Zahraničná politika
Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Taiwanom

Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Taiwanom


Ministerstvo zahraničných vecí krajiny uznalo čínske úrady za jediného právneho zástupcu Číny
Nikaraguské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že republika prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a uznáva orgány ČĽR za jediného právneho zástupcu Číny.


"Vláda Čínskej ľudovej republiky je jediná, ktorá legálne zastupuje celú Čínu a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. Vláda Nikaragua prerušuje od dnešného dňa diplomatické styky s Taiwanom a ukončuje akékoľvek kontakty alebo oficiálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na vládnom portáli El 19 Digital.


Počas prvého obdobia predsedníctva (1985-1990) nikaragujského vodcu Daniela Ortegu sa Managua už vzdala oficiálnych vzťahov s Tchaj-pejom v prospech Pekingu. S nástupom k moci ďalšej prezidentky Violety de Chamorro ich však krajina obnovila.


Taiwanu vládne jeho vlastná administratíva od roku 1949, kedy na ostrov utiekli zvyšky kuomintangských síl vedených Čankajškom (1887-1975) a boli porazené v čínskej občianskej vojne. Odvtedy si Taiwan zachoval vlajku a niektoré ďalšie atribúty Čínskej republiky, ktoré existovali na pevnine pred nástupom komunistov k moci. Peking považuje ostrov za jednu z provincií ČĽR.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13164203


Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Taiwanom Ministerstvo zahraničných vecí krajiny uznalo čínske úrady za jediného právneho zástupcu Číny Nikaraguské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že republika prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a uznáva orgány ČĽR za jediného právneho zástupcu Číny. "Vláda Čínskej ľudovej republiky je jediná, ktorá legálne zastupuje celú Čínu a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. Vláda Nikaragua prerušuje od dnešného dňa diplomatické styky s Taiwanom a ukončuje akékoľvek kontakty alebo oficiálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na vládnom portáli El 19 Digital. Počas prvého obdobia predsedníctva (1985-1990) nikaragujského vodcu Daniela Ortegu sa Managua už vzdala oficiálnych vzťahov s Tchaj-pejom v prospech Pekingu. S nástupom k moci ďalšej prezidentky Violety de Chamorro ich však krajina obnovila. Taiwanu vládne jeho vlastná administratíva od roku 1949, kedy na ostrov utiekli zvyšky kuomintangských síl vedených Čankajškom (1887-1975) a boli porazené v čínskej občianskej vojne. Odvtedy si Taiwan zachoval vlajku a niektoré ďalšie atribúty Čínskej republiky, ktoré existovali na pevnine pred nástupom komunistov k moci. Peking považuje ostrov za jednu z provincií ČĽR. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13164203
86
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept