Zahraničná politika
NATO

NATO sa rozhodlo rozšíriť kontingent v Iraku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že aliancia sa rozhodla rozšíriť svoju misiu v Iraku. Kontingent NATO sa plánuje zvýšiť z 500 na 4 tisíc ľudí.


Povedal to na tlačovej konferencii v Bruseli.


"Rozhodli sme sa zvýšiť počet našich misií v Iraku z 500 na 4 tisíc ľudí," citovala ho agentúra TASS.


Stoltenberg tiež uviedol, že ministri obrany NATO ešte neurobili rozhodnutie o stiahnutí vojakov z Afganistanu do 1. mája.


Podľa jeho slov budú konzultácie pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch.
https://russian.rt.com/world/news/833949-nato-kontingent-irak


**NATO sa rozhodlo rozšíriť kontingent v Iraku ** Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že aliancia sa rozhodla rozšíriť svoju misiu v Iraku. Kontingent NATO sa plánuje zvýšiť z 500 na 4 tisíc ľudí. Povedal to na tlačovej konferencii v Bruseli. "Rozhodli sme sa zvýšiť počet našich misií v Iraku z 500 na 4 tisíc ľudí," citovala ho agentúra TASS. Stoltenberg tiež uviedol, že ministri obrany NATO ešte neurobili rozhodnutie o stiahnutí vojakov z Afganistanu do 1. mája. Podľa jeho slov budú konzultácie pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. https://russian.rt.com/world/news/833949-nato-kontingent-irak

@Berenika
Každý večer z Akrotiri (Lemesol, Kypr) startují NATO i britská letadla okolo 19 našeho času u Vás je to 18, většinou bez identifikací a bez volaček. Některá i přes vše mají volačky, ale po čase se vypínají takže sice je vidět a snadno pochopit podle flightradar odkud odstartovali, ale po hodině pokud si vypnou transponder už je vidět není. Jen pár příkladů (RRR9422, RAFR9722). Navíc velké množství soukromých malých letadel bez identifikací.

@Berenika Každý večer z Akrotiri (Lemesol, Kypr) startují NATO i britská letadla okolo 19 našeho času u Vás je to 18, většinou bez identifikací a bez volaček. Některá i přes vše mají volačky, ale po čase se vypínají takže sice je vidět a snadno pochopit podle flightradar odkud odstartovali, ale po hodině pokud si vypnou transponder už je vidět není. Jen pár příkladů (RRR9422, RAFR9722). Navíc velké množství soukromých malých letadel bez identifikací.

Capital: „nesúhlasím s americkou väzbou na Európu“ - francúzska armáda sa postavila proti novému rozvojovému projektu NATO


V otvorenom liste generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi sa niekoľko vysokých francúzskych vojenských predstaviteľov postavilo proti projektu NATO 2030, o ktorom sa domnievajú, že oslabuje francúzsku suverenitu a zveličuje ruskú hrozbu pre blok. Nový rozvojový projekt NATO má podľa odborníkov priviesť Európanov do zbytočnej konfrontácie s Čínou. Autori listu sa navyše domnievajú, že prijatím tejto doktríny sa vojenský blok zmení na politickú organizáciu, v ktorej dominujú USA.


Ako poznamenala francúzska armáda, z tejto analýzy vyplývajú dve hlavné línie použitia sily: po prvé, ide o odpor Európanov proti ovládnutiu sveta Čínou výmenou za americkú ochranu Európy pred ruskou hrozbou, ktorá nad ňou visí, a po druhé, , obchádzajúc pravidlo konsenzu členov bloku. Podľa autorov listu sa tento manéver plánuje uskutočniť niekoľkými spôsobmi: pomocou operácií uskutočňovaných koalíciami dobrovoľníkov, prijímaním rozhodnutí, ktoré si nevyžadujú spoločný súhlas, a predovšetkým delegovaním právomoci na Najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe - americký generál - s cieľom zvýšiť efektívnosť a urýchliť rozhodovací proces.


Je zrejmé, že projekt NATO-2030 vytvára a udržiava dezinformácie o ruskej hrozbe, ktorá sa používa ako nástroj na prinútenie európskych spojencov podporovať USA v boji proti Číne za svetovú nadvládu, sú signatári listu presvedčení. Pred zvážením možnosti budúcnosti navrhovanej NATO na obdobie do roku 2030 autori vyzývajú predsedu severoatlantického bloku, aby analyzoval príčiny a realitu ruskej hrozby a ponúkol k tomu niekoľko historických pripomienok.


Ako armáda zdôrazňuje, bolo to NATO, ktoré sa od 90. rokov začalo rozširovať na východ „núteným pochodom“, a to aj napriek ubezpečeniam, ktoré Rusko dostalo v roku 1991, keď bola podpísaná Moskovská zmluva, a z roka na rok priblížilo svoje ozbrojené sily k hranice Ruska, využívajúc kolaps bývalého ZSSR. Okrem toho to bolo NATO, ktoré bombardovalo Srbsko 78 dní bez sankcie OSN a iniciovalo, v rozpore s normami medzinárodného práva, vytvorenie samostatného Kosova, pričom časť územia bude suverénnym štátom v mene práva národov k sebaurčeniu, „čím ponižuje Rusko prostredníctvom svojich srbských spojencov“, pripomínajú autori.


Bolo to NATO v roku 2008, ktoré výmenou za určitú neutralitu Gruzínska, Ukrajiny a Moldavska odmietlo nový „Pakt o európskej bezpečnosti“, ktorý navrhlo Rusko a ktorého cieľom je vyriešiť nevyriešené konflikty vo východnej Európe (Podnestersko, Abcházsko, Južné Osetsko). „A bolo to v rovnakom agresívnom duchu, aký Rusko vníma ako skutočné uškrtenie,“ v roku 2010 sa rozhodlo o podpore vážnych nepokojov počas štátneho prevratu na Ukrajine s cieľom pokračovať v politike zbližovania medzi Ukrajinou a NATO, tvrdia odborníci povedať.


NATO tiež ubezpečilo Rusko, že zariadenia protiraketovej obrany rozmiestnené v blízkosti jeho hraníc sa v žiadnom prípade nemôžu zmeniť na útočné ciele proti jeho bezprostrednému územiu, pričom „zabúda na objasnenie“, že v skutočnosti možno odpaľovače rakiet na raketovú obranu použiť aj na ostreľovanie ruského územia Tomahawkom rakety v zjavnom rozpore so zmluvou INF, ktorá bola v čase ich nasadenia ešte v platnosti.


Potenciálna hrozba ruského štrajkového potenciálu teda vážne narušila strategickú rovnováhu síl medzi USA a Ruskom a donútila Moskvu, aby na konci roku 2013 - dokonca ešte pred „krymským prípadom“ z r. 2013, prerušila akúkoľvek spoluprácu s Radou Rusko - NATO. 2014, ktorý potom NATO použije na odôvodnenie potreby ochrany Európy pred novou „ruskou hrozbou“, pripomína autorom správy.


Ako poznamenáva armáda, po 20 rokoch „neustáleho úsilia NATO o znovuvytvorenie„ ruského nepriateľa “potrebného na prežitie teoreticky čisto obrannej organizácie Rusko nakoniec naplo a začalo sa usilovať o spoluprácu na východe, čo mu Západ poprel. „


„Ale nie, pán generálny tajomník, dnes, napriek všetkému vášmu úsiliu, Rusko so svojím vojenským rozpočtom 70 miliárd eur (čo je sotva dvojnásobok francúzskeho rozpočtu) nepredstavuje pre NATO hrozbu so svojimi 1 biliónmi eur, v ktorých podiel všetkých európskych krajín aliancie je 250 miliárd eur! “ - hovorí sa vo vyhlásení.


Ako sa dalo očakávať, už od prvých riadkov je zrejmé, že tento dokument neveští nič dobré pre strategickú nezávislosť Európy, pretože jeho cieľom je jednoznačne „zmocniť sa“ európskych spojencov, ktorí si práve začali predstavovať omrvinky európskej autonómie. píšu odborníci.


„Nielenže plánujete transformovať NATO, pôvodne obrannú alianciu vytvorenú na obranu Európy proti nepriateľovi, ktorý už neexistuje, na útočnú alianciu proti nepriateľovi, ktorý pre Európu neexistuje ... táto správa ide ďalej, priamo k vytvorenie organizácie zameranej na svet politiky, ktorá bude mať výhodu oproti akejkoľvek inej medzinárodnej organizácii, “uviedol francúzsky vojenský generálny tajomník NATO.


Podľa projektu NATO-2030 by organizácia mala zaviesť prax dohôd medzi spojencami pred stretnutiami iných medzinárodných organizácií (OSN, G20 atď.), „Čo v preklade znamená„ prísť a prijať pokyny deň vopred “, autori pozn. Dokument ďalej vyzýva NATO, aby získalo „vplyvný politický rozmer“ a vytvorilo organizovanejší mechanizmus formovania koalície v rámci existujúcich štruktúr, aby spojenci mohli uskutočňovať nové operácie pod vlajkou NATO, aj keď by si nie všetci želali podieľať sa na možnej misii a posilňovať vzťahy s ázijskými krajinami.


"Nie, pán generálny tajomník!" Tento šialený vlak musíme zastaviť skôr, ako bude neskoro! Francúzsko samo osebe v súlade s princípmi stanovenými pred viac ako polstoročím generálom de Gaulle nemohlo bez vážnej porážky podľahnúť tomuto podniku, čo je dobrodružný súhlas s americkou väzbou na Európu, “ autori listu varujú.


https://russian.rt.com/inotv/2021-03-12/Capital-ne-soglasni-na-amerikanskuyu


Capital: „**nesúhlasím s americkou väzbou na Európu“ - francúzska armáda sa postavila proti novému rozvojovému projektu NATO ** V otvorenom liste generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi sa niekoľko vysokých francúzskych vojenských predstaviteľov postavilo proti projektu NATO 2030, o ktorom sa domnievajú, že oslabuje francúzsku suverenitu a zveličuje ruskú hrozbu pre blok. Nový rozvojový projekt NATO má podľa odborníkov priviesť Európanov do zbytočnej konfrontácie s Čínou. Autori listu sa navyše domnievajú, že prijatím tejto doktríny sa vojenský blok zmení na politickú organizáciu, v ktorej dominujú USA. Ako poznamenala francúzska armáda, z tejto analýzy vyplývajú dve hlavné línie použitia sily: po prvé, ide o odpor Európanov proti ovládnutiu sveta Čínou výmenou za americkú ochranu Európy pred ruskou hrozbou, ktorá nad ňou visí, a po druhé, , obchádzajúc pravidlo konsenzu členov bloku. Podľa autorov listu sa tento manéver plánuje uskutočniť niekoľkými spôsobmi: pomocou operácií uskutočňovaných koalíciami dobrovoľníkov, prijímaním rozhodnutí, ktoré si nevyžadujú spoločný súhlas, a predovšetkým delegovaním právomoci na Najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe - americký generál - s cieľom zvýšiť efektívnosť a urýchliť rozhodovací proces. Je zrejmé, že projekt NATO-2030 vytvára a udržiava dezinformácie o ruskej hrozbe, ktorá sa používa ako nástroj na prinútenie európskych spojencov podporovať USA v boji proti Číne za svetovú nadvládu, sú signatári listu presvedčení. Pred zvážením možnosti budúcnosti navrhovanej NATO na obdobie do roku 2030 autori vyzývajú predsedu severoatlantického bloku, aby analyzoval príčiny a realitu ruskej hrozby a ponúkol k tomu niekoľko historických pripomienok. Ako armáda zdôrazňuje, bolo to NATO, ktoré sa od 90. rokov začalo rozširovať na východ „núteným pochodom“, a to aj napriek ubezpečeniam, ktoré Rusko dostalo v roku 1991, keď bola podpísaná Moskovská zmluva, a z roka na rok priblížilo svoje ozbrojené sily k hranice Ruska, využívajúc kolaps bývalého ZSSR. Okrem toho to bolo NATO, ktoré bombardovalo Srbsko 78 dní bez sankcie OSN a iniciovalo, v rozpore s normami medzinárodného práva, vytvorenie samostatného Kosova, pričom časť územia bude suverénnym štátom v mene práva národov k sebaurčeniu, „čím ponižuje Rusko prostredníctvom svojich srbských spojencov“, pripomínajú autori. Bolo to NATO v roku 2008, ktoré výmenou za určitú neutralitu Gruzínska, Ukrajiny a Moldavska odmietlo nový „Pakt o európskej bezpečnosti“, ktorý navrhlo Rusko a ktorého cieľom je vyriešiť nevyriešené konflikty vo východnej Európe (Podnestersko, Abcházsko, Južné Osetsko). „A bolo to v rovnakom agresívnom duchu, aký Rusko vníma ako skutočné uškrtenie,“ v roku 2010 sa rozhodlo o podpore vážnych nepokojov počas štátneho prevratu na Ukrajine s cieľom pokračovať v politike zbližovania medzi Ukrajinou a NATO, tvrdia odborníci povedať. NATO tiež ubezpečilo Rusko, že zariadenia protiraketovej obrany rozmiestnené v blízkosti jeho hraníc sa v žiadnom prípade nemôžu zmeniť na útočné ciele proti jeho bezprostrednému územiu, pričom „zabúda na objasnenie“, že v skutočnosti možno odpaľovače rakiet na raketovú obranu použiť aj na ostreľovanie ruského územia Tomahawkom rakety v zjavnom rozpore so zmluvou INF, ktorá bola v čase ich nasadenia ešte v platnosti. Potenciálna hrozba ruského štrajkového potenciálu teda vážne narušila strategickú rovnováhu síl medzi USA a Ruskom a donútila Moskvu, aby na konci roku 2013 - dokonca ešte pred „krymským prípadom“ z r. 2013, prerušila akúkoľvek spoluprácu s Radou Rusko - NATO. 2014, ktorý potom NATO použije na odôvodnenie potreby ochrany Európy pred novou „ruskou hrozbou“, pripomína autorom správy. Ako poznamenáva armáda, po 20 rokoch „neustáleho úsilia NATO o znovuvytvorenie„ ruského nepriateľa “potrebného na prežitie teoreticky čisto obrannej organizácie Rusko nakoniec naplo a začalo sa usilovať o spoluprácu na východe, čo mu Západ poprel. „ „Ale nie, pán generálny tajomník, dnes, napriek všetkému vášmu úsiliu, Rusko so svojím vojenským rozpočtom 70 miliárd eur (čo je sotva dvojnásobok francúzskeho rozpočtu) nepredstavuje pre NATO hrozbu so svojimi 1 biliónmi eur, v ktorých podiel všetkých európskych krajín aliancie je 250 miliárd eur! “ - hovorí sa vo vyhlásení. Ako sa dalo očakávať, už od prvých riadkov je zrejmé, že tento dokument neveští nič dobré pre strategickú nezávislosť Európy, pretože jeho cieľom je jednoznačne „zmocniť sa“ európskych spojencov, ktorí si práve začali predstavovať omrvinky európskej autonómie. píšu odborníci. „Nielenže plánujete transformovať NATO, pôvodne obrannú alianciu vytvorenú na obranu Európy proti nepriateľovi, ktorý už neexistuje, na útočnú alianciu proti nepriateľovi, ktorý pre Európu neexistuje ... táto správa ide ďalej, priamo k vytvorenie organizácie zameranej na svet politiky, ktorá bude mať výhodu oproti akejkoľvek inej medzinárodnej organizácii, “uviedol francúzsky vojenský generálny tajomník NATO. Podľa projektu NATO-2030 by organizácia mala zaviesť prax dohôd medzi spojencami pred stretnutiami iných medzinárodných organizácií (OSN, G20 atď.), „Čo v preklade znamená„ prísť a prijať pokyny deň vopred “, autori pozn. Dokument ďalej vyzýva NATO, aby získalo „vplyvný politický rozmer“ a vytvorilo organizovanejší mechanizmus formovania koalície v rámci existujúcich štruktúr, aby spojenci mohli uskutočňovať nové operácie pod vlajkou NATO, aj keď by si nie všetci želali podieľať sa na možnej misii a posilňovať vzťahy s ázijskými krajinami. "Nie, pán generálny tajomník!" Tento šialený vlak musíme zastaviť skôr, ako bude neskoro! Francúzsko samo osebe v súlade s princípmi stanovenými pred viac ako polstoročím generálom de Gaulle nemohlo bez vážnej porážky podľahnúť tomuto podniku, čo je dobrodružný súhlas s americkou väzbou na Európu, “ autori listu varujú. https://russian.rt.com/inotv/2021-03-12/Capital-ne-soglasni-na-amerikanskuyu

Velenie NATO je zdesené, už týždeň „nemôže nájsť“ v prísne stráženom Stredomorí utajenú ruskú ponorku


Potvrdilo sa, že protiponorkové sily NATO nedokázali ani za týždeň lokalizovať ponorku „Rostov na Done“ v Stredozemnom mori.


„Odborníci aktívne diskutujú o informáciách o aktivitách ruskej ponorky „Rostov na Done“ v Stredozemnom mori.“ Informuje prekvapivo stránka topwar.ru.


Zmizla?


Prenikli už aj správy, že ponorka ruského námorníctva počas tajnej operácie „zmizla“. Tieto vyhlásenia boli dôvodom, prečo „horúce hlavy“ hovorili dokonca „o strate komunikácie s ponorkou“.


Zmizla, ale úmyselne


Podľa agentúry RIA Novosti s odvolaním sa na informovaný zdroj z prostredia námorníctva je ponorka čiernomorskej flotily ruského námorníctva skutočne v Stredozemnom mori. Zároveň je potrebné poznamenať, že ruskú ponorku „Rostov na Done“ „nebola schopná protiponorková služba NATO už najmenej týždeň detekovať “.


Uvádza sa, že ruské vojenské velenie kontakt s ponorkou má


Zmizla „pred očami“ Izraelčanov


Prvú zmenka o tom, že „ruská ponorka zmizla z obrazoviek“, prinieslo izraelské vydanie News Israel. Podľa titulu „táto skutočnosť vyvolala znepokojenie vo velení USA, ktoré je zodpovedné za činnosť námorných síl USA v Stredozemnom mori. „Existuje obava, že ruská ponorka môže zhromažďovať utajované informácie“. Píše News Israel.


Efektivita utajenia prekvapila aj Rusov


Ruská federácia medzitým pripustila, že úroveň utajenia B-237 „Rostov na Done“ je veľmi vysoká. Vzhľadom na protiponorkové schopnosti NATO v Stredozemnom mori „dokonca prekračuje očakávania“.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/20/velenie-nato-je-zdesene-uz-tyzden-nemoze-najst-v-prisne-strazenom-stredomori-utajenu-rusku-ponorku/


Velenie NATO je zdesené, už týždeň „nemôže nájsť“ v prísne stráženom Stredomorí utajenú ruskú ponorku ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Potvrdilo sa, že protiponorkové sily NATO nedokázali ani za týždeň lokalizovať ponorku „Rostov na Done“ v Stredozemnom mori. „Odborníci aktívne diskutujú o informáciách o aktivitách ruskej ponorky „Rostov na Done“ v Stredozemnom mori.“ Informuje prekvapivo stránka topwar.ru. **Zmizla?** Prenikli už aj správy, že ponorka ruského námorníctva počas tajnej operácie „zmizla“. Tieto vyhlásenia boli dôvodom, prečo „horúce hlavy“ hovorili dokonca „o strate komunikácie s ponorkou“. **Zmizla, ale úmyselne** Podľa agentúry RIA Novosti s odvolaním sa na informovaný zdroj z prostredia námorníctva je ponorka čiernomorskej flotily ruského námorníctva skutočne v Stredozemnom mori. Zároveň je potrebné poznamenať, že ruskú ponorku „Rostov na Done“ „nebola schopná protiponorková služba NATO už najmenej týždeň detekovať “. Uvádza sa, že ruské vojenské velenie kontakt s ponorkou má **Zmizla „pred očami“ Izraelčanov** Prvú zmenka o tom, že „ruská ponorka zmizla z obrazoviek“, prinieslo izraelské vydanie News Israel. Podľa titulu „táto skutočnosť vyvolala znepokojenie vo velení USA, ktoré je zodpovedné za činnosť námorných síl USA v Stredozemnom mori. „Existuje obava, že ruská ponorka môže zhromažďovať utajované informácie“. Píše News Israel. **Efektivita utajenia prekvapila aj Rusov** Ruská federácia medzitým pripustila, že úroveň utajenia B-237 „Rostov na Done“ je veľmi vysoká. Vzhľadom na protiponorkové schopnosti NATO v Stredozemnom mori „dokonca prekračuje očakávania“. https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/20/velenie-nato-je-zdesene-uz-tyzden-nemoze-najst-v-prisne-strazenom-stredomori-utajenu-rusku-ponorku/

Problémy s Ruskom a Čínou: americký minister zahraničných vecí letí na stretnutie zástupcov NATO a EÚ
Americký minister zahraničia Anthony Blinken na budúci týždeň navštívi Brusel, aby sa stretol s ministrami zahraničia NATO a predstaviteľmi Európskej únie, pretože administratíva prezidenta Joe Bidena chce posilniť transatlantické väzby, uviedol hovorca ministerstva zahraničia Reuters a Associated Press. “


Na stretnutí 23. a 24. marca sa Blinken pripojí k ďalším ministrom zahraničných vecí, aby prediskutovali navrhované zmeny aliancie, ako aj otázky týkajúce sa Číny a Ruska, zmeny podnebia, kybernetickej bezpečnosti, energetickej bezpečnosti a ďalších otázkach.


Blinken sa tiež stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen, aby prediskutovali pandémiu a hospodárske oživenie, ako aj „úsilie o posilnenie demokracie“.


„Stretnutia v Bruseli potvrdzujú záväzok USA voči našim spojencom a európskym partnerom v rámci našej spoločnej agendy,“ uviedol Blinken.


Zdroj: https://rusvesna.su/news/1616263530


**Problémy s Ruskom a Čínou: americký minister zahraničných vecí letí na stretnutie zástupcov NATO a EÚ** Americký minister zahraničia Anthony Blinken na budúci týždeň navštívi Brusel, aby sa stretol s ministrami zahraničia NATO a predstaviteľmi Európskej únie, pretože administratíva prezidenta Joe Bidena chce posilniť transatlantické väzby, uviedol hovorca ministerstva zahraničia Reuters a Associated Press. “ Na stretnutí 23. a 24. marca sa Blinken pripojí k ďalším ministrom zahraničných vecí, aby prediskutovali navrhované zmeny aliancie, ako aj otázky týkajúce sa Číny a Ruska, zmeny podnebia, kybernetickej bezpečnosti, energetickej bezpečnosti a ďalších otázkach. Blinken sa tiež stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen, aby prediskutovali pandémiu a hospodárske oživenie, ako aj „úsilie o posilnenie demokracie“. „Stretnutia v Bruseli potvrdzujú záväzok USA voči našim spojencom a európskym partnerom v rámci našej spoločnej agendy,“ uviedol Blinken. Zdroj: https://rusvesna.su/news/1616263530

NATO v dúhových farbách


Toto nie je Photoshop ... NATO je dnes v dúhových farbách. Bude sa tam konať prvá interná konferencia LGBT + v histórii Severoatlantickej aliancie. Asi 200 ľudí, civilných, vojenských, zástupcov národných delegácií, prediskutuje skúsenosti z práce v aliancii, výzvy a vyhliadky pre komunitu. Dokonca sme vytvorili vlastnú skupinu „proud @ nato“, dostali sme tlačového tajomníka. Hovorí s nimi aj generálny tajomník Jens Stoltenberg. Poviem, že NATO je svetovým lídrom v oblasti propagácie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Ak ich v roku 2002 uznalo iba Holandsko, dnes je ich už 13. Rád by som v tejto chvíli videl výraz tváre tureckého zástupcu.


foto v článku
https://politikus.ru/events/135045-nato-v-raduzhnyh-cvetah.html


**NATO v dúhových farbách** Toto nie je Photoshop ... NATO je dnes v dúhových farbách. Bude sa tam konať prvá interná konferencia LGBT + v histórii Severoatlantickej aliancie. Asi 200 ľudí, civilných, vojenských, zástupcov národných delegácií, prediskutuje skúsenosti z práce v aliancii, výzvy a vyhliadky pre komunitu. Dokonca sme vytvorili vlastnú skupinu „proud @ nato“, dostali sme tlačového tajomníka. Hovorí s nimi aj generálny tajomník Jens Stoltenberg. Poviem, že NATO je svetovým lídrom v oblasti propagácie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Ak ich v roku 2002 uznalo iba Holandsko, dnes je ich už 13. Rád by som v tejto chvíli videl výraz tváre tureckého zástupcu. foto v článku https://politikus.ru/events/135045-nato-v-raduzhnyh-cvetah.html
Upravené 21. 3. 2021 o 11:27

NATO vyhlásilo absenciu spoločného stanoviska k „Nord Stream - 2“


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg oznámil prítomnosť priaznivcov „Nord Stream 2“ v NATO a organizácia nemohla k projektu vypracovať spoločnú pozíciu.
Spojenci NATO majú rôzne postoje týkajúce sa projektu Nord Stream 2. Kritické sú nielen Spojené štáty, ale aj niektorí ďalší spojenci, ale existujú aj spojenci s opačným postavením. Odkedy NATO prijíma spoločné rozhodnutia, nevypracovalo spoločnú pozíciu k Nord Stream 2. Zamerali sme sa na to, ako môžeme zvýšiť diverzifikáciu dodávok a ako čeliť výzvam v oblasti energetickej bezpečnosti, “cituje RIA Novosti Stoltenberga.


Predseda nemeckého ministerstva zahraničia Heiko Maas predtým uviedol, že hlavnou prioritou vlády SRN v súčasnosti je vytvorenie podmienok na dokončenie ropovodu.


https://russian.rt.com/world/news/845356-nato-severnyi-potok?fbclid=IwAR3U5-tvuEmEZ2FhE4yjDMnC_n_6SWD5Vvr9RqYBQGmTw86PFB1xVitq6WI


**NATO vyhlásilo absenciu spoločného stanoviska k „Nord Stream - 2“** Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg oznámil prítomnosť priaznivcov „Nord Stream 2“ v NATO a organizácia nemohla k projektu vypracovať spoločnú pozíciu. Spojenci NATO majú rôzne postoje týkajúce sa projektu Nord Stream 2. Kritické sú nielen Spojené štáty, ale aj niektorí ďalší spojenci, ale existujú aj spojenci s opačným postavením. Odkedy NATO prijíma spoločné rozhodnutia, nevypracovalo spoločnú pozíciu k Nord Stream 2. Zamerali sme sa na to, ako môžeme zvýšiť diverzifikáciu dodávok a ako čeliť výzvam v oblasti energetickej bezpečnosti, “cituje RIA Novosti Stoltenberga. Predseda nemeckého ministerstva zahraničia Heiko Maas predtým uviedol, že hlavnou prioritou vlády SRN v súčasnosti je vytvorenie podmienok na dokončenie ropovodu. https://russian.rt.com/world/news/845356-nato-severnyi-potok?fbclid=IwAR3U5-tvuEmEZ2FhE4yjDMnC_n_6SWD5Vvr9RqYBQGmTw86PFB1xVitq6WI

ten Maas by sa mal rouhodnut, co vlastne chce....teraz hovori, ze vlada SRN chce podporit podmienky na dokoncenie a inokedy chce zastavit cely projekt....pride mi to znacne schizofrenicke, aby ten isty clovek vyjadroval dva rozne postoje a to pomaly este v tych istych novinach


ten Maas by sa mal rouhodnut, co vlastne chce....teraz hovori, ze vlada SRN chce podporit podmienky na dokoncenie a inokedy chce zastavit cely projekt....pride mi to znacne schizofrenicke, aby ten isty clovek vyjadroval dva rozne postoje a to pomaly este v tych istych novinach

NATO je dnes v dúhových farbách
Duhové maskovací uniformy budou skvělé. Nepřítel zemře ve strašných křečích svých mezižeberních svalů.


[quote="pid:8096, uid:12"]NATO je dnes v dúhových farbách[/quote]Duhové maskovací uniformy budou skvělé. Nepřítel zemře ve strašných křečích svých mezižeberních svalů.

Korčok: Blinken v NATO aj ministrom V4 potvrdil, že chce načúvať


Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok v rámci prvého dňa zasadania Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli stretli s novým šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Slovensko na tomto stretnutí zastupoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


Podľa neho stále platí, že Európa a Amerika sa potrebujú, musia držať spolu a reagovať na "rozbúrené more" udalostí vo zvyšku sveta. Aj stretnutie vo formáte V4 potvrdilo, že po ére Donalda Trumpa vniesol Blinken do komunikácie so spojencami z NATO nový tón. "Je menej veľkých slov a viac načúvania. Nie konfrontácia ako za Trumpa. Vie si so záujmom vypočuť ostatných," uviedol Korčok.


Prvý deň ministerských rokovaní sa týkal najmä situácie v Afganistane a reformného úsilia Aliancie. Rozhodnutie o tom, že by sa jednotky NATO mali do 1. mája stiahnuť z Afganistanu, stále nepadlo. Korčok ocenil pôsobenie slovenských vojakov v tejto krajine a zdôraznil, že sa robí všetko pre to, aby na tejto misii mali zaistenú maximálnu bezpečnosť.


"V Afganistane sa veľa urobilo za 20 rokov a verím, že raz dospejeme k situácii, že medzinárodné spoločenstvo opustí túto krajinu, ale teraz musíme byť opatrní, lebo sú tam veľké riziká," povedal Korčok. Aliancia už v Afganistane veľa investovala, mnoho ľudí prišlo o život, aj vojaci Aliancie, vrátane slovenských, aj preto ďalšie kroky treba robiť pozorne, "so skalpelom", a prijímať rozhodnutie o ukončení misie v momente, keď riziká plynúce z tejto krajiny budú minimálne. NATO je v tomto podľa neho zodpovedné a ohľaduplné.


Korčok v tejto súvislosti ocenil Blinkenov záväzok, že USA budú spojencov informovať o každom kroku, ktorý má viesť k dosiahnutiu mieru v Afganistane. Šéf slovenskej diplomacie zároveň privítal diskusie o prispôsobovaní sa Aliancie budúcnosti a zmenám vo svete, čo je cieľom konceptu NATO 2030.


"Začíname adaptáciu Aliancie na tento nebezpečný svet a tam sú veci, ktoré si NATO musí zachovať, napríklad článok 5, keď útok na jedného zo spojencov znamená útok na všetkých. Ale treba sa pozrieť do budúcnosti, či budeme ako aliancia obranná a politická, založená na hodnotách, ako sú demokracia a právny štát, schopní stále reagovať na nové výzvy," konštatoval Korčok.


Ministri pokračujú v rokovaniach v stredu. Hlavným bodom ich rokovaní budú vzťahy NATO s Ruskom.


Korčok: Pozícia SR k projektu Nord Stream 2 nie je ovplyvnená postojom USA


Pozícia Slovenska voči plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) je dávno známa a nemá žiadnu spojitosť s postojom novej americkej administratívy. Uviedol to v utorok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok po vystúpení nového šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena k spornému plynovodu.


Americký minister zahraničných vecí využil rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli aj na to, aby vyvinul tlak na Nemecko, aby odstúpilo od projektu Nord Stream 2 spájajúceho Rusko s Nemeckom a v tejto súvislosti pohrozil novými sankciami pre podniky, ktoré sa zúčastňujú na výstavbe plynovodu.


Korčok na otázku TASR, ako vníma vyjadrenia Blinkena v tejto záležitosti, odpovedal, že pozícia Slovenska k plynovodu Severný prúd 2 sa neodvíja od postoja Spojených štátov.


"Naša pozícia k tomuto projektu je dlhodobo známa. To nie je otázka ani novej administratívy USA, ani starej, ani súčasnej slovenskej vlády, ani tej predchádzajúcej. Tu je jasný postoj, že tento projekt nevnímame pozitívne preto, lebo podľa nás nezapadá do konceptu zvyšovania energetickej bezpečnosti. Neznižuje závislosť od jedného zdroja plynu, v tomto prípade z Ruskej federácie," povedal Korčok.


Šéf slovenskej diplomacie dodal, že kritizovaný plynovod posilňuje jednu vetvu dodávok plynu, na ktorú, ak dôjde k jej sprevádzkovaniu bez ďalších dohôd, bude doplácať aj Slovensko.


"My chceme zachovať tranzit cez Slovenskú republiku do západnej Európy," zdôraznil Korčok a v tejto súvislosti upozornil na kľúčovú pozíciu Ukrajiny, ktorá podľa neho nemôže byť obídená, lebo ide o strategicky významnú krajinu z hľadiska energetickej bezpečnosti.
"Preto náš národný postoj je v tomto jasný," uviedol Korčok.


https://www.teraz.sk/slovensko/korcok-blinken-v-nato-aj-ministrom-v4/537078-clanok.html


**Korčok: Blinken v NATO aj ministrom V4 potvrdil, že chce načúvať** Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok v rámci prvého dňa zasadania Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli stretli s novým šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Slovensko na tomto stretnutí zastupoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Podľa neho stále platí, že Európa a Amerika sa potrebujú, musia držať spolu a reagovať na "rozbúrené more" udalostí vo zvyšku sveta. Aj stretnutie vo formáte V4 potvrdilo, že po ére Donalda Trumpa vniesol Blinken do komunikácie so spojencami z NATO nový tón. "Je menej veľkých slov a viac načúvania. Nie konfrontácia ako za Trumpa. Vie si so záujmom vypočuť ostatných," uviedol Korčok. Prvý deň ministerských rokovaní sa týkal najmä situácie v Afganistane a reformného úsilia Aliancie. Rozhodnutie o tom, že by sa jednotky NATO mali do 1. mája stiahnuť z Afganistanu, stále nepadlo. Korčok ocenil pôsobenie slovenských vojakov v tejto krajine a zdôraznil, že sa robí všetko pre to, aby na tejto misii mali zaistenú maximálnu bezpečnosť. "V Afganistane sa veľa urobilo za 20 rokov a verím, že raz dospejeme k situácii, že medzinárodné spoločenstvo opustí túto krajinu, ale teraz musíme byť opatrní, lebo sú tam veľké riziká," povedal Korčok. Aliancia už v Afganistane veľa investovala, mnoho ľudí prišlo o život, aj vojaci Aliancie, vrátane slovenských, aj preto ďalšie kroky treba robiť pozorne, "so skalpelom", a prijímať rozhodnutie o ukončení misie v momente, keď riziká plynúce z tejto krajiny budú minimálne. NATO je v tomto podľa neho zodpovedné a ohľaduplné. Korčok v tejto súvislosti ocenil Blinkenov záväzok, že USA budú spojencov informovať o každom kroku, ktorý má viesť k dosiahnutiu mieru v Afganistane. Šéf slovenskej diplomacie zároveň privítal diskusie o prispôsobovaní sa Aliancie budúcnosti a zmenám vo svete, čo je cieľom konceptu NATO 2030. "Začíname adaptáciu Aliancie na tento nebezpečný svet a tam sú veci, ktoré si NATO musí zachovať, napríklad článok 5, keď útok na jedného zo spojencov znamená útok na všetkých. Ale treba sa pozrieť do budúcnosti, či budeme ako aliancia obranná a politická, založená na hodnotách, ako sú demokracia a právny štát, schopní stále reagovať na nové výzvy," konštatoval Korčok. Ministri pokračujú v rokovaniach v stredu. Hlavným bodom ich rokovaní budú vzťahy NATO s Ruskom. **Korčok: Pozícia SR k projektu Nord Stream 2 nie je ovplyvnená postojom USA** Pozícia Slovenska voči plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) je dávno známa a nemá žiadnu spojitosť s postojom novej americkej administratívy. Uviedol to v utorok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok po vystúpení nového šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena k spornému plynovodu. Americký minister zahraničných vecí využil rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli aj na to, aby vyvinul tlak na Nemecko, aby odstúpilo od projektu Nord Stream 2 spájajúceho Rusko s Nemeckom a v tejto súvislosti pohrozil novými sankciami pre podniky, ktoré sa zúčastňujú na výstavbe plynovodu. Korčok na otázku TASR, ako vníma vyjadrenia Blinkena v tejto záležitosti, odpovedal, že pozícia Slovenska k plynovodu Severný prúd 2 sa neodvíja od postoja Spojených štátov. "Naša pozícia k tomuto projektu je dlhodobo známa. To nie je otázka ani novej administratívy USA, ani starej, ani súčasnej slovenskej vlády, ani tej predchádzajúcej. Tu je jasný postoj, že tento projekt nevnímame pozitívne preto, lebo podľa nás nezapadá do konceptu zvyšovania energetickej bezpečnosti. Neznižuje závislosť od jedného zdroja plynu, v tomto prípade z Ruskej federácie," povedal Korčok. Šéf slovenskej diplomacie dodal, že kritizovaný plynovod posilňuje jednu vetvu dodávok plynu, na ktorú, ak dôjde k jej sprevádzkovaniu bez ďalších dohôd, bude doplácať aj Slovensko. "My chceme zachovať tranzit cez Slovenskú republiku do západnej Európy," zdôraznil Korčok a v tejto súvislosti upozornil na kľúčovú pozíciu Ukrajiny, ktorá podľa neho nemôže byť obídená, lebo ide o strategicky významnú krajinu z hľadiska energetickej bezpečnosti. "Preto náš národný postoj je v tomto jasný," uviedol Korčok. https://www.teraz.sk/slovensko/korcok-blinken-v-nato-aj-ministrom-v4/537078-clanok.html

Korčok: NATO má záujem o obnovenie dialógu s Ruskom, Moskva nereaguje


Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO v stredu v Bruseli pokračovali vo svojich rokovaniach z utorka, pričom hlavnou témou debát boli vzťahy Severoatlantickej aliancie s Ruskom.


Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok pripomenul, že na tomto okruhu rokovaní sa okrem spojencov zúčastnili aj rezortní partneri z Fínska a Švédska a tiež vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.


Korčok spresnil, že podstatou rokovaní o Rusku boli jeho aktivity vrátane šírenia propagandy, dezinformácií v členských štátoch EÚ a NATO, ako aj vojenské a hybridné aktivity v partnerských a susedných krajinách Aliancie.


Konštatoval tiež, že Slovensko má jasne zadefinovanú pozíciu voči Ruskej federácii vo svojej bezpečnostnej stratégii. "Tá nie je založená na žiadnom nepriateľstve, ale je vedená snahou o dobré, normálne bilaterálne vzťahy a pevnými postojmi voči tomu, s čím sa nestotožňujeme," vysvetlil.


A doplnil, že NATO dlhodobo vyzýva na obnovenie dialógu s Ruskom, s ktorým čelíme viacerým spoločným výzvam, Moskva však na ponuky Aliancie nereaguje. "Hovorí sa, že na tango potrebujete dvoch, no a v tomto prípade bez ochoty Moskvy pustiť sa do dialógu s Alianciou zatiaľ ten dialóg neexistuje," opísal situáciu.


Korčok informoval, že ministri sa zhodli na tom, že Rusko predstavuje komplexnú bezpečnostnú výzvu – od ďalekého severu cez Baltské a Čierne more až po východné Stredomorie a subsaharskú Afriku, kde vytvára oblúk silnejúcej destabilizujúcej a znepokojujúcej vojenskej prítomnosti. Aliancia podľa jeho slov na to musí primerane reagovať.


"Slovensko stojí za doterajšou politikou NATO voči Rusku, ktorá kombinuje posilňovanie kolektívnej obrany spojencov s dialógom s Ruskom v témach spoločného záujmu. Avšak musím s poľutovaním konštatovať, že Moskva nejaví o takýto dialóg záujem a nesie tak plnú zodpovednosť za súčasný stav. V súčasnom správaní Ruska nevidím perspektívu zlepšenia tohto stavu. Prípady ako otrava Alexeja Navaľného, tvrdé zákroky proti protestujúcim občanom v uliciach, ale aj kybernetické útoky proti výskumným zariadeniam na COVID-19 či zasahovanie do volieb sú zásadné rozhodnutia, ktoré nemôžeme prehliadať," odkázal Korčok.


Šéf slovenskej diplomacie tento formát rokovaní využil na to, aby svojich kolegov upozornil na situáciu na Ukrajine, v Gruzínsku, ale aj na západnom Balkáne, kde Rusko aktívne zneužíva zraniteľné miesta týchto krajín a využíva vo svoj prospech aj prebiehajúcu pandémiu koronavírusu. Dodal, že Aliancia sa tomu nemôže nečinne prizerať, ale musí aktívne podporovať euroatlantickú budúcnosť svojich partnerov a okrem posilňovania vlastnej odolnosti musí pomáhať zvyšovať aj odolnosť svojich partnerov.


Budovanie odolnosti sa podľa Korčoka týka aj rizík a hrozieb spôsobených technologickým pokrokom vrátane rizík vyplývajúcich z prítomnosti technológií nečlenských štátov NATO alebo EÚ v kritickej a dôležitej infraštruktúre spojeneckých krajín.


https://www.teraz.sk/slovensko/korcok-nato-ma-zaujem-o-obnovenie-di/537238-clanok.html


Korčok: NATO má záujem o obnovenie dialógu s Ruskom, Moskva nereaguje ===================================================================== Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO v stredu v Bruseli pokračovali vo svojich rokovaniach z utorka, pričom hlavnou témou debát boli vzťahy Severoatlantickej aliancie s Ruskom. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok pripomenul, že na tomto okruhu rokovaní sa okrem spojencov zúčastnili aj rezortní partneri z Fínska a Švédska a tiež vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Korčok spresnil, že podstatou rokovaní o Rusku boli jeho aktivity vrátane šírenia propagandy, dezinformácií v členských štátoch EÚ a NATO, ako aj vojenské a hybridné aktivity v partnerských a susedných krajinách Aliancie. Konštatoval tiež, že Slovensko má jasne zadefinovanú pozíciu voči Ruskej federácii vo svojej bezpečnostnej stratégii. "Tá nie je založená na žiadnom nepriateľstve, ale je vedená snahou o dobré, normálne bilaterálne vzťahy a pevnými postojmi voči tomu, s čím sa nestotožňujeme," vysvetlil. A doplnil, že NATO dlhodobo vyzýva na obnovenie dialógu s Ruskom, s ktorým čelíme viacerým spoločným výzvam, Moskva však na ponuky Aliancie nereaguje. "Hovorí sa, že na tango potrebujete dvoch, no a v tomto prípade bez ochoty Moskvy pustiť sa do dialógu s Alianciou zatiaľ ten dialóg neexistuje," opísal situáciu. Korčok informoval, že ministri sa zhodli na tom, že Rusko predstavuje komplexnú bezpečnostnú výzvu – od ďalekého severu cez Baltské a Čierne more až po východné Stredomorie a subsaharskú Afriku, kde vytvára oblúk silnejúcej destabilizujúcej a znepokojujúcej vojenskej prítomnosti. Aliancia podľa jeho slov na to musí primerane reagovať. "Slovensko stojí za doterajšou politikou NATO voči Rusku, ktorá kombinuje posilňovanie kolektívnej obrany spojencov s dialógom s Ruskom v témach spoločného záujmu. Avšak musím s poľutovaním konštatovať, že Moskva nejaví o takýto dialóg záujem a nesie tak plnú zodpovednosť za súčasný stav. V súčasnom správaní Ruska nevidím perspektívu zlepšenia tohto stavu. Prípady ako otrava Alexeja Navaľného, tvrdé zákroky proti protestujúcim občanom v uliciach, ale aj kybernetické útoky proti výskumným zariadeniam na COVID-19 či zasahovanie do volieb sú zásadné rozhodnutia, ktoré nemôžeme prehliadať," odkázal Korčok. Šéf slovenskej diplomacie tento formát rokovaní využil na to, aby svojich kolegov upozornil na situáciu na Ukrajine, v Gruzínsku, ale aj na západnom Balkáne, kde Rusko aktívne zneužíva zraniteľné miesta týchto krajín a využíva vo svoj prospech aj prebiehajúcu pandémiu koronavírusu. Dodal, že Aliancia sa tomu nemôže nečinne prizerať, ale musí aktívne podporovať euroatlantickú budúcnosť svojich partnerov a okrem posilňovania vlastnej odolnosti musí pomáhať zvyšovať aj odolnosť svojich partnerov. Budovanie odolnosti sa podľa Korčoka týka aj rizík a hrozieb spôsobených technologickým pokrokom vrátane rizík vyplývajúcich z prítomnosti technológií nečlenských štátov NATO alebo EÚ v kritickej a dôležitej infraštruktúre spojeneckých krajín. https://www.teraz.sk/slovensko/korcok-nato-ma-zaujem-o-obnovenie-di/537238-clanok.html

Západné krajiny uznávajú ruskú flotilu ako hrozbu pre NATO


Ruské námorníctvo buduje svoje sily a stáva sa hrozbou pre NATO, píše Business Insider.


V materiáli publikácie sa hovorí, že flotila zdedená Ruskom po Sovietskom zväze po studenej vojne rýchlo chátrala. Za posledných 20 rokov však Moskva investovala značné prostriedky do svojho námorníctva. "Výsledkom je rastúca moderná sila, ktorá vytvára jedinečné výzvy pre vojenské sily NATO," pripustili noviny.


Ľudia hovoriaci západným jazykom vysvetlili, že Rusko v súčasnosti vsádza na nové malé lode s raketami a jadrovými ponorkami a vybavuje ich vysoko presnou navádzanou muníciou na veľké vzdialenosti.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým uviedol, že aliancia považuje správanie Ruska za agresívne a berie na vedomie želanie Moskvy destabilizovať situáciu v susedných krajinách. Poznamenal, že vzťahy NATO s Ruskom sú naďalej veľmi ťažké. „Napriek dlhoročnému tlaku a úsiliu o nadviazanie zmysluplného dialógu z našej strany Rusko iba zvýšilo svoje represívne správanie doma a agresívne správanie v zahraničí,“ uviedol po stretnutí ministrov zahraničných vecí aliancie.


https://lenta.ru/news/2021/04/05/flot/


**Západné krajiny uznávajú ruskú flotilu ako hrozbu pre NATO** Ruské námorníctvo buduje svoje sily a stáva sa hrozbou pre NATO, píše Business Insider. V materiáli publikácie sa hovorí, že flotila zdedená Ruskom po Sovietskom zväze po studenej vojne rýchlo chátrala. Za posledných 20 rokov však Moskva investovala značné prostriedky do svojho námorníctva. "Výsledkom je rastúca moderná sila, ktorá vytvára jedinečné výzvy pre vojenské sily NATO," pripustili noviny. Ľudia hovoriaci západným jazykom vysvetlili, že Rusko v súčasnosti vsádza na nové malé lode s raketami a jadrovými ponorkami a vybavuje ich vysoko presnou navádzanou muníciou na veľké vzdialenosti. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým uviedol, že aliancia považuje správanie Ruska za agresívne a berie na vedomie želanie Moskvy destabilizovať situáciu v susedných krajinách. Poznamenal, že vzťahy NATO s Ruskom sú naďalej veľmi ťažké. „Napriek dlhoročnému tlaku a úsiliu o nadviazanie zmysluplného dialógu z našej strany Rusko iba zvýšilo svoje represívne správanie doma a agresívne správanie v zahraničí,“ uviedol po stretnutí ministrov zahraničných vecí aliancie. https://lenta.ru/news/2021/04/05/flot/

Tak mám dojem, že náš Petříček a váš Korčok jsou siamská dvojčata z jednoho vejce. :-)


Tak mám dojem, že náš Petříček a váš Korčok jsou siamská dvojčata z jednoho vejce. :-)

Stoltenberg sa vyjadril k možnému členstvu Ukrajiny v NATO


Iba 30 členov aliancie a Kyjeva môže rozhodnúť o členstve Ukrajiny v NATO, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


„Tridsať členov NATO musí rozhodnúť, kedy bude môcť Ukrajina vstúpiť do NATO, nikto iný nemá právo zasahovať do tohto procesu,“ citovala agentúra RIA Novosti Stoltenberga počas spoločnej tlačovej konferencie v Bruseli s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmitrijom Kulebom.


Poznamenal, že suverénny štát má právo uchádzať sa o členstvo v aliancii.


"Hlavné mocnosti nemôžu ostatným diktovať, čo majú robiť." Toto je svet, ktorý chceme v minulosti opustiť, “uviedol Stoltenberg.


Rusko podľa neho nemôže „rozhodovať za iné štáty v bezpečnostnej sfére, to platí aj pre členstvo v NATO“.


Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskij predtým uznal vstup do NATO ako jediný spôsob ukončenia ozbrojeného konfliktu na Donbase pre Ukrajinu.
https://russian.rt.com/world/news/852357-genesek-nato-rossiya-nevmeshatelstvo


Stoltenberg sa vyjadril k možnému členstvu Ukrajiny v NATO ========================================================== Iba 30 členov aliancie a Kyjeva môže rozhodnúť o členstve Ukrajiny v NATO, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „Tridsať členov NATO musí rozhodnúť, kedy bude môcť Ukrajina vstúpiť do NATO, nikto iný nemá právo zasahovať do tohto procesu,“ citovala agentúra RIA Novosti Stoltenberga počas spoločnej tlačovej konferencie v Bruseli s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmitrijom Kulebom. Poznamenal, že suverénny štát má právo uchádzať sa o členstvo v aliancii. "Hlavné mocnosti nemôžu ostatným diktovať, čo majú robiť." Toto je svet, ktorý chceme v minulosti opustiť, “uviedol Stoltenberg. Rusko podľa neho nemôže „rozhodovať za iné štáty v bezpečnostnej sfére, to platí aj pre členstvo v NATO“. Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskij predtým uznal vstup do NATO ako jediný spôsob ukončenia ozbrojeného konfliktu na Donbase pre Ukrajinu. https://russian.rt.com/world/news/852357-genesek-nato-rossiya-nevmeshatelstvo

Na samite NATO sa bude diskutovať o vstupe Ukrajiny do aliancie


O pláne vstupu Ukrajiny do NATO sa bude rokovať na júnovom summite NATO. Uviedol to poľský prezident Andrzej Duda, informuje agentúra RIA Novosti.


Summit Severoatlantickej aliancie sa podľa neho dotkne „otázky bezpečnosti Ukrajiny ako takej a v tejto súvislosti - bezpečnosti celej strednej Európy“. Duda dodal, že plánujú Kyjevu ukázať cestu potrebnú na vstup do NATO.


Poľský prezident navyše poznamenal, že o týždeň sa uskutoční samit „Bukurešťskej deviatky“, ktorý zahŕňa postkomunistické krajiny východnej Európy - Rumunsko, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Účastníci tiež plánujú hovoriť o bezpečnostných otázkach vrátane „veľmi, veľmi dôležitých tém“ Ukrajiny a Bieloruska.


Duda vystúpil vo Varšave na spoločnom brífingu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Posledne menovaní prišli osláviť Deň ústavy Poľska. Na podujatí sa zúčastnili aj hlavy pobaltských štátov.


Predtým v Litve sa uvažovalo o tom, že Ukrajina bude môcť vstúpiť do NATO a Európskej únie skôr ako za 15 rokov.


Začiatkom apríla hovorca NATO uviedol, že aliancia pomôže Ukrajine rozvinúť jej armádu a uskutočniť reformy, vďaka ktorým bude Kyjev schopný efektívnejšie postupovať v euroatlantickom smere.
https://lenta.ru/news/2021/05/03/urk_to_nato/


Na samite NATO sa bude diskutovať o vstupe Ukrajiny do aliancie =============================================================== O pláne vstupu Ukrajiny do NATO sa bude rokovať na júnovom summite NATO. Uviedol to poľský prezident Andrzej Duda, informuje agentúra RIA Novosti. Summit Severoatlantickej aliancie sa podľa neho dotkne „otázky bezpečnosti Ukrajiny ako takej a v tejto súvislosti - bezpečnosti celej strednej Európy“. Duda dodal, že plánujú Kyjevu ukázať cestu potrebnú na vstup do NATO. Poľský prezident navyše poznamenal, že o týždeň sa uskutoční samit „Bukurešťskej deviatky“, ktorý zahŕňa postkomunistické krajiny východnej Európy - Rumunsko, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Účastníci tiež plánujú hovoriť o bezpečnostných otázkach vrátane „veľmi, veľmi dôležitých tém“ Ukrajiny a Bieloruska. Duda vystúpil vo Varšave na spoločnom brífingu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Posledne menovaní prišli osláviť Deň ústavy Poľska. Na podujatí sa zúčastnili aj hlavy pobaltských štátov. Predtým v Litve sa uvažovalo o tom, že Ukrajina bude môcť vstúpiť do NATO a Európskej únie skôr ako za 15 rokov. Začiatkom apríla hovorca NATO uviedol, že aliancia pomôže Ukrajine rozvinúť jej armádu a uskutočniť reformy, vďaka ktorým bude Kyjev schopný efektívnejšie postupovať v euroatlantickom smere. https://lenta.ru/news/2021/05/03/urk_to_nato/

Poľský prezident navyše poznamenal, že o týždeň sa uskutoční samit „Bukurešťskej deviatky“, ktorý zahŕňa postkomunistické krajiny východnej Európy - Rumunsko, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Účastníci tiež plánujú hovoriť o bezpečnostných otázkach vrátane „veľmi, veľmi dôležitých tém“ Ukrajiny a Bieloruska.


Ukrajinu a Bělorusko nehodlá bažina vzdát. Západní Evropa Ukrajinu nechce živit ani kvůli ní riskovat, tak se ji pindosi pokusí hodí na krk postkomunistickým vazalům směřovaným do Trojmoří. Pokusy o majdan v Bělorusku budou pokračovat opět rukama postkomunistických zemí. Střední Evropa bude "vyhrožovat" Rusku a Joe se bude tvářit jako "partňor" k jednání.


[quote="pid:14403, uid:12"]Poľský prezident navyše poznamenal, že o týždeň sa uskutoční samit „Bukurešťskej deviatky“, ktorý zahŕňa postkomunistické krajiny východnej Európy - Rumunsko, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Účastníci tiež plánujú hovoriť o bezpečnostných otázkach vrátane „veľmi, veľmi dôležitých tém“ Ukrajiny a Bieloruska.[/quote] Ukrajinu a Bělorusko nehodlá bažina vzdát. Západní Evropa Ukrajinu nechce živit ani kvůli ní riskovat, tak se ji pindosi pokusí hodí na krk postkomunistickým vazalům směřovaným do Trojmoří. Pokusy o majdan v Bělorusku budou pokračovat opět rukama postkomunistických zemí. Střední Evropa bude "vyhrožovat" Rusku a Joe se bude tvářit jako "partňor" k jednání.

Střední Evropa bude "vyhrožovat" Rusku a Joe se bude tvářit jako "partňor" k jednání.


Aspoň to je plán s tým, že Putin a Lavrov dávno prekukli ich plány a bude robiť takú politiku, ktorá ak rovno neobráti na rub, tak aspoň neutralizuje plány tvorcov tohto marazmu...


[quote="pid:14406, uid:177"]Střední Evropa bude "vyhrožovat" Rusku a Joe se bude tvářit jako "partňor" k jednání.[/quote] Aspoň to je plán s tým, že Putin a Lavrov dávno prekukli ich plány a bude robiť takú politiku, ktorá ak rovno neobráti na rub, tak aspoň neutralizuje plány tvorcov tohto marazmu...

Moderátor

Upravené 4. 5. 2021 o 17:37

tak hlavne je to smiesne. Najvacsi problem pre celu Ukrajinu je ekonomika, ak by bol schopny a ochotny Zapad urobit z nej svoju vykladnu skrinu, ako svojho casu urobil zo Zapadneho Nemecka ci Juznej Korei, tak by ziadny exodus domacich neexistoval ale skor naopak, Rusi by chodili na Ukrajinu. A cela postsocialisticka skupina krajin nema dost penazi ani pre seba, nie to este pre financovanie Ukrajiny....hlavne ked sa ukazuje, ze oligarchov tam nic nezastavi a nie je dostatok penazi, aby sa ten vysavac nasytil


tak hlavne je to smiesne. Najvacsi problem pre celu Ukrajinu je ekonomika, ak by bol schopny a ochotny Zapad urobit z nej svoju vykladnu skrinu, ako svojho casu urobil zo Zapadneho Nemecka ci Juznej Korei, tak by ziadny exodus domacich neexistoval ale skor naopak, Rusi by chodili na Ukrajinu. A cela postsocialisticka skupina krajin nema dost penazi ani pre seba, nie to este pre financovanie Ukrajiny....hlavne ked sa ukazuje, ze oligarchov tam nic nezastavi a nie je dostatok penazi, aby sa ten vysavac nasytil

Odvážne vyjadrenia Miloša Zemana voči USA na samite NATO


Stiahnutie vojakov USA a spojencov z Afganistanu je podľa Miloša Zemana horšie než zločin. Radikálne hnutie Taliban bude mať podľa neho voľnú cestu k ovládnutiu krajiny a vytvoreniu nového teroristického centra porovnateľného s Islamským štátom. V súvislosti rokovaní s Talibanom použil odvážne prirovnanie.


Začiatkom mája sa začal proces postupného odchodu posledných 2 500 amerických a približne trojnásobku spojeneckých vojakov z Afganistanu, ktorý by sa mal skončiť symbolicky 11. septembra.


Miloš Zeman proti stiahnutiu vojsk protestoval i na poslednom zasadnutí Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Opätovne to označil za chybu, ktorá mu podľa jeho slov pripomína politiku uzmierovania a dokonca zbabelosť a kapituláciu. „Rokovania s Talibanom sú veľmi podobné rokovaniam s Adolfom Hitlerom s rovnakými dôsledkami,“ vyhlásil Zeman.


Na spomenutom virtuálnom samite východného krídla NATO, do ktorého patrí Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko, sa pripojil i americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


Sily USA a NATO sú v Afganistane takmer 20 rokov. Americký prezident Joe Biden stanovil, že vojaci odídu do 11. septembra - 20. výročia teroristických útokov, ktoré viedli k invázii do Afganistanu. Sťahovanie síl však prichádza v čase eskalujúceho násilia, keď sú afganské bezpečnostné zložky v pohotovosti pre odvetné útoky.


Taliban varoval, že už ho nezaväzuje dohoda o neútočení na medzinárodné sily. Na základe dohody medzi militantmi a bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom mali americkí vojaci opustiť Afganistan do 1. mája, zatiaľ čo Taliban pozdrží útoky na medzinárodné jednotky.


http://www.netky.sk/clanok/odvazne-vyjadrenia-milosa-zemana-voci-usa-na-samite-nato?fbclid=IwAR0h9OgpgEDa-gmXzlcHXH9PcN6l-SkHiZubCNX2aaNIDquNpDUlsePavB8


Odvážne vyjadrenia Miloša Zemana voči USA na samite NATO ======================================================== Stiahnutie vojakov USA a spojencov z Afganistanu je podľa Miloša Zemana horšie než zločin. Radikálne hnutie Taliban bude mať podľa neho voľnú cestu k ovládnutiu krajiny a vytvoreniu nového teroristického centra porovnateľného s Islamským štátom. V súvislosti rokovaní s Talibanom použil odvážne prirovnanie. Začiatkom mája sa začal proces postupného odchodu posledných 2 500 amerických a približne trojnásobku spojeneckých vojakov z Afganistanu, ktorý by sa mal skončiť symbolicky 11. septembra. Miloš Zeman proti stiahnutiu vojsk protestoval i na poslednom zasadnutí Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Opätovne to označil za chybu, ktorá mu podľa jeho slov pripomína politiku uzmierovania a dokonca zbabelosť a kapituláciu. „Rokovania s Talibanom sú veľmi podobné rokovaniam s Adolfom Hitlerom s rovnakými dôsledkami,“ vyhlásil Zeman. Na spomenutom virtuálnom samite východného krídla NATO, do ktorého patrí Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko, sa pripojil i americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Sily USA a NATO sú v Afganistane takmer 20 rokov. Americký prezident Joe Biden stanovil, že vojaci odídu do 11. septembra - 20. výročia teroristických útokov, ktoré viedli k invázii do Afganistanu. Sťahovanie síl však prichádza v čase eskalujúceho násilia, keď sú afganské bezpečnostné zložky v pohotovosti pre odvetné útoky. Taliban varoval, že už ho nezaväzuje dohoda o neútočení na medzinárodné sily. Na základe dohody medzi militantmi a bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom mali americkí vojaci opustiť Afganistan do 1. mája, zatiaľ čo Taliban pozdrží útoky na medzinárodné jednotky. http://www.netky.sk/clanok/odvazne-vyjadrenia-milosa-zemana-voci-usa-na-samite-nato?fbclid=IwAR0h9OgpgEDa-gmXzlcHXH9PcN6l-SkHiZubCNX2aaNIDquNpDUlsePavB8

Slovensko sa stalo súčasťou regionálneho velenia špeciálnych operácií NATO (R-SOCC), ktoré pod vedením Maďarska zahŕňa aj Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko


https://www.extraplus.sk/clanok/slovensko-sa-stalo-sucastou-velenia-specialnych-operacii-nato


Slovensko sa stalo súčasťou **regionálneho velenia špeciálnych operácií NATO (R-SOCC)**, ktoré pod vedením Maďarska zahŕňa aj Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko https://www.extraplus.sk/clanok/slovensko-sa-stalo-sucastou-velenia-specialnych-operacii-nato

Stoltenberg uviedol, že NATO musí byť pripravené na dialóg s Ruskom


Podľa generálneho tajomníka aliancie by sa zároveň malo na Moskvu „zachovať ekonomické sankcie a tlak“.
NATO je naďalej ochotné viesť dialóg s Ruskom, nesmie však zmierňovať ekonomický tlak. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci online diskusie na výročnej nemeckej náboženskej konferencii.


Prepis diskusie bol zverejnený v sobotu.


"Toto je základ pre náš bilaterálny prístup k Rusku. Odstrašovanie, obrana a dialóg. Ponúkame Rusku dialóg, ale Rusko sa stále správa agresívne," uviedol.


„NATO si neželá novú studenú vojnu ani preteky v zbrojení, ale nemôžeme akceptovať porušenie medzinárodného práva,“ uviedol Stoltenberg. Podľa neho je to práve dôvod, prečo je potrebné „zachovať ekonomické sankcie a tlak“ na Moskvu, ale zároveň zostať pripravený na rokovania.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11380511


Stoltenberg uviedol, že NATO musí byť pripravené na dialóg s Ruskom =================================================================== Podľa generálneho tajomníka aliancie by sa zároveň malo na Moskvu „zachovať ekonomické sankcie a tlak“. NATO je naďalej ochotné viesť dialóg s Ruskom, nesmie však zmierňovať ekonomický tlak. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci online diskusie na výročnej nemeckej náboženskej konferencii. Prepis diskusie bol zverejnený v sobotu. "Toto je základ pre náš bilaterálny prístup k Rusku. Odstrašovanie, obrana a dialóg. Ponúkame Rusku dialóg, ale Rusko sa stále správa agresívne," uviedol. „NATO si neželá novú studenú vojnu ani preteky v zbrojení, ale nemôžeme akceptovať porušenie medzinárodného práva,“ uviedol Stoltenberg. Podľa neho je to práve dôvod, prečo je potrebné „zachovať ekonomické sankcie a tlak“ na Moskvu, ale zároveň zostať pripravený na rokovania. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11380511

Vojáci NATO během cvičení omylem zaútočili na bulharskou výrobnu a vystrašili zaměstnance
Zaměstnanci výrobny slunečnicového oleje v bulharské vesnici Češnegirovo (Plovdivská oblast na jihu země) byli svědky výsadku jednotek NATO na svém vlastním pracovišti. Jak uvádí televizní kanál NOVA, k incidentu došlo 11. května v rámci cvičení...
https://cz.sputniknews.com/20210528/media-vojaci-nato-behem-cviceni-omylem-zautocili-na-bulharskou-vyrobnu-a-vystrasili-zamestnance-14653504.html


**Vojáci NATO během cvičení omylem zaútočili na bulharskou výrobnu a vystrašili zaměstnance** Zaměstnanci výrobny slunečnicového oleje v bulharské vesnici Češnegirovo (Plovdivská oblast na jihu země) byli svědky výsadku jednotek NATO na svém vlastním pracovišti. Jak uvádí televizní kanál NOVA, k incidentu došlo 11. května v rámci cvičení... https://cz.sputniknews.com/20210528/media-vojaci-nato-behem-cviceni-omylem-zautocili-na-bulharskou-vyrobnu-a-vystrasili-zamestnance-14653504.html

Opitých britských vojakov vyhodili z vlaku v Estónsku. Podľa analytika ich zámerne opil Putin!
https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/08/opitych-britskych-vojakov-vyhodili-z-vlaku-v-estonsku-podla-analytika-ich-zamerne-opil-putin/


**Opitých britských vojakov vyhodili z vlaku v Estónsku. Podľa analytika ich zámerne opil Putin!** https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/08/opitych-britskych-vojakov-vyhodili-z-vlaku-v-estonsku-podla-analytika-ich-zamerne-opil-putin/

Prieskum NATO: Slováci majú zo všetkých členov k Aliancii najnegatívnejší postoj
https://www.hlavnydennik.sk/2021/07/17/prieskum-nato-slovaci-maju-zo-vsetkych-clenov-k-aliancii-najnegativnejsi-postoj/


**Prieskum NATO: Slováci majú zo všetkých členov k Aliancii najnegatívnejší postoj** https://www.hlavnydennik.sk/2021/07/17/prieskum-nato-slovaci-maju-zo-vsetkych-clenov-k-aliancii-najnegativnejsi-postoj/

Prieskum NATO: Slováci majú zo všetkých členov k Aliancii najnegatívnejší postoj


Predčíme aj Maďarsko? Super...


[quote="pid:25098, uid:111"]Prieskum NATO: Slováci majú zo všetkých členov k Aliancii najnegatívnejší postoj[/quote] Predčíme aj Maďarsko? Super...

Moderátor

Velká Británie vytvoří speciální jednotku rychlého nasazení pro boj s Ruskem, píší média
https://cz.sputniknews.com/20210717/velka-britanie-vytvori-specialni-jednotkurychlehonasazeni-pro-boj-s-ruskem-pisi-media-15175515.html


Velká Británie vytvoří speciální jednotku rychlého nasazení pro boj s Ruskem, píší média https://cz.sputniknews.com/20210717/velka-britanie-vytvori-specialni-jednotkurychlehonasazeni-pro-boj-s-ruskem-pisi-media-15175515.html

Velká Británie vytvoří speciální jednotku rýchleho nasazení pro boj s Ruskem
To mi pripomína tento vtip:


Počas studenej vojny, Američania trénujú svojho najlepšieho agenta, aby sa infiltroval do Sovietskeho Zväzu. V ďeň akcie, Američania vysadia svojho agenta hlboko v ruskej tajge.
Agent po chvíľke cesty zbadá starého Rusa. Ten sa ku nemu priblíži a povie mu:


  • Što ty tu robiš? Ty ne Rus.Agent odpovedá:
  • Ja Rus.A na dôkaz vyexuje liter vodky a zatancuje mu perfektný kazačok. Ale Rus stále hovorí svoje:
  • Ty ne Rus.Agent zase:
  • Ja Rus!A na dôkaz mu perfektne zahrá na balalajke a perfektne zaspieva ľudovú pesničku. Ale Rus zase:
  • Ty ne Rus.Agent už zistí že je prezradený a tak volá na základňu:
  • Akcia nevyšla, spoznali ma.Zo základne sa mu ozvú:
  • OK, koniec misie, priprav sa na vyzdvihnutie.A potom ešte ticho dodajú:
  • Na vás černochov sa fakt nedá spoľahnúť.... :D

[quote="pid:25112, uid:78"]Velká Británie vytvoří speciální jednotku rýchleho nasazení pro boj s Ruskem[/quote] To mi pripomína tento vtip: Počas studenej vojny, Američania trénujú svojho najlepšieho agenta, aby sa infiltroval do Sovietskeho Zväzu. V ďeň akcie, Američania vysadia svojho agenta hlboko v ruskej tajge. Agent po chvíľke cesty zbadá starého Rusa. Ten sa ku nemu priblíži a povie mu: - Što ty tu robiš? Ty ne Rus. Agent odpovedá: - Ja Rus. A na dôkaz vyexuje liter vodky a zatancuje mu perfektný kazačok. Ale Rus stále hovorí svoje: - Ty ne Rus. Agent zase: - Ja Rus! A na dôkaz mu perfektne zahrá na balalajke a perfektne zaspieva ľudovú pesničku. Ale Rus zase: - Ty ne Rus. Agent už zistí že je prezradený a tak volá na základňu: - Akcia nevyšla, spoznali ma. Zo základne sa mu ozvú: - OK, koniec misie, priprav sa na vyzdvihnutie. A potom ešte ticho dodajú: - Na vás černochov sa fakt nedá spoľahnúť.... :D
Upravené 18. 7. 2021 o 11:50

bolo mi blbé sa do toho na začiatku miešať
Mohol si ma upozorniť - nevedela som, reagujem vždy na prospešné návrhy. Snáď je možné dohľadať info cez označenie NATO - pokiaľ tam je


[quote="pid:25131, uid:413"]bolo mi blbé sa do toho na začiatku miešať[/quote]Mohol si ma upozorniť - nevedela som, reagujem vždy na prospešné návrhy. Snáď je možné dohľadať info cez označenie NATO - pokiaľ tam je

môžem všetky príspevky odtiaľto skopírovať tam včetne mien autorov
Môžeš to urobiť - ale je dobré dať označenie NATO a uviesť niekde v úvode , že ide o vlákno na tému NATO, aby sa niekedy neotvárali zbytočne nové články na túto tému


[quote="pid:25153, uid:413"]môžem všetky príspevky odtiaľto skopírovať tam včetne mien autorov[/quote]Môžeš to urobiť - ale je dobré dať označenie NATO a uviesť niekde v úvode , že ide o vlákno na tému NATO, aby sa niekedy neotvárali zbytočne nové články na túto tému

vlakno NATO a NATO_vlakno som spojil do jedneho s nazvom NATO


vlakno NATO a NATO_vlakno som spojil do jedneho s nazvom NATO
Upravené 18. 7. 2021 o 22:10

Možná jste postřehli další "skvělý nápad" na umístění afghánských uprchlíků. Na PL je k tomu tento článek:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Uprchlici-z-Afghanistanu-Musime-se-postarat-byla-to-nase-valka-pise-Petra-Prochazkova-670988


V celé své nahotě se ukazuje, k čemu byli dobří "naši vojáci" na misích NATO. No přece - kolektivní odpovědnost , ne? Ovoce už začíná dozrávat.
Hodí se i dobře chápat, co je to za uprchlíky a proč to je nyní tak akutně potřeba. Totiž...


USA slíbily svým afghánským "spolupracovníkům" (prý ponejvíc překladatelé a průvodci) plnou ochranu před taliby a jinými "nepřáteli USA". Hodně blbé je, že pokud i takový opravdový překladatel padne do rukou talibů, čeká ho jediné - smrt. Za zradu. A s ním umře i celá jeho rozvětvená rodina. Jedná se o desítky tisíc takových, mluví se až o 90 tisících lidí.
Takže USA se zaručily bezpečností pro tyto lidi a jejich rodiny. Jenže...
V USA hned tak nějakého migranta nepřijmou a je jedno, jestli jde o "zasloužilého pomocníka". Proces cesty žádosti (kterou musí podat sám zájemce o migraci) má 14 stupňů a doteď podané žádosti dojdou tak nejvíc k pátému - poté jsou vráceny.
Tento týden "gosdep" ústy naší staré známé Psaki oznámil, že s evakuaci "přátel" se začne počátkem srpna. Na otázky novinářů neměla Psaki odpovědi, prý je to v kompetenci Pentagonu. No a další náš známý - admirál Kirby - zas tvrdil, že kompetenci má gosdep.
Kirby ale přece jen odpověděl na zásadní otázku - a to - proč až tak pozdě. Prý - budeme evakuovat na území, která nepatří Spojeným státům a tak musíme tuto akci předjednat. Důvod: na území USA by mohli s migranty proniknout i maskovaní teroristé.
No... tak sliby USA budou plnit "spojenci" ...
https://russian.rt.com/world/article/885500-ssha-afganistan-evakuaciya


Možná jste postřehli další "skvělý nápad" na umístění afghánských uprchlíků. Na PL je k tomu tento článek: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Uprchlici-z-Afghanistanu-Musime-se-postarat-byla-to-nase-valka-pise-Petra-Prochazkova-670988 V celé své nahotě se ukazuje, k čemu byli dobří "naši vojáci" na misích NATO. No přece - **kolektivní odpovědnost** , ne? Ovoce už začíná dozrávat. Hodí se i dobře chápat, co je to za uprchlíky a proč to je nyní tak akutně potřeba. Totiž... USA slíbily svým afghánským "spolupracovníkům" (prý ponejvíc překladatelé a průvodci) plnou ochranu před taliby a jinými "nepřáteli USA". Hodně blbé je, že pokud i takový opravdový překladatel padne do rukou talibů, čeká ho jediné - smrt. Za zradu. A s ním umře i celá jeho rozvětvená rodina. Jedná se o desítky tisíc takových, mluví se až o 90 tisících lidí. Takže USA se zaručily bezpečností pro tyto lidi a jejich rodiny. Jenže... V USA hned tak nějakého migranta nepřijmou a je jedno, jestli jde o "zasloužilého pomocníka". Proces cesty žádosti (kterou musí podat sám zájemce o migraci) má 14 stupňů a doteď podané žádosti dojdou tak nejvíc k pátému - poté jsou vráceny. Tento týden "gosdep" ústy naší staré známé Psaki oznámil, že s evakuaci "přátel" se začne počátkem srpna. Na otázky novinářů neměla Psaki odpovědi, prý je to v kompetenci Pentagonu. No a další náš známý - admirál Kirby - zas tvrdil, že kompetenci má gosdep. Kirby ale přece jen odpověděl na zásadní otázku - a to - proč až tak pozdě. Prý -** budeme evakuovat na území, která nepatří Spojeným státům** a tak musíme tuto akci předjednat. Důvod: na území USA by mohli s migranty proniknout i maskovaní teroristé. No... tak sliby USA budou plnit "spojenci" ... https://russian.rt.com/world/article/885500-ssha-afganistan-evakuaciya
Upravené 18. 7. 2021 o 22:42

Jen pro připomenutí . Jeden z famílie místních-afghánských vlastizrádců .
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/436717/sestra-kterou-mel-na-bulovce-znasilnit-afghanec-promluvila-a-poslala-drsny-vzkaz-jeho-otci.html


Jen pro připomenutí . Jeden z famílie místních-afghánských vlastizrádců . https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/436717/sestra-kterou-mel-na-bulovce-znasilnit-afghanec-promluvila-a-poslala-drsny-vzkaz-jeho-otci.html

Turci na Kypru
Americký ministr zahraničí Anthony Blinken včera v úterý „odsoudil“ oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o částečném otevření opuštěného pobřežního města Varosia.
USA považují „rozhodnutí nechat kyperské Turky převzít kontrolu nad oblastmi ve Varosii, které není v souladu s předchozími rozhodnutími OSN,
za nepřijatelné a neslučitelné s jejich předchozími závazky obnovit jednání“,
aby vyřešil kyperskou otázku, řekl americký ministr zahraničí zdůraznil.
"Žádáme rozhodnutí, aby bylo zrušeno," řekl Blinken.


Blinkenovo prohlášení následuje po provokativní návštěvě tureckého prezidenta na rozděleném ostrově, kde se připojil k turecko-kyperské správě okupovaného severu, aby „oslavil“ 47. výročí invaze do Turecka v roce 1974.


Důrazně zdůrazňujeme potřebu zachovat status oplocené oblasti Varoša a vyzýváme Turecko, aby respektovalo příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jako jsou rezoluce 550 (1984), 789 (1992) a 1251 (1999) .


„Řecko je v plné koordinaci s Kyperskou republikou
i nadále odhodláno vyřešit kyperskou otázku na základě bi-komunální bi-zonální federace, jak je definována v příslušných rezolucích Rady bezpečnosti OSN
a kompatibilní s zásad Evropské unie.
Vyzýváme Turecko, kandidátskou zemi na přistoupení k EU,
aby tyto zásady dodržovalo. “ prohlášení přečteno.
https://greekcitytimes.com/2021/07/21/us-condemns-turkish-plans-to-open-part-of-varosia-cyprus/


Turci na Kypru Americký ministr zahraničí Anthony Blinken včera v úterý „odsoudil“ oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o částečném otevření opuštěného pobřežního města Varosia. USA považují „rozhodnutí nechat kyperské Turky převzít kontrolu nad oblastmi ve Varosii, které není v souladu s předchozími rozhodnutími OSN, za nepřijatelné a neslučitelné s jejich předchozími závazky obnovit jednání“, aby vyřešil kyperskou otázku, řekl americký ministr zahraničí zdůraznil. "Žádáme rozhodnutí, aby bylo zrušeno," řekl Blinken. Blinkenovo prohlášení následuje po provokativní návštěvě tureckého prezidenta na rozděleném ostrově, kde se připojil k turecko-kyperské správě okupovaného severu, aby „oslavil“ 47. výročí invaze do Turecka v roce 1974. Důrazně zdůrazňujeme potřebu zachovat status oplocené oblasti Varoša a vyzýváme Turecko, aby respektovalo příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jako jsou rezoluce 550 (1984), 789 (1992) a 1251 (1999) . „Řecko je v plné koordinaci s Kyperskou republikou i nadále odhodláno vyřešit kyperskou otázku na základě bi-komunální bi-zonální federace, jak je definována v příslušných rezolucích Rady bezpečnosti OSN a kompatibilní s zásad Evropské unie. Vyzýváme Turecko, kandidátskou zemi na přistoupení k EU, aby tyto zásady dodržovalo. “ prohlášení přečteno. https://greekcitytimes.com/2021/07/21/us-condemns-turkish-plans-to-open-part-of-varosia-cyprus/
Upravené 21. 7. 2021 o 10:10

Ruský elektronický komplex úspešne zaútočil na vojenský prieskumný satelit NATO
https://www.armadnymagazin.sk/2021/07/27/rusky-elektronicky-komplex-uspesne-zautocil-na-vojensky-prieskumny-satelit-nato


**Ruský elektronický komplex úspešne zaútočil na vojenský prieskumný satelit NATO** https://www.armadnymagazin.sk/2021/07/27/rusky-elektronicky-komplex-uspesne-zautocil-na-vojensky-prieskumny-satelit-nato

Ruská stíhačka preletela len dva metre od stíhačky F-35
Na webe sa objavilo unikátne video, kde je možné vidieť ako sa stíhačka ruských vzdušných síl Su-30SM dokázala priblížiť k stíhačke F-35 talianskeho letectva na vzdialenosť len dvoch metrov, čím demonštrovala, že má nad bojovým lietadlom NATO piatej generácie jasnú prevahu...Podľa niektorých správ si stíhačku F-35 zobrala „pod patronát“ skupina ruských stíhačiek Su-30SM a Su-35S kvôli priblíženiu sa k hraniciam Ruska, pričom sa zabránilo akémukoľvek vážnemu incidentu.
https://sk.news-front.info/2021/07/30/ruska-stihacka-preletela-len-dva-metre-od-stihacky-f-35/


**Ruská stíhačka preletela len dva metre od stíhačky F-35** Na webe sa objavilo unikátne video, kde je možné vidieť ako sa stíhačka ruských vzdušných síl Su-30SM dokázala priblížiť k stíhačke F-35 talianskeho letectva na vzdialenosť len dvoch metrov, čím demonštrovala, že má nad bojovým lietadlom NATO piatej generácie jasnú prevahu...Podľa niektorých správ si stíhačku F-35 zobrala „pod patronát“ skupina ruských stíhačiek Su-30SM a Su-35S kvôli priblíženiu sa k hraniciam Ruska, pričom sa zabránilo akémukoľvek vážnemu incidentu. https://sk.news-front.info/2021/07/30/ruska-stihacka-preletela-len-dva-metre-od-stihacky-f-35/

Výše jsem psala o naší "kolektivní povinnosti" zachraňovat afghánské "tlumočníky". No a už je to tu.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ministr-Kulhanek-svolava-krizovy-stab-Kvuli-desitkam-afghanskych-tlumocniku-Cesko-bude-pomahat-673551


Nechci rozebírat samotné "tlumočníky", jen mám v hlavě spoustu otázek, na které nemám odpovědi.
Jak řekl Orbán - "emigrovat do naší země není lidské právo" . Kdo a jakým právem si dovolí rozhodovat za nás, že "tlumočníky" přijmeme? K tomu přeci NIKDO z nás politikům právo nedal!
A ptám se dál:


  • Jaký rozvoj, blaha pro naši zemi - prostě jaká pozitiva přinesla našemu národu afghánská mise ? Žije se nám lépe, cítíme se bezpečněji, posílilo to naši národní hrdost.. aj.?
  • Jak jsme pomohli samotným Afgháncům a jejich zemi? Mají se oni lépe, zlepšila jim naše mise životy, cítí se bezpečněji...atd.?
  • Kde je ten mír, co jsme jim tam dvacet let nastolovali? Co jsme je naučili, co jim pomohli vybudovat, jaké nitky pro budoucí spolupráci jsme navázali?
  • Umí vůbec někdo najít jeden jediný klad naší afghánské mise? Aspoň jeden jediný, který by nějak logicky odůvodňoval naši "povinnost pomáhat tlumočníkům" . Lidskou stránku věci necháme na pokoji, protože ta rozhodně nespočívá v migraci.

Prostě vůbec nechápu, z jakého principu neseme následky desetiletí trvajícího roze**ávání Afghánistánu pro americké zájmy. Kde je nějaký náš zájem? Je nebo byl vůbec nějaký?


A v neposlední řadě by mě zajímalo, jestli i na Slovensku jsou tak silné tlaky na "pomoc tlumočníkům". Budu moc ráda za vaše názory.


Výše jsem psala o naší "kolektivní povinnosti" zachraňovat afghánské "tlumočníky". No a už je to tu. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ministr-Kulhanek-svolava-krizovy-stab-Kvuli-desitkam-afghanskych-tlumocniku-Cesko-bude-pomahat-673551 Nechci rozebírat samotné "tlumočníky", jen mám v hlavě spoustu otázek, na které nemám odpovědi. Jak řekl Orbán - "emigrovat do naší země není lidské právo" . **Kdo a jakým právem si dovolí rozhodovat za nás, že "tlumočníky" přijmeme?** K tomu přeci NIKDO z nás politikům právo nedal! A ptám se dál: - Jaký rozvoj, blaha pro naši zemi - **prostě jaká pozitiva přinesla našemu národu afghánská mise** ? Žije se nám lépe, cítíme se bezpečněji, posílilo to naši národní hrdost.. aj.? - **Jak jsme pomohli samotným Afgháncům a jejich zemi? ** Mají se oni lépe, zlepšila jim naše mise životy, cítí se bezpečněji...atd.? - Kde je ten mír, co jsme jim tam dvacet let nastolovali? Co jsme je naučili, co jim pomohli vybudovat, jaké nitky pro budoucí spolupráci jsme navázali? - Umí vůbec někdo najít jeden jediný klad naší afghánské mise? Aspoň jeden jediný, který by nějak logicky odůvodňoval naši "povinnost pomáhat tlumočníkům" . Lidskou stránku věci necháme na pokoji, protože ta rozhodně nespočívá v migraci. Prostě vůbec nechápu, z jakého principu neseme následky desetiletí trvajícího roze**ávání Afghánistánu pro americké zájmy. Kde je nějaký náš zájem? Je nebo byl vůbec nějaký? A v neposlední řadě by mě zajímalo, jestli i na Slovensku jsou tak silné tlaky na "pomoc tlumočníkům". Budu moc ráda za vaše názory.

Už z toho kdo tuto agendu prosazuje je evidentní , že jde o cizí zájem , importovaný přes USA ambasádu . Každý kdo to podporuje , se tím stává kolaborantem , sloužící vědomě cizím zájmům a zároven poškozující ČR . A jede v tom na plné triko i Zeman .
Nemluvě o jiné věci . Vědomá a přímá podpora akcí , které vedou k okupaci cizí země , genocidě jejich obyvatel a naprosto zbytečná úmrtí- potažmo zaviněné vraždy našich občanů - žoldáků , nejsou žádnou maličkostí , která by se dala promlčet a odpustit .
On není žádný zákon , který trestá vědomé zatahování státu do válečného dobrodružství ?
Určitě je , ale tak jako celá státní nátlaková agenda , moc soudní , výkonná , zákonodárná a ideologická ,jen obsluhují potřeby ne lidí , ale prosazované protilidské koncepce .


Už z toho kdo tuto agendu prosazuje je evidentní , že jde o cizí zájem , importovaný přes USA ambasádu . Každý kdo to podporuje , se tím stává kolaborantem , sloužící vědomě cizím zájmům a zároven poškozující ČR . A jede v tom na plné triko i Zeman . Nemluvě o jiné věci . Vědomá a přímá podpora akcí , které vedou k okupaci cizí země , genocidě jejich obyvatel a naprosto zbytečná úmrtí- potažmo zaviněné vraždy našich občanů - žoldáků , nejsou žádnou maličkostí , která by se dala promlčet a odpustit . On není žádný zákon , který trestá vědomé zatahování státu do válečného dobrodružství ? Určitě je , ale tak jako celá státní nátlaková agenda , moc soudní , výkonná , zákonodárná a ideologická ,jen obsluhují potřeby ne lidí , ale prosazované protilidské koncepce .

Každý kdo to podporuje , se tím stává kolaborantem ,


Díky moc, přesně jsi vystihl, co si myslím i cítím já. Za celou dobu existence Československa jsme nestáli na straně agresora - to až "po boku" NATO. A těžce za to zaplatíme. Nejen penězi a případnými migranty.
A zákony, samozřejmě, máme i na tuto situaci. Proto pořád apeluju, že pokud protesty, tak za Ústavu a Deklaraci lidských práv. Ta Ústava je cosi jako dohoda občanů se státní mocí = co se smí a co už ne. A je nemyslitelné, aby se nad Ústavou jakýkoliv politik ksichtil a tvrdil "no a co - my máme přece naši vyhlášku".
Můj dlouhodobý názor je, že systém se dá přemoci jen jeho vlastními zbraněmi. To užívám i v životě, pokud mi kdokoliv z "moci" cosi vnucuje - chci vidět ten zákon, který to "mocnému" nařizuje. Každý "mocný" - ať už je to úředník, policista nebo politik - ti musí umět najít příslušný zákon, na základě kterého koná. Musí ti umět přečíst i konkrétní příslušný odstavec nebo písmeno.


[quote="pid:29484, uid:185"]Každý kdo to podporuje , se tím stává kolaborantem ,[/quote] Díky moc, přesně jsi vystihl, co si myslím i cítím já. Za celou dobu existence Československa jsme nestáli na straně agresora - to až "po boku" NATO. A těžce za to zaplatíme. Nejen penězi a případnými migranty. A zákony, samozřejmě, máme i na tuto situaci. Proto pořád apeluju, že pokud protesty, tak za Ústavu a Deklaraci lidských práv. Ta Ústava je cosi jako dohoda občanů se státní mocí = co se smí a co už ne. A je nemyslitelné, aby se nad Ústavou jakýkoliv politik ksichtil a tvrdil "no a co - my máme přece naši vyhlášku". Můj dlouhodobý názor je, že systém se dá přemoci jen jeho vlastními zbraněmi. To užívám i v životě, pokud mi kdokoliv z "moci" cosi vnucuje - chci vidět ten zákon, který to "mocnému" nařizuje. Každý "mocný" - ať už je to úředník, policista nebo politik - ti musí umět najít příslušný zákon, na základě kterého koná. Musí ti umět přečíst i konkrétní příslušný odstavec nebo písmeno.

Utajovaný zbrojársky export z Ruska do krajín NATO v roku 2021 prudko vzrástol


https://admin.armadnymagazin.sk/2021/11/18/nepriatelske-krajiny-utajovany-zbrojarsky-export-z-ruska-do-viacerych-krajin-nato-v-roku-2021-prudko-vzrastol/


Elity kvákajú aké je Rusko zlé, aký to je nepriateľ a tu ľaľa ho, krajiny NATO zdvojnasobili hodnotu kupovaných zbraní z RUSKA. Ako sa hovorí " keď chceš vedieť pravdu nesleduj TV a veľkohubé vyhlásenia jElít, ale sleduj pohyby peňazí po bankových účtoch".


Utajovaný zbrojársky export z Ruska do krajín NATO v roku 2021 prudko vzrástol https://admin.armadnymagazin.sk/2021/11/18/nepriatelske-krajiny-utajovany-zbrojarsky-export-z-ruska-do-viacerych-krajin-nato-v-roku-2021-prudko-vzrastol/ Elity kvákajú aké je Rusko zlé, aký to je nepriateľ a tu ľaľa ho, krajiny NATO zdvojnasobili hodnotu kupovaných zbraní z RUSKA. Ako sa hovorí " keď chceš vedieť pravdu nesleduj TV a veľkohubé vyhlásenia jElít, ale sleduj pohyby peňazí po bankových účtoch".

krajiny NATO zdvojnasobili hodnotu kupovaných zbraní z RUSKA.

Otázka je aj, kto bude konečný užívateľ.
V minulosti (žilo z toho celé ČSSR) sa zbrane vyrábané v Dubnici nad Váhom, predávali cez Moskvu po celom svete. Zamlčaný fakt je, že proamerický diktátor by si nekúpil zbrane od amerických firiem, keby opozícia mala iba bambusové palice.


[quote="pid:43590, uid:106"]krajiny NATO zdvojnasobili hodnotu kupovaných zbraní z RUSKA.[/quote] Otázka je aj, kto bude konečný užívateľ. V minulosti (žilo z toho celé ČSSR) sa zbrane vyrábané v Dubnici nad Váhom, predávali cez Moskvu po celom svete. Zamlčaný fakt je, že proamerický diktátor by si nekúpil zbrane od amerických firiem, keby opozícia mala iba bambusové palice.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Stoltenberg: NATO neakceptuje ani myšlienku, že Rusko môže mať vlastnú sféru vplyvu


Krajiny NATO môžu použiť "finančné a ekonomické sankcie a politické zákazy" proti Rusku, ak sa na Ukrajine použije sila, uviedol generálny tajomník aliancie.
NATO považuje za neprijateľnú aj myšlienku, že Rusko môže mať vlastnú sféru vplyvu, keďže všetci jeho susedia sú suverénnymi štátmi. Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín aliancie.


"Už samotná formulácia otázky odráža tézu, ktorá by mala vyvolať naše podozrenie a ktorá je neprijateľná. Ide o tézu, že Rusko má sféru záujmov," odpovedal Stoltenberg na otázku, či by sa prípadné prijatie Ukrajiny do NATO stalo rozšírením. aliancie do historickej sféry záujmov.Rusko a či to povedie k novému kolu napätia v Európe.


"Znamená to de facto pripustiť, že Rusko môže kontrolovať, čo robia alebo nerobia jeho susedia. A toto je svet, do ktorého sa nechceme vrátiť. Svet, v ktorom by veľké krajiny mohli uvaliť obmedzenia na to, čo môžu robiť suverénne nezávislé štáty." Sám som z malej krajiny na hraniciach s Ruskom (Nórsko - komentár agentúry TASS) a som veľmi rád, že naši spojenci v NATO nikdy nerešpektovali údajné právo Ruska vytvoriť si sféru vplyvu na severe a že Nórsko, ako malá nezávislá krajina by mala alebo nemala robiť,“ pokračoval


"A to isté je s Ukrajinou," pokračoval. "Ukrajina je nezávislá suverénna krajina s medzinárodne uznávanými hranicami, vrátane garantovaných Ruskou federáciou. Tieto hranice treba rešpektovať, vrátane Donbassu a Krymu ako súčasti Ukrajiny. Preto samotná myšlienka, že podpora NATO nezávislej krajine je takouto provokáciou," povedal. [proti Rusku] je to jednoducho nesprávne. NATO jednoducho dodržiava vôľu ukrajinského ľudu,“ uzavrel.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13082365


Stoltenberg: NATO neakceptuje ani myšlienku, že Rusko môže mať vlastnú sféru vplyvu Krajiny NATO môžu použiť "finančné a ekonomické sankcie a politické zákazy" proti Rusku, ak sa na Ukrajine použije sila, uviedol generálny tajomník aliancie. NATO považuje za neprijateľnú aj myšlienku, že Rusko môže mať vlastnú sféru vplyvu, keďže všetci jeho susedia sú suverénnymi štátmi. Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín aliancie. "Už samotná formulácia otázky odráža tézu, ktorá by mala vyvolať naše podozrenie a ktorá je neprijateľná. Ide o tézu, že Rusko má sféru záujmov," odpovedal Stoltenberg na otázku, či by sa prípadné prijatie Ukrajiny do NATO stalo rozšírením. aliancie do historickej sféry záujmov.Rusko a či to povedie k novému kolu napätia v Európe. "Znamená to de facto pripustiť, že Rusko môže kontrolovať, čo robia alebo nerobia jeho susedia. A toto je svet, do ktorého sa nechceme vrátiť. Svet, v ktorom by veľké krajiny mohli uvaliť obmedzenia na to, čo môžu robiť suverénne nezávislé štáty." Sám som z malej krajiny na hraniciach s Ruskom (Nórsko - komentár agentúry TASS) a som veľmi rád, že naši spojenci v NATO nikdy nerešpektovali údajné právo Ruska vytvoriť si sféru vplyvu na severe a že Nórsko, ako malá nezávislá krajina by mala alebo nemala robiť,“ pokračoval "A to isté je s Ukrajinou," pokračoval. "Ukrajina je nezávislá suverénna krajina s medzinárodne uznávanými hranicami, vrátane garantovaných Ruskou federáciou. Tieto hranice treba rešpektovať, vrátane Donbassu a Krymu ako súčasti Ukrajiny. Preto samotná myšlienka, že podpora NATO nezávislej krajine je takouto provokáciou," povedal. [proti Rusku] je to jednoducho nesprávne. NATO jednoducho dodržiava vôľu ukrajinského ľudu,“ uzavrel. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13082365

bolo by zaujimave ci by USA respektovali pravo Mexika na prorusku vladu:-)


bolo by zaujimave ci by USA respektovali pravo Mexika na prorusku vladu:-)

Médiá: Stoltenberg chce na 12. januára zvolať zasadnutie Rady Rusko-NATO


Tlačová služba aliancie predtým informovala, že v dňoch 12. až 13. januára sa v Bruseli uskutoční zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg rozhodol o zvolaní zasadnutia Rady NATO-Rusko (NRC) na 12. januára. Informovala o tom v sobotu agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z aliancie.


Hovorca agentúry poznamenal, že NATO je v tejto otázke v kontakte s Ruskom. Tlačová služba NATO už skôr informovala, že v dňoch 12. až 13. januára bude Brusel hostiť zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských štátov aliancie.


Generálny tajomník aliancie v utorok uviedol, že NATO navrhuje Ruskej federácii, aby začiatkom roku 2022 zorganizovala zasadnutie Rady Rusko-NATO s cieľom prediskutovať situáciu na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že NATO nikdy nepristúpi na kompromis s Ruskom v otázke práva Ukrajiny „vybrať si vlastnú cestu“ a nárokovať si vstup do aliancie, ako aj v otázke práva štátov NATO brániť zvyšok aliancie.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v piatok potvrdila, že Moskva dostala z Bruselu návrh na zvolanie Rady Rusko – NATO, aby prediskutovala situáciu na Ukrajine. Teraz sa podľa nej o tomto návrhu uvažuje v praxi. Zacharovová zároveň pripomenula, že činnosť RNC bola pozastavená z dôvodu „zámerných nepriateľských akcií vo vzťahu k ruskému zastúpeniu v NATO“. Hovorca ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil pripravenosť Ruska na priamy dialóg s NATO o ruských návrhoch dohôd o ruských bezpečnostných zárukách s vylúčením ďalšieho rozširovania aliancie na východ a rozmiestnenia systémov úderných zbraní v tesnej blízkosti ruských hraníc.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra návrhy zmlúv s USA o bezpečnostných zárukách, ako aj dohôd o bezpečnostných opatreniach pre Ruskú federáciu a členské štáty Severoatlantickej aliancie. Boli odovzdané námestníčke ministra zahraničných vecí USA Karen Donfriedovej 15. decembra. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii uviedol, že Rusko ako celok zatiaľ zaznamenalo pozitívnu reakciu USA na jeho návrhy týkajúce sa bezpečnostných záruk. Podľa amerických partnerov, poznamenal ruský líder, Spojené štáty sú pripravené začať tieto rokovania hneď začiatkom roka v Ženeve. Okrem toho už skôr generálny tajomník NATO potvrdil prijatie ruských návrhov o bezpečnostných zárukách v Európe a povedal, že aliancia ich bude analyzovať.


Rada NATO-Rusko bola vytvorená v roku 2002 ako výsledok dohôd sprostredkovaných talianskou vládou na čele so Silviom Berlusconim. V rámci NRC sú Rusko a všetky členské krajiny NATO prezentované ako rovnocenní partneri, rozhodnutia sa prijímajú konsenzom. Naposledy sa stretnutie v tomto formáte konalo v júli 2019.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13301311


Médiá: **Stoltenberg chce na 12. januára zvolať zasadnutie Rady Rusko-NATO ** Tlačová služba aliancie predtým informovala, že v dňoch 12. až 13. januára sa v Bruseli uskutoční zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg rozhodol o zvolaní zasadnutia Rady NATO-Rusko (NRC) na 12. januára. Informovala o tom v sobotu agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z aliancie. Hovorca agentúry poznamenal, že NATO je v tejto otázke v kontakte s Ruskom. Tlačová služba NATO už skôr informovala, že v dňoch 12. až 13. januára bude Brusel hostiť zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských štátov aliancie. Generálny tajomník aliancie v utorok uviedol, že NATO navrhuje Ruskej federácii, aby začiatkom roku 2022 zorganizovala zasadnutie Rady Rusko-NATO s cieľom prediskutovať situáciu na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že NATO nikdy nepristúpi na kompromis s Ruskom v otázke práva Ukrajiny „vybrať si vlastnú cestu“ a nárokovať si vstup do aliancie, ako aj v otázke práva štátov NATO brániť zvyšok aliancie. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v piatok potvrdila, že Moskva dostala z Bruselu návrh na zvolanie Rady Rusko – NATO, aby prediskutovala situáciu na Ukrajine. Teraz sa podľa nej o tomto návrhu uvažuje v praxi. Zacharovová zároveň pripomenula, že činnosť RNC bola pozastavená z dôvodu „zámerných nepriateľských akcií vo vzťahu k ruskému zastúpeniu v NATO“. Hovorca ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil pripravenosť Ruska na priamy dialóg s NATO o ruských návrhoch dohôd o ruských bezpečnostných zárukách s vylúčením ďalšieho rozširovania aliancie na východ a rozmiestnenia systémov úderných zbraní v tesnej blízkosti ruských hraníc. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra návrhy zmlúv s USA o bezpečnostných zárukách, ako aj dohôd o bezpečnostných opatreniach pre Ruskú federáciu a členské štáty Severoatlantickej aliancie. Boli odovzdané námestníčke ministra zahraničných vecí USA Karen Donfriedovej 15. decembra. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii uviedol, že Rusko ako celok zatiaľ zaznamenalo pozitívnu reakciu USA na jeho návrhy týkajúce sa bezpečnostných záruk. Podľa amerických partnerov, poznamenal ruský líder, Spojené štáty sú pripravené začať tieto rokovania hneď začiatkom roka v Ženeve. Okrem toho už skôr generálny tajomník NATO potvrdil prijatie ruských návrhov o bezpečnostných zárukách v Európe a povedal, že aliancia ich bude analyzovať. Rada NATO-Rusko bola vytvorená v roku 2002 ako výsledok dohôd sprostredkovaných talianskou vládou na čele so Silviom Berlusconim. V rámci NRC sú Rusko a všetky členské krajiny NATO prezentované ako rovnocenní partneri, rozhodnutia sa prijímajú konsenzom. Naposledy sa stretnutie v tomto formáte konalo v júli 2019. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13301311

Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak to dám sem. I když by se tato zpráva dala vložit do více vláken.
Je to takové krásné přiznání, že technika armády NATO má problém najít ruské ponorky nejen plující pod hladinou, ale i na hladině. smile
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/northumberland-lod-ponorka-rusko-britanie-naraz.A220107_081203_zahranicni_bur


Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak to dám sem. I když by se tato zpráva dala vložit do více vláken. Je to takové krásné přiznání, že technika armády NATO má problém najít ruské ponorky nejen plující pod hladinou, ale i na hladině. :) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/northumberland-lod-ponorka-rusko-britanie-naraz.A220107_081203_zahranicni_bur

https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/4656/jedn%C3%A1n%C3%AD-rusko-vs-usa-rusko-vs-nato/post-53177#post-53177


«Nasadenie švédskych jednotiek na Gotland urobilo z Kaliningradu
možný cieľ útoku NATO.
Napriek tomu,
že Švédsko nie je členskou krajinou NATO»
zverejnil(a) dasa


                        ---------- ¤¤¤¤¤ ----------

Mapa
poskytuje obráz o dnešní ( -!!- 24 november, 2021) situaci v
Baltském moři,
zóně konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem.
(nya kultur soren se)


Co se na mapě neobjevuje, jsou jednotky NATO v pobaltských státech
a americké jednotky NATO v Polsku.
Grafika:
Johan Andersson
zdroj: Försvarsmakten / Švédské ozbrojené síly



¤



¤


Švédsko nie je členskou krajinou NATO,
ale
Krigspropaganda för NATO-medlemskap
Válečná propaganda pro členství v NATO



jede naplno,... už roky



napriklad noviny
Aftonbladet Kultur šíří „putinismus“,
podle dvou dopisovatelů Utrikespolitiska institutet
https://sv.wikipedia.org/wiki/Utrikespolitiska_Institutet
v tom nejlepším
McCarthy-ovskem duchu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mccarthismus


¤


NATO-MEDLEMSKAP VIKTIGARE ÄN VI TROR (nato bloggen se)
ČLENSTVÍ v NATO JE DŮLEŽITĚJŠÍ, NEŽ SI MYSLÍME


¤
¤


januari 2022
Švédské tanky míjejí ICA blízko ve Slite na Gotlandu.



Snímek obrazovky z Aktuellt společnosti SVT.


Televizní kanály a titulní stránky novin jsou zatíženy těmito
válečnými dny v lednu.
V pondělí večer se ukázaly snímky ze školy,
kde si děti na sociálních sítích přečetly,
která místa ve Švédsku budou Rusové brzy bombardovat.
Děti se samozřejmě bály.


Ve zpravodajském pořadu SVT jsou opakovaně dotazováni vojenští experti
-ale neviděl sem jediného nositele míru.
Znovu a znovu se zobrazují obrázky švédských tanků,
které se valí vpřed na Gotland, plně připravené k boji
a v úterý do Höganäs dorazila také válka;
švédská armáda s tasenými zbraněmi.


Zvláště mě zasáhl obrázek z Gotlandu.
Dva tanky na úzké venkovské silnici s frontou aut za nimi
míjejí obchod ICA ve Slite na Gotlandu.
Strašidelné válečné nástroje se valí kolem nejbezpečnějšího obchodu,
jaký si člověk dokáže představit v zemi. obchodu ICA


Tady začne válka, ve Slite?
Sarajevo 1914, Westerplatte 1939, Slite 2022 ?


Žijeme v předválečné době, ??
ptá se asi mnoho lidí.
Je snadné tomu uvěřit na základě toho, co sdělují média.
Že Rusko zaútočí na Švédsko, pokud se nebudeme bránit.
To je důvod, proč tanky projíždějí do Slite,
aby předvedly naše obranné schopnosti.


V úterním vydání Dagens Nyheter
konečně zazněl hlas rozumu a zamyšlení, Johan Croneman.
Pod titulkem "Novinářství o hrozbě z Ruska je neslušně jednostranné".
Píše mimo jiné:
SVT a TV4 hřímaly o vojenské "eskalaci" na Gotlandu,
obrněné jednotky hlídkují v přístavu Visby a ministerstvo obrany posílá posily.
Zdá se,
že švédská média měla předválečné pocity a soudě podle titulků,
textů, analýz (?)
Blížící se ruský útok na Gotland je jen otázkou času.


Četli jste nebo viděli někoho osvíceného,
co by psal o této hře vojenského kohouta,
něco kritického a/nebo zajímavého ?


》Johan Croneman dělá to,
co by v debatě mělo udělat více lidí, =obrací úhel pohledu:


„Když se podíváte na mapu Evropy od roku 1989,
je stěží možné obvinit Rusko z rozpínavosti
– brzy zcela obklopené členy NATO.
„V této -stále naléhavější- otázce se Putinovi a Rusku
pravděpodobně dostalo obrovské podpory od Rusů obecně.
Kde je ta nuance v (S) mediálních zprávách ?


Johan Croneman hájí, ....
Ale také se důrazně ptá, jak mohou švédská média a také veřejná služba
zobrazovat to, co se děje, jako by NATO a Spojené státy pracovaly
pouze mírovými prostředky,
jako by se války v Afghánistánu a Iráku neodehrály,
jako by Spojené státy od roku 1945 nereagovaly na sebemenší náznak sociálních
a politických změn v sousedních zemích Jižní a Střední Ameriky
„násilím, vraždami, mučením a vojenskými převraty
v jedné zemi za druhou po dobu 75 let“.


Konflikt je ve švédských médiích téměř bezvyhradně prezentován
jako rozpory
mezi mírovou dobrou stranou (NATO, USA)
a zlou, vrtošivou, násilnickou – Ruskem.


》Není to tak jednoduché, mělo by to být dobře vidět.
( s formulacemi Johana Cronemana)
„Většina z nás
nemá ráda, nenávidí a bojí se této geopolitické války / hry,
která v Evropě probíhá již téměř sto let,
a riziko uvrhnutí Evropy do další ničivé katastrofy je zřejmé.
Proč se švédská nezávislá (?) média a švédská veřejná služba
tak stoprocentně vrhají na stranu NATO a USA v tomto komplikovaném
a složitém konfliktu
je těžké pochopit.


Australský novinář a spisovatel Phillip Knightley (1929 - 2016)
publikoval v roce 1975 to, co začalo být považováno za bibli pro ty,
kteří chtějí porozumět a prokouknout válečnou propagandu,
„První oběť“.
Ve švédštině vyšel překlad
„První obětí války je pravda“ v roce 1977
s podtitulem „Válečný zpravodaj jako hrdina a tvůrce mýtů“,
od té doby v několika nových vydáních.


Knightley v knize uvádí,
že „slova mohou být nebezpečnější než kulky“
a že vojenským válkám často předcházejí zesílené propagandistické války,
kdy se válka se zbraněmi stává pouze prodloužením války se slovy,
kde jde o „zničení našeho dobra“.našich dobrych zbrani
s ostatními
a jejich zlé zbraně“.


Poznámka pod čarou:
Moje (autor Nya Kultur Sören)
http://www.nyakultursoren.se/?m=202201
moje vlastní kniha o válečné propagandě během jugoslávských
dezintegračních válek
”Mediernas krig i forna Jugoslavien”
„Mediální válka v bývalé Jugoslávii“
byla vydána v roce 1993 Radou psychologické obrany.



úterý v Höganäs
švédská obrněná vozidla s tasenými zbraněmi.
Foto: Maria Berkmo.


                   ---------- ¤¤¤¤¤ ----------

steigan no
«Sverige: Krigspropaganda
for NATO -tilslutning» - pre členstvo v NATO
publi 17. januar 2022
od Proletären S.
https://proletaren.se/artikel/krigspropaganda-natoanslutning



https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/4656/jedn%C3%A1n%C3%AD-rusko-vs-usa-rusko-vs-nato/post-53177#post-53177 «Nasadenie švédskych jednotiek na Gotland urobilo z Kaliningradu možný cieľ útoku NATO. Napriek tomu, že Švédsko nie je členskou krajinou NATO» zverejnil(a) dasa ---------- ¤¤¤¤¤ ---------- Mapa poskytuje obráz o dnešní ( -!!- 24 november, 2021) situaci v Baltském moři, zóně konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem. (nya kultur soren se) Co se na mapě neobjevuje, jsou jednotky NATO v pobaltských státech a americké jednotky NATO v Polsku. Grafika: Johan Andersson zdroj: Försvarsmakten / Švédské ozbrojené síly https://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2021/11/Luftva%CC%88rn-kopia-19@4x-1625586573879-706x1024.png ¤ http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2016/05/Stratcom.png ¤ Švédsko nie je členskou krajinou NATO, ale Krigspropaganda för NATO-medlemskap Válečná propaganda pro členství v NATO http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2016/05/DN-Nato_7947.jpg jede naplno,... už roky http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2017/01/AftonbladetKultur.png napriklad noviny Aftonbladet Kultur šíří „putinismus“, podle dvou dopisovatelů Utrikespolitiska institutet https://sv.wikipedia.org/wiki/Utrikespolitiska_Institutet v tom nejlepším McCarthy-ovskem duchu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mccarthismus ¤ NATO-MEDLEMSKAP VIKTIGARE ÄN VI TROR (nato bloggen se) ČLENSTVÍ v NATO JE DŮLEŽITĚJŠÍ, NEŽ SI MYSLÍME http://natobloggen.se/wp-content/uploads/2016/06/sverige-nato.jpg ¤ ¤ januari 2022 Švédské tanky míjejí ICA blízko ve Slite na Gotlandu. http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2022/01/IMG_6787-1024x577.jpg Snímek obrazovky z Aktuellt společnosti SVT. Televizní kanály a titulní stránky novin jsou zatíženy těmito válečnými dny v lednu. V pondělí večer se ukázaly snímky ze školy, kde si děti na sociálních sítích přečetly, která místa ve Švédsku budou Rusové brzy bombardovat. Děti se samozřejmě bály. Ve zpravodajském pořadu SVT jsou opakovaně dotazováni vojenští experti -ale neviděl sem jediného nositele míru. Znovu a znovu se zobrazují obrázky švédských tanků, které se valí vpřed na Gotland, plně připravené k boji a v úterý do Höganäs dorazila také válka; švédská armáda s tasenými zbraněmi. Zvláště mě zasáhl obrázek z Gotlandu. Dva tanky na úzké venkovské silnici s frontou aut za nimi míjejí obchod ICA ve Slite na Gotlandu. Strašidelné válečné nástroje se valí kolem nejbezpečnějšího obchodu, jaký si člověk dokáže představit v zemi. obchodu ICA Tady začne válka, ve Slite? Sarajevo 1914, Westerplatte 1939, Slite 2022 ? Žijeme v předválečné době, ?? ptá se asi mnoho lidí. Je snadné tomu uvěřit na základě toho, co sdělují média. Že Rusko zaútočí na Švédsko, pokud se nebudeme bránit. To je důvod, proč tanky projíždějí do Slite, aby předvedly naše obranné schopnosti. V úterním vydání Dagens Nyheter konečně zazněl hlas rozumu a zamyšlení, Johan Croneman. Pod titulkem "Novinářství o hrozbě z Ruska je neslušně jednostranné". Píše mimo jiné: SVT a TV4 hřímaly o vojenské "eskalaci" na Gotlandu, obrněné jednotky hlídkují v přístavu Visby a ministerstvo obrany posílá posily. Zdá se, že švédská média měla předválečné pocity a soudě podle titulků, textů, analýz (?) Blížící se ruský útok na Gotland je jen otázkou času. Četli jste nebo viděli někoho osvíceného, co by psal o této hře vojenského kohouta, něco kritického a/nebo zajímavého ? 》Johan Croneman dělá to, co by v debatě mělo udělat více lidí, =obrací úhel pohledu: „Když se podíváte na mapu Evropy od roku 1989, je stěží možné obvinit Rusko z rozpínavosti – brzy zcela obklopené členy NATO. „V této -stále naléhavější- otázce se Putinovi a Rusku pravděpodobně dostalo obrovské podpory od Rusů obecně. Kde je ta nuance v (S) mediálních zprávách ? Johan Croneman hájí, .... Ale také se důrazně ptá, jak mohou švédská média a také veřejná služba zobrazovat to, co se děje, jako by NATO a Spojené státy pracovaly pouze mírovými prostředky, jako by se války v Afghánistánu a Iráku neodehrály, jako by Spojené státy od roku 1945 nereagovaly na sebemenší náznak sociálních a politických změn v sousedních zemích Jižní a Střední Ameriky „násilím, vraždami, mučením a vojenskými převraty v jedné zemi za druhou po dobu 75 let“. Konflikt je ve švédských médiích téměř bezvyhradně prezentován jako rozpory mezi mírovou dobrou stranou (NATO, USA) a zlou, vrtošivou, násilnickou – Ruskem. 》Není to tak jednoduché, mělo by to být dobře vidět. ( s formulacemi Johana Cronemana) „Většina z nás nemá ráda, nenávidí a bojí se této geopolitické války / hry, která v Evropě probíhá již téměř sto let, a riziko uvrhnutí Evropy do další ničivé katastrofy je zřejmé. Proč se švédská nezávislá (?) média a švédská veřejná služba tak stoprocentně vrhají na stranu NATO a USA v tomto komplikovaném a složitém konfliktu je těžké pochopit. Australský novinář a spisovatel Phillip Knightley (1929 - 2016) publikoval v roce 1975 to, co začalo být považováno za bibli pro ty, kteří chtějí porozumět a prokouknout válečnou propagandu, „První oběť“. Ve švédštině vyšel překlad „První obětí války je pravda“ v roce 1977 s podtitulem „Válečný zpravodaj jako hrdina a tvůrce mýtů“, od té doby v několika nových vydáních. Knightley v knize uvádí, že „slova mohou být nebezpečnější než kulky“ a že vojenským válkám často předcházejí zesílené propagandistické války, kdy se válka se zbraněmi stává pouze prodloužením války se slovy, kde jde o „zničení našeho dobra“.našich dobrych zbrani s ostatními a jejich zlé zbraně“. Poznámka pod čarou: Moje (autor Nya Kultur Sören) http://www.nyakultursoren.se/?m=202201 moje vlastní kniha o válečné propagandě během jugoslávských dezintegračních válek ”Mediernas krig i forna Jugoslavien” „Mediální válka v bývalé Jugoslávii“ byla vydána v roce 1993 Radou psychologické obrany. http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2022/01/24211171-dd73-4721-8816-ba9d8e40347c.jpeg úterý v Höganäs švédská obrněná vozidla s tasenými zbraněmi. Foto: Maria Berkmo. ---------- ¤¤¤¤¤ ---------- steigan no «Sverige: Krigspropaganda for NATO -tilslutning» - pre členstvo v NATO publi 17. januar 2022 od Proletären S. https://proletaren.se/artikel/krigspropaganda-natoanslutning https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/01/sverige-nato-696x390.png

citala som tie clanky o tom, ze Svedsko a Finsko sa tlacia do NATO. Realita mozno vyzera opacne, len novinari pisu clanky, aby toto vyprovokovali. Finsko sa uz oficialne vyjadrilo, ze do NATO nechce vstupovat, napriek tomu, ze su z NATO opakovane pozyvani a ze boli publikovane clanky, ze Finsko tam chce vstupit. Finsko to zrejme riesi objednavkou vyse 60 americkych stihaciek. JE mozne ze obdobne sa to deje aj v SVedsku, proste novinarska kanonada o ruskom ohrozeni a vlada tomu celi takto. Na druhej strane Svedsko ma silne progresivnu vladu, takze tazko povedat, ale boli by riadne blbi, keby sa nechali zbavit statutu neutralnej krajiny, ktora ich uchranila pocas oboch vojen a este im zabezpecila aj peniaze.


citala som tie clanky o tom, ze Svedsko a Finsko sa tlacia do NATO. Realita mozno vyzera opacne, len novinari pisu clanky, aby toto vyprovokovali. Finsko sa uz oficialne vyjadrilo, ze do NATO nechce vstupovat, napriek tomu, ze su z NATO opakovane pozyvani a ze boli publikovane clanky, ze Finsko tam chce vstupit. Finsko to zrejme riesi objednavkou vyse 60 americkych stihaciek. JE mozne ze obdobne sa to deje aj v SVedsku, proste novinarska kanonada o ruskom ohrozeni a vlada tomu celi takto. Na druhej strane Svedsko ma silne progresivnu vladu, takze tazko povedat, ale boli by riadne blbi, keby sa nechali zbavit statutu neutralnej krajiny, ktora ich uchranila pocas oboch vojen a este im zabezpecila aj peniaze.

Spojené štáty odporučili odložiť myšlienku prijatia Ukrajiny do NATO o desaťročia


Novinár NYT Dautat: USA by mohli zabudnúť na myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO na 25 rokov
Americký politický komentátor Ross Douthat odporučil Spojeným štátom, aby odložili myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO o niekoľko desaťročí. Svoj názor vyjadril v článku pre The New York Times.


Ukrajina je podľa neho príliš rozdrobená a ekonomicky slabá, preto nikdy nebola pripravená plne sa „stať súčasťou Západu“. Odporučil Spojeným štátom, aby zabudli na myšlienku rozšírenia aliancie na 25 rokov.


Autor materiálu tiež poznamenal, že Spojené štáty na seba prevzali nemožné záväzky pokusom „znížiť Ukrajinu z obežnej dráhy Ruska“. Mierny prístup predchádzajúcich vlád spôsobil, že Washington nie je dostatočne pripravený na spory s Moskvou súvisiace s Ukrajinou, povedal Dautat. Dodal, že vzhľadom na tieto okolnosti a rastúcu potrebu „bojovať proti Číne“ môžu Spojené štáty na neurčito odložiť myšlienku rozšírenia NATO. Ukrajina by sa teda podľa pozorovateľa dostala pod ruský tlak, ale vyhla by sa „invázii“ a spojenci USA v NATO by museli prevziať viac záväzkov na udržanie bezpečnosti v Európe.


Dospel však k záveru, že úplné odmietnutie prijatia Ukrajiny do NATO je ústupkom, ktorý vedenie USA nemôže urobiť. Dautat verí, že myšlienka „zabudnúť na to na dlhú dobu: napríklad na 25 rokov“ vyzerá veľmi rozumne.


Britské ministerstvo zahraničia už skôr vydalo vyhlásenie, že ruské úrady plánujú v Kyjeve uväzniť „lojálneho, proruského vodcu“. „Máme informácie, ktoré naznačujú, že ruská vláda sa snaží dosadiť do Kyjeva proruského vodcu, keďže uvažuje o invázii a okupácii Ukrajiny,“ píše sa v dokumente.


https://lenta.ru/news/2022/01/23/nato10years/


**Spojené štáty odporučili odložiť myšlienku prijatia Ukrajiny do NATO o desaťročia** Novinár NYT Dautat: USA by mohli zabudnúť na myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO na 25 rokov Americký politický komentátor Ross Douthat odporučil Spojeným štátom, aby odložili myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO o niekoľko desaťročí. Svoj názor vyjadril v článku pre The New York Times. Ukrajina je podľa neho príliš rozdrobená a ekonomicky slabá, preto nikdy nebola pripravená plne sa „stať súčasťou Západu“. Odporučil Spojeným štátom, aby zabudli na myšlienku rozšírenia aliancie na 25 rokov. Autor materiálu tiež poznamenal, že Spojené štáty na seba prevzali nemožné záväzky pokusom „znížiť Ukrajinu z obežnej dráhy Ruska“. Mierny prístup predchádzajúcich vlád spôsobil, že Washington nie je dostatočne pripravený na spory s Moskvou súvisiace s Ukrajinou, povedal Dautat. Dodal, že vzhľadom na tieto okolnosti a rastúcu potrebu „bojovať proti Číne“ môžu Spojené štáty na neurčito odložiť myšlienku rozšírenia NATO. Ukrajina by sa teda podľa pozorovateľa dostala pod ruský tlak, ale vyhla by sa „invázii“ a spojenci USA v NATO by museli prevziať viac záväzkov na udržanie bezpečnosti v Európe. Dospel však k záveru, že úplné odmietnutie prijatia Ukrajiny do NATO je ústupkom, ktorý vedenie USA nemôže urobiť. Dautat verí, že myšlienka „zabudnúť na to na dlhú dobu: napríklad na 25 rokov“ vyzerá veľmi rozumne. Britské ministerstvo zahraničia už skôr vydalo vyhlásenie, že ruské úrady plánujú v Kyjeve uväzniť „lojálneho, proruského vodcu“. „Máme informácie, ktoré naznačujú, že ruská vláda sa snaží dosadiť do Kyjeva proruského vodcu, keďže uvažuje o invázii a okupácii Ukrajiny,“ píše sa v dokumente. https://lenta.ru/news/2022/01/23/nato10years/

Scholz povedal, že o vstupe nových krajín východnej Európy do NATO sa teraz nehovorí


Nemecký kancelár tiež povedala, že NATO nemôže garantovať nerozširovanie


NATO nemôže garantovať nerozširovanie, no vstup nových východoeurópskych krajín do aliancie „nie je na programe dňa“. V rozhovore uverejnenom v nedeľu v denníku Süddeutsche Zeitung to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.


Na otázku, či by mohli existovať záruky o nerozširovaní NATO, povedal: "Vstup nových krajín východnej Európy do NATO teraz vôbec nie je na programe dňa. Prečo je táto požiadavka zo strany Ruska? Taká nemôže byť záruka."


"Všetci vieme, že transatlantická obranná aliancia je nevyhnutná. Ako demokracie spájame naše bezpečnostné záujmy v rámci NATO," dodala kancelárka.


Už predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev chce dosiahnuť pochopenie konkrétnych podmienok vstupu do NATO v roku 2022. Vo februári 2019 Najvyššia rada schválila zmeny ústavy, ktoré upevnili túžbu Ukrajiny vstúpiť do aliancie. Krajina tiež získala štatút partnera bloku s rozšírenými možnosťami.


Účastníci summitu NATO konaného 14. júna 2021 v záverečnom vyhlásení poznamenali, že Ukrajina a Gruzínsko by sa v budúcnosti mohli stať členmi aliancie. Zároveň sa v komuniké nehovorilo nič o možnom načasovaní prijatia týchto krajín do NATO, ani o perspektíve poskytnutia akčných plánov na členstvo.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra 2021 ruský návrh dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od USA a NATO. Dve dohody – so Spojenými štátmi a členmi aliancie – zahŕňajú okrem iného odmietnutie rozšírenia NATO na východ, vrátane odmietnutia prijatia Ukrajiny do nej, ako aj zavedenie obmedzení nasadenia serióznych ofenzívnych zbraní, najmä jadrových.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13501987


Scholz povedal, že o vstupe nových krajín východnej Európy do NATO sa teraz nehovorí Nemecký kancelár tiež povedala, že NATO nemôže garantovať nerozširovanie NATO nemôže garantovať nerozširovanie, no vstup nových východoeurópskych krajín do aliancie „nie je na programe dňa“. V rozhovore uverejnenom v nedeľu v denníku Süddeutsche Zeitung to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Na otázku, či by mohli existovať záruky o nerozširovaní NATO, povedal: "Vstup nových krajín východnej Európy do NATO teraz vôbec nie je na programe dňa. Prečo je táto požiadavka zo strany Ruska? Taká nemôže byť záruka." "Všetci vieme, že transatlantická obranná aliancia je nevyhnutná. Ako demokracie spájame naše bezpečnostné záujmy v rámci NATO," dodala kancelárka. Už predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev chce dosiahnuť pochopenie konkrétnych podmienok vstupu do NATO v roku 2022. Vo februári 2019 Najvyššia rada schválila zmeny ústavy, ktoré upevnili túžbu Ukrajiny vstúpiť do aliancie. Krajina tiež získala štatút partnera bloku s rozšírenými možnosťami. Účastníci summitu NATO konaného 14. júna 2021 v záverečnom vyhlásení poznamenali, že Ukrajina a Gruzínsko by sa v budúcnosti mohli stať členmi aliancie. Zároveň sa v komuniké nehovorilo nič o možnom načasovaní prijatia týchto krajín do NATO, ani o perspektíve poskytnutia akčných plánov na členstvo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra 2021 ruský návrh dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od USA a NATO. Dve dohody – so Spojenými štátmi a členmi aliancie – zahŕňajú okrem iného odmietnutie rozšírenia NATO na východ, vrátane odmietnutia prijatia Ukrajiny do nej, ako aj zavedenie obmedzení nasadenia serióznych ofenzívnych zbraní, najmä jadrových. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13501987

Odhalení kandidáti na post generálneho tajomníka NATO

DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO


Známi sú možní kandidáti, o ktorých sa uvažuje na post generálneho tajomníka NATO. Informáciu o tom zverejnila agentúra DPA, uvádza RIA Novosti.


Bývalá britská premiérka Theresa Mayová a holandský premiér Mark Rutte sa stali kandidátmi na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Na zozname možných kandidátov je aj estónska premiérka Kaja Kallas, bývalá eurokomisárka pre zahraničné veci Federica Mogheriniová a rumunský prezident Klaus Iohannis.


Už skôr sa uvádzalo, že súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v októbri 2022 stane šéfom Nórskej centrálnej banky. Od marca 2014 pôsobí ako generálny tajomník NATO. Pôvodne mal Stoltenberg skončiť v roku 2018, no jeho funkčné obdobie sa predĺžilo do 30. septembra 2022.
https://lenta.ru/news/2022/02/04/nato_new_gensek/


**Odhalení kandidáti na post generálneho tajomníka NATO ** DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO Známi sú možní kandidáti, o ktorých sa uvažuje na post generálneho tajomníka NATO. Informáciu o tom zverejnila agentúra DPA, uvádza RIA Novosti. Bývalá britská premiérka Theresa Mayová a holandský premiér Mark Rutte sa stali kandidátmi na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Na zozname možných kandidátov je aj estónska premiérka Kaja Kallas, bývalá eurokomisárka pre zahraničné veci Federica Mogheriniová a rumunský prezident Klaus Iohannis. Už skôr sa uvádzalo, že súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v októbri 2022 stane šéfom Nórskej centrálnej banky. Od marca 2014 pôsobí ako generálny tajomník NATO. Pôvodne mal Stoltenberg skončiť v roku 2018, no jeho funkčné obdobie sa predĺžilo do 30. septembra 2022. https://lenta.ru/news/2022/02/04/nato_new_gensek/

Někdo tam ty vylomené dveře zabouchnout musí . Takže post pro odpadního kandidáta .


Někdo tam ty vylomené dveře zabouchnout musí . Takže post pro odpadního kandidáta .

jeden lepsi ako druhy

Někdy platí, čím horší, tím lepší smile


[quote="pid:56103, uid:187"]jeden lepsi ako druhy[/quote] Někdy platí, čím horší, tím lepší :)

DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO
Dle KSB existují dva druhy řídících, "upravlenci" vítězství a "upravlenci" smrti. Tipněte si, kdo jsou ti kandidáti.


[quote="pid:56099, uid:12"]DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO[/quote]Dle KSB existují dva druhy řídících, "upravlenci" vítězství a "upravlenci" smrti. Tipněte si, kdo jsou ti kandidáti.

Čína považuje rozširovanie NATO za zbytočné

Čínska delegácia v EÚ sa postavila proti rozširovaniu NATO a označila ho za zbytočné
Zastúpenie ČĽR v Európskej únii (EÚ) sa postavilo proti rozširovaniu NATO a označilo ho za zbytočné pre snahy, ktoré sa údajne vynakladajú na zaistenie globálnej bezpečnosti. Uvádza sa to vo vyhlásení rezortu, informuje agentúra TASS.


"Rozšírenie NATO nepomôže zaistiť bezpečnosť a stabilitu vo svete," uviedla čínska misia.
Ruský prezident Vladimir Putin predtým po rozhovoroch s francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva je kategoricky proti rozširovaniu NATO na východ. Za takýchto podmienok poukázal na nelogickosť vyjadrení Západu o „agresívnych“ krokoch Ruska. Putin vysvetlil, že rozšírenie NATO na východ predstavuje hrozbu pre Rusko. Znamenalo by to „ďalšie rozširovanie NATO“ k ruským hraniciam.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg začiatkom februára povedal, že rozšírenie NATO na východ je "veľkým úspešným príbehom". To podľa neho prispelo k šíreniu slobody a demokracie v Európe.
https://lenta.ru/news/2022/02/08/china_nato/


**Čína považuje rozširovanie NATO za zbytočné ** Čínska delegácia v EÚ sa postavila proti rozširovaniu NATO a označila ho za zbytočné Zastúpenie ČĽR v Európskej únii (EÚ) sa postavilo proti rozširovaniu NATO a označilo ho za zbytočné pre snahy, ktoré sa údajne vynakladajú na zaistenie globálnej bezpečnosti. Uvádza sa to vo vyhlásení rezortu, informuje agentúra TASS. "Rozšírenie NATO nepomôže zaistiť bezpečnosť a stabilitu vo svete," uviedla čínska misia. Ruský prezident Vladimir Putin predtým po rozhovoroch s francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva je kategoricky proti rozširovaniu NATO na východ. Za takýchto podmienok poukázal na nelogickosť vyjadrení Západu o „agresívnych“ krokoch Ruska. Putin vysvetlil, že rozšírenie NATO na východ predstavuje hrozbu pre Rusko. Znamenalo by to „ďalšie rozširovanie NATO“ k ruským hraniciam. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg začiatkom februára povedal, že rozšírenie NATO na východ je "veľkým úspešným príbehom". To podľa neho prispelo k šíreniu slobody a demokracie v Európe. https://lenta.ru/news/2022/02/08/china_nato/

DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO
Zo všetkých síl držím palce Therese. Po tom čo "dokázala urobiť pri transformácii Veľkej Británie na malú britániu verím, že NATO pod jej vedením skončí skôr ako stihneš povedať "dvepercentáhádépénaobranu".
Aj keď je pravda že, pri spomínanej zostave je ťažké vybrať toho najvhodnejšieho adepta, lebo želaný efekt by určite dosiahli všetci, u mňa vyhráva "Dancing Queen" pretože pri jej deštrukčných schopnostiach sa výsledok dostaví v dohľadnej dobe.
Rozmýšľam len či sa v sídle NATO potom usadí velenie revolučných gárd alebo veliteľstvo západného vojenského okruhu.


[quote="pid:56099, uid:12"]DPA vymenovala bývalú predsedníčku vlády Theresu Mayovú a Federicu Mogheriniovú za kandidátov na generálneho tajomníka NATO[/quote]Zo všetkých síl držím palce Therese. Po tom čo "dokázala urobiť pri transformácii Veľkej Británie na malú britániu verím, že NATO pod jej vedením skončí skôr ako stihneš povedať "dvepercentáhádépénaobranu". Aj keď je pravda že, pri spomínanej zostave je ťažké vybrať toho najvhodnejšieho adepta, lebo želaný efekt by určite dosiahli všetci, u mňa vyhráva "Dancing Queen" pretože pri jej deštrukčných schopnostiach sa výsledok dostaví v dohľadnej dobe. Rozmýšľam len či sa v sídle NATO potom usadí velenie revolučných gárd alebo veliteľstvo západného vojenského okruhu.

suhlasim....obdobne to bolo s policiou v case, ked bola ministerka vnutra......policia sa zacala personalne hodne obmedzovat a miesto aktualnych problemov sa riesili stare pripady (niektore dokonca aj vraj 20 rokov stare). Ak by obdobne pristupila k zbrojeniu, mohli by sa veci vyriesit aj same


suhlasim....obdobne to bolo s policiou v case, ked bola ministerka vnutra......policia sa zacala personalne hodne obmedzovat a miesto aktualnych problemov sa riesili stare pripady (niektore dokonca aj vraj 20 rokov stare). Ak by obdobne pristupila k zbrojeniu, mohli by sa veci vyriesit aj same
5.97k
58
20
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept