Ekonomika
Česká Sberbank

Lidé, firmy i samosprávy ruší účty u „české“ Sberbank, pro banku to může znamenat konec
https://www.mesec.cz/clanky/lide-firmy-i-samospravy-rusi-u-sberbank-ucty-pro-banku-to-muze-znamenat-konec/


Myslím, že to rušení účtů zase tak dramatické nebude, každopádně Internetové bankovnictví jim včera ještě fungovalo, dnes se již nelze přihlásit “ Omlouváme se, Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme.”.


Lidé, firmy i samosprávy ruší účty u „české“ Sberbank, pro banku to může znamenat konec https://www.mesec.cz/clanky/lide-firmy-i-samospravy-rusi-u-sberbank-ucty-pro-banku-to-muze-znamenat-konec/ Myslím, že to rušení účtů zase tak dramatické nebude, každopádně Internetové bankovnictví jim včera ještě fungovalo, dnes se již nelze přihlásit “ Omlouváme se, Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme.”.

Nejsou majitele SBERBANK mimo Ruska take jine europske staty ?

Lidé, firmy i samosprávy ruší účty u „české“ Sberbank, pro banku to může znamenat konec


Nejsou majitele SBERBANK mimo Ruska take jine europske staty ?[quote="pid:59814, uid:71"]Lidé, firmy i samosprávy ruší účty u „české“ Sberbank, pro banku to může znamenat konec[/quote]

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cnb-zahajila-kroky-k-odejmuti-licence-sberbank-190971#source=hp&seq_no=6&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=1XTwKdIr4Ie-202202281337&dop_id=190971&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Sberbank končí. ČNB zahájila kroky k odejmutí licence


Česká národní banka (ČNB) začala v pondělí podnikat kroky směřující k tomu, aby odebrala bance Sberbank CZ povolení působit v Česku jako banka. Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, již vlastní Sberbank Russia. Oznámila to ČNB, která ze zákona provádí dohled nad bankovním sektorem.


Důvodem je zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla ČNB.


Klienti banky totiž začali od čtvrtka společnost hromadně opouštět, stahovali vklady ze svých účtů a vybírali hotovost.


„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.


ČNB proto vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.


Vklady do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) na jednoho klienta banky jsou ze zákona pojištěné. V tomto případě se náhrady poskytují v plné výši vkladu. Ty mají pojištěné jak občané, tak firmy.


Vklady obcí a krajů jsou však pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající 500 000 eur a při splnění dalších zákonných podmínek.


Naprostá většina klientů se tak nemusí bát, že by o své finance přišli. Vyplacení náhrad vkladů má na starost Garanční systém finančního trhu (GSFT) prostřednictvím finanční instituce, kterou určí.


Limit 100 tisíc eur však v řadě případů nemusí stačit. Například podle zdrojů serveru Info.cz má Kraj Vysočina na účtu u české Sberbank miliardy korun a snaží se je vybrat. „Ano, je to tak,“ potvrdil serveru existenci účtu u Sberbank s vkladem v řádu jednotek miliard korun hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).


Garanční systém musí začít s vyplácením náhrad do sedmi pracovních dnů ode dne, kdy obdrží písemné oznámení ČNB o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči klientům. GSFT podle informací ČNB disponuje částkou 35 miliard korun pro výplatu vkladů, které podléhají pojištění.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cnb-zahajila-kroky-k-odejmuti-licence-sberbank-190971#source=hp&seq_no=6&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=1XTwKdIr4Ie-202202281337&dop_id=190971&utm_campaign=abtest186_varianty_podcastu_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz **Sberbank končí. ČNB zahájila kroky k odejmutí licence** Česká národní banka (ČNB) začala v pondělí podnikat kroky směřující k tomu, aby odebrala bance Sberbank CZ povolení působit v Česku jako banka. Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, již vlastní Sberbank Russia. Oznámila to ČNB, která ze zákona provádí dohled nad bankovním sektorem. Důvodem je zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla ČNB. Klienti banky totiž začali od čtvrtka společnost hromadně opouštět, stahovali vklady ze svých účtů a vybírali hotovost. „Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. ČNB proto vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Vklady do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) na jednoho klienta banky jsou ze zákona pojištěné. V tomto případě se náhrady poskytují v plné výši vkladu. Ty mají pojištěné jak občané, tak firmy. Vklady obcí a krajů jsou však pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající 500 000 eur a při splnění dalších zákonných podmínek. Naprostá většina klientů se tak nemusí bát, že by o své finance přišli. Vyplacení náhrad vkladů má na starost Garanční systém finančního trhu (GSFT) prostřednictvím finanční instituce, kterou určí. Limit 100 tisíc eur však v řadě případů nemusí stačit. Například podle zdrojů serveru Info.cz má Kraj Vysočina na účtu u české Sberbank miliardy korun a snaží se je vybrat. „Ano, je to tak,“ potvrdil serveru existenci účtu u Sberbank s vkladem v řádu jednotek miliard korun hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Garanční systém musí začít s vyplácením náhrad do sedmi pracovních dnů ode dne, kdy obdrží písemné oznámení ČNB o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči klientům. GSFT podle informací ČNB disponuje částkou 35 miliard korun pro výplatu vkladů, které podléhají pojištění.
1.16k
5
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept