História
Etruskové

Nastal čas o Etruscích pohovořit.
Inspiroval mne nedávný nenápadný článeček v mejnstrýmu. Časem možná přidám více.


Z dějepisu si pamatujeme: ti staří Římané, tam je to jasné, vlčice, Romulus, Rémus, brázda, hop šup a je tu Řím.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Romulus_a_Remus


Ale ti bájní Etruskové, to je záhada...odkud se vzali?


Nastal čas o Etruscích pohovořit. Inspiroval mne nedávný nenápadný článeček v mejnstrýmu. Časem možná přidám více. Z dějepisu si pamatujeme: ti staří Římané, tam je to jasné, vlčice, Romulus, Rémus, brázda, hop šup a je tu Řím. https://cs.wikipedia.org/wiki/Romulus_a_Remus Ale ti bájní Etruskové, to je záhada...odkud se vzali?
Upravené 6. 10. 2021 o 21:05

Sami sebe nazývali Rasenna (𐌀𐌍𐌍𐌄𐌔𐌀𐌓), resp. Rasena, případně Raśna (𐌓𐌀𐌔𐌍𐌀).


Sami sebe nazývali Rasenna (

Inspiroval mne nedávný nenápadný článeček v mejnstrýmu.

“V Rakousku objevili zlatý poklad starý tři tisíce let”
5.10.2021
“Během výkopových prací při stavbě nové železniční tratě ve městě Ebreichsdorf, jižně od Vídně, se našel zlatý poklad starý přes tři tisíce let, píše server tag24.de. Odborníci se domnívají, že zlaté předměty se do oblasti dostaly z Německa či Skandinávie.”
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rakusane-objevili-zlaty-poklad-tri-tisice-let-stary-40373871


“Do souboru objevených předmětů patří například zlatá mísa o průměru kolem 12 centimetrů, která byla objevena ve zbytcích osady, popsala archeoložka Michaela Binderová. Mísa je zdobena řadami kruhů a liniových vzorů, na spodní straně je vyraženo jakési sluneční kolo.”


Takže si to trochu přepočítejme. Škoda, že tam není žádný pořadný obrázek toho pokladu. Nicméně mísa o průměru 12 cm není mísa, ale talíř. A teď se podívejme, jestli náhodou někdo, v té době (řekněme v době 900–27 př. n. l., tj. cca 1000 + 2021 ~ před 3000 lety) čirou náhodou nepoužíval k něčemu “talířky” se Slunečním symbolem.


Podívejme se např. na typický etruský náhrobek, třeba zde
615df97a87e50
Ale ale. Proč ti dva drží tak divně ty ruce, přesněji dlaně? Jako by v nich něco drželi a to něco zmizelo.
A ejhle, tady taky
615dfb2005e67
A co to v těch rukách teda původně drželi?
Že by tohle?
615dfbd0365a9
615dfbf2319dc
615dfc103d175
Není to úplně jednoduché najít, protože ta symbolika musela někomu hodně vadit, když si dal tu práci s její eliminací na místech, kde byla nejkřiklavější.


Kde že to našli? Jižně od Vídně. Jenže na území Rakouska kdysi žili Slované (viz např. Korutany https://cs.wikipedia.org/wiki/Korutany). Takže v Rakousku byli Etruskové? Nebo Etruskové byli Slované, kteří byli - mimo jiné - jak v Rakousku, tak v italské botě?


Naštěstí tady máme institut obchodních cest, s jehož pomocí lze vysvětlit výskyt čehokoliv kdykoliv kdekoliv...
:-)


[quote="pid:36287, uid:240"]Inspiroval mne nedávný nenápadný článeček v mejnstrýmu.[/quote] “V Rakousku objevili zlatý poklad starý tři tisíce let” 5.10.2021 “Během výkopových prací při stavbě nové železniční tratě ve městě Ebreichsdorf, jižně od Vídně, se našel zlatý poklad **starý přes tři tisíce let**, píše server tag24.de. **Odborníci se domnívají**, že zlaté předměty se do oblasti dostaly z Německa či Skandinávie.” https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rakusane-objevili-zlaty-poklad-tri-tisice-let-stary-40373871 “Do souboru objevených předmětů patří například zlatá **mísa** o **průměru kolem 12 centimetrů**, která byla objevena ve zbytcích osady, popsala archeoložka Michaela Binderová. Mísa je zdobena řadami kruhů a liniových vzorů, na spodní straně je vyraženo jakési **sluneční kolo**.” Takže si to trochu přepočítejme. Škoda, že tam není žádný pořadný obrázek toho pokladu. Nicméně mísa o průměru 12 cm není mísa, ale talíř. A teď se podívejme, jestli náhodou někdo, v té době (řekněme v době 900–27 př. n. l., tj. cca 1000 + 2021 ~ před 3000 lety) čirou náhodou nepoužíval k něčemu “talířky” se Slunečním symbolem. Podívejme se např. na typický etruský náhrobek, třeba zde ![615df97a87e50](serve/attachment&path=615df97a87e50) Ale ale. Proč ti dva drží tak divně ty ruce, přesněji dlaně? Jako by v nich něco drželi a to něco zmizelo. A ejhle, tady taky ![615dfb2005e67](serve/attachment&path=615dfb2005e67) A co to v těch rukách teda původně drželi? Že by tohle? ![615dfbd0365a9](serve/attachment&path=615dfbd0365a9) ![615dfbf2319dc](serve/attachment&path=615dfbf2319dc) ![615dfc103d175](serve/attachment&path=615dfc103d175) Není to úplně jednoduché najít, protože ta symbolika musela někomu hodně vadit, když si dal tu práci s její eliminací na místech, kde byla nejkřiklavější. Kde že to našli? Jižně od Vídně. Jenže na území Rakouska kdysi žili Slované (viz např. Korutany https://cs.wikipedia.org/wiki/Korutany). Takže v Rakousku byli Etruskové? Nebo Etruskové byli Slované, kteří byli - mimo jiné - jak v Rakousku, tak v italské botě? Naštěstí tady máme institut obchodních cest, s jehož pomocí lze vysvětlit výskyt čehokoliv kdykoliv kdekoliv... :-)

Škoda, že tam není žádný pořadný obrázek toho pokladu. Nicméně mísa o průměru 12 cm není mísa, ale talíř.


V clanku je spominana misa, hned prvy obrazok
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/discovery-of-a-lifetime-golden-bowl-unearthed-in-austria-180978806/


[quote="pid:36295, uid:240"]Škoda, že tam není žádný pořadný obrázek toho pokladu. Nicméně mísa o průměru 12 cm není mísa, ale talíř.[/quote] V clanku je spominana misa, hned prvy obrazok https://www.smithsonianmag.com/smart-news/discovery-of-a-lifetime-golden-bowl-unearthed-in-austria-180978806/

Odborníci se domnívají, že zlaté předměty se do oblasti dostaly z Německa či Skandinávie

Takže v našej reči "Odborníci = Falšovatelia dejín"
Ináč neviem čo učia teraz no ja si pamätám že nám učiteľka na ZŠ vysvetľovala že pred Rimanmi tam žili Etruskovia a že po celom Taliansku sú ich náhrobky


[quote="pid:36295, uid:240"]Odborníci se domnívají, že zlaté předměty se do oblasti dostaly z Německa či Skandinávie[/quote] Takže v našej reči "Odborníci = Falšovatelia dejín" Ináč neviem čo učia teraz no ja si pamätám že nám učiteľka na ZŠ vysvetľovala že pred Rimanmi tam žili Etruskovia a že po celom Taliansku sú ich náhrobky

Proc se cte prvni nazev Rasenna pozpatku a ten druhy Rasna normalne?

Tahle je to na wiki.
Ale vím, že různá stará písma používají různé typy řazení písmen:


  • zleva doprava
  • zprava doleva
  • jeden řádek zleva doprava, druhý řádek zprava doleva se zrcadlově obrácenými písmeny, pak zase zleva doprava atd.
  • jeden řádek zleva doprava, druhý řádek zprava doleva, ale písmena vzhůru nohama atd.

viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bustrofédon


[quote="pid:36293, uid:68"]Proc se cte prvni nazev Rasenna pozpatku a ten druhy Rasna normalne?[/quote] Tahle je to na wiki. Ale vím, že různá stará písma používají různé typy řazení písmen: * zleva doprava * zprava doleva * jeden řádek zleva doprava, druhý řádek zprava doleva se zrcadlově obrácenými písmeny, pak zase zleva doprava atd. * jeden řádek zleva doprava, druhý řádek zprava doleva, ale písmena vzhůru nohama atd. viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Bustrofédon

Poctari, diky za odpoved. Ten clanek na tag.de uz jsem cetla vcera.
Vime, ze ето русски.
Me jenom zaujala ta ruzne psana slova. Das mi na to odpoved?
... dam jeste jednu zajimavost, uz jsem ji rozebirala na vode -
podivej se na oblicej Karin Kneisslove a porovnej ho s temi etruskymi obliceji a proc byl na jeji svatbe Putin .....
Podlozit me tvrzeni nemohu, ale mam rada obrazky smile


Poctari, diky za odpoved. Ten clanek na tag.de uz jsem cetla vcera. Vime, ze ето русски. **Me jenom zaujala ta ruzne psana slova**. Das mi na to odpoved? ... dam jeste jednu zajimavost, uz jsem ji rozebirala na vode - podivej se na oblicej Karin Kneisslove a porovnej ho s temi etruskymi obliceji a proc byl na jeji svatbe Putin ..... Podlozit me tvrzeni nemohu, ale mam rada obrazky :)

V clanku je spominana misa, hned prvy obrazok

Díky.
V článku je k dispozici i otáčecí 3D model. Objekt je hodně “pokrčený”, mohla by to být miska stejně jako talířek.
Pravda taky je, že tam není takový kulovitý objekt, jak na těch etruských “talířích”.


[quote="pid:36298, uid:13"]V clanku je spominana misa, hned prvy obrazok[/quote] Díky. V článku je k dispozici i otáčecí 3D model. Objekt je hodně “pokrčený”, mohla by to být miska stejně jako talířek. Pravda taky je, že tam není takový kulovitý objekt, jak na těch etruských “talířích”.

Me jenom zaujala ta ruzne psana slova. Das mi na to odpoved

Diky, uz jsem si odpoved precetla.


[quote="pid:36303, uid:68"]Me jenom zaujala ta ruzne psana slova. Das mi na to odpoved[/quote] Diky, uz jsem si odpoved precetla.

Me jenom zaujala ta ruzne psana slova.

Víc než jsem uvedl zde
Ale vím, že různá stará písma používají různé typy řazení písmen:

už asi nedodám.
Počítám se 2 variantama:
i. ve wiki je chyba (většina Etruských textů mi přijde psaná zprava doleva)
ii. je o slova ze dvou po sobě jdoucích řádků (jeden zprava doleva, druhý zleva doprava)


zde je v galerii Etruská abeceda
https://cs.wikipedia.org/wiki/Etruština


[quote="pid:36303, uid:68"]Me jenom zaujala ta ruzne psana slova.[/quote] Víc než jsem uvedl zde [quote="pid:36300, uid:240"]Ale vím, že různá stará písma používají různé typy řazení písmen:[/quote] už asi nedodám. Počítám se 2 variantama: i. ve wiki je chyba (většina Etruských textů mi přijde psaná zprava doleva) ii. je o slova ze dvou po sobě jdoucích řádků (jeden zprava doleva, druhý zleva doprava) zde je v galerii Etruská abeceda https://cs.wikipedia.org/wiki/Etruština

Proc se cte prvni nazev Rasenna pozpatku a ten druhy Rasna normalne?
O tom som pocul par mesiacov dozadu. V minulosti vo velkej risi slovnaskej Tartarii existovali rozne skupiny ludi, napriklad bojovnici. A teraz nie som si isty ci bojovnici alebo ucitelia pouzivali pisanie odzadu.
Ale podstatnejsia vec je, ze slova ruske, ktorych povod je neznamy sa daju vysvetlit slovami arabskymi a arabske slova neznameho podovu sa daju vysvetlit ruskymi slovami. Staci najst arabske slovo, ktore odzadu znie ako ruske a hned sa prida k obrazu ruskeho slova dalsi vyznam, dalsi obraz a opacne. Takze arabske pismo a pismo ruske su akoby toho isteho povodu. Velmi vela slov maju spolocnych - staci slovo precitat odzadu.


[quote="pid:36293, uid:68"]Proc se cte prvni nazev Rasenna pozpatku a ten druhy Rasna normalne?[/quote]O tom som pocul par mesiacov dozadu. V minulosti vo velkej risi slovnaskej Tartarii existovali rozne skupiny ludi, napriklad bojovnici. A teraz nie som si isty ci bojovnici alebo ucitelia pouzivali pisanie odzadu. Ale podstatnejsia vec je, ze slova ruske, ktorych povod je neznamy sa daju vysvetlit slovami arabskymi a arabske slova neznameho podovu sa daju vysvetlit ruskymi slovami. Staci najst arabske slovo, ktore odzadu znie ako ruske a hned sa prida k obrazu ruskeho slova dalsi vyznam, dalsi obraz a opacne. Takze arabske pismo a pismo ruske su akoby toho isteho povodu. Velmi vela slov maju spolocnych - staci slovo precitat odzadu.

Ferry, dekuji. Z toho mi vyplyva, ze jsem byla na spravne ceste.

Rasna - cteno pozpatku Ansar - islam - pomocnik - spolecnik Mohameda

Nahore jsem vcera davala link, ktery je treba jeste rozkliknout na:
https://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%8F:%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA&search=%D0%90%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%80+%28%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F&ns0=1
Zde jsem vcera hledala ......smile Pak to do toho krasne zapada.


Ferry, dekuji. Z toho mi vyplyva, ze jsem byla na spravne ceste. [quote="pid:36293, uid:68"]Rasna - cteno pozpatku Ansar - islam - pomocnik - spolecnik Mohameda[/quote] Nahore jsem vcera davala link, ktery je treba jeste rozkliknout na: https://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%8F:%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA&search=%D0%90%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%80+%28%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F&ns0=1 Zde jsem vcera hledala ......:) Pak to do toho krasne zapada.
Upravené 7. 10. 2021 o 17:03

Este ked som precital nazov, tak som si spomenul ako Sidorov a vela dalsich sa vysmievali tomu ako zapadni "nevedci" vysvetlovali slovo Etruskovia. Vymyslali kadejake odvodeniny neviem z coho, pomaly nie z nejakeho druhu pitekantropa ... a potom prisiel Rus a im povedal da ETO RUS (ano to je Rus) - ETRUS smile A "opeciatkovani oficialni" vedci na to zareagovali asi takto smile (nenavistne brechanie)


https://www.youtube.com/embed/bNpwM1PBMTc


Este ked som precital nazov, tak som si spomenul ako Sidorov a vela dalsich sa vysmievali tomu ako zapadni "nevedci" vysvetlovali slovo Etruskovia. Vymyslali kadejake odvodeniny neviem z coho, pomaly nie z nejakeho druhu pitekantropa ... a potom prisiel Rus a im povedal da ETO RUS (ano to je Rus) - ETRUS :D A "opeciatkovani oficialni" vedci na to zareagovali asi takto :D (nenavistne brechanie) https://www.youtube.com/embed/bNpwM1PBMTc
Upravené 8. 10. 2021 o 08:27

V článku je k dispozici i otáčecí 3D model. Objekt je hodně “pokrčený”, mohla by to být miska stejně jako talířek.


Práve tento pohľad umožňuje zmeniť utkvelú predstavu o "primitivizme" predkov. Aj dnešný zlatník by mal neskutočný problém vyrobiť tak precízne tvary bez použitia moderných technológii, stači si všimnúť dokonalosť línie špirál v prvej línii.
Tak sa stále opakovane klame o dávnych civilizáciách, podobne ako vo vlákne uvedené etruské sochy, aký bol pomer nadaných umelcov, schopných ich vytesať k počtu ostatných obyvateľov, keď sa uvádzajú značne menšie počty starých civilizácii?
Príklad z Egypta, tam snáď každý musel byť kamenár, aby ten obrovský počet dochovaných a doteraz objavených artefaktov vytesali.
Druhú polovicu obyvateľov museli tvoriť mumifikatori, pri tej ich obsesii uchovávať kadavéry.


[quote="pid:36304, uid:240"]V článku je k dispozici i otáčecí 3D model. Objekt je hodně “pokrčený”, mohla by to být miska stejně jako talířek.[/quote] Práve tento pohľad umožňuje zmeniť utkvelú predstavu o "primitivizme" predkov. Aj dnešný zlatník by mal neskutočný problém vyrobiť tak precízne tvary bez použitia moderných technológii, stači si všimnúť dokonalosť línie špirál v prvej línii. Tak sa stále opakovane klame o dávnych civilizáciách, podobne ako vo vlákne uvedené etruské sochy, aký bol pomer nadaných umelcov, schopných ich vytesať k počtu ostatných obyvateľov, keď sa uvádzajú značne menšie počty starých civilizácii? Príklad z Egypta, tam snáď každý musel byť kamenár, aby ten obrovský počet dochovaných a doteraz objavených artefaktov vytesali. Druhú polovicu obyvateľov museli tvoriť mumifikatori, pri tej ich obsesii uchovávať kadavéry.
Upravené 8. 10. 2021 o 10:16

zaujimavy clanok cca 10 dni dozadu o DNA vyskume

Mitochondriální výzkum je zavádějící, protože se jedná o výzkum X chromozomu. Tento chromozom nemá jednoznačné markery, tudíž se nedá určit odkud jedinec pochází. Tuto metodu používají vědci, kteří nemají za úkol věci osvětlit, ale naopak, něco skrýt. Tak, jak nám bylo předhozeno, že všichni pocházíme z Afriky, jelikož první Eva je odtud.
Naproti tomu výzkum na základě jednoznačných markerů mužského chromozomu Y dává jednoznačnou odpověď odkud jedinec pochází. Ani v jednom výzkumu nebylo dokázáno, že by marker nejstaršího muže pocházel z Afriky.
Takže pozor na takové výzkumy, jsou neprůkazné a mohou se interpretovat jakkoliv, oproti výzkumu markerů Y, které jsou jednoznačné, jako otisky prstů.
Doplním hodně zjednodušené vysvětlení rozdílu, když se zkoumá původ z ženského chromozomu X a mužského chromozomu Y.
V procesu rozmnožování pokolení v čase, se u chromozomu X přidávají informace od všech matek, pramatek, prapramatek atd. Je to jako nějaký kokteil ve sklenici, kdy není možné určit v čase, kdy tam ta která z matek zanechala svojí informaci.
Zatím co u mužské pohlavní buňky Y to vypadá jako přímka, na které jsou v čase zanechány značky od předchozích otců. Nejhlavnější je ale úplně první značka, ke které se v čase přidávají další. V celé lidské populaci je známo jen 20 takových prvotních značek, tudíž veškeré lidstvo pochází od 20. otců. Těch 20 značek dostalo název haploskupiny.
Jak je vidět u žen tedy v obou chromozomech X jsou ty kokteily. Zatím co u muže v X je také kokteil od pramatek, a Y nese prvotní informaci o praotci.
Proto říkat o původu na základě mitochondriálního zkoumání je zavádějící, není prostě možné určit, kdo do toho kokteilu přispěl jako první matka. Vědci to určitě vědí, ale mejnstrejmoví vědci drží pospolu, a ti, kteří chtějí osvětlit jak to skutečně je, jsou ostrakizování.


[quote="pid:36522, uid:114"]zaujimavy clanok cca 10 dni dozadu o DNA vyskume[/quote] Mitochondriální výzkum je zavádějící, protože se jedná o výzkum X chromozomu. Tento chromozom nemá jednoznačné markery, tudíž se nedá určit odkud jedinec pochází. Tuto metodu používají vědci, kteří nemají za úkol věci osvětlit, ale naopak, něco skrýt. Tak, jak nám bylo předhozeno, že všichni pocházíme z Afriky, jelikož první Eva je odtud. Naproti tomu výzkum na základě jednoznačných markerů mužského chromozomu Y dává jednoznačnou odpověď odkud jedinec pochází. Ani v jednom výzkumu nebylo dokázáno, že by marker nejstaršího muže pocházel z Afriky. Takže pozor na takové výzkumy, jsou neprůkazné a mohou se interpretovat jakkoliv, oproti výzkumu markerů Y, které jsou jednoznačné, jako otisky prstů. Doplním hodně zjednodušené vysvětlení rozdílu, když se zkoumá původ z ženského chromozomu X a mužského chromozomu Y. V procesu rozmnožování pokolení v čase, se u chromozomu X přidávají informace od všech matek, pramatek, prapramatek atd. Je to jako nějaký kokteil ve sklenici, kdy není možné určit v čase, kdy tam ta která z matek zanechala svojí informaci. Zatím co u mužské pohlavní buňky Y to vypadá jako přímka, na které jsou v čase zanechány značky od předchozích otců. Nejhlavnější je ale úplně první značka, ke které se v čase přidávají další. V celé lidské populaci je známo jen 20 takových prvotních značek, tudíž veškeré lidstvo pochází od 20. otců. Těch 20 značek dostalo název haploskupiny. Jak je vidět u žen tedy v obou chromozomech X jsou ty kokteily. Zatím co u muže v X je také kokteil od pramatek, a Y nese prvotní informaci o praotci. Proto říkat o původu na základě mitochondriálního zkoumání je zavádějící, není prostě možné určit, kdo do toho kokteilu přispěl jako **první matka**. Vědci to určitě vědí, ale mejnstrejmoví vědci drží pospolu, a ti, kteří chtějí osvětlit jak to skutečně je, jsou ostrakizování.
Upravené 8. 10. 2021 o 11:52
1.32k
16
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept