Zahraničná politika
Západ prohrál v plynovém "all-inu"

Situaci s cenou plynu a elektřiny (ropa se brzy přidá) není třeba připomínat. Ale jak k tomu mohlo dojít ? A jaké byly cíle, kdo je vítězem a kdo poraženým ? A především, kdy a kde se plán Západu zadrhnul ?
Nabízím svůj pohled:


Myslím, že zásadním a zlomovým okamžikem byla situace, reakce Gazpromu ve chvíli, kdy Evropa oznámila "nové podmínky" - tedy především retroaktivní zahrnutí SP 2 do "3. energetického balíčku Unie" a (takřka) současně stanovila podmínku, že veškeré nové dodávky budou muset být nutně a bezpodmínečně prováděny prostřednictvím spotových trhů, na energetické burze. Jejich plán byl, myslím, jednoduchý a celkem čitelný: Gazprom v tu chvíli veškerou svou kapacitu vrhne na trh, "Velký spekulant" si chvíli počká s poptávkou, spotová cena padne na minimum, nějaký čas (v řádu měsíců) ji tam podrží, nakoupí za ni potřebné objemy a především tak postupně poníží cenu ostatních dlouhodobých kontraktů, které jsou na ni algoritmicky, v určité "zploštělé" křivce navázány.
Celkem jistě při tom spoléhali na "své lidi" v Gazpromu - nakonec ne náhodou zmiňoval Putin na tiskovce energetického fóra fakt, že ten financuje také vyloženě protistátní média, kde "každý druhý má cizí pas". "Kádry řeší vše" - ukázalo se i v tomto případě a zdá se, že rozhodující lidé ve vedení Gazpromu své podpindosnictví dlouhodobě a pečlivě jen předstírali - a chystali Západu zcela drtící "překvapení": Oni totiž na ten "spotový trh" nedali vůbec nic - a přirozeně došlo k výsledku přesně opačnému - takovému, jaký vidíme právě před očima. Pyšná říše skončila s prázdnýma rukama, cesta zpět není - ani do "půli cesty".
Už tu někde zaznělo - s pravděpodobností hraničící s jistotou teď přijde na pořad jen jejich "finální taktika" - odjišťování všech už dříve nastražených min a horečné kladení ještě dalších, před odchodem.


Situaci s cenou plynu a elektřiny (ropa se brzy přidá) není třeba připomínat. Ale jak k tomu mohlo dojít ? A jaké byly cíle, kdo je vítězem a kdo poraženým ? A především, kdy a kde se plán Západu zadrhnul ? Nabízím svůj pohled: Myslím, že zásadním a zlomovým okamžikem byla situace, reakce Gazpromu ve chvíli, kdy Evropa oznámila "nové podmínky" - tedy především retroaktivní zahrnutí SP 2 do "3. energetického balíčku Unie" a (takřka) současně stanovila podmínku, že veškeré nové dodávky budou muset být nutně a bezpodmínečně prováděny prostřednictvím spotových trhů, na energetické burze. Jejich plán byl, myslím, jednoduchý a celkem čitelný: Gazprom v tu chvíli veškerou svou kapacitu vrhne na trh, "Velký spekulant" si chvíli počká s poptávkou, spotová cena padne na minimum, nějaký čas (v řádu měsíců) ji tam podrží, nakoupí za ni potřebné objemy a především tak postupně poníží cenu ostatních dlouhodobých kontraktů, které jsou na ni algoritmicky, v určité "zploštělé" křivce navázány. Celkem jistě při tom spoléhali na "své lidi" v Gazpromu - nakonec ne náhodou zmiňoval Putin na tiskovce energetického fóra fakt, že ten financuje také vyloženě protistátní média, kde "každý druhý má cizí pas". "Kádry řeší vše" - ukázalo se i v tomto případě a zdá se, že rozhodující lidé ve vedení Gazpromu své podpindosnictví dlouhodobě a pečlivě jen předstírali - a chystali Západu zcela drtící "překvapení": Oni totiž na ten "spotový trh" nedali vůbec nic - a přirozeně došlo k výsledku přesně opačnému - takovému, jaký vidíme právě před očima. Pyšná říše skončila s prázdnýma rukama, cesta zpět není - ani do "půli cesty". Už tu někde zaznělo - s pravděpodobností hraničící s jistotou teď přijde na pořad jen jejich "finální taktika" - odjišťování všech už dříve nastražených min a horečné kladení ještě dalších, před odchodem.
Upravené 17. 10. 2021 o 09:11

Já bych k tomu dodal, že EU, ve snaze na burze co nejvíce snížit cenu rozprodávala své zásoby na zimu. Takže jednak prodávala za nízké ceny, jednak se zbavovala zásob s tím, že až Gazprom zlomí, nakoupí zpátky za levno. To se jim nepovedlo. A teď zůstali u snědeného krámu. Sklady prázdné. A jak víme, poptávka řídí nabídku. A poptávka je najednou velkááá...


Já bych k tomu dodal, že EU, ve snaze na burze co nejvíce snížit cenu rozprodávala své zásoby na zimu. Takže jednak prodávala za nízké ceny, jednak se zbavovala zásob s tím, že až Gazprom zlomí, nakoupí zpátky za levno. To se jim nepovedlo. A teď zůstali u snědeného krámu. Sklady prázdné. A jak víme, poptávka řídí nabídku. A poptávka je najednou velkááá...

své podpindosnictví dlouhodobě a pečlivě jen předstírali


Tak toto, ak je pravda, to je tak jednoduchy plan, az je genialny. A Rusi by to nespravili 1.x


[quote="pid:37996, uid:292"]své podpindosnictví dlouhodobě a pečlivě jen předstírali[/quote] Tak toto, ak je pravda, to je tak jednoduchy plan, az je genialny. A Rusi by to nespravili 1.x

@Doctor Devotee
Dno Atlantického oceánu majú asi dokonale zmapované, veď tadiaľ plávajú ponorky k východnému pobrežiu RSA, tak určite vedeli o spomaľovaní až zastavení prúdenia Golfského prúdu a využili to vo svoj prospech

https://cz24.news/ve-skutecnosti-je-vse-naopak-podobne-jako-v-nemocnem-mozku-autisticke-grety-misto-globalni-sahary-nas-ceka-nova-doba-ledova/


Oracle na blogu to predpovedal dávno "Doba ľadová"...


@Doctor Devotee Dno Atlantického oceánu majú asi dokonale zmapované, veď tadiaľ plávajú ponorky k východnému pobrežiu RSA, tak určite vedeli o spomaľovaní až zastavení prúdenia Golfského prúdu a využili to vo svoj prospech https://cz24.news/ve-skutecnosti-je-vse-naopak-podobne-jako-v-nemocnem-mozku-autisticke-grety-misto-globalni-sahary-nas-ceka-nova-doba-ledova/ Oracle na blogu to predpovedal dávno "Doba ľadová"...

Evropa byla zbavena své poslední naděje na záchranu plynu


Představitelé EU byli nuceni přiznat, že Rusko nemůže za plynovou krizi, a začali hledat nové zdroje modrého paliva. Poslední nadějí zemí EU zůstal Katar, protože donedávna oznamoval rozsáhlé plány na vytlačení Gazpromu z trhu EU. Doha se však na poslední chvíli přiznal, že nemůže pomoci Evropě. Něco se pokazilo?


Odcházející týden si v Evropě zapamatuje přiznáním Kataru v nemožnosti zvýšit nabídku jím produkovaného LNG. "Vidíme obrovskou poptávku všech našich zákazníků, ale bohužel nejsme schopni uspokojit všechny," řekl katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi. Katar v tuto chvíli prý „vyčerpal“ svoji produkci a není schopen zvýšit dodávky plynu.


Tato slova zní o to překvapivěji, protože nejpozději před rokem řekl stejný ministr něco mnohem optimističtějšího. Plynový optimismus Evropanů, kteří nijak nespěchali podepsat trvalé smlouvy s Gazpromem, mohly být založeny na této prognóze. "Jsme z hlediska nákladů nejefektivnější výrobce na světě, a proto můžeme překonat tržní otřesy," řekl Saad al-Kaabi a zavázal se v nadcházejících letech navzdory pandemii koronaviru výrazně zvýšit kapacitu zkapalňování plynu. Existovaly dokonce předpovědi, že Katar je připraven výrazně stlačit Gazprom na evropském trhu s plynem.
https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/3759/z%C3%A1pad-prohr%C3%A1l-v-plynov%C3%A9m-all-inu/post-38252#post-38252


Jelikož jsou USA předním vývozcem plynu z Kataru, je docela pravděpodobné, že při současném cenovém skoku všechny přebytky plynu v Kataru skoupili ony a na Evropu už nic nezbylo.


Doufám, že EU se zachová přesně tak, jak říkal energetický a obchodní génius Bartuška - dupne si na Katar a přitvrdí. Protože "náš trh - naše pravidla!"


Až mě bere hrdost za naše zmocněnce... Tak držet!


Evropa byla zbavena své poslední naděje na záchranu plynu Představitelé EU byli nuceni přiznat, že Rusko nemůže za plynovou krizi, a začali hledat nové zdroje modrého paliva. Poslední nadějí zemí EU zůstal Katar, protože donedávna oznamoval rozsáhlé plány na vytlačení Gazpromu z trhu EU. Doha se však na poslední chvíli přiznal, že nemůže pomoci Evropě. Něco se pokazilo? Odcházející týden si v Evropě zapamatuje přiznáním Kataru v nemožnosti zvýšit nabídku jím produkovaného LNG. "Vidíme obrovskou poptávku všech našich zákazníků, ale bohužel nejsme schopni uspokojit všechny," řekl katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi. Katar v tuto chvíli prý „vyčerpal“ svoji produkci a není schopen zvýšit dodávky plynu. Tato slova zní o to překvapivěji, protože nejpozději před rokem řekl stejný ministr něco mnohem optimističtějšího. Plynový optimismus Evropanů, kteří nijak nespěchali podepsat trvalé smlouvy s Gazpromem, mohly být založeny na této prognóze. "Jsme z hlediska nákladů nejefektivnější výrobce na světě, a proto můžeme překonat tržní otřesy," řekl Saad al-Kaabi a zavázal se v nadcházejících letech navzdory pandemii koronaviru výrazně zvýšit kapacitu zkapalňování plynu. Existovaly dokonce předpovědi, že Katar je připraven výrazně stlačit Gazprom na evropském trhu s plynem. https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/3759/z%C3%A1pad-prohr%C3%A1l-v-plynov%C3%A9m-all-inu/post-38252#post-38252 Jelikož jsou USA předním vývozcem plynu z Kataru, je docela pravděpodobné, že při současném cenovém skoku všechny přebytky plynu v Kataru skoupili ony a na Evropu už nic nezbylo. Doufám, že EU se zachová přesně tak, jak říkal energetický a obchodní génius Bartuška - dupne si na Katar a přitvrdí. Protože "náš trh - naše pravidla!" Až mě bere hrdost za naše zmocněnce... Tak držet!

No co plyn, ale co ropa?


Americká, "demokratická" krysa už si brousí zuby a drápy na Saudy, plánuje to tam rozesrat a do tý žumpy vtáhnout zase Jemen, jenom se o tom nemluví dost nahlas.
Už tam zase vznikají tendence "jebat se" do prostoru od Tuniska po Oxus, jenom se to všelijak okecává spasitelským, až mateřským zájmem v budování "demokracie" v těchto regionech.


No a když vynecháme arabský svět, tak co ten Tchaj-wan, že jo?
Další problém. Čína problém, Írán problém, Rusko problém, Evropa problém, co budou podpindos dělat, ti aby se šli z toho všeho oběsit a rozhodně by už to konečně měli udělat.


Jihočínský moře problém, Pacifik problém, Afrika problém, celý se jim to sype a hlavně že u sebe maj bordel jak na smetišti, ale na poslední chvíli vystrkujou ty svoje křívácký rypáky, aby aspoň něco pro sebe ukořistili, šmejdi. smile


No co plyn, ale co ropa? Americká, "demokratická" krysa už si brousí zuby a drápy na Saudy, plánuje to tam rozesrat a do tý žumpy vtáhnout zase Jemen, jenom se o tom nemluví dost nahlas. Už tam zase vznikají tendence "jebat se" do prostoru od Tuniska po Oxus, jenom se to všelijak okecává spasitelským, až mateřským zájmem v budování "demokracie" v těchto regionech. No a když vynecháme arabský svět, tak co ten Tchaj-wan, že jo? Další problém. Čína problém, Írán problém, Rusko problém, Evropa problém, co budou podpindos dělat, ti aby se šli z toho všeho oběsit a rozhodně by už to konečně měli udělat. Jihočínský moře problém, Pacifik problém, Afrika problém, celý se jim to sype a hlavně že u sebe maj bordel jak na smetišti, ale na poslední chvíli vystrkujou ty svoje křívácký rypáky, aby aspoň něco pro sebe ukořistili, šmejdi. |(
Upravené 18. 10. 2021 o 05:59

Kazdym takymto problemom sa ukazuje, ze pyramidove hry s nekrytymi peniazmi a nekrytymi zavazkami by tuto situaciu sposobili tak ci tak (k niecomu sa urcite trosku pomohlo) a korona to ma cele len zakryt aby to bezny plebs zistil co najneskor a co najviac vykapal na vakcinacne patoky...


U nas sa vlastne ani nic ine neriesi, vysrobuj si ziarovku, problem vyriesene a podme na najdolezitejsi problem - celoplosne testovanie 2.0.


Zdochynajuci pes silno kope a snazi sa vysat z ludi co najviac zdrojov cez tento rast cien vsetkeho mozneho...ideme do finale.


Kazdym takymto problemom sa ukazuje, ze pyramidove hry s nekrytymi peniazmi a nekrytymi zavazkami by tuto situaciu sposobili tak ci tak (k niecomu sa urcite trosku pomohlo) a korona to ma cele len zakryt aby to bezny plebs zistil co najneskor a co najviac vykapal na vakcinacne patoky... U nas sa vlastne ani nic ine neriesi, vysrobuj si ziarovku, problem vyriesene a podme na najdolezitejsi problem - celoplosne testovanie 2.0. Zdochynajuci pes silno kope a snazi sa vysat z ludi co najviac zdrojov cez tento rast cien vsetkeho mozneho...ideme do finale.

Oracle na blogu to predpovedal dávno "Doba ľadová"...

Kdo imitoval globální oteplování? Kdopak to jelitám EU nakukal "Green deal"? Kdo inicioval likvidace stabilních zdrojů elektřiny (uhlí, jádro) a navrhl je nahradit nestabilními "obnovitelnými" zdroji, totálně nevhodnými pro blížící se klimatické období? Kdo inicioval dovoz inženýrů z Afriky, atd.
Neplánovaný energetický šok přichází bezprostředně po covidovém šoku a následovat bude ekonomický sešup. Už se radují a volají: Sbohem, bohatá Evropo.
Předčasně! Vidle jim do toto scénáře opět hodil VVP. Rusko nabízí Evropě záchranu (plynu má dost, umí jaderné technologie). Dokonce bych řekl, že zabránit rozkladu Evropy je v ruském zájmu. Těžko se bude jelitám obhajovat odmítání podané pomocné ruky, pokud lidičky pochopí co se tu s námi hraje za hru.
Máme na výběr: Spolupráce v rámci Euro-asie (rozvoj, klid a mír) nebo naopak, pod vedením Bartušků a spol., boj proti potencionálnímu partnerovi (chudoba, chaos, zima, hlad a občanská války).


[quote="pid:38252, uid:326"]Oracle na blogu to predpovedal dávno "Doba ľadová"...[/quote] Kdo imitoval globální oteplování? Kdopak to jelitám EU nakukal "Green deal"? Kdo inicioval likvidace stabilních zdrojů elektřiny (uhlí, jádro) a navrhl je nahradit nestabilními "obnovitelnými" zdroji, totálně nevhodnými pro blížící se klimatické období? Kdo inicioval dovoz inženýrů z Afriky, atd. Neplánovaný energetický šok přichází bezprostředně po covidovém šoku a následovat bude ekonomický sešup. Už se radují a volají: Sbohem, bohatá Evropo. Předčasně! Vidle jim do toto scénáře opět hodil VVP. Rusko nabízí Evropě záchranu (plynu má dost, umí jaderné technologie). Dokonce bych řekl, že zabránit rozkladu Evropy je v ruském zájmu. Těžko se bude jelitám obhajovat odmítání podané pomocné ruky, pokud lidičky pochopí co se tu s námi hraje za hru. Máme na výběr: Spolupráce v rámci Euro-asie (rozvoj, klid a mír) nebo naopak, pod vedením Bartušků a spol., boj proti potencionálnímu partnerovi (chudoba, chaos, zima, hlad a občanská války).

Představitelé EU byli nuceni přiznat, že Rusko nemůže za plynovou krizi, a začali hledat nové zdroje modrého paliva. Poslední nadějí zemí EU zůstal Katar, protože donedávna oznamoval rozsáhlé plány na vytlačení Gazpromu z trhu EU. Doha se však na poslední chvíli přiznal, že nemůže pomoci Evropě. Něco se pokazilo?


Katar je to isté, ako Saudská Arábia, len kúsok vedľa. SA ide nakupovať S-400 a Patrioty boli (budú) odsťahované. Útok na ropný terminál v SA sa otočil proti útočníkovi a zrazu EU zistilo, že plán B
niekto poopravil, že by "starší kluci".


Odcházející týden si v Evropě zapamatuje přiznáním Kataru v nemožnosti zvýšit nabídku jím produkovaného LNG. "Vidíme obrovskou poptávku všech našich zákazníků, ale bohužel nejsme schopni uspokojit všechny," řekl katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi. Katar v tuto chvíli prý „vyčerpal“ svoji produkci a není schopen zvýšit dodávky plynu.


[quote="pid:38253, uid:158"]Představitelé EU byli nuceni přiznat, že Rusko nemůže za plynovou krizi, a začali hledat nové zdroje modrého paliva. Poslední nadějí zemí EU zůstal Katar, protože donedávna oznamoval rozsáhlé plány na vytlačení Gazpromu z trhu EU. Doha se však na poslední chvíli přiznal, že nemůže pomoci Evropě. Něco se pokazilo?[/quote] Katar je to isté, ako Saudská Arábia, len kúsok vedľa. SA ide nakupovať S-400 a Patrioty boli (budú) odsťahované. Útok na ropný terminál v SA sa otočil proti útočníkovi a zrazu EU zistilo, že plán B niekto poopravil, že by "starší kluci". [quote="pid:38253, uid:158"]Odcházející týden si v Evropě zapamatuje přiznáním Kataru v nemožnosti zvýšit nabídku jím produkovaného LNG. "Vidíme obrovskou poptávku všech našich zákazníků, ale bohužel nejsme schopni uspokojit všechny," řekl katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi. Katar v tuto chvíli prý „vyčerpal“ svoji produkci a není schopen zvýšit dodávky plynu.[/quote]

Tohle mi dobře zapadá. V.V.Pjakin uvádí, že Ti kdo zrušili dlouhodobé kontrakty věděli, že to nutně musí takhle dopadnou, nicméně museli přesvědčit ostatní (plynové společnosti), aby na to skočili. Takže jim nakukali, že vydělají na Rusku díky zrádcům uvnitř Gazpromu. Nepochopili že světový četník USA je již na smetišti dějin. Pro nás spotřebitele by bylo lepší kdyby byli chytřejší a včas převlékli kabáty.


Tohle mi dobře zapadá. V.V.Pjakin uvádí, že Ti kdo zrušili dlouhodobé kontrakty věděli, že to nutně musí takhle dopadnou, nicméně museli přesvědčit ostatní (plynové společnosti), aby na to skočili. Takže jim nakukali, že vydělají na Rusku díky zrádcům uvnitř Gazpromu. Nepochopili že světový četník USA je již na smetišti dějin. Pro nás spotřebitele by bylo lepší kdyby byli chytřejší a včas převlékli kabáty.
Upravené 19. 10. 2021 o 06:25

Tohle je velice pěkné přiznání .
https://cz.sputniknews.com/20211019/chteli-jsme-prelstit-gazprom-ted-jsme-bez-plynu-bulharsky-exministr-energetiky-promluvil-16224412.html
Už jen zbývá výsledek podtrhnout a odměnit aktéry .


Tohle je velice pěkné přiznání . https://cz.sputniknews.com/20211019/chteli-jsme-prelstit-gazprom-ted-jsme-bez-plynu-bulharsky-exministr-energetiky-promluvil-16224412.html Už jen zbývá výsledek podtrhnout a odměnit aktéry .

Ministerstvo financií USA oznámilo, že Gazprom porušil sankcie USA na Nordstream2 a bude požadovať nápravu alebo trest. Toto vyhlásenie bolo urobené včera v Committee on Banking, Housing and Urban Affairs of the US Senate.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne ďalšie detaily, ale oni tú porážku len tak neprehltnú.


Ministerstvo financií USA oznámilo, že Gazprom porušil sankcie USA na Nordstream2 a bude požadovať nápravu alebo trest. Toto vyhlásenie bolo urobené včera v Committee on Banking, Housing and Urban Affairs of the US Senate. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne ďalšie detaily, ale oni tú porážku len tak neprehltnú.
2.44k
11
10
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept