Videá, filmy, knihy
Ako sa pripraviť na blackout?

Ako sa pripraviť na blackout?


– Peter Sabela - 11minut
Vytvor problém a následne prines riešenie - táto schéma je vlastná aj prichádzajúcej energetickej kríze.
V Rakúsku a v Nemecku už obyvateľstvo oboznamujú s rozsiahlymi výpadkami dodávok energií, vody aj potravín. Ako ste pripravení vy?
https://zvtv.sk/dialogy/peter-sabela/?fbclid=IwAR2JZYtfKXepgOJjlYDvZqIyvfCcxUWZVZAapIszJeqpIOD_v2q22STkwZ4


Ako sa pripraviť na blackout? ----------------------------- – Peter Sabela - 11minut Vytvor problém a následne prines riešenie - táto schéma je vlastná aj prichádzajúcej energetickej kríze. V Rakúsku a v Nemecku už obyvateľstvo oboznamujú s rozsiahlymi výpadkami dodávok energií, vody aj potravín. Ako ste pripravení vy? https://zvtv.sk/dialogy/peter-sabela/?fbclid=IwAR2JZYtfKXepgOJjlYDvZqIyvfCcxUWZVZAapIszJeqpIOD_v2q22STkwZ4
Upravené 26. 10. 2021 o 18:56

Hlad a chlad nás možno prinúti zmeniť myslenie a život.


Možno prestaneme žiť virtuálny život v ilúziách, vo viere v hlupákov a pristaneme na zem.
Pripravte sa
Teraz sa ešte dá. Je to na vás, či urobíte aspoň základné kroky na svoju ochranu a ochranu svojej rodiny



Hlad a chlad nás možno prinúti zmeniť myslenie a život. ------------------------------------------------------- **Možno prestaneme žiť virtuálny život v ilúziách, vo viere v hlupákov a pristaneme na zem.** Pripravte sa Teraz sa ešte dá. Je to na vás, či urobíte aspoň základné kroky na svoju ochranu a ochranu svojej rodiny - Jedlo – pripravte si zásobu trvácnych potravín aspoň na 2 mesiace. Ak kríza nebude, zjete to neskôr. Dnes máme okolo 30% v štáte vyrobených potravín. Keď napríklad neprídu kamióny, nebudú aditíva, alebo čo už dopravcovia avizujú, pretože pôjdu radšej robiť do zahraničia za viac, čo budeme jesť? - Voda – Nájdite si miesto, kde budete mať prístup k pitnej vode, keď z vodovodu nič nepôjde - Nájdite si prístrešok, kde skloníte hlavu a bude vám teplo a bude tam sucho. Buďte pripravení opustiť mesto. Majte v nádrži dosť, aby počas problémov ste došli k svojmu útočisku. Plyn vám nepôjde, keď nebude fungovať elektrina - Bezpečnosť – keď budú hladní viacerí, majte plán ako si to čo máte ochránite - Komunita – bezpečnosť je najlepšia v komunite, kde viacerí už mysleli aj na jedlo, vodu a teplo - Zožeňte si niečo na výmenu. Nikdy sa vám nepodarí mať všetko čo potrebujete, preto niečoho si zožeňte viac, také čo si myslíte, že budete môcť vymeniť za to, čo budete potrebovať https://erikmajercak.blog.pravda.sk/2021/10/26/hlad-a-chlad-nas-mozno-prinuti-zmenit-myslenie-a-zivot-mozno-prestaneme-zit-virtualny-zivot-v-iluziach-vo-viere-v-hlupakov-a-pristaneme-na-zem-pripravte-sa/?fbclid=IwAR2wdwHczvSpRPtDaS7uDphzGQUtALhfnQ1y-u2F96YJ8xBBVvMc8N1-xOk
Upravené 26. 10. 2021 o 18:57

Rady ohledně různých blekautů,více čí méně konečných konců Evropy,světa,civilisovaného světa atp. jsou sice hezké,ale pro devadesát procent lidí nerealizovatelné,každé shromažďování jakýchkoliv věcí upoutá majitele na jedno místo nebo vytvoří velkou nepřenosnou zásobu,která je lákadlem pro tzv. rabovače.Mít dostatek jídla,vody,střechu nad hlavou a zabezpečení toho všeho se nakonec zredukuje na to být dobře ozbrojen a umět se
u/bránit...Nejlépe je každodenně posilovat svou psychickou i fysickou odolnost a mít v rovnováze instinkt,intelekt i intuici,posilovat schopnost improvisace nebo se jí učit a zůstávat za každých okolností Člověkem..prostě umět vyjít s málem,nepoložit se při sebevětším problému a dokázat se podělit o to,co mám nebo umím s ostatními,pokud tito budou potřebovat.


Rady ohledně různých blekautů,více čí méně konečných konců Evropy,světa,civilisovaného světa atp. jsou sice hezké,ale pro devadesát procent lidí nerealizovatelné,každé shromažďování jakýchkoliv věcí upoutá majitele na jedno místo nebo vytvoří velkou nepřenosnou zásobu,která je lákadlem pro tzv. rabovače.Mít dostatek jídla,vody,střechu nad hlavou a zabezpečení toho všeho se nakonec zredukuje na to být dobře ozbrojen a umět se u/bránit...Nejlépe je každodenně posilovat svou psychickou i fysickou odolnost a mít v rovnováze instinkt,intelekt i intuici,posilovat schopnost improvisace nebo se jí učit a zůstávat za každých okolností Člověkem..prostě umět vyjít s málem,nepoložit se při sebevětším problému a dokázat se podělit o to,co mám nebo umím s ostatními,pokud tito budou potřebovat.
Upravené 28. 10. 2021 o 14:55

@sibirsky rosomak suhlasim, ale na druhej strane je fajn mat doma aspon par zakladnych veci, mat moznost si vycistit vodu, opiect maso a podobne. Pravdou je, ze sme totalne zavisly na elektrine. Na dedine, ktora nieje len satelitom sa tieto veci asi az tak riesit nemusia, ale v mestach, kde zije vacsina ludi by par dni bez elektriny a vody bolo naozaj tazkych. Ved ludia doma nemaju ani hotovost ktorou by zaplatili v obchode bez elektriny. Ani ja nemam.

dobre rady su na krizport.cz, nic prehnane.


@sibirsky rosomak suhlasim, ale na druhej strane je fajn mat doma aspon par zakladnych veci, mat moznost si vycistit vodu, opiect maso a podobne. Pravdou je, ze sme totalne zavisly na elektrine. Na dedine, ktora nieje len satelitom sa tieto veci asi az tak riesit nemusia, ale v mestach, kde zije vacsina ludi by par dni bez elektriny a vody bolo naozaj tazkych. Ved ludia doma nemaju ani hotovost ktorou by zaplatili v obchode bez elektriny. Ani ja nemam. dobre rady su na krizport.cz, nic prehnane.

Moderator

Upravené 28. 10. 2021 o 15:41

Ved ludia doma nemaju ani hotovost ktorou by zaplatili v obchode bez elektriny. Ani ja nemam.


Človeče, tu je to samý "konceptuál". Robíš si srandu, že aj v obchode platíš kartou? Dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, že tým podporuješ zrušenie hotovostí a väčší dohľad nad populáciou. Neskutočné.


Nedávno sa tu nejaký ďalší vystatoval, že si musel dať za pohárik a ďalší mu pritakal, že tiež. Je pochopiteľné, že každý ešte nemá všetko zvládnuté, ale takéto základy? Zamyslite sa, vážení. Nič v zlom, len ma to zaskočilo.


[quote="pid:40080, uid:10"]Ved ludia doma nemaju ani hotovost ktorou by zaplatili v obchode bez elektriny. Ani ja nemam.[/quote] Človeče, tu je to samý "konceptuál". Robíš si srandu, že aj v obchode platíš kartou? Dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, že tým podporuješ zrušenie hotovostí a väčší dohľad nad populáciou. Neskutočné. Nedávno sa tu nejaký ďalší vystatoval, že si musel dať za pohárik a ďalší mu pritakal, že tiež. Je pochopiteľné, že každý ešte nemá všetko zvládnuté, ale takéto základy? Zamyslite sa, vážení. Nič v zlom, len ma to zaskočilo.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 28. 10. 2021 o 15:48

totalne zavisly na elektrine.

Tak si kup alespoň lihový vařič, nebo malý vařič na malou plynovou láhev pro zálesáky.


[quote="pid:40080, uid:10"]totalne zavisly na elektrine.[/quote] Tak si kup alespoň lihový vařič, nebo malý vařič na malou plynovou láhev pro zálesáky.

e pochopiteľné, že každý ešte nemá všetko zvládnuté, ale takéto základy? Zamyslite sa, vážení. Nič v zlom, len ma to zaskočilo.


To som bola aj ja, bol to pohár kvalitného červeného vína, plného revesatralo, látka, ktorú odporúča p. Calábek aj Miro Štec ako prevencia voči covidu, nie je všetko čierno-biele. Ja osobne sa za konceptuála nepovažujem. Myslím, že tento tón je hodne osobný, a tým pádom nie veľmi konceptuálny.


[quote="pid:40081, uid:623"]e pochopiteľné, že každý ešte nemá všetko zvládnuté, ale takéto základy? Zamyslite sa, vážení. Nič v zlom, len ma to zaskočilo.[/quote] To som bola aj ja, bol to pohár kvalitného červeného vína, plného revesatralo, látka, ktorú odporúča p. Calábek aj Miro Štec ako prevencia voči covidu, nie je všetko čierno-biele. Ja osobne sa za konceptuála nepovažujem. Myslím, že tento tón je hodne osobný, a tým pádom nie veľmi konceptuálny.

Myslím, že tento tón je hodne osobný, a tým pádom nie veľmi konceptuálny.


Takže ďalšia náhodná okoloidúca. Vzťahovační a útlocitní ste tu viacerí. smile


Že to nie je čiernobiele? Ako prevenciu proti vírusu si si mohla vybrať z desiatok iných spôsobov bez vedľajších účinkov, takže tvoja výhovorka je ako výhovorka alkoholika. A platiť v obchode kartou? To robí len ten, kto nechápe ďalekosiahly dopad tejto svojej pohodlnosti.


Je pochopiteľné, že každý máme niečo nezvládnuté. Prvoradé je priznať si to a usilovať o ich odstránenie a nie svoje nedostatky obhajovať a ešte sa nimi chváliť.


[quote="pid:40087, uid:273"]Myslím, že tento tón je hodne osobný, a tým pádom nie veľmi konceptuálny.[/quote] Takže ďalšia náhodná okoloidúca. Vzťahovační a útlocitní ste tu viacerí. :) Že to nie je čiernobiele? Ako prevenciu proti vírusu si si mohla vybrať z desiatok iných spôsobov bez vedľajších účinkov, takže tvoja výhovorka je ako výhovorka alkoholika. A platiť v obchode kartou? To robí len ten, kto nechápe ďalekosiahly dopad tejto svojej pohodlnosti. Je pochopiteľné, že každý máme niečo nezvládnuté. Prvoradé je priznať si to a usilovať o ich odstránenie a nie svoje nedostatky obhajovať a ešte sa nimi chváliť.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 28. 10. 2021 o 16:26

Samozřejmé je mít tam,kde je člověk doma,ZÁKLADNÍ věci pro chod života,jaký ten který jedinec vede.Podstata je NEhromadit ani v "normálu",ani v extrémních stavech,hromadění je zbytečná ztráta energie,kterou může jedinec využít podstatně lépe.Energii v jakékoliv formě je nejlépe,pokud teče,proudí,sviští a žije.Protože o tom je Vesmír jako naše nejvyšší velící jednotka./napsal jsem to velmi zjednodušeně,netýká se to daného tématu/
Přednášky a dlouhé komenty o postapo nebo blekaut přežití a žití jsou jen hypotézy,nikdo žijící se s postapo nesetkal,vše je prozatím jen "trénink",simulace nebo "co by,kdyby"...
Lze čerpat informace z minulých životů,pokud byl daný jedinec tehdy přítomen nějaké globální nebo kontinentální katastrofě,a pokud se orientuje v UIP,jen je to osobní a ostatní můžou-nemusí dotyčněmu věřit.
S přežitím "opravdu drsných" katastrofických scénářů mají momentálně nejlepší zkušenosti polovojenské či polozálesácké skupinky minimálně znalců když už ne profesionálů,které spolupracují.


Samozřejmé je mít tam,kde je člověk doma,ZÁKLADNÍ věci pro chod života,jaký ten který jedinec vede.Podstata je NEhromadit ani v "normálu",ani v extrémních stavech,hromadění je zbytečná ztráta energie,kterou může jedinec využít podstatně lépe.Energii v jakékoliv formě je nejlépe,pokud teče,proudí,sviští a žije.Protože o tom je Vesmír jako naše nejvyšší velící jednotka./napsal jsem to velmi zjednodušeně,netýká se to daného tématu/ Přednášky a dlouhé komenty o postapo nebo blekaut přežití a žití jsou jen hypotézy,nikdo žijící se s postapo nesetkal,vše je prozatím jen "trénink",simulace nebo "co by,kdyby"... Lze čerpat informace z minulých životů,pokud byl daný jedinec tehdy přítomen nějaké globální nebo kontinentální katastrofě,a pokud se orientuje v UIP,jen je to osobní a ostatní můžou-nemusí dotyčněmu věřit. S přežitím "opravdu drsných" katastrofických scénářů mají momentálně nejlepší zkušenosti polovojenské či polozálesácké skupinky minimálně znalců když už ne profesionálů,které spolupracují.
Upravené 28. 10. 2021 o 16:36

Selce vypovedá, aké bolo žiť v meste rok bez elektriny, paliva, tečúcej vody, dodávok potravín, alebo tradičného obchodu. Ich mena bola bezcenná, neexistovali policajné, alebo vládne sily a v uliciach vládli gangy a násilie. Stratégia prežitia, ktorú on a jeho rodina použili, aby prežili, je poučná a môže zmeniť vaše priority ohľadom prípravy na WTSHTF (When The Shit Hits The Fan). Nejde o dlhé čítanie a rozhodne text odporúčame kvôli poznatkom človeka, čo WTSHTF skutočne zažil.


Urban Survival: Tipy a rady z vojny v Bosne linka


Selce vypovedá, aké bolo žiť v meste rok bez elektriny, paliva, tečúcej vody, dodávok potravín, alebo tradičného obchodu. Ich mena bola bezcenná, neexistovali policajné, alebo vládne sily a v uliciach vládli gangy a násilie. Stratégia prežitia, ktorú on a jeho rodina použili, aby prežili, je poučná a môže zmeniť vaše priority ohľadom prípravy na WTSHTF (When The Shit Hits The Fan). Nejde o dlhé čítanie a rozhodne text odporúčame kvôli poznatkom človeka, čo WTSHTF skutočne zažil. Urban Survival: Tipy a rady z vojny v Bosne [linka](https://www.urbanstalker.eu/prezitie/22-urban-survival-tipy-a-rady-z-vojny-v-bosne)
Upravené 28. 10. 2021 o 20:09

Človeče, tu je to samý "konceptuál". Robíš si srandu, že aj v obchode platíš kartou? Dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, že tým podporuješ zrušenie hotovostí a väčší dohľad nad populáciou. Neskutočné.
old habits die hard, co ti mam povedat, aj hypoteku mam, aj v IT pracujem. Mal by som byt podla vsetkych predpokladov zaockovany liberal, ale niesom. Hotovostou som zvykol platit obedy a vecerne posedenia, ale moc uz na to nechodievam teda. Nad hotovostou som zacal premyslat nedavno, ale jedna vec je platit hotovostou a druha drzat doma vacsi obnos v rezerve. To je to, na co som narazal.



Nedávno sa tu nejaký ďalší vystatoval, že si musel dať za pohárik



To som bol ja, ale nevystatoval, vyjadroval totalne konsternovanie.


Ale uz to neriesme, Prosek je dopity a hotovostou zacnem opat platit. Spytaj sa ma o mesiac ako som na tom.


[quote="pid:40081, uid:623"]Človeče, tu je to samý "konceptuál". Robíš si srandu, že aj v obchode platíš kartou? Dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, že tým podporuješ zrušenie hotovostí a väčší dohľad nad populáciou. Neskutočné.[/quote]old habits die hard, co ti mam povedat, aj hypoteku mam, aj v IT pracujem. Mal by som byt podla vsetkych predpokladov zaockovany liberal, ale niesom. Hotovostou som zvykol platit obedy a vecerne posedenia, ale moc uz na to nechodievam teda. Nad hotovostou som zacal premyslat nedavno, ale jedna vec je platit hotovostou a druha drzat doma vacsi obnos v rezerve. To je to, na co som narazal. >Nedávno sa tu nejaký ďalší vystatoval, že si musel dať za pohárik To som bol ja, ale nevystatoval, vyjadroval totalne konsternovanie. Ale uz to neriesme, Prosek je dopity a hotovostou zacnem opat platit. Spytaj sa ma o mesiac ako som na tom.

Moderator

Urban Survival: Tipy a rady z vojny v Bosne

Dobré čítanie! Z toho vyplýva, ak sa niečo udeje, udeje sa to rýchlo.
Podobne ako pri menovej reforme u nás v 1953.
Deň pred tým, ešte hovoriace hlavy v TV hlásali, že všetko bude Ok.
Človek musí byť pripravený na čokolvek.
Nehromadiť veci a ak aj, hlavne nevzbudzovať pozornosť.


[quote="pid:40142, uid:197"]Urban Survival: Tipy a rady z vojny v Bosne[/quote] Dobré čítanie! Z toho vyplýva, ak sa niečo udeje, udeje sa to rýchlo. Podobne ako pri menovej reforme u nás v 1953. Deň pred tým, ešte hovoriace hlavy v TV hlásali, že všetko bude Ok. Človek musí byť pripravený na čokolvek. Nehromadiť veci a ak aj, hlavne nevzbudzovať pozornosť.

Plyn vám nepôjde, keď nebude fungovať elektrina

to nepôjdu ani PHM, lebo všetky stojany idú dnes iba na elektrinu, takže mať zopár litríkov nafty či benzínu doma pre potrebu odjazdu či dojazdu bude viac ako nutnosť.
Blíži sa zima, ale väčšina sa stále spolieha, obzvlášť v mestách, že im pôjde kúrenie, teplá voda... Dnes už aj na dedinách, všetci vymenili kotle už iba na plyn, však nezaberá veľa miesta a tak. No precitnutie v mraze bude kruté.
Ale odznela v tom príspevku jedna pozitívna správa, tí mestskí dedinčania budú môcť konečne spásať svoje trávniky a robiť si z nich kašičky.


[quote="pid:39736, uid:78"]Plyn vám nepôjde, keď nebude fungovať elektrina[/quote] to nepôjdu ani PHM, lebo všetky stojany idú dnes iba na elektrinu, takže mať zopár litríkov nafty či benzínu doma pre potrebu odjazdu či dojazdu bude viac ako nutnosť. Blíži sa zima, ale väčšina sa stále spolieha, obzvlášť v mestách, že im pôjde kúrenie, teplá voda... Dnes už aj na dedinách, všetci vymenili kotle už iba na plyn, však nezaberá veľa miesta a tak. No precitnutie v mraze bude kruté. Ale odznela v tom príspevku jedna pozitívna správa, tí mestskí dedinčania budú môcť konečne spásať svoje trávniky a robiť si z nich kašičky.

Mobilné telefóny a tablety nebudú úplne k ničomu aj keď nepôjde elektrina a nebude signál. Stačí si kúpiť túto hračku a môžete si aspoň z času na čas niečo prečítať ak máte uložené E-knihy, či využívať GPS navigáciu. 617b8d80bf47f


Mobilné telefóny a tablety nebudú úplne k ničomu aj keď nepôjde elektrina a nebude signál. Stačí si kúpiť túto hračku a môžete si aspoň z času na čas niečo prečítať ak máte uložené E-knihy, či využívať GPS navigáciu. ![617b8d80bf47f](serve/attachment&path=617b8d80bf47f)
Upravené 29. 10. 2021 o 08:00

Osobne by som cakal, ze blackout tu bude kratkeho trvania, najdlhsi bude asi v Reichu aby ludom ukazali kam vedie zelena politika veternikov a solarnych panelov. Bohuzial takyto blackout sa urcite prevali po celej EU, ale u nas asi nebude mat dlheho trvania, max par dni, nie tyzdnov. Vas nazor?


Osobne by som cakal, ze blackout tu bude kratkeho trvania, najdlhsi bude asi v Reichu aby ludom ukazali kam vedie zelena politika veternikov a solarnych panelov. Bohuzial takyto blackout sa urcite prevali po celej EU, ale u nas asi nebude mat dlheho trvania, max par dni, nie tyzdnov. Vas nazor?

Moderator

@Kancelar
Zdravia ti.
Môj názor na dĺžku a mieru výpadku elektrickej energie je no ťažko definivatelny. Je tu príliš veľa faktorov ktoré to ovplyvňujú. Napríklad tretí blok v Mochovciach. Ten je hotový a k plnému spusteniu bráni iba byrokracia. Je viacero tepelných a jadrových elektrární ktoré sú v procese odstavenia a demontáže. Je otázne nakoľko by bolo možné v krízovom režime ich opätovne spustiť. Otázne je aj či bude spustený NS2. To veľmi ovplyvní situáciu. Spustením NS2 by ceny plynu klesli to môžu napriek blokovaniu eurobirokracie pretlačiť nemecký podnikatelia tým by vznikol stabilizačný prvok ktorý by veľmi zmiernil dopad krízy. V Nemecku je isté množstvo plynových elektrární. Ja osobne očakávam skôr viacero výpadkov kratšieho charakteru. No ak nebude v Európe dosť plynu tak to bude drsné obdobie.
S pozdravom Peter.

@Kancelar Zdravia ti. Môj názor na dĺžku a mieru výpadku elektrickej energie je no ťažko definivatelny. Je tu príliš veľa faktorov ktoré to ovplyvňujú. Napríklad tretí blok v Mochovciach. Ten je hotový a k plnému spusteniu bráni iba byrokracia. Je viacero tepelných a jadrových elektrární ktoré sú v procese odstavenia a demontáže. Je otázne nakoľko by bolo možné v krízovom režime ich opätovne spustiť. Otázne je aj či bude spustený NS2. To veľmi ovplyvní situáciu. Spustením NS2 by ceny plynu klesli to môžu napriek blokovaniu eurobirokracie pretlačiť nemecký podnikatelia tým by vznikol stabilizačný prvok ktorý by veľmi zmiernil dopad krízy. V Nemecku je isté množstvo plynových elektrární. Ja osobne očakávam skôr viacero výpadkov kratšieho charakteru. No ak nebude v Európe dosť plynu tak to bude drsné obdobie. S pozdravom Peter.

max par dni, nie tyzdnov.


Jsem realista. Většina populace nemá ani tušení, že tu jde o řízený proces a bude postavena před hotovou věc. Pokud bude blackout trvat několik dní, nepřipravená část lidí bez zásob vyrazí rabovat a silové složky nejsou tak početné, aby tomu mohly plošně zabránit. Nebudou informace (dnes má málokdo tranzistor na baterku) a s každou přibývající hodinou bude chaos nezvládnutelnější.


Už se psalo i o tom, že odstavení sítě možné je, ovšem její opětné nahození v měřítku celé Evropy je pouze v teoretické rovině - nikdy nebyla možnost to vyzkoušet. A jsou obavy, že díky celkové propojenosti sítě i když v okruzích, bude opětné "nastartování" soustavy nepředvídatelné.


Jeden scénář zazněl v knize Blackout - Zítra bude pozdě (Marc Elsberg).


[quote="pid:40185, uid:10"]max par dni, nie tyzdnov.[/quote] Jsem realista. Většina populace nemá ani tušení, že tu jde o řízený proces a bude postavena před hotovou věc. Pokud bude blackout trvat několik dní, nepřipravená část lidí bez zásob vyrazí rabovat a silové složky nejsou tak početné, aby tomu mohly plošně zabránit. Nebudou informace (dnes má málokdo tranzistor na baterku) a s každou přibývající hodinou bude chaos nezvládnutelnější. Už se psalo i o tom, že odstavení sítě možné je, ovšem její opětné nahození v měřítku celé Evropy je pouze v teoretické rovině - nikdy nebyla možnost to vyzkoušet. A jsou obavy, že díky celkové propojenosti sítě i když v okruzích, bude opětné "nastartování" soustavy nepředvídatelné. Jeden scénář zazněl v knize Blackout - Zítra bude pozdě (Marc Elsberg).

nuz par veci co viem este zo skoly: Plynove elektrarne su spickove, ako napr nasa vodna na Ciernom Vahu, cize idu len kratko, pouzivaju sa na pokrytie rannej a vecernej spicky, pouzivaju sa napr v Madarsku kedze tam nieje moznost vodnych spickovych elektrarni. Tzn. ze sa daju lahko vypnut a zapnut. Uholne a jadrove, tam je to daleko zlozitejsie, ked sa turbina zastavi, tak jej spustenie trva aj jeden den. Inak Slovensko je co sa tyka zlozenia elektrickych zdrojov jedna z najlepsich krajin, mame tam vsetko.


Co sa tyka tych okruhov, tak neviem, zrejme sa budu musiet opat oddelit aby sa to dalo nakopnut, niesom odbornik, ansi nikto tu na fore.


nuz par veci co viem este zo skoly: Plynove elektrarne su spickove, ako napr nasa vodna na Ciernom Vahu, cize idu len kratko, pouzivaju sa na pokrytie rannej a vecernej spicky, pouzivaju sa napr v Madarsku kedze tam nieje moznost vodnych spickovych elektrarni. Tzn. ze sa daju lahko vypnut a zapnut. Uholne a jadrove, tam je to daleko zlozitejsie, ked sa turbina zastavi, tak jej spustenie trva aj jeden den. Inak Slovensko je co sa tyka zlozenia elektrickych zdrojov jedna z najlepsich krajin, mame tam vsetko. Co sa tyka tych okruhov, tak neviem, zrejme sa budu musiet opat oddelit aby sa to dalo nakopnut, niesom odbornik, ansi nikto tu na fore.

Moderator

Toto jsou základní potřeby , jak přežít katastrofu .
https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwja4ey7ju_zAhWBuHcKHU56D5QYABBPGgJlZg&ae=2&sig=AOD64_22ae2ESs-pqWRcYceP1qHbnE8lFQ&q&adurl&ved=2ahUKEwjh6eG7ju_zAhWn_bsIHT07DsIQ0Qx6BAgFEAE
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eva.cz/oddeleni/svicky-hrbitovni/&ved=2ahUKEwj4vrHlju_zAhXagv0HHSDYC8QQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw36op_EdOthSxu9VmKJH9Ag
K tomu základní množství paliva do kamen , zásobu sirek , potravin , kde bych preferoval ty , z kterých se dá snadno uvařit polévka , zásoby balené pitné vody .
Vše alespoň v měsíčním objemu zásob .
K tomu připravené zbraně , které vlastním a dovedu ovládat . Jako další vezměte do úvahy svoz rodinných příslušníků do jednoho místa a tím i vyšší potřebu základních věcí . Myslete i na provoz wc ve chvíli , kdy nepoteče voda .


Toto jsou základní potřeby , jak přežít katastrofu . https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwja4ey7ju_zAhWBuHcKHU56D5QYABBPGgJlZg&ae=2&sig=AOD64_22ae2ESs-pqWRcYceP1qHbnE8lFQ&q&adurl&ved=2ahUKEwjh6eG7ju_zAhWn_bsIHT07DsIQ0Qx6BAgFEAE https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eva.cz/oddeleni/svicky-hrbitovni/&ved=2ahUKEwj4vrHlju_zAhXagv0HHSDYC8QQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw36op_EdOthSxu9VmKJH9Ag K tomu základní množství paliva do kamen , zásobu sirek , potravin , kde bych preferoval ty , z kterých se dá snadno uvařit polévka , zásoby balené pitné vody . Vše alespoň v měsíčním objemu zásob . K tomu připravené zbraně , které vlastním a dovedu ovládat . Jako další vezměte do úvahy svoz rodinných příslušníků do jednoho místa a tím i vyšší potřebu základních věcí . Myslete i na provoz wc ve chvíli , kdy nepoteče voda .

Zásoby sú iste dôležité, takisto mentálna príprava. Záleží tiež od toho, kde človek žije, kde ho blackout zastihne - keď už pre nič iné, tak preto, že je potrebné brať do úvah aj ako budú regovať ostatní ľudia. Pre lepšie pochopenie nezaškodí si prečítať vyhodnotenie cvičenia blackoutu, ktoré sa uskutočnilo v r. 2014 v Prahe (s tým, že cvičenie simulovalo relatívne krátky blackout a len v Prahe) - toto i s ďalšími užitočnými informáciami možno nájsť na http://vypadekelektriny.cz/vyhodnoceni-cviceni-blackout-2014/


Zásoby sú iste dôležité, takisto mentálna príprava. Záleží tiež od toho, kde človek žije, kde ho blackout zastihne - keď už pre nič iné, tak preto, že je potrebné brať do úvah aj ako budú regovať ostatní ľudia. Pre lepšie pochopenie nezaškodí si prečítať vyhodnotenie cvičenia blackoutu, ktoré sa uskutočnilo v r. 2014 v Prahe (s tým, že cvičenie simulovalo relatívne krátky blackout a len v Prahe) - toto i s ďalšími užitočnými informáciami možno nájsť na http://vypadekelektriny.cz/vyhodnoceni-cviceni-blackout-2014/

Když přijde blackout delší než několik dní a týdnů, tak Vám kromě v předstihu vytvořené civilizace lidskosti nic nepomůže ... ani ty zbraně a zásoby.


Když přijde blackout delší než několik dní a týdnů, tak Vám kromě v předstihu vytvořené civilizace lidskosti nic nepomůže ... ani ty zbraně a zásoby.

Je to aktualne aj pre Swiss ? linka


Je to aktualne aj pre Swiss ? [linka](https://www.swissinfo.ch/eng/swiss-companies-told-to-brace-for-electricity-shortages/47034548)

Dám také jeden osobní tip. Pokud máte starou lednici, nebo mrazák, tak korpus uložit do země, naplnit zásobami a vrch zamaskovat listím, roštím, větvemi, kopou hlíny atd.


Dám také jeden osobní tip. Pokud máte starou lednici, nebo mrazák, tak korpus uložit do země, naplnit zásobami a vrch zamaskovat listím, roštím, větvemi, kopou hlíny atd.

Stačí si kúpiť túto hračku

No ja som si túto hračku kúpil minulý rok a poviem ti, máš čo robiť aby si z toho dostal nejakú energiu smile
Akurát dnes nám nejde elektrika celé doobedie (plánovaná odstávka), tak som to dal synovi krútiť nech si nabije telefón. Po pár minútach to vzdal, že si radšej počká, kým nabehne elektrika…
Ale musím povedať, že v ozajstnom blekaute by to malo cenu neuveriteľnú. Celý deň môžeš krútiť, poprípade sa striedať a osoh sa dostaví.


[quote="pid:40183, uid:14"]Stačí si kúpiť túto hračku[/quote] No ja som si túto hračku kúpil minulý rok a poviem ti, máš čo robiť aby si z toho dostal nejakú energiu :D Akurát dnes nám nejde elektrika celé doobedie (plánovaná odstávka), tak som to dal synovi krútiť nech si nabije telefón. Po pár minútach to vzdal, že si radšej počká, kým nabehne elektrika… Ale musím povedať, že v ozajstnom blekaute by to malo cenu neuveriteľnú. Celý deň môžeš krútiť, poprípade sa striedať a osoh sa dostaví.

Juro , jistěže si to uvědomujeme . Většina jak předpokládám , spíše počítá s několikadenním odříznutím od zdrojů energie . Což v zimě může být i fatální . Pořád zde existuje papírový stát a v něm vytvořené struktury , které budou pracovat na zfunkčnění zdrojů základní potřeby . Ale stačí vichřice která rozvalí elektrické vedení na velké ploše a co budeš dělat týden bez topení uprostřed mrazů .
To co se zde probírá je způsob , jak přežít několikadenní či několikatýdenní výpadky základních zdrojů .
K tomu patří určitá připravená zásoba náhradních zdrojů a potravin . A samozřejmě počítat se sloučením příbuzných v jednom objektu , kde budou moci nejlépe společně přežít .
Nebo máš pocit , že ta cvičení civilní obrany z doby socialismu byla jen hra na vojáčky ?


Juro , jistěže si to uvědomujeme . Většina jak předpokládám , spíše počítá s několikadenním odříznutím od zdrojů energie . Což v zimě může být i fatální . Pořád zde existuje papírový stát a v něm vytvořené struktury , které budou pracovat na zfunkčnění zdrojů základní potřeby . Ale stačí vichřice která rozvalí elektrické vedení na velké ploše a co budeš dělat týden bez topení uprostřed mrazů . To co se zde probírá je způsob , jak přežít několikadenní či několikatýdenní výpadky základních zdrojů . K tomu patří určitá připravená zásoba náhradních zdrojů a potravin . A samozřejmě počítat se sloučením příbuzných v jednom objektu , kde budou moci nejlépe společně přežít . Nebo máš pocit , že ta cvičení civilní obrany z doby socialismu byla jen hra na vojáčky ?

No ja som si túto hračku kúpil minulý rok a poviem ti, máš čo robiť aby si z toho dostal nejakú energiu


ja rozmyslam na tymto - Vysokovýkonná dynamo nabíjačka prenosná núdzová ručná ručná kľuka USB nabíjanie núdzové prežitie ručný generátor kľuky
https://www.fruugo.sk/vysokovykonna-dynamo-nabijacka-prenosna-nudzova-rucna-rucna-kluka-usb-nabijanie-nudzove-prezitie-rucny-generator-kluky/p-56303539-114842590
poznate to niekto?


[quote="pid:40257, uid:210"]No ja som si túto hračku kúpil minulý rok a poviem ti, máš čo robiť aby si z toho dostal nejakú energiu[/quote] ja rozmyslam na tymto - Vysokovýkonná dynamo nabíjačka prenosná núdzová ručná ručná kľuka USB nabíjanie núdzové prežitie ručný generátor kľuky https://www.fruugo.sk/vysokovykonna-dynamo-nabijacka-prenosna-nudzova-rucna-rucna-kluka-usb-nabijanie-nudzove-prezitie-rucny-generator-kluky/p-56303539-114842590 poznate to niekto?

ja rozmyslam na tymto
Loranka, to už radšej poriadnu powerbanku, alebo 12V akumulátor, alektronickú nabíjačku, čo ho bude udržiavať stále naplno nabitý + autoadaptér na nabíjanie, alebo menič na 220V


[quote="pid:40262, uid:40"]ja rozmyslam na tymto[/quote] Loranka, to už radšej poriadnu powerbanku, alebo 12V akumulátor, alektronickú nabíjačku, čo ho bude udržiavať stále naplno nabitý + autoadaptér na nabíjanie, alebo menič na 220V

to už radšej poriadnu powerbanku, alebo 12V akumulátor, alektronickú nabíjačku

... powerbanky mam dve x 20000, to nejaky cas vydrzi ... asi uz len blbnem smile
poohliadnem sa teda este po nejakom zaloznom zdroji, ale co som uz videla, to je drahsia zalezitost


[quote="pid:40272, uid:47"]to už radšej poriadnu powerbanku, alebo 12V akumulátor, alektronickú nabíjačku[/quote] ... powerbanky mam dve x 20000, to nejaky cas vydrzi ... asi uz len blbnem (blush) poohliadnem sa teda este po nejakom zaloznom zdroji, ale co som uz videla, to je drahsia zalezitost

Ja som uvažovala nad kúpou centrály. Hlavne kvôli studni,ktorá má čerpadlo, aby sme si zabezpečili pitnú vodu. Samozrejme so zásobou benzínu. A ako zdroj tepla s možnosťou varenia- sporák na tuhé palivo.


Ja som uvažovala nad kúpou centrály. Hlavne kvôli studni,ktorá má čerpadlo, aby sme si zabezpečili pitnú vodu. Samozrejme so zásobou benzínu. A ako zdroj tepla s možnosťou varenia- sporák na tuhé palivo.
Upravené 29. 10. 2021 o 18:42

Ja som uvažovala nad kúpou centrály. Hlavne kvôli studni,ktorá má čerpadlo, aby sme si zabezpečili pitnú vodu.

Není lepší a levnější (provozem) studniční pumpa, na to není zapotřebí benzín.


[quote="pid:40338, uid:286"]Ja som uvažovala nad kúpou centrály. Hlavne kvôli studni,ktorá má čerpadlo, aby sme si zabezpečili pitnú vodu.[/quote] Není lepší a levnější (provozem) studniční pumpa, na to není zapotřebí benzín.

Možná je Blackout blíže, než si myslíme. Nechci malovat čerta na zeď,ale polární záře nemusí vyhovovat telekomunikačním družicím a GPS.
Sluneční bouře 1859 viz link:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_bou%C5%99e_v_roce_1859
Sluneční bouře 28.10.2021 v 16:36h. Viz link. Všimněte si prosím výronu koronální hmoty na záznamu Lasco C2 vlevo dole.
https://www.solarham.net/cmetracking.htm


Možná je Blackout blíže, než si myslíme. Nechci malovat čerta na zeď,ale polární záře nemusí vyhovovat telekomunikačním družicím a GPS. Sluneční bouře 1859 viz link: https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_bou%C5%99e_v_roce_1859 Sluneční bouře 28.10.2021 v 16:36h. Viz link. Všimněte si prosím výronu koronální hmoty na záznamu Lasco C2 vlevo dole. https://www.solarham.net/cmetracking.htm

pri menovej reforme u nás v 1953.
Deň pred tým, ešte hovoriace hlavy v TV hlásali, že všetko bude
Tak nevím?
To mě tehdy byl 1 rok.
Co však zcela jistě vím, že ještě dlouho televize nebyla. Až když jsem chodil do školy někdy mezi 5. a 9. třídou smile


[quote="pid:40155, uid:210"]pri menovej reforme u nás v 1953. Deň pred tým, ešte hovoriace hlavy v TV hlásali, že všetko bude[/quote]Tak nevím? To mě tehdy byl 1 rok. Co však zcela jistě vím, že ještě dlouho televize nebyla. Až když jsem chodil do školy někdy mezi 5. a 9. třídou :D

ještě dlouho televize nebyla.

Dobrá poznámka smile. Neuvedomil som si to. Mal som napísať noviny, rozhlas.


Ale myslene to bolo aj tak, že v Bosne v 92’ v TV nepovedali…


[quote="pid:40361, uid:49"]ještě dlouho televize nebyla.[/quote] Dobrá poznámka (blush). Neuvedomil som si to. Mal som napísať noviny, rozhlas. Ale myslene to bolo aj tak, že v Bosne v 92’ v TV nepovedali…
Upravené 31. 10. 2021 o 14:29

Čínska vláda vyzvala ľudí, aby sa pred zimou zásobili základným tovarom:
https://www.biosferaklub.info/cinska-vlada-vyzvala-ludi-aby-sa-pred-zimou-zasobili-zakladnym-tovarom/
"V poslednom období vlády mnohých krajín odporúčajú svojím obyvateľom vytvoriť si základné zásoby nevyhnutného tovaru."


**Čínska vláda vyzvala ľudí, aby sa pred zimou zásobili základným tovarom:** https://www.biosferaklub.info/cinska-vlada-vyzvala-ludi-aby-sa-pred-zimou-zasobili-zakladnym-tovarom/ _"V poslednom období vlády mnohých krajín odporúčajú svojím obyvateľom vytvoriť si základné zásoby nevyhnutného tovaru."_
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 3. 11. 2021 o 15:58

Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh? Smrdí to hodně? (Je to něco jako nebo stejné jak podpalovač Pepo?).
Případně je lepší na tekutý alkohol?


Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh? Smrdí to hodně? (Je to něco jako nebo stejné jak podpalovač Pepo?). Případně je lepší na tekutý alkohol?

Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh?

Pred revolúciou (tou "nežnou"smile som s jedným takým cestoval po Taliansku. Funguje tak na pevný, a ten môj aj na tekutý lieh. Nesmrdí vôbec, nezačierňuje plecháč, malé, skladné, varil som čaj aj na vlakovej stanici 😉


[quote="pid:41625, uid:181"]Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh?[/quote] Pred revolúciou (tou "nežnou") som s jedným takým cestoval po Taliansku. Funguje tak na pevný, a ten môj aj na tekutý lieh. Nesmrdí vôbec, nezačierňuje plecháč, malé, skladné, varil som čaj aj na vlakovej stanici

Případně je lepší na tekutý alkohol
VELKÝ TEST LIHOVÝCH VAŘIČŮ
Rozdělávání ohně lupou
Primitivní rozdělání ohně třením
smile


[quote="pid:41625, uid:181"]Případně je lepší na tekutý alkohol[/quote][VELKÝ TEST LIHOVÝCH VAŘIČŮ](https://youtu.be/FV810GQvLLI) [Rozdělávání ohně lupou](https://youtu.be/ZeRI4bkqtLw) [Primitivní rozdělání ohně třením](https://youtu.be/5xpjPNkuang) ;)
Upravené 7. 11. 2021 o 20:04

Pepo smrdí od nafty, pevný lieh nie.

akurát, že pevný lieh už kúpiš málokde a často iba na občiansky, lebo sa z neho dá pomerne jednoducho vyrobiť dosť účinná výbušnina


[quote="pid:41716, uid:6"]Pepo smrdí od nafty, pevný lieh nie.[/quote] akurát, že pevný lieh už kúpiš málokde a často iba na občiansky, lebo sa z neho dá pomerne jednoducho vyrobiť dosť účinná výbušnina

Pepo smrdí od nafty, pevný lieh nie.


Jaká značka je kvalitní za rozumnou cenu?


Zkoušeli jste někdo ve vařiči na tekutý líh (nebo v takovém, ve kterém lze obojí) vařit i na tvrdém alkoholu?
Pokud vím, tak alkohol, který má reálně nad 40% ethanolu, hoří.
Různé lihoviny, které mají dnes už jen 37,5%, jsou tudíž na nic.


[quote="pid:41716, uid:6"]Pepo smrdí od nafty, pevný lieh nie.[/quote] Jaká značka je kvalitní za rozumnou cenu? Zkoušeli jste někdo ve vařiči na tekutý líh (nebo v takovém, ve kterém lze obojí) vařit i na tvrdém alkoholu? Pokud vím, tak alkohol, který má reálně nad 40% ethanolu, hoří. Různé lihoviny, které mají dnes už jen 37,5%, jsou tudíž na nic.

Pořád mě vychází , že Petry jsou nejlepším řešením . Zatopíš čímkoliv a zároven uvaříš.


Pořád mě vychází , že Petry jsou nejlepším řešením . Zatopíš čímkoliv a zároven uvaříš.

Juro , jistěže si to uvědomujeme . Většina jak předpokládám , spíše počítá s několikadenním odříznutím od zdrojů energie . Což v zimě může být i fatální .
...
Nebo máš pocit , že ta cvičení civilní obrany z doby socialismu byla jen hra na vojáčky ?


Asi si nerozumíme. Být připraven na několik dní odříznutí od zdrojů je tak samozřejmé, že to považuji za hru na vojáčky.
Green Deal vyřadí díky nedostatku energie potraviny pro mnohé z jídelníčku - natrvalo.


Ono to samozřejmě nebude tak, že potraviny nebudou vůbec, ale bude to cca tak jak mají klienti Bohemia Energy dnes nastaveny zálohy - v TV byl případ důchodkyně nyní již bez manžela. Důchod 15 tisíc, zálohy jen na energie 16 tisíc.


To, že chybí AdBlue je důsledkem zastavení výroby umělých hnojiv. Bez umělých hnojiv dnešní zemědělství neumí potraviny vypěstovat - na tuto událost je třeba se připravit.


[quote="pid:40258, uid:185"]Juro , jistěže si to uvědomujeme . Většina jak předpokládám , spíše počítá s několikadenním odříznutím od zdrojů energie . Což v zimě může být i fatální . ... Nebo máš pocit , že ta cvičení civilní obrany z doby socialismu byla jen hra na vojáčky ?[/quote] Asi si nerozumíme. Být připraven na několik dní odříznutí od zdrojů je tak samozřejmé, že to považuji za hru na vojáčky. Green Deal vyřadí díky nedostatku energie potraviny pro mnohé z jídelníčku - natrvalo. Ono to samozřejmě nebude tak, že potraviny nebudou vůbec, ale bude to cca tak jak mají klienti Bohemia Energy dnes nastaveny zálohy - v TV byl případ důchodkyně nyní již bez manžela. Důchod 15 tisíc, zálohy jen na energie 16 tisíc. To, že chybí AdBlue je důsledkem zastavení výroby umělých hnojiv. Bez umělých hnojiv dnešní zemědělství neumí potraviny vypěstovat - na tuto událost je třeba se připravit.

Pořád mě vychází , že Petry jsou nejlepším řešením . Zatopíš čímkoliv a zároven uvaříš.


Ve městě by ale byla, pokud nežiješ v Chánově, roura z okna jako pěst na oko.
Kdo má balkon, tak asi by se dal i dřívkáč použít s dřevěným uhlím.


Lihový vařič, co jsem tak pochopil, se dá i celkem normálně použít v uzavřeném prostoru, což je veliká výhoda, navíc i trošičku zahřeje bez toho, abys musel nutně větrat, pokud teplo je prioritou.


Plynový je asi dobrý na krátké výlety, ale kupovat drahé náplně by se v době obecného nedostatku mohlo dost prodražit.


[quote="pid:41728, uid:185"]Pořád mě vychází , že Petry jsou nejlepším řešením . Zatopíš čímkoliv a zároven uvaříš.[/quote] Ve městě by ale byla, pokud nežiješ v Chánově, roura z okna jako pěst na oko. Kdo má balkon, tak asi by se dal i dřívkáč použít s dřevěným uhlím. Lihový vařič, co jsem tak pochopil, se dá i celkem normálně použít v uzavřeném prostoru, což je veliká výhoda, navíc i trošičku zahřeje bez toho, abys musel nutně větrat, pokud teplo je prioritou. Plynový je asi dobrý na krátké výlety, ale kupovat drahé náplně by se v době obecného nedostatku mohlo dost prodražit.

Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné. Na tom lihovém vařiči uvaříte maximálně čaj či kávu.61889c64d3238


Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné. Na tom lihovém vařiči uvaříte maximálně čaj či kávu.![61889c64d3238](serve/attachment&path=61889c64d3238)
Upravené 8. 11. 2021 o 04:42

Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné.

Presne tak, varič na malej propanovej bombe je ideálny a praktický. Po použití šupnúť na balkon, kvôli bezpečnosti, a je to.


[quote="pid:41738, uid:216"]Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné.[/quote] Presne tak, varič na malej propanovej bombe je ideálny a praktický. Po použití šupnúť na balkon, kvôli bezpečnosti, a je to.

Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné. Na tom lihovém vařiči uvaříte maximálně čaj či kávu.


No, v případě, že by hovno vlétlo do větráku, tak budou úplně jiné starosti, než dlouze vyvařovat delikatesy.
Samozřejmě, ve vlastním domě nebo na chalupě jsou možnosti jiné a tam asi pár propanbutanových lahví se může klidně skladovat i někde v kůlně a jedná se o komfortnější řešení.


Presne tak, varič na malej propanovej bombe je ideálny a praktický. Po použití šupnúť na balkon, kvôli bezpečnosti, a je to.

Jak jsou na tom vůbec tyto "lahve" se skladováním na mrazu?


Dodatek: Víte někdo, kolik je přibližně spotřeba při vaření na propanbutanovém vařiči?
(Nejde o rýpnutí, jen se ptám pro srovnání.)


[quote="pid:41738, uid:216"]Dle mého nejlevnější řešení a váhově přijatelné. Na tom lihovém vařiči uvaříte maximálně čaj či kávu.[/quote] No, v případě, že by hovno vlétlo do větráku, tak budou úplně jiné starosti, než dlouze vyvařovat delikatesy. Samozřejmě, ve vlastním domě nebo na chalupě jsou možnosti jiné a tam asi pár propanbutanových lahví se může klidně skladovat i někde v kůlně a jedná se o komfortnější řešení. [quote="pid:41860, uid:6"]Presne tak, varič na malej propanovej bombe je ideálny a praktický. Po použití šupnúť na balkon, kvôli bezpečnosti, a je to.[/quote] Jak jsou na tom vůbec tyto "lahve" se skladováním na mrazu? Dodatek: Víte někdo, kolik je přibližně spotřeba při vaření na propanbutanovém vařiči? (Nejde o rýpnutí, jen se ptám pro srovnání.)
Upravené 8. 11. 2021 o 19:27

Víte někdo

pre 4 člennú rodinu komplet varenie vydrží 10 kg fľaša viac ako 4 týždne


[quote="pid:41907, uid:181"]Víte někdo[/quote] pre 4 člennú rodinu komplet varenie vydrží 10 kg fľaša viac ako 4 týždne

Jsme 4 členná rodina s dvěma malými dětmi, žena je doma a tato 10kg láhev nám na vaření vydrží v závislosti na ročním období 4-6 měsíců.


Jsme 4 členná rodina s dvěma malými dětmi, žena je doma a tato 10kg láhev nám na vaření vydrží v závislosti na ročním období 4-6 měsíců.

Jsme 4 členná rodina s dvěma malými dětmi, žena je doma a tato 10kg láhev nám na vaření vydrží v závislosti na ročním období 4-6 měsíců.


Jaký vařič používáte?


[quote="pid:42112, uid:19"]Jsme 4 členná rodina s dvěma malými dětmi, žena je doma a tato 10kg láhev nám na vaření vydrží v závislosti na ročním období 4-6 měsíců.[/quote] Jaký vařič používáte?

Jak jsou na tom vůbec tyto "lahve" se skladováním na mrazu?


"Při ochlazení směsi v láhví pod 0 °C (ať už velkým odběrem nebo vlivem venkovní teploty) se v láhvi přestane odpařovat butan, takže v zimě po vyčerpání propanu nevyčerpáte butan. Navíc odpařované množství plynu v láhvi za mrazu Vám neumožní provoz více hořáků na sporáku. Proto doporučuji láhev umístit uvnitř budovy."


Navíc si neumím představit, nějaké vyvařování venku na sněhu a větru.
To by byl kumšt i s vatrou. 🤔


[quote="pid:41907, uid:181"]Jak jsou na tom vůbec tyto "lahve" se skladováním na mrazu?[/quote] "Při ochlazení směsi v láhví pod 0 °C (ať už velkým odběrem nebo vlivem venkovní teploty) se v láhvi přestane odpařovat butan, takže v zimě po vyčerpání propanu nevyčerpáte butan. Navíc odpařované množství plynu v láhvi za mrazu Vám neumožní provoz více hořáků na sporáku. Proto doporučuji láhev umístit uvnitř budovy." Navíc si neumím představit, nějaké vyvařování venku na sněhu a větru. To by byl kumšt i s vatrou.

Jaký vařič používáte?


6 plotýnkový starší Ariston usazený v pultu.


David: Přesně tak, láhev máme přímo v kuchyni ve skříni.


[quote="pid:42113, uid:181"]Jaký vařič používáte?[/quote] 6 plotýnkový starší Ariston usazený v pultu. David: Přesně tak, láhev máme přímo v kuchyni ve skříni.
Upravené 9. 11. 2021 o 21:18

Při ochlazení směsi v láhví pod 0 °C

zatiaľ som s tým nemal najmenší problém, mám plyn vonku a celé roky varíme v pohode aj v najväčších mrazoch... počul som už o tom že pri veľkom odbere sa to môže stať, ale ani pri používaní wok horáku súčasne s ďalšími sa to ešte nestalo.


[quote="pid:42114, uid:216"]Při ochlazení směsi v láhví pod 0 °C[/quote] zatiaľ som s tým nemal najmenší problém, mám plyn vonku a celé roky varíme v pohode aj v najväčších mrazoch... počul som už o tom že pri veľkom odbere sa to môže stať, ale ani pri používaní wok horáku súčasne s ďalšími sa to ešte nestalo.

Fungujem bez problemov 16 rokov na 10 kg flasi, varna doska je Mora ..dokonca sme roky mali flasu v kuchyni, delozovala som ju von kvoli miestu v kuchyni.. Varnu dosku po 16 rokoch chcem vymenit...


Fungujem bez problemov 16 rokov na 10 kg flasi, varna doska je Mora ..dokonca sme roky mali flasu v kuchyni, delozovala som ju von kvoli miestu v kuchyni.. Varnu dosku po 16 rokoch chcem vymenit...

Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh? Smrdí to hodně? (Je to něco jako nebo stejné jak podpalovač Pepo?).
Případně je lepší na tekutý alkohol?


Ano, v prírode na tom varím pradelne. Varič si vyrobíš z kusa plechu alebo kúpiš v hociktorom armyshope. Ako palivo je pepo nevhodné, smrdí a špiní. Rozhodne vsak doporučujem http://www.drutep.cz/hexa-span-tuhy-podpalovac-span-.html


20 ks balenie stoji asi 1,5€.


[quote="pid:41625, uid:181"]Máte někdo zkušenosti s vařičem na pevný líh? Smrdí to hodně? (Je to něco jako nebo stejné jak podpalovač Pepo?). Případně je lepší na tekutý alkohol?[/quote] Ano, v prírode na tom varím pradelne. Varič si vyrobíš z kusa plechu alebo kúpiš v hociktorom armyshope. Ako palivo je pepo nevhodné, smrdí a špiní. Rozhodne vsak doporučujem http://www.drutep.cz/hexa-span-tuhy-podpalovac-span-.html 20 ks balenie stoji asi 1,5€.

Ano, v prírode na tom varím pradelne. Varič si vyrobíš z kusa plechu alebo kúpiš v hociktorom armyshope. Ako palivo je pepo nevhodné, smrdí a špiní. Rozhodne vsak doporučujem http://www.drutep.cz/hexa-span-tuhy-podpalovac-span-.html

Pre chemikov, jedná sa o Hexamethylenetetramine.
Horí bez dymu, má vysokú energetickú hustotu(30 megajaulov na kilogram MJ/kg, čo je viac ako uhlie alebo etanol), počas celej doby horenia je v tuhom skupenstve, nenecháva žiaden popol,ale výpary sú toxické.


[quote="pid:42138, uid:445"]Ano, v prírode na tom varím pradelne. Varič si vyrobíš z kusa plechu alebo kúpiš v hociktorom armyshope. Ako palivo je pepo nevhodné, smrdí a špiní. Rozhodne vsak doporučujem http://www.drutep.cz/hexa-span-tuhy-podpalovac-span-.html[/quote] Pre chemikov, jedná sa o Hexamethylenetetramine. Horí bez dymu, má vysokú energetickú hustotu(30 megajaulov na kilogram MJ/kg, čo je viac ako uhlie alebo etanol), počas celej doby horenia je v tuhom skupenstve, nenecháva žiaden popol,ale výpary sú toxické.
Upravené 10. 11. 2021 o 08:17

Elektrocentrála


TIP1: Vedeli ste, že elektrocentrála sa dá veľmi ľahko prerobiť na propánbutánovú fľašu, propánovú fľašu, alebo zemný plyn?
Je to veľmi jednoduché, stačí k nasávaniu vzduchu do motora priložiť hadičku s jemne fučiacim plynom.
Pozor, je to veľmi primitívna a pomerne nebezpečná metóda ako v prípade núdze, keď nie je benzín prejsť na alternatívne palivo. V prípade núdze môže táto informácia pomôcť.
https://www.youtube.com/watch?v=4k6Nq63I_Y4


Elektrocentrála sa dá prerobiť aj serióznejšie, stačí kúpiť prepínací karburátor benzín/plyn. Stojí to od 40$.
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20211110020803&SearchText=propane+conversion+kit


Benzín má jednu veľkú nevýhodu, vydrží uskladnený iba rok, potom sa skazí, kdešto flaše s plynom vydržia uskladnené bez problémov niekoľko rokov.
Aj s pridaním stabilizátora, benzín vydrží iba 2-3 roky.


Fľaša s propánom je lepšia, ako propánbután, lebo funguje aj pri nižšej teplote ako +5°C


TIP2: Elektrocentrála je príliš hlučná?
Stačí na ňu domontovať koncový výfuk z nejakého auta.
https://www.youtube.com/watch?v=wpjNXw2IVMc


Elektrocentrála TIP1: Vedeli ste, že elektrocentrála sa dá veľmi ľahko prerobiť na propánbutánovú fľašu, propánovú fľašu, alebo zemný plyn? Je to veľmi jednoduché, stačí k nasávaniu vzduchu do motora priložiť hadičku s jemne fučiacim plynom. Pozor, je to veľmi primitívna a pomerne nebezpečná metóda ako v prípade núdze, keď nie je benzín prejsť na alternatívne palivo. V prípade núdze môže táto informácia pomôcť. https://www.youtube.com/watch?v=4k6Nq63I_Y4 Elektrocentrála sa dá prerobiť aj serióznejšie, stačí kúpiť prepínací karburátor benzín/plyn. Stojí to od 40$. https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20211110020803&SearchText=propane+conversion+kit Benzín má jednu veľkú nevýhodu, vydrží uskladnený iba rok, potom sa skazí, kdešto flaše s plynom vydržia uskladnené bez problémov niekoľko rokov. Aj s pridaním stabilizátora, benzín vydrží iba 2-3 roky. Fľaša s propánom je lepšia, ako propánbután, lebo funguje aj pri nižšej teplote ako +5°C TIP2: Elektrocentrála je príliš hlučná? Stačí na ňu domontovať koncový výfuk z nejakého auta. https://www.youtube.com/watch?v=wpjNXw2IVMc

Zdravím,
pripájam odkaz na video o uchovávaní potravín, hlavne ryža a strukoviny. Je to anglicky a samotný návod je od 22hej minúty.
https://youtu.be/BEjPGBXenK4?t=1329


Zdravím, pripájam odkaz na video o uchovávaní potravín, hlavne ryža a strukoviny. Je to anglicky a samotný návod je od 22hej minúty. https://youtu.be/BEjPGBXenK4?t=1329
Upravené 10. 11. 2021 o 23:05

Elektrocentrála
Magnet motor
10 AMAZING SCIENCE EXPERIMENTS


[quote="pid:42188, uid:138"]Elektrocentrála[/quote][Magnet motor](https://german.alibaba.com/product-detail/magnet-motor-free-energy-3-year-warranty-magnetic-power-generator-low-start-torque-60737168121.html?spm=a2700.details.0.0.31ef59d7eNVzt8) [10 AMAZING SCIENCE EXPERIMENTS](https://youtu.be/2L0ZHxcoWhM)

Elektrocentrála sa dá prerobiť aj serióznejšie, stačí kúpiť prepínací karburátor benzín/plyn. Stojí to od 40$.
O tom, že sa niečo deje svedčia moje nižšie uvedené skúsenosti z dní nedávnych. V rámci zabezpečenia potreby elektriny som sa pokúšal zakúpiť viacmédiovú elektrocentrálu, u nás sa predáva priamo Heron, umožňujúci využívať na pohon ako benzín, tak i propán-bután, či CNG. No ako som s predajcom zistil, minimálne do konca marca sú absolútne nezohnateľné. Čo je horšie, tak ani ponuka klasických elektrocentrál nie je široká, napriek tomu, že veľa predajcov ich na stránkach ponúka ako dostupné, realita je odlišná. Tento trend je zrejmý aj na Bazoši, kde v minulosti neboli výnimkou aj ponuky cez 10 strán, dnes zo dňa na deň sú centrály vykúpené, obzvlášť problém je zohnať trojfázovú.
Podobne propánbutánové, prípadne propánové fľaše, od môjho dvorného dodávateľa viem, že ich cena stále stúpa(týždenne cca o 2€) a bude v dohľadnej dobe stále rásť, sú ľudia, ktorí ich skupujú ako možné "platidlo" do nadchádzajúcich krízových čias.
A aby som doplnil, posledný týždeň-dva sa pohli ceny striebra smerom hore, po dlhšej stagnácii na novej úrovni sa opäť ich ceny rozhýbali.


[quote="pid:42188, uid:138"]Elektrocentrála sa dá prerobiť aj serióznejšie, stačí kúpiť prepínací karburátor benzín/plyn. Stojí to od 40$.[/quote]O tom, že sa niečo deje svedčia moje nižšie uvedené skúsenosti z dní nedávnych. V rámci zabezpečenia potreby elektriny som sa pokúšal zakúpiť viacmédiovú elektrocentrálu, u nás sa predáva priamo Heron, umožňujúci využívať na pohon ako benzín, tak i propán-bután, či CNG. No ako som s predajcom zistil, minimálne do konca marca sú absolútne nezohnateľné. Čo je horšie, tak ani ponuka klasických elektrocentrál nie je široká, napriek tomu, že veľa predajcov ich na stránkach ponúka ako dostupné, realita je odlišná. Tento trend je zrejmý aj na Bazoši, kde v minulosti neboli výnimkou aj ponuky cez 10 strán, dnes zo dňa na deň sú centrály vykúpené, obzvlášť problém je zohnať trojfázovú. Podobne propánbutánové, prípadne propánové fľaše, od môjho dvorného dodávateľa viem, že ich cena stále stúpa(týždenne cca o 2€) a bude v dohľadnej dobe stále rásť, sú ľudia, ktorí ich skupujú ako možné "platidlo" do nadchádzajúcich krízových čias. A aby som doplnil, posledný týždeň-dva sa pohli ceny striebra smerom hore, po dlhšej stagnácii na novej úrovni sa opäť ich ceny rozhýbali.
Upravené 13. 11. 2021 o 23:54

@Otec Súhlasím. Už pred 3 mesiacmi sa ledva dala zohnať nejaká elektrocentrála.
Nakoniec som kúpil takúto lacnejšiu 6190f413ae392
A budem do nej montovať tento multipalivový karburátor: https://www.aliexpress.com/item/32255809890.html
Takže by to malo ísť na benzín, propan-butan, propán, bioplyn, drevoplyn a zemný plyn.

Ozaj, neviete niekto, keď nastane Black out ako dlho ešte ide zemný plyn ?
Možno by stálo za to pripojiť elektrocentrálu na rozvod zemného plynu.


@Otec Súhlasím. Už pred 3 mesiacmi sa ledva dala zohnať nejaká elektrocentrála. Nakoniec som kúpil takúto lacnejšiu ![6190f413ae392](serve/attachment&path=6190f413ae392) A budem do nej montovať tento multipalivový karburátor: https://www.aliexpress.com/item/32255809890.html Takže by to malo ísť na benzín, propan-butan, propán, bioplyn, drevoplyn a zemný plyn. Ozaj, neviete niekto, keď nastane Black out ako dlho ešte ide zemný plyn ? Možno by stálo za to pripojiť elektrocentrálu na rozvod zemného plynu.
Upravené 14. 11. 2021 o 12:45

Elektrocentralu pohánať zemným plynom z bežného domáceho rozvodu by asi nešlo. ak sa chce automobil pohaňaný na zemný plyn doma natankovať z domaceho rozvodu, potrebuje sa k tomu domaca prepčerpavacia stanička s kompresorom. lebo tlak v domacom rozvode je nizky a potrbujeme ho zvyšiť na omnoho vyšší tlak. Asi by na pohon centrali bol potrebny ten kompresor a ešte aj nejaký tlakový zasobník - tlaková nádrž naplnená na určitý objem. U auta na zemný plyn vykonáva funkciu tlakovej nádrže samotná palivová nádrž. Inak čo sa týka pohonov aut so spalovacím motorom, zemný plyn /označená ako palivo na CNG/ je asi momentálne najlacnejšie palivo, lenže u nás málo rozširené. myslím že aj preto lebo zemný plyn je unás s ruska.


Elektrocentralu pohánať zemným plynom z bežného domáceho rozvodu by asi nešlo. ak sa chce automobil pohaňaný na zemný plyn doma natankovať z domaceho rozvodu, potrebuje sa k tomu domaca prepčerpavacia stanička s kompresorom. lebo tlak v domacom rozvode je nizky a potrbujeme ho zvyšiť na omnoho vyšší tlak. Asi by na pohon centrali bol potrebny ten kompresor a ešte aj nejaký tlakový zasobník - tlaková nádrž naplnená na určitý objem. U auta na zemný plyn vykonáva funkciu tlakovej nádrže samotná palivová nádrž. Inak čo sa týka pohonov aut so spalovacím motorom, zemný plyn /označená ako palivo na CNG/ je asi momentálne najlacnejšie palivo, lenže u nás málo rozširené. myslím že aj preto lebo zemný plyn je unás s ruska.

Raslav - ale išlo. v karburátore je predsa tlak znížený (princíp karburátora) a tým si do vzduchu prisáva palivo. takže aj zemný plyn v trubkách má tlak dostatočný


Raslav - ale išlo. v karburátore je predsa tlak znížený (princíp karburátora) a tým si do vzduchu prisáva palivo. takže aj zemný plyn v trubkách má tlak dostatočný

Jako elektrocetrála může nouzově posloužit i auto, ale je k tomu zapotřebí měnič o určitém výkonu.


Jako elektrocetrála může nouzově posloužit i auto, ale je k tomu zapotřebí měnič o určitém výkonu.

Ozaj, neviete niekto, keď nastane Black out ako dlho ešte ide zemný plyn ?


Potrubie je pod urcitym tlakom takze nejaku kratku dobu predpokladam plyn este prudit bude. Neviem ako su na tom rozvody v byte viem ze trysky na propanbutan a trysky na zemny plyn su rozdielne. Na flasi na propan-butan mam regulator tlaku proti spatnemu slahnutiu a neviem ako je to riesene v bytoch ked dojde k poklesu tlaku v potrubi (to by chcelo niekoho od plynarov ci je tam nejaky bezpecnostny ventil)


Vdaka za radu s tym karburatorom hodi sa to. Len by som potreboval na vykon motora tak do 3 KW kto vie ci by to aj tento zvladol. Lebo ak dobre rozumiem tento je pre motory do 2,5kW.


Inak pre vsetkych co by ste si kupovali elektrocentraly tak si spocitajte na co vsetko budete danu elektrocentralu potrebovat a predovsetkym sledujte prikon zariadeni ktore budete napajat. Do lacnej trojfazovej elektrocentraly by som nesiel. Ked som kupoval tak prikon najnutnejsich zariadeni*1,3 podla toho som vyberal vykon elektrocentraly na vystupe lebo je rozdiel medzi vykonom na vystupe a vykonom samotneho motora na to tiez davajte pozor.


[quote="pid:42912, uid:138"]Ozaj, neviete niekto, keď nastane Black out ako dlho ešte ide zemný plyn ?[/quote] Potrubie je pod urcitym tlakom takze nejaku kratku dobu predpokladam plyn este prudit bude. Neviem ako su na tom rozvody v byte viem ze trysky na propanbutan a trysky na zemny plyn su rozdielne. Na flasi na propan-butan mam regulator tlaku proti spatnemu slahnutiu a neviem ako je to riesene v bytoch ked dojde k poklesu tlaku v potrubi (to by chcelo niekoho od plynarov ci je tam nejaky bezpecnostny ventil) Vdaka za radu s tym karburatorom hodi sa to. Len by som potreboval na vykon motora tak do 3 KW kto vie ci by to aj tento zvladol. Lebo ak dobre rozumiem tento je pre motory do 2,5kW. Inak pre vsetkych co by ste si kupovali elektrocentraly tak si spocitajte na co vsetko budete danu elektrocentralu potrebovat a predovsetkym sledujte prikon zariadeni ktore budete napajat. Do lacnej trojfazovej elektrocentraly by som nesiel. Ked som kupoval tak prikon najnutnejsich zariadeni*1,3 podla toho som vyberal vykon elektrocentraly na vystupe lebo je rozdiel medzi vykonom na vystupe a vykonom samotneho motora na to tiez davajte pozor.

Len by som potreboval na vykon motora tak do 3 KW kto vie ci by to aj tento zvladol. Lebo ak dobre rozumiem tento je pre motory do 2,5kW.

Keď si budeš chcieť objednať karburátor najprv si potrebuješ zmerať vzdialenosť dvoch šróbov ktoré držia karburátor. A na základe toho sa objednáva. Myslím, že sa vyrábajú 3 veľkosti karburátorov. Ja mám najmenší s roztečou skrutiek 42mm, ty budeš potrebovať asi väčší tuším je to rozteč 52mm


Ináč takto sa dá na propanbutanovú flašu prerobiť hoci aká kosačka alebo malý traktorík.


[quote="pid:42932, uid:69"]Len by som potreboval na vykon motora tak do 3 KW kto vie ci by to aj tento zvladol. Lebo ak dobre rozumiem tento je pre motory do 2,5kW.[/quote] Keď si budeš chcieť objednať karburátor najprv si potrebuješ zmerať vzdialenosť dvoch šróbov ktoré držia karburátor. A na základe toho sa objednáva. Myslím, že sa vyrábajú 3 veľkosti karburátorov. Ja mám najmenší s roztečou skrutiek 42mm, ty budeš potrebovať asi väčší tuším je to rozteč 52mm Ináč takto sa dá na propanbutanovú flašu prerobiť hoci aká kosačka alebo malý traktorík.

Inak pre vsetkych co by ste si kupovali elektrocentraly tak si spocitajte na co vsetko budete danu elektrocentralu


Pozdravujem. Vedel by mi niekto poradiť, či táto elektrocentrála je dobrá pomer cena- kvalita a hlavne po technickej stránke. Ďakujem.


https://gude.gude.sk/elektrocentraly/12156-guede-elektrocentrala-gse-4701-rs-4015671853349.html


[quote="pid:42932, uid:69"]Inak pre vsetkych co by ste si kupovali elektrocentraly tak si spocitajte na co vsetko budete danu elektrocentralu[/quote] Pozdravujem. Vedel by mi niekto poradiť, či táto elektrocentrála je dobrá pomer cena- kvalita a hlavne po technickej stránke. Ďakujem. https://gude.gude.sk/elektrocentraly/12156-guede-elektrocentrala-gse-4701-rs-4015671853349.html

Vedel by mi niekto poradiť, či táto elektrocentrála je dobrá pomer cena- kvalita


Podľa mňa áno, ale dá sa kúpiť ešte lacnejšie (heureka). Potom si treba skontrolovať, či je s elektrocentrálou dodávaný aj olej alebo to v cene nie je. Čo sa týka oleja, tak odporúčam mať asi 2 l v zásobe pretože väčšina výrobcov uvádza, že po prvých 12 hod je potrebné olej vymeniť. Pri zábehu môžu vzniknúť drobné nečistoty a preto odporúčam toto určite dodržať. Väčšinou zátka na olejovej vani býva ošetrená magnetom tak pri výmene oleja nezabudnite vyčistiť aj tento magnet. Benzín držím v plastovej 60 l nádrži na to určenej. Ten nie starší ako polroka. Poprípade ak ho nemáte ako minúť dajú sa doň použiť aditíva. Toto nerobím priebežne miniem a doplním zásobu.


Nezabudnite ale si to prepočítať na ten výkon to je najpodstatnejšie. ja mam aj 150 Ah bezúdržbovú batériu a k domu záložný zdroj. Je to z toho dôvodu ,že u nás bežne vypadáva elektrika keď zafúka alebo je osuheľ na stromoch tak by nám nefungovalo obehové čerpadlo v kúrení (voda cirkuluje síce aj bez toho no ta efektivita je oveľa menšia).


Čo sa týka svietenia tak na to máme sviečky a centrálu mám jedine kvôli čerpadlu vo vrte na vodu. Mraziaky a chladničky zbytočne neotvárať vydržia bez problémov aj dva dni. Poprípade kto chce môže zavárať. Strukoviny múku, cukor, cestoviny a ryžu držať v suchu. Jablka mame uložené časť pokrájaná a usušená. Kysnutá kapusta, ako zdroj vitamínu C v súdku a údenina bude za mesiac smile.


@Dobrodej pozrel som to len narýchlo na telefóne. Keď kupujem ND väčšinou vymontujem a podľa pripojovacích rozmerov, lebo už sa mi stalo, že som sa pár krát dobre odr.... Ďakujem ale za upozornenie.

[quote="pid:43025, uid:286"]Vedel by mi niekto poradiť, či táto elektrocentrála je dobrá pomer cena- kvalita[/quote] Podľa mňa áno, ale dá sa kúpiť ešte lacnejšie (heureka). Potom si treba skontrolovať, či je s elektrocentrálou dodávaný aj olej alebo to v cene nie je. Čo sa týka oleja, tak odporúčam mať asi 2 l v zásobe pretože väčšina výrobcov uvádza, že po prvých 12 hod je potrebné olej vymeniť. Pri zábehu môžu vzniknúť drobné nečistoty a preto odporúčam toto určite dodržať. Väčšinou zátka na olejovej vani býva ošetrená magnetom tak pri výmene oleja nezabudnite vyčistiť aj tento magnet. Benzín držím v plastovej 60 l nádrži na to určenej. Ten nie starší ako polroka. Poprípade ak ho nemáte ako minúť dajú sa doň použiť aditíva. Toto nerobím priebežne miniem a doplním zásobu. Nezabudnite ale si to prepočítať na ten výkon to je najpodstatnejšie. ja mam aj 150 Ah bezúdržbovú batériu a k domu záložný zdroj. Je to z toho dôvodu ,že u nás bežne vypadáva elektrika keď zafúka alebo je osuheľ na stromoch tak by nám nefungovalo obehové čerpadlo v kúrení (voda cirkuluje síce aj bez toho no ta efektivita je oveľa menšia). Čo sa týka svietenia tak na to máme sviečky a centrálu mám jedine kvôli čerpadlu vo vrte na vodu. Mraziaky a chladničky zbytočne neotvárať vydržia bez problémov aj dva dni. Poprípade kto chce môže zavárať. Strukoviny múku, cukor, cestoviny a ryžu držať v suchu. Jablka mame uložené časť pokrájaná a usušená. Kysnutá kapusta, ako zdroj vitamínu C v súdku a údenina bude za mesiac :D. @Dobrodej pozrel som to len narýchlo na telefóne. Keď kupujem ND väčšinou vymontujem a podľa pripojovacích rozmerov, lebo už sa mi stalo, že som sa pár krát dobre odr.... Ďakujem ale za upozornenie.

Podľa mňa áno, ale dá sa kúpiť ešte lacnejšie


U nás v meste v kamennom obchode sa dá kúpiť o 100€ lacnejšie. Len som chcela vedieť, či je postačujúca, aby nám utiahla tiež čerpadlo vo vrte na vodu. Zaváraniny máme každý rok, kapustu tiež naloženú, mrazáky plné. Už len doriešiť kúrenie, resp.možnosť varenia a základ by sme mali ako-tak vyriešený. Ďakujem krásne za cenné rady.


[quote="pid:43033, uid:69"]Podľa mňa áno, ale dá sa kúpiť ešte lacnejšie[/quote] U nás v meste v kamennom obchode sa dá kúpiť o 100€ lacnejšie. Len som chcela vedieť, či je postačujúca, aby nám utiahla tiež čerpadlo vo vrte na vodu. Zaváraniny máme každý rok, kapustu tiež naloženú, mrazáky plné. Už len doriešiť kúrenie, resp.možnosť varenia a základ by sme mali ako-tak vyriešený. Ďakujem krásne za cenné rady.

Pár postřehů k elektrocentrále...po tornádě jsme na ni fungovali měsíc..hlavně lednice s mražákem, el. nářadí a nabíječky na mobil...cez den jela skoro pořád, smrad a hluk byl celkem protivný...pračku jsem se neodvážila připojit po zkušenosti sousedů, kterým hned odešla....lednice taky začala blbout, ale ta byla potřebná a ty výkyvy nějak přežila..jo a ještě nám centrálu napojil šikovný elektrikář do hlavní rozvodnice v domě, takže v přízemí jsme svítili, co bylo taky fajn, kabel šel domem a vymláceným oknem k centrále..


jinak v tom období jsem často přemýšlela nad tím, kdyby opravdu došlo k něčemu podobnému...ne že by mi to nestačilo, to tornádo bylo a pořád je strašné, ale to postižení bylo lokální, a hlavně, pomáhala nám celá republika..tekla nám voda, bylo léto.. myslím situaci, kdy by to bylo plošně, a od prvního okamžiku se stará každý sám o sebe...a nedošla jsem k žádnému závěru, jak se připravit...ještě jsem se nezdrchala z jedné katastrofy, a mám se připravovat na další, na to nemám ještě sílu...


Pár postřehů k elektrocentrále...po tornádě jsme na ni fungovali měsíc..hlavně lednice s mražákem, el. nářadí a nabíječky na mobil...cez den jela skoro pořád, smrad a hluk byl celkem protivný...pračku jsem se neodvážila připojit po zkušenosti sousedů, kterým hned odešla....lednice taky začala blbout, ale ta byla potřebná a ty výkyvy nějak přežila..jo a ještě nám centrálu napojil šikovný elektrikář do hlavní rozvodnice v domě, takže v přízemí jsme svítili, co bylo taky fajn, kabel šel domem a vymláceným oknem k centrále.. jinak v tom období jsem často přemýšlela nad tím, kdyby opravdu došlo k něčemu podobnému...ne že by mi to nestačilo, to tornádo bylo a pořád je strašné, ale to postižení bylo lokální, a hlavně, pomáhala nám celá republika..tekla nám voda, bylo léto.. myslím situaci, kdy by to bylo plošně, a od prvního okamžiku se stará každý sám o sebe...a nedošla jsem k žádnému závěru, jak se připravit...ještě jsem se nezdrchala z jedné katastrofy, a mám se připravovat na další, na to nemám ještě sílu...

cez den jela skoro pořád, smrad a hluk byl celkem protivný...pračku jsem se neodvážila připojit po zkušenosti sousedů, kterým hned odešla....lednice taky začala blbout, ale ta byla potřebná a ty výkyvy nějak přežila.


Preto je vhodné prerobiť ju keď tak aj na plyn, ten pri spaľovaní nesmrdí. Čo sa týka elektroniky, lebo povedzme si, dnes už pomaly aj v zubnej kefke je nejaká tá elektronika(týka sa to aj moderných chladničiek...), tak je vhodnejšie zaobstarať invertorovú centrálu, tam je ten priebeh napätia pekne vyregulovaný, nemôže sa stať, že citlivý obvod odíde. Čo sa týka práčky, tam sú pri zapnutí špirály veľké odbery, k tomu musí byť aj centrála výkonovo adekvátna, lenže málokto udáva špičkový príkon práčky, iba priemernú spotrebu. Preto je vhodné ešte teraz odmerať a podľa toho sa zariadiť.


[quote="pid:43055, uid:163"]cez den jela skoro pořád, smrad a hluk byl celkem protivný...pračku jsem se neodvážila připojit po zkušenosti sousedů, kterým hned odešla....lednice taky začala blbout, ale ta byla potřebná a ty výkyvy nějak přežila.[/quote] Preto je vhodné prerobiť ju keď tak aj na plyn, ten pri spaľovaní nesmrdí. Čo sa týka elektroniky, lebo povedzme si, dnes už pomaly aj v zubnej kefke je nejaká tá elektronika(týka sa to aj moderných chladničiek...), tak je vhodnejšie zaobstarať invertorovú centrálu, tam je ten priebeh napätia pekne vyregulovaný, nemôže sa stať, že citlivý obvod odíde. Čo sa týka práčky, tam sú pri zapnutí špirály veľké odbery, k tomu musí byť aj centrála výkonovo adekvátna, lenže málokto udáva špičkový príkon práčky, iba priemernú spotrebu. Preto je vhodné ešte teraz odmerať a podľa toho sa zariadiť.
Upravené 17. 11. 2021 o 20:50

Můj příspěvek bude opět z řady těch minimalistických, nicméně, myslím, že by se také mohl hodit...


Dnes jsem se zašel podívat k Vietnamcům (větší obchod, ale možná i v některých večerkách mohou mít) nakoupit kapesní a nouzové osvětlení.
Za pár desítek Kč se dá pořídit klíčenka, která dokáže v pohodě nouzově osvítit běžnou místnost v případě výpadku proudu.
Napájení tři AAA baterie. (Zásobte se.)
Dá se sehnat i na Aliexpressu, s rychlejším poštovným se už ale nevyplatí.


6195953ddb411


Bodové kapesní svítilny na klíče asi nemusím ukazovat, ale taková malá na jednu AAA baterii mi přijde jako též velice šikovná věc.


Dále jsem si koupil nalepovací světla, která se zapínají zmáčknutím. Též na 3 AAA baterie.
6195979b95fab


Ano, nejde o dlouhodobé řešení, ale dle mého názoru, kdyby vše bylo až tak špatné, asi bychom měli jiné starosti než mít večer perfektní osvětlení.
Navíc, myslím, že zvláště třeba ty klíčenky se dají velice dobře použít třeba i když chcete něco dělat zespodu auta apod.


Můj příspěvek bude opět z řady těch minimalistických, nicméně, myslím, že by se také mohl hodit... Dnes jsem se zašel podívat k Vietnamcům (větší obchod, ale možná i v některých večerkách mohou mít) nakoupit kapesní a nouzové osvětlení. Za pár desítek Kč se dá pořídit klíčenka, která dokáže v pohodě nouzově osvítit běžnou místnost v případě výpadku proudu. Napájení tři AAA baterie. (Zásobte se.) Dá se sehnat i na Aliexpressu, s rychlejším poštovným se už ale nevyplatí. ![6195953ddb411](serve/attachment&path=6195953ddb411) Bodové kapesní svítilny na klíče asi nemusím ukazovat, ale taková malá na jednu AAA baterii mi přijde jako též velice šikovná věc. Dále jsem si koupil nalepovací světla, která se zapínají zmáčknutím. Též na 3 AAA baterie. ![6195979b95fab](serve/attachment&path=6195979b95fab) Ano, nejde o dlouhodobé řešení, ale dle mého názoru, kdyby vše bylo až tak špatné, asi bychom měli jiné starosti než mít večer perfektní osvětlení. Navíc, myslím, že zvláště třeba ty klíčenky se dají velice dobře použít třeba i když chcete něco dělat zespodu auta apod.

kdyby vše bylo až tak špatné, asi bychom měli jiné starosti než mít večer perfektní osvětlení

Preto používam sviečky...


[quote="pid:43526, uid:181"]kdyby vše bylo až tak špatné, asi bychom měli jiné starosti než mít večer perfektní osvětlení[/quote] Preto používam sviečky...

Preto používam sviečky...


Svíčky mám doma samozřejmě taky i když spíše prostě proto, že je mám rád.
Asi ještě nějaké přikoupím.


Pokud ale někde fouká a nebo je potřeba se pohybovat, či svíčka může něco podpálit, či svíčkou vydávané teplo je nežádoucí, tak led svítilny jsou velice užitečné.


K běžnému elektrickému svícení používám klasické žárovky, nejlevnější mají například v železářství, ale za o něco vyšší cenu se dají koupit opět i u Vietnamců. :-)


[quote="pid:43528, uid:355"]Preto používam sviečky...[/quote] Svíčky mám doma samozřejmě taky i když spíše prostě proto, že je mám rád. Asi ještě nějaké přikoupím. Pokud ale někde fouká a nebo je potřeba se pohybovat, či svíčka může něco podpálit, či svíčkou vydávané teplo je nežádoucí, tak led svítilny jsou velice užitečné. K běžnému elektrickému svícení používám klasické žárovky, nejlevnější mají například v železářství, ale za o něco vyšší cenu se dají koupit opět i u Vietnamců. :-)

Dále jsem si koupil nalepovací světla, která se zapínají zmáčknutím. Též na 3 AAA baterie
Ta světla jsem kdysi kupoval v Ikee.


[quote="pid:43526, uid:181"]Dále jsem si koupil nalepovací světla, která se zapínají zmáčknutím. Též na 3 AAA baterie[/quote]Ta světla jsem kdysi kupoval v Ikee.
12
8.48k
82
34
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept