Zahraničná politika
Vladimir Putin sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na samite Ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC)

Program summitu, ktorému predsedá Nový Zéland, obsahuje body o hospodárskej obnove krajín regiónu po pandémii a kľúčových oblastiach práce APEC do roku 2040.


Po samite prijali účastníci záverečnú deklaráciu ekonomických lídrov APEC na rok 2021 a akčný plán Aotearoa.




Prezident Ruska Vladimir Putin : Vážená pani predsedajúca, kolegovia,


Rovnako ako ostatní rečníci, aj ja by som sa chcel v prvom rade poďakovať našim partnerom z Nového Zélandu, súčasnému predsedovi fóra APEC, za prácu, ktorú tento rok vykonali v ťažkých podmienkach pandémie.


Najmä myšlienka usporiadať v júli mimoriadny summit APEC na diskusiu o boji proti koronavírusu bola aktuálna a užitočná.


Naša súčasná diskusia je logicky zameraná na otázky sociálno-ekonomickej obnovy a prekonania pandémie s cieľom zabezpečiť udržateľný a dlhodobý rast v ázijsko-pacifickej oblasti.


Ako poznamenala generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva, stále existuje veľa problémov, no globálna ekonomika sa postupne dostáva z krízy. Nedávne prognózy totiž ukazujú, že do konca tohto roka sa svetový HDP zvýši o 5,9 percenta. Navyše, toto číslo bude ešte vyššie pre ekonomiky APEC – v priemere 6,4 percenta.


Čo sa týka Ruska, z hľadiska rastu HDP sme sa už vrátili na predpandemické úrovne a podľa nášho odhadu to bude v roku 2021 až o 4,7 percenta. Samozrejme, nie je to najvyššie číslo v regióne, ale nie je buď najnižšie. Je to dobré číslo pre našu ekonomiku.


Zároveň mnohé sociálno-ekonomické a iné problémy, o ktorých ste vy, kolegovia, už hovorili, pretrvávajú v ázijsko-pacifickej oblasti a vo svete. Samotný koronavírus ešte zďaleka nie je porazený. Stále sa môžu objaviť nové, ešte nebezpečnejšie kmene tohto vírusu. Nie je teda prehnané povedať, že je životne dôležité nepoľaviť v našom úsilí v boji proti pandémii a urobiť všetko potrebné na posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti v našich krajinách a zlepšenie ich zdrojov a technologickej základne. Prirodzene, podstatné vybudovanie medzinárodnej spolupráce v medicínskej a farmaceutickej oblasti by uľahčilo riešenie týchto ambicióznych cieľov.


Úloha Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v tomto kontexte čoraz dôležitejšia. Jeho činnosť si určite zaslúži všestrannú podporu. Je neprijateľné podnikať kroky, ktoré môžu zasahovať do výsad WHO, ktorá pôsobí pod záštitou Organizácie Spojených národov.


S našou spoločnou podporou môže WHO uskutočniť rozsiahlu imunizáciu s väčšou intenzitou, pretože, bohužiaľ, ako tu niektorí rečníci tiež poznamenali, mnohé krajiny, ktoré potrebujú vakcíny, k nim nemajú prístup.


Deje sa to z viacerých dôvodov, vrátane nekalej konkurencie, protekcionizmu a nedostatku ochoty niektorých krajov vzájomne uznávať vakcíny a očkovacie certifikáty. WHO by mohla urýchliť postupy na predbežnú kvalifikáciu nových vakcín a liekov, teda posúdenie ich kvality, bezpečnosti a účinnosti.


Na nedávnom summite G20 Rusko svojim partnerom navrhlo, aby si čo najskôr preštudovali otázku vzájomného uznávania národných vakcín a certifikátov. Som presvedčený, že čím skôr sa tak stane, tým ľahšie bude úplné obnovenie globálneho podnikania, cestovného ruchu a iných aktivít.


Chcel by som zdôrazniť, že naša krajina naďalej pomáha všetkým krajinám, ktoré to potrebujú, dodávkami vakcín, liekov, vybavenia, testovacích systémov a individuálnej ochrany.


Rusko, ako je známe, ako prvé na svete zaregistrovalo vakcínu proti COVID-19, Sputnik V. K dnešnému dňu je schválená v 71 krajinách s celkovým počtom obyvateľov viac ako štyri miliardy ľudí. Preukázala svoju vysokú bezpečnosť a vysokú účinnosť.


Okrem dvojzložkovej vakcíny Sputnik V Rusko vyvinulo a používa jednozložkovú vakcínu Sputnik Light, ktorá sa môže použiť okrem iného na zvýšenie účinnosti iných vakcín. Ponúkame ho aj našim partnerom.


kolegovia,


Pandémia odhalila, že pre všetky národy je mimoriadne dôležité, aby mali voľný a nediskriminačný prístup k životne dôležitému tovaru, službám, zdrojom a technológiám.


Rusko je proti protekcionizmu v globálnej ekonomike a obchode a obhajuje ukončenie používania jednostranných a politicky motivovaných obmedzení v záujme boja o trhy a odstraňovania konkurentov. Pevne veríme, že zachovanie a zlepšenie multilaterálneho obchodného systému, ktorého jadrom je Svetová obchodná organizácia, je v záujme celého medzinárodného spoločenstva.


Na konci novembra, Ženeva bude hostiť 12. ročník ministerskej konferencii WTO, sa zástupcovia zo všetkých našich ekonomík, ktoré sa zúčastňujú. Navrhoval by som ich viesť k vypracovaniu kompromisných dohôd v obchode, ktoré prispejú k rozšíreniu vzájomných hospodárskych a technologických výmen. Rusko je pripravené prispieť k tejto práci.


Naša krajina má záujem o čo najužšiu spoluprácu s ekonomikami APEC v oblasti digitalizácie. Digitálne technológie sú dobrým základom pri riešení komplexnej úlohy zlepšovania konektivity v ázijsko-tichomorskom regióne a pri rozvoji infraštruktúry a dopravných a logistických koridorov.


Za prioritné oblasti spolupráce medzi členmi APEC na digitálnej dráhe považujeme výmenu pokročilých skúseností v zavádzaní digitálnych technológií do tradičných ekonomických sektorov, školenie relevantného personálu, zdokonaľovanie regulačného rámca informačnej sféry, rozvoj komunikačných systémov a komunikačných liniek, a používanie AI.


Pokračovanie nabudúce. /doplnené/


Prirodzene, pri diskusii o otázkach spolupráce medzi ekonomikami APEC pri riešení naliehavých globálnych a regionálnych problémov musíme vziať do úvahy skutočnosť, že zmena klímy je veľmi vážnou výzvou.


Svojho času APEC z iniciatívy Ruska schválil zoznam produktov, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia a pomáhajú zachovať prírodné zdroje. Ekonomiky fóra sa zaviazali poskytnúť preferenčné obchodné požiadavky pre tieto produkty. Takže určite podporujeme návrh predsedníctva Nového Zélandu na rozšírenie zoznamu týchto komodít. Na tejto práci sa budú najaktívnejšie podieľať ruskí odborníci.


Vo všeobecnosti sa domnievame, že obchodná politika môže urobiť viac v boji proti globálnemu otepľovaniu a podporiť zavádzanie pokročilých technológií na zníženie emisií skleníkových plynov.


Adaptácia globálnej ekonomiky na nové, prísnejšie environmentálne požiadavky a prechod na „čisté“ zdroje energie by zároveň mali zohľadňovať celú škálu otázok sociálno-ekonomického rozvoja a prísne vychádzať z univerzálnych dohôd stanovených v rámci OSN.


kolegovia,


Všetky tieto naliehavé otázky spolupráce APEC sú premietnuté do Záverečnej deklarácie ekonomických lídrov APEC 2021 a Plánu implementácie dlhodobých rozvojových cieľov APEC do roku 2040. Tieto dokumenty boli pripravené na schválenie po summite. Rusko ich určite podporuje. Veríme, že oba dokumenty sú dobrým základom pre ďalšiu podporu spolupráce v rámci fóra pri hľadaní kolektívnych odpovedí na najnaliehavejšie výzvy a hrozby v ázijsko-tichomorskom regióne.


Rád by som uviedol ešte jeden bod, ktorý považujeme za dôležitý. Väčšia koordinácia s ostatnými regionálnymi fórami a organizáciami so súhlasným programom by zefektívnila výkon APEC. Mám na mysli Euroázijskú hospodársku úniu, Združenie krajín juhovýchodnej Ázie a Šanghajskú organizáciu spolupráce. Rusko urobí všetko pre to, aby to uľahčilo. Vo všeobecnosti máme v úmysle aktívne sa podieľať na rozvoji konštruktívnej a vzájomne výhodnej spolupráce v celom rozsiahlom ázijsko-tichomorskom priestore.


Na záver by som chcel popriať úspech našim priateľom z Thajska, ktorí preberajú predsedníctvo APEC. Určite sa môžete spoľahnúť na našu podporu a pomoc.


Ďakujem za tvoju pozornosť.


https://en-kremlin-ru.translate.goog/events/president/news/67098?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=nui


Program summitu, ktorému predsedá Nový Zéland, obsahuje body o hospodárskej obnove krajín regiónu po pandémii a kľúčových oblastiach práce APEC do roku 2040. Po samite prijali účastníci záverečnú deklaráciu ekonomických lídrov APEC na rok 2021 a akčný plán Aotearoa. * * * Prezident Ruska Vladimir Putin : Vážená pani predsedajúca, kolegovia, Rovnako ako ostatní rečníci, aj ja by som sa chcel v prvom rade poďakovať našim partnerom z Nového Zélandu, súčasnému predsedovi fóra APEC, za prácu, ktorú tento rok vykonali v ťažkých podmienkach pandémie. Najmä myšlienka usporiadať v júli mimoriadny summit APEC na diskusiu o boji proti koronavírusu bola aktuálna a užitočná. Naša súčasná diskusia je logicky zameraná na otázky sociálno-ekonomickej obnovy a prekonania pandémie s cieľom zabezpečiť udržateľný a dlhodobý rast v ázijsko-pacifickej oblasti. Ako poznamenala generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva, stále existuje veľa problémov, no globálna ekonomika sa postupne dostáva z krízy. Nedávne prognózy totiž ukazujú, že do konca tohto roka sa svetový HDP zvýši o 5,9 percenta. Navyše, toto číslo bude ešte vyššie pre ekonomiky APEC – v priemere 6,4 percenta. Čo sa týka Ruska, z hľadiska rastu HDP sme sa už vrátili na predpandemické úrovne a podľa nášho odhadu to bude v roku 2021 až o 4,7 percenta. Samozrejme, nie je to najvyššie číslo v regióne, ale nie je buď najnižšie. Je to dobré číslo pre našu ekonomiku. Zároveň mnohé sociálno-ekonomické a iné problémy, o ktorých ste vy, kolegovia, už hovorili, pretrvávajú v ázijsko-pacifickej oblasti a vo svete. Samotný koronavírus ešte zďaleka nie je porazený. Stále sa môžu objaviť nové, ešte nebezpečnejšie kmene tohto vírusu. Nie je teda prehnané povedať, že je životne dôležité nepoľaviť v našom úsilí v boji proti pandémii a urobiť všetko potrebné na posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti v našich krajinách a zlepšenie ich zdrojov a technologickej základne. Prirodzene, podstatné vybudovanie medzinárodnej spolupráce v medicínskej a farmaceutickej oblasti by uľahčilo riešenie týchto ambicióznych cieľov. Úloha Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v tomto kontexte čoraz dôležitejšia. Jeho činnosť si určite zaslúži všestrannú podporu. Je neprijateľné podnikať kroky, ktoré môžu zasahovať do výsad WHO, ktorá pôsobí pod záštitou Organizácie Spojených národov. S našou spoločnou podporou môže WHO uskutočniť rozsiahlu imunizáciu s väčšou intenzitou, pretože, bohužiaľ, ako tu niektorí rečníci tiež poznamenali, mnohé krajiny, ktoré potrebujú vakcíny, k nim nemajú prístup. Deje sa to z viacerých dôvodov, vrátane nekalej konkurencie, protekcionizmu a nedostatku ochoty niektorých krajov vzájomne uznávať vakcíny a očkovacie certifikáty. WHO by mohla urýchliť postupy na predbežnú kvalifikáciu nových vakcín a liekov, teda posúdenie ich kvality, bezpečnosti a účinnosti. Na nedávnom summite G20 Rusko svojim partnerom navrhlo, aby si čo najskôr preštudovali otázku vzájomného uznávania národných vakcín a certifikátov. Som presvedčený, že čím skôr sa tak stane, tým ľahšie bude úplné obnovenie globálneho podnikania, cestovného ruchu a iných aktivít. Chcel by som zdôrazniť, že naša krajina naďalej pomáha všetkým krajinám, ktoré to potrebujú, dodávkami vakcín, liekov, vybavenia, testovacích systémov a individuálnej ochrany. Rusko, ako je známe, ako prvé na svete zaregistrovalo vakcínu proti COVID-19, Sputnik V. K dnešnému dňu je schválená v 71 krajinách s celkovým počtom obyvateľov viac ako štyri miliardy ľudí. Preukázala svoju vysokú bezpečnosť a vysokú účinnosť. Okrem dvojzložkovej vakcíny Sputnik V Rusko vyvinulo a používa jednozložkovú vakcínu Sputnik Light, ktorá sa môže použiť okrem iného na zvýšenie účinnosti iných vakcín. Ponúkame ho aj našim partnerom. kolegovia, Pandémia odhalila, že pre všetky národy je mimoriadne dôležité, aby mali voľný a nediskriminačný prístup k životne dôležitému tovaru, službám, zdrojom a technológiám. Rusko je proti protekcionizmu v globálnej ekonomike a obchode a obhajuje ukončenie používania jednostranných a politicky motivovaných obmedzení v záujme boja o trhy a odstraňovania konkurentov. Pevne veríme, že zachovanie a zlepšenie multilaterálneho obchodného systému, ktorého jadrom je Svetová obchodná organizácia, je v záujme celého medzinárodného spoločenstva. Na konci novembra, Ženeva bude hostiť 12. ročník ministerskej konferencii WTO, sa zástupcovia zo všetkých našich ekonomík, ktoré sa zúčastňujú. Navrhoval by som ich viesť k vypracovaniu kompromisných dohôd v obchode, ktoré prispejú k rozšíreniu vzájomných hospodárskych a technologických výmen. Rusko je pripravené prispieť k tejto práci. Naša krajina má záujem o čo najužšiu spoluprácu s ekonomikami APEC v oblasti digitalizácie. Digitálne technológie sú dobrým základom pri riešení komplexnej úlohy zlepšovania konektivity v ázijsko-tichomorskom regióne a pri rozvoji infraštruktúry a dopravných a logistických koridorov. Za prioritné oblasti spolupráce medzi členmi APEC na digitálnej dráhe považujeme výmenu pokročilých skúseností v zavádzaní digitálnych technológií do tradičných ekonomických sektorov, školenie relevantného personálu, zdokonaľovanie regulačného rámca informačnej sféry, rozvoj komunikačných systémov a komunikačných liniek, a používanie AI. Pokračovanie nabudúce. /doplnené/ Prirodzene, pri diskusii o otázkach spolupráce medzi ekonomikami APEC pri riešení naliehavých globálnych a regionálnych problémov musíme vziať do úvahy skutočnosť, že zmena klímy je veľmi vážnou výzvou. Svojho času APEC z iniciatívy Ruska schválil zoznam produktov, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia a pomáhajú zachovať prírodné zdroje. Ekonomiky fóra sa zaviazali poskytnúť preferenčné obchodné požiadavky pre tieto produkty. Takže určite podporujeme návrh predsedníctva Nového Zélandu na rozšírenie zoznamu týchto komodít. Na tejto práci sa budú najaktívnejšie podieľať ruskí odborníci. Vo všeobecnosti sa domnievame, že obchodná politika môže urobiť viac v boji proti globálnemu otepľovaniu a podporiť zavádzanie pokročilých technológií na zníženie emisií skleníkových plynov. Adaptácia globálnej ekonomiky na nové, prísnejšie environmentálne požiadavky a prechod na „čisté“ zdroje energie by zároveň mali zohľadňovať celú škálu otázok sociálno-ekonomického rozvoja a prísne vychádzať z univerzálnych dohôd stanovených v rámci OSN. kolegovia, Všetky tieto naliehavé otázky spolupráce APEC sú premietnuté do Záverečnej deklarácie ekonomických lídrov APEC 2021 a Plánu implementácie dlhodobých rozvojových cieľov APEC do roku 2040. Tieto dokumenty boli pripravené na schválenie po summite. Rusko ich určite podporuje. Veríme, že oba dokumenty sú dobrým základom pre ďalšiu podporu spolupráce v rámci fóra pri hľadaní kolektívnych odpovedí na najnaliehavejšie výzvy a hrozby v ázijsko-tichomorskom regióne. Rád by som uviedol ešte jeden bod, ktorý považujeme za dôležitý. Väčšia koordinácia s ostatnými regionálnymi fórami a organizáciami so súhlasným programom by zefektívnila výkon APEC. Mám na mysli Euroázijskú hospodársku úniu, Združenie krajín juhovýchodnej Ázie a Šanghajskú organizáciu spolupráce. Rusko urobí všetko pre to, aby to uľahčilo. Vo všeobecnosti máme v úmysle aktívne sa podieľať na rozvoji konštruktívnej a vzájomne výhodnej spolupráce v celom rozsiahlom ázijsko-tichomorskom priestore. Na záver by som chcel popriať úspech našim priateľom z Thajska, ktorí preberajú predsedníctvo APEC. Určite sa môžete spoľahnúť na našu podporu a pomoc. Ďakujem za tvoju pozornosť. https://en-kremlin-ru.translate.goog/events/president/news/67098?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=nui
Upravené 12. 11. 2021 o 21:50
114
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept