Zahraničná politika
K čomu môže viesť podpísanie novej charty o strategickom partnerstve Spojených štátov a Ukrajiny

Budúci týždeň, 10. novembra, Ukrajina a Spojené štáty podpíšu vo Washingtone novú chartu strategického partnerstva. Uviedol to šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Posilnenie vzťahov so Spojenými štátmi, najmä v oblasti bezpečnosti, patrí podľa neho medzi kľúčové priority zahraničnopolitickej stratégie Kyjeva. Predstavitelia ukrajinských politických kruhov však v rozhovore pre RT pripomenuli, že Kyjev z podpisu podobného dokumentu v roku 2008 nezískal žiadne výrazné výhody. Analytici sa zase domnievajú, že charta nebude znamenať paritné partnerstvo, ale podriadenosť Ukrajiny americkému politickému kurzu.


Ukrajina a Spojené štáty na budúci týždeň podpíšu novú chartu o strategickom partnerstve, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Stane sa tak podľa neho na zasadnutí bilaterálnej komisie, ktoré bude 10. novembra vo Washingtone.


„Posilnenie strategického partnerstva so Spojenými štátmi, najmä v bezpečnostnej oblasti, je jednou z kľúčových priorít našej zahraničnopolitickej stratégie. Dnes s potešením oznamujem, že 10. novembra sa s ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom zúčastníme na stretnutí ukrajinsko-americkej komisie pre strategické partnerstvo vo Washingtone, kde podpíšeme novú chartu strategického partnerstva, “uviedol Kuleba na brífingu. na Facebooku.


Podľa ministra táto charta naplní spoločné výzvy, ktorým čelia USA a Ukrajina. Okrem toho dokument určí ďalší vývoj vzťahov medzi Kyjevom a Washingtonom, dá podnet k prehĺbeniu ich bilaterálnych väzieb a posilní aj jednotu „zoči-voči ruskej agresii“, povedal Kuleba.


Zdroj RT na ukrajinskom ministerstve zahraničia však vysvetlil, že táto charta je rámcovým dokumentom a neukladá Washingtonu povinnosť poskytnúť Kyjevu akúkoľvek konkrétnu pomoc.


Partnerstvo bez záväzkov


Dmitrij Kuleba počas svojho prejavu pripomenul, že Komisia pre strategické partnerstvo po niekoľkých rokoch prerušenia obnovuje svoju činnosť. Túto skutočnosť nazval stelesnením dohôd medzi prezidentmi Joeom Bidenom a Volodymyrom Zelenským, ktoré sa dosiahli počas návštevy ukrajinského lídra vo Washingtone začiatkom septembra.


"Ukrajinská diplomacia systematicky rozvíja úspechy septembrovej návštevy prezidenta v USA, počas ktorej naše krajiny podpísali 20 vzájomne výhodných dokumentov v oblasti hospodárstva, bezpečnosti a energetiky," uviedol šéf republikového ministerstva zahraničných vecí.


Pripravenosť Washingtonu na novú etapu strategického partnerstva podľa Kulebu naznačuje, že Ukrajina požíva dôveru a je jedným z kľúčových partnerov Spojených štátov v Európe.


Diplomat tiež uviedol, že na zasadnutí komisie sa budú diskutovať otázky obrany Ukrajiny, boja proti „ruskej agresii“, posilnenia energetickej bezpečnosti, prilákania amerických investícií a ďalších tém. Rok 2021 bude podľa neho novým východiskom vo vzťahoch medzi Kyjevom a Washingtonom.


„Nechali sme za sebou obdobie turbulencií, teraz systematicky pracujeme na posilňovaní a prehlbovaní nášho strategického partnerstva,“ je presvedčený Kuleba.


Zdroj RT zo strany Servant of the People zase verí, že blížiaci sa podpis charty posilní nie paritnú spoluprácu medzi oboma krajinami, ale priamy vplyv Washingtonu na ukrajinskú politiku.


„Spojené štáty zvyšujú svoj vplyv na Ukrajine: miestni predstavitelia urobia to, čo im povedia vo Washingtone. Charta je ďalším dokumentom určeným na tento účel. Zelenskyj chce vyhrať voľby už druhýkrát a dúfa, že podpora jeho amerických partnerov mu v tom pomôže,“ povedal poslanec.


Spojené štáty a Ukrajina už podobnú chartu podpísali – ešte v roku 2008, počas vlády Georgea W. Busha. Len Kyjev nedostal pri podpise žiadne preferencie, pripomenul zdroj RT zo strany Baťkivščyna.


Kulebov optimizmus nezdieľa ani ukrajinská vláda. Zdroj RT na ministerstve hospodárstva poznamenal, že napriek vyjadreniam ministra zahraničných vecí sa po rokovaní tejto komisie nepodarí prilákať do krajiny nové investície zo Spojených štátov.


„Investori sa pozerajú na pracovné podmienky v štáte, no zanechávajú veľa želaní. Ktorý normálny podnikateľ prinesie do krajiny peniaze, ak mu môžu zobrať živnosť rozhodnutím platených súdov? Alebo aké nové technológie možno poskytnúť Ukrajine, ak úradníci kradnú vo všetkom, čo sa dá? Ktokoľvek zavoláte na zodpovednosť - všade je vzájomná záruka, “vysvetlil úradník.


Priateľstvo proti


Pripomeňme, že na septembrových rokovaniach so Zelenským americký líder oznámil zintenzívnenie činnosti Komisie pre strategické partnerstvo medzi USA a Ukrajinou a v ďalších oblastiach spolupráce s Kyjevom.


„Vytvárame tiež nový strategický obranný právny rámec a nový balík bezpečnostnej pomoci vo výške 60 miliónov dolárov, ako aj iniciujeme nový dialóg o energetike a klíme, aby sme pomohli Ukrajine diverzifikovať jej dodávky energie a zároveň podporili naše klimatické ciele súvisiace s globálnym otepľovaním, “Biden povedal.


Partnerstvo medzi Washingtonom a Kyjevom, dodal prezident USA, sa ešte posilní, keďže Ukrajina a Amerika „majú podobný hodnotový systém“.


"Spojené štáty sú naďalej pevne odhodlané podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny tvárou v tvár ruskej agresii, ako aj našu podporu euroatlantickým ašpiráciám Ukrajiny," povedal Biden.


Neskôr Dmitrij Kuleba jeho slová interpretoval tak, že Kyjev nikdy nezostane „sám s Ruskom“.


Prvý zástupca vedúceho medzinárodného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov však v komentári k tomuto prejavu prezidenta USA označil jeho vyjadrenia za „protokolové frázy“.


Kremeľ zasa vyjadril poľutovanie nad tým, že Washington a Kyjev sa chystajú budovať priateľské vzťahy predovšetkým kvôli konfrontácii s Moskvou. Uviedol to tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.


"Upozornili sme na skutočnosť, že ruská téma bola vysoko na programe americko-ukrajinských rozhovorov." Bohužiaľ väčšinou so znamienkom mínus. A skôr, zjednodušene povedané, ide o ukrajinsko-americké priateľstvo proti Rusku. To znamená, že nie sú priateľmi pre seba, ale proti Rusku. Aj to môže spôsobiť ľútosť, “povedal Peskov.


Politológ Alexander Dudchak v rozhovore pre RT tiež vyjadril názor, že nová charta, ktorú podpíšu Kyjev a Washington, posilní nie partnerstvo, ale závislosť Ukrajiny na americkom politickom kurze.


Dodal, že Washington sa neobáva o nič iné ako o vlastné záujmy.


„Ak je to pre nich výhodné, vzdajú sa svojich partnerov. A aj vtedy by mali byť partneri za rovnakých podmienok a ich záujmy by mali byť rovnako rešpektované. Avšak Spojené štáty budú posledné, kto sa bude obávať o záujmy Ukrajiny, “povedal Dudchak.


Podľa Vladimira Olenčenka, vedúceho výskumníka Centra európskych štúdií IMEMO RAN, bude podpísanie tejto charty znamenať „konečnú podriadenosť“ Ukrajiny Washingtonu.


„Všetky tie priority, ktoré Kuleba vymenoval, nie sú záujmami Ukrajiny, sú záujmami Spojených štátov amerických. Diktujú svoju vôľu, určujú a rozhodujú, kde, čo a ako bude pre Ukrajinu. Nejde o strategické partnerstvo, ale o strategickú podriadenosť. V skutočnosti Ukrajina priznáva, že sa podriaďuje stratégii USA a zaväzuje sa plniť svoje záujmy a úlohy, “uviedol politológ.


Neexistuje žiadna odpoveď na otázku, čo presne Ukrajina získa z takejto integrácie do americkej sféry vplyvu, zdôraznil Olenčenko.


Z tejto dohody profituje iba samostatná politická skupina, ktorú predstavuje administratíva súčasného prezidenta Ukrajiny, vysvetlil Olenčenko.


„Pre Zelenského administratívu je to vec sebazáchovy – prežiť vo vnútropolitickom boji na Ukrajine, zdôrazňujúc Zelenského blízkosť k Spojeným štátom, a získať podporu americkej administratívy. Pre Ukrajinu tam nič nevidno. Súperi súčasného prezidenta zároveň chápu, že všelijakí Zelenskij, Kuleby a Danilov sa len snažia získať oporu pri moci,“ uzavrel expert.
https://russian.rt.com/ussr/article/924510-ssha-ukraina-hartiya-partnyorstvo


Budúci týždeň, 10. novembra, Ukrajina a Spojené štáty podpíšu vo Washingtone novú chartu strategického partnerstva. Uviedol to šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Posilnenie vzťahov so Spojenými štátmi, najmä v oblasti bezpečnosti, patrí podľa neho medzi kľúčové priority zahraničnopolitickej stratégie Kyjeva. Predstavitelia ukrajinských politických kruhov však v rozhovore pre RT pripomenuli, že Kyjev z podpisu podobného dokumentu v roku 2008 nezískal žiadne výrazné výhody. Analytici sa zase domnievajú, že charta nebude znamenať paritné partnerstvo, ale podriadenosť Ukrajiny americkému politickému kurzu. Ukrajina a Spojené štáty na budúci týždeň podpíšu novú chartu o strategickom partnerstve, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Stane sa tak podľa neho na zasadnutí bilaterálnej komisie, ktoré bude 10. novembra vo Washingtone. „Posilnenie strategického partnerstva so Spojenými štátmi, najmä v bezpečnostnej oblasti, je jednou z kľúčových priorít našej zahraničnopolitickej stratégie. Dnes s potešením oznamujem, že 10. novembra sa s ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom zúčastníme na stretnutí ukrajinsko-americkej komisie pre strategické partnerstvo vo Washingtone, kde podpíšeme novú chartu strategického partnerstva, “uviedol Kuleba na brífingu. na Facebooku. Podľa ministra táto charta naplní spoločné výzvy, ktorým čelia USA a Ukrajina. Okrem toho dokument určí ďalší vývoj vzťahov medzi Kyjevom a Washingtonom, dá podnet k prehĺbeniu ich bilaterálnych väzieb a posilní aj jednotu „zoči-voči ruskej agresii“, povedal Kuleba. **Zdroj RT na ukrajinskom ministerstve zahraničia však vysvetlil, že táto charta je rámcovým dokumentom a neukladá Washingtonu povinnosť poskytnúť Kyjevu akúkoľvek konkrétnu pomoc.** Partnerstvo bez záväzkov Dmitrij Kuleba počas svojho prejavu pripomenul, že Komisia pre strategické partnerstvo po niekoľkých rokoch prerušenia obnovuje svoju činnosť. Túto skutočnosť nazval stelesnením dohôd medzi prezidentmi Joeom Bidenom a Volodymyrom Zelenským, ktoré sa dosiahli počas návštevy ukrajinského lídra vo Washingtone začiatkom septembra. "Ukrajinská diplomacia systematicky rozvíja úspechy septembrovej návštevy prezidenta v USA, počas ktorej naše krajiny podpísali 20 vzájomne výhodných dokumentov v oblasti hospodárstva, bezpečnosti a energetiky," uviedol šéf republikového ministerstva zahraničných vecí. Pripravenosť Washingtonu na novú etapu strategického partnerstva podľa Kulebu naznačuje, že Ukrajina požíva dôveru a je jedným z kľúčových partnerov Spojených štátov v Európe. Diplomat tiež uviedol, že na zasadnutí komisie sa budú diskutovať otázky obrany Ukrajiny, boja proti „ruskej agresii“, posilnenia energetickej bezpečnosti, prilákania amerických investícií a ďalších tém. Rok 2021 bude podľa neho novým východiskom vo vzťahoch medzi Kyjevom a Washingtonom. „Nechali sme za sebou obdobie turbulencií, teraz systematicky pracujeme na posilňovaní a prehlbovaní nášho strategického partnerstva,“ je presvedčený Kuleba. Zdroj RT zo strany Servant of the People zase verí, že blížiaci sa podpis charty posilní nie paritnú spoluprácu medzi oboma krajinami, ale priamy vplyv Washingtonu na ukrajinskú politiku. „Spojené štáty zvyšujú svoj vplyv na Ukrajine: miestni predstavitelia urobia to, čo im povedia vo Washingtone. Charta je ďalším dokumentom určeným na tento účel. Zelenskyj chce vyhrať voľby už druhýkrát a dúfa, že podpora jeho amerických partnerov mu v tom pomôže,“ povedal poslanec. Spojené štáty a Ukrajina už podobnú chartu podpísali – ešte v roku 2008, počas vlády Georgea W. Busha. Len Kyjev nedostal pri podpise žiadne preferencie, pripomenul zdroj RT zo strany Baťkivščyna. Kulebov optimizmus nezdieľa ani ukrajinská vláda. Zdroj RT na ministerstve hospodárstva poznamenal, že napriek vyjadreniam ministra zahraničných vecí sa po rokovaní tejto komisie nepodarí prilákať do krajiny nové investície zo Spojených štátov. „Investori sa pozerajú na pracovné podmienky v štáte, no zanechávajú veľa želaní. Ktorý normálny podnikateľ prinesie do krajiny peniaze, ak mu môžu zobrať živnosť rozhodnutím platených súdov? Alebo aké nové technológie možno poskytnúť Ukrajine, ak úradníci kradnú vo všetkom, čo sa dá? Ktokoľvek zavoláte na zodpovednosť - všade je vzájomná záruka, “vysvetlil úradník. Priateľstvo proti Pripomeňme, že na septembrových rokovaniach so Zelenským americký líder oznámil zintenzívnenie činnosti Komisie pre strategické partnerstvo medzi USA a Ukrajinou a v ďalších oblastiach spolupráce s Kyjevom. „Vytvárame tiež nový strategický obranný právny rámec a nový balík bezpečnostnej pomoci vo výške 60 miliónov dolárov, ako aj iniciujeme nový dialóg o energetike a klíme, aby sme pomohli Ukrajine diverzifikovať jej dodávky energie a zároveň podporili naše klimatické ciele súvisiace s globálnym otepľovaním, “Biden povedal. Partnerstvo medzi Washingtonom a Kyjevom, dodal prezident USA, sa ešte posilní, keďže Ukrajina a Amerika „majú podobný hodnotový systém“. "Spojené štáty sú naďalej pevne odhodlané podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny tvárou v tvár ruskej agresii, ako aj našu podporu euroatlantickým ašpiráciám Ukrajiny," povedal Biden. Neskôr Dmitrij Kuleba jeho slová interpretoval tak, že Kyjev nikdy nezostane „sám s Ruskom“. Prvý zástupca vedúceho medzinárodného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov však v komentári k tomuto prejavu prezidenta USA označil jeho vyjadrenia za „protokolové frázy“. Kremeľ zasa vyjadril poľutovanie nad tým, že Washington a Kyjev sa chystajú budovať priateľské vzťahy predovšetkým kvôli konfrontácii s Moskvou. Uviedol to tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Upozornili sme na skutočnosť, že ruská téma bola vysoko na programe americko-ukrajinských rozhovorov." Bohužiaľ väčšinou so znamienkom mínus. A skôr, zjednodušene povedané, ide o ukrajinsko-americké priateľstvo proti Rusku. To znamená, že nie sú priateľmi pre seba, ale proti Rusku. Aj to môže spôsobiť ľútosť, “povedal Peskov. Politológ Alexander Dudchak v rozhovore pre RT tiež vyjadril názor, že nová charta, ktorú podpíšu Kyjev a Washington, posilní nie partnerstvo, ale závislosť Ukrajiny na americkom politickom kurze. Dodal, že Washington sa neobáva o nič iné ako o vlastné záujmy. „Ak je to pre nich výhodné, vzdajú sa svojich partnerov. A aj vtedy by mali byť partneri za rovnakých podmienok a ich záujmy by mali byť rovnako rešpektované. Avšak Spojené štáty budú posledné, kto sa bude obávať o záujmy Ukrajiny, “povedal Dudchak. Podľa Vladimira Olenčenka, vedúceho výskumníka Centra európskych štúdií IMEMO RAN, bude podpísanie tejto charty znamenať „konečnú podriadenosť“ Ukrajiny Washingtonu. „Všetky tie priority, ktoré Kuleba vymenoval, nie sú záujmami Ukrajiny, sú záujmami Spojených štátov amerických. Diktujú svoju vôľu, určujú a rozhodujú, kde, čo a ako bude pre Ukrajinu. Nejde o strategické partnerstvo, ale o strategickú podriadenosť. V skutočnosti Ukrajina priznáva, že sa podriaďuje stratégii USA a zaväzuje sa plniť svoje záujmy a úlohy, “uviedol politológ. Neexistuje žiadna odpoveď na otázku, čo presne Ukrajina získa z takejto integrácie do americkej sféry vplyvu, zdôraznil Olenčenko. Z tejto dohody profituje iba samostatná politická skupina, ktorú predstavuje administratíva súčasného prezidenta Ukrajiny, vysvetlil Olenčenko. „Pre Zelenského administratívu je to vec sebazáchovy – prežiť vo vnútropolitickom boji na Ukrajine, zdôrazňujúc Zelenského blízkosť k Spojeným štátom, a získať podporu americkej administratívy. Pre Ukrajinu tam nič nevidno. Súperi súčasného prezidenta zároveň chápu, že všelijakí Zelenskij, Kuleby a Danilov sa len snažia získať oporu pri moci,“ uzavrel expert. https://russian.rt.com/ussr/article/924510-ssha-ukraina-hartiya-partnyorstvo
157
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept