Zahraničná politika
Na stretnutí Putin-Biden sa dotknú aj témy Ukrajiny — Lavrov 22.11.2021

V piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že na stretnutie Putina a Bidena by bol vhodnejší formát videa.


MOSKVA 22. novembra /TASS/. Moskva a Washington rokujú o podrobnostiach nového stretnutia medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom, lídri sa dotknú témy Ukrajiny, povedal v pondelok na tlačovej konferencii ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


"V priebehu ďalšieho kontaktu našich prezidentov sa teraz diskutuje o jeho čase a ďalších parametroch, téma Ukrajiny sa určite tak či onak vynorí," povedal ruský najvyšší diplomat.


Lavrov pripomenul, že Biden počas bilaterálneho summitu v Ženeve opätovne potvrdil svoje dodržiavanie minských dohôd tým, že uznal potrebu naplniť tú časť z nich, z ktorej vyplýva osobitný štatút pre Donbas.


"Tiež sa o tom hovorilo, keď sme prijali námestníčku ministerky zahraničných vecí Victoriu Nulandovú. Vychádzame z predpokladu, že Spojené štáty predsa len môžu trochu lepšie pochopiť súčasnú situáciu. A pokiaľ ide o skutočnosť, že [Washington] môžu ovplyvniť Kyjev silnejší ako ktorýkoľvek iný, je pravdepodobné, že o tom nikto nemôže pochybovať,“ povedal Lavrov.


Pripomenul, že Moskva mala kontakty na Ukrajinu aj s predchádzajúcou americkou administratívou.


„Bez podkopania autority Normandskej štvorky, bez zasahovania do výsad Kontaktnej skupiny sú takéto kontakty celkom užitočné na výmenu názorov a diskusiu o tom, ako možno obrovský vplyv USA na kyjevský režim využiť v prospech veci,“ povedal Rus. Vysvetlil minister zahraničných vecí.


Lavrov tiež zdôraznil, že nepovažuje za potrebné vytvárať nové formáty na riešenie situácie na Ukrajine.


„Máme normandský formát a je tu najdôležitejší mechanizmus, ktorý implementuje dohody uzavreté v rámci Minského balíka opatrení a v následných rozhodnutiach – tu hovorím o Kontaktnej skupine, kde Doneck, Lugansk a Kyjev spolupracujú priamo s pomoc OBSE a Ruskej federácie. Všetky tieto dohody, ktoré boli uzavreté v Minsku, by sa mali implementovať v tomto formáte,“ zhrnul.


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že na stretnutie Putina a Bidena bude vhodnejší video formát, všetko však bude závisieť od rozhodnutí hláv štátov. Načasovanie kontaktov podľa neho nie je isté, môžu sa uskutočniť pred Novým rokom alebo neskôr.


https://tass.com/politics/1364641


V piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že na stretnutie Putina a Bidena by bol vhodnejší formát videa. MOSKVA 22. novembra /TASS/. Moskva a Washington rokujú o podrobnostiach nového stretnutia medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom, lídri sa dotknú témy Ukrajiny, povedal v pondelok na tlačovej konferencii ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "V priebehu ďalšieho kontaktu našich prezidentov sa teraz diskutuje o jeho čase a ďalších parametroch, téma Ukrajiny sa určite tak či onak vynorí," povedal ruský najvyšší diplomat. Lavrov pripomenul, že Biden počas bilaterálneho summitu v Ženeve opätovne potvrdil svoje dodržiavanie minských dohôd tým, že uznal potrebu naplniť tú časť z nich, z ktorej vyplýva osobitný štatút pre Donbas. "Tiež sa o tom hovorilo, keď sme prijali námestníčku ministerky zahraničných vecí Victoriu Nulandovú. Vychádzame z predpokladu, že Spojené štáty predsa len môžu trochu lepšie pochopiť súčasnú situáciu. A pokiaľ ide o skutočnosť, že [Washington] môžu ovplyvniť Kyjev silnejší ako ktorýkoľvek iný, je pravdepodobné, že o tom nikto nemôže pochybovať,“ povedal Lavrov. Pripomenul, že Moskva mala kontakty na Ukrajinu aj s predchádzajúcou americkou administratívou. „Bez podkopania autority Normandskej štvorky, bez zasahovania do výsad Kontaktnej skupiny sú takéto kontakty celkom užitočné na výmenu názorov a diskusiu o tom, ako možno obrovský vplyv USA na kyjevský režim využiť v prospech veci,“ povedal Rus. Vysvetlil minister zahraničných vecí. Lavrov tiež zdôraznil, že nepovažuje za potrebné vytvárať nové formáty na riešenie situácie na Ukrajine. „Máme normandský formát a je tu najdôležitejší mechanizmus, ktorý implementuje dohody uzavreté v rámci Minského balíka opatrení a v následných rozhodnutiach – tu hovorím o Kontaktnej skupine, kde Doneck, Lugansk a Kyjev spolupracujú priamo s pomoc OBSE a Ruskej federácie. Všetky tieto dohody, ktoré boli uzavreté v Minsku, by sa mali implementovať v tomto formáte,“ zhrnul. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že na stretnutie Putina a Bidena bude vhodnejší video formát, všetko však bude závisieť od rozhodnutí hláv štátov. Načasovanie kontaktov podľa neho nie je isté, môžu sa uskutočniť pred Novým rokom alebo neskôr. https://tass.com/politics/1364641
Upravené 23. 11. 2021 o 09:52

Vojenskí velitelia z Ruska a USA spolu telefonovali - https://www.teraz.sk/zahranicie/vojenski-velitelia-z-ruska-a-usa-spolu/592625-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwSpr%25C3%25A1vy%253BSpr%25C3%25A1vy%253BZahrani%25C4%258Die


Vojenskí velitelia z Ruska a USA spolu telefonovali - https://www.teraz.sk/zahranicie/vojenski-velitelia-z-ruska-a-usa-spolu/592625-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwSpr%25C3%25A1vy%253BSpr%25C3%25A1vy%253BZahrani%25C4%258Die
283
1
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept