Zahraničná politika
Sýria

Ruská protivzdušná obrana odrázila útok na základňu Chmeimim v Sýri


Kontradmirál Vjačeslav Sytnik, zástupca vedúceho Ruského strediska pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii (CPVS), uviedol, že ruské systémy PVO odrazili útok na základňu Chmeimim v SAR.
Útok bol podľa jeho slov vykonaný z územia deeskalačnej zóny Idlib, ovládaného nelegálnymi ozbrojenými skupinami.


„Ruská protivzdušná obrana 9. februára o 19:45 moskovského času odrazila útok na leteckú základňu Chmeimim pomocou raketových systémov s dlhým doletom,“ citovala ho agentúra RIA Novosti.


Sytnik poznamenal, že v dôsledku ostreľovania nedošlo k žiadnym nehodám ani k materiálnym škodám.


„Ruská letecká základňa Chmeimim funguje podľa plánu,“ dodal.


https://russian.rt.com/world/news/831053-napadenie-baza-hmeimim-siriya?utm_source=browser&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=push_notifications


**Ruská protivzdušná obrana odrázila útok na základňu Chmeimim v Sýri** Kontradmirál Vjačeslav Sytnik, zástupca vedúceho Ruského strediska pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii (CPVS), uviedol, že ruské systémy PVO odrazili útok na základňu Chmeimim v SAR. Útok bol podľa jeho slov vykonaný z územia deeskalačnej zóny Idlib, ovládaného nelegálnymi ozbrojenými skupinami. „Ruská protivzdušná obrana 9. februára o 19:45 moskovského času odrazila útok na leteckú základňu Chmeimim pomocou raketových systémov s dlhým doletom,“ citovala ho agentúra RIA Novosti. Sytnik poznamenal, že v dôsledku ostreľovania nedošlo k žiadnym nehodám ani k materiálnym škodám. „Ruská letecká základňa Chmeimim funguje podľa plánu,“ dodal. https://russian.rt.com/world/news/831053-napadenie-baza-hmeimim-siriya?utm_source=browser&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=push_notifications
Upravené 10. 2. 2021 o 20:49

Ruská protivzdušná obrana odrážala útok na leteckú základňu v Sýrii
25

Ruská protivzdušná obrana odrazila útok na leteckú základňu Khmeimim v Sýrii 9. februára. Oznámil to kontradmirál Vjačeslav Sytnik, zástupca vedúceho Ruského strediska pre zmierenie bojujúcich strán (CPVS) v SAR, uvádza agentúra RIA Novosti.


Útok bol vykonaný o 19:45 moskovského času pomocou raketových systémov s dlhým doletom a viacerých rakiet. Zistilo sa, že streľba sa uskutočňovala z územia deeskalačnej zóny Idlib kontrolovaného nelegálnymi ozbrojenými skupinami.


V dôsledku útoku nedošlo k obetiam na životoch ani k materiálnym škodám. Letecká základňa funguje podľa plánu.


6.februára bolo oznámené, že neďaleko sýrskeho mesta Ain Issa (oblasť Rakka) bol zostrelený ruský dron Orlan-10. Podľa jednej z verzií to kurdské formácie urobili omylom, pretože ho vzali pre turecký dron.


https://lenta.ru/news/2021/02/10/pvo/


**Ruská protivzdušná obrana odrážala útok na leteckú základňu v Sýrii 25** Ruská protivzdušná obrana odrazila útok na leteckú základňu Khmeimim v Sýrii 9. februára. Oznámil to kontradmirál Vjačeslav Sytnik, zástupca vedúceho Ruského strediska pre zmierenie bojujúcich strán (CPVS) v SAR, uvádza agentúra RIA Novosti. Útok bol vykonaný o 19:45 moskovského času pomocou raketových systémov s dlhým doletom a viacerých rakiet. Zistilo sa, že streľba sa uskutočňovala z územia deeskalačnej zóny Idlib kontrolovaného nelegálnymi ozbrojenými skupinami. V dôsledku útoku nedošlo k obetiam na životoch ani k materiálnym škodám. Letecká základňa funguje podľa plánu. 6.februára bolo oznámené, že neďaleko sýrskeho mesta Ain Issa (oblasť Rakka) bol zostrelený ruský dron Orlan-10. Podľa jednej z verzií to kurdské formácie urobili omylom, pretože ho vzali pre turecký dron. https://lenta.ru/news/2021/02/10/pvo/
Upravené 15. 2. 2021 o 15:07

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila izraelské rakety nad Damaskom


Sýrska protivzdušná obrana odrazila izraelský úder a zostrelila väčšinu rakiet na oblohe nad Damaskom. Informuje o tom Sýrska štátna spravodajská agentúra (SANA).


Protivzdušná obrana zachytila ​​izraelské rakety v pondelok 15. februára.


„Dnes o 01.18 izraelský nepriateľ zahájil raketový úder z okupovaného sýrskeho Golanu a Galiley na niekoľko cieľov na okraji Damasku a systémy PVO odrazili agresiu a zostrelili väčšinu nepriateľských rakiet,“ citovala agentúra povedal vojenský zdroj.


Podľa agentúry boli na predmestiach počuť prudké výbuchy.


10 februára ruská protivzdušná obrana odrazila útok na leteckú základňu Khmeimim v Sýrii z 9. februára.


Analytici americkej výskumnej organizácie RAND spojenej s vládou krajiny predtým uznali problém s počtom civilných obetí náletov amerických vzdušných síl v Sýrii a Iraku.


Predtým sa uvádzalo, že USA pravdepodobne budujú novú dráhu v Sýrii. Na vojenskej základni blízko ropného poľa Al-Omar v provincii Deir ez-Zor sa vytvára dráha dlhá 1,4 kilometra. Podľa novinára Farhanga Namdara Američania pomocou takejto výstavby posilňujú svoju prítomnosť v krajine.
https://lenta.ru/news/2021/02/15/sirpvo/


**Sýrska protivzdušná obrana zostrelila izraelské rakety nad Damaskom** Sýrska protivzdušná obrana odrazila izraelský úder a zostrelila väčšinu rakiet na oblohe nad Damaskom. Informuje o tom Sýrska štátna spravodajská agentúra (SANA). Protivzdušná obrana zachytila ​​izraelské rakety v pondelok 15. februára. „Dnes o 01.18 izraelský nepriateľ zahájil raketový úder z okupovaného sýrskeho Golanu a Galiley na niekoľko cieľov na okraji Damasku a systémy PVO odrazili agresiu a zostrelili väčšinu nepriateľských rakiet,“ citovala agentúra povedal vojenský zdroj. Podľa agentúry boli na predmestiach počuť prudké výbuchy. 10 februára ruská protivzdušná obrana odrazila útok na leteckú základňu Khmeimim v Sýrii z 9. februára. Analytici americkej výskumnej organizácie RAND spojenej s vládou krajiny predtým uznali problém s počtom civilných obetí náletov amerických vzdušných síl v Sýrii a Iraku. Predtým sa uvádzalo, že USA pravdepodobne budujú novú dráhu v Sýrii. Na vojenskej základni blízko ropného poľa Al-Omar v provincii Deir ez-Zor sa vytvára dráha dlhá 1,4 kilometra. Podľa novinára Farhanga Namdara Američania pomocou takejto výstavby posilňujú svoju prítomnosť v krajine. https://lenta.ru/news/2021/02/15/sirpvo/
Upravené 15. 2. 2021 o 15:13

Irán, Rusko a Turecko žiadajú koniec zahraničných zásahov v Sýrii


Zástupcovia Ruska, Turecka a Iránu v stredu počas rozhovorov o situácii v Sýrii žiadali ukončenie zahraničných zásahov v tejto krajine, informovala agentúra DPA.


Tieto tri krajiny sú garantmi mierového procesu, ktorý má ukončiť občiansku vojnu v Sýrii. Rusko, Turecko a Irán počas rozhovorov v ruskom Soči požiadali Izrael, aby v Sýrii zastavil útoky, ktoré podľa tejto trojice ohrozujú bezpečnosť a stabilitu regiónu a porušujú medzinárodné právo.


Izrael, ktorý je nepriateľom Iránu, opakovane útočí na ciele v susednej Sýrii s cieľom potlačiť vplyv iránskej armády, pripomína DPA.


Izraelu pripisované raketové útoky na príslušníkov sýrskej armády a iránskych milícií si tento týždeň vyžiadali deväť obetí na životoch.


Práca v súvislosti s novou sýrskou ústavou by sa podľa Ruska, Turecka a Iránu mala orientovať na "kompromis a konštruktívne rozhovory bez konečných termínov určovaných zvonka". Iba to podľa nich umožní dosiahnuť zhodu medzi všetkými členmi sýrskeho ústavodarného výboru.


Tento výbor, zložený zo zástupcov sýrskej vlády, opozície a občianskej spoločnosti, začal fungovať koncom roka 2019 s cieľom pripraviť pôdu na politické riešenie konfliktu v Sýrii. Doteraz však vo svojej práci zaznamenal len malý pokrok, píše DPA.


Hovorca delegácie sýrskej opozície povedal, že rozhovory v Soči sú poslednou šancou na dosiahnutie pokroku v súvislosti s ústavodarným výborom. Takisto kritizoval Rusko, že nevyvíja dostatočný nátlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.


Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011. Rusko a Irán podporujú Asada a jeho vládu, zatiaľ čo Turecko je spojencom sýrskej opozície, dopĺňa DPA.
https://www.teraz.sk/zahranicie/iran-rusko-a-turecko-ziadaju-koniec/528847-clanok.html


Irán, Rusko a Turecko žiadajú koniec zahraničných zásahov v Sýrii ================================================================= Zástupcovia Ruska, Turecka a Iránu v stredu počas rozhovorov o situácii v Sýrii žiadali ukončenie zahraničných zásahov v tejto krajine, informovala agentúra DPA. Tieto tri krajiny sú garantmi mierového procesu, ktorý má ukončiť občiansku vojnu v Sýrii. Rusko, Turecko a Irán počas rozhovorov v ruskom Soči požiadali Izrael, aby v Sýrii zastavil útoky, ktoré podľa tejto trojice ohrozujú bezpečnosť a stabilitu regiónu a porušujú medzinárodné právo. Izrael, ktorý je nepriateľom Iránu, opakovane útočí na ciele v susednej Sýrii s cieľom potlačiť vplyv iránskej armády, pripomína DPA. Izraelu pripisované raketové útoky na príslušníkov sýrskej armády a iránskych milícií si tento týždeň vyžiadali deväť obetí na životoch. Práca v súvislosti s novou sýrskou ústavou by sa podľa Ruska, Turecka a Iránu mala orientovať na "kompromis a konštruktívne rozhovory bez konečných termínov určovaných zvonka". Iba to podľa nich umožní dosiahnuť zhodu medzi všetkými členmi sýrskeho ústavodarného výboru. Tento výbor, zložený zo zástupcov sýrskej vlády, opozície a občianskej spoločnosti, začal fungovať koncom roka 2019 s cieľom pripraviť pôdu na politické riešenie konfliktu v Sýrii. Doteraz však vo svojej práci zaznamenal len malý pokrok, píše DPA. Hovorca delegácie sýrskej opozície povedal, že rozhovory v Soči sú poslednou šancou na dosiahnutie pokroku v súvislosti s ústavodarným výborom. Takisto kritizoval Rusko, že nevyvíja dostatočný nátlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011. Rusko a Irán podporujú Asada a jeho vládu, zatiaľ čo Turecko je spojencom sýrskej opozície, dopĺňa DPA. https://www.teraz.sk/zahranicie/iran-rusko-a-turecko-ziadaju-koniec/528847-clanok.html

Americkí piloti nad Sýriou čelili zlyhaniu systémov ich strojov v dôsledku priblíženia sa ruských Su-35 (video SU-35)


http://www.hlavnydennik.sk/2021/02/17/americki-piloti-nad-syriou-celili-zlyhaniu-systemov-ich-strojov-v-dosledku-priblizenia-sa-ruskych-su-35-video-su-35/?fbclid=IwAR110ywOBrDZ0BlTHtoyMLFs1NMudR7H1K0y6kDElAZ-rrrbE1z2b11hWow


**Americkí piloti nad Sýriou čelili zlyhaniu systémov ich strojov v dôsledku priblíženia sa ruských Su-35 (video SU-35)** http://www.hlavnydennik.sk/2021/02/17/americki-piloti-nad-syriou-celili-zlyhaniu-systemov-ich-strojov-v-dosledku-priblizenia-sa-ruskych-su-35-video-su-35/?fbclid=IwAR110ywOBrDZ0BlTHtoyMLFs1NMudR7H1K0y6kDElAZ-rrrbE1z2b11hWow

Pentagón potvrdzuje Bidenom nariadený útok proti Sýrii


Útok údajne zničil niekoľko budov na hranici.


Pentagón vo vyhlásení uviedol, že cieľom útoku je deeskalácia situácie na východe Sýrie a Iraku.


Rezort obrany navyše označil útok za „proporcionálne“ opatrenie.


https://russian.rt.com/world/news/836615-pentagon-udar-siriya-bayden


USA útočia na Sýriu na základe irackých spravodajských služieb
Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že USA zahájili útok v Sýrii, opierajúc sa o spravodajské informácie z irackej strany a sú presvedčení o ich presnosti.


https://russian.rt.com/world/news/836621-ssha-udar-siriya-ostin


USA zasiahlo Sýriu a spoliehalo sa na spravodajské informácie z irackej strany, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin.
Pentagón už skôr informoval, že USA zaútočili na niekoľko budov na sýrsko-irackých hraniciach, ktoré využívalo niekoľko polovojenských skupín podporovaných Iránom, vrátane Kataiba Hizballáha a Kataiba Sayyida al-Shuhadu. Americké ministerstvo obrany zdôraznilo, že to bola reakcia na nedávne útoky na americké a koaličné sily v Iraku.
https://ria.ru/20210226/udar-1599027544.html


**Pentagón potvrdzuje Bidenom nariadený útok proti Sýrii** Útok údajne zničil niekoľko budov na hranici. Pentagón vo vyhlásení uviedol, že cieľom útoku je deeskalácia situácie na východe Sýrie a Iraku. Rezort obrany navyše označil útok za „proporcionálne“ opatrenie. https://russian.rt.com/world/news/836615-pentagon-udar-siriya-bayden **USA útočia na Sýriu na základe irackých spravodajských služieb** Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že USA zahájili útok v Sýrii, opierajúc sa o spravodajské informácie z irackej strany a sú presvedčení o ich presnosti. https://russian.rt.com/world/news/836621-ssha-udar-siriya-ostin USA zasiahlo Sýriu a spoliehalo sa na spravodajské informácie z irackej strany, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Pentagón už skôr informoval, že USA zaútočili na niekoľko budov na sýrsko-irackých hraniciach, ktoré využívalo niekoľko polovojenských skupín podporovaných Iránom, vrátane Kataiba Hizballáha a Kataiba Sayyida al-Shuhadu. Americké ministerstvo obrany zdôraznilo, že to bola reakcia na nedávne útoky na americké a koaličné sily v Iraku. https://ria.ru/20210226/udar-1599027544.html
Upravené 26. 2. 2021 o 04:57

USA sú presvedčené, že v Sýrii zasiahli proti šiitskej skupine, ktorá predtým bojovala v Iraku, a to aj proti americkým záujmom. Oznámil to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin.


"Sme si istí cieľom, ktorý sme sledovali, vieme, čo sme zasiahli. Sme si istí, že [bombardovaný] cieľ použili rovnaké šiitské milície, ktoré [predtým] zasiahli [v Iraku]," uviedol vodca. Americká armáda oddelenie.


Cieľ útoku bol podľa neho vypočítaný, a to aj vďaka spravodajským informáciám poskytnutým irackou stranou. "Umožnili sme Iračanom, aby pre nás vyšetrili a získali spravodajské informácie, a povzbudili sme ich úsilie. Boli nám veľmi nápomocní pri presnom určovaní polohy cieľa," vysvetlil Austin.


Šéf Pentagónu tiež zdôraznil, že americká armáda, ktorá zasiahla, podľa jeho názoru „konala veľmi profesionálne“.


Asistent šéfa Pentagónu pre vzťahy s verejnosťou John Kirby predtým potvrdil, že USA podnikli nálety na ciele proiránskych skupín v Sýrii vrátane Kataiba Hizballáha a Kataiba Sajjida al-Shuhadu na pokyn prezidenta Joe Bidena. Vo svojom vyhlásení pre TASS bolo poznamenané, že útoky „boli reakciou na nedávne útoky proti predstaviteľom USA a koalície v Iraku“. Tvrdilo sa tiež, že „došlo k vojenskej reakcii spolu s diplomatickými opatreniami vrátane konzultácií s koaličnými partnermi“.


Ostreľovanie v Iraku


22 februára sa pod raketovou paľbou dostala takzvaná zelená zóna Bagdadu. Podľa televízneho kanálu Al Arabiya boli v tejto oblasti irackej metropoly, kde sa nachádzajú vládne agentúry a zahraničné diplomatické misie vrátane veľvyslanectva USA, vystrelené najmenej tri rakety. Dve rakety spadli dovnútra zóny, tretia von. Ako bolo uvedené, nedošlo k žiadnym obetiam.


Minulý týždeň sa raketovou paľbou dostala aj oblasť letiska Erbil v irackom Kurdistane, kde sa nachádza vojenská základňa používaná americkou armádou. Štrajk zabil civilistu a zranil amerického vojaka a niekoľko amerických špecialistov.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10786345


USA sú presvedčené, že v Sýrii zasiahli proti šiitskej skupine, ktorá predtým bojovala v Iraku, a to aj proti americkým záujmom. Oznámil to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin. "Sme si istí cieľom, ktorý sme sledovali, vieme, čo sme zasiahli. Sme si istí, že [bombardovaný] cieľ použili rovnaké šiitské milície, ktoré [predtým] zasiahli [v Iraku]," uviedol vodca. Americká armáda oddelenie. Cieľ útoku bol podľa neho vypočítaný, a to aj vďaka spravodajským informáciám poskytnutým irackou stranou. "Umožnili sme Iračanom, aby pre nás vyšetrili a získali spravodajské informácie, a povzbudili sme ich úsilie. Boli nám veľmi nápomocní pri presnom určovaní polohy cieľa," vysvetlil Austin. Šéf Pentagónu tiež zdôraznil, že americká armáda, ktorá zasiahla, podľa jeho názoru „konala veľmi profesionálne“. Asistent šéfa Pentagónu pre vzťahy s verejnosťou John Kirby predtým potvrdil, že USA podnikli nálety na ciele proiránskych skupín v Sýrii vrátane Kataiba Hizballáha a Kataiba Sajjida al-Shuhadu na pokyn prezidenta Joe Bidena. Vo svojom vyhlásení pre TASS bolo poznamenané, že útoky „boli reakciou na nedávne útoky proti predstaviteľom USA a koalície v Iraku“. Tvrdilo sa tiež, že „došlo k vojenskej reakcii spolu s diplomatickými opatreniami vrátane konzultácií s koaličnými partnermi“. **Ostreľovanie v Iraku** **22 februára** sa pod raketovou paľbou dostala takzvaná zelená zóna Bagdadu. Podľa televízneho kanálu Al Arabiya boli v tejto oblasti irackej metropoly, kde sa nachádzajú vládne agentúry a zahraničné diplomatické misie vrátane veľvyslanectva USA, vystrelené najmenej tri rakety. Dve rakety spadli dovnútra zóny, tretia von. Ako bolo uvedené, nedošlo k žiadnym obetiam. Minulý týždeň sa raketovou paľbou dostala aj oblasť letiska Erbil v irackom Kurdistane, kde sa nachádza vojenská základňa používaná americkou armádou. Štrajk zabil civilistu a zranil amerického vojaka a niekoľko amerických špecialistov. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10786345

Rusko odsudzuje útok USA na Sýriu, uviedol zdroj z MZV👊


Moskva odsudzuje nočný útok USA v Sýrii, považuje ho za neprijateľné porušenie noriem medzinárodného práva, uviedol pre agentúru RIA Novosti zdroj z MV RF.
Pentagón už predtým vyhlásil, že v dôsledku leteckého útoku v Sýrii bolo zničených niekoľko objektov infraštruktúry šiitských zoskupení, ktoré podporuje Irán. V Pentagóne poznamenali, že daný zásah bol odpoveďou na nedávne útoky na americké a koaličné sily v Iraku. Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že americká armáda sa spoliehala na spravodajské informácie, poskytnuté irackou stranou a je presvedčená o presnosti vykonaného leteckého útoku.
„Pri útoku bolo zasiahnuté územie suverénneho členského štátu OSN. Ide o neprípustné porušenie noriem medzinárodného práva. Je nutné porozumieť, koho tam triafali," - uviedol partner agentúry.


https://ria.ru/20210226/siriya-1599038072.html?fbclid=IwAR2pnHrvBQLEPJ0cI0Ib7E_LhB0Ejq7rb2dJqQJVlGkBquo4V3Jg0ogCAFg


**Rusko odsudzuje útok USA na Sýriu, uviedol zdroj z MZV**

Pentagón oznámil zničenie deviatich objektov pri nálete v Sýrii


„Dve lietadlá F-15 zhodili sedem vysoko presných rakiet, pričom úplne zničili deväť objektov a čiastočne zničili dva objekty, čo ich pripravilo o schopnosť fungovať,“ citovala Kirby agentúra RIA Novosti.


Pentagón má podľa neho predbežné údaje o obetiach.


"Ale v tejto chvíli nebudem môcť diskutovať o ďalších podrobnostiach, pretože operáciu stále vyhodnocujeme," dodal.


Irak neposkytol USA pred útokmi na Sýriu údaje


Iracké ministerstvo obrany predtým informovalo, že Irak neposkytoval američanom spravodajské informácie pred americkými náletmi na ciele proiránskych skupín v Sýrii. Ako sa uvádza v Damasku, letecký úder je v rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN.


https://russian.rt.com/world/news/836881-dannye-irak-siriya
https://russian.rt.com/world/news/836928-obekty-sar-pentagon


Pentagón je presvedčený, že Rusko o útoku na SAR náležite informovali


Pentagón sa domnieva, že ruskú stranu náležite informovali o blížiacom sa nálete v Sýrii. Takto rezort komentoval slová ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, že ruská strana bola varovaná „štyri alebo päť minút“ pred útokom.


https://russian.rt.com/world/news/836937-pentagon-rossiyane-siriya


**Pentagón oznámil zničenie deviatich objektov pri nálete v Sýrii** „Dve lietadlá F-15 zhodili sedem vysoko presných rakiet, pričom úplne zničili deväť objektov a čiastočne zničili dva objekty, čo ich pripravilo o schopnosť fungovať,“ citovala Kirby agentúra RIA Novosti. Pentagón má podľa neho predbežné údaje o obetiach. "Ale v tejto chvíli nebudem môcť diskutovať o ďalších podrobnostiach, pretože operáciu stále vyhodnocujeme," dodal. **Irak neposkytol USA pred útokmi na Sýriu údaje** Iracké ministerstvo obrany predtým informovalo, **že Irak neposkytoval američanom** spravodajské informácie pred americkými náletmi na ciele proiránskych skupín v Sýrii. Ako sa uvádza v Damasku, letecký úder je v rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN. https://russian.rt.com/world/news/836881-dannye-irak-siriya https://russian.rt.com/world/news/836928-obekty-sar-pentagon **Pentagón je presvedčený, že Rusko o útoku na SAR náležite informovali** Pentagón sa domnieva, že ruskú stranu náležite informovali o blížiacom sa nálete v Sýrii. Takto rezort komentoval slová ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, že ruská strana bola varovaná „štyri alebo päť minút“ pred útokom. https://russian.rt.com/world/news/836937-pentagon-rossiyane-siriya
Upravené 26. 2. 2021 o 21:28

Turecká tajná služba zadržala v Sýrii veliteľa kurdských milícií


Agenti tureckých spravodajských služieb zajali v Sýrii popredného predstaviteľa kurdských milícií Ľudové obranné jednotky (YPG).


Turecko tvrdí, že sýrske Kurdmi vedené YPG sú "teroristickou" odnožou kurdských militantov, ktorí vedú povstanie na území Turecka. Západné krajiny však s YPG úzko spolupracovali v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) vedenom na území Sýrie.


Ako v pondelok informovala agentúra AFP, zadržaným je Ibrahím Babat, ktorého turecká štátna spravodajská agentúra Anadolu označila za "veliteľa brigády" YPG.


Tureckí agenti ho zaistili na bližšie neurčenom mieste v Sýrii, odkiaľ ho prepravili do Turecka.


Tlačová agentúra Anadolu dodala, že Babat údajne poskytuje informácie o plánoch kurdských militantov na útok na stanovištia tureckej armády na hranici medzi Tureckom a Sýriou.


Kurdské ozbrojené skupiny počas desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii získali pod svoju kontrolu časť území v pohraničí s Tureckom. Turecko tam však v posledných piatich rokoch podniklo tri vojenské operácie proti YPG a IS.


AFP pripomenula, že v roku 2016 bolo oznámené vytvorenie kurdského "federálneho regiónu" v Sýrii pozostávajúceho z troch kantónov: Afrín v provincii Aleppo, Džazíra v provincii Hasaka a Eufrat ležiaceho na území provincií Aleppo a Rakka.


V roku 2018 však turecké sily a ich sýrski spojenci zaútočili na oblasť Afrín a dobyli ju od Kurdov.


Posledná turecká ofenzíva proti kurdským milíciám bola v októbri 2019 v severnej Sýrii, čo viedlo k dobytiu oblastí medzi mestami Tal Abjad a Ras al-Ajn.


Tieto vojenské operácie Ankary v Sýrii spôsobili napätie vo vzťahoch Turecka s niektorými západnými krajinami, najmä v USA a Francúzsku.


https://www.teraz.sk/zahranicie/turecka-tajna-sluzba-zadrzala-v-syr/534966-clanok.html


Turecká tajná služba zadržala v Sýrii veliteľa kurdských milícií ================================================================ Agenti tureckých spravodajských služieb zajali v Sýrii popredného predstaviteľa kurdských milícií Ľudové obranné jednotky (YPG). Turecko tvrdí, že sýrske Kurdmi vedené YPG sú "teroristickou" odnožou kurdských militantov, ktorí vedú povstanie na území Turecka. Západné krajiny však s YPG úzko spolupracovali v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) vedenom na území Sýrie. Ako v pondelok informovala agentúra AFP, zadržaným je Ibrahím Babat, ktorého turecká štátna spravodajská agentúra Anadolu označila za "veliteľa brigády" YPG. Tureckí agenti ho zaistili na bližšie neurčenom mieste v Sýrii, odkiaľ ho prepravili do Turecka. Tlačová agentúra Anadolu dodala, že Babat údajne poskytuje informácie o plánoch kurdských militantov na útok na stanovištia tureckej armády na hranici medzi Tureckom a Sýriou. Kurdské ozbrojené skupiny počas desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii získali pod svoju kontrolu časť území v pohraničí s Tureckom. Turecko tam však v posledných piatich rokoch podniklo tri vojenské operácie proti YPG a IS. AFP pripomenula, že v roku 2016 bolo oznámené vytvorenie kurdského "federálneho regiónu" v Sýrii pozostávajúceho z troch kantónov: Afrín v provincii Aleppo, Džazíra v provincii Hasaka a Eufrat ležiaceho na území provincií Aleppo a Rakka. V roku 2018 však turecké sily a ich sýrski spojenci zaútočili na oblasť Afrín a dobyli ju od Kurdov. Posledná turecká ofenzíva proti kurdským milíciám bola v októbri 2019 v severnej Sýrii, čo viedlo k dobytiu oblastí medzi mestami Tal Abjad a Ras al-Ajn. Tieto vojenské operácie Ankary v Sýrii spôsobili napätie vo vzťahoch Turecka s niektorými západnými krajinami, najmä v USA a Francúzsku. https://www.teraz.sk/zahranicie/turecka-tajna-sluzba-zadrzala-v-syr/534966-clanok.html

Ruská armáda silným úderom zničila tajné zariadenie zahraničných špeciálnych služieb v SAR (VIDEO)


Ruské ozbrojené sily pokračujú v ničení vojenských zariadení teroristov a ich zahraničných pánov v Sýrii.


„Ruskej vesne“ boli k dispozícii nové exkluzívne zábery silného náletu v provincii Idlib.


Bojové letectvo ruských vzdušných síl bombardovalo komunikačné centrum vytvorené za účasti zahraničných špeciálnych služieb, ktoré slúžilo na koordináciu akcií gangov v okupovanom regióne na severozápade Sýrie.


Keď sa stalo známe v dôsledku silnej bomby FAB-500 bol zničený ретранслятор - opakovač a skupina žoldnierov strážených v oblasti Beninu, päť kilometrov severne od Maaret-en-Numan.
https://rusvesna.su/news/1616254610


**Ruská armáda silným úderom zničila tajné zariadenie zahraničných špeciálnych služieb v SAR** (VIDEO) Ruské ozbrojené sily pokračujú v ničení vojenských zariadení teroristov a ich zahraničných pánov v Sýrii. „Ruskej vesne“ boli k dispozícii nové exkluzívne zábery silného náletu v provincii Idlib. Bojové letectvo ruských vzdušných síl bombardovalo komunikačné centrum vytvorené za účasti zahraničných špeciálnych služieb, ktoré slúžilo na koordináciu akcií gangov v okupovanom regióne na severozápade Sýrie. Keď sa stalo známe v dôsledku silnej bomby FAB-500 bol zničený ретранслятор - opakovač a skupina žoldnierov strážených v oblasti Beninu, päť kilometrov severne od Maaret-en-Numan. https://rusvesna.su/news/1616254610

Al Mayadeen: Americká základňa je v Sýrii podrobená raketovej paľbe


Americká základňa v sýrskej provincii Deir ez-Zor sa dostala pod raketovú paľbu, medzi americkou armádou sú obete, informuje televízna stanica Al Mayadeen.


https://russian.rt.com/world/news/845308-baza-ssha-siria


Americká vojenská základňa nachádzajúca sa v ropnom a ropnom poli Konoko v sýrskej provincii Deir ez-Zor sa dostala pod paľbu. Toto vyhlásenie urobila v utorok televízna stanica Al Mayadeen.


Podľa jeho slov bola na pole vystrelená raketa. Uvádza sa, že v dôsledku incidentu došlo medzi americkou armádou k obetiam.


Washington tieto informácie zatiaľ nekomentuje.


Väčšinu sýrskych provincií Haseke, Deir ez-Zor a Raqqa, ktoré sa nachádzajú na východe a severovýchode krajiny, v súčasnosti kontrolujú Kurdské demokratické sily Sýrie podporované USA. Od roku 2015 zriadilo americké velenie v oblasti deväť vojenských základní. Štyri z nich sa nachádzajú v blízkosti ropných polí v Deir ez-Zor a päť ďalších - v susednej provincii Hassek, ktorá sa považuje za sýpku Sýrie. Koncom roka 2019 bývalý americký prezident Donald Trump schválil plán, podľa ktorého v Sýrii zostane niekoľko stoviek amerických vojakov, jednou z hlavných úloh bude zabezpečenie kontroly nad ropnými poliami na severovýchode a východe krajiny.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10975771


Al Mayadeen:** Americká základňa je v Sýrii podrobená raketovej paľbe** Americká základňa v sýrskej provincii Deir ez-Zor sa dostala pod raketovú paľbu, medzi americkou armádou sú obete, informuje televízna stanica Al Mayadeen. https://russian.rt.com/world/news/845308-baza-ssha-siria **Americká vojenská základňa nachádzajúca sa v ropnom a ropnom poli Konoko v sýrskej provincii Deir ez-Zor sa dostala pod paľbu. Toto vyhlásenie urobila v utorok televízna stanica Al Mayadeen.** Podľa jeho slov bola na pole vystrelená raketa. Uvádza sa, že v dôsledku incidentu došlo medzi americkou armádou k obetiam. Washington tieto informácie zatiaľ nekomentuje. Väčšinu sýrskych provincií Haseke, Deir ez-Zor a Raqqa, ktoré sa nachádzajú na východe a severovýchode krajiny, v súčasnosti kontrolujú Kurdské demokratické sily Sýrie podporované USA. Od roku 2015 zriadilo americké velenie v oblasti deväť vojenských základní. Štyri z nich sa nachádzajú v blízkosti ropných polí v Deir ez-Zor a päť ďalších - v susednej provincii Hassek, ktorá sa považuje za sýpku Sýrie. Koncom roka 2019 bývalý americký prezident Donald Trump schválil plán, podľa ktorého v Sýrii zostane niekoľko stoviek amerických vojakov, jednou z hlavných úloh bude zabezpečenie kontroly nad ropnými poliami na severovýchode a východe krajiny. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10975771
Upravené 23. 3. 2021 o 17:59

Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo k situácii v Sýrii


Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Vershinin sa k situácii v Sýrii vyjadril na online zasadnutí Rady bezpečnosti OSN.
Je to paradoxné, ale pravdivé: výrazné zhoršenie života obyvateľov Sýrie bolo pozorované práve v priebehu minulého roka, keď v praxi bolo možné dosiahnuť výrazné zníženie násilia,“ cituje Vershinin agentúru TASS.


Podľa neho „je tiež pozoruhodné, že najťažšia situácia sa vyvíja v oblastiach, ktoré Damask neovláda, na severozápade, severe a severovýchode Sýrie, pre ktoré, ako pripomínam, de facto okupujú krajiny a miestne orgány. ““


"Pomoc sa nedostáva k príjemcom, ale usadzuje sa v rukách teroristov, ktorí udeľujú hold humanitárnym dodávkam a brutálne utláčajú civilné obyvateľstvo. Prístup do severozápadnej Sýrie," uviedol námestník ministra.


Turecký minister obrany Hulusi Akar predtým uviedol, že s ruským náprotivkom Sergejom Šojigom viedol konštruktívne telefonické rozhovory o situácii v sýrskom Idlibe.


https://russian.rt.com/world/news/847413-mid-rossii-siriya


Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo k situácii v Sýrii ------------------------------------------------------------- Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Vershinin sa k situácii v Sýrii vyjadril na online zasadnutí Rady bezpečnosti OSN. „_Je to paradoxné, ale pravdivé: výrazné zhoršenie života obyvateľov Sýrie bolo pozorované práve v priebehu minulého roka, keď v praxi bolo možné dosiahnuť výrazné zníženie násilia_,“ cituje Vershinin agentúru TASS. Podľa neho „je tiež pozoruhodné, že najťažšia situácia sa vyvíja v oblastiach, ktoré Damask neovláda, na severozápade, severe a severovýchode Sýrie, pre ktoré, ako pripomínam, de facto okupujú krajiny a miestne orgány. ““ "_Pomoc sa nedostáva k príjemcom, ale usadzuje sa v rukách teroristov, ktorí udeľujú hold humanitárnym dodávkam a brutálne utláčajú civilné obyvateľstvo. Prístup do severozápadnej Sýrie,_" uviedol námestník ministra. Turecký minister obrany Hulusi Akar predtým uviedol, že s ruským náprotivkom Sergejom Šojigom viedol konštruktívne telefonické rozhovory o situácii v sýrskom Idlibe. https://russian.rt.com/world/news/847413-mid-rossii-siriya

Ruské vzdušné sily zničili teroristickú výcvikovú základňu neďaleko Palmýry


Letecké sily Ruskej federácie zahájili letecký úder na výcvikovú základňu teroristov neďaleko Palmýry, zničili dva úkryty, do 200 ozbrojencov a asi 500 kg streliva.


Podľa viceadmirála Alexandra Karpova, zástupcu vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii, „na severovýchod od Palmýry vytvorili militanti maskovanú základňu, kde sa vytvorili bojové skupiny, ktoré vysielali a uskutočňovali teroristické útoky v r. rôznych regiónoch krajiny, ako aj výroba improvizovaných výbušných zariadení. “.


Poznamenal, že „letecké údery boli uskutočňované lietadlami ruských vzdušných síl, v dôsledku čoho vznikli dva úkryty, do 200 ozbrojencov, 24 pick-upov s ťažkými guľometmi, ako aj asi 500 kg streliva a komponentov na vytváranie improvizovaných zbraní. boli zničené výbušné zariadenia. ““


Karpov tiež dodal, že nelegálne ozbrojené skupiny plánujú teroristické útoky a útoky na vládne inštitúcie vo veľkých mestách s cieľom destabilizovať situáciu v krajine pred prezidentskými voľbami v Sýrii.


Ruský stály predstaviteľ pri OSN Vasilij Nebenzya predtým uviedol, že Rusko naďalej aktívne pomáha sýrskej strane pri čistení oblastí zbavených militantov od mín a výbušnín.


https://russian.rt.com/world/news/854567-vks-palmira-terroristy


Ruské vzdušné sily zničili teroristickú výcvikovú základňu neďaleko Palmýry =========================================================================== Letecké sily Ruskej federácie zahájili letecký úder na výcvikovú základňu teroristov neďaleko Palmýry, zničili dva úkryty, do 200 ozbrojencov a asi 500 kg streliva. Podľa viceadmirála Alexandra Karpova, zástupcu vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii, „na severovýchod od Palmýry vytvorili militanti maskovanú základňu, kde sa vytvorili bojové skupiny, ktoré vysielali a uskutočňovali teroristické útoky v r. rôznych regiónoch krajiny, ako aj výroba improvizovaných výbušných zariadení. “. Poznamenal, že „letecké údery boli uskutočňované lietadlami ruských vzdušných síl, v dôsledku čoho vznikli dva úkryty, do 200 ozbrojencov, 24 pick-upov s ťažkými guľometmi, ako aj asi 500 kg streliva a komponentov na vytváranie improvizovaných zbraní. boli zničené výbušné zariadenia. ““ Karpov tiež dodal, že nelegálne ozbrojené skupiny plánujú teroristické útoky a útoky na vládne inštitúcie vo veľkých mestách s cieľom destabilizovať situáciu v krajine pred prezidentskými voľbami v Sýrii. Ruský stály predstaviteľ pri OSN Vasilij Nebenzya predtým uviedol, že Rusko naďalej aktívne pomáha sýrskej strane pri čistení oblastí zbavených militantov od mín a výbušnín. https://russian.rt.com/world/news/854567-vks-palmira-terroristy
Upravené 19. 4. 2021 o 21:46

Pentagón incident v Sýrii s vojenskou políciou Ruskej federácie a konvojom vybavenia USA nekomentuje


Vojenská polícia ruských ozbrojených síl predtým zastavila a otočila do protismeru kolónu americkej vojenskej techniky, ktorá porušila protokoly o prekonaní konfliktu
Americké ministerstvo obrany sa nevyjadrilo k incidentu na severovýchode Sýrie, počas ktorého vojenská polícia ruských ozbrojených síl zastavila a otočila do protismeru kolónu americkej vojenskej techniky, ktorá porušovala protokoly o konflikte konfliktov.


"Ďakujem za vašu žiadosť. Ministerstvo obrany vám nemá čo poskytnúť," uviedla vo štvrtok hovorkyňa Pentagónu Jessica McNultyová v reakcii na žiadosť agentúry TASS o vyjadrenie k incidentu.


Kontradmirál Alexander Karpov, zástupca vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii, vo štvrtok uviedol, že kolóna americkej vojenskej techniky pozostávajúca zo šiestich obrnených vozidiel typu MRAP sa pohybovala po diaľnici M-4 západným smerom pozdĺž nekoordinovanou cestou a bez predchádzajúceho upozornenia.


Predtým sa v spoločnom vyhlásení medzirezortného koordinačného ústredia Ruskej federácie a Sýrie konštatovalo, že kroky USA na územiach, ktoré majú pod kontrolou, vedú k ďalšej radikalizácii obyvateľov, ktorí tam žijú. Osobitná pozornosť sa venovala situácii v sýrskom utečeneckom tábore Al-Hol


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11369685


Pentagón incident v Sýrii s vojenskou políciou Ruskej federácie a konvojom vybavenia USA nekomentuje ==================================================================================================== Vojenská polícia ruských ozbrojených síl predtým zastavila a otočila do protismeru kolónu americkej vojenskej techniky, ktorá porušila protokoly o prekonaní konfliktu Americké ministerstvo obrany sa nevyjadrilo k incidentu na severovýchode Sýrie, počas ktorého vojenská polícia ruských ozbrojených síl zastavila a otočila do protismeru kolónu americkej vojenskej techniky, ktorá porušovala protokoly o konflikte konfliktov. "Ďakujem za vašu žiadosť. Ministerstvo obrany vám nemá čo poskytnúť," uviedla vo štvrtok hovorkyňa Pentagónu Jessica McNultyová v reakcii na žiadosť agentúry TASS o vyjadrenie k incidentu. Kontradmirál Alexander Karpov, zástupca vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii, vo štvrtok uviedol, že kolóna americkej vojenskej techniky pozostávajúca zo šiestich obrnených vozidiel typu MRAP sa pohybovala po diaľnici M-4 západným smerom pozdĺž nekoordinovanou cestou a bez predchádzajúceho upozornenia. Predtým sa v spoločnom vyhlásení medzirezortného koordinačného ústredia Ruskej federácie a Sýrie konštatovalo, že kroky USA na územiach, ktoré majú pod kontrolou, vedú k ďalšej radikalizácii obyvateľov, ktorí tam žijú. Osobitná pozornosť sa venovala situácii v sýrskom utečeneckom tábore Al-Hol https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11369685

Prezidentské voľby v Sýrii vyhral Bašár Asad


Predseda Sýrskej ľudovej rady Hammuda Sabag uviedol, že súčasný držiteľ získal 95,1% hlasov
Predseda sýrskej ľudovej rady (parlamentu) Hammouda Sabag vo štvrtok vyhlásil výsledky hlasovania v prezidentských voľbách v arabskej republike, ktoré sa konali 26. mája. „Voľby vyhral doterajší prezident Bašár Asad, ktorý získal podporu 95,1% voličov,“ uviedol Sabag na tlačovej konferencii v Damasku, ktorú odvysielala televízia Al Ekhbariya.


„Účasť voličov bola 78%, na prejavení vôle sa zúčastnilo viac ako 14 miliónov občanov,“ uviedol hovorca. Upozornil na „vysoké vedomie občanov, ktoré prekonalo všetky očakávania“.


„Sýrčania preukázali, že sú odhodlaní čeliť nebezpečným výzvam, a napísali ďalšiu slávnu stránku v histórii svojej krajiny,“ zdôraznil šéf parlamentu.


Asadovi súperi - bývalý poslanec za Socialistickú unionistickú stranu Abdullah Sallum Abdullah a predstaviteľ vlasteneckej opozície Mahmúd Ahmed Murai - dostali 1,5%, respektíve 3,3% hlasov.
Ešte pred oznámením výsledkov hlasovania sa v sýrskom hlavnom meste a ďalších mestách začali slávnostné slávnosti sprevádzané národnou hudbou a tancami. Na námestí Umayyad cestou k prezidentskému palácu na hore Kasiun v súčasnosti prebieha masívne verejné zhromaždenie.


Funkčné obdobie prezidenta je podľa ústavy z roku 2012 sedem rokov. Predchádzajúce voľby, ktoré sa tiež konali alternatívne, sa konali v roku 2014, v ktorých Asad získal podporu 88,7% voličov.


V roku 2000 súčasná hlava štátu nahradila svojho otca Hafeza Assada, ktorý v krajine vládol „železnou päsťou“ tri desaťročia. V roku 2007 bol Bašár Asad zvolený po referende do druhého funkčného obdobia prezidenta a zložil sľub pred poslancami ľudovej rady. Potom 97,62% voličov hlasovalo za reformnú politiku mladého vodcu. Asad je generálny tajomník Arabskej socialistickej renesančnej strany, ktorá je v Damasku pri moci od roku 1963.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11496639


**Prezidentské voľby v Sýrii vyhral Bašár Asad** **Predseda Sýrskej ľudovej rady Hammuda Sabag uviedol, že súčasný držiteľ získal 95,1% hlasov** Predseda sýrskej ľudovej rady (parlamentu) Hammouda Sabag vo štvrtok vyhlásil výsledky hlasovania v prezidentských voľbách v arabskej republike, ktoré sa konali 26. mája. „Voľby vyhral doterajší prezident Bašár Asad, ktorý získal podporu 95,1% voličov,“ uviedol Sabag na tlačovej konferencii v Damasku, ktorú odvysielala televízia Al Ekhbariya. „Účasť voličov bola 78%, na prejavení vôle sa zúčastnilo viac ako 14 miliónov občanov,“ uviedol hovorca. Upozornil na „vysoké vedomie občanov, ktoré prekonalo všetky očakávania“. „Sýrčania preukázali, že sú odhodlaní čeliť nebezpečným výzvam, a napísali ďalšiu slávnu stránku v histórii svojej krajiny,“ zdôraznil šéf parlamentu. Asadovi súperi - bývalý poslanec za Socialistickú unionistickú stranu Abdullah Sallum Abdullah a predstaviteľ vlasteneckej opozície Mahmúd Ahmed Murai - dostali 1,5%, respektíve 3,3% hlasov. Ešte pred oznámením výsledkov hlasovania sa v sýrskom hlavnom meste a ďalších mestách začali slávnostné slávnosti sprevádzané národnou hudbou a tancami. Na námestí Umayyad cestou k prezidentskému palácu na hore Kasiun v súčasnosti prebieha masívne verejné zhromaždenie. Funkčné obdobie prezidenta je podľa ústavy z roku 2012 sedem rokov. Predchádzajúce voľby, ktoré sa tiež konali alternatívne, sa konali v roku 2014, v ktorých Asad získal podporu 88,7% voličov. V roku 2000 súčasná hlava štátu nahradila svojho otca Hafeza Assada, ktorý v krajine vládol „železnou päsťou“ tri desaťročia. V roku 2007 bol Bašár Asad zvolený po referende do druhého funkčného obdobia prezidenta a zložil sľub pred poslancami ľudovej rady. Potom 97,62% voličov hlasovalo za reformnú politiku mladého vodcu. Asad je generálny tajomník Arabskej socialistickej renesančnej strany, ktorá je v Damasku pri moci od roku 1963. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11496639

Plac zapadnych fasistickych demokratov o sfalsovanych volbach zacne o 3 .... 2 ... 1 ...


Plac zapadnych fasistickych demokratov o sfalsovanych volbach zacne o 3 .... 2 ... 1 ...

ten zacal este pred tym....vcera a prevcerom na idnes.cz clanky o sfalsovanych volbach a o tom, ako vsetkych proti sebe, Assad vyhnal.....ked citas komentare, rozum sa zastavi (Assad bol horsi, robil to iste, rezal ludom hlavu atd.)


ten zacal este pred tym....vcera a prevcerom na idnes.cz clanky o sfalsovanych volbach a o tom, ako vsetkych proti sebe, Assad vyhnal.....ked citas komentare, rozum sa zastavi (Assad bol horsi, robil to iste, rezal ludom hlavu atd.)

«Nórsko počas desiatich rokov vojny v Sýrii
prispelo viac ako 15 miliardami NOK»
https://www.dnb.no/markets/valuta-og-renter/valutakalkulator
Peniaze boli poskytnuté prostredníctvom OSN, Červeného kríža
a ďalších nórskych humanitárnych organizácií.
Úrad hlavného kontrolóra sa nedávno rozhodol prešetriť nakladanie s peniazmi,
oznamilo ministerstvo zahraničných vecí
deniku Aftenposten


  27. november 2021

https://www.aftenposten.no/norge/i/34xzjM/norge-brukte-15-milliarder-paa-syria-bistand-naa-skal-riksrevisjonen-et
---------- ¤¤¤¤¤ ----------


«Norge brukte 15 milliarder på Syria-bistand
– Riksrevisjonen skal sjekke pengebruken»
Av red. PSt -29. november 2021



Popis k tomuto obrázku
na webovej stránke Norwegian People's Aid:
Partneri Norwegian People's Aid na mieste pracujú s distribúciou
potravín a liekov v Sýrii, ale
nehovorí sa nič o tom, kto sú títo partneri.


ako priklad
(zdroj faktisk.no)
Norsk Folkehjelp
Øst-Aleppo: Al-Nusra, Al-Zinki, White Helmets
Hasaka: IS, SDF og USA
Idlib: Al-Qaida/FSA, HTS, White Helmets
Aleppo regionon: Al-Nusra/Al-Qaida- grupper
Rural Damaskus: Jaish al-Fath
Afrin: FSA/IS/SDF
Qamishli: SDF/FSA/


Pravdou o nórskych miliardách do Sýrie je,
že boli absolútne kľúčové pre schopnosť teroristických skupín viesť vojnu.
Nórsko financovalo civilný aparát teroristických skupín
a možno aj viac. (red. PSt)


Bude vzrušujúce sledovať, ako hlboko sa Úrad generálneho audítora do toho zavrta
a či niekto, napriek všetkému (chapeme co ma autor na mysli),
ponesie zodpovednosť.
https://steigan.no/category/internasjonalt/


Ruská a sýrska armáda uskutočnili rozsiahle spoločné cvičenia na
severovýchode Sýrie

info
https://southfront.org/syrian-russian-forces-held-new-military-exercise-in-al-qamishli-monitoring-group/


«Nórsko počas desiatich rokov vojny v Sýrii prispelo viac ako 15 miliardami NOK» https://www.dnb.no/markets/valuta-og-renter/valutakalkulator Peniaze boli poskytnuté prostredníctvom OSN, Červeného kríža a ďalších nórskych humanitárnych organizácií. Úrad hlavného kontrolóra sa nedávno rozhodol prešetriť nakladanie s peniazmi, oznamilo ministerstvo zahraničných vecí deniku Aftenposten 27. november 2021 https://www.aftenposten.no/norge/i/34xzjM/norge-brukte-15-milliarder-paa-syria-bistand-naa-skal-riksrevisjonen-et ---------- ¤¤¤¤¤ ---------- «Norge brukte 15 milliarder på Syria-bistand – Riksrevisjonen skal sjekke pengebruken» Av red. PSt -29. november 2021 https://steigan.no/wp-content/uploads/2019/12/norsk-folkehjelp-syria-696x379.png Popis k tomuto obrázku na webovej stránke Norwegian People's Aid: Partneri Norwegian People's Aid na mieste pracujú s distribúciou potravín a liekov v Sýrii, ale nehovorí sa nič o tom, kto sú títo partneri. ako priklad (zdroj faktisk.no) Norsk Folkehjelp Øst-Aleppo: Al-Nusra, Al-Zinki, White Helmets Hasaka: IS, SDF og USA Idlib: Al-Qaida/FSA, HTS, White Helmets Aleppo regionon: Al-Nusra/Al-Qaida- grupper Rural Damaskus: Jaish al-Fath Afrin: FSA/IS/SDF Qamishli: SDF/FSA/ Pravdou o nórskych miliardách do Sýrie je, že boli absolútne kľúčové pre schopnosť teroristických skupín viesť vojnu. Nórsko financovalo civilný aparát teroristických skupín a možno aj viac. (red. PSt) Bude vzrušujúce sledovať, ako hlboko sa Úrad generálneho audítora do toho zavrta a či niekto, napriek všetkému (chapeme co ma autor na mysli), ponesie zodpovednosť. https://steigan.no/category/internasjonalt/ Ruská a sýrska armáda uskutočnili rozsiahle spoločné cvičenia na severovýchode Sýrie https://steigan.no/wp-content/uploads/2021/11/russland-i-nordostsyria-696x397.png info https://southfront.org/syrian-russian-forces-held-new-military-exercise-in-al-qamishli-monitoring-group/

Pravdou o nórskych miliardách do Sýrie je,
že boli absolútne kľúčové pre schopnosť teroristických skupín viesť vojnu.
A čo majú nóry spoločné so Sýriou? Absolútne nič. Nóri boli zrejme len proxy server, prekladisko peňazí aby proces nebol taký okatý. Trerba sa pozerať na to, kto nórom poradil "investovať" v Sýrii, prípadne, kto nalieval nórom peniaze, ktoré sa potom prelievali ďalej. Ako stále, keď chceš zistiť reálny stav vecí, tak sleduj toky peňazí.


[quote="pid:45762, uid:474"]Pravdou o nórskych miliardách do Sýrie je, že boli absolútne kľúčové pre schopnosť teroristických skupín viesť vojnu.[/quote] A čo majú nóry spoločné so Sýriou? Absolútne nič. Nóri boli zrejme len proxy server, prekladisko peňazí aby proces nebol taký okatý. Trerba sa pozerať na to, kto nórom poradil "investovať" v Sýrii, prípadne, kto nalieval nórom peniaze, ktoré sa potom prelievali ďalej. Ako stále, keď chceš zistiť reálny stav vecí, tak sleduj toky peňazí.
Upravené 30. 11. 2021 o 08:56

"keď chceš zistiť reálny stav vecí, tak sleduj toky peňazí"
Ferry 👍


                      💰   👀

Norge tjener milliarder på slavestaten Qatar
Av Øyvind Andresen -30. november 2021
Nórsko zarába miliardy na otrokárskom štáte Katar


–Katar zatýka zahraničných novinárov a umiestňuje ich na samotku.
Výbor MS v Katare s pomocou nórskej právnickej firmy
hrozí žalobou nórskemu futbalovému magazínu Josimar,
pretože zverejnil kritický článok o procese s novinárom, ktorý
vyšetroval podmienky gastarbeiterov.
https://www.josimar.no/artikler/norsk-qatar-deltakelse-fremmer-kriminalitet/6749/


To všetko pritiahlo veľkú pozornosť.
Málokto však píše o tom,
ako nórske firmy zarábajú miliardy na spojení s Katarom.


NRK:
„Ropný fond investoval aj v Katare.
Od roku 2019 do roku 2020 Ropný fond takmer sedemnásobne
zvýšil svoje investície v Katare zo 735 miliónov na takmer 5 miliárd.
„Okrem toho má Seadrill v krajine fixné aktíva v hodnote 1,2 miliardy NOK.
Equinor, Aker Solutions, Wilhelmsen a Jotun patria medzi ďalších
nórskych hráčov,
ktorí majú pobočky v Katare.
„A potom je tu losos.
Nórsko vlani vyviezlo do Kataru 1112 ton lososov.
Celkovo nórske spoločnosti doviezli a vyviezli tovar do/z Kataru v roku 2020
za viac ako 800 miliónov NOK.
a t d



. 12. novembra 2019 bola v katarskej Dauhe oslava pri
príležitosti 50. výročia hospodárskej spolupráce medzi Katarom a Nórskom.
o summite sa v nórskych médiách hovorí len málo.
píše Øyvind Andresen


–Rovnaké náboženstvo ako Saudská Arábia


–Nórsko a Katar: Bratia vo vojne a mieri
ako je známe,
Nórsko bolo spojencom Kataru a NATO vo vojne proti Líbyi.
Katar je tiež zapojený do vojny v Jemene
a
počas vojny v Sýrii podporovali islamistov vrátane al-Kájdy, čo
otvorene priznávajú.
a t d


–Katar je otrokársky štát
NRK napísal 8/10 2019 o «Kafala-systemet»
o tom,
ako stovky gastarbeiterov v Katare zomierajú počas spánku.
Príčinou je zrejme neľudský stres s 10 hodinami práce v 45 stupňoch.
Podľa Amnesty
prišlo v Katare o život viac ako 15 000 zahraničných robotníkov od
udelenia majstrovstiev sveta v roku 2010 až do roku 2019.
Z toho 37 úmrtí priamo súviselo s výstavbou štadióna.


»mer om Qatar
»viac o Katare ✈️
https://steigan.no/tag/qatar/


"keď chceš zistiť reálny stav vecí, tak sleduj toky peňazí" Ferry
2.33k
20
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept