Politika v SR
TK Klubu 500 a Slovenskej obchodnej komory

Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická.


https://m.youtube.com/watch?v=hOknKBvzc4Q


Majitelia naftových áut môžu mať vážny problém! Začína chýbať AdBlue


Najväčší výrobca AdBlue v Európe neprijíma objednávky od nových klientov, druhý najväčší jeho výrobu obmedzil a tretí najväčší dokonca úplne zastavil. Dôvodom sú vysoké ceny zemného plynu.



Vyzerá to ako šírenie poplašnej správy, pravdou však je, že „s výrobou hnojív je spojená aj výroba AdBlue a Duslo je najväčší výrobca v Európe. Druhý najväčší je v Nemecku a ten začal škrtiť výrobu AdBlue. Tretí najväčší je v Poľsku a ten výrobu zastavil,“



vyhlásil začiatkom tohto týždňa na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).



„Keď tieto roztoky na trhu nebudú, znamená to, že všetky motory kategórie od Euro 5 vyššie, ktoré musia AdBlue kupovať, tak veľmi pravdepodobne budú odstavené,“



vyhlásil šéf spoločnosti Duslo Šaľa Petr Bláha a upozornil, že nejde iba o osobné autá, ale aj o nákladné vozidlá a autobusy.


Nateraz síce Duslo podľa Bláhu svoje zmluvné záväzky voči odberateľom plní, no nových zákazníkov v súčasnosti odmieta. Spoločnosť totiž obmedzila výrobu na technologické minimum. Podľa Bláhu je však v hre aj jej úplné prerušenie dovtedy, kým nebudú ceny priaznivejšie.


Nadväzností na obmedzenie výroby v chemičkách je podľa Bláhu viacero, nejde len o AdBlue.



"Chýbať môžu niektoré produkty využívané v zdravotníctve, pokiaľ nebudú na trhu hnojivá, čaká nás pokles úrody, rast cien poľnohospodárskych produktov a potravín. Ocitáme sa tak na prahu brutálnej inflácie, ktorú tu v súčasnosti nik nepamätá,“



myslí si Bláha.


https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/603670-zacina-chybat-adblue-problemy-s-vyrobou-ma-aj-duslo-sala/


Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická. https://m.youtube.com/watch?v=hOknKBvzc4Q **Majitelia naftových áut môžu mať vážny problém! Začína chýbať AdBlue** Najväčší výrobca AdBlue v Európe neprijíma objednávky od nových klientov, druhý najväčší jeho výrobu obmedzil a tretí najväčší dokonca úplne zastavil. Dôvodom sú vysoké ceny zemného plynu. > Vyzerá to ako šírenie poplašnej správy, pravdou však je, že „s výrobou hnojív je spojená aj výroba AdBlue a Duslo je najväčší výrobca v Európe. Druhý najväčší je v Nemecku a ten začal škrtiť výrobu AdBlue. Tretí najväčší je v Poľsku a ten výrobu zastavil,“ vyhlásil začiatkom tohto týždňa na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). > „Keď tieto roztoky na trhu nebudú, znamená to, že všetky motory kategórie od Euro 5 vyššie, ktoré musia AdBlue kupovať, tak veľmi pravdepodobne budú odstavené,“ vyhlásil šéf spoločnosti Duslo Šaľa Petr Bláha a upozornil, že nejde iba o osobné autá, ale aj o nákladné vozidlá a autobusy. Nateraz síce Duslo podľa Bláhu svoje zmluvné záväzky voči odberateľom plní, no nových zákazníkov v súčasnosti odmieta. Spoločnosť totiž obmedzila výrobu na technologické minimum. Podľa Bláhu je však v hre aj jej úplné prerušenie dovtedy, kým nebudú ceny priaznivejšie. Nadväzností na obmedzenie výroby v chemičkách je podľa Bláhu viacero, nejde len o AdBlue. > "Chýbať môžu niektoré produkty využívané v zdravotníctve, pokiaľ nebudú na trhu hnojivá, čaká nás pokles úrody, rast cien poľnohospodárskych produktov a potravín. Ocitáme sa tak na prahu brutálnej inflácie, ktorú tu v súčasnosti nik nepamätá,“ myslí si Bláha. https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/603670-zacina-chybat-adblue-problemy-s-vyrobou-ma-aj-duslo-sala/

JankA

Upravené 13. 10. 2021 o 08:50

Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická.

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vyzval vládu, aby zabezpečila dostatok plynu pre Slovensko. Upozornil pri tom, že žiadna z európskych krajín nemá momentálne plné zásobníky a nie je pripravená na zimu. Soták varoval, že môžeme dopadnúť ako Anglicko.



„Ak toto neurobíme, môže to mať veľmi vážne dôsledky na európsku ekonomiku, v súčasnosti sme svedkami toho v Anglicku. Ak v Európe budú tieto problémy narastať v jednotlivých krajinách a firmy budú vypadávať z produkčného procesu, nastáva vážny problém,“



dodal predseda SOPK Peter Mihók.


https://www.infovojna.sk/article/varovania-sa-naplnili-duslo-sala-kvoli-prudkemu-narastu-cien-plynu-vypina-vyrobu


[quote="pid:37437, uid:23"]Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická.[/quote] Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vyzval vládu, aby zabezpečila dostatok plynu pre Slovensko. Upozornil pri tom, že žiadna z európskych krajín nemá momentálne plné zásobníky a nie je pripravená na zimu. Soták varoval, že môžeme dopadnúť ako Anglicko. > „Ak toto neurobíme, môže to mať veľmi vážne dôsledky na európsku ekonomiku, v súčasnosti sme svedkami toho v Anglicku. Ak v Európe budú tieto problémy narastať v jednotlivých krajinách a firmy budú vypadávať z produkčného procesu, nastáva vážny problém,“ dodal predseda SOPK Peter Mihók. https://www.infovojna.sk/article/varovania-sa-naplnili-duslo-sala-kvoli-prudkemu-narastu-cien-plynu-vypina-vyrobu

JankA

adBlue sa ale do nafty pridava len kvoli EU normam ze?


adBlue sa ale do nafty pridava len kvoli EU normam ze?

Moderator

adBlue sa ale do nafty pridava len kvoli EU normam ze?
AdBlue sa nepridava do nafty ale vstrekuje sa do vyfukovych plynov niekde vo vyfukovom potrubi, vacsinou pod autom. Ano robi sa to kvoli euro normam.


[quote="pid:37443, uid:10"]adBlue sa ale do nafty pridava len kvoli EU normam ze?[/quote] AdBlue sa nepridava do nafty ale vstrekuje sa do vyfukovych plynov niekde vo vyfukovom potrubi, vacsinou pod autom. Ano robi sa to kvoli euro normam.

Močovina sa nepridáva do nafty, v autách je v osobitnej nádrži a spalovací systém si jej dávkovanie riadi sám. Ak nemáš natankované AdBlue, nenaštartuješ.


Takmer všetky kamióny majú takýto systém, keď nebude dostatok močoviny na pumpách, tak sa riadne obmedzí alebo zastaví medzinárodná doprava v EU. Lidle a Teská zostanú prázdne.


Močovina sa nepridáva do nafty, v autách je v osobitnej nádrži a spalovací systém si jej dávkovanie riadi sám. Ak nemáš natankované AdBlue, nenaštartuješ. Takmer všetky kamióny majú takýto systém, keď nebude dostatok močoviny na pumpách, tak sa riadne obmedzí alebo zastaví medzinárodná doprava v EU. Lidle a Teská zostanú prázdne.
Upravené 13. 10. 2021 o 08:43

Močovina sa nepridáva do nafty, v autách je v osobitnej nádrži a spalovací systém si jej dávkovanie riadi sám. Ak nemáš natankované AdBlue, nenaštartuješ.
v tom pripade by snad mohol stacit softwarovy update.


[quote="pid:37446, uid:48"]Močovina sa nepridáva do nafty, v autách je v osobitnej nádrži a spalovací systém si jej dávkovanie riadi sám. Ak nemáš natankované AdBlue, nenaštartuješ.[/quote]v tom pripade by snad mohol stacit softwarovy update.

Moderator

v tom pripade by snad mohol stacit softwarovy update.
Presne tak, kde je vola tam je cesta. Uz som pocul ako sikovni ludia fejkuju filter pevnych castic v aute - nie je tam pritom riadiaca jednotka si mysli ze tam je. Vsetko je to postavene na senzoroch. Ak mas spravne ofuknuty senzor tak ti ani mocovinu netreba.


[quote="pid:37450, uid:10"]v tom pripade by snad mohol stacit softwarovy update.[/quote]Presne tak, kde je vola tam je cesta. Uz som pocul ako sikovni ludia fejkuju filter pevnych castic v aute - nie je tam pritom riadiaca jednotka si mysli ze tam je. Vsetko je to postavene na senzoroch. Ak mas spravne ofuknuty senzor tak ti ani mocovinu netreba.

Zdravotníci ostro reagujú na Matovičov rozpočet


TK organizácií pôsobiacich v oblasti zdravotníctva. Téma: Štátny rozpočet ako aj zníženie platieb za poistencov štátu. Rozhodnutie Ministerstva financií SR znížiť platbu za poistencov štátu v tomto roku o viac ako 230 miliónov eur je škandalózne.


https://www.youtube.com/watch?v=zQFZtFyhp_g


**Zdravotníci ostro reagujú na Matovičov rozpočet** TK organizácií pôsobiacich v oblasti zdravotníctva. Téma: Štátny rozpočet ako aj zníženie platieb za poistencov štátu. Rozhodnutie Ministerstva financií SR znížiť platbu za poistencov štátu v tomto roku o viac ako 230 miliónov eur je škandalózne. https://www.youtube.com/watch?v=zQFZtFyhp_g

Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická.


Tá tlačovka je veľmi dobrá. Dúfam, že teraz už aj slniečkári pochopili o čo tu ide, že tu nejde len o 15% zvýšenie plynu, čo ako "vypočítal" Sulík na 100 EUR mesačne, či ako. Snáď len pochopili, o čo tu ide.


Že tu nejde len o Duslo a pod. ale o komplex problémov v hospodárstve. že možno sa zaštepení očkovaní novinári do Chorvátska na dovolenku sa nedostanú, lebo nebude na čom.. Asi im to treba hovoriť takto.


[quote="pid:37437, uid:23"]Vplyv prudkého zvyšovania cien elektriny a plynu na priemyselné podniky. Situácia vo firmách sa v dôsledku vysokých cien energií stáva kritická.[/quote] Tá tlačovka je veľmi dobrá. Dúfam, že teraz už aj slniečkári pochopili o čo tu ide, že tu nejde len o 15% zvýšenie plynu, čo ako "vypočítal" Sulík na 100 EUR mesačne, či ako. Snáď len pochopili, o čo tu ide. Že tu nejde len o Duslo a pod. ale o komplex problémov v hospodárstve. že možno sa zaštepení očkovaní novinári do Chorvátska na dovolenku sa nedostanú, lebo nebude na čom.. Asi im to treba hovoriť takto.
Upravené 13. 10. 2021 o 19:06

Minister financií Igor Matovič ustúpil pri rozpočte, tvrdí šéf Asociácie nemocníc Marián Petko. K zmene malo prísť na hospodárskej rade vlády. Minister im mal sľúbiť, že ak bude treba, 232 miliónov, ktoré chcel z tohto roka presunúť na ďalší, pôjde do zdravotníctva ešte tento rok alebo na začiatku budúceho roka. „Máme jeho verejný prísľub a nemáme dôvod tomu neveriť,“ povedal Petko.


Okrem toho im mal Matovič sľúbiť, že ďalších 220 miliónov je pripravených, ak sa ukáže, že sú potrebné na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V rozpočte sú podľa neho aj peniaze na zvyšovanie platov podľa zákona.
https://e.dennikn.sk/minuta/2573009


Len doplním, že Matel podľa mňa klame, lebo keď tvoril rozpočet, tak musel vedieť, že práve tam kde nepochopiteľne ubral budú peniaze chýbať aj s ohľadom na covidšialenstvo....jediné pozitívum vidím v tom, že od covidu sa pomaly upúšťa do stratena a ten smiešny podhodnotený rozpočet pre zdravotníctvo je toho zdá sa dôkazom....


**Minister financií Igor Matovič ustúpil pri rozpočte, tvrdí šéf Asociácie nemocníc Marián Petko. K zmene malo prísť na hospodárskej rade vlády. Minister im mal sľúbiť, že ak bude treba, 232 miliónov, ktoré chcel z tohto roka presunúť na ďalší, pôjde do zdravotníctva ešte tento rok alebo na začiatku budúceho roka.** „Máme jeho verejný prísľub a nemáme dôvod tomu neveriť,“ povedal Petko. Okrem toho im mal Matovič sľúbiť, že ďalších 220 miliónov je pripravených, ak sa ukáže, že sú potrebné na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V rozpočte sú podľa neho aj peniaze na zvyšovanie platov podľa zákona. https://e.dennikn.sk/minuta/2573009 Len doplním, že Matel podľa mňa klame, lebo keď tvoril rozpočet, tak musel vedieť, že práve tam kde nepochopiteľne ubral budú peniaze chýbať aj s ohľadom na covidšialenstvo....jediné pozitívum vidím v tom, že od covidu sa pomaly upúšťa do stratena a ten smiešny podhodnotený rozpočet pre zdravotníctvo je toho zdá sa dôkazom....
Upravené 14. 10. 2021 o 11:36
927
9
6
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept