Zahraničná politika
Americký Senát schválil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny na 31,4 bilióna dolárov

Americký Senát schválil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny na 31,4 bilióna dolárov


Iniciatívu podporilo 50 senátorov, 49 hlasovalo proti
Americký Senát v utorok podporil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny o 2,5 bilióna dolárov na 31,4 bilióna dolárov. Stretnutie odvysielala televízia C-SPAN.


Za iniciatívu hlasovalo 50 senátorov, proti 49. Na jeho schválenie potrebovala podľa dohôd, ktoré zákonodarcovia už skôr dosiahli, nadpolovičnú väčšinu hlasov. Demokrati ju majú aj v Senáte aj v Snemovni reprezentantov.


Očakáva sa, že uvedený návrh zákona čoskoro schváli aj dolná komora Kongresu USA. Potom bude dokument zaslaný prezidentovi krajiny Joeovi Bidenovi na podpis. Americká ministerka financií Janet Yellenová už predtým vyzvala zákonodarcov, aby schválili návrh zákona o dlhovom strope, inak po 15. decembri môže nastať nedostatok financií potrebných na financovanie práce federálnej vlády.


Biden 14. októbra schválil zvýšenie stropu verejného dlhu o 480 miliárd dolárov na 28,9 bilióna dolárov, čo, ako už bolo uvedené na ministerstve financií, pokryje výdavky do 3. decembra 2021. Príslušnú iniciatívu schválili obe komory Kongresu.


Snemovňa reprezentantov mohla koncom septembra schváliť pozastavenie limitu verejného dlhu na dlhšie obdobie – do 16. decembra 2022. Návrhom zákona sa mal zaoberať Senát, no americké médiá predpovedali, že ho tam neschvália pre odpor republikánov, ktorí prisľúbili prijať všetky možné opatrenia na zablokovanie iniciatívy. Tlačili na Bidena a demokratov, aby znížili vládne výdavky alebo prijali iné opatrenia na zníženie dlhu. Neskôr vyšlo najavo, že demokrati a republikáni v Senáte dosiahli dočasnú dohodu o zvýšení stropu štátneho dlhu do začiatku decembra. Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell (z Kentucky) zároveň povedal, že jeho straníci v hornej komore už nebudú pomáhať demokratom, keď štátny dlh krajiny opäť dosiahne hranicu.


https://tass.ru/ekonomika/13201189


Americký Senát schválil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny na 31,4 bilióna dolárov Iniciatívu podporilo 50 senátorov, 49 hlasovalo proti Americký Senát v utorok podporil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny o 2,5 bilióna dolárov na 31,4 bilióna dolárov. Stretnutie odvysielala televízia C-SPAN. Za iniciatívu hlasovalo 50 senátorov, proti 49. Na jeho schválenie potrebovala podľa dohôd, ktoré zákonodarcovia už skôr dosiahli, nadpolovičnú väčšinu hlasov. Demokrati ju majú aj v Senáte aj v Snemovni reprezentantov. Očakáva sa, že uvedený návrh zákona čoskoro schváli aj dolná komora Kongresu USA. Potom bude dokument zaslaný prezidentovi krajiny Joeovi Bidenovi na podpis. Americká ministerka financií Janet Yellenová už predtým vyzvala zákonodarcov, aby schválili návrh zákona o dlhovom strope, inak po 15. decembri môže nastať nedostatok financií potrebných na financovanie práce federálnej vlády. Biden 14. októbra schválil zvýšenie stropu verejného dlhu o 480 miliárd dolárov na 28,9 bilióna dolárov, čo, ako už bolo uvedené na ministerstve financií, pokryje výdavky do 3. decembra 2021. Príslušnú iniciatívu schválili obe komory Kongresu. Snemovňa reprezentantov mohla koncom septembra schváliť pozastavenie limitu verejného dlhu na dlhšie obdobie – do 16. decembra 2022. Návrhom zákona sa mal zaoberať Senát, no americké médiá predpovedali, že ho tam neschvália pre odpor republikánov, ktorí prisľúbili prijať všetky možné opatrenia na zablokovanie iniciatívy. Tlačili na Bidena a demokratov, aby znížili vládne výdavky alebo prijali iné opatrenia na zníženie dlhu. Neskôr vyšlo najavo, že demokrati a republikáni v Senáte dosiahli dočasnú dohodu o zvýšení stropu štátneho dlhu do začiatku decembra. Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell (z Kentucky) zároveň povedal, že jeho straníci v hornej komore už nebudú pomáhať demokratom, keď štátny dlh krajiny opäť dosiahne hranicu. https://tass.ru/ekonomika/13201189

Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell (z Kentucky)

týmto bolo povedané mnohé, poručíme větru, dešti... občas i multitornádam.


[quote="pid:48336, uid:12"]Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell (z Kentucky)[/quote] týmto bolo povedané mnohé, poručíme větru, dešti... občas i multitornádam.
Upravené 15. 12. 2021 o 12:24

Americký Senát schválil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny na 31,4 bilióna dolárov

https://youtu.be/o_535-d4xm0?t=15


[quote="pid:48336, uid:12"]Americký Senát schválil zvýšenie stropu štátneho dlhu krajiny na 31,4 bilióna dolárov[/quote] https://youtu.be/o_535-d4xm0?t=15
488
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept