Zahraničná politika
Erdogan a Turecko

Erdogan obvinil Spojené štáty z podpory kurdských teroristov


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil Spojené štáty, že sa pridali na stranu "teroristov". Erdogan to vyhlásil deň po tom, ako Ankara oznámila, že kurdskí militanti na severe Iraku popravili 13 zajatcov - väčšinou tureckých vojakov a policajtov -, ktorých údajne uniesli v juhovýchodnom Turecku a zadržiavali v Iraku.


Strana kurdských pracujúcich (PKK) uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali.


Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo k incidentu vyhlásenie, v ktorom ubezpečilo o podpore Turecka ako spojenca v NATO, a prejavilo sústrasť pozostalým.


Vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie sa tiež uvádza, že ak sa potvrdia správy, že tureckí civilisti zahynuli rukou ozbrojencov PKK, "čo najrozhodnejšie to odsúdime".


PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu, ktorá za viac ako 30 rokov boja proti vláde v Ankare zavinila smrť 40.000 ľudí vrátane žien a detí.


Washington však v posledných rokoch - v rámci boja proti tzv. Islamskému štátu (IS) v Sýrii - podporil tamojšie kurdské milície, ktoré Turecko považuje za odnož PKK.


"Vyhlásenie Spojených štátov (k incidentu v Iraku) je fraška. Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," uviedol Erdogan vo svojom prvom komentári.


Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú".


Minister sľúbil, že smrť občanov popraveným PKK v regióne Gara bude pomstená a že Turecko je odhodlané pokračovať v zákrokoch proti teroristickým organizáciám vo svojej krajine aj v zahraničí.


V samostatnom vyhlásení Čavušoglu dôrazne kritizoval západné krajiny za ich "dvojaké štandardy" a "selektívny prístup" k terorizmu.


Sústrasť v súvislosti s incidentom Ankare medzičasom vyslovili Azerbajdžan, Katar i Irán.


Turecký denník Hürriyet napísal, že telá 13 tureckých občanov sa našli počas protiteroristickej operácie tureckých jednotiek v severnom Iraku. V nedeľu o tom informoval turecký minister obrany Hulusi Akar.


Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných teroristických útokov v Turecku.


Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc.


https://www.teraz.sk/zahranicie/erdogan-obvinil-spojene-staty-z-podpo/528182-clanok.html


**Erdogan obvinil Spojené štáty z podpory kurdských teroristov** Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil Spojené štáty, že sa pridali na stranu "teroristov". Erdogan to vyhlásil deň po tom, ako Ankara oznámila, že kurdskí militanti na severe Iraku popravili 13 zajatcov - väčšinou tureckých vojakov a policajtov -, ktorých údajne uniesli v juhovýchodnom Turecku a zadržiavali v Iraku. Strana kurdských pracujúcich (PKK) uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali. Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo k incidentu vyhlásenie, v ktorom ubezpečilo o podpore Turecka ako spojenca v NATO, a prejavilo sústrasť pozostalým. Vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie sa tiež uvádza, že ak sa potvrdia správy, že tureckí civilisti zahynuli rukou ozbrojencov PKK, "čo najrozhodnejšie to odsúdime". PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu, ktorá za viac ako 30 rokov boja proti vláde v Ankare zavinila smrť 40.000 ľudí vrátane žien a detí. Washington však v posledných rokoch - v rámci boja proti tzv. Islamskému štátu (IS) v Sýrii - podporil tamojšie kurdské milície, ktoré Turecko považuje za odnož PKK. "Vyhlásenie Spojených štátov (k incidentu v Iraku) je fraška. Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," uviedol Erdogan vo svojom prvom komentári. Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú". Minister sľúbil, že smrť občanov popraveným PKK v regióne Gara bude pomstená a že Turecko je odhodlané pokračovať v zákrokoch proti teroristickým organizáciám vo svojej krajine aj v zahraničí. V samostatnom vyhlásení Čavušoglu dôrazne kritizoval západné krajiny za ich "dvojaké štandardy" a "selektívny prístup" k terorizmu. Sústrasť v súvislosti s incidentom Ankare medzičasom vyslovili Azerbajdžan, Katar i Irán. Turecký denník Hürriyet napísal, že telá 13 tureckých občanov sa našli počas protiteroristickej operácie tureckých jednotiek v severnom Iraku. V nedeľu o tom informoval turecký minister obrany Hulusi Akar. Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných teroristických útokov v Turecku. Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc. https://www.teraz.sk/zahranicie/erdogan-obvinil-spojene-staty-z-podpo/528182-clanok.html
Upravené 15. 2. 2021 o 16:54

Turecko poukazuje na dvojité normy v boji proti terorizmu


Niektoré krajiny sa v boji proti terorizmu riadia dvojitými normami a napodobňujú boj proti militantom „ignorujúc svoje krvavé zločiny“. Naznačil to vo svojom príhovore turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, jeho nahrávka bola zverejnená na YouTube.


"Nikdy sme nedodržiavali dvojité štandardy, neboli sme dvojtvárni, ako na Západe," zdôraznil. Čavušoglu sľúbil, že Ankara bude pokračovať v boji proti teroristom, najmä s militantmi z Kurdskej robotníckej strany (YPG / PKK).


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež opakovane kritizoval USA za podporu PKK a za to, že nereaguje správne na zabíjanie tureckých občanov.


V júli 2015 Turecko obnovilo ozbrojený konflikt s PKK. Podľa tureckého ministerstva obrany v tomto období bezpečnostné sily zneškodnili viac ako 10 000 ozbrojencov.
https://lenta.ru/news/2021/02/15/dwoynoy/


**Turecko poukazuje na dvojité normy v boji proti terorizmu** Niektoré krajiny sa v boji proti terorizmu riadia dvojitými normami a napodobňujú boj proti militantom „ignorujúc svoje krvavé zločiny“. Naznačil to vo svojom príhovore turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, jeho nahrávka bola zverejnená na YouTube. "Nikdy sme nedodržiavali dvojité štandardy, neboli sme dvojtvárni, ako na Západe," zdôraznil. Čavušoglu sľúbil, že Ankara bude pokračovať v boji proti teroristom, najmä s militantmi z Kurdskej robotníckej strany (YPG / PKK). Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež opakovane kritizoval USA za podporu PKK a za to, že nereaguje správne na zabíjanie tureckých občanov. V júli 2015 Turecko obnovilo ozbrojený konflikt s PKK. Podľa tureckého ministerstva obrany v tomto období bezpečnostné sily zneškodnili viac ako 10 000 ozbrojencov. https://lenta.ru/news/2021/02/15/dwoynoy/

Turecko si predvolalo veľvyslanca USA pre reakciu na zabitie zajatcov


Turecko si predvolalo v pondelok amerického veľvyslanca v krajine pre reakciu USA na zabitie 13 tureckých zajatcov. Informovala o tom agentúra AFP.


Turecké ministerstvo zahraničných vecí "čo najdôraznejšie" tlmočilo veľvyslancovi USA Davidovi Satterfieldovi znepokojenie Ankary nad skutočnosťou, že Washington neprijal jej verziu udalostí.


Turecko viní zo smrti 13 Turkov - väčšinou vojakov a policajtov - kurdských militantov. Strana kurdských pracujúcich (PKK) však uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali.


Americké ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v nedeľu, že "ak sa potvrdia správy o tom, že teroristická organizácia PKK zabila tureckých civilistov, tento čin čo najdôraznejšie odsudzujeme". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan toto vyhlásenie označil za "frašku". "Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," dodal Erdogan.


Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú".


PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu. USA však spolupracujú s kurdskými jednotkami známymi ako Oddiely ľudovej obrany (YPG), ktoré Ankara považuje za odnož PKK.


Turecká polícia zadržala v pondelok 718 ľudí v 40 mestách pre údajné napojenie na kurdských militantov.


Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných útokov v Turecku.


Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc.
https://www.teraz.sk/zahranicie/turecko-si-predvolalo-velvyslanca-usa-p/528248-clanok.html


**Turecko si predvolalo veľvyslanca USA pre reakciu na zabitie zajatcov** Turecko si predvolalo v pondelok amerického veľvyslanca v krajine pre reakciu USA na zabitie 13 tureckých zajatcov. Informovala o tom agentúra AFP. Turecké ministerstvo zahraničných vecí "čo najdôraznejšie" tlmočilo veľvyslancovi USA Davidovi Satterfieldovi znepokojenie Ankary nad skutočnosťou, že Washington neprijal jej verziu udalostí. Turecko viní zo smrti 13 Turkov - väčšinou vojakov a policajtov - kurdských militantov. Strana kurdských pracujúcich (PKK) však uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali. Americké ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v nedeľu, že "ak sa potvrdia správy o tom, že teroristická organizácia PKK zabila tureckých civilistov, tento čin čo najdôraznejšie odsudzujeme". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan toto vyhlásenie označil za "frašku". "Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," dodal Erdogan. Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú". PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu. USA však spolupracujú s kurdskými jednotkami známymi ako Oddiely ľudovej obrany (YPG), ktoré Ankara považuje za odnož PKK. Turecká polícia zadržala v pondelok 718 ľudí v 40 mestách pre údajné napojenie na kurdských militantov. Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných útokov v Turecku. Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc. https://www.teraz.sk/zahranicie/turecko-si-predvolalo-velvyslanca-usa-p/528248-clanok.html

Turecko oznamuje Rusku prechod amerických vojnových lodí do Čierneho mora


Plánuje sa, že americké lode budú prechádzať zo Stredozemného mora do Čierneho mora a opačným smerom
Turecko zaslalo účastníkom Montreuxského dohovoru oznámenie o prechode amerických vojnových lodí zo Stredozemného mora do Čierneho mora a naopak. Informovala o tom v piatok agentúra TASS na ruskom veľvyslanectve v Turecku.


„Turecko v súlade s dohovorom zaslalo svojim účastníkom oznámenie o prechode vojnových lodí zo Stredozemného mora do Čierneho mora a naopak,“ uviedol zdroj agentúry.


Montreuxský dohovor z roku 1936, ktorého je Rusko stranou, obnovil suverenitu Turecka nad Bosporom a Dardanelami. Bol prijatý na konferencii o režime čiernomorských prielivov, ktorá sa konala 22. júna - 21. júla 1936 v meste Montreux. (Švajčiarsko).


Začiatkom piatka zdroj z tureckého ministerstva zahraničia pre agentúru TASS uviedol, že cez Bospor prejdú 14. a 15. apríla dve americké vojenské lode, ktoré tam zostanú do 4. a 5. mája.
https://tass.ru/politika/11109577


Putin telefonoval s Erdoganom


Strany diskutovali o rôznych témach vrátane dodávok a možnej spoločnej výroby Sputniku V
Ruský a turecký prezident Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan mali telefonický rozhovor. Informovala o tom v piatok tlačová služba Kremľa po rozhovore medzi oboma vodcami.


https://tass.ru/politika/11109943


Počas rozhovorov sa strany dotkli najmä takých tém, ako je dôležitosť zachovania Montreuxského dohovoru, zintenzívnenie prác na obnove dopravnej infraštruktúry na južnom Kaukaze a situácie v Líbyi. „Počas zvažovania situácie v Líbyi vedúci predstavitelia s uspokojením konštatovali, že strany dodržiavali zastavenie nepriateľských akcií a úspešné vytváranie prechodných orgánov,“ uvádza sa v správe. „Opätovne potvrdili svoje vzájomné odhodlanie podporovať mierový proces a obnovenie jednota krajiny. ““


Ako je uvedené v Kremli, pri rokovaniach o stave vecí v Sýrii sa zdôrazňovala dôležitá úloha Ruska a Turecka pri stabilizácii situácie a pri nadviazaní medzisýrskych rokovaní. V rozhovore sa zdôraznila naliehavosť úloh spoločného boja proti terorizmu, najmä v provincii Idlib, v súlade s ustanoveniami memoranda zo Soči z roku 2018 a jeho dodatkového protokolu z 5. marca 2020. .


**Turecko oznamuje Rusku prechod amerických vojnových lodí do Čierneho mora** Plánuje sa, že americké lode budú prechádzať zo Stredozemného mora do Čierneho mora a opačným smerom Turecko zaslalo účastníkom Montreuxského dohovoru oznámenie o prechode amerických vojnových lodí zo Stredozemného mora do Čierneho mora a naopak. Informovala o tom v piatok agentúra TASS na ruskom veľvyslanectve v Turecku. „Turecko v súlade s dohovorom zaslalo svojim účastníkom oznámenie o prechode vojnových lodí zo Stredozemného mora do Čierneho mora a naopak,“ uviedol zdroj agentúry. Montreuxský dohovor z roku 1936, ktorého je Rusko stranou, obnovil suverenitu Turecka nad Bosporom a Dardanelami. Bol prijatý na konferencii o režime čiernomorských prielivov, ktorá sa konala 22. júna - 21. júla 1936 v meste Montreux. (Švajčiarsko). Začiatkom piatka zdroj z tureckého ministerstva zahraničia pre agentúru TASS uviedol, že cez Bospor prejdú 14. a 15. apríla dve americké vojenské lode, ktoré tam zostanú do 4. a 5. mája. https://tass.ru/politika/11109577 **Putin telefonoval s Erdoganom** Strany diskutovali o rôznych témach vrátane dodávok a možnej spoločnej výroby Sputniku V Ruský a turecký prezident Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan mali telefonický rozhovor. Informovala o tom v piatok tlačová služba Kremľa po rozhovore medzi oboma vodcami. https://tass.ru/politika/11109943 Počas rozhovorov sa strany dotkli najmä takých tém, ako je dôležitosť zachovania Montreuxského dohovoru, zintenzívnenie prác na obnove dopravnej infraštruktúry na južnom Kaukaze a situácie v Líbyi. „Počas zvažovania situácie v Líbyi vedúci predstavitelia s uspokojením konštatovali, že strany dodržiavali zastavenie nepriateľských akcií a úspešné vytváranie prechodných orgánov,“ uvádza sa v správe. „Opätovne potvrdili svoje vzájomné odhodlanie podporovať mierový proces a obnovenie jednota krajiny. ““ Ako je uvedené v Kremli, pri rokovaniach o stave vecí v Sýrii sa zdôrazňovala dôležitá úloha Ruska a Turecka pri stabilizácii situácie a pri nadviazaní medzisýrskych rokovaní. V rozhovore sa zdôraznila naliehavosť úloh spoločného boja proti terorizmu, najmä v provincii Idlib, v súlade s ustanoveniami memoranda zo Soči z roku 2018 a jeho dodatkového protokolu z 5. marca 2020. .
Upravené 9. 4. 2021 o 16:50

Setkání velké loutky s malou loutkou. Akorát, že se ta velká snaží vystupovat jako "kuklovod".
Ale je docela možné, že právě on dá tomu harlekýnovi ty správné noty. harlekýn, podle všeho, tráví poslední dny svého nejdelšího hereckého angažmá.


Setkání velké loutky s malou loutkou. Akorát, že se ta velká snaží vystupovat jako "kuklovod". Ale je docela možné, že právě on dá tomu harlekýnovi ty správné noty. harlekýn, podle všeho, tráví poslední dny svého nejdelšího hereckého angažmá.

Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu


urecký prezident Recep Tayyip Erdogan po sobotňajších rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ankare podľa svojich slov ubezpečil svojho hosťa, že jeho krajina neuzná ruskú "anexiu Krymu".


Podľa agentúry TASS Erdogan na tlačovej konferencii uviedol, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.


"Zopakovali sme naše principiálne rozhodnutie neuznať anexiu Krymu. Povedali sme, že podporujeme iniciatívu Ukrajiny v Krymskej platforme zameranú na konsolidáciu medzinárodného spoločenstva okolo Krymu. Dúfame, že táto iniciatíva prinesie pozitívne výsledky pre všetkých ľudí na Kryme vrátane krymských Tatárov a pre Ukrajinu," povedal Erdogan.


Turecký prezident zároveň oznámil, že ministri obrany a zahraničných vecí oboch krajín začali nové konzultácie. "Týmto spôsobom posilňujeme koordináciu medzi našimi krajinami. Našu spoluprácu v rezorte obrany nemožno v žiadnom prípade považovať za iniciatívu zameranú proti tretím krajinám," zdôraznil Erdogan.


Podľa jeho slov je Ankara takisto pripravená ponúknuť "potrebnú podporu" na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. "Sme presvedčení, že súčasná kríza by sa mala urovnať mierovými a diplomatickými prostriedkami na základe územnej celistvosti Ukrajiny a medzinárodného práva. Dúfame, že znepokojivá eskalácia, ktorú sme tam nedávno pozorovali, bude čo najskôr ukončená, bude dodržané prímerie a konflikt bude urovnaný prostredníctvom dialógu na základe minských dohôd. Sme pripravení v tejto súvislosti ponúknuť potrebnú podporu," uviedol turecký prezident a dodal, že sa dohodli so Zelenským na "pokračovaní strategického partnerstva".
https://www.teraz.sk/zahranicie/erdogan-zelenskemu-turecko-neuzna-ane/540998-clanok.html


**Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu** urecký prezident Recep Tayyip Erdogan po sobotňajších rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ankare podľa svojich slov ubezpečil svojho hosťa, že jeho krajina neuzná ruskú "anexiu Krymu". Podľa agentúry TASS Erdogan na tlačovej konferencii uviedol, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. "Zopakovali sme naše principiálne rozhodnutie neuznať anexiu Krymu. Povedali sme, že podporujeme iniciatívu Ukrajiny v Krymskej platforme zameranú na konsolidáciu medzinárodného spoločenstva okolo Krymu. Dúfame, že táto iniciatíva prinesie pozitívne výsledky pre všetkých ľudí na Kryme vrátane krymských Tatárov a pre Ukrajinu," povedal Erdogan. Turecký prezident zároveň oznámil, že ministri obrany a zahraničných vecí oboch krajín začali nové konzultácie. "Týmto spôsobom posilňujeme koordináciu medzi našimi krajinami. Našu spoluprácu v rezorte obrany nemožno v žiadnom prípade považovať za iniciatívu zameranú proti tretím krajinám," zdôraznil Erdogan. Podľa jeho slov je Ankara takisto pripravená ponúknuť "potrebnú podporu" na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. "Sme presvedčení, že súčasná kríza by sa mala urovnať mierovými a diplomatickými prostriedkami na základe územnej celistvosti Ukrajiny a medzinárodného práva. Dúfame, že znepokojivá eskalácia, ktorú sme tam nedávno pozorovali, bude čo najskôr ukončená, bude dodržané prímerie a konflikt bude urovnaný prostredníctvom dialógu na základe minských dohôd. Sme pripravení v tejto súvislosti ponúknuť potrebnú podporu," uviedol turecký prezident a dodal, že sa dohodli so Zelenským na "pokračovaní strategického partnerstva". https://www.teraz.sk/zahranicie/erdogan-zelenskemu-turecko-neuzna-ane/540998-clanok.html

Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu


Blbec sa práve stal irelevantným...


[quote="pid:10804, uid:12"]Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu[/quote] Blbec sa práve stal irelevantným...

Moderátor

Blbec sa práve stal irelevantným...


Já samozřejmě nemohu vědět, zda tak žvaní z hlouposti nebo z jiného důvodu. Myslím ale, že jeho činnost reálně podporuje procesy, které jsou žádoucí. Stavba Tureckého proudu, nákup S 400, spolupráce v Černém moři .. to jsou nesrovnatelně závažnější věci, než breptání s nějakým kašpárkem z Ukrajiny.
"Neměšajtě Erdoganu .." ..


[quote="pid:10815, uid:7"]Blbec sa práve stal irelevantným...[/quote] Já samozřejmě nemohu vědět, zda tak žvaní z hlouposti nebo z jiného důvodu. Myslím ale, že jeho činnost reálně podporuje procesy, které jsou žádoucí. Stavba Tureckého proudu, nákup S 400, spolupráce v Černém moři .. to jsou nesrovnatelně závažnější věci, než breptání s nějakým kašpárkem z Ukrajiny. "Neměšajtě Erdoganu .." ..

Trefa ! Hodnoťme celek, a tam je Recept užitečný. Krym je poměrně jasný. Na dotaz novinářů na Putina, zda neuznává ANEXI Krymu by zazněla totožná odpověď - neuznává.
Proč? Protože k ANEXI nedošlo a k tomu , co nenastalo se každý soudný diplomat a politik postaví stejně. Mezinárodní diplomacie má svá striktní pravidla a mezi ně patři přesné právní firmulace. Anexe je anexe (bez vůle obyvatelstva), připojení na základě rozhodnutí referendem (tuším 94%) prostě anexe není . nepřipojení by bylo porušením pravidel stanovených mezinárodním právem- právo na sebeurčení na základě referenda. BREXIT. Budeme Brity žalovat ?
jen pro vysvětlení : neporušil náhodou Sovětský svaz v roce 1945 vstupem své armády suverenitu a územní celistvost Německa . Určitě- pokud si odmyslíme Světovou válku.
Mysleme,mysleme a nežerme rychle nabídnuté seno...


Trefa ! Hodnoťme celek, a tam je Recept užitečný. Krym je poměrně jasný. Na dotaz novinářů na Putina, zda neuznává ANEXI Krymu by zazněla totožná odpověď - neuznává. Proč? Protože k ANEXI nedošlo a k tomu , co nenastalo se každý soudný diplomat a politik postaví stejně._ Mezinárodní diplomacie má svá striktní pravidla a mezi ně patři přesné právní firmulace. Anexe je anexe (bez vůle obyvatelstva), připojení na základě rozhodnutí referendem (tuším 94%) prostě anexe není . nepřipojení by bylo porušením pravidel stanovených mezinárodním právem- právo na sebeurčení na základě referenda. BREXIT. Budeme Brity žalovat ? jen pro vysvětlení : neporušil náhodou Sovětský svaz v roce 1945 vstupem své armády suverenitu a územní celistvost Německa . Určitě- pokud si odmyslíme Světovou válku. Mysleme,mysleme a nežerme rychle nabídnuté seno... _

nákup S 400


Ještě poznámka k systému S 400. Jeden (důvěryhodný, ale nejsem schopen informaci víc ověřit) člověk mi říkal, že systém S 400 má tu unikátní vlastnost, že není nikdy izolovaný (i tak by byl skvělý), ale že je součástí celé své "rodiny" - po celém světě - tedy, že čerpá (např. radarová) data od všech ostatních a naopak, všem ostatním předává ta svoje.
Člověk ani nemusí být specialista na vojenství k tomu, aby si dokázal představit efektivitu takového systému.


[quote="pid:10818, uid:292"]nákup S 400[/quote] Ještě poznámka k systému S 400. Jeden (důvěryhodný, ale nejsem schopen informaci víc ověřit) člověk mi říkal, že systém S 400 má tu unikátní vlastnost, že není nikdy izolovaný (i tak by byl skvělý), ale že je součástí celé své "rodiny" - po celém světě - tedy, že čerpá (např. radarová) data od všech ostatních a naopak, všem ostatním předává ta svoje. Člověk ani nemusí být specialista na vojenství k tomu, aby si dokázal představit efektivitu takového systému.

Mezinárodní diplomacie má svá striktní pravidla a mezi ně patři přesné právní firmulace. Anexe je anexe (bez vůle obyvatelstva), připojení na základě rozhodnutí referendem (tuším 94%) prostě anexe není . nepřipojení by bylo porušením pravidel stanovených mezinárodním právem- právo na sebeurčení na základě referenda.


Presne kvôli tomu som ho nazval blbcom, ktorý sa stane irelevantným...


[quote="pid:10820, uid:57"]Mezinárodní diplomacie má svá striktní pravidla a mezi ně patři přesné právní firmulace. Anexe je anexe (bez vůle obyvatelstva), připojení na základě rozhodnutí referendem (tuším 94%) prostě anexe není . nepřipojení by bylo porušením pravidel stanovených mezinárodním právem- právo na sebeurčení na základě referenda.[/quote] Presne kvôli tomu som ho nazval blbcom, ktorý sa stane irelevantným...

Moderátor

Putin a Erdogan diskutovali o možnosti spustenia Sputniku V v Turecku a obnovení cestovného ruchu
Strany sa dotkli aj otázky dodávok ruskej vakcíny do republiky od mája.


Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan očakávajú, že krajiny budú schopné obnoviť turistické spojenie vďaka opatreniam prijatým v republike na boj proti šíreniu koronavírusov.


„Podľa vzájomného názoru budú protiepidemické opatrenia, ktoré sa prijímajú, umožniť dosiahnuť radikálne zlepšenie situácie a obnoviť dvojstranné väzby v oblasti cestovného ruchu,“ uviedla v stredu tlačová služba Kremľa po telefonickom rozhovore medzi lídrami. Kremeľ dodal, že Erdogan poďakoval za pomoc poskytnutú ruskou stranou v tejto oblasti.


Putin a Erdogan diskutovali aj o možnosti výroby ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V v tureckých podnikoch a dodávky tejto drogy do republiky. „Téma boja proti šíreniu koronavírusovej infekcie bola podrobne diskutovaná, podrobne s prihliadnutím na epidemiologickú situáciu v Turecku,“ uviedla tlačová služba. Konštatuje, že „sa zdôraznila pripravenosť Ruska nadviazať praktickú spoluprácu v tomto smere“.


„Hovoríme najmä o najskoršej organizácii dodávok ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá sa začne tento mesiac,“ uviedol Kremeľ a dodal, že „sa zvažujú aj možnosti zavedenia spoločnej výroby vakcín v tureckých podnikoch.“


Sputnik V bol predtým schválený na núdzové použitie tureckou agentúrou pre lieky a zdravotnícke pomôcky.


O situácii v Turecku a cestovnom ruchu


Turecké úrady zaviedli úplnú výluku v celej krajine od 29. apríla do 17. mája v súvislosti s prudkým skokom v šírení koronavírusu. V republike boli zatvorené všetky úrady a pracoviská, okrem tých, na ktorých sa osobitne dohodlo ministerstvo vnútra. Medzimestské cestovanie sa vykonáva s povinným povolením, verejná doprava premáva s 50-percentným zaťažením.


Kvôli novému prepuknutiu choroby Rusko od 15. apríla do 1. júna obmedzilo osobné lety s Tureckom, počet letov sa na základe reciprocity znížil na dva týždenne. Ako už bolo oznámené, turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu a turecký minister kultúry a cestovného ruchu Mehmet Nuri Ersoy sú pripravení v máji navštíviť Moskvu kvôli rozhovorom o epidemickej situácii, aby tak odstránili obavy ruskej strany a poskytli všetky potrebné informácie.


Turecký veľvyslanec v Rusku Mehmet Samsar predtým pre agentúru TASS uviedol, že Turecko má v úmysle zaočkovať do konca mája všetkých, ktorí v republike pracujú v cestovnom ruchu.


https://tass.ru/politika/11311149


Putin a Erdogan diskutovali o možnosti spustenia Sputniku V v Turecku a obnovení cestovného ruchu Strany sa dotkli aj otázky dodávok ruskej vakcíny do republiky od mája. Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan očakávajú, že krajiny budú schopné obnoviť turistické spojenie vďaka opatreniam prijatým v republike na boj proti šíreniu koronavírusov. „Podľa vzájomného názoru budú protiepidemické opatrenia, ktoré sa prijímajú, umožniť dosiahnuť radikálne zlepšenie situácie a obnoviť dvojstranné väzby v oblasti cestovného ruchu,“ uviedla v stredu tlačová služba Kremľa po telefonickom rozhovore medzi lídrami. Kremeľ dodal, že Erdogan poďakoval za pomoc poskytnutú ruskou stranou v tejto oblasti. Putin a Erdogan diskutovali aj o možnosti výroby ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V v tureckých podnikoch a dodávky tejto drogy do republiky. „Téma boja proti šíreniu koronavírusovej infekcie bola podrobne diskutovaná, podrobne s prihliadnutím na epidemiologickú situáciu v Turecku,“ uviedla tlačová služba. Konštatuje, že „sa zdôraznila pripravenosť Ruska nadviazať praktickú spoluprácu v tomto smere“. „Hovoríme najmä o najskoršej organizácii dodávok ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá sa začne tento mesiac,“ uviedol Kremeľ a dodal, že „sa zvažujú aj možnosti zavedenia spoločnej výroby vakcín v tureckých podnikoch.“ Sputnik V bol predtým schválený na núdzové použitie tureckou agentúrou pre lieky a zdravotnícke pomôcky. O situácii v Turecku a cestovnom ruchu Turecké úrady zaviedli úplnú výluku v celej krajine od 29. apríla do 17. mája v súvislosti s prudkým skokom v šírení koronavírusu. V republike boli zatvorené všetky úrady a pracoviská, okrem tých, na ktorých sa osobitne dohodlo ministerstvo vnútra. Medzimestské cestovanie sa vykonáva s povinným povolením, verejná doprava premáva s 50-percentným zaťažením. Kvôli novému prepuknutiu choroby Rusko od 15. apríla do 1. júna obmedzilo osobné lety s Tureckom, počet letov sa na základe reciprocity znížil na dva týždenne. Ako už bolo oznámené, turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu a turecký minister kultúry a cestovného ruchu Mehmet Nuri Ersoy sú pripravení v máji navštíviť Moskvu kvôli rozhovorom o epidemickej situácii, aby tak odstránili obavy ruskej strany a poskytli všetky potrebné informácie. Turecký veľvyslanec v Rusku Mehmet Samsar predtým pre agentúru TASS uviedol, že Turecko má v úmysle zaočkovať do konca mája všetkých, ktorí v republike pracujú v cestovnom ruchu. https://tass.ru/politika/11311149

Turecko uvažuje o vyslaní vojakov do Jeruzalema


Turecko uvažuje o vyslaní vojakov do východného Jeruzalema. V rozhovore pre RIA Novosti to uviedol podpredseda komisie pre medzinárodné záležitosti tureckého parlamentu Ahmet Berat Chonkar.


Zatiaľ sa však plánuje, že turecká armáda dorazí ako súčasť medzinárodných mierových síl, ak príslušné organizácie prijmú takéto rozhodnutie. Vláda potom bude musieť získať súhlas parlamentu.


„Parlament doteraz nedostal žiadosť o povolenie na vyslanie vojenského personálu do východného Jeruzalema. Vláda možno teraz robí tento druh práce. Zatiaľ nie je známe, či nám takáto žiadosť bude zaslaná, ”uviedol podpredseda.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým porovnával zhoršenie v palestínsko-izraelskom smere s „okupáciou“ Náhorného Karabachu. Zdôraznil, že Turecko sa hnevá na „jarmo teroristov“ s Izraelom, ktorý „prekročil všetky hranice“, a prisľúbil pomoc Palestínčanom.


Palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas uskutočňujú od večera 10. mája masívne ostreľovanie Izraela. V dôsledku útokov a stretov bolo najmenej 200 ľudí zabitých a asi 600 bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac.


Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN.


https://lenta.ru/news/2021/05/14/voyska_tircii_v_ierusalim/


Erdogan porovnal situáciu v Jeruzaleme s Náhorným Karabachom


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rozhodol pomôcť Jeruzalemu a porovnal zhoršenie v palestínsko-izraelskom smere s „okupáciou“ Náhorného Karabachu. Píše o tom RIA Novosti.


„Keď sme rezolútne podporovali boj Azerbajdžanu za oslobodenie jeho krajín od okupácie, dnes s rovnakým pocitom začíname konať proti útlaku v palestínskych mestách a Jeruzaleme. S rovnakým odhodlaním, s akým sme bránili naše sýrske hranice, ”uviedol politik.


Erdogan zdôraznil, že Turecko sa hnevá na „útlak teroristického“ Izraela, ktorý „prekročil všetky hranice“. Podľa jeho slov už rokoval s predstaviteľmi 19 krajín o situácii v pásme Gazy. Politik tiež vyzval OSN, aby konala.
Hovorca Pentagónu John Kirby predtým poznamenal, že Washington podporuje „obranné“ snahy židovského štátu. Kroky Izraela zároveň odsúdili krajiny Ligy arabských štátov. Rusko a EÚ vyzvali strany, aby konflikt vyriešili.


Palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas uskutočňujú od večera 10. mája masívne ostreľovanie Izraela. V dôsledku útokov a stretov bolo najmenej 200 ľudí zabitých a asi 600 bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac.


Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN.
https://lenta.ru/news/2021/05/14/pomozhem_al_kudsu/


Turecko uvažuje o vyslaní vojakov do Jeruzalema =============================================== Turecko uvažuje o vyslaní vojakov do východného Jeruzalema. V rozhovore pre RIA Novosti to uviedol podpredseda komisie pre medzinárodné záležitosti tureckého parlamentu Ahmet Berat Chonkar. Zatiaľ sa však plánuje, že turecká armáda dorazí ako súčasť medzinárodných mierových síl, ak príslušné organizácie prijmú takéto rozhodnutie. Vláda potom bude musieť získať súhlas parlamentu. „Parlament doteraz nedostal žiadosť o povolenie na vyslanie vojenského personálu do východného Jeruzalema. Vláda možno teraz robí tento druh práce. Zatiaľ nie je známe, či nám takáto žiadosť bude zaslaná, ”uviedol podpredseda. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým porovnával zhoršenie v palestínsko-izraelskom smere s „okupáciou“ Náhorného Karabachu. Zdôraznil, že Turecko sa hnevá na „jarmo teroristov“ s Izraelom, ktorý „prekročil všetky hranice“, a prisľúbil pomoc Palestínčanom. Palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas uskutočňujú od večera 10. mája masívne ostreľovanie Izraela. V dôsledku útokov a stretov bolo najmenej 200 ľudí zabitých a asi 600 bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac. Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN. https://lenta.ru/news/2021/05/14/voyska_tircii_v_ierusalim/ Erdogan porovnal situáciu v Jeruzaleme s Náhorným Karabachom ============================================================ Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rozhodol pomôcť Jeruzalemu a porovnal zhoršenie v palestínsko-izraelskom smere s „okupáciou“ Náhorného Karabachu. Píše o tom RIA Novosti. „Keď sme rezolútne podporovali boj Azerbajdžanu za oslobodenie jeho krajín od okupácie, dnes s rovnakým pocitom začíname konať proti útlaku v palestínskych mestách a Jeruzaleme. S rovnakým odhodlaním, s akým sme bránili naše sýrske hranice, ”uviedol politik. Erdogan zdôraznil, že Turecko sa hnevá na „útlak teroristického“ Izraela, ktorý „prekročil všetky hranice“. Podľa jeho slov už rokoval s predstaviteľmi 19 krajín o situácii v pásme Gazy. Politik tiež vyzval OSN, aby konala. Hovorca Pentagónu John Kirby predtým poznamenal, že Washington podporuje „obranné“ snahy židovského štátu. Kroky Izraela zároveň odsúdili krajiny Ligy arabských štátov. Rusko a EÚ vyzvali strany, aby konflikt vyriešili. Palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas uskutočňujú od večera 10. mája masívne ostreľovanie Izraela. V dôsledku útokov a stretov bolo najmenej 200 ľudí zabitých a asi 600 bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac. Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN. https://lenta.ru/news/2021/05/14/pomozhem_al_kudsu/
Upravené 14. 5. 2021 o 19:05

Turecko umiestni vojenské základne v Azerbajdžane
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že republika môže v rámci skôr podpísaných dohôd rozmiestniť svoje vojenské základne na území Azerbajdžanu. Informovala o tom stanica NTV.


Politik nenaznačil načasovanie vzniku takýchto zariadení, zdôraznil však, že najskôr by mal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev konzultovať túto tému s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "A v priebehu našich rokovaní ho možno implementovať aj vlastným spôsobom," uviedol Erdogan. Ďalšie podrobnosti k tejto otázke neuviedol.


15 júna Alijev a Erdogan podpísali Shushovu deklaráciu o spojenectve. Podrobnosti o dokumente neboli zverejnené. Podľa prezidenta Azerbajdžanu sa dohoda týka všetkých oblastí interakcie medzi Ankarou a Baku vrátane obrany a bezpečnosti.


Arménske ministerstvo zahraničia neskôr vyhlásilo, že cesta tureckého vodcu do Náhorného Karabachu je provokáciou a ohrozuje mier v regióne.
https://lenta.ru/news/2021/06/17/turc_az/


Turecko umiestni vojenské základne v Azerbajdžane Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že republika môže v rámci skôr podpísaných dohôd rozmiestniť svoje vojenské základne na území Azerbajdžanu. Informovala o tom stanica NTV. Politik nenaznačil načasovanie vzniku takýchto zariadení, zdôraznil však, že najskôr by mal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev konzultovať túto tému s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "A v priebehu našich rokovaní ho možno implementovať aj vlastným spôsobom," uviedol Erdogan. Ďalšie podrobnosti k tejto otázke neuviedol. 15 júna Alijev a Erdogan podpísali Shushovu deklaráciu o spojenectve. Podrobnosti o dokumente neboli zverejnené. Podľa prezidenta Azerbajdžanu sa dohoda týka všetkých oblastí interakcie medzi Ankarou a Baku vrátane obrany a bezpečnosti. Arménske ministerstvo zahraničia neskôr vyhlásilo, že cesta tureckého vodcu do Náhorného Karabachu je provokáciou a ohrozuje mier v regióne. https://lenta.ru/news/2021/06/17/turc_az/
Upravené 19. 6. 2021 o 14:55

Erdogan: Prvé rokovanie s Bidenom otvorilo "novú éru"


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uviedol, že jeho prvé stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom otvorilo "novú éru" konštruktívnych väzieb. Informuje o tom agentúra AFP.


Erdogan a Biden sa ako hlavy štátov stretli minulý týždeň v rámci summitu NATO v čase, keď vzťahy medzi Tureckom a USA neboli na dobrej úrovni. Washington uvalil na Ankaru sankcie za nákup ruského systému protiraketovej obrany a otvorene hovoril o zhoršení situácie v oblasti ľudských práv za vlády Erdogana.


Turecký prezident však po zasadaní kabinetu povedal, že mal s Bidenom konštruktívnu diskusiu, pričom sa dohodli, že komunikačné linky ponechajú otvorené, píše AFP. „Veríme, že sme otvorili dvere novej ére, ktorá je založená na pozitívnych a konštruktívnych väzbách s USA,“ uviedol Erdogan.


Sme odhodlaní vyťažiť čo najviac výhod pre krajinu z pozitívneho tónu našich rozhovorov s Bidenom, posilniť naše komunikačné kanály s USA,“ dodal. „Jedinou požiadavkou Turecka je, aby bola plne rešpektovaná jeho ekonomická a politická suverenita a aby malo podporu v boji proti teroristickým organizáciám,“ podotkol Erdogan. Ankaru hnevá podpora USA pre kurdské milície v Sýrii, ktoré Erdogan považuje za odnož militantov bojujúcich proti tureckému štátu.


Biden o svojom stretnutí s Erdoganom hovoril len málo, píše AFP. Jeho poradca v oblasti národnej bezpečnosti Jake Sullivan však uviedol, že mal s tureckým prezidentom „podrobnú diskusiu“ o úlohe Turecka v zabezpečovaní letiska v afganskom hlavnom meste Kábul po tom, čo sa USA v septembri úplne stiahnu z Afganistanu.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/592218-erdogan-prve-rokovanie-s-bidenom-otvorilo-novu-eru/


Erdogan: Prvé rokovanie s Bidenom otvorilo "novú éru" Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uviedol, že jeho prvé stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom otvorilo "novú éru" konštruktívnych väzieb. Informuje o tom agentúra AFP. Erdogan a Biden sa ako hlavy štátov stretli minulý týždeň v rámci summitu NATO v čase, keď vzťahy medzi Tureckom a USA neboli na dobrej úrovni. Washington uvalil na Ankaru sankcie za nákup ruského systému protiraketovej obrany a otvorene hovoril o zhoršení situácie v oblasti ľudských práv za vlády Erdogana. Turecký prezident však po zasadaní kabinetu povedal, že mal s Bidenom konštruktívnu diskusiu, pričom sa dohodli, že komunikačné linky ponechajú otvorené, píše AFP. „Veríme, že sme otvorili dvere novej ére, ktorá je založená na pozitívnych a konštruktívnych väzbách s USA,“ uviedol Erdogan. Sme odhodlaní vyťažiť čo najviac výhod pre krajinu z pozitívneho tónu našich rozhovorov s Bidenom, posilniť naše komunikačné kanály s USA,“ dodal. „Jedinou požiadavkou Turecka je, aby bola plne rešpektovaná jeho ekonomická a politická suverenita a aby malo podporu v boji proti teroristickým organizáciám,“ podotkol Erdogan. Ankaru hnevá podpora USA pre kurdské milície v Sýrii, ktoré Erdogan považuje za odnož militantov bojujúcich proti tureckému štátu. Biden o svojom stretnutí s Erdoganom hovoril len málo, píše AFP. Jeho poradca v oblasti národnej bezpečnosti Jake Sullivan však uviedol, že mal s tureckým prezidentom „podrobnú diskusiu“ o úlohe Turecka v zabezpečovaní letiska v afganskom hlavnom meste Kábul po tom, čo sa USA v septembri úplne stiahnu z Afganistanu. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/592218-erdogan-prve-rokovanie-s-bidenom-otvorilo-novu-eru/
Upravené 22. 6. 2021 o 06:47

Záchranná akcia pri Turecku: Potopila sa loď s desiatkami migrantov
https://www.cas.sk/clanok/2568001/zachranna-akcia-pri-turecku-potopila-sa-lod-s-desiatkami-migrantov
60facde6c318d


60face7e2e8f3


**Záchranná akcia pri Turecku: Potopila sa loď s desiatkami migrantov** https://www.cas.sk/clanok/2568001/zachranna-akcia-pri-turecku-potopila-sa-lod-s-desiatkami-migrantov ![60facde6c318d](serve/attachment&path=60facde6c318d) ![60face7e2e8f3](serve/attachment&path=60face7e2e8f3)
1.34k
16
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept