Zahraničná politika
Odtajněné americké archivy ohledně slibů západních politiků o nerozšířování NATO na východ

Expanze NATO: Co slyšel Gorbačov

Odtajněné dokumenty ukazují bezpečnostní záruky proti rozšiřování NATO sovětským vůdcům od Bakera, Bushe, Genschera, Kohla, Gatese, Mitterranda, Thatchera, Hurda, Majora a Woernera


Panel slovanských studií pronesl „Kdo komu co slíbil při rozšiřování NATO?“
https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early


Rozšiřování NATO – The Budapest Blow Up 1994


Co slyšel Jelcin : Od studené války ke „studenému míru“


Clintonovy dvě stopy se srazily – rozšíření NATO a zapojení Ruska
https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2021-11-24/nato-expansion-budapest-blow-1994


Překlad google.


Zajímavé, že tyto dokumenty byly odtajněny zrovna v době, kdy Rusko předložilo svůj návrh na vrácení hranic NATO před rok 1997 a vytvoření bezpečného evropského prostoru. Přišlo to akorát vhod. Určitě ne náhodou.


Z toho, co jsem v rychlosti prohlédl, už v 90. létech se řešila společná bezpečnost Evropy, ne na úkor Ruska. Nebýt Clintonů ve vládě, kteří "tichou sapou" začali porušovat slíby dané Gorbačovovi.


**Expanze NATO: Co slyšel Gorbačov ** Odtajněné dokumenty ukazují bezpečnostní záruky proti rozšiřování NATO sovětským vůdcům od Bakera, Bushe, Genschera, Kohla, Gatese, Mitterranda, Thatchera, Hurda, Majora a Woernera Panel slovanských studií pronesl „Kdo komu co slíbil při rozšiřování NATO?“ https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early **Rozšiřování NATO – The Budapest Blow Up 1994** **Co slyšel Jelcin : Od studené války ke „studenému míru“** Clintonovy dvě stopy se srazily – rozšíření NATO a zapojení Ruska https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2021-11-24/nato-expansion-budapest-blow-1994 Překlad google. Zajímavé, že tyto dokumenty byly odtajněny zrovna v době, kdy Rusko předložilo svůj návrh na vrácení hranic NATO před rok 1997 a vytvoření bezpečného evropského prostoru. Přišlo to akorát vhod. Určitě ne náhodou. Z toho, co jsem v rychlosti prohlédl, už v 90. létech se řešila společná bezpečnost Evropy, ne na úkor Ruska. Nebýt Clintonů ve vládě, kteří "tichou sapou" začali porušovat slíby dané Gorbačovovi.

„Kdo komu co slíbil při rozšiřování NATO?“


Otázkou tak je, zda je naše členství v NATO právoplatné, když bylo uskutečněno proti slibům o nerozšiřovaní NATO na východ ?!


[quote="pid:49135, uid:158"]„Kdo komu co slíbil při rozšiřování NATO?“[/quote] Otázkou tak je, zda je naše členství v NATO právoplatné, když bylo uskutečněno proti slibům o nerozšiřovaní NATO na východ ?!
Upravené 20. 12. 2021 o 17:56

Tlak na národní elity bude nemalý a samozřejmě bude stoupat . A to jak ze strany globálního řízení , tak i ze strany místních obyvatel . Tohle už není rozkrádačka národního majetku , ale hra na válku , která může kdykoliv přerůst do reality .
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/NATO-a-Rusko-Ivan-David-varuje-a-informuje-687154
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Analytik-Ted-Ukrajinu-branit-nechceme-az-v-NATO-Tim-tlacime-Rusko-k-utoku-687145
A tohle , to jsou roztleskávači , používaní k zvyšování tlaku , právě na podpindos elity .
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecka-ministryne-Tvrde-sankce-na-Putina-Nesmi-jezdit-do-Evropy-687186


Tlak na národní elity bude nemalý a samozřejmě bude stoupat . A to jak ze strany globálního řízení , tak i ze strany místních obyvatel . Tohle už není rozkrádačka národního majetku , ale hra na válku , která může kdykoliv přerůst do reality . https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/NATO-a-Rusko-Ivan-David-varuje-a-informuje-687154 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Analytik-Ted-Ukrajinu-branit-nechceme-az-v-NATO-Tim-tlacime-Rusko-k-utoku-687145 A tohle , to jsou roztleskávači , používaní k zvyšování tlaku , právě na podpindos elity . https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecka-ministryne-Tvrde-sankce-na-Putina-Nesmi-jezdit-do-Evropy-687186

Zajímavé, že tyto dokumenty byly odtajněny zrovna v době, kdy Rusko předložilo svůj návrh na vrácení hranic NATO před rok 1997 a vytvoření bezpečného evropského prostoru. Přišlo to akorát vhod. Určitě ne náhodou.
ja by som to možno videl v opačnom garde - Rusko predložilo svoj návrh v dobe, keď vedeli, že tieto dokumenty budú odtajnené... je to pre nich silná argumentačná báza, doteraz sa o tom hovorilo bez potrebných dôkazov. Takže áno, určite to nie je žiadna náhoda.


[quote="pid:49135, uid:158"]Zajímavé, že tyto dokumenty byly odtajněny zrovna v době, kdy Rusko předložilo svůj návrh na vrácení hranic NATO před rok 1997 a vytvoření bezpečného evropského prostoru. Přišlo to akorát vhod. Určitě ne náhodou.[/quote] ja by som to možno videl v opačnom garde - Rusko predložilo svoj návrh v dobe, keď vedeli, že tieto dokumenty budú odtajnené... je to pre nich silná argumentačná báza, doteraz sa o tom hovorilo bez potrebných dôkazov. Takže áno, určite to nie je žiadna náhoda.

Izraelský expert Kedmi: Bariéra bola prekročená – Rusko je pripravené použiť vojenskú silu proti krajinám NATO¨
https://www.novarepublika.cz/2021/12/izraelsky-expert-kedmi-bariera-bola-prekrocena-rusko-je-pripravene-pouzit-vojensku-silu-proti-krajinam-nato


"“Ruské ozbrojené sily vyriešia tento problém – problém prítomnosti rôznych ozbrojených síl a vojenských základní na území príliš blízkom Rusku.” Táto prítomnosť bude eliminovaná vojenskými prostriedkami, ktoré znemožnia využitie tejto prítomnosti na vytvorenie skutočnej vojenskej hrozby pre Rusko. Ale to závisí od rozhodnutia generálneho štábu,“, povedal Kedmi.
Nevylučuje, že Rusko zasadí vojenský úder nielen Ukrajine, ale aj členským krajinám NATO."


**Izraelský expert Kedmi: Bariéra bola prekročená – Rusko je pripravené použiť vojenskú silu proti krajinám NATO¨** https://www.novarepublika.cz/2021/12/izraelsky-expert-kedmi-bariera-bola-prekrocena-rusko-je-pripravene-pouzit-vojensku-silu-proti-krajinam-nato "“Ruské ozbrojené sily vyriešia tento problém – problém prítomnosti rôznych ozbrojených síl a vojenských základní na území príliš blízkom Rusku.” Táto prítomnosť bude eliminovaná vojenskými prostriedkami, ktoré znemožnia využitie tejto prítomnosti na vytvorenie skutočnej vojenskej hrozby pre Rusko. Ale to závisí od rozhodnutia generálneho štábu,“, povedal Kedmi. Nevylučuje, že Rusko zasadí vojenský úder nielen Ukrajine, ale aj členským krajinám NATO."

a by som to možno videl v opačnom garde - Rusko predložilo svoj návrh v dobe, keď vedeli, že tieto dokumenty budú odtajnené...

Ale dokumenty, potvrzující ústní sliby dané Gorbačovovi o nerozšíření NATO, se objevily už nejpozději v roce 2009 ve studii Mark Kramer, “The Myth of a No-NATO-Enlargement Pledge to Russia,” která vyšla v dubnu 2009 v The Washington Quarterly, jak na to upozorňuje (a podstatné dokumenty cituje) např. tento článek Erika Zuesse z roku 2015:
http://rinf.com/alt-news/editorials/how-america-double-crossed-russia-and-shamed-the-west/


Podle mě až teď prostě přišel čas se k těm slibům o nerozšiřování NATO naplno vrátit. Podmínkou bylo dosažení vojenské převahy Ruska, ale i energetické a řídící bezpečnosti Ruska. Ta chvíle byla podle mě předpřipravena v hrubých rysech už na červnovém setkání 2021 Putin-Biden v Ženevě. Bezprostředním odmáchnutím byla Bidenova výzva k jednáním o zajištění stability a bezpečí v Evropě, kterou Biden adresoval Putinovi na posledním rozhovoru Bidena s Putinem teď 7. prosince 2021. Nulandová s Blinkenem teď možná nevěřícně koulí očima. Biden možná sice trochu skřípe zubama, že náměstek ministra zahraničí Rjabkov ruskou pozici k jednáním deklaroval naprosto otevřeně a veřejně, ale Biden hraje za GP ve hře "Likvidace systému, který se vyčerpal", jejíž pravidla jsou v hrubých obrysech dána. Svět se právě změnil.


[quote="pid:49159, uid:738"]a by som to možno videl v opačnom garde - Rusko predložilo svoj návrh v dobe, keď vedeli, že tieto dokumenty budú odtajnené...[/quote] Ale dokumenty, potvrzující ústní sliby dané Gorbačovovi o nerozšíření NATO, se objevily už nejpozději v roce 2009 ve studii Mark Kramer, “The Myth of a No-NATO-Enlargement Pledge to Russia,” která vyšla v dubnu 2009 v The Washington Quarterly, jak na to upozorňuje (a podstatné dokumenty cituje) např. tento článek Erika Zuesse z roku 2015: http://rinf.com/alt-news/editorials/how-america-double-crossed-russia-and-shamed-the-west/ Podle mě až teď prostě přišel čas se k těm slibům o nerozšiřování NATO naplno vrátit. Podmínkou bylo dosažení vojenské převahy Ruska, ale i energetické a řídící bezpečnosti Ruska. Ta chvíle byla podle mě předpřipravena v hrubých rysech už na červnovém setkání 2021 Putin-Biden v Ženevě. Bezprostředním odmáchnutím byla Bidenova výzva k jednáním o zajištění stability a bezpečí v Evropě, kterou Biden adresoval Putinovi na posledním rozhovoru Bidena s Putinem teď 7. prosince 2021. Nulandová s Blinkenem teď možná nevěřícně koulí očima. Biden možná sice trochu skřípe zubama, že náměstek ministra zahraničí Rjabkov ruskou pozici k jednáním deklaroval naprosto otevřeně a veřejně, ale Biden hraje za GP ve hře "Likvidace systému, který se vyčerpal", jejíž pravidla jsou v hrubých obrysech dána. Svět se právě změnil.

Fidelo

hraje za GP ve hře "Likvidace systému, který se vyčerpal"

...a jako na zavolanou přichází NI z 19. 12.:
https://nationalinterest.org/feature/russia-alone-did-not-destabilize-ukraine-198065
"Ještě není pozdě, aby Západ zvážil vyváženější diplomatický přístup k obnovení stabilnější situace. Spojenci NATO nemají žádné realistické vojenské možnosti pro úspěšnou obranu Ukrajiny, ani spojenci NATO v Evropě nemají ani schopnost nebo vůli se touto cestou vydat. Místo toho by bylo možné oprášit úspěšné diplomatické plány, které vytvořily status neutrality pro Finsko a Rakousko během studené války, a upravit je jako potenciální přístupy k řešení krize na Ukrajině. Zatímco Západ by měl i nadále dávat jasně najevo, že Rusko zaplatí strašlivou cenu ekonomickými sankcemi, pokud napadne Ukrajinu, součástí řešení musí být i patřičné ujištění pro Moskvu, že k členství Ukrajiny v NATO nedojde.


Zároveň musí Brusel, Moskva, Washington a Kyjev najít způsob, jak umožnit oboustranně výhodným obchodním vztahům prosperovat mezi všemi stranami; vrátit mír na Donbass; a najít způsob, jak se Západ vypořádat s Putinovou hotovou věcí na Krymu, která by zachránila tvář . Tentokrát by Brusel neměl arogantně odmítat vyjednávání ve tří nebo čtyřstranném procesu mezi všemi zainteresovanými stranami. V mnoha ohledech by dnes Ukrajina byla na tom lépe, kdyby nikdy nezačala vyjednávat o statutu přidružení s EU, ale doufejme, že zbývá dost času na to, aby se posbírala kousky účinnější diplomacie, než vypukne skutečná válka."
(Omlouvám se za strojový překlad)


[quote="pid:49172, uid:294"]hraje za GP ve hře "Likvidace systému, který se vyčerpal"[/quote] ...a jako na zavolanou přichází NI z 19. 12.: https://nationalinterest.org/feature/russia-alone-did-not-destabilize-ukraine-198065 "Ještě není pozdě, aby Západ zvážil vyváženější diplomatický přístup k obnovení stabilnější situace. Spojenci NATO nemají žádné realistické vojenské možnosti pro úspěšnou obranu Ukrajiny, ani spojenci NATO v Evropě nemají ani schopnost nebo vůli se touto cestou vydat. Místo toho by bylo možné oprášit úspěšné diplomatické plány, které vytvořily status neutrality pro Finsko a Rakousko během studené války, a upravit je jako potenciální přístupy k řešení krize na Ukrajině. Zatímco Západ by měl i nadále dávat jasně najevo, že Rusko zaplatí strašlivou cenu ekonomickými sankcemi, pokud napadne Ukrajinu, součástí řešení musí být i patřičné ujištění pro Moskvu, že k členství Ukrajiny v NATO nedojde. Zároveň musí Brusel, Moskva, Washington a Kyjev najít způsob, jak umožnit oboustranně výhodným obchodním vztahům prosperovat mezi všemi stranami; vrátit mír na Donbass; a najít způsob, jak se Západ vypořádat s Putinovou hotovou věcí na Krymu, která by zachránila tvář . Tentokrát by Brusel neměl arogantně odmítat vyjednávání ve tří nebo čtyřstranném procesu mezi všemi zainteresovanými stranami. V mnoha ohledech by dnes Ukrajina byla na tom lépe, kdyby nikdy nezačala vyjednávat o statutu přidružení s EU, ale doufejme, že zbývá dost času na to, aby se posbírala kousky účinnější diplomacie, než vypukne skutečná válka." (Omlouvám se za strojový překlad)

Zároveň musí Brusel, Moskva, Washington a Kyjev najít způsob, jak umožnit oboustranně výhodným obchodním vztahům prosperovat mezi všemi stranami; vrátit mír na Donbass; a najít způsob, jak se Západ vypořádat s Putinovou hotovou věcí na Krymu, která by zachránila tvář .


Jak se vtipně snaží k jednání připlést Brusel a Kyjev. Proč by mělo Rusko ještě jednat s Bruselem a Kyjevem, když udělají jen to, co se řekně ve Washingtonu? Aby se Washington cítil silnější v kramflecích a měl se na koho odvolávat? Ještě by Polsko mohli přidružit, aby bylo úplně věselo.


Nejdříve Washington stáhne své zbraně k hranicím 97. roku. Pak se bude jednat s Kyjevem a Bruselem, ale už bez Washingtonu.


[quote="pid:49185, uid:810"]Zároveň musí Brusel, Moskva, Washington a Kyjev najít způsob, jak umožnit oboustranně výhodným obchodním vztahům prosperovat mezi všemi stranami; vrátit mír na Donbass; a najít způsob, jak se Západ vypořádat s Putinovou hotovou věcí na Krymu, která by zachránila tvář .[/quote] Jak se vtipně snaží k jednání připlést Brusel a Kyjev. Proč by mělo Rusko ještě jednat s Bruselem a Kyjevem, když udělají jen to, co se řekně ve Washingtonu? Aby se Washington cítil silnější v kramflecích a měl se na koho odvolávat? Ještě by Polsko mohli přidružit, aby bylo úplně věselo. Nejdříve Washington stáhne své zbraně k hranicím 97. roku. Pak se bude jednat s Kyjevem a Bruselem, ale už bez Washingtonu.

Ale dokumenty, potvrzující ústní sliby dané Gorbačovovi o nerozšíření NATO, se objevily už nejpozději v roce 2009 ve studii Mark Kramer
to je v poriadku, ale predsa relevancia a teda váha štúdie a priamo odtajnených dokumentov je rôzna


S ostatným sa prakticky nedá nesúhlasiť


[quote="pid:49172, uid:294"]Ale dokumenty, potvrzující ústní sliby dané Gorbačovovi o nerozšíření NATO, se objevily už nejpozději v roce 2009 ve studii Mark Kramer[/quote] to je v poriadku, ale predsa relevancia a teda váha štúdie a priamo odtajnených dokumentov je rôzna S ostatným sa prakticky nedá nesúhlasiť

váha štúdie a priamo odtajnených dokumentov je rôzna

Uznávám. Stejně jako ten nenáhodný fakt synchronizace odtajnění dokumentů a zveřejnění ruských návrhů.


[quote="pid:49200, uid:738"]váha štúdie a priamo odtajnených dokumentov je rôzna[/quote] Uznávám. Stejně jako ten nenáhodný fakt synchronizace odtajnění dokumentů a zveřejnění ruských návrhů.

Fidelo

Čo požaduje Rusko? Rusko predložením ultimáta požaduje úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu NATO, EÚ, celkovo močiara. Nič viacej a nič menej. Zverejneným návrhom tzv "dohody" medzi Ruskom a NATOm som zostal najprv prekvapený, lebo už ten návrh bol "provokatívny". Avšak o to ma prekvapila reakcia Bidena a SŠA. Už vtedy to bol signál, že v zákulisí sa odohrali významné udalosti. Ale, hovoril som si, čím to ultimátum Rusko podporí. Ešte vtedy západ mal slabú nádej, že len blafujú, avšak tvrdé vyjadrenia Rjabkova ich doslova šokovali a pochopili aká bije. Do toho spadá aj zrušenie januárového stretnutia v Davose (že vraj pre covid). Rusko naďalej posilňuje armádu na západnom strategickom smere a podľa mojej mienky sa už nejedná len o Ukrajinu, ale je toho viacej.


Sme svedkami konca súčasnej éry a nástupu novej éry. V priamom prenose vidíme koniec súčasného zriadenia a začiatok formovania nového spoločenského, sociálneho a politického fungovania a zriadenia tohto sveta. Toto nie je samostatná akcia Ruska. Počkajme si na to čo prinesú ďalšie dni.


Čo požaduje Rusko? Rusko predložením ultimáta požaduje úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu NATO, EÚ, celkovo močiara. Nič viacej a nič menej. Zverejneným návrhom tzv "dohody" medzi Ruskom a NATOm som zostal najprv prekvapený, lebo už ten návrh bol "provokatívny". Avšak o to ma prekvapila reakcia Bidena a SŠA. Už vtedy to bol signál, že v zákulisí sa odohrali významné udalosti. Ale, hovoril som si, čím to ultimátum Rusko podporí. Ešte vtedy západ mal slabú nádej, že len blafujú, avšak tvrdé vyjadrenia Rjabkova ich doslova šokovali a pochopili aká bije. Do toho spadá aj zrušenie januárového stretnutia v Davose (že vraj pre covid). Rusko naďalej posilňuje armádu na západnom strategickom smere a podľa mojej mienky sa už nejedná len o Ukrajinu, ale je toho viacej. Sme svedkami konca súčasnej éry a nástupu novej éry. V priamom prenose vidíme koniec súčasného zriadenia a začiatok formovania nového spoločenského, sociálneho a politického fungovania a zriadenia tohto sveta. Toto nie je samostatná akcia Ruska. Počkajme si na to čo prinesú ďalšie dni.

Dovolím si jen poznámku. Skvělá konceptuální práce všech v tomto vlákně. Studio Milan zůstalo za dveřmi. Nedosáhlo na kliku.


Dovolím si jen poznámku. Skvělá konceptuální práce všech v tomto vlákně. Studio Milan zůstalo za dveřmi. Nedosáhlo na kliku.

Putin vníma expanziu NATO na východ ako dôsledok eufórie po víťazstve v studenej vojne


Rusko je pripravené prijať vojensko-technické opatrenia, ak sa NATO priblíži k hraniciam, uviedol prezident


Ruský prezident Vladimir Putin pripísal expanziu NATO na východ eufórii, ktorú západné krajiny zažívali po studenej vojne, a nesprávnej analýze situácie z ich strany.
Hlava štátu v utorok na rozšírenom zasadnutí kolégia ministerstva obrany pripomenula kroky Západu, ktoré podnikol v 90. rokoch a začiatkom 20. storočia a spôsobili Rusku problémy.


"Niekedy sa pýtate sami seba - prečo to všetko urobili v týchto podmienkach? V okamihu a negramotná, nesprávna analýza možných možností pre vývoj situácie," - povedal Putin. "Preto. Jednoducho neexistujú žiadne iné dôvody," je si istý.


Rusko je podľa Putina pripravené prijať vojensko-technické opatrenia, ak sa NATO priblíži k jeho hraniciam. "V prípade, že bude evidentne agresívna línia našich západných kolegov pokračovať, prijmeme adekvátne vojensko-technické opatrenia a budeme tvrdo reagovať na nepriateľské kroky," uviedla hlava štátu. Putin zdôraznil, že Rusko "má na to plné právo" - podniknúť kroky určené na zaistenie bezpečnosti a suverenity krajiny.


https://tass.ru/politika/13257593


**Putin vníma expanziu NATO na východ ako dôsledok eufórie po víťazstve v studenej vojne** Rusko je pripravené prijať vojensko-technické opatrenia, ak sa NATO priblíži k hraniciam, uviedol prezident Ruský prezident Vladimir Putin pripísal expanziu NATO na východ eufórii, ktorú západné krajiny zažívali po studenej vojne, a nesprávnej analýze situácie z ich strany. Hlava štátu v utorok na rozšírenom zasadnutí kolégia ministerstva obrany pripomenula kroky Západu, ktoré podnikol v 90. rokoch a začiatkom 20. storočia a spôsobili Rusku problémy. "Niekedy sa pýtate sami seba - prečo to všetko urobili v týchto podmienkach? V okamihu a negramotná, nesprávna analýza možných možností pre vývoj situácie," - povedal Putin. "Preto. Jednoducho neexistujú žiadne iné dôvody," je si istý. Rusko je podľa Putina pripravené prijať vojensko-technické opatrenia, ak sa NATO priblíži k jeho hraniciam. "V prípade, že bude evidentne agresívna línia našich západných kolegov pokračovať, prijmeme adekvátne vojensko-technické opatrenia a budeme tvrdo reagovať na nepriateľské kroky," uviedla hlava štátu. Putin zdôraznil, že Rusko "má na to plné právo" - podniknúť kroky určené na zaistenie bezpečnosti a suverenity krajiny. https://tass.ru/politika/13257593

RT popularizuje
Declassified documents show how US lied to Russia about NATO in 1990s
Promises that the bloc wouldn’t expand appear to have been ignored in Washington’s quest for influence in Europe.
https://www.rt.com/russia/544396-declassified-documents-us-nato-lie/


RT popularizuje Declassified documents show how US lied to Russia about NATO in 1990s Promises that the bloc wouldn’t expand appear to have been ignored in Washington’s quest for influence in Europe. https://www.rt.com/russia/544396-declassified-documents-us-nato-lie/

Na iDnes vyšel článek, který se nás snaží přesvědčit, že Západ žádný mezinárodně-právně závazný slib Rusku o nerozšiřování NATO nikdy nedal a Moskva o něj nežádala.


Odkazuje i na odtajněné dokumenty, ale píše, že neobsahují závazky NATO, že by nemohlo přijmout nové členy ze střední a východní Evropy.
https://www.idnes.cz/zpravy/nato/rusko-nato-gorbacov-baker-genscher-nemecko-sovet-bush.A220127_064026_zpr_nato_inc


Na iDnes vyšel článek, který se nás snaží přesvědčit, že Západ žádný mezinárodně-právně závazný slib Rusku o nerozšiřování NATO nikdy nedal a Moskva o něj nežádala. Odkazuje i na odtajněné dokumenty, ale píše, že neobsahují závazky NATO, že by nemohlo přijmout nové členy ze střední a východní Evropy. https://www.idnes.cz/zpravy/nato/rusko-nato-gorbacov-baker-genscher-nemecko-sovet-bush.A220127_064026_zpr_nato_inc

Na iDnes vyšel článek, který se nás snaží přesvědčit, že Západ žádný mezinárodně-právně závazný slib Rusku o nerozšiřování NATO nikdy nedal a Moskva o něj nežádala.


ta diskuse pod článkem je ale k pláči smile


[quote="pid:54606, uid:101"]Na iDnes vyšel článek, který se nás snaží přesvědčit, že Západ žádný mezinárodně-právně závazný slib Rusku o nerozšiřování NATO nikdy nedal a Moskva o něj nežádala.[/quote] ta diskuse pod článkem je ale k pláči :(

ta diskuse pod článkem je ale k pláči

Z toho není třeba si dělat těžkou hlavu. Tam se takoví koncentrují. Podle stylu psaní to budou lidi tak kolem třiceti let, tedy ti kteří už jsou kompletně vygumováni novým režimem. Samozřejmě že všichni takoví nejsou, ale tam jich je hodně. Dokonce nadávají i tomu Větvičkovi do ruských švábů a ruské páté kolony.


[quote="pid:54611, uid:473"]ta diskuse pod článkem je ale k pláči[/quote] Z toho není třeba si dělat těžkou hlavu. Tam se takoví koncentrují. Podle stylu psaní to budou lidi tak kolem třiceti let, tedy ti kteří už jsou kompletně vygumováni novým režimem. Samozřejmě že všichni takoví nejsou, ale tam jich je hodně. Dokonce nadávají i tomu Větvičkovi do ruských švábů a ruské páté kolony.

Jarek

Mám k tomu jednu důležitou připomínku. Vždy, při takových důležitých jednáních se pořizuje stenografický záznam všeho, co jednotliví účastníci takového jednání jednotlivě pronesou. Na konci jednání každý z účastníků dostává jednu z kopií tohoto stenografického záznamu, aby existoval doklad o celém jednání. Z toho, co bylo zatím zveřejněno neplyne, že tyto stenografické záznamy byly vůbec zmíněny. Podle mě existují, má je Rusko, má je i USA i ostatní západní země jejichž představitelé se zůčastnili jednání s Gorbačovem. Nepochybuji o tom, že Rusko v případě potřeby tento záznam zveřejní.


A jeden příběh o ústní dohodě a smlouvě.


Pracuji v nadnárodní firmě, která má v Česku svoji fabriku. Někdy po povodních 1997 můj bývalý kolega (už zemřel), úžasně chytrý člověk, stavební technik a šéf investic nechal postavit nový most přes řeku (místo starého, který smetla povodeň), který spojoval závod s jeho druhou částí. Ten most stál tehdy 6,5 milionů Kč a byl postaven bez jediné čárky dokumentace a jen na základě ústní smlouvy. Když tento můj kamarád šel v této věci na kobereček nejvyššímu skopčáckému šéfovi, tak toho málem omývali po argumentu mého kamaráda, který mu s nevinným úsměvem řekl, že ústní dohoda a smlouva je v Česku také právně závazná a platná ... smile Tento přístup hojně používaný na Východě je totiž na Západě velmi velmi neobvyklý ...


Mám k tomu jednu důležitou připomínku. Vždy, při takových důležitých jednáních se pořizuje stenografický záznam všeho, co jednotliví účastníci takového jednání jednotlivě pronesou. Na konci jednání každý z účastníků dostává jednu z kopií tohoto stenografického záznamu, aby existoval doklad o celém jednání. Z toho, co bylo zatím zveřejněno neplyne, že tyto stenografické záznamy byly vůbec zmíněny. Podle mě existují, má je Rusko, má je i USA i ostatní západní země jejichž představitelé se zůčastnili jednání s Gorbačovem. Nepochybuji o tom, že Rusko v případě potřeby tento záznam zveřejní. A jeden příběh o ústní dohodě a smlouvě. Pracuji v nadnárodní firmě, která má v Česku svoji fabriku. Někdy po povodních 1997 můj bývalý kolega (už zemřel), úžasně chytrý člověk, stavební technik a šéf investic nechal postavit nový most přes řeku (místo starého, který smetla povodeň), který spojoval závod s jeho druhou částí. Ten most stál tehdy 6,5 milionů Kč a byl postaven bez jediné čárky dokumentace a jen na základě ústní smlouvy. Když tento můj kamarád šel v této věci na kobereček nejvyššímu skopčáckému šéfovi, tak toho málem omývali po argumentu mého kamaráda, který mu s nevinným úsměvem řekl, že ústní dohoda a smlouva je v Česku také právně závazná a platná ... :) Tento přístup hojně používaný na Východě je totiž na Západě velmi velmi neobvyklý ...
2.66k
18
15
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept