História
Kniha Sovětská civilizace 1 (Kara Murza)

Čtete někdo knihu "Sovětská civilizace 1" od Kary Murzy?


Docela mě překvapila informace, že Lenin v období mezi revolucemi (1905-1917) odešel od svého původního marxistického pohledu na venkov a přiklonil se k narodnickému programu, který se po revoluci 1917 i realizoval.


Uspět s revolucí v hlavním městě je jedna věc. Bolševici byli jen jedna z revoluční stran a to dokonce spíše ta z těch menších (Úspěch povstání byl možný jen díky podpoře armády). Získat podporu lidu druhá. Rolnictvo tvořilo 85% obyvatelstva.


Marxistický pohled na venkov by skončil katastrofou. Proletarizované rolnictvo v Rusku prakticky neexistovalo. Rolnická občina, kterou nakonec Lenin podpořil, je s kapitalismem zcela neslučitelná, zatímco kapitál a práce proletariátu jsou na trhu pouze konkurenty.


Je zajímavé, že tato změna postoje Lenina a jeho projevy v tomto směru byla oficiální historií zapomenuta.


Hned druhý den po převzetí moci bolševiky byl schválen Dekret o půdě (naprosto v rozporu s marxismem, ale přesně takový, jaký chtěla ruská občina - rolníci)




Přijde mi to velmi důležité i z hlediska toho, jak ven ze situace, kdy je globálním prediktorem drsně ukončována nadspotřeba pomocí Covid 19 a Green dealu, tj. kdy návrat k něčemu fungujícímu by mohl být východiskem.


Čtete někdo knihu "Sovětská civilizace 1" od Kary Murzy? Docela mě překvapila informace, že Lenin v období mezi revolucemi (1905-1917) odešel od svého původního marxistického pohledu na venkov a přiklonil se k narodnickému programu, který se po revoluci 1917 i realizoval. Uspět s revolucí v hlavním městě je jedna věc. Bolševici byli jen jedna z revoluční stran a to dokonce spíše ta z těch menších (Úspěch povstání byl možný jen díky podpoře armády). Získat podporu lidu druhá. Rolnictvo tvořilo 85% obyvatelstva. Marxistický pohled na venkov by skončil katastrofou. Proletarizované rolnictvo v Rusku prakticky neexistovalo. Rolnická občina, kterou nakonec Lenin podpořil, je s kapitalismem zcela neslučitelná, zatímco kapitál a práce proletariátu jsou na trhu pouze konkurenty. Je zajímavé, že tato změna postoje Lenina a jeho projevy v tomto směru byla oficiální historií zapomenuta. Hned druhý den po převzetí moci bolševiky byl schválen Dekret o půdě (naprosto v rozporu s marxismem, ale přesně takový, jaký chtěla ruská občina - rolníci) ---------------------------- Přijde mi to velmi důležité i z hlediska toho, jak ven ze situace, kdy je globálním prediktorem drsně ukončována nadspotřeba pomocí Covid 19 a Green dealu, tj. kdy návrat k něčemu fungujícímu by mohl být východiskem.
Upravené 23. 10. 2021 o 21:45
239
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept