Videá, filmy, knihy
clanok: Karel Čapek: hra o pandémii, ktorá predvídala súčasnosť

https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/18/karel-capek-hra-o-pandemii-ktora-predvidala-sucasnost



„Nová normálnosť“ bola predpovedaná pred 85 rokmi. Karla Čapka (1890-193smile považujem za jedného z najväčších spisovateľov 20. storočia. Vo svojich dielach predvídal nástup Hitlera k moci, Mníchovskú dohodu, 2. svetovú vojnu. A predvídal oveľa viac. (Valentín Katasonov)


Čapek toho predvídal oveľa viac. Vidíme to už v jeho prvom známom diele – sci -fi hre „R.U.R.“, napísanej v roku 1920. Názov hry je skratka a znamená „Rossumovi univerzálni roboti“. Slovo „robot“ vymyslel a uviedol do obehu Karel Čapek. Vo svojom románe Vojna s mloky (1936) varoval pred nebezpečnými dôsledkami univerzálnej robotizácie.
Biela nemoc


Hru „Biela nemoc“ (1936) treba zaradiť aj do kategórie Čapkových beletristických diel, ktorých predpovede sa začínajú napĺňať. Záujem o hru vzrástol minulý rok, keď WHO vyhlásila „pandémiu COVID-19“. Dnes sa slovo „pandémia“ používa neustále, hoci pred rokom a pol ešte bolo zriedkavé.


A pred 85 rokmi v hre „Biela nemoc“ bolo slovo „pandémia“ jedným z hlavných.



https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/18/karel-capek-hra-o-pandemii-ktora-predvidala-sucasnost >„Nová normálnosť“ bola predpovedaná pred 85 rokmi. Karla Čapka (1890-1938) považujem za jedného z najväčších spisovateľov 20. storočia. Vo svojich dielach predvídal nástup Hitlera k moci, Mníchovskú dohodu, 2. svetovú vojnu. A predvídal oveľa viac. (Valentín Katasonov) >Čapek toho predvídal oveľa viac. Vidíme to už v jeho prvom známom diele – sci -fi hre „R.U.R.“, napísanej v roku 1920. Názov hry je skratka a znamená „Rossumovi univerzálni roboti“. Slovo „robot“ vymyslel a uviedol do obehu Karel Čapek. Vo svojom románe Vojna s mloky (1936) varoval pred nebezpečnými dôsledkami univerzálnej robotizácie. Biela nemoc >Hru „Biela nemoc“ (1936) treba zaradiť aj do kategórie Čapkových beletristických diel, ktorých predpovede sa začínajú napĺňať. Záujem o hru vzrástol minulý rok, keď WHO vyhlásila „pandémiu COVID-19“. Dnes sa slovo „pandémia“ používa neustále, hoci pred rokom a pol ešte bolo zriedkavé. >A pred 85 rokmi v hre „Biela nemoc“ bolo slovo „pandémia“ jedným z hlavných.

Moderator

Upravené 21. 10. 2021 o 13:28
290
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept