Zahraničná politika
Rakouský kancléř Kurz kvůli podezření z korupce rezignuje.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci. Píše o tom německý web Focus.de s odvoláním na rakouské noviny Rakouská prokuratura ve středu oznámila, že právě Kurze a dalších devět lidí bude vyšetřovat pro podezření z úplatkářství a porušení důvěry.


Kurz a jeho kolegové podle totiž čelí podezření, že si koupili kladný mediální obraz za peníze daňových poplatníků. To mělo tehdejšímu ministru zahraničí Kurzovi usnadnit cestu do čela lidové strany i vlády. Předtím se kvůli vyšetřování odehrály razie v centrále ÖVP, v kancléřství a na ministerstvu financí.


Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kurz-prohlaseni-rezignace-rakousko.A211009_190553_zahranicni_bur


Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci. Píše o tom německý web Focus.de s odvoláním na rakouské noviny Rakouská prokuratura ve středu oznámila, že právě Kurze a dalších devět lidí bude vyšetřovat pro podezření z úplatkářství a porušení důvěry. Kurz a jeho kolegové podle totiž čelí podezření, že si koupili kladný mediální obraz za peníze daňových poplatníků. To mělo tehdejšímu ministru zahraničí Kurzovi usnadnit cestu do čela lidové strany i vlády. Předtím se kvůli vyšetřování odehrály razie v centrále ÖVP, v kancléřství a na ministerstvu financí. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kurz-prohlaseni-rezignace-rakousko.A211009_190553_zahranicni_bur

Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci. Píše o tom německý web Focus.de s odvoláním na rakouské noviny Rakouská prokuratura ve středu oznámila


Ale čo, tak toto je posun. Ešte 2 dozadu, celkom držal líniu, i keď už nie tak sebaisto, ako zvykol, ušiak jeden. No nič. Zastrihal uškami nadobro zrejme.


[quote="pid:36786, uid:307"]Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci. Píše o tom německý web Focus.de s odvoláním na rakouské noviny Rakouská prokuratura ve středu oznámila[/quote] Ale čo, tak toto je posun. Ešte 2 dozadu, celkom držal líniu, i keď už nie tak sebaisto, ako zvykol, ušiak jeden. No nič. Zastrihal uškami nadobro zrejme.

U nás (ex)premiér ani nevie, akú mal tému diplomovky lebo mu ju písala nejaká dievčina a všetko je ok. Koordinovaný útok močiara spolu s voľbami v ČR s cieľom doraziť V4. Ešte si musia niečo vymysleť na Orbána


U nás (ex)premiér ani nevie, akú mal tému diplomovky lebo mu ju písala nejaká dievčina a všetko je ok. Koordinovaný útok močiara spolu s voľbami v ČR s cieľom doraziť V4. Ešte si musia niečo vymysleť na Orbána

Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci
Že by ho globalisti definitivně odpískli? Myslím, že ne. Mladého nadějného kádra je třeba schovat. Objeví se, až bude čas.


[quote="pid:36786, uid:307"]Rakouský kancléř Sebastian Kurz rezignuje na svou funkci[/quote]Že by ho globalisti definitivně odpískli? Myslím, že ne. Mladého nadějného kádra je třeba schovat. Objeví se, až bude čas.

Na Slovensku vládne liberožumpa.
Babiš “prohrál” volby.
Kurz rezignoval ve stejnou dobu.
Veslo dostávají ti, kteří mají odvést špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?


Na Slovensku vládne liberožumpa. Babiš “prohrál” volby. Kurz rezignoval ve stejnou dobu. Veslo dostávají ti, kteří mají odvést špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?

špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?

Fico? 😉


[quote="pid:36859, uid:240"]špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?[/quote] Fico?

Začínám mít pocit , že jsou záměrně stahovaní do pozadí ti , kteří budou v blízké době označení jako kádři spásy .
Někdy je jednodušší nechat idioty držet volant a ještě jim polít vozovku olejem .
Poslední dobou se mi vrací informace , Anuška už rozlila olej . Berlioz byl taky na vrcholu svých parazitických sil , plný sebejistoty . A to až do chvíle , kdy ztratil hlavu .


Začínám mít pocit , že jsou záměrně stahovaní do pozadí ti , kteří budou v blízké době označení jako kádři spásy . Někdy je jednodušší nechat idioty držet volant a ještě jim polít vozovku olejem . Poslední dobou se mi vrací informace , Anuška už rozlila olej . Berlioz byl taky na vrcholu svých parazitických sil , plný sebejistoty . A to až do chvíle , kdy ztratil hlavu .

Snad konečně některým dojde, jak vysoká figurka malý Sebastian je. Musela přijít reakce na výsledek voleb v Německu a Kurz určité globální úkoly nesplnil , byl naprosto nevýrazný a nikdy a v ničem si nevybudoval pozici "mluvčího" za jednu z variant uspořádání střední Evropy (RUII - model GP anebo Trojmoří - model Londýna, ale už také přebraný GP.). Je to podobný osud, jako u mamánka Mikrona - akorát tak okrasa dámských ložnic, ale v politice na hovno...
Ale oba dva splnili to minimum- stabilizovali své státnosti a to teď skončilo. Francie v rozkladu a Rakousko na prahu veletočů.


Snad konečně některým dojde, jak vysoká figurka malý Sebastian je. Musela přijít reakce na výsledek voleb v Německu a Kurz určité globální úkoly nesplnil , byl naprosto nevýrazný a nikdy a v ničem si nevybudoval pozici "mluvčího" za jednu z variant uspořádání střední Evropy (RUII - model GP anebo Trojmoří - model Londýna, ale už také přebraný GP.). Je to podobný osud, jako u mamánka Mikrona - akorát tak okrasa dámských ložnic, ale v politice na hovno... Ale oba dva splnili to minimum- stabilizovali své státnosti a to teď skončilo. Francie v rozkladu a Rakousko na prahu veletočů.

Začínám mít pocit , že jsou záměrně stahovaní do pozadí ti , kteří budou v blízké době označení jako kádři spásy

To si myslím taky, u nás se nějak vytratil Klaus ml.


[quote="pid:36872, uid:185"]Začínám mít pocit , že jsou záměrně stahovaní do pozadí ti , kteří budou v blízké době označení jako kádři spásy[/quote] To si myslím taky, u nás se nějak vytratil Klaus ml.

Predchádzajte chaosu “: čo stojí za odstúpením rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza
Odstúpenie Sebastiana Kurza z postu spolkového kancelára Rakúska sa stalo jednou z hlavných politických udalostí týždňa v Európe. Kurz odstúpil zo svojho postu kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu voči nemu pre podozrenie z korupcie a zneužívania funkcie. Exkancelár obvinenia voči nemu označil za falošné s tým, že mieni zostať lídrom Rakúskej ľudovej strany a udržať si miesto v parlamente. Podľa neho rezignuje, aby predišiel možnému politickému chaosu a zaistil stabilitu v krajine. Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila dianie za vnútornú záležitosť Rakúska s tým, že Viedeň v posledných rokoch ukázala svoj vlastný pohľad na medzinárodnú agendu. Odborníci sa domnievajú, že najnovší korupčný škandál je pre Kurzových odporcov prospešný nielen v politických kruhoch v Rakúsku, ale aj na úrovni Bruselu.


Jednou z hlavných udalostí týždňa v politickom živote Európy bolo odstúpenie Sebastiana Kurza z postu rakúskeho kancelára. Podľa oficiálnej zástupkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Márie Zacharovej ide o „vnútorné pole Rakúska“ a „budú sa ním zaoberať“. Diplomat zároveň poznamenal, že Viedeň v posledných rokoch dodržiava nezávislé postavenie v medzinárodnej agende.


"Európska krajina, ktorá si v mnohých ohľadoch zachováva svoj pohľad na medzinárodnú agendu, svoj vlastný rozvoj, v mnohých ohľadoch bráni výlučne svoj vlastný uhol pohľadu," uviedla Zakharová vo vysielaní kanála Solovyov LIVE YouTube.


Pripomenieme, Kurz oznámil svoju rezignáciu večer 9. októbra na špeciálne zvolanej tlačovej konferencii. Dôvodom jeho odstúpenia bolo prebiehajúce vyšetrovanie - prokuratúra podozrieva Kurza z účasti na korupcii a zneužívaní funkcie.


Politik podľa svojich slov zostane šéfom Rakúskej ľudovej strany (ANP) a zaujme miesto poslanca v Národnej rade (dolná komora parlamentu). Kurz tiež navrhol, aby rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vymenoval ministra zahraničia Alexandra Schallenberga za úradujúceho predsedu vlády. Okrem toho uviedol, že „využíva príležitosť vyvrátiť ... obvinenia a dokázať ich neudržateľnosť“.


Manipulácia s názorom


Predtým o začatí vyšetrovania voči kancelárke informovala rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA). Okrem Kurtza je v prípade zapletených ďalších deväť ľudí. Medzi nimi sú jeho poradca Stefan Steiner, mediálny manažér Gerald Fleischmann a bývalý generálny tajomník ministerstva financií Thomas Schmidt. V rámci vyšetrovania boli 6. októbra vykonané prehliadky v Kurzovej kancelárii, sídle Rakúskej ľudovej strany a ministerstve financií.


Podľa vyšetrovania podozriví financovali politicky motivované prieskumy verejnej mienky v rokoch 2016 až 2018 z verejných zdrojov, ktorých výsledky potom zverejnili v novinách Österreich. Predpokladá sa, že to bolo urobené s cieľom zlepšiť obraz ANP v predvečer predčasných parlamentných volieb. Podľa prokuratúry sa Schmidt údajne dohodol s vedením novín na obchode, podľa ktorého výmenou za platenú reklamu získal tím Sebastiana Kurza právo ovplyvňovať redakčný obsah publikácie. Österreich všetky obvinenia odmieta.


Kurz predtým v rozhovore pre ORF vyhlásil svoju nevinu. "Všetky tieto obvinenia sú namierené proti zamestnancom ministerstva financií." Myslím si, že by sme sa mali bližšie pozrieť, či sú tieto tvrdenia pravdivé. Myslím si, že keďže si v Rakúsku vážime zásady právneho štátu, bolo by dobré, keby aj naďalej platila prezumpcia neviny, a nie prezumpcia viny, “povedal Kurz s tým, že nechápe, prečo je vždy považovaný za „vinný zo všetkej nespravodlivosti“. Podľa politika prokuratúra nemá žiadne konkrétne dôkazy.


Napriek tomu Strana zelených, ktorá je súčasťou vládnej koalície, vyjadrila pochybnosti o Kurzovej schopnosti vykonávať funkciu hlavy vlády. Zelení navyše 8. októbra rokovali so zvyškom parlamentných strán, aby zvážili možnosť vytvorenia novej koalície.


Nápor škandálov


Stojí za zmienku, že nejde o prvé vyšetrovanie Kurza. Od mája je teda vyšetrovaný pre podozrenie z krivého svedectva pred parlamentnou komisiou, aby objasnil okolnosti takzvaného ibizagátu. Tento názov dostal vnútropolitický škandál, ktorý vypukol v roku 2019 a ktorého dôsledkom bolo rozpad predchádzajúcej koalície ANP s krajne pravicovou Rakúskou stranou slobody (APS) a prepustenie z funkcie vicekancelára Heinz-Christiana Strache (APS). Dôvodom bolo zverejnenie záznamu skrytej kamery v médiách, na ktorom Strache a jeho spolustraník Johann Gudenus komunikujú s istým dievčaťom, ktoré sa predstavilo ako „neter ruského oligarchu“.


Počas rozhovoru, ktorý sa konal vo vile na Ibize, boli prediskutované možnosti finančnej pomoci APS v parlamentných voľbách 2017 výmenou za možný prístup k rakúskym vládnym zákazkám. Ako sa neskôr ukázalo, „oligarchova neter“ sa ukázala ako figúrka. Hral ju istý bosniansky študent. Jej údajný „strýko“, prezident medzinárodnej skupiny spoločností „Areti“ Igor Makarov, zároveň z videa poprel akékoľvek rodinné väzby s dievčaťom.


Brána na Ibize bola však okrem rozbitia koalície ANP-APS aj dôsledkom parlamentného hlasovania o nedôvere Kurzovej vláde a jeho demisie. V septembri 2019 nasledovali predčasné parlamentné voľby, v dôsledku ktorých Rakúska ľudová strana opäť vyhrala a vytvorila koalíciu so Stranou zelených a Kurz opäť prevzal funkciu spolkového kancelára.


Kurza v demisii v súčasnej situácii už podporila rakúska ministerka pôdohospodárstva, regiónov a cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová, ktorá uviedla, že od justičných orgánov očakáva spravodlivé vyšetrenie a ochranu všetkých práv obvinených.


"Som si istý, že Sebastian Kurz vyvráti všetky obvinenia a čoskoro sa vráti na post spolkového kancelára," napísal Koestinger na Twitteri.


Strana zelených zasa uvítala rozhodnutie politika odstúpiť.


"Vzhľadom na súčasnú situáciu sa domnievam, že je to správny krok pre ďalšie fungovanie vlády a indikátor zodpovednosti za Rakúsko a dobré meno krajiny v zahraničí," cituje Die Zeit lídra Zelených vicekancelára Wernera. Kogler.


Politický poriadok


Experti, s ktorými RT viedla rozhovor, sa zhodujú, že organizácia ďalšieho vyšetrovania voči exkancelárovi nebola náhodná. Zástupca riaditeľa Ústavu histórie a politiky Moskovskej štátnej pedagogickej univerzity Vladimir Shapovalov sa preto domnieva, že obvinenia nenechali Sebastiana Kurtza šancu udržať si post vedúceho vlády a tiež vážne poškodili povesť nielen jemu, ale Rakúskej ľudovej strane ako celku. Navyše, ako odborník poznamenal, politik tentoraz stratil podporu svojich koaličných partnerov, a preto bola demisia nevyhnutná.


"Predmetný korupčný škandál je v zásade prvkom boja proti Kurzovi na strane jeho oponentov, to je zrejmá skutočnosť." Zároveň chcem zdôrazniť, že v skutočnosti hovoríme o krachu nielen Kurzovej kariéry, ale aj o údere jeho strany zo strany ANP, “vysvetlil Shapovalov v rozhovore s RT.


Profesor HSE Dmitrij Evstafiev zasa poznamenal, že na politickú krízu, ktorá sa odvíja v Rakúsku, by sa malo pozerať v kontexte zhoršovania situácie v Európskej únii ako celku.


Podľa Vladimíra Shapovalova budú zo situácie s Kurzovou demisiou ťažiť liberálne a stredoľavé strany, ktoré sa hlásia k pro-únijným názorom. Zároveň poznamenal, že nejde o prvý pokus vytlačiť vodcu ANP z vedenia Rakúska, v súvislosti s ktorým sa podľa analytika „vytvára pomerne stabilný dojem, že krajina je zbavenie sa politikov, ktorí sú európskou byrokraciou nechcení. “
Tiež k téme
Vlajky Ruska a EÚ
Sankcia za spoluprácu: prečo v Európe začali hovoriť o potrebe nadviazať dialóg s Ruskom
Kremeľ iniciatívu na usporiadanie summitu Rusko-EÚ hodnotí pozitívne. Ako poznamenal tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov, ...


"Kurz vykonával do značnej miery nezávislú zahraničnú a domácu politiku a snažil sa chrániť záujmy Rakúska." Táto politika bola zameraná najmä na budovanie normálnych vzťahov s Ruskom. V tomto sa Kurzova vláda nápadne líšila od väčšiny krajín EÚ, ktoré uplatňujú vyslovene protiruskú politiku, “dodal Shapovalov.


Pripomeňme, že v júni Sebastian Kurz v rozhovore pre agentúru TASS povedal, že „mier v Európe bude len s Ruskom, nie proti nemu“, a taktiež označil Moskvu za „jedného z najdôležitejších obchodných partnerov mimo EÚ“.


V auguste sa Kurz stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ocenil rokovania s ruským ministrom zahraničných vecí.


"Bolo veľmi príjemné stretnúť sa dnes vo Viedni s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom." Naše rozhovory boli venované spoločnému boju proti COVID-19, situácii v Afganistane, Bielorusku, občianskej spoločnosti, hospodárskej a kultúrnej spolupráci, ako aj vzťahom medzi EÚ a Ruskom, “napísal Kurz na Twitteri.


Začiatkom septembra sa na okraji Svetovej konferencie predsedov parlamentov stretol s predsedníčkou Rady federácie Valentinou Matvienko.


Komentár k rezignácii rakúskeho kancelára, riaditeľa Inštitútu pre strategické štúdie a prognózy Univerzity RUDN Pavla Feldmana, poznamenal, že terajší útok na Kurza je podobný škandálu, ktorý vypukol v roku 2019.


„Škandalózny„ ibizagát “mal viesť k zmene moci v krajine, ale Kurz, ktorý sa tešil širokej podpore verejnosti, svoje miesto vrátil a neopustil svoje predchádzajúce presvedčenie. Jeho triumfálny návrat do kancelárie kancelára sa stal silným dráždidlom pre nadnárodnú elitu. Západné spravodajské služby, európski byrokrati a predstavitelia veľkých firiem sa preto zaujímali o jeho opakovanú rezignáciu, “uviedol expert.


Podľa neho sa Rakúsku až doteraz, aj keď je členom EÚ, darí udržiavať politickú suverenitu.


V tejto súvislosti má podľa analytika Rakúsko teraz dva scenáre ďalšieho vývoja udalostí.


"Buď sa krajina môže dostať do politickej krízy, východiskom z nej budú predčasné parlamentné voľby s nepredvídateľným výsledkom." Alebo zostane pri moci Rakúska ľudová strana a kým Kurza vyšetrujú, na čele kabinetu zostane rýdzo technická postava. A potom pravdepodobne Kurz opäť vezme späť kancelársky post, ”naznačil Feldman.


Menej optimistický je vo svojich prognózach Vladimir Shapovalov, podľa ktorého sa súčasný úder ANP ukázal ako príliš silný.


"Existujú tri možnosti rozvoja udalostí." Po prvé, do zostavenia ľavicovo-liberálnej vlády budú s najväčšou pravdepodobnosťou zahrnutí súčasní Kurzovi partneri, ako aj liberálne strany v opozícii. Ak koalícia nevyjde, potom je možná možnosť technickej vlády, nestraníckej, ktorú prezident vytvára svojim výnosom. A treťou možnosťou sú predčasné voľby. Chcem však zdôrazniť, že pri implementácii ktoréhokoľvek z týchto scenárov je dôležité, aby pravicové strany mohli získať menej hlasov ako predtým, “domnieva sa odborník.


https://russian.rt.com/world/article/916023-kurc-otstavka-kancler-avstriya


Predchádzajte chaosu “: čo stojí za odstúpením rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza Odstúpenie Sebastiana Kurza z postu spolkového kancelára Rakúska sa stalo jednou z hlavných politických udalostí týždňa v Európe. Kurz odstúpil zo svojho postu kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu voči nemu pre podozrenie z korupcie a zneužívania funkcie. Exkancelár obvinenia voči nemu označil za falošné s tým, že mieni zostať lídrom Rakúskej ľudovej strany a udržať si miesto v parlamente. Podľa neho rezignuje, aby predišiel možnému politickému chaosu a zaistil stabilitu v krajine. Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila dianie za vnútornú záležitosť Rakúska s tým, že Viedeň v posledných rokoch ukázala svoj vlastný pohľad na medzinárodnú agendu. Odborníci sa domnievajú, že najnovší korupčný škandál je pre Kurzových odporcov prospešný nielen v politických kruhoch v Rakúsku, ale aj na úrovni Bruselu. Jednou z hlavných udalostí týždňa v politickom živote Európy bolo odstúpenie Sebastiana Kurza z postu rakúskeho kancelára. Podľa oficiálnej zástupkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Márie Zacharovej ide o „vnútorné pole Rakúska“ a „budú sa ním zaoberať“. Diplomat zároveň poznamenal, že Viedeň v posledných rokoch dodržiava nezávislé postavenie v medzinárodnej agende. "Európska krajina, ktorá si v mnohých ohľadoch zachováva svoj pohľad na medzinárodnú agendu, svoj vlastný rozvoj, v mnohých ohľadoch bráni výlučne svoj vlastný uhol pohľadu," uviedla Zakharová vo vysielaní kanála Solovyov LIVE YouTube. Pripomenieme, Kurz oznámil svoju rezignáciu večer 9. októbra na špeciálne zvolanej tlačovej konferencii. Dôvodom jeho odstúpenia bolo prebiehajúce vyšetrovanie - prokuratúra podozrieva Kurza z účasti na korupcii a zneužívaní funkcie. Politik podľa svojich slov zostane šéfom Rakúskej ľudovej strany (ANP) a zaujme miesto poslanca v Národnej rade (dolná komora parlamentu). Kurz tiež navrhol, aby rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vymenoval ministra zahraničia Alexandra Schallenberga za úradujúceho predsedu vlády. Okrem toho uviedol, že „využíva príležitosť vyvrátiť ... obvinenia a dokázať ich neudržateľnosť“. Manipulácia s názorom Predtým o začatí vyšetrovania voči kancelárke informovala rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA). Okrem Kurtza je v prípade zapletených ďalších deväť ľudí. Medzi nimi sú jeho poradca Stefan Steiner, mediálny manažér Gerald Fleischmann a bývalý generálny tajomník ministerstva financií Thomas Schmidt. V rámci vyšetrovania boli 6. októbra vykonané prehliadky v Kurzovej kancelárii, sídle Rakúskej ľudovej strany a ministerstve financií. Podľa vyšetrovania podozriví financovali politicky motivované prieskumy verejnej mienky v rokoch 2016 až 2018 z verejných zdrojov, ktorých výsledky potom zverejnili v novinách Österreich. Predpokladá sa, že to bolo urobené s cieľom zlepšiť obraz ANP v predvečer predčasných parlamentných volieb. Podľa prokuratúry sa Schmidt údajne dohodol s vedením novín na obchode, podľa ktorého výmenou za platenú reklamu získal tím Sebastiana Kurza právo ovplyvňovať redakčný obsah publikácie. Österreich všetky obvinenia odmieta. Kurz predtým v rozhovore pre ORF vyhlásil svoju nevinu. "Všetky tieto obvinenia sú namierené proti zamestnancom ministerstva financií." Myslím si, že by sme sa mali bližšie pozrieť, či sú tieto tvrdenia pravdivé. Myslím si, že keďže si v Rakúsku vážime zásady právneho štátu, bolo by dobré, keby aj naďalej platila prezumpcia neviny, a nie prezumpcia viny, “povedal Kurz s tým, že nechápe, prečo je vždy považovaný za „vinný zo všetkej nespravodlivosti“. Podľa politika prokuratúra nemá žiadne konkrétne dôkazy. Napriek tomu Strana zelených, ktorá je súčasťou vládnej koalície, vyjadrila pochybnosti o Kurzovej schopnosti vykonávať funkciu hlavy vlády. Zelení navyše 8. októbra rokovali so zvyškom parlamentných strán, aby zvážili možnosť vytvorenia novej koalície. Nápor škandálov Stojí za zmienku, že nejde o prvé vyšetrovanie Kurza. Od mája je teda vyšetrovaný pre podozrenie z krivého svedectva pred parlamentnou komisiou, aby objasnil okolnosti takzvaného ibizagátu. Tento názov dostal vnútropolitický škandál, ktorý vypukol v roku 2019 a ktorého dôsledkom bolo rozpad predchádzajúcej koalície ANP s krajne pravicovou Rakúskou stranou slobody (APS) a prepustenie z funkcie vicekancelára Heinz-Christiana Strache (APS). Dôvodom bolo zverejnenie záznamu skrytej kamery v médiách, na ktorom Strache a jeho spolustraník Johann Gudenus komunikujú s istým dievčaťom, ktoré sa predstavilo ako „neter ruského oligarchu“. Počas rozhovoru, ktorý sa konal vo vile na Ibize, boli prediskutované možnosti finančnej pomoci APS v parlamentných voľbách 2017 výmenou za možný prístup k rakúskym vládnym zákazkám. Ako sa neskôr ukázalo, „oligarchova neter“ sa ukázala ako figúrka. Hral ju istý bosniansky študent. Jej údajný „strýko“, prezident medzinárodnej skupiny spoločností „Areti“ Igor Makarov, zároveň z videa poprel akékoľvek rodinné väzby s dievčaťom. Brána na Ibize bola však okrem rozbitia koalície ANP-APS aj dôsledkom parlamentného hlasovania o nedôvere Kurzovej vláde a jeho demisie. V septembri 2019 nasledovali predčasné parlamentné voľby, v dôsledku ktorých Rakúska ľudová strana opäť vyhrala a vytvorila koalíciu so Stranou zelených a Kurz opäť prevzal funkciu spolkového kancelára. Kurza v demisii v súčasnej situácii už podporila rakúska ministerka pôdohospodárstva, regiónov a cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová, ktorá uviedla, že od justičných orgánov očakáva spravodlivé vyšetrenie a ochranu všetkých práv obvinených. "Som si istý, že Sebastian Kurz vyvráti všetky obvinenia a čoskoro sa vráti na post spolkového kancelára," napísal Koestinger na Twitteri. Strana zelených zasa uvítala rozhodnutie politika odstúpiť. "Vzhľadom na súčasnú situáciu sa domnievam, že je to správny krok pre ďalšie fungovanie vlády a indikátor zodpovednosti za Rakúsko a dobré meno krajiny v zahraničí," cituje Die Zeit lídra Zelených vicekancelára Wernera. Kogler. Politický poriadok Experti, s ktorými RT viedla rozhovor, sa zhodujú, že organizácia ďalšieho vyšetrovania voči exkancelárovi nebola náhodná. Zástupca riaditeľa Ústavu histórie a politiky Moskovskej štátnej pedagogickej univerzity Vladimir Shapovalov sa preto domnieva, že obvinenia nenechali Sebastiana Kurtza šancu udržať si post vedúceho vlády a tiež vážne poškodili povesť nielen jemu, ale Rakúskej ľudovej strane ako celku. Navyše, ako odborník poznamenal, politik tentoraz stratil podporu svojich koaličných partnerov, a preto bola demisia nevyhnutná. "Predmetný korupčný škandál je v zásade prvkom boja proti Kurzovi na strane jeho oponentov, to je zrejmá skutočnosť." Zároveň chcem zdôrazniť, že v skutočnosti hovoríme o krachu nielen Kurzovej kariéry, ale aj o údere jeho strany zo strany ANP, “vysvetlil Shapovalov v rozhovore s RT. Profesor HSE Dmitrij Evstafiev zasa poznamenal, že na politickú krízu, ktorá sa odvíja v Rakúsku, by sa malo pozerať v kontexte zhoršovania situácie v Európskej únii ako celku. Podľa Vladimíra Shapovalova budú zo situácie s Kurzovou demisiou ťažiť liberálne a stredoľavé strany, ktoré sa hlásia k pro-únijným názorom. Zároveň poznamenal, že nejde o prvý pokus vytlačiť vodcu ANP z vedenia Rakúska, v súvislosti s ktorým sa podľa analytika „vytvára pomerne stabilný dojem, že krajina je zbavenie sa politikov, ktorí sú európskou byrokraciou nechcení. “ Tiež k téme Vlajky Ruska a EÚ Sankcia za spoluprácu: prečo v Európe začali hovoriť o potrebe nadviazať dialóg s Ruskom Kremeľ iniciatívu na usporiadanie summitu Rusko-EÚ hodnotí pozitívne. Ako poznamenal tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov, ... "Kurz vykonával do značnej miery nezávislú zahraničnú a domácu politiku a snažil sa chrániť záujmy Rakúska." Táto politika bola zameraná najmä na budovanie normálnych vzťahov s Ruskom. V tomto sa Kurzova vláda nápadne líšila od väčšiny krajín EÚ, ktoré uplatňujú vyslovene protiruskú politiku, “dodal Shapovalov. Pripomeňme, že v júni Sebastian Kurz v rozhovore pre agentúru TASS povedal, že „mier v Európe bude len s Ruskom, nie proti nemu“, a taktiež označil Moskvu za „jedného z najdôležitejších obchodných partnerov mimo EÚ“. V auguste sa Kurz stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ocenil rokovania s ruským ministrom zahraničných vecí. "Bolo veľmi príjemné stretnúť sa dnes vo Viedni s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom." Naše rozhovory boli venované spoločnému boju proti COVID-19, situácii v Afganistane, Bielorusku, občianskej spoločnosti, hospodárskej a kultúrnej spolupráci, ako aj vzťahom medzi EÚ a Ruskom, “napísal Kurz na Twitteri. Začiatkom septembra sa na okraji Svetovej konferencie predsedov parlamentov stretol s predsedníčkou Rady federácie Valentinou Matvienko. Komentár k rezignácii rakúskeho kancelára, riaditeľa Inštitútu pre strategické štúdie a prognózy Univerzity RUDN Pavla Feldmana, poznamenal, že terajší útok na Kurza je podobný škandálu, ktorý vypukol v roku 2019. „Škandalózny„ ibizagát “mal viesť k zmene moci v krajine, ale Kurz, ktorý sa tešil širokej podpore verejnosti, svoje miesto vrátil a neopustil svoje predchádzajúce presvedčenie. Jeho triumfálny návrat do kancelárie kancelára sa stal silným dráždidlom pre nadnárodnú elitu. Západné spravodajské služby, európski byrokrati a predstavitelia veľkých firiem sa preto zaujímali o jeho opakovanú rezignáciu, “uviedol expert. Podľa neho sa Rakúsku až doteraz, aj keď je členom EÚ, darí udržiavať politickú suverenitu. V tejto súvislosti má podľa analytika Rakúsko teraz dva scenáre ďalšieho vývoja udalostí. "Buď sa krajina môže dostať do politickej krízy, východiskom z nej budú predčasné parlamentné voľby s nepredvídateľným výsledkom." Alebo zostane pri moci Rakúska ľudová strana a kým Kurza vyšetrujú, na čele kabinetu zostane rýdzo technická postava. A potom pravdepodobne Kurz opäť vezme späť kancelársky post, ”naznačil Feldman. Menej optimistický je vo svojich prognózach Vladimir Shapovalov, podľa ktorého sa súčasný úder ANP ukázal ako príliš silný. "Existujú tri možnosti rozvoja udalostí." Po prvé, do zostavenia ľavicovo-liberálnej vlády budú s najväčšou pravdepodobnosťou zahrnutí súčasní Kurzovi partneri, ako aj liberálne strany v opozícii. Ak koalícia nevyjde, potom je možná možnosť technickej vlády, nestraníckej, ktorú prezident vytvára svojim výnosom. A treťou možnosťou sú predčasné voľby. Chcem však zdôrazniť, že pri implementácii ktoréhokoľvek z týchto scenárov je dôležité, aby pravicové strany mohli získať menej hlasov ako predtým, “domnieva sa odborník. https://russian.rt.com/world/article/916023-kurc-otstavka-kancler-avstriya

Zdroj MUDr. Ivan David


https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1467387753701731


V skratke pekne popisane okolnosti pripadu z info co media nechcu moc prezentovat..


Speciální prokuratury jako viditelné ruce „hluboké Unie“
Včera 19:30 večer vystoupil dosavadní rakouský kancléř Sebastian Kurz v přímém přenosu hlavní zpráv rakouské televize ORF s projevem, v němž oznámil, že se v zájmu vyřešení vládní krize a stability Rakouska vzdává funkce a jako předseda největší parlamentní strany ÖVP navrhuje prezidentu republiky Alexandru Van der Bellenovi jmenovat kancléřem dosavadního ministra zahraničí Alexandra Schallenberga. Dosavadní šéf rakouské diplomacie je sice nestraník, ale je považován za jednoho z nejbližších Kurzových spolupracovníků. Jde o stoupence tvrdé linie proti migraci a v Radách ministrů zahraničí a pro všeobecné záležitosti vždy odmítal Evropskou komisí navrhované přerozdělování migrantů. Jménem Rakouska letos předložil plán na zvýšení ochrany vnější hranice EU.
Dosavadní kancléř Kurz se přesouvá na funkci předsedy poslaneckého klubu OVP. Rakouská televize včera několik hodin udržovala ve vysílání zvláštní vydání hlavní zpravodajské relace. Čekalo se, co na Kurzův návrh odpoví koaliční strana Zelených, jejichž vicekancléř Werner Kogler pozdě večer po sérii telefonátů – údajně s prezidentem republiky – návrh lidovců přijal a přislíbil, že Zelení budou pokračovat v dosavadní vládní spolupráci s lidovci. Aspoň do další krize, na niž zřejmě Rakušané nebudou dlouho čekat. Během hodin čekání, než se Zeleným podařilo vytelefonovat pokyny, jak mají dále postupovat, se ve studiu vystřídali předáci ostatních opozičních stran a různí novináři a analytici. Předsedkyně rakouské sociální demokracie Pamela Rendi-Wagnerová, kterou v pátek večer rakouská televize předčasně pasovala na budoucí kancléřku, doporučovala Zeleným návrh nepřijmout. Stejně jako šéfka neoliberální strany NEOS Beata Meinl-Reisingerová volala po konci vlády. Nechtěli, aby si Kurz prostřednictvím nového kancléře a dosavadních ministrů za lidovce ponechal jakoukoli moc. „Všichni musí jít, všichni jsou systém Kurz“, řekla doslova Rendi Wagnerová.
Podle sociálních demokratů a NEOS by měl být tento „systém Kurz“ zničen a měl by nastoupit „nový stát“, očištěný od Kurzových lidovců. Nový režim by ve skutečnosti měl být návratem toho starého před příchodem Kurze do rakouského kancléřství. Tedy doby, kdy lidovci spolupracovali se socialisty nejen na vítání migrantů. Obě šéfky opozičních stran však chtějí provést změnu režimu bez účasti občanů. Obě během vládní krize striktně odmítaly možnost předčasných parlamentních voleb.
Ty navrhoval pouze předseda FPÖ Herbert Kickl, pokud by socialisté, Zelení a NEOS nevzali Svobodné do „postkurzovské vlády“. Obě předačky opozice během pátečního večera v televizi hovořily o zájmu sestavit vládu se Zelenými, která by ovšem neměla většinu v dolní komoře rakouského parlamentu Národní radě. Představovali si, že FPÖ je bude tolerovat odchodem ze sálu při hlasování o důvěře vládě. Jejich zástupci v Evropském parlamentu přitom patří mezi přední prosazovatele praxe vyloučení zástupců europoslanců za Svobodné z možnosti ucházet se o jakoukoli funkci.
Předseda FPÖ Herbert Kickl v pátek veřejně vyloučil možnost spolupráce s lidovci vedenými Kurzem, i když spolu tyto dvě strany v minulém volebním období 2 roky vládly. Ve veřejném prohlášení pro televizi uvedl, že z ministerstev musí být vyhozeni všichni lidovci. I když v první Kurzově vládě byl sám ministrem vnitra. Po předčasných parlamentních volbách Kurz FPÖ nabídl pokračování vládní spolupráce. Svobodní nabídku odmítli s tím, že se na účast ve vládě necítí, protože v předčasných volbách přišli o řadu poslanců. Mimořádné volby byly v roce 2019 uspořádány v reakci na aféru Ibiza. První Kurzova vláda lidovců s FPÖ padla poté, kdy německá televize odvysílala záznam rozhovoru mezi tehdejším vicekancléřem a předsedou FPÖ Heinzem-Christianem Strachem, na němž měl dohadovat s údajnou dcerou ruského oligarchy „dohození“ státních zakázek výměnou za úplatky.
Strache byl letos srpnu nepravomocně odsouzen za korupci k podmínečnému trestu 15 měsíců vězení. Proti rozsudku se odvolal. V mezičase totiž vyšlo najevo, že videozáznam byl sestříhán. Odvysílány nebyly části, v nichž Strache trval na tom, že veškerá spolupráce s údajnými Rusy – ve skutečnosti byla „dcera oligarchy“ německá televizní redaktorka – musí být na legální bázi. Strache byl během aféry po odstoupení z vlády zvolen poslancem Evropského parlamentu. Ten jej však na žádost rakouské policie vydal k trestnímu stíhání. Zfalšování nahrávky, která měla být jediným důkazem údajné korupce, prokázal rakouský deník Kornen Zeitung, kterému se podařilo získat celou původní nahrávku. Po jejím zveřejnění vyšlo najevo, že Strache žádný úplatek nedostal a ve skutečnosti ani nesouhlasil s tím, že by pomohl zmanipulovat veřejné zakázky. Opakovaně během natočené schůzky výslovně odmítal jakoukoli nelegální aktivitu.
Nyní pro tuto chvíli končí ve funkci kancléře Sebastian Kurz. A stejně jako v případě Stracheho za velmi podivných okolností. Speciální prokuraturou pro korupci a hospodářskou trestnou činnost byl obviněn z uplácení i přijímání úplatků současně a jako bonus také ze zpronevěry. Vídeňský soud minulý týden na základě obvinění z těchto zločinů s trestní sazbou přes 10 let vydal příkaz k domovní prohlídce v sídle ÖVP a v kancléřském úřadě. Na rozdíl od Šlachtovy razie ve Strakovce, po níž padla vláda Petra Nečase, se prohledávání rakouských vládních budov neúčastnili policejní těžkoodněnci. Prohlídku prováděly desítky pracovníku speciální prokuratury.
V pátek večer předali právníkům Kurze a dalších obviněných dokumentaci trestního spisu. Ve více než pětisetstránkákovém fasciklu popisují, jak Spolkové ministerstvo financí zadávalo inzerci různým deníkům a jak si nechalo v roce 2016 dělat průzkumy veřejného mínění k různým aktuálně projednávaným otázkám „na zakázku“. V té době byl Kurz ministrem zahraničí a s ministerstvem financí neměl nic společného. Jeho podpis na žádné objednávce ani faktuře nefiguruje. V tisku mimochodem inzerují všechna ministerstva ve všech evropských zemích – jak v papírovém tak i na webech. Průzkumy veřejného mínění si rakouské úřady nechávají dělat už od obnovení republiky po válce.
V celém trestním spisu, který speciální prokurátoři v pátek v plném znění zveřejnili, není popsán jediný Kurzův úkon, který by splňoval zákonnou definici trestných činů zpronevěry ani přijetí úplatku nebo jeho nabízení. Což jsou jen tak mimochodem činy opačného charakteru. Korumpovaný úplatek dostává od toho, kdo chce nějaké rozhodnutí ovlivnit. Korumpující je ten, kdo úplatek úřední osobě dává. Dopustit se obou činů zároveň je mírně řečeno v rozporu s přírodními zákony. Přesto byl Kurz obviněn. Což byl signál pro Zelené a opozici k zahájení vládní krize.
Valná většina spisu je tvořena odposlechy, respektive záznamy telekomunikačního provozu mnoha tehdejších ministrů, státních úředníků a vysokých i tehdy řadových členů členů ÖVP. Veřejnost se v nich může ke svému pobavení dočíst, jak Kurz coby ministr zahraničí v soukromé chatové komunikaci s dnešním tiskovým mluvčím vlády Johannesem Frischmannem a pracovníkem tiskového oddělení Thomasem Schmidem označil veřejné vystupování tehdejšího předsedy lidovců Reinholda Mitterlehnera jako „schwatz alter arsch“. Doslovně to lze přeložit jako „bláboly staré prdele“. Slovo „arsch“ zkomolené jako „oasch“ se však v hovorové řeči Vídeňáků vyskytuje na místě, kde mláděžníci v ČR používají slovo „vole“. Rakouský kancléř je tedy obviněn z korupce a defraudace za to, že svého předchůdce označil za „starého vola“. Reinhold Mitterlehner byl rakouským kancléřem v druhé etapě migrační krize 2015 až 2017. Jeho vystupování připomíná bývalého českého premiéra Vladimíra Špidlu, který také vždy „vzorně přání Berlína a Bruselu“.
Důkazem údajné defraudace peněz z ministerstva financí je podle prokuratury SMS mezi Kurzem jako ministrem zahraničí a novinářem z mediální skupiny Österreich. Novinář měl napsat ministrovi zahraničí, aby se podíval zítra na nejnovější průzkum veřejného mínění. Kurz mu měl odpovědět „OK“. Ten průzkum mimochodem pro lidovce vypadal velmi špatně. A kupodivu se přesně strefil do následného volebního výsledku v regionálních volbách, po němž Mitterlehner musel odstoupit z vedení ÖVP. Na jeho místo byl na lidoveckém sjezdu zvolen Kurz, který prudce otočil politickým kormidlem a nastolil ostře protimigrační kurs. A s ním lidovci zvítězili ve volbách do Národní rady. Po volbách se Kurz stal spolkovým kancléřem ve vládě s FPÖ. A byl jim až do aféry Ibiza, po níž byla nastolena dočasná úřednická vláda. A po druhém vítězství v předčasných volbách jim byl až do včerejška, kdy oznámil, že v zájmu stability Rakouska rezignuje. Proti křivému obvinění hodlá bojovat u soudu a už oznámil, že se za tímto účel vzdá poslanecké imunity.
Rakouskými novinami zveřejněný trestní spis je mimořádně zajímavý. Kromě toho, že v něm není popsán jediný právní úkon, který by splňoval znaky trestného činu, je mimořádně důležité se ptát po okolnostech jeho vzniku. Téměř všechny jeho stránky jsou popsány záznamy odposlechů, sms, mailové a další elektronické komunikace. Ze zveřejněných přepisů je jasné, že v Rakousku mnoho let docházelo k plošnému špehování největší politické strany v zemi. Odposlechy musel na návrh prokuratury nařídit nějaký soudce. A poté příkaz k odposlechu mnohokrát obnovit. I když mu prokurátoři ze získaných dat nemohli předložit důkazy o jakékoli trestné činnosti.
Teto týden jsme na plénu Evropského parlamentu projednávali zprávu o údajném zločinném špehování novinářů v Maďarsku a Polsku pomocí izraelského špionážního software Pegasus. Europoslanci kvůli tomu navrhli Maďarsku a Polsku zastavit dotace a odebrat jim hlasovací práva v Radě a polským a maďarským europoslancům i v Evropském parlamentu. V Rakousku je zveřejněna informace o mnohaletém šmírování mimo jiné i novinářů – a je ticho po pěšině. Vsadím se, že po odchodu Kurze nikdo nebude navrhovat postihování Rakouska.
Zde je na místě si položit několik dalších otázek. Je plošné špiclování politických stran běžnou praxí v Rakousku? Nebo takto byla fízlována jen lidová strana – přestože jde o největší vládní stranu? Kdo ty odposlechy nařídil a proč? Neděje se něco podobného i u nás? Kolik poslanců, senátorů, ministrů i řadových členů parlamentních i neparlamentních stran je takto sledováno s cílem najít na ně nějakou špínu, kterou by bylo možné je vydírat a přimět k rozhodnutí, které by bez tlaku trestního stíhání nikdy neudělali. Při přemýšlení o těchto otázkách se mi vybavuje zcela nelogické, a jak se ve včerejších volbách ukázalo, „politicky sebevražedné“ vystupování členů české vlády v cause Vrbětice.
Vzpomněl jsem si i na rok 2019, kdy byl krátce po volbách do Evropského parlamentu odstaven z funkce ministra vnitra italské vlády předseda Legy Matteo Salvini. Jako ministr vnitra prosazoval tvrdý postup proti migrantům a jejich pašerákům. Z funkce byl odvolán poté, kdy jej speciální protimafiánská prokuratura obvinila z navádění k zabití migrantů. Tento trestná čin měl spočívat v jeho příkazu policejním jednotkám znemožňovat lodím s migranty přistávat na italské půdě. Saliviniho případ dodnes není pravomocně soudně dořešen.
Při zvážení popsaných případů podivného obviňování vysokých vládních politiků, po nichž následuje pád vlád, které vadily někomu hodně mocnému, se nám zjevuje obraz organizované skupiny, kterou v USA označují pojmem „deep state – hluboký stát“. Tímto pojmem je označováno mnoho veřejných úředníků a volených politiků spolupracujících při výkonu svých funkcí s největšími nadnárodními korporacemi světa. Na Evropském kontinentu bychom ji mohli označit jako „hluboká Unie“. Falešná kriminalizace byla použita v případě Sebastiana Kurze i Mattea Salviniho coby osobám, které svými výkony ve vládních funkcích křížily plány Bruselu. Respektive těch, kteří tahají za nitky panáků, jež jsme si zvykli označovat jako „Brusel“.
Společné mají tyto případy i hlavní aktéry. Jsou jimi speciální prokuratury, které mají na starosti stíhání korupce. A také rozkrádání dotací EU. Jejich funkcionáři současně vykonávají funkce tzv. evropských prokurátorů. Při jejich výkonu nejsou vázáni domácími zákony, ale úkolovat je může pouze Evropská veřejná žalobkyně. Úřad evropské veřejné žaloby a prokurátoři na speciálních státních zastupitelstvích tvoří síť. Tak to stanoví nařízení 1017/1939 kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Jsou to viditelné ruce „hluboké Unie“, které mají mimořádné pravomoci při odstraňování těch, kteří škodí Bruselu.
Dnešní ranní dovětek z webu ORF: Vydavatelská skupina „Österreich“, která je vyšetřována v souvislosti s "inzerátovou aférou" spolkového kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP), podává proti republice oficiální žalobu za odpovědnost. Domovní prohlídky a údajné sledování mobilního telefonu jménem Úřadu státního zastupitelství pro ekonomiku a korupci (WKStA) byly nezákonné, odvolala se mediální společnost pro agenturu APA na vyjádření pracovníka právní ochrany Nejvyššího soudu.
Mezi mobilními telefony, které měly být sledovány, byly tři telefony deníku, „které jsou zjevně předmětem redakční důvěrnosti a - podle všech pravidel práva EU a úmluvy o lidských právech nesmějí být sledovány“, uvádí se v obvinění . Z tohoto důvodu měli státní zástupci před sledováním získat povolení od pracovníka právní ochrany Nejvyššího soudu.
Podle skupiny “Österreich" prý vyšetřovatelé WKStA takové povolení v době, kdy domovních prohlídek neměli. Jak shrnul v televizi oe24 jeden z odposlouchávaných novinářů Wolfgang Fellner - speciální státní zastupitelství WKStA dalece překročilo své pravomoci.


Zdroj MUDr. Ivan David https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1467387753701731 V skratke pekne popisane okolnosti pripadu z info co media nechcu moc prezentovat.. Speciální prokuratury jako viditelné ruce „hluboké Unie“ Včera 19:30 večer vystoupil dosavadní rakouský kancléř Sebastian Kurz v přímém přenosu hlavní zpráv rakouské televize ORF s projevem, v němž oznámil, že se v zájmu vyřešení vládní krize a stability Rakouska vzdává funkce a jako předseda největší parlamentní strany ÖVP navrhuje prezidentu republiky Alexandru Van der Bellenovi jmenovat kancléřem dosavadního ministra zahraničí Alexandra Schallenberga. Dosavadní šéf rakouské diplomacie je sice nestraník, ale je považován za jednoho z nejbližších Kurzových spolupracovníků. Jde o stoupence tvrdé linie proti migraci a v Radách ministrů zahraničí a pro všeobecné záležitosti vždy odmítal Evropskou komisí navrhované přerozdělování migrantů. Jménem Rakouska letos předložil plán na zvýšení ochrany vnější hranice EU. Dosavadní kancléř Kurz se přesouvá na funkci předsedy poslaneckého klubu OVP. Rakouská televize včera několik hodin udržovala ve vysílání zvláštní vydání hlavní zpravodajské relace. Čekalo se, co na Kurzův návrh odpoví koaliční strana Zelených, jejichž vicekancléř Werner Kogler pozdě večer po sérii telefonátů – údajně s prezidentem republiky – návrh lidovců přijal a přislíbil, že Zelení budou pokračovat v dosavadní vládní spolupráci s lidovci. Aspoň do další krize, na niž zřejmě Rakušané nebudou dlouho čekat. Během hodin čekání, než se Zeleným podařilo vytelefonovat pokyny, jak mají dále postupovat, se ve studiu vystřídali předáci ostatních opozičních stran a různí novináři a analytici. Předsedkyně rakouské sociální demokracie Pamela Rendi-Wagnerová, kterou v pátek večer rakouská televize předčasně pasovala na budoucí kancléřku, doporučovala Zeleným návrh nepřijmout. Stejně jako šéfka neoliberální strany NEOS Beata Meinl-Reisingerová volala po konci vlády. Nechtěli, aby si Kurz prostřednictvím nového kancléře a dosavadních ministrů za lidovce ponechal jakoukoli moc. „Všichni musí jít, všichni jsou systém Kurz“, řekla doslova Rendi Wagnerová. Podle sociálních demokratů a NEOS by měl být tento „systém Kurz“ zničen a měl by nastoupit „nový stát“, očištěný od Kurzových lidovců. Nový režim by ve skutečnosti měl být návratem toho starého před příchodem Kurze do rakouského kancléřství. Tedy doby, kdy lidovci spolupracovali se socialisty nejen na vítání migrantů. Obě šéfky opozičních stran však chtějí provést změnu režimu bez účasti občanů. Obě během vládní krize striktně odmítaly možnost předčasných parlamentních voleb. Ty navrhoval pouze předseda FPÖ Herbert Kickl, pokud by socialisté, Zelení a NEOS nevzali Svobodné do „postkurzovské vlády“. Obě předačky opozice během pátečního večera v televizi hovořily o zájmu sestavit vládu se Zelenými, která by ovšem neměla většinu v dolní komoře rakouského parlamentu Národní radě. Představovali si, že FPÖ je bude tolerovat odchodem ze sálu při hlasování o důvěře vládě. Jejich zástupci v Evropském parlamentu přitom patří mezi přední prosazovatele praxe vyloučení zástupců europoslanců za Svobodné z možnosti ucházet se o jakoukoli funkci. Předseda FPÖ Herbert Kickl v pátek veřejně vyloučil možnost spolupráce s lidovci vedenými Kurzem, i když spolu tyto dvě strany v minulém volebním období 2 roky vládly. Ve veřejném prohlášení pro televizi uvedl, že z ministerstev musí být vyhozeni všichni lidovci. I když v první Kurzově vládě byl sám ministrem vnitra. Po předčasných parlamentních volbách Kurz FPÖ nabídl pokračování vládní spolupráce. Svobodní nabídku odmítli s tím, že se na účast ve vládě necítí, protože v předčasných volbách přišli o řadu poslanců. Mimořádné volby byly v roce 2019 uspořádány v reakci na aféru Ibiza. První Kurzova vláda lidovců s FPÖ padla poté, kdy německá televize odvysílala záznam rozhovoru mezi tehdejším vicekancléřem a předsedou FPÖ Heinzem-Christianem Strachem, na němž měl dohadovat s údajnou dcerou ruského oligarchy „dohození“ státních zakázek výměnou za úplatky. Strache byl letos srpnu nepravomocně odsouzen za korupci k podmínečnému trestu 15 měsíců vězení. Proti rozsudku se odvolal. V mezičase totiž vyšlo najevo, že videozáznam byl sestříhán. Odvysílány nebyly části, v nichž Strache trval na tom, že veškerá spolupráce s údajnými Rusy – ve skutečnosti byla „dcera oligarchy“ německá televizní redaktorka – musí být na legální bázi. Strache byl během aféry po odstoupení z vlády zvolen poslancem Evropského parlamentu. Ten jej však na žádost rakouské policie vydal k trestnímu stíhání. Zfalšování nahrávky, která měla být jediným důkazem údajné korupce, prokázal rakouský deník Kornen Zeitung, kterému se podařilo získat celou původní nahrávku. Po jejím zveřejnění vyšlo najevo, že Strache žádný úplatek nedostal a ve skutečnosti ani nesouhlasil s tím, že by pomohl zmanipulovat veřejné zakázky. Opakovaně během natočené schůzky výslovně odmítal jakoukoli nelegální aktivitu. Nyní pro tuto chvíli končí ve funkci kancléře Sebastian Kurz. A stejně jako v případě Stracheho za velmi podivných okolností. Speciální prokuraturou pro korupci a hospodářskou trestnou činnost byl obviněn z uplácení i přijímání úplatků současně a jako bonus také ze zpronevěry. Vídeňský soud minulý týden na základě obvinění z těchto zločinů s trestní sazbou přes 10 let vydal příkaz k domovní prohlídce v sídle ÖVP a v kancléřském úřadě. Na rozdíl od Šlachtovy razie ve Strakovce, po níž padla vláda Petra Nečase, se prohledávání rakouských vládních budov neúčastnili policejní těžkoodněnci. Prohlídku prováděly desítky pracovníku speciální prokuratury. V pátek večer předali právníkům Kurze a dalších obviněných dokumentaci trestního spisu. Ve více než pětisetstránkákovém fasciklu popisují, jak Spolkové ministerstvo financí zadávalo inzerci různým deníkům a jak si nechalo v roce 2016 dělat průzkumy veřejného mínění k různým aktuálně projednávaným otázkám „na zakázku“. V té době byl Kurz ministrem zahraničí a s ministerstvem financí neměl nic společného. Jeho podpis na žádné objednávce ani faktuře nefiguruje. V tisku mimochodem inzerují všechna ministerstva ve všech evropských zemích – jak v papírovém tak i na webech. Průzkumy veřejného mínění si rakouské úřady nechávají dělat už od obnovení republiky po válce. V celém trestním spisu, který speciální prokurátoři v pátek v plném znění zveřejnili, není popsán jediný Kurzův úkon, který by splňoval zákonnou definici trestných činů zpronevěry ani přijetí úplatku nebo jeho nabízení. Což jsou jen tak mimochodem činy opačného charakteru. Korumpovaný úplatek dostává od toho, kdo chce nějaké rozhodnutí ovlivnit. Korumpující je ten, kdo úplatek úřední osobě dává. Dopustit se obou činů zároveň je mírně řečeno v rozporu s přírodními zákony. Přesto byl Kurz obviněn. Což byl signál pro Zelené a opozici k zahájení vládní krize. Valná většina spisu je tvořena odposlechy, respektive záznamy telekomunikačního provozu mnoha tehdejších ministrů, státních úředníků a vysokých i tehdy řadových členů členů ÖVP. Veřejnost se v nich může ke svému pobavení dočíst, jak Kurz coby ministr zahraničí v soukromé chatové komunikaci s dnešním tiskovým mluvčím vlády Johannesem Frischmannem a pracovníkem tiskového oddělení Thomasem Schmidem označil veřejné vystupování tehdejšího předsedy lidovců Reinholda Mitterlehnera jako „schwatz alter arsch“. Doslovně to lze přeložit jako „bláboly staré prdele“. Slovo „arsch“ zkomolené jako „oasch“ se však v hovorové řeči Vídeňáků vyskytuje na místě, kde mláděžníci v ČR používají slovo „vole“. Rakouský kancléř je tedy obviněn z korupce a defraudace za to, že svého předchůdce označil za „starého vola“. Reinhold Mitterlehner byl rakouským kancléřem v druhé etapě migrační krize 2015 až 2017. Jeho vystupování připomíná bývalého českého premiéra Vladimíra Špidlu, který také vždy „vzorně přání Berlína a Bruselu“. Důkazem údajné defraudace peněz z ministerstva financí je podle prokuratury SMS mezi Kurzem jako ministrem zahraničí a novinářem z mediální skupiny Österreich. Novinář měl napsat ministrovi zahraničí, aby se podíval zítra na nejnovější průzkum veřejného mínění. Kurz mu měl odpovědět „OK“. Ten průzkum mimochodem pro lidovce vypadal velmi špatně. A kupodivu se přesně strefil do následného volebního výsledku v regionálních volbách, po němž Mitterlehner musel odstoupit z vedení ÖVP. Na jeho místo byl na lidoveckém sjezdu zvolen Kurz, který prudce otočil politickým kormidlem a nastolil ostře protimigrační kurs. A s ním lidovci zvítězili ve volbách do Národní rady. Po volbách se Kurz stal spolkovým kancléřem ve vládě s FPÖ. A byl jim až do aféry Ibiza, po níž byla nastolena dočasná úřednická vláda. A po druhém vítězství v předčasných volbách jim byl až do včerejška, kdy oznámil, že v zájmu stability Rakouska rezignuje. Proti křivému obvinění hodlá bojovat u soudu a už oznámil, že se za tímto účel vzdá poslanecké imunity. Rakouskými novinami zveřejněný trestní spis je mimořádně zajímavý. Kromě toho, že v něm není popsán jediný právní úkon, který by splňoval znaky trestného činu, je mimořádně důležité se ptát po okolnostech jeho vzniku. Téměř všechny jeho stránky jsou popsány záznamy odposlechů, sms, mailové a další elektronické komunikace. Ze zveřejněných přepisů je jasné, že v Rakousku mnoho let docházelo k plošnému špehování největší politické strany v zemi. Odposlechy musel na návrh prokuratury nařídit nějaký soudce. A poté příkaz k odposlechu mnohokrát obnovit. I když mu prokurátoři ze získaných dat nemohli předložit důkazy o jakékoli trestné činnosti. Teto týden jsme na plénu Evropského parlamentu projednávali zprávu o údajném zločinném špehování novinářů v Maďarsku a Polsku pomocí izraelského špionážního software Pegasus. Europoslanci kvůli tomu navrhli Maďarsku a Polsku zastavit dotace a odebrat jim hlasovací práva v Radě a polským a maďarským europoslancům i v Evropském parlamentu. V Rakousku je zveřejněna informace o mnohaletém šmírování mimo jiné i novinářů – a je ticho po pěšině. Vsadím se, že po odchodu Kurze nikdo nebude navrhovat postihování Rakouska. Zde je na místě si položit několik dalších otázek. Je plošné špiclování politických stran běžnou praxí v Rakousku? Nebo takto byla fízlována jen lidová strana – přestože jde o největší vládní stranu? Kdo ty odposlechy nařídil a proč? Neděje se něco podobného i u nás? Kolik poslanců, senátorů, ministrů i řadových členů parlamentních i neparlamentních stran je takto sledováno s cílem najít na ně nějakou špínu, kterou by bylo možné je vydírat a přimět k rozhodnutí, které by bez tlaku trestního stíhání nikdy neudělali. Při přemýšlení o těchto otázkách se mi vybavuje zcela nelogické, a jak se ve včerejších volbách ukázalo, „politicky sebevražedné“ vystupování členů české vlády v cause Vrbětice. Vzpomněl jsem si i na rok 2019, kdy byl krátce po volbách do Evropského parlamentu odstaven z funkce ministra vnitra italské vlády předseda Legy Matteo Salvini. Jako ministr vnitra prosazoval tvrdý postup proti migrantům a jejich pašerákům. Z funkce byl odvolán poté, kdy jej speciální protimafiánská prokuratura obvinila z navádění k zabití migrantů. Tento trestná čin měl spočívat v jeho příkazu policejním jednotkám znemožňovat lodím s migranty přistávat na italské půdě. Saliviniho případ dodnes není pravomocně soudně dořešen. Při zvážení popsaných případů podivného obviňování vysokých vládních politiků, po nichž následuje pád vlád, které vadily někomu hodně mocnému, se nám zjevuje obraz organizované skupiny, kterou v USA označují pojmem „deep state – hluboký stát“. Tímto pojmem je označováno mnoho veřejných úředníků a volených politiků spolupracujících při výkonu svých funkcí s největšími nadnárodními korporacemi světa. Na Evropském kontinentu bychom ji mohli označit jako „hluboká Unie“. Falešná kriminalizace byla použita v případě Sebastiana Kurze i Mattea Salviniho coby osobám, které svými výkony ve vládních funkcích křížily plány Bruselu. Respektive těch, kteří tahají za nitky panáků, jež jsme si zvykli označovat jako „Brusel“. Společné mají tyto případy i hlavní aktéry. Jsou jimi speciální prokuratury, které mají na starosti stíhání korupce. A také rozkrádání dotací EU. Jejich funkcionáři současně vykonávají funkce tzv. evropských prokurátorů. Při jejich výkonu nejsou vázáni domácími zákony, ale úkolovat je může pouze Evropská veřejná žalobkyně. Úřad evropské veřejné žaloby a prokurátoři na speciálních státních zastupitelstvích tvoří síť. Tak to stanoví nařízení 1017/1939 kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Jsou to viditelné ruce „hluboké Unie“, které mají mimořádné pravomoci při odstraňování těch, kteří škodí Bruselu. Dnešní ranní dovětek z webu ORF: Vydavatelská skupina „Österreich“, která je vyšetřována v souvislosti s "inzerátovou aférou" spolkového kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP), podává proti republice oficiální žalobu za odpovědnost. Domovní prohlídky a údajné sledování mobilního telefonu jménem Úřadu státního zastupitelství pro ekonomiku a korupci (WKStA) byly nezákonné, odvolala se mediální společnost pro agenturu APA na vyjádření pracovníka právní ochrany Nejvyššího soudu. Mezi mobilními telefony, které měly být sledovány, byly tři telefony deníku, „které jsou zjevně předmětem redakční důvěrnosti a - podle všech pravidel práva EU a úmluvy o lidských právech nesmějí být sledovány“, uvádí se v obvinění . Z tohoto důvodu měli státní zástupci před sledováním získat povolení od pracovníka právní ochrany Nejvyššího soudu. Podle skupiny “Österreich" prý vyšetřovatelé WKStA takové povolení v době, kdy domovních prohlídek neměli. Jak shrnul v televizi oe24 jeden z odposlouchávaných novinářů Wolfgang Fellner - speciální státní zastupitelství WKStA dalece překročilo své pravomoci.

Na Slovensku vládne liberožumpa.
Babiš “prohrál” volby.
Kurz rezignoval ve stejnou dobu.
Veslo dostávají ti, kteří mají odvést špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?

Zdalo by sa, že tým krivákom Veľkého resetu tá ich hra vychádza.... je až neuveriteľné s akým tesným výsledkom vyhrali čudáci s dredami a liberálna čvarga. Ani Ficové slová neboli vypočuté o tom aby ľudia zvážili koho budú voliť. Na drihej strane tesný výsledok hovorí, že ľudia majú dosť rozumu a volili správne, no nestačilo to....či boli voľby cinknuté ako u nás či inde, kde sa do popredia derú všemožne liberasti a iná lúza, je dúfam len definitívny odpis liberalizmu v tej ich podobe. Na programe šípim rozklad V4....odstrih Maďarov a Poliakov z EU ....a nová cesta Trojmoria...aj keď sa o tom len hovorí zatial v nejasných kontúrach, no je viac ako pravdepodobné, že treba čvargou zlikvidovať starý systém a novými ľudmi dotvoriť a prispieť k novému lepšiemu svetu.


[quote="pid:36859, uid:240"]Na Slovensku vládne liberožumpa. Babiš “prohrál” volby. Kurz rezignoval ve stejnou dobu. Veslo dostávají ti, kteří mají odvést špinavou práci “pěrestrojky” a připravit půdu pro uklizené spasitele, kteří nás doplaví do Trojmoří?[/quote] Zdalo by sa, že tým krivákom Veľkého resetu tá ich hra vychádza.... je až neuveriteľné s akým tesným výsledkom vyhrali čudáci s dredami a liberálna čvarga. Ani Ficové slová neboli vypočuté o tom aby ľudia zvážili koho budú voliť. Na drihej strane tesný výsledok hovorí, že ľudia majú dosť rozumu a volili správne, no nestačilo to....či boli voľby cinknuté ako u nás či inde, kde sa do popredia derú všemožne liberasti a iná lúza, je dúfam len definitívny odpis liberalizmu v tej ich podobe. Na programe šípim rozklad V4....odstrih Maďarov a Poliakov z EU ....a nová cesta Trojmoria...aj keď sa o tom len hovorí zatial v nejasných kontúrach, no je viac ako pravdepodobné, že treba čvargou zlikvidovať starý systém a novými ľudmi dotvoriť a prispieť k novému lepšiemu svetu.
1.73k
15
14
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept