Zahraničná politika
"Navaľného podpredseda": Chodorkovského zahraničné fondy zvýšili udeľovanie grantov na voľby v Rusku

"Navaľného podpredseda": Chodorkovského zahraničné fondy zvýšili udeľovanie grantov na voľby v Rusku


Do roku 2021 fondy Michaila Chodorkovského v Spojenom kráľovstve a jeho syna Pavla v Spojených štátoch zintenzívnili svoje grantové aktivity, zistila RT. Celková suma ich financovania na rôzne projekty len v roku 2020 predstavovala takmer 1 milión dolárov, súdiac podľa nedávno zverejnených finančných výkazov. Zvýšenú aktivitu fondov odborníci pripisujú prípravám na celoruské voľby. Teraz Chodorkovskij v skutočnosti vykonáva funkciu „navaľného náhradníka“ a jeho prostriedky sú podľa nich zásterkou pre zahraničné zasahovanie do ruských záležitostí.


Hovoríme o dvoch organizáciách – vlastnených Michailom Chodorkovským a nadáciou Future of Russia (FRF) registrovanou v Londýne, ako aj Inštitúte moderného Ruska * (IMR) so sídlom v New Yorku Pavla Chodorkovského.


FRF z Chodorkovského staršieho informoval britské vládne agentúry, IMR mladší americkej daňovej službe. Koľko grantov tieto fondy vydali v tomto roku, nie je známe, keďže nedávno zverejnené správy obsahujú informácie len za finančný rok 2020. RT však odhalila kuriózny trend – fondy, ktoré predtým vykonávali relatívne pasívne aktivity, sa zrazu stali aktívnejšími.


Oligarchovia, ktorí boli v predstavenstve FRF (vrátane lorda Nathaniela Charlesa Jacoba Rothschilda, štvrtého baróna z dynastie Rothschildovcov), opustili fond pred niekoľkými rokmi. Ako zistila RT, s najväčšou pravdepodobnosťou to bolo spôsobené tým, že sa zúfalo snažili žalovať Rusko o 57 miliárd dolárov na medzinárodných súdoch v takzvanom prípade Jukos. Zároveň, hoci nadácia vydávala granty na rôzne kultúrne a vzdelávacie účely, tieto dary boli skôr symbolické.


A Inštitút moderného Ruska Pavla Chodorkovského v roku 2019 granty vôbec nevydával. Jeho majetok sa výrazne znížil, náklady na platy sa znížili, napísal RT. V samotnom fonde bol pokles príjmov spojený s tým, že v Rusku bol uznaný ako nežiaduca organizácia.


A zrazu sa všetko zmenilo. Americký fond IMR v roku 2020 vydal grant vo výške 454 tisíc dolárov. A britský FRF, aj keď znížil celkový objem darov zo 745,5 tisíc dolárov v roku 2019 na 511,4 tisíc dolárov v roku 2020, zmenil svoj účel. Nadácia predovšetkým začala po prvý raz financovať kanály YouTube. Obe štruktúry MBH teda spoločne vyčlenili 965,4 tisíc dolárov. Celkom to RT vyčíslil, je to o 217 tisíc dolárov viac ako o rok skôr. A to nie je náhoda, tvrdia odborníci.


„Zvýšenie financií súvisí s voľbami do Štátnej dumy v roku 2021. Voľby sú vždy katalyzátorom protestov, zámienkou na destabilizáciu a „majdany“, hovorí politológ Oleg Matveychev.


Smerom k voľbám


Ako už RT napísala, pred voľbami boli aktivované dva projekty ohrdnutého veterána opozície - Škola miestnej samosprávy (SHMS) a Blogerská dielňa. Obaja, skrývajúci sa za rozvoj občianskeho aktivizmu, podľa odborníkov skutočne vykonávali aktivity protiruského charakteru. V rovnakom čase, súdiac podľa finančných dokumentov a odborného hodnotenia, boli americké aktíva adresované SMC a britské - „Bloggers' Workshop“.


Podľa oficiálneho popisu amerického grantu IMR smerovalo v roku 2020 všetkých 454 tisíc dolárov v jednej platbe na „podporu vzdelávacích programov“. Región príjemcu je Európa.


SME je formálne vzdelávací projekt, ktorý sa zhoduje s cieľmi grantu. Škola, ako uvádza na svojej webovej stránke, „poskytuje príležitosť pre miestnych aktivistov a jednoducho starostlivých občanov stať sa miestnymi politikmi a poslancami“.


Od mája do septembra 2020 sa v ShMS konal kurz webinárov o špecifikách volebných kampaní počas pandémie. Prednášok sa zúčastnili americkí politickí stratégovia so skúsenosťami s presadzovaním „demokratických reforiem“ v krajinách tretieho sveta. A krátko pred voľbami v septembri 2021 na kanál YouTube začali školy nahrávať videá o kampaniach, zbieraní podpisov, odsúhlasovaní zoznamu predplatiteľov atď.


Existovali tiež dôkazy o tom, že zamestnanci školy boli vyškolení v USA a že samotná ShMS dostala peniaze z amerických fondov - NOVÉ a zadarmo pre Rusko. Vladimir Kara-Murza, stály lektor ShMS, je navyše viceprezidentom Nadácie slobodného Ruska * vytvorenej v USA. Kara-Murza bol niekoľko posledných rokov platený ako hlavný politický poradca IMR Pavla Chodorkovského, podľa amerického Internal Revenue Service. Bolo to však v roku 2020, keď jeho priezvisko zmizlo zo zoznamu zamestnancov organizácie.


Nežiaduci vírus


Pokiaľ ide o FRF Chodorkovského st.


FRF vydáva granty na rozvoj vzdelávania v Rusku a východnej Európe, podporu talentov, ako aj vzdelávacie, vedecké a kultúrne projekty.


Ako bolo uvedené vyššie, celkový objem darov sa znížil. V správe sa to vysvetľuje obmedzeniami uloženými v súvislosti so šírením koronavírusovej infekcie.


Existujú však aj ďalšie zrejmé dôvody. Z dokumentov najmä vyplýva, že v roku 2020 FRF prestala podporovať organizácie European Choice vo Francúzsku a Estónsku, prostredníctvom ktorých bolo sponzorované Chodorkovského verejné hnutie „Otvorené Rusko“** a jeho vlastné „Otvorené médiá“. A v máji 2021 Open Russia oznámila samolikvidáciu z dôvodu uznania nežiaducej organizácie v Rusku.


V zozname príjemcov grantov sa však - prvýkrát v histórii FRF - objavili nemenované kanály YouTube, ktorým Chodorkovského nadácia v roku 2020 pridelila 98,3 tisíc dolárov.


YouTube v tom čase aktívne propagovalo nielen videá Školy miestnej samosprávy, ale aj Workshop bloggerov, projekt spustený v máji minulého roku na základe Chodorkovského skupiny na podporu občianskej spoločnosti v Rusku.


Vedúcim workshopu bol podľa RT bývalý funkcionár Open Russia Anton Mikhalchuk. Podľa zdrojov RT v ruskej opozícii bolo v rámci projektu vytvorených niekoľko kanálov YouTube, z ktorých najrozšírenejšie boli tie, ktoré vysielali zhromaždenie, a to aj na podporu Navaľného.


Kryt pre lobistov


Po prepustení a cestách do zahraničia v roku 2013 Chodorkovskij verejne oznámil, že sa neplánuje zapojiť do politických aktivít. Ale slová boli v rozpore so skutkami.


V roku 2016 novinári zistili, že Chodorkovskij prostredníctvom offshore Corbiere Trust v rokoch 2006-2007 zaplatil najmenej 160 tisíc dolárov spoločnosti APCO Worldwide, aby lobovala za protiruské uznesenie, ktoré bolo pre neho výhodné.


Autormi rezolúcie boli Barack Obama a John McCain, keď boli senátormi. A od roku 2010 do roku 2015 ten istý Corbiere Trust, ktorý Forbes nazýva kontrolovaný Chodorkovským, minul v Spojených štátoch viac ako 1 milión dolárov na lobovanie za dodržiavanie ľudských práv a právneho štátu v Ruskej federácii.


Chodorkovskij sa vždy zaujímal o ruskú politiku, najmä v kontexte volieb, hovorí Sergej Sokolov, výskumník biografie oligarchu, zakladateľ portálu „Sentence“.


Podľa Sokolova sú Chodorkovského fondy „technickými operátormi“.


„Pre kurátorov teraz Chodorkovskij pôsobí ako „záloha pre Navaľného“. Preto sú obaja títo zostrelení piloti na paralelných kurzoch, Sokolov si je istý. - Navaľnyj je zapojený do projektu Inteligentné hlasovanie a súčasne sa Chodorkovskij snaží získať vreckových obecných poslancov pod rúškom zjednotených demokratov.


A táto taktika funguje, hovorí Sokolov.


„Navaľnyj odišiel na niekoľko rokov z obežnej dráhy, ale zostáva Chodorkovskij, cez ktorého môžete pokračovať v hnaní protiruskej agendy,“ zhrnul odborník.


  • Nadácia Budúcnosť Ruska bola na území Ruskej federácie vyhlásená za nežiaducu, rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 30.06.2021.

    Inštitút moderného Ruska (Inštitút moderného Ruska) - organizácia, ktorej činnosť je rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 26.4.2017 uznaná ako nežiaduca na území Ruskej federácie.


Nadácia Slobodné Rusko je organizácia, ktorej činnosť bola rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 01.07.2019 vyhlásená za nežiaducu na území Ruskej federácie.


Hnutie verejnej siete „Otvorené Rusko“ (Občianske hnutie Otvorené Rusko, Otvorené Rusko) je organizácia, ktorej činnosť je uznaná ako nežiaduca na území Ruskej federácie rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 26.04. 2017.
https://russian.rt.com/world/article/920156-zarubezhnye-fondy-hodorkovski-navalni-vybori


**"Navaľného podpredseda": Chodorkovského zahraničné fondy zvýšili udeľovanie grantov na voľby v Rusku** Do roku 2021 fondy Michaila Chodorkovského v Spojenom kráľovstve a jeho syna Pavla v Spojených štátoch zintenzívnili svoje grantové aktivity, zistila RT. Celková suma ich financovania na rôzne projekty len v roku 2020 predstavovala takmer 1 milión dolárov, súdiac podľa nedávno zverejnených finančných výkazov. Zvýšenú aktivitu fondov odborníci pripisujú prípravám na celoruské voľby. Teraz Chodorkovskij v skutočnosti vykonáva funkciu „navaľného náhradníka“ a jeho prostriedky sú podľa nich zásterkou pre zahraničné zasahovanie do ruských záležitostí. Hovoríme o dvoch organizáciách – vlastnených Michailom Chodorkovským a nadáciou Future of Russia * (FRF) registrovanou v Londýne, ako aj Inštitúte moderného Ruska ** (IMR) so sídlom v New Yorku Pavla Chodorkovského. FRF z Chodorkovského staršieho informoval britské vládne agentúry, IMR mladší americkej daňovej službe. Koľko grantov tieto fondy vydali v tomto roku, nie je známe, keďže nedávno zverejnené správy obsahujú informácie len za finančný rok 2020. RT však odhalila kuriózny trend – fondy, ktoré predtým vykonávali relatívne pasívne aktivity, sa zrazu stali aktívnejšími. Oligarchovia, ktorí boli v predstavenstve FRF (vrátane lorda Nathaniela Charlesa Jacoba Rothschilda, štvrtého baróna z dynastie Rothschildovcov), opustili fond pred niekoľkými rokmi. Ako zistila RT, s najväčšou pravdepodobnosťou to bolo spôsobené tým, že sa zúfalo snažili žalovať Rusko o 57 miliárd dolárov na medzinárodných súdoch v takzvanom prípade Jukos. Zároveň, hoci nadácia vydávala granty na rôzne kultúrne a vzdelávacie účely, tieto dary boli skôr symbolické. A Inštitút moderného Ruska Pavla Chodorkovského v roku 2019 granty vôbec nevydával. Jeho majetok sa výrazne znížil, náklady na platy sa znížili, napísal RT. V samotnom fonde bol pokles príjmov spojený s tým, že v Rusku bol uznaný ako nežiaduca organizácia. A zrazu sa všetko zmenilo. Americký fond IMR v roku 2020 vydal grant vo výške 454 tisíc dolárov. A britský FRF, aj keď znížil celkový objem darov zo 745,5 tisíc dolárov v roku 2019 na 511,4 tisíc dolárov v roku 2020, zmenil svoj účel. Nadácia predovšetkým začala po prvý raz financovať kanály YouTube. Obe štruktúry MBH teda spoločne vyčlenili 965,4 tisíc dolárov. Celkom to RT vyčíslil, je to o 217 tisíc dolárov viac ako o rok skôr. A to nie je náhoda, tvrdia odborníci. „Zvýšenie financií súvisí s voľbami do Štátnej dumy v roku 2021. Voľby sú vždy katalyzátorom protestov, zámienkou na destabilizáciu a „majdany“, hovorí politológ Oleg Matveychev. Smerom k voľbám Ako už RT napísala, pred voľbami boli aktivované dva projekty ohrdnutého veterána opozície - Škola miestnej samosprávy (SHMS) a Blogerská dielňa. Obaja, skrývajúci sa za rozvoj občianskeho aktivizmu, podľa odborníkov skutočne vykonávali aktivity protiruského charakteru. V rovnakom čase, súdiac podľa finančných dokumentov a odborného hodnotenia, boli americké aktíva adresované SMC a britské - „Bloggers' Workshop“. Podľa oficiálneho popisu amerického grantu IMR smerovalo v roku 2020 všetkých 454 tisíc dolárov v jednej platbe na „podporu vzdelávacích programov“. Región príjemcu je Európa. SME je formálne vzdelávací projekt, ktorý sa zhoduje s cieľmi grantu. Škola, ako uvádza na svojej webovej stránke, „poskytuje príležitosť pre miestnych aktivistov a jednoducho starostlivých občanov stať sa miestnymi politikmi a poslancami“. Od mája do septembra 2020 sa v ShMS konal kurz webinárov o špecifikách volebných kampaní počas pandémie. Prednášok sa zúčastnili americkí politickí stratégovia so skúsenosťami s presadzovaním „demokratických reforiem“ v krajinách tretieho sveta. A krátko pred voľbami v septembri 2021 na kanál YouTube začali školy nahrávať videá o kampaniach, zbieraní podpisov, odsúhlasovaní zoznamu predplatiteľov atď. Existovali tiež dôkazy o tom, že zamestnanci školy boli vyškolení v USA a že samotná ShMS dostala peniaze z amerických fondov - NOVÉ a zadarmo pre Rusko. Vladimir Kara-Murza, stály lektor ShMS, je navyše viceprezidentom Nadácie slobodného Ruska *** vytvorenej v USA. Kara-Murza bol niekoľko posledných rokov platený ako hlavný politický poradca IMR Pavla Chodorkovského, podľa amerického Internal Revenue Service. Bolo to však v roku 2020, keď jeho priezvisko zmizlo zo zoznamu zamestnancov organizácie. Nežiaduci vírus Pokiaľ ide o FRF Chodorkovského st. FRF vydáva granty na rozvoj vzdelávania v Rusku a východnej Európe, podporu talentov, ako aj vzdelávacie, vedecké a kultúrne projekty. Ako bolo uvedené vyššie, celkový objem darov sa znížil. V správe sa to vysvetľuje obmedzeniami uloženými v súvislosti so šírením koronavírusovej infekcie. Existujú však aj ďalšie zrejmé dôvody. Z dokumentov najmä vyplýva, že v roku 2020 FRF prestala podporovať organizácie European Choice vo Francúzsku a Estónsku, prostredníctvom ktorých bolo sponzorované Chodorkovského verejné hnutie „Otvorené Rusko“**** a jeho vlastné „Otvorené médiá“. A v máji 2021 Open Russia oznámila samolikvidáciu z dôvodu uznania nežiaducej organizácie v Rusku. V zozname príjemcov grantov sa však - prvýkrát v histórii FRF - objavili nemenované kanály YouTube, ktorým Chodorkovského nadácia v roku 2020 pridelila 98,3 tisíc dolárov. YouTube v tom čase aktívne propagovalo nielen videá Školy miestnej samosprávy, ale aj Workshop bloggerov, projekt spustený v máji minulého roku na základe Chodorkovského skupiny na podporu občianskej spoločnosti v Rusku. Vedúcim workshopu bol podľa RT bývalý funkcionár Open Russia Anton Mikhalchuk. Podľa zdrojov RT v ruskej opozícii bolo v rámci projektu vytvorených niekoľko kanálov YouTube, z ktorých najrozšírenejšie boli tie, ktoré vysielali zhromaždenie, a to aj na podporu Navaľného. Kryt pre lobistov Po prepustení a cestách do zahraničia v roku 2013 Chodorkovskij verejne oznámil, že sa neplánuje zapojiť do politických aktivít. Ale slová boli v rozpore so skutkami. V roku 2016 novinári zistili, že Chodorkovskij prostredníctvom offshore Corbiere Trust v rokoch 2006-2007 zaplatil najmenej 160 tisíc dolárov spoločnosti APCO Worldwide, aby lobovala za protiruské uznesenie, ktoré bolo pre neho výhodné. Autormi rezolúcie boli Barack Obama a John McCain, keď boli senátormi. A od roku 2010 do roku 2015 ten istý Corbiere Trust, ktorý Forbes nazýva kontrolovaný Chodorkovským, minul v Spojených štátoch viac ako 1 milión dolárov na lobovanie za dodržiavanie ľudských práv a právneho štátu v Ruskej federácii. Chodorkovskij sa vždy zaujímal o ruskú politiku, najmä v kontexte volieb, hovorí Sergej Sokolov, výskumník biografie oligarchu, zakladateľ portálu „Sentence“. Podľa Sokolova sú Chodorkovského fondy „technickými operátormi“. „Pre kurátorov teraz Chodorkovskij pôsobí ako „záloha pre Navaľného“. Preto sú obaja títo zostrelení piloti na paralelných kurzoch, Sokolov si je istý. - Navaľnyj je zapojený do projektu Inteligentné hlasovanie a súčasne sa Chodorkovskij snaží získať vreckových obecných poslancov pod rúškom zjednotených demokratov. A táto taktika funguje, hovorí Sokolov. „Navaľnyj odišiel na niekoľko rokov z obežnej dráhy, ale zostáva Chodorkovskij, cez ktorého môžete pokračovať v hnaní protiruskej agendy,“ zhrnul odborník. * Nadácia Budúcnosť Ruska bola na území Ruskej federácie vyhlásená za nežiaducu, rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 30.06.2021. Inštitút moderného Ruska (Inštitút moderného Ruska) - organizácia, ktorej činnosť je rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 26.4.2017 uznaná ako nežiaduca na území Ruskej federácie. Nadácia Slobodné Rusko je organizácia, ktorej činnosť bola rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 01.07.2019 vyhlásená za nežiaducu na území Ruskej federácie. Hnutie verejnej siete „Otvorené Rusko“ (Občianske hnutie Otvorené Rusko, Otvorené Rusko) je organizácia, ktorej činnosť je uznaná ako nežiaduca na území Ruskej federácie rozhodnutím Generálnej prokuratúry zo dňa 26.04. 2017. https://russian.rt.com/world/article/920156-zarubezhnye-fondy-hodorkovski-navalni-vybori
100
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept