohto ustavu, tak bol okamzite poslany do Izraela a do USA. Vsetky vedecke vysledky a technicke vynalezi boli akumulovane v tomto ustave aby mohli byt okamzite posielane za hranice.

Zakazdym ked nejaky vynalezca priniesol nejaky patent do tohto ustavu, tak bol okamzite poslany do Izraela a do USA. Vsetky vedecke vysledky a technicke vynalezi boli akumulovane v tomto ustave aby mohli byt okamzite posielane za hranice.

O tomto existuje video, kde je popsán mechanizmus těchto krádeží.


[quote="pid:28720, uid:242"]Zakazdym ked nejaky vynalezca priniesol nejaky patent do tohto ustavu, tak bol okamzite poslany do Izraela a do USA. Vsetky vedecke vysledky a technicke vynalezi boli akumulovane v tomto ustave aby mohli byt okamzite posielane za hranice.[/quote] O tomto existuje video, kde je popsán mechanizmus těchto krádeží.

Slniečkári a sorošjugend Ťa budu nenavidieť . Ani jeden Tebou vymenovaný vedec nebol ...eger. Všetci boli biely,ako čerstvo napadnutý sneh.
Svojim prispevkom si ich tzv.argumenty o čiernych inžinieroch ,jadrovych fyzikoch ,lekaroch a pod.rozomlel na prach velkosti atomu.


GRATULUJEM !!!!!


Slniečkári a sorošjugend Ťa budu nenavidieť . Ani jeden Tebou vymenovaný vedec nebol ...eger. Všetci boli biely,ako čerstvo napadnutý sneh. Svojim prispevkom si ich tzv.argumenty o čiernych inžinieroch ,jadrovych fyzikoch ,lekaroch a pod.rozomlel na prach velkosti atomu. GRATULUJEM !!!!!

Vyborne Andrejko
Toto jsou dobre informace......
verim, ze se to jednou bude vyucovat na skolach

Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete,


Vyborne Andrejko Toto jsou dobre informace...... verim, ze se to jednou bude vyucovat na skolach[quote="pid:28720, uid:242"]Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete,[/quote]

Měli by jste si pozvat uklízečku, aby ty slinty od rozdělování a ovládání uklidila. Lepí se to.


Měli by jste si pozvat uklízečku, aby ty slinty od rozdělování a ovládání uklidila. Lepí se to.

Vedi.Vini......

Nedavno jsem cetl clanek, kde si amici stezovali, ze cinane kradou a vyuzivaji jejich patenty and bla, bla, bla….
Ale to se prece delalo celou historii…..
Ono kdyz “malo britanie " se svym poddanym USA kradli patenty cele minule stoleti z celeho sveta a hlavne z Nemecka…tak pst…o tom se nesmi mluvit…..
Ono je totiz rozdil….. kdyz nekoho okradam….. a nebo jsem okradan, ze ano?


Ale takhle nejak podobne si anglo-sasove prece budovali svoji image a prestige po celem svete…kdy nekradli pouze patenty , ale take vedce…..……no a dneska jim nejak neleze pod fousy se kolo dejin se otocilo
a oni zachrapali.
Dnesni vedci…matematici a fyzici i kdyz treba ziji na zapade pochazeji z vychodnich zemi….Ruska, Chiny ci Indie…. no a zacina se to projevovat…RU vojensky a China economicky a ti budou v budoucnu dictovat….


Ti RU. vedci jednou budou opet ocisteni …..a bude se to vyucovat na skolach…....az prijde doba a bude treba zatlouct dalsi hrebik do rakve skomirajiciho zapadniho systemu….


ps. take je poucne, ….ze ani behem 30 let…budovani sociku v CZ v ucebnicich o techto vedcich neni ani zminka….naskyta se otazka kdo byli tito soudruzi v ministerskych kreslech ???
kteri si vyhrivali pr….. za nase dane…….??a kde jsou jejich deti a vnoucci??quote="pid:28720, uid:242"]Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete[/quote]


Nedavno jsem cetl clanek, kde si amici stezovali, ze cinane kradou a vyuzivaji jejich patenty and bla, bla, bla…. Ale to se prece delalo celou historii….. Ono kdyz “malo britanie " se svym poddanym USA kradli patenty cele minule stoleti z celeho sveta a hlavne z Nemecka…tak pst…o tom se nesmi mluvit….. Ono je totiz rozdil….. kdyz nekoho okradam….. a nebo jsem okradan, ze ano? Ale takhle nejak podobne si anglo-sasove prece budovali svoji image a prestige po celem svete…kdy nekradli pouze patenty , ale take vedce…..……no a dneska jim nejak neleze pod fousy se kolo dejin se otocilo a oni zachrapali. Dnesni vedci…matematici a fyzici i kdyz treba ziji na zapade pochazeji z vychodnich zemi….Ruska, Chiny ci Indie…. no a zacina se to projevovat…RU vojensky a China economicky a ti budou v budoucnu dictovat…. Ti RU. vedci jednou budou opet ocisteni …..a bude se to vyucovat na skolach…....az prijde doba a bude treba zatlouct dalsi hrebik do rakve skomirajiciho zapadniho systemu…. ps. take je poucne, ….ze ani behem 30 let…budovani sociku v CZ v ucebnicich o techto vedcich neni ani zminka….naskyta se otazka kdo byli tito soudruzi v ministerskych kreslech ??? kteri si vyhrivali pr….. za nase dane…….??a kde jsou jejich deti a vnoucci??quote="pid:28720, uid:242"]Existuje udaj, kde Rusku je pripisovanych jedna tretina vsetkych vynalezov na svete[/quote]

Padák.


Padák:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Pad%C3%A1k
"Medzi ľudí, ktorí sa pričinili o vývoj moderných padákov, patril aj Slovák Štefan Banič, ktorý vytvoril vlastný padák dáždnikového typu v USA v roku 1913. Padák si dal patentovať 25. augusta 1914. Americká armáda ho odkúpila, ale do výstroje zavedený nebol."


[quote="pid:28720, uid:242"]Padák.[/quote] **Padák:** https://sk.wikipedia.org/wiki/Pad%C3%A1k _"Medzi ľudí, ktorí sa pričinili o vývoj moderných padákov, patril aj Slovák Štefan Banič, ktorý vytvoril vlastný padák dáždnikového typu v USA v roku 1913. Padák si dal patentovať 25. augusta 1914. Americká armáda ho odkúpila, ale do výstroje zavedený nebol."_
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 8. 8. 2021 o 14:24

Vynaliezavosť slovanského národa:
https://www.biosferaklub.info/vynaliezavost-slovanskeho-naroda/
"Veľmi veľa objavov a vynálezov vytvorených v Rusku, legálne a často nelegálne, sa objavilo a implementovalo na Západe! Na tento účel pracovala v patentových úradoch ZSSR celá piata kolóna. Informácie o nových objavoch a vynálezoch z patentových úradov týmito parazitmi boli okamžite predávané na Západ, kde rýchlo vyplnili všetky potrebné dokumenty, zatiaľ čo v ZSSR zamestnanci patentového úradu tento proces brzdili, posielali autorovi resp. autorom tie či oné „objasňujúce” otázky. A keď ich západní spolupáchatelia dokončili špinavé dielo, informovali autorov, že podobný objav alebo vynález už “bohužiaľ”, bol pred niekoľkými dňami patentovaný tu a tam, takže prepáčte, vážení!"


**Vynaliezavosť slovanského národa:** https://www.biosferaklub.info/vynaliezavost-slovanskeho-naroda/ _"Veľmi veľa objavov a vynálezov vytvorených v Rusku, legálne a často nelegálne, sa objavilo a implementovalo na Západe! Na tento účel pracovala v patentových úradoch ZSSR celá piata kolóna. Informácie o nových objavoch a vynálezoch z patentových úradov týmito parazitmi boli okamžite predávané na Západ, kde rýchlo vyplnili všetky potrebné dokumenty, zatiaľ čo v ZSSR zamestnanci patentového úradu tento proces brzdili, posielali autorovi resp. autorom tie či oné „objasňujúce” otázky. A keď ich západní spolupáchatelia dokončili špinavé dielo, informovali autorov, že podobný objav alebo vynález už “bohužiaľ”, bol pred niekoľkými dňami patentovaný tu a tam, takže prepáčte, vážení!"_
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Bezdrôtovú telegrafiu a rádio predsa vymyslel Jára Cimrman!



https://cs.wikipedia.org/wiki/Guglielmo_Marconi


Jozef Murgaš
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jozef_Murga%C5%A1


Nikola Tesla
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla


Teraz vážne. V určitej dobe, pod vplyvom okolností, vznikajú podmienky na vznik technických vynálezov, či pokrokových objavov. Napríklad o zostrojenie prvej kníhtlače sa tiež vedú spory. Tuším má troch nezávislých autorov. Osobne si myslím, že autorské práva (nezamieňať za prejav úcty autorovi), treba zrušiť a každá dobrá vec, či vedomosť by v prvom rade mala slúžiť celému ľudstvu.
Samozrejme, za podmienok prospechu, nie vojnového, či iného zneužitia.


**Bezdrôtovú telegrafiu a rádio predsa vymyslel Jára Cimrman!** [quote="pid:28720, uid:242"]Alexander Popov https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_St%C4%9Bpanovi%C4%8D_Popov Guglielmo Marconi[/quote] https://cs.wikipedia.org/wiki/Guglielmo_Marconi Jozef Murgaš https://cs.wikipedia.org/wiki/Jozef_Murga%C5%A1 Nikola Tesla https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla Teraz vážne. V určitej dobe, pod vplyvom okolností, vznikajú podmienky na vznik technických vynálezov, či pokrokových objavov. Napríklad o zostrojenie prvej kníhtlače sa tiež vedú spory. Tuším má troch nezávislých autorov. Osobne si myslím, že autorské práva (nezamieňať za prejav úcty autorovi), treba zrušiť a každá dobrá vec, či vedomosť by v prvom rade mala slúžiť celému ľudstvu. Samozrejme, za podmienok prospechu, nie vojnového, či iného zneužitia.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 7. 10. 2021 o 22:11
964
9
7
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept