Zahraničná politika
Pápež František v Nikózii vyzval na znovuzjednotenie Cypru

Pápež František v Nikózii vyzval na znovuzjednotenie Cypru


Pápež František vyzval vo štvrtok predstaviteľov Cyperskej republiky a Tureckom okupovanej severnej časti ostrova, aby obnovili rokovania o znovuzjednotení tohto ostrovného štátu.


Hrozby a demonštrácia sily podľa pápeža len predlžujú trvanie polstoročného „hrozného rozkolu“. Rímsky biskup v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia odštartoval svoju päťdňovú pracovnú cestu, v rámci ktorej plánuje zavítať aj do Grécka.


Vedúcich predstaviteľov kresťanov i moslimov na ostrove povzbudil, aby vytvorili spoločnú iniciatívu na zmiernenie. Cyprus je od roku 1974 rozdelený na prevažne moslimskú severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. „Časy, ktoré sa zdajú byť najmenej priaznivé, keď dialóg upadá, môžu byť časy, ktoré nás pripravia na mier,“ poznamenal pápež.


Cyperský prezident Nikos Anastasiadis prijal pápeža v prezidentskom paláci v Nikózii a poďakoval mu za iniciatívu, v rámci ktorej Taliansko prijme 50 migrantov, ktorí na ostrov unikli pred konfliktom a chudobou.


„Vaša symbolická iniciatíva je predovšetkým silným signálom pre nevyhnutnú a potrebnú revíziu migračnej politiky EÚ,“ povedal Anastasiadis. Vatikán prijatie migrantov zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Keď bol František pred piatimi rokmi na ostrove Lesbos, priviezol so sebou do Ríma tri moslimské rodiny pôvodom zo Sýrie.


Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď turecké sily vtrhli na ostrov, ktorý následne okupovali v reakcii na prevrat organizovaný gréckou juntou, ktorá bola v danom čase pri moci. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara.


Gréckojazyčný juh Cypru obviňuje úrady na severe, že cez takzvanú zelenú líniu, na ktorú dohliadajú jednotky OSN, posielajú migrantov. Cyperská republika tvrdí, že spomedzi krajín EÚ čelí najväčšiemu počtu ľudí žiadajúcich prvýkrát o azyl.


Najvyšší predstaviteľ severného Cypru Ersin Tatar medzitým obvinil juh, že návštevu pápeža politicky zneužíva „proti Turecku a Severocyperskej tureckej republike“.


„Bolí nás, že pápež František navštívi iba grécky Cyprus. Na Cypre sú dva národy – nielen kresťanskí Gréci, ale aj moslimskí Turci. Toto je jedna zo základných reálií Cypru,“ vyhlásil Tatar.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/609137-papez-frantisek-v-nikozii-vyzval-na-znovuzjednotenie-cypru/


Pápež František v Nikózii vyzval na znovuzjednotenie Cypru Pápež František vyzval vo štvrtok predstaviteľov Cyperskej republiky a Tureckom okupovanej severnej časti ostrova, aby obnovili rokovania o znovuzjednotení tohto ostrovného štátu. Hrozby a demonštrácia sily podľa pápeža len predlžujú trvanie polstoročného „hrozného rozkolu“. Rímsky biskup v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia odštartoval svoju päťdňovú pracovnú cestu, v rámci ktorej plánuje zavítať aj do Grécka. Vedúcich predstaviteľov kresťanov i moslimov na ostrove povzbudil, aby vytvorili spoločnú iniciatívu na zmiernenie. Cyprus je od roku 1974 rozdelený na prevažne moslimskú severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. „Časy, ktoré sa zdajú byť najmenej priaznivé, keď dialóg upadá, môžu byť časy, ktoré nás pripravia na mier,“ poznamenal pápež. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis prijal pápeža v prezidentskom paláci v Nikózii a poďakoval mu za iniciatívu, v rámci ktorej Taliansko prijme 50 migrantov, ktorí na ostrov unikli pred konfliktom a chudobou. „Vaša symbolická iniciatíva je predovšetkým silným signálom pre nevyhnutnú a potrebnú revíziu migračnej politiky EÚ,“ povedal Anastasiadis. Vatikán prijatie migrantov zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Keď bol František pred piatimi rokmi na ostrove Lesbos, priviezol so sebou do Ríma tri moslimské rodiny pôvodom zo Sýrie. Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď turecké sily vtrhli na ostrov, ktorý následne okupovali v reakcii na prevrat organizovaný gréckou juntou, ktorá bola v danom čase pri moci. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara. Gréckojazyčný juh Cypru obviňuje úrady na severe, že cez takzvanú zelenú líniu, na ktorú dohliadajú jednotky OSN, posielajú migrantov. Cyperská republika tvrdí, že spomedzi krajín EÚ čelí najväčšiemu počtu ľudí žiadajúcich prvýkrát o azyl. Najvyšší predstaviteľ severného Cypru Ersin Tatar medzitým obvinil juh, že návštevu pápeža politicky zneužíva „proti Turecku a Severocyperskej tureckej republike“. „Bolí nás, že pápež František navštívi iba grécky Cyprus. Na Cypre sú dva národy – nielen kresťanskí Gréci, ale aj moslimskí Turci. Toto je jedna zo základných reálií Cypru,“ vyhlásil Tatar. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/609137-papez-frantisek-v-nikozii-vyzval-na-znovuzjednotenie-cypru/
65
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept