Zahraničná politika
"Zajímavý detail": Moldavsko nebude platit Gazpromu v dolarech, ale rublech a eurech

Moldavsko si s Gazpromem vyřídí účty za plyn dodaný do republiky v eurech a ruských rublech. Aleksandr Petkov, menšinový akcionář moldovagazské dceřiné plynárenské distribuční společnosti, o tom řekl v éteru TVC21 TV.


Poznamenal, že pětiletá smlouva podepsaná za účasti moldavského vicepremiéra Andreje Spinua na konci října zavazuje Kišiněv odmítnout platit za plyn v amerických dolarech, jako tomu bylo doposud.


„Je tu jeden velmi zajímavý detail, o kterém dosud nikdo ve vládě nemluvil, ale dnes nám to bylo řečeno v Moldovagazu. Od 1. května 2022, podle smlouvy podepsané se Spinu, přechází Moldavsko na platby za plyn v eurech a ruských rublech, “uvedl Petkov.
Podle akcionáře je toto rozhodnutí matoucí, protože samotná dohoda s Gazpromem určuje cenu v dolarech. Moldavská vláda toto rozhodnutí zároveň nijak nekomentuje a nezdůvodňuje jeho účelnost.


Připomínáme, že moldavské úřady se 29. října dohodly s Gazpromem na prodloužení smlouvy o dodávkách plynu do republiky na pět let, s výhradou auditu dluhů Moldavagazu a včasné úhrady současné spotřeby. V důsledku toho náklady na ruský plyn pro Moldavsko dosáhly 450 dolarů za 1 000 metrů krychlových a poté se sníží v závislosti na cenách na burzách. Cena energetických zdrojů z Moldavské republiky se za současných podmínek ukázala být dvakrát nižší než tržní cena a nižší než cena, kterou republika zaplatila v říjnu při nákupu od alternativních evropských dodavatelů. Moldavská prezidentka Maia Sandu potvrdila, že orgány republiky jsou spokojeny s podmínkami dohody podepsané s Gazpromem.


Jak uvedl EADaily , moldavské úřady nezveřejnily všechny podmínky nové smlouvy s ruskou stranou. Najednou ale vešlo ve známost, že Kišiněv se zavázal platit za plyn spotřebitelům z Podněstří. Ukazuje se, že to bylo stanoveno dodatkem k nové smlouvě.


Levobřežní region nepřevedl svou část peněz více než deset let, v důsledku čehož má Moldovagaz historický dluh ve výši 7,5 miliardy dolarů, který Kišiněv odmítá uznat. Tiraspol poprvé s tímto dluhem souhlasil a dokonce slíbil, že jej začne splácet co nejdříve, ovšem pod podmínkou, že naváže vztahy s Gazpromem přímo.
https://yandex.ru/turbo/eadaily.com/s/ru/news/2021/12/01/interesnaya-detal-moldaviya-otkazalas-ot-rascheta-s-gazpromom-v-dollarah?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&nw=1638465269000&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews%2Fstory%2FMoldaviya_otkazalas_otrascheta_sGazpromom_vdollarakh_vpolzu_evro_i_rublya--6327cab000c682d84042fd09c57622dd


Z největších evropských rusofobů Putin dělá předvoj, který bude odepisovat dolar?


"Штрафной батальон на марше"...smile


Moldavsko si s Gazpromem vyřídí účty za plyn dodaný do republiky v eurech a ruských rublech. Aleksandr Petkov, menšinový akcionář moldovagazské dceřiné plynárenské distribuční společnosti, o tom řekl v éteru TVC21 TV. Poznamenal, že pětiletá smlouva podepsaná za účasti moldavského vicepremiéra Andreje Spinua na konci října zavazuje Kišiněv odmítnout platit za plyn v amerických dolarech, jako tomu bylo doposud. „Je tu jeden velmi zajímavý detail, o kterém dosud nikdo ve vládě nemluvil, ale dnes nám to bylo řečeno v Moldovagazu. **Od 1. května 2022, podle smlouvy podepsané se Spinu, přechází Moldavsko na platby za plyn v eurech a ruských rublech,** “uvedl Petkov. Podle akcionáře je toto rozhodnutí matoucí, protože samotná dohoda s Gazpromem určuje cenu v dolarech. Moldavská vláda toto rozhodnutí zároveň nijak nekomentuje a nezdůvodňuje jeho účelnost. Připomínáme, že moldavské úřady se 29. října dohodly s Gazpromem na prodloužení smlouvy o dodávkách plynu do republiky na pět let, s výhradou auditu dluhů Moldavagazu a včasné úhrady současné spotřeby. V důsledku toho náklady na ruský plyn pro Moldavsko dosáhly 450 dolarů za 1 000 metrů krychlových a poté se sníží v závislosti na cenách na burzách. **Cena energetických zdrojů z Moldavské republiky se za současných podmínek ukázala být dvakrát nižší než tržní cena a nižší než cena, kterou republika zaplatila v říjnu při nákupu od alternativních evropských dodavatelů.** Moldavská prezidentka Maia Sandu potvrdila, že orgány republiky jsou spokojeny s podmínkami dohody podepsané s Gazpromem. Jak uvedl EADaily , moldavské úřady nezveřejnily všechny podmínky nové smlouvy s ruskou stranou. Najednou ale vešlo ve známost, že **Kišiněv se zavázal platit za plyn spotřebitelům z Podněstří. Ukazuje se, že to bylo stanoveno dodatkem k nové smlouvě.** Levobřežní region nepřevedl svou část peněz více než deset let, v důsledku čehož má Moldovagaz historický dluh ve výši 7,5 miliardy dolarů, který Kišiněv odmítá uznat. Tiraspol poprvé s tímto dluhem souhlasil a dokonce slíbil, že jej začne splácet co nejdříve, ovšem pod podmínkou, že naváže vztahy s Gazpromem přímo. https://yandex.ru/turbo/eadaily.com/s/ru/news/2021/12/01/interesnaya-detal-moldaviya-otkazalas-ot-rascheta-s-gazpromom-v-dollarah?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&nw=1638465269000&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews%2Fstory%2FMoldaviya_otkazalas_otrascheta_sGazpromom_vdollarakh_vpolzu_evro_i_rublya--6327cab000c682d84042fd09c57622dd Z největších evropských rusofobů Putin dělá předvoj, který bude odepisovat dolar? "Штрафной батальон на марше"...:)

Putin a Rusi to uz davnejsie ozvucili, ze prechadzaju na euro platby za plyn a ropu. Problem by mohol nastat, keby sa podarilo Amikom zlikvidovat euro. A pokial sa nepodari obmedzit unik kapitalu z Ruska, tak sa neda velmi prejst na platby v rubloch, hoci by to bolo najlogickejsie. Zasa je pravda, ze to poskytuje Rusku "valuty", keby sa znovu spustili nove opony


Putin a Rusi to uz davnejsie ozvucili, ze prechadzaju na euro platby za plyn a ropu. Problem by mohol nastat, keby sa podarilo Amikom zlikvidovat euro. A pokial sa nepodari obmedzit unik kapitalu z Ruska, tak sa neda velmi prejst na platby v rubloch, hoci by to bolo najlogickejsie. Zasa je pravda, ze to poskytuje Rusku "valuty", keby sa znovu spustili nove opony

Tomu se říká "dvě mouchy.."Něco mi říká, že k dedolarizaci světové ekonomiky bude docházet řízeným způsobem právě přes likvidaci petrodolaru-hlavního nástroje FEDU. A současně se právě takto začnou tvořit měnové zóny (Michail Chazin)


Tomu se říká "dvě mouchy.."Něco mi říká, že k dedolarizaci světové ekonomiky bude docházet řízeným způsobem právě přes likvidaci petrodolaru-hlavního nástroje FEDU. A současně se právě takto začnou tvořit měnové zóny (Michail Chazin)
491
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept