Zahraničná politika
OF: buď úplný bojkot hier, alebo žiadne – Macron o „symbolických“ opatreniach USA voči Číne

OF: buď úplný bojkot hier, alebo žiadne – Macron o „symbolických“ opatreniach USA voči Číne


Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil „diplomatický bojkot“ olympijských hier v Číne, ktorý prijali Spojené štáty, Veľká Británia, Kanada a ďalšie krajiny, za veľmi malé a čisto symbolické opatrenie. Ako poznamenal Ouest-France, prisľúbil, že Francúzsko prijme rozhodnutie o bojkote spoločne s Európskou úniou a po konzultácii s MOV.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že diplomatický bojkot olympijských hier v Pekingu by bol príliš malý a čisto symbolický, píše Ouest-France.


"Musíš byť úprimný." Buď povieme: vyjadrujeme úplný bojkot, neposielame športovcov; alebo si povieme, že sa pokúsime napraviť situáciu a podnikneme nejaké užitočné opatrenia, ako je to zvyčajne na medzinárodnej scéne,“ povedal Macron.


Okrem toho poznamenal, že Francúzsko bude prijímať rozhodnutia v súlade s Európskou úniou. Spolu s európskymi partnermi a v komunikácii s MOV zvážia, aké rozhodnutie je potrebné prijať v najbližších týždňoch.


Zároveň sa USA, Kanada a Veľká Británia už rozhodli: „diplomatický bojkot“ Číny. Obviňujú Čínu z porušovania ľudských práv, najmä Ujgurov. Čína varovala, že za to bude musieť zaplatiť vysokú cenu.


Zdá sa, že Emmanuel Macron chce spojiť rozhodnutie o bojkote s prípadom čínskej tenistky Shuai Peng, ktorá obvinila bývalého vysokopostaveného predstaviteľa z vnucovania sexuálnych vzťahov a potom zmizla. Macron sa zameral na spoluprácu s MOV pri ochrane športovcov a tiež poznamenal, že MOV musí pomôcť pri spolupráci s Čínou, aby sa ochrana rozšírila na každého. „Myslím si však, že nie je potrebné politizovať túto otázku, najmä ak sú prijaté opatrenia také malé a symbolické,“ citovala Macrona Ouest-France.


Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian okrem toho pripomenul, že rozhodnutie o bojkote prijmú na európskej úrovni. Minister školstva a športu Francúzska zároveň povedal, že k bojkotu nedôjde.


Olympijské hry v Pekingu sa majú konať od 4. do 20. februára, no kvôli pandémii Čína pri vstupe do krajiny zaviedla dodatočné opatrenia, a tak je nepravdepodobné, že by na olympiádu dorazilo veľké množstvo diplomatov. Ale na hrách sa očakáva ruský prezident Vladimir Putin, pozval ho Si Ťin-pching.


Autor článku poznamenáva, že USA a Čína sú v nepriateľských vzťahoch a snažia sa okolo seba zhromaždiť priaznivcov. Ale napríklad Francúzsko sa drží postoja, že ostatné krajiny by nemali byť súčasťou tohto dualizmu, píše Ouest-France.


Pôvodná správa z InoTV:
https://russian.rt.com/inotv/2021-12-10/OF-ili-polnij-bojkot-Igr


OF: buď úplný bojkot hier, alebo žiadne – Macron o „symbolických“ opatreniach USA voči Číne Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil „diplomatický bojkot“ olympijských hier v Číne, ktorý prijali Spojené štáty, Veľká Británia, Kanada a ďalšie krajiny, za veľmi malé a čisto symbolické opatrenie. Ako poznamenal Ouest-France, prisľúbil, že Francúzsko prijme rozhodnutie o bojkote spoločne s Európskou úniou a po konzultácii s MOV. Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že diplomatický bojkot olympijských hier v Pekingu by bol príliš malý a čisto symbolický, píše Ouest-France. "Musíš byť úprimný." Buď povieme: vyjadrujeme úplný bojkot, neposielame športovcov; alebo si povieme, že sa pokúsime napraviť situáciu a podnikneme nejaké užitočné opatrenia, ako je to zvyčajne na medzinárodnej scéne,“ povedal Macron. Okrem toho poznamenal, že Francúzsko bude prijímať rozhodnutia v súlade s Európskou úniou. Spolu s európskymi partnermi a v komunikácii s MOV zvážia, aké rozhodnutie je potrebné prijať v najbližších týždňoch. Zároveň sa USA, Kanada a Veľká Británia už rozhodli: „diplomatický bojkot“ Číny. Obviňujú Čínu z porušovania ľudských práv, najmä Ujgurov. Čína varovala, že za to bude musieť zaplatiť vysokú cenu. Zdá sa, že Emmanuel Macron chce spojiť rozhodnutie o bojkote s prípadom čínskej tenistky Shuai Peng, ktorá obvinila bývalého vysokopostaveného predstaviteľa z vnucovania sexuálnych vzťahov a potom zmizla. Macron sa zameral na spoluprácu s MOV pri ochrane športovcov a tiež poznamenal, že MOV musí pomôcť pri spolupráci s Čínou, aby sa ochrana rozšírila na každého. „Myslím si však, že nie je potrebné politizovať túto otázku, najmä ak sú prijaté opatrenia také malé a symbolické,“ citovala Macrona Ouest-France. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian okrem toho pripomenul, že rozhodnutie o bojkote prijmú na európskej úrovni. Minister školstva a športu Francúzska zároveň povedal, že k bojkotu nedôjde. Olympijské hry v Pekingu sa majú konať od 4. do 20. februára, no kvôli pandémii Čína pri vstupe do krajiny zaviedla dodatočné opatrenia, a tak je nepravdepodobné, že by na olympiádu dorazilo veľké množstvo diplomatov. Ale na hrách sa očakáva ruský prezident Vladimir Putin, pozval ho Si Ťin-pching. Autor článku poznamenáva, že USA a Čína sú v nepriateľských vzťahoch a snažia sa okolo seba zhromaždiť priaznivcov. Ale napríklad Francúzsko sa drží postoja, že ostatné krajiny by nemali byť súčasťou tohto dualizmu, píše Ouest-France. Pôvodná správa z InoTV: https://russian.rt.com/inotv/2021-12-10/OF-ili-polnij-bojkot-Igr
143
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept