Mimo kategórií
vyber z bankomatu nemusi byt do budoucna bezpecny

https://www.chip.cz/novinky/vyber-z-bankomatu-uz-brzy-nemusi-byt-bezpecny-novy-program-rozpozna-pin/


Zadávání PIN do bankomatu při provádění transakcí na účtu už do budoucna nemusí být bezpečné. Vědci vyvinuli program, který dokáže zadávaná čísla odhadnout. Stačí k tomu videa zákazníků banky. I když zadávání PIN zakryjete rukou, na celé věci to nic nemění.


/v srpnu jsem si chtela vymenit kovove mince za bankovky. zjistila jsem, ze banky zaviraji pokladny. rusi se ve vsech bankach. tuto zpravu s novym programem na rozpoznani PINu, vnimam jako dalsi krok v procesu ke zruseni hotovosti).


https://www.chip.cz/novinky/vyber-z-bankomatu-uz-brzy-nemusi-byt-bezpecny-novy-program-rozpozna-pin/ Zadávání PIN do bankomatu při provádění transakcí na účtu už do budoucna nemusí být bezpečné. Vědci vyvinuli program, který dokáže zadávaná čísla odhadnout. Stačí k tomu videa zákazníků banky. I když zadávání PIN zakryjete rukou, na celé věci to nic nemění. /v srpnu jsem si chtela vymenit kovove mince za bankovky. zjistila jsem, ze banky zaviraji pokladny. rusi se ve vsech bankach. tuto zpravu s novym programem na rozpoznani PINu, vnimam jako dalsi krok v procesu ke zruseni hotovosti).
Upravené 22. 10. 2021 o 09:24

U nás má Tatrabanka funkciu "výber hotovosti mobilom" a cez aplikáciu si vygeneruješ vždy jedinečný kód ktorý ti platí len pre jeden výber. Z tohto pohľadu by som sa nebál rozpoznávania PIN-u.
Banky rušia pokladne, no prichádzajú bankomaty ktoré slúžia aj na vklad hotovosti. Je to "len" robotizácia bankovníctva a optimalizácia nákladov banky.
Ďalším krokom k zrušeniu hotovosti bola korona a nie zrušenie pokladní a programov na rozpoznávanie PIN-ov.


Ľuďom bola vtlačená myšlienka že pri platbe hotovosťou sa nakazia. Mňa to naopak nakoplo a prestal som platiť kartou.
Využívam vymoženosti doby na výber/vklad peňazí, online komunikáciu s bankou, či už mailom alebo telefónom prípadne cez apku, no prešiel som znova na keš kde sa len dá.


U nás má Tatrabanka funkciu "výber hotovosti mobilom" a cez aplikáciu si vygeneruješ vždy jedinečný kód ktorý ti platí len pre jeden výber. Z tohto pohľadu by som sa nebál rozpoznávania PIN-u. Banky rušia pokladne, no prichádzajú bankomaty ktoré slúžia aj na vklad hotovosti. Je to "len" robotizácia bankovníctva a optimalizácia nákladov banky. Ďalším krokom k zrušeniu hotovosti bola korona a nie zrušenie pokladní a programov na rozpoznávanie PIN-ov. Ľuďom bola vtlačená myšlienka že pri platbe hotovosťou sa nakazia. Mňa to naopak nakoplo a prestal som platiť kartou. Využívam vymoženosti doby na výber/vklad peňazí, online komunikáciu s bankou, či už mailom alebo telefónom prípadne cez apku, no prešiel som znova na keš kde sa len dá.
Upravené 22. 10. 2021 o 13:45

že pri platbe kartou sa nakazia

Si asi myslel pri platbe hotovosťou.
Inak ja to isté, kartu už mám len na objednávky na webe, nosím pri sebe hotovosť, ktorú si vyberám v malých bankovkách a platím len ňou.


[quote="pid:39001, uid:248"]že pri platbe kartou sa nakazia[/quote] Si asi myslel pri platbe hotovosťou. Inak ja to isté, kartu už mám len na objednávky na webe, nosím pri sebe hotovosť, ktorú si vyberám v malých bankovkách a platím len ňou.

Si asi myslel pri platbe hotovosťou.
Dik za upozornenie. Opravil som to.


[quote="pid:39009, uid:48"]Si asi myslel pri platbe hotovosťou.[/quote]Dik za upozornenie. Opravil som to.

"výber hotovosti mobilom" a cez aplikáciu


to si nemyslím, že je bezpečné.
a čo tí, kt. smartfón nemajú.


[quote="pid:39001, uid:248"]"výber hotovosti mobilom" a cez aplikáciu[/quote] to si nemyslím, že je bezpečné. a čo tí, kt. smartfón nemajú.

to si nemyslím, že je bezpečné.

Na základe čoho si myslíš že to nie je bezpečné?
Ak nemáš smartfón tak budeš fungovať ako doteraz. Ak ti niekto vybieli účet tak je to problém banky nie tvoj. Známej takto vybielili účet v ČSOB. Naťukala pin v bankomate pri Kauflande na Trnavskej, vybrala 20EUR a o dve hodiny jej volali z banky pre podozrivú transakciu s USA. Banka je do pár dní peniaze vrátila. A to bolo už pred takmer 10 rokmi, čiže žiadnu novinku nám v podstate neoznámili.


[quote="pid:39067, uid:94"]to si nemyslím, že je bezpečné.[/quote] Na základe čoho si myslíš že to nie je bezpečné? Ak nemáš smartfón tak budeš fungovať ako doteraz. Ak ti niekto vybieli účet tak je to problém banky nie tvoj. Známej takto vybielili účet v ČSOB. Naťukala pin v bankomate pri Kauflande na Trnavskej, vybrala 20EUR a o dve hodiny jej volali z banky pre podozrivú transakciu s USA. Banka je do pár dní peniaze vrátila. A to bolo už pred takmer 10 rokmi, čiže žiadnu novinku nám v podstate neoznámili.
Upravené 25. 10. 2021 o 12:39
950
5
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept