Zdravie a záhrada
Zmena v predpisovaní liekov

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/613537-krajci-postavil-pacientov-na-nohy-lieky-od-specialistov-im-uz-nepredpise-obvodak/
Ďalší úder zdravotníctvu?
Objednať sa u preťaženého odborného lekára, najnovšie len na predpis liekov, je záležitosť niekoľkých mesiacov. Malý zázrak je vôbec sa dovolať a zaistiť termín.
No a samotná návšteva odborných lekárov v rôznych mestách, znamená stratu času, energie a ďalšie finančné náklady pacientov.
Už teraz veľa odborných lekárov nechce priberať nových pacientov. Ak im pribudne ďalšie papierovanie s predpisovaním liekov.....
Zúria aj obvoďáci. Lekárne, ktoré prevádzkujú popri ambulanciách nebude, takmer nikto navštevovať.


PS. Pôvodný článok vydaný ráno, bol popoludní upravený.
(16.01.2022 09:20, aktualizované: 15:17)


https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/613537-krajci-postavil-pacientov-na-nohy-lieky-od-specialistov-im-uz-nepredpise-obvodak/ Ďalší úder zdravotníctvu? Objednať sa u preťaženého odborného lekára, najnovšie len na predpis liekov, je záležitosť niekoľkých mesiacov. Malý zázrak je vôbec sa dovolať a zaistiť termín. No a samotná návšteva odborných lekárov v rôznych mestách, znamená stratu času, energie a ďalšie finančné náklady pacientov. Už teraz veľa odborných lekárov nechce priberať nových pacientov. Ak im pribudne ďalšie papierovanie s predpisovaním liekov..... Zúria aj obvoďáci. Lekárne, ktoré prevádzkujú popri ambulanciách nebude, takmer nikto navštevovať. PS. Pôvodný článok vydaný ráno, bol popoludní upravený. (16.01.2022 09:20, aktualizované: 15:17)

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 16. 1. 2022 o 22:30

Toto by bol dobrý krok ak by najprv došlo k revízii dravotníctva. To znamená - uznať duševný pôvod určitých chorôb, pripraviť systém liečenia týchto chorôb - tjs centier, ktoré rozoberú aktuálny svetonázor a informačný stav človeka. Potom je za potreby vytvoriť vzdelávacie inštitúcie. Tam by sa človek dostal ešte pred tým ako by mu stanovili diagnózu. Naučili by ho tam starať sa o svoje zdravie a to nie len fyzické ale aj duševné. Ak by už človek bol oboznámený odkiaľ vznikla jeho choroba tak až vtedy by sa pristúpilo k liečbe - ak by ešte bola potrebná. V skutočnosti, chorý človek potrebuje liečiteľa duše a nie tela. (Preto v minulosti sále pri nemocniciach bol aj kostol, jední liečili dušu a druhí telo). Obrovské množstvo chorôb pramení práve v duši človeka. Každý človek musí vedieť ako sa starať o svoje zdravie (dám si paralen lebo ma bolí hlava - to nie je staroslivosť o zdravie, to je prejav hlúposti). Aj v minulosti neexistovali zdravotnícke zariadenia, existovali len liečitelia. Až potom prišiel niekto múdry na to, že na zdraví človeka sa dá zarábať. A ak k tomu chorému predpíšeš drogy, na ktorých bude časom zavislý, tak máš postarané o zisk do konca života. - toto je dnešné zdarovtníctvo, len rezať, skenovať telo, testovať chemické zloženie a nadopovať liekmi.
Po tom čo by sa vytvoril systém liečiteľstva, tak by bol ako druhý krok - obmedzenie zdravotníctva, podávania liekov atď. Ak sa zdravotnícka starostlivoť obmedzí bez oživenia liečiťelstva, tak to bude mať za následok smrť časti populácie závislej na liekoch. Vzhľadom na to ako cielili očkovanie práve na starých a chorých tak ich cieľ je likvidácia týchto jedincov. Je to svinstvo. Každý človek má dostať možnosť sa zmeniť. Nikto nemá právo zobrať starému človeku drogu / liek len preto, že ten starý človek sa za celý život nenaučil starať o svoje zdravie (duševné ako aj fyzické).


Mimochodom ochrana zdravia je povinnosť každého človeka. Nikto to za človeka spraviť nemôže, ani sused, ani doktor ani mamka .... Teraz si to veľa ľudí nevudeomuje. Si myslia, že za choroby môžu vírusy a za 50 kg nadváhy môže doktor, ktorý ich tej nadváhy nevie zbaviť lusknutím prsta. A presne na takých ľudí cielia vakcínami a týmito "novotami v zdravotníctve".


Toto by bol dobrý krok ak by najprv došlo k revízii dravotníctva. To znamená - uznať duševný pôvod určitých chorôb, pripraviť systém liečenia týchto chorôb - tjs centier, ktoré rozoberú aktuálny svetonázor a informačný stav človeka. Potom je za potreby vytvoriť vzdelávacie inštitúcie. Tam by sa človek dostal ešte pred tým ako by mu stanovili diagnózu. Naučili by ho tam starať sa o svoje zdravie a to nie len fyzické ale aj duševné. Ak by už človek bol oboznámený odkiaľ vznikla jeho choroba tak až vtedy by sa pristúpilo k liečbe - ak by ešte bola potrebná. V skutočnosti, chorý človek potrebuje liečiteľa duše a nie tela. (Preto v minulosti sále pri nemocniciach bol aj kostol, jední liečili dušu a druhí telo). Obrovské množstvo chorôb pramení práve v duši človeka. Každý človek musí vedieť ako sa starať o svoje zdravie (dám si paralen lebo ma bolí hlava - to nie je staroslivosť o zdravie, to je prejav hlúposti). Aj v minulosti neexistovali zdravotnícke zariadenia, existovali len liečitelia. Až potom prišiel niekto múdry na to, že na zdraví človeka sa dá zarábať. A ak k tomu chorému predpíšeš drogy, na ktorých bude časom zavislý, tak máš postarané o zisk do konca života. - toto je dnešné zdarovtníctvo, len rezať, skenovať telo, testovať chemické zloženie a nadopovať liekmi. Po tom čo by sa vytvoril systém liečiteľstva, tak by bol ako druhý krok - obmedzenie zdravotníctva, podávania liekov atď. Ak sa zdravotnícka starostlivoť obmedzí bez oživenia liečiťelstva, tak to bude mať za následok smrť časti populácie závislej na liekoch. Vzhľadom na to ako cielili očkovanie práve na starých a chorých tak ich cieľ je likvidácia týchto jedincov. Je to svinstvo. Každý človek má dostať možnosť sa zmeniť. Nikto nemá právo zobrať starému človeku drogu / liek len preto, že ten starý človek sa za celý život nenaučil starať o svoje zdravie (duševné ako aj fyzické). Mimochodom ochrana zdravia je povinnosť každého človeka. Nikto to za človeka spraviť nemôže, ani sused, ani doktor ani mamka .... Teraz si to veľa ľudí nevudeomuje. Si myslia, že za choroby môžu vírusy a za 50 kg nadváhy môže doktor, ktorý ich tej nadváhy nevie zbaviť lusknutím prsta. A presne na takých ľudí cielia vakcínami a týmito "novotami v zdravotníctve".
Upravené 16. 1. 2022 o 13:44

Naučili by ho tam starať sa o svoje zdravie


-- si ženatý,máš malé deti do 3 rokov veku??


[quote="pid:52897, uid:106"]Naučili by ho tam starať sa o svoje zdravie[/quote] -- si ženatý,máš malé deti do 3 rokov veku??

Objednať sa u preťaženého odborného lekára, najnovšie len na predpis liekov, je záležitosť niekoľkých mesiacov. Malý zázrak je vôbec sa dovolať a zaistiť termín.

U nás platí již nějaký čas, že některé medikamenty předepisuje jen specialista. Ale zároveň už funguje objednání receptu přes e-mail nebo mobil. Objednáte - a na mobil vám přijde tzv. "e.recept" v elektronické podobě. Předepisování takto funguje i u obvoďáků. U našeho si 2x můžu recept objednat a potřetí už musím přijít sama. Vzhledem k tomu, že prášky jsou předepisované v dávce max 3 měsíce, tak to vychází na návštěvu po 9 měsících.


@Ferry: Doufám, že jsem si dobře zapamatovala, že jsi kluk. Pokud tě budu oslovovat špatně, omlouvám se.
S mnohým souhlasím, ale... Ne všichni lidé si své nemoci způsobili sami svým špatným životním přístupem. Dokonce i ta nadváha nemusí být jen z přežírání a z ležení na gauči.

[quote="pid:52895, uid:84"]Objednať sa u preťaženého odborného lekára, najnovšie len na predpis liekov, je záležitosť niekoľkých mesiacov. Malý zázrak je vôbec sa dovolať a zaistiť termín.[/quote] U nás platí již nějaký čas, že některé medikamenty předepisuje jen specialista. Ale zároveň už funguje objednání receptu přes e-mail nebo mobil. Objednáte - a na mobil vám přijde tzv. "e.recept" v elektronické podobě. Předepisování takto funguje i u obvoďáků. U našeho si 2x můžu recept objednat a potřetí už musím přijít sama. Vzhledem k tomu, že prášky jsou předepisované v dávce max 3 měsíce, tak to vychází na návštěvu po 9 měsících. @Ferry: Doufám, že jsem si dobře zapamatovala, že jsi kluk. Pokud tě budu oslovovat špatně, omlouvám se. S mnohým souhlasím, ale... Ne všichni lidé si své nemoci způsobili sami svým špatným životním přístupem. Dokonce i ta nadváha nemusí být jen z přežírání a z ležení na gauči.

Zase si podřezávají větev pod sebou . Řadu lidí to povede k vyřešení problému jak zajistit , abych se vyhnul tomuto z-dravomolochu , vytvářejícího nemocné závislé lidi .
Nejednou jsem u doktorky , když jsem potřeboval něco potvrdit v dokumentaci , slyšel tento rozhovor : Mě ty prášky nedělají dobře , paní doktorko . Tak napíšeme jiné a uvidíme .
Tomu říkám ruleta .


Zase si podřezávají větev pod sebou . Řadu lidí to povede k vyřešení problému jak zajistit , abych se vyhnul tomuto z-dravomolochu , vytvářejícího nemocné závislé lidi . Nejednou jsem u doktorky , když jsem potřeboval něco potvrdit v dokumentaci , slyšel tento rozhovor : Mě ty prášky nedělají dobře , paní doktorko . Tak napíšeme jiné a uvidíme . Tomu říkám ruleta .

máš malé deti do 3 rokov veku??

Mám vnoučata 2,5 roku (dvojčata). Na podzim vnučka "něco" chytila, dostala vysoké horečky a pořád si stěžovala na ouško. Dětská doktorka "radila" po telefonu, vyzkoušeli jsme i všechno možné - a holka se trápila už druhý týden. Dcera volala i na rychlou, ale tam jí řekli, že "v jen život ohrožujících případech" a že má dělat zábaly (což jsme dělali už nějaký ten čas). Malá už odmítala nejen jíst, ale i pít, byla to jen kostřička, co se už skoro neudržela na nohou. Dětská - aniž by holku viděla - je poslala do krajské nemocnice (v Liberci, což je od nás 38 km) na ORL. Malou nevzali, ač viděli, v jakém stavu je. Prý - musíte se objednat - a první volný termín za 3 týdny. Dcera se tam rozbrečela, že se odtud nehne, dokud malou neprohlédnou. No a jediné, co udělali, že vytiskli seznam všech pěti ORL lékařů v Liberci - ať to zkusí jinde. Nikdo je nechtěl vzít, prý "přeplněno". Nakonec se smiloval až jeden starší praktik, že tedy po pracovní době holčičku prohlédne. Byl to zánět středního ucha - v obou uších. V jednom uchu už dost pokročilý, dokonce se tam udělal jakýsi "špunt", který lékař vyndal.
Proč to vypisuju? Pro obrázek, že u nás už nějakou dobu stojí "lékařská péče" za úplný prd. Alespoň v tom našem koutě máme samé špatné zkušenosti.
A co víc? Nejsou tu ani pediatři, ani obvoďáci pro dospělé, dokonce ani specialisti včetně zubařů. Slouží důchodci a pokud takový odejde, nemá náhradu.


[quote="pid:52902, uid:443"]máš malé deti do 3 rokov veku??[/quote] Mám vnoučata 2,5 roku (dvojčata). Na podzim vnučka "něco" chytila, dostala vysoké horečky a pořád si stěžovala na ouško. Dětská doktorka "radila" po telefonu, vyzkoušeli jsme i všechno možné - a holka se trápila už druhý týden. Dcera volala i na rychlou, ale tam jí řekli, že "v jen život ohrožujících případech" a že má dělat zábaly (což jsme dělali už nějaký ten čas). Malá už odmítala nejen jíst, ale i pít, byla to jen kostřička, co se už skoro neudržela na nohou. Dětská - aniž by holku viděla - je poslala do krajské nemocnice (v Liberci, což je od nás 38 km) na ORL. Malou nevzali, ač viděli, v jakém stavu je. Prý - musíte se objednat - a první volný termín za 3 týdny. Dcera se tam rozbrečela, že se odtud nehne, dokud malou neprohlédnou. No a jediné, co udělali, že vytiskli seznam všech pěti ORL lékařů v Liberci - ať to zkusí jinde. Nikdo je nechtěl vzít, prý "přeplněno". Nakonec se smiloval až jeden starší praktik, že tedy po pracovní době holčičku prohlédne. Byl to zánět středního ucha - v obou uších. V jednom uchu už dost pokročilý, dokonce se tam udělal jakýsi "špunt", který lékař vyndal. Proč to vypisuju? Pro obrázek, že u nás už nějakou dobu stojí "lékařská péče" za úplný prd. Alespoň v tom našem koutě máme samé špatné zkušenosti. A co víc? Nejsou tu ani pediatři, ani obvoďáci pro dospělé, dokonce ani specialisti včetně zubařů. Slouží důchodci a pokud takový odejde, nemá náhradu.
Upravené 16. 1. 2022 o 15:18

Mě ty prášky nedělají dobře , paní doktorko . Tak napíšeme jiné a uvidíme .

Přesně - to potvrzuji a můžu o tom dlouho vyprávět z vlastní zkušenosti.
Když jsem u "specialisty" odmítla 12 druhů předepsaných prášků, zapsal mi do karty "vědomě se zabíjí, protože odmítá léčbu". A že bych potřebovala psychiatra jako sebevrazi.


[quote="pid:52908, uid:185"]Mě ty prášky nedělají dobře , paní doktorko . Tak napíšeme jiné a uvidíme .[/quote] Přesně - to potvrzuji a můžu o tom dlouho vyprávět z vlastní zkušenosti. Když jsem u "specialisty" odmítla 12 druhů předepsaných prášků, zapsal mi do karty "vědomě se zabíjí, protože odmítá léčbu". A že bych potřebovala psychiatra jako sebevrazi.
Upravené 16. 1. 2022 o 15:17

Já mám dvě holky a když byly malé , tak v stejném roce jsme tohle taky řešily , už to bude nejméně deset let . Ale nemohu si ztěžovat , poprvé jsem byl s mladší v nemocnici a to už v šest hodin ráno . Doktorka nás hned vzala , po vyšetření navrhla píchnutí bubínku , já jsem souhlasil a za minutu bylo po bolesti .
U starší to bylo brzy odpoledne na ušním , kde jsem na asi šest lidí z personálu musel nahlas zavolat , byla káva . Ale jakmile jsem řekl , že má dcera bolesti , tak se jí okamžitě věnovala celá skupina .
Pokud bych zažil , že by někde došlo k odmítnutí mým dětem pomoci , tak ten personál vyházím z oken a venku je dorazím .


Já mám dvě holky a když byly malé , tak v stejném roce jsme tohle taky řešily , už to bude nejméně deset let . Ale nemohu si ztěžovat , poprvé jsem byl s mladší v nemocnici a to už v šest hodin ráno . Doktorka nás hned vzala , po vyšetření navrhla píchnutí bubínku , já jsem souhlasil a za minutu bylo po bolesti . U starší to bylo brzy odpoledne na ušním , kde jsem na asi šest lidí z personálu musel nahlas zavolat , byla káva . Ale jakmile jsem řekl , že má dcera bolesti , tak se jí okamžitě věnovala celá skupina . Pokud bych zažil , že by někde došlo k odmítnutí mým dětem pomoci , tak ten personál vyházím z oken a venku je dorazím .

Pokud bych zažil , že by někde došlo k odmítnutí mým dětem pomoci , tak ten personál vyházím z oken a venku je dorazím .

U nás sa tiež vraví, že kým"nepriyebeš-nevysvetlíš", / chápem, že v nemocnici pri chorom dieťati len ťažko človek udrží nervy-pomoc je treba okamžite/ ale treba najprv podávať trestné oznámenia pre zanedbanie zdravotnej starostlivosti, aj keď všetci vieme, ako to chodí......veď Peter už prijal opatrenia dávno, že...


https://www.vlada.gov.sk/p-pellegrini-umrtia-pre-zanedbanie-zdravotnej-starostlivosti-sa-nesmu-opakovat/


[quote="pid:52912, uid:185"]Pokud bych zažil , že by někde došlo k odmítnutí mým dětem pomoci , tak ten personál vyházím z oken a venku je dorazím .[/quote] U nás sa tiež vraví, že kým"nepriyebeš-nevysvetlíš", / chápem, že v nemocnici pri chorom dieťati len ťažko človek udrží nervy-pomoc je treba okamžite/ ale treba najprv podávať trestné oznámenia pre zanedbanie zdravotnej starostlivosti, aj keď všetci vieme, ako to chodí......veď Peter už prijal opatrenia dávno, že... https://www.vlada.gov.sk/p-pellegrini-umrtia-pre-zanedbanie-zdravotnej-starostlivosti-sa-nesmu-opakovat/
Upravené 16. 1. 2022 o 18:52

Toto by bol dobrý krok
Nejde len o lieky, ale aj o nevyhnutné zdravotné pomôcky


[quote="pid:52897, uid:106"]Toto by bol dobrý krok[/quote]Nejde len o lieky, ale aj o nevyhnutné zdravotné pomôcky

Treba si ten článok aj prečítať, človek dostane od špecialistu (ktorý ho aj tak eviduje ako pacienta inak by ani obvoďák nemohol nič predpísať) opakujúci sa e-recept.


Systému by najviac pomohlo celkové zrušenie predpisovania liekov a obmedzovanie ich predaja, proste kúp si čo chceš a kde len chceš (len 10% lekární mieša lieky/maste, zvyšok len predáva tovar).


Treba si ten článok aj prečítať, človek dostane od špecialistu (ktorý ho aj tak eviduje ako pacienta inak by ani obvoďák nemohol nič predpísať) opakujúci sa e-recept. Systému by najviac pomohlo celkové zrušenie predpisovania liekov a obmedzovanie ich predaja, proste kúp si čo chceš a kde len chceš (len 10% lekární mieša lieky/maste, zvyšok len predáva tovar).

Treba si ten článok aj prečítať, človek dostane od špecialistu (ktorý ho aj tak eviduje ako pacienta inak by ani obvoďák nemohol nič predpísať) opakujúci sa e-recept.

Veď práve. Prvá návšteva odborného lekára a následná pravidelná (ročná, či v inom intervale) je v poriadku, ale chodiť každý mesiac k odbornému lekárovi po recept?
V prípade mojej matky to znamená návštevu nemocníc v Ružomberku, Žiline, Čadci a Martine. Opakujem, telefón dvíhaju len v určitom čase.
E recept by bol v poriadku, keby sa automaticky obnovoval až do ďalšej návštevy odborného lekára. Ibaže takto to zatiaľ nefunguje.
Treba si ten článok aj prečítať

PS. Pôvodný článok vydaný ráno, bol popoludní upravený.
(16.01.2022 09:20, aktualizované: 15:17)


[quote="pid:52949, uid:592"]Treba si ten článok aj prečítať, človek dostane od špecialistu (ktorý ho aj tak eviduje ako pacienta inak by ani obvoďák nemohol nič predpísať) opakujúci sa e-recept.[/quote] Veď práve. Prvá návšteva odborného lekára a následná pravidelná (ročná, či v inom intervale) je v poriadku, ale chodiť každý mesiac k odbornému lekárovi po recept? V prípade mojej matky to znamená návštevu nemocníc v Ružomberku, Žiline, Čadci a Martine. Opakujem, telefón dvíhaju len v určitom čase. E recept by bol v poriadku, keby sa automaticky obnovoval až do ďalšej návštevy odborného lekára. Ibaže takto to zatiaľ nefunguje. [quote="pid:52949, uid:592"]Treba si ten článok aj prečítať[/quote] PS. Pôvodný článok vydaný ráno, bol popoludní upravený. (16.01.2022 09:20, aktualizované: 15:17)

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 16. 1. 2022 o 22:30

Systému by najviac pomohlo celkové zrušenie predpisovania liekov a obmedzovanie ich predaja,

Myslím, že toto je trochu zložitejšie.
Sú lieky viazané na konkrétnu diagnózu. Ďalej návykové lieky.
Lieky, ktoré nemožno kombinovať. Alergie na určité lieky. No a lieky, kde časť ceny hradí poisťovňa. Plus ďalšie faktory, pre ktoré je obmedzený voľný predaj niektorých liečiv.
PS.Ogar Valach sa s jeho snahou o presadzovanie spisovnej slovenčiny asi zblázni. Toľkokrát v krátkom príspevku slovíčko lieky.smile


[quote="pid:52949, uid:592"]Systému by najviac pomohlo celkové zrušenie predpisovania liekov a obmedzovanie ich predaja,[/quote] Myslím, že toto je trochu zložitejšie. Sú lieky viazané na konkrétnu diagnózu. Ďalej návykové lieky. Lieky, ktoré nemožno kombinovať. Alergie na určité lieky. No a lieky, kde časť ceny hradí poisťovňa. Plus ďalšie faktory, pre ktoré je obmedzený voľný predaj niektorých liečiv. PS.Ogar Valach sa s jeho snahou o presadzovanie spisovnej slovenčiny asi zblázni. Toľkokrát v krátkom príspevku slovíčko lieky.:x

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 16. 1. 2022 o 22:34

PS.Ogar Valach sa s jeho snahou o presadzovanie spisovnej slovenčiny asi zblázni. Toľkokrát v krátkom príspevku slovíčko lieky.


Vidím, že si nepochopil čo som ti vtedy odpísal, alebo si si to nestihol prečítať skôr, než to Kancelár zmazal. Inak by si niečo takéto nemohol napísať.


[quote="pid:52962, uid:84"]PS.Ogar Valach sa s jeho snahou o presadzovanie spisovnej slovenčiny asi zblázni. Toľkokrát v krátkom príspevku slovíčko lieky.[/quote] Vidím, že si nepochopil čo som ti vtedy odpísal, alebo si si to nestihol prečítať skôr, než to Kancelár zmazal. Inak by si niečo takéto nemohol napísať.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 16. 1. 2022 o 22:33

Vidím, že si nepochopil čo som ti vtedy odpísal, alebo si si to nestihol prečítať

Ak niečo máš, daj to do súkromnej správy. Tá možnosť tu je.


[quote="pid:52968, uid:623"]Vidím, že si nepochopil čo som ti vtedy odpísal, alebo si si to nestihol prečítať[/quote] Ak niečo máš, daj to do súkromnej správy. Tá možnosť tu je.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Mám vnoučata 2,5 roku (dvojčata). Na podzim vnučka "něco" chytila, dostala vysoké horečky a pořád si stěžovala na ouško. Dětská doktorka "radila" po telefonu, vyzkoušeli jsme i všechno možné - a holka se trápila


Pre Vas Lin q vlastne pre všetkych. Možno som v tomto zvláštny, ale.


Mam deti. A máme s manželkou vzťah s naáou pediatrickou. Dostala uz od nas dve pre ňu odborne zaujimave knihy, ak sme sa nezhodli v nazoroch aj ked sme sa zhodli, nech viac číta. Dávame si tipy a podarilo sa mi u nej vyliečit astmu (dlha story)
Naša spolocna obvoďáčka je poklad vyššej hodnoty, ako české korunovačne klenoty. Navonok drsná, no veľmi praktická, inteligentná, empatická a vysoko morálna pani. Vždy, ked som v ambulancii, pacienti trocha cakaju, lebo sa nam neda skončiť rozhovor. Radi pocúvame jeden druhého a debatujeme. Aj cez socialne médiá.
Naši špecialiati a rodinni priatelia su poklady ako Kohinor diamant. ich hodnota pre Slovensko stupa s kazdym novym pacientom a tiež, ked dostanem fotku, boli sme tu na tomto ranči sami, ticho, pohoda a skvely personál, je to tu ako v inom svete, do duse sa mi vleje teplá pokojna energia. A mimo toho su to jedni z mála ozajstnych odbornikov v obore. Počty ich uzdravených pacientov hovoria za seba.
Známy z vedľajšieho mesta, ma pohotovost a niekolko ambulancií. Skvely Slovák, váži si svoj Rod a predkov a svedomie je u neho prvoradé. Ppčas prvého fašisrického testovania známu odmietli v jednej nemocnici so zápalom trojklanného nervu. Kto z Vas to mal, pochopí.
Volal som vsetkym dospelackym mojim doktorom.
Moja obvodacka povedala ako a kam ma baba ist a ponukla sa, ze skoci do ambulancie a posle erecept na lieky, nasi specialisti ponukli, ze skocia za noi a vysetria priamo u nej doma (cca 200km) a znamy z vedlajsieho mesta ppvedal, ze nechnjunpriveziwm a cinknem mu 20 mimut pred, otvorí ambulanciu a vyrieši ju hneď....


Viete Lin, možno mám len šťastie na tychto ĺudí, možno je to niečim iným.
No odporúčam začat budovať so svojim okolím vztahy. Ja mam ITckara, ked ho potreboval moj specialista, just HNR zariadil, ze som mu ho predstavil a uz je aj jeho ITckar. Moja pediatricka pptrebovala nejake ine veci vyroesit, prave jej volala manzelka a hned to vyriesili po telefone.


Budijte komunitu. Lekári, Pekári, Účtovníci, ITčkári, kamionisti, policajti, v9jaci, danováci, inspektori z UVZ, predavacky obchodov, vsetci sme jedna komunita. Ak budete budovať komunitný vzťah, vysedok bude, ze sa všetkym bide žit lepšie.


Možno to na dokreslenie. Svojich lekárov mám zo srdca rád, takniato ako moja manzelka a deti. Aj nasu predavacku v obchode, riaditeľku vo vzdelavacejninstirucii mojich detí, baby z RUVZ, a ďalších miliónnľudí v našej komunite... Su to tak dobrí ľudia a staraju sa nielenno seba. To je to existenčne dôležité pre všetkých


Pekný večer q všwtko dobre prajem


[quote="pid:52909, uid:203"]Mám vnoučata 2,5 roku (dvojčata). Na podzim vnučka "něco" chytila, dostala vysoké horečky a pořád si stěžovala na ouško. Dětská doktorka "radila" po telefonu, vyzkoušeli jsme i všechno možné - a holka se trápila[/quote] Pre Vas Lin q vlastne pre všetkych. Možno som v tomto zvláštny, ale. Mam deti. A máme s manželkou vzťah s naáou pediatrickou. Dostala uz od nas dve pre ňu odborne zaujimave knihy, ak sme sa nezhodli v nazoroch aj ked sme sa zhodli, nech viac číta. Dávame si tipy a podarilo sa mi u nej vyliečit astmu (dlha story) Naša spolocna obvoďáčka je poklad vyššej hodnoty, ako české korunovačne klenoty. Navonok drsná, no veľmi praktická, inteligentná, empatická a vysoko morálna pani. Vždy, ked som v ambulancii, pacienti trocha cakaju, lebo sa nam neda skončiť rozhovor. Radi pocúvame jeden druhého a debatujeme. Aj cez socialne médiá. Naši špecialiati a rodinni priatelia su poklady ako Kohinor diamant. ich hodnota pre Slovensko stupa s kazdym novym pacientom a tiež, ked dostanem fotku, boli sme tu na tomto ranči sami, ticho, pohoda a skvely personál, je to tu ako v inom svete, do duse sa mi vleje teplá pokojna energia. A mimo toho su to jedni z mála ozajstnych odbornikov v obore. Počty ich uzdravených pacientov hovoria za seba. Známy z vedľajšieho mesta, ma pohotovost a niekolko ambulancií. Skvely Slovák, váži si svoj Rod a predkov a svedomie je u neho prvoradé. Ppčas prvého fašisrického testovania známu odmietli v jednej nemocnici so zápalom trojklanného nervu. Kto z Vas to mal, pochopí. Volal som vsetkym dospelackym mojim doktorom. Moja obvodacka povedala ako a kam ma baba ist a ponukla sa, ze skoci do ambulancie a posle erecept na lieky, nasi specialisti ponukli, ze skocia za noi a vysetria priamo u nej doma (cca 200km) a znamy z vedlajsieho mesta ppvedal, ze nechnjunpriveziwm a cinknem mu 20 mimut pred, otvorí ambulanciu a vyrieši ju hneď.... Viete Lin, možno mám len šťastie na tychto ĺudí, možno je to niečim iným. No odporúčam začat budovať so svojim okolím vztahy. Ja mam ITckara, ked ho potreboval moj specialista, just HNR zariadil, ze som mu ho predstavil a uz je aj jeho ITckar. Moja pediatricka pptrebovala nejake ine veci vyroesit, prave jej volala manzelka a hned to vyriesili po telefone. Budijte komunitu. Lekári, Pekári, Účtovníci, ITčkári, kamionisti, policajti, v9jaci, danováci, inspektori z UVZ, predavacky obchodov, vsetci sme jedna komunita. Ak budete budovať komunitný vzťah, vysedok bude, ze sa všetkym bide žit lepšie. Možno to na dokreslenie. Svojich lekárov mám zo srdca rád, takniato ako moja manzelka a deti. Aj nasu predavacku v obchode, riaditeľku vo vzdelavacejninstirucii mojich detí, baby z RUVZ, a ďalších miliónnľudí v našej komunite... Su to tak dobrí ľudia a staraju sa nielenno seba. To je to existenčne dôležité pre všetkých Pekný večer q všwtko dobre prajem

Ak niečo máš, daj to do súkromnej správy. Tá možnosť tu je.


Presne to isté si mohol urobiť aj ty. Prečo si tú možnosť nevyužil a riešil si to tu? Končím diskusiu na túto tému.


[quote="pid:52969, uid:84"]Ak niečo máš, daj to do súkromnej správy. Tá možnosť tu je.[/quote] Presne to isté si mohol urobiť aj ty. Prečo si tú možnosť nevyužil a riešil si to tu? Končím diskusiu na túto tému.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Tie problémy, ktoré táto zmena spôsobila, sú oveľa vážnejšie a negatívne pre pacientov, ako si poniektorí uvedomujú z hľadiska svojho aktuálneho statusu (vekového, rodinného, starostlivosti o starších v rodine, sociálneho, atď.) a berú ohľad na týchto ľudí. Nie je to len o tých "drogách", problém je oveľa väčší a komplexný


Keď nekompetentní robia reformu. Pacienti bez liekov, starobince bez plienok
Príklady:
Polymorbidní klienti zariadení sociálnych služieb zrejme zostanú dva mesiace bez liekov a plienok, lebo všeobecný lekár, ktorého zväčša majú títo klienti spoločného a mohol im predpisovať lieky po dohode s odborným lekárom, to už nebude môcť robiť. A keďže odborného lekára má každý klient iného, viete si predstaviť, ako by mohlo zariadenie sociálnych služieb túto komunikáciu každý mesiac zvládnuť? Je to nevykonateľné! - za Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb v SR.


Podľa poslanca Richarda Rašiho nemocnica dnes musí vybaviť odchádzajúceho pacienta receptom na potrebné lieky, ale už dnes je jasné, že prepúšťajúci lekári mnohé lieky predpísať nemôžu. A už vôbec nemôžu predpísať lieky, ktoré síce pacient potrebuje, ale musí ich predpísať špecialista z iného odboru.


Ďalší problém vyskočí, keď špecialista nemá zmluvu s niektorou z poisťovní. Ak recept predpíše, tak s plnou úhradou pacienta, aj keď je liek v zozname liekov, ktoré poisťovne čiastočne alebo celé preplácajú...
https://www.hlavnespravy.sk/ked-nekompetentni-robia-reformu-pacienti-bez-liekov-starobince-bez-plienok/2828858


Tie problémy, ktoré táto zmena spôsobila, sú oveľa vážnejšie a negatívne pre pacientov, ako si poniektorí uvedomujú z hľadiska svojho aktuálneho statusu (vekového, rodinného, starostlivosti o starších v rodine, sociálneho, atď.) a berú ohľad na týchto ľudí. Nie je to len o tých "drogách", problém je oveľa väčší a komplexný **Keď nekompetentní robia reformu. Pacienti bez liekov, starobince bez plienok** Príklady: Polymorbidní klienti zariadení sociálnych služieb zrejme zostanú dva mesiace bez liekov a plienok, lebo všeobecný lekár, ktorého zväčša majú títo klienti spoločného a mohol im predpisovať lieky po dohode s odborným lekárom, to už nebude môcť robiť. A keďže odborného lekára má každý klient iného, viete si predstaviť, ako by mohlo zariadenie sociálnych služieb túto komunikáciu každý mesiac zvládnuť? Je to nevykonateľné! - za Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb v SR. Podľa poslanca Richarda Rašiho nemocnica dnes musí vybaviť odchádzajúceho pacienta receptom na potrebné lieky, ale už dnes je jasné, že prepúšťajúci lekári mnohé lieky predpísať nemôžu. A už vôbec nemôžu predpísať lieky, ktoré síce pacient potrebuje, ale musí ich predpísať špecialista z iného odboru. Ďalší problém vyskočí, keď špecialista nemá zmluvu s niektorou z poisťovní. Ak recept predpíše, tak s plnou úhradou pacienta, aj keď je liek v zozname liekov, ktoré poisťovne čiastočne alebo celé preplácajú... https://www.hlavnespravy.sk/ked-nekompetentni-robia-reformu-pacienti-bez-liekov-starobince-bez-plienok/2828858
Upravené 18. 1. 2022 o 11:24

Zmeny sa tak skoro nedočkáme. Obvodní lekári môžu predpisovať lieky od špecialistov ešte rok, takéto sú podmienky
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vydalo rozhodnutie, ktoré reaguje na problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice.
Rozhodnutie súvisí s novelizáciou zákona o liekoch od nového roka a bude platiť do skončenia mimoriadnej situácie, ktorá je na Slovensku vyhlásená od začiatku pandémie. Rezort v ňom ozrejmil, že k úprave tzv. delegovanej preskripcie pristúpil na základe dopytu odborných spoločností aj pacientov. „Ministerstvu bolo doručené veľké množstvo podnetov apelujúcich na nepripravenosť ambulantného sektora, ako aj ústavného sektora na novú právnu úpravu.
Nezanedbateľnú časť tvorili aj podnety prichádzajúce priamo od pacientov, ktoré spočívali najmä v sťaženom prístupe k predpisovaniu humánnych liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín,“ zdôvodňuje v rozhodnutí. Softvérovo nebol upravený ani systém eZdravie. Rezort preto usúdil, že predpisovanie treba upraviť týmto výnimočným opatrením. Všeobecní lekári môžu podľa rozhodnutia predpisovať lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny na základe odporúčania odborného lekára, ktoré bolo vydané pred 1. januárom 2022, a to najviac po dobu jedného roka.
MINISTERSTVO UPRAVILO PREDPISOVANIE
Špecialisti majú pri ďalších lekárskych vyšetreniach zase povinnosť predpísať pacientovi lieky. Môžu tým zároveň po dohode najviac na dva mesiace poveriť aj iného špecialistu i všeobecného lekára. Ministerstvo upravilo aj predpisovanie pri prepustení pacienta z nemocnice, v ktorom upresnilo povinnosť lekára predpísať liek či zdravotnícku pomôcku potrebných na liečbu najviac na dobu 30 dní. Predpisovať budú môcť aj neatestovaní lekári. Pokiaľ bude pacient potrebovať ďalšie lieky, bude mu ich do návštevy špecialistu môcť predpísať aj všeobecný lekár, najdlhšie pol roka od hospitalizácie. Rozhodnutie upravuje aj používanie kódov lekárov do vydania vyššej verzie služby eRecept.
KRITIKA VIACERÝCH
Zmeny v predpisovaní liekov, podľa ktorých mali lieky pacientom predpisovať rovno špecialisti a nie všeobecní lekári na ich odporúčanie, kritizovali viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločností a hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva. Vyzvali šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil účinnosť novely zákona o liekoch a inicioval diskusiu. Na problémy upozorňovali aj pacientska asociácia, nemocnice či zástupcovia domovov sociálnych služieb.
Legislatívnu zmenu priniesol pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady SR za klub OĽANO Evy Horváthovej, Mareka Krajčího a Mareka Šefčíka. Podľa ministerstva bolo jej cieľom okrem iného snaha o zvýšenie medicínskej a právnej bezpečnosti pacienta či predpisovanie liekov pre pacientov, ktorých prepúšťali z nemocnice s liekmi na tri dni. Zmeny iniciovala jedna zo spoločností združujúca všeobecných lekárov, ktorá upozorňovala na ich preťaženie. O úprave, ktorá by na vzniknutú situáciu reagovala, hovorili poslanci a ministerstvo už po januárovom stretnutí zainteresovaných strán.
https://www.babskeveci.sk/zmeny-sa-tak-skoro-nedockame-obvodni-lekari-mozu-predpisovat-lieky-od-specialistov-este-rok-taketo-su-podmienky/


**Zmeny sa tak skoro nedočkáme. Obvodní lekári môžu predpisovať lieky od špecialistov ešte rok, takéto sú podmienky** Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vydalo rozhodnutie, ktoré reaguje na problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice. **Rozhodnutie súvisí s novelizáciou zákona o liekoch od nového roka a bude platiť do skončenia mimoriadnej situácie, ktorá je na Slovensku vyhlásená od začiatku pandémie.** Rezort v ňom ozrejmil, že k úprave tzv. delegovanej preskripcie pristúpil na základe dopytu odborných spoločností aj pacientov. „Ministerstvu bolo doručené veľké množstvo podnetov apelujúcich na nepripravenosť ambulantného sektora, ako aj ústavného sektora na novú právnu úpravu. Nezanedbateľnú časť tvorili aj podnety prichádzajúce priamo od pacientov, ktoré spočívali najmä v sťaženom prístupe k predpisovaniu humánnych liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín,“ zdôvodňuje v rozhodnutí. Softvérovo nebol upravený ani systém eZdravie. **Rezort preto usúdil, že predpisovanie treba upraviť týmto výnimočným opatrením. Všeobecní lekári môžu podľa rozhodnutia predpisovať lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny na základe odporúčania odborného lekára, ktoré bolo vydané pred 1. januárom 2022, a to najviac po dobu jedného roka.** **MINISTERSTVO UPRAVILO PREDPISOVANIE** **Špecialisti majú pri ďalších lekárskych vyšetreniach zase povinnosť predpísať pacientovi lieky**. Môžu tým zároveň po dohode najviac na dva mesiace poveriť aj iného špecialistu i všeobecného lekára. Ministerstvo upravilo aj predpisovanie pri prepustení pacienta z nemocnice, v ktorom upresnilo povinnosť lekára predpísať liek či zdravotnícku pomôcku potrebných na liečbu najviac na dobu 30 dní. Predpisovať budú môcť aj neatestovaní lekári. Pokiaľ bude pacient potrebovať ďalšie lieky, bude mu ich do návštevy špecialistu môcť predpísať aj všeobecný lekár, najdlhšie pol roka od hospitalizácie. Rozhodnutie upravuje aj používanie kódov lekárov do vydania vyššej verzie služby eRecept. **KRITIKA VIACERÝCH** Zmeny v predpisovaní liekov, podľa ktorých mali lieky pacientom predpisovať rovno špecialisti a nie všeobecní lekári na ich odporúčanie, kritizovali viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločností a hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva. Vyzvali šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil účinnosť novely zákona o liekoch a inicioval diskusiu. Na problémy upozorňovali aj pacientska asociácia, nemocnice či zástupcovia domovov sociálnych služieb. Legislatívnu zmenu priniesol pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady SR za klub OĽANO Evy Horváthovej, Mareka Krajčího a Mareka Šefčíka. Podľa ministerstva bolo jej cieľom okrem iného snaha o zvýšenie medicínskej a právnej bezpečnosti pacienta či predpisovanie liekov pre pacientov, ktorých prepúšťali z nemocnice s liekmi na tri dni. Zmeny iniciovala jedna zo spoločností združujúca všeobecných lekárov, ktorá upozorňovala na ich preťaženie. O úprave, ktorá by na vzniknutú situáciu reagovala, hovorili poslanci a ministerstvo už po januárovom stretnutí zainteresovaných strán. https://www.babskeveci.sk/zmeny-sa-tak-skoro-nedockame-obvodni-lekari-mozu-predpisovat-lieky-od-specialistov-este-rok-taketo-su-podmienky/
1.46k
19
11
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept