Zahraničná politika
Sudán - hlavné mesto Sudánu je úplne blokované armádou

Médiá: hlavné mesto Sudánu je úplne blokované armádou
Armáda zablokovala prístup na letisko


Sudánske hlavné mesto Chartúm je v pondelok ráno úplne blokované armádou. Podľa televízneho kanála Asharq sú všetky vstupy do mesta uzavreté, mosty a centrálne ulice sú uzavreté. Automobilová doprava sa úplne zastavila.
Armáda navyše obkľúčila letisko hlavného mesta a odmietla mu prístup. Medzitým, podľa televízneho kanála Al Arabiya, veľké letecké spoločnosti pred dvoma dňami pozastavili svoje lety do Chartúmu.


Medzitým existujú informácie, že do ulíc začali vychádzať ľudia, ktorí reagovali na výzvy civilných síl „odolať pokusom armády zmocniť sa moci v krajine“. Demonštranti pália pneumatiky.


Pred niekoľkými hodinami, po stretnutí medzi šéfom vládnucej Zvrchovanej rady Abdalom Fattahom al-Burkhanom a premiérom Abdullahom Hamdukom, sa v hlavnom meste začalo masové zatýkanie. Bolo zadržaných niekoľko ministrov, civilný zástupca Zvrchovanej rady a guvernér Chartúmu. Neskôr bol premiér a jeho najbližší poradca umiestnený do domáceho väzenia. Objavujú sa aj informácie o zatknutí mnohých lídrov politických strán.


Vyjadrenie Al-Burkhana sa očakáva v najbližších hodinách. Podľa zdrojov Al Arabiya vyhlási v Sudáne výnimočný stav a pozastavenie ústavného vyhlásenia. Bola podpísaná 17. augusta 2019 Vojenskou radou a opozičnou Alianciou za slobodu a zmenu a považuje sa za hlavný legislatívny rámec na prechodné obdobie troch rokov a troch mesiacov. Dokument vysvetľuje štruktúru hlavných orgánov v krajine a princípy vzájomného pôsobenia medzi nimi.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12750901


Médiá: hlavné mesto Sudánu je úplne blokované armádou Armáda zablokovala prístup na letisko Sudánske hlavné mesto Chartúm je v pondelok ráno úplne blokované armádou. Podľa televízneho kanála Asharq sú všetky vstupy do mesta uzavreté, mosty a centrálne ulice sú uzavreté. Automobilová doprava sa úplne zastavila. Armáda navyše obkľúčila letisko hlavného mesta a odmietla mu prístup. Medzitým, podľa televízneho kanála Al Arabiya, veľké letecké spoločnosti pred dvoma dňami pozastavili svoje lety do Chartúmu. Medzitým existujú informácie, že do ulíc začali vychádzať ľudia, ktorí reagovali na výzvy civilných síl „odolať pokusom armády zmocniť sa moci v krajine“. Demonštranti pália pneumatiky. Pred niekoľkými hodinami, po stretnutí medzi šéfom vládnucej Zvrchovanej rady Abdalom Fattahom al-Burkhanom a premiérom Abdullahom Hamdukom, sa v hlavnom meste začalo masové zatýkanie. Bolo zadržaných niekoľko ministrov, civilný zástupca Zvrchovanej rady a guvernér Chartúmu. Neskôr bol premiér a jeho najbližší poradca umiestnený do domáceho väzenia. Objavujú sa aj informácie o zatknutí mnohých lídrov politických strán. Vyjadrenie Al-Burkhana sa očakáva v najbližších hodinách. Podľa zdrojov Al Arabiya vyhlási v Sudáne výnimočný stav a pozastavenie ústavného vyhlásenia. Bola podpísaná 17. augusta 2019 Vojenskou radou a opozičnou Alianciou za slobodu a zmenu a považuje sa za hlavný legislatívny rámec na prechodné obdobie troch rokov a troch mesiacov. Dokument vysvetľuje štruktúru hlavných orgánov v krajine a princípy vzájomného pôsobenia medzi nimi. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12750901

svojho casu bol clanok o tom, ze Sudan sa obratil na rusku stranu so ziadostou o pomoc....pretoze vsetko co Zapad poslal ich nepriatelom znamenalo, ze tam ostali aj tie naklladne auta.....a nepriatelia boli posilnovani. Dalo sa cakat, ze sa najde nejaka skupina v armade, ktora to skusi (a la Turecko), uvidime, ako to dopadne


svojho casu bol clanok o tom, ze Sudan sa obratil na rusku stranu so ziadostou o pomoc....pretoze vsetko co Zapad poslal ich nepriatelom znamenalo, ze tam ostali aj tie naklladne auta.....a nepriatelia boli posilnovani. Dalo sa cakat, ze sa najde nejaka skupina v armade, ktora to skusi (a la Turecko), uvidime, ako to dopadne

Osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN sa stretol s predsedom vlády Sudánu


Práve som sa stretol s predsedom vlády Sudánu Hamdokom v jeho rezidencii, kde sa stále zdržiava, všetko je s ním v poriadku, ale je v domácom väzení. Diskutovali sme o možnostiach mediácie a ďalších krokoch pre Sudán, “cituje RIA Novosti Pertes.


Perthes zdôraznil, že bude pokračovať v diskusii o týchto otázkach s ďalšími „zainteresovanými stranami“ v krajine.


25 októbra sa dozvedelo o domácom väzení sudánskeho premiéra Abdullaha Hamduka a viacerých úradníkov.


Kremeľ uviedol, že Sudánci sa musia s dianím v krajine vysporiadať sami – Rusko chce, aby sa tak stalo čo najskôr.


https://russian.rt.com/world/news/923209-sudan-premer-ono


**Osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN sa stretol s predsedom vlády Sudánu** Práve som sa stretol s predsedom vlády Sudánu Hamdokom v jeho rezidencii, kde sa stále zdržiava, všetko je s ním v poriadku, ale je v domácom väzení. Diskutovali sme o možnostiach mediácie a ďalších krokoch pre Sudán, “cituje RIA Novosti Pertes. Perthes zdôraznil, že bude pokračovať v diskusii o týchto otázkach s ďalšími „zainteresovanými stranami“ v krajine. 25 októbra sa dozvedelo o domácom väzení sudánskeho premiéra Abdullaha Hamduka a viacerých úradníkov. Kremeľ uviedol, že Sudánci sa musia s dianím v krajine vysporiadať sami – Rusko chce, aby sa tak stalo čo najskôr. https://russian.rt.com/world/news/923209-sudan-premer-ono
Upravené 31. 10. 2021 o 11:06

Dozvedeli sa o zlepšení situácie v Sudáne

Situácia v hlavnom meste Sudánu, kde sa nedávno odohral štátny prevrat, sa postupne vracia do normálu. Vyplýva to zo slov predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Chartúme, informuje agentúra TASS.


Diplomatická misia uviedla, že situácia v meste sa zlepšuje. „Väčšina mostov je už otvorená, väčšina kontrolných bodov je odstránená. Mesto sa vracia k pokojnému životu, “uviedlo ministerstvo.


25 októbra armáda zo Zvrchovanej rady zatkla predsedu vlády Sudánu Abdullaha Hamduka. Okrem neho boli zadržaní štyria ministri - komunikácie, informácií, financií a priemyslu, ako aj guvernér Chartúmu a zástupca rady.


Po zatknutí sudánskych civilných vodcov protestovali proti prevratu v Chartúme desaťtisíce obyvateľov. V reakcii na to armáda spustila paľbu na demonštrantov, v dôsledku čoho bolo zranených 12 ľudí. V krajine bol vyhlásený výnimočný stav.


https://lenta.ru/news/2021/11/01/sudan_normalize/


**Dozvedeli sa o zlepšení situácie v Sudáne ** Situácia v hlavnom meste Sudánu, kde sa nedávno odohral štátny prevrat, sa postupne vracia do normálu. Vyplýva to zo slov predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Chartúme, informuje agentúra TASS. Diplomatická misia uviedla, že situácia v meste sa zlepšuje. „Väčšina mostov je už otvorená, väčšina kontrolných bodov je odstránená. Mesto sa vracia k pokojnému životu, “uviedlo ministerstvo. 25 októbra armáda zo Zvrchovanej rady zatkla predsedu vlády Sudánu Abdullaha Hamduka. Okrem neho boli zadržaní štyria ministri - komunikácie, informácií, financií a priemyslu, ako aj guvernér Chartúmu a zástupca rady. Po zatknutí sudánskych civilných vodcov protestovali proti prevratu v Chartúme desaťtisíce obyvateľov. V reakcii na to armáda spustila paľbu na demonštrantov, v dôsledku čoho bolo zranených 12 ľudí. V krajine bol vyhlásený výnimočný stav. https://lenta.ru/news/2021/11/01/sudan_normalize/

Sudánske vojenské a civilné sily podpísali novú politickú dohodu


Abdullah Hamduk bude opäť stáť na čele vlády krajiny
V nedeľu v Chartúme podpísali novú politickú dohodu medzi vojenskými a civilnými silami Sudánu. Informovala o tom sudánska štátna televízia, ktorá v priamom prenose vysiela z prezidentského paláca. Dokument podpísali šéf guvernéra zvrchovanej rady krajiny Abdel Fattah al-Burhan a Abdullah Hamduk, ktorý bude opäť šéfovať sudánskej vláde.


Hlavným bodom dohody je zrušenie rozhodnutia armádneho velenia o odvolaní Hamduka z funkcie, čo znamená, že politik bude opäť šéfovať vláde a začne zostavovať nový kabinet ministrov technokratov.


Dokument ďalej obsahuje ustanovenia o „urýchlení procesu formovania zákonodarnej rady (parlamentu), ako aj o vytvorení ústavného súdu a vymenovaní najvyššieho sudcu“. Okrem toho sa strany dohodli na vytvorení jednotnej národnej armády v Sudáne a prepustení všetkých politických väzňov. „Zvrchovaná rada sa zaväzuje kontrolovať proces prechodu k demokracii v krajine, ale nebude zasahovať do práce výkonných orgánov,“ píše sa v dohode.


Vojenské a civilné sily sa dohodli aj na vyšetrovaní najnovších protestov v krajine a súvisiacich krvavých stretov, pri ktorých len za posledný týždeň zahynulo 50 ľudí.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12982845


Sudánske vojenské a civilné sily podpísali novú politickú dohodu Abdullah Hamduk bude opäť stáť na čele vlády krajiny V nedeľu v Chartúme podpísali novú politickú dohodu medzi vojenskými a civilnými silami Sudánu. Informovala o tom sudánska štátna televízia, ktorá v priamom prenose vysiela z prezidentského paláca. Dokument podpísali šéf guvernéra zvrchovanej rady krajiny Abdel Fattah al-Burhan a Abdullah Hamduk, ktorý bude opäť šéfovať sudánskej vláde. Hlavným bodom dohody je zrušenie rozhodnutia armádneho velenia o odvolaní Hamduka z funkcie, čo znamená, že politik bude opäť šéfovať vláde a začne zostavovať nový kabinet ministrov technokratov. Dokument ďalej obsahuje ustanovenia o „urýchlení procesu formovania zákonodarnej rady (parlamentu), ako aj o vytvorení ústavného súdu a vymenovaní najvyššieho sudcu“. Okrem toho sa strany dohodli na vytvorení jednotnej národnej armády v Sudáne a prepustení všetkých politických väzňov. „Zvrchovaná rada sa zaväzuje kontrolovať proces prechodu k demokracii v krajine, ale nebude zasahovať do práce výkonných orgánov,“ píše sa v dohode. Vojenské a civilné sily sa dohodli aj na vyšetrovaní najnovších protestov v krajine a súvisiacich krvavých stretov, pri ktorých len za posledný týždeň zahynulo 50 ľudí. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12982845
771
4
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept