Zahraničná politika
Nové obvinění společnosti Facebook

https://www.kurzy.cz/zpravy/612371-nove-obvineni-spolecnosti-facebook/


Nové obvinění společnosti Facebook


Společnost Marka Zuckenberga se musí vypořádat s dalšími odhaleními. Prvotním cílem sociální sítě bylo lidi spojovat. Kdoví, zda CEO nejznámější sociální platformy na světě již zapomněl na důvod založení Facebooku. Vše však nasvědčuje tomu, že zakladatel bude muset opět čelit závažným obviněním, tak jako tomu bylo v případě Cambridge Analytica.


Deník Wall Street Journal předložil sérii obvinění na základě informací z interních zdrojů společnosti. Dokumenty odhalují vážné problémy, vůči nimž se FB ohradil. Obvinění hovoří o tom, že sociální síť uplatňovala na kontrolu komunikace celebrit, politiků a jiných celebrit jiná pravidla, než jaká byla uplatňována u běžných uživatelů.


Zvlášť znepokojující je tvrzení, že FB v zásadě ignoroval informace o drogách a obchodování s lidmi. Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že zaměstnanci společnosti pravidelně označovali lidi a informace spojené s činností drogových kartelů a obchodu s lidmi, ale reakce společnosti byla údajně "slabá".


Dalším problémem je žaloba z řad vlastních akcionářů. Skupina akcionářů uvedla, že FB dal americké Federální obchodní komisi 5 miliard dolarů na vyřešení skandálu známého jako případ Cambridge Analytica. Po ročním vyšetřování v případě Cambridge Analytica musel Facebook v USA zaplatit rekordní pokutu 5 miliard dolarů za "oklamání" uživatelů o tom, že uchová jejich osobní údaje v soukromí. Společnost porušila dekret o souhlasu z roku 2012 tím, že sdílela informace patřící 87 milionům uživatelů s dnes již neexistující britskou politickou poradenskou společností Cambridge Analytica. Kvůli skandálu klesaly akcie Facebooku v roce 2018 až o 40 %.


Dokumenty také ukazují, že Facebook věděl, že platforma Instagram je pro teenagery toxická. Zdá se, že platforma sdílí s veřejností jen to, co jí vyhovuje. V průzkumu provedeném samotným FB se zjistilo, že Instagram není vhodným místem hlavně pro mladistvé lidi a zhoršuje jejich obraz o sobě. Zarážející je, že tuto studii Zuckerbergův gigant nezveřejnil.


Tento týden se akciím společnosti velmi nedaří a stojí za tím i právě nežádoucí odhalení. Facebook by měl brzy zveřejnit více podrobností o jejich výzkumu a o tom, jak sociální síť Instagram ovlivňuje duševní zdraví mladistvých. Nejprve by měly být údaje sdíleny pouze s určitými orgány. Později by měl FB sdílet údaje s širší veřejností, tak uvidíme, jaký výsledek přinese samotná platforma a jak na případné zjištění budou reagovat investoři.




Původně jsem dával do "Zpráv z Ameriky", ale myslím, že by tento další úder do cifroviků zasloužil samostatné téma. Po Gatesovi (Microsoftu) tu máme na řadě Zuckerberga (Facebook).


https://www.kurzy.cz/zpravy/612371-nove-obvineni-spolecnosti-facebook/ **Nové obvinění společnosti Facebook** Společnost Marka Zuckenberga se musí vypořádat s dalšími odhaleními. Prvotním cílem sociální sítě bylo lidi spojovat. Kdoví, zda CEO nejznámější sociální platformy na světě již zapomněl na důvod založení Facebooku. Vše však nasvědčuje tomu, že zakladatel bude muset opět čelit závažným obviněním, tak jako tomu bylo v případě Cambridge Analytica. Deník Wall Street Journal předložil sérii obvinění na základě informací z interních zdrojů společnosti. Dokumenty odhalují vážné problémy, vůči nimž se FB ohradil. Obvinění hovoří o tom, že sociální síť uplatňovala na kontrolu komunikace celebrit, politiků a jiných celebrit jiná pravidla, než jaká byla uplatňována u běžných uživatelů. Zvlášť znepokojující je tvrzení, že FB v zásadě ignoroval informace o drogách a obchodování s lidmi. Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že zaměstnanci společnosti pravidelně označovali lidi a informace spojené s činností drogových kartelů a obchodu s lidmi, ale reakce společnosti byla údajně "slabá". Dalším problémem je žaloba z řad vlastních akcionářů. Skupina akcionářů uvedla, že FB dal americké Federální obchodní komisi 5 miliard dolarů na vyřešení skandálu známého jako případ Cambridge Analytica. Po ročním vyšetřování v případě Cambridge Analytica musel Facebook v USA zaplatit rekordní pokutu 5 miliard dolarů za "oklamání" uživatelů o tom, že uchová jejich osobní údaje v soukromí. Společnost porušila dekret o souhlasu z roku 2012 tím, že sdílela informace patřící 87 milionům uživatelů s dnes již neexistující britskou politickou poradenskou společností Cambridge Analytica. Kvůli skandálu klesaly akcie Facebooku v roce 2018 až o 40 %. Dokumenty také ukazují, že Facebook věděl, že platforma Instagram je pro teenagery toxická. Zdá se, že platforma sdílí s veřejností jen to, co jí vyhovuje. V průzkumu provedeném samotným FB se zjistilo, že Instagram není vhodným místem hlavně pro mladistvé lidi a zhoršuje jejich obraz o sobě. Zarážející je, že tuto studii Zuckerbergův gigant nezveřejnil. Tento týden se akciím společnosti velmi nedaří a stojí za tím i právě nežádoucí odhalení. Facebook by měl brzy zveřejnit více podrobností o jejich výzkumu a o tom, jak sociální síť Instagram ovlivňuje duševní zdraví mladistvých. Nejprve by měly být údaje sdíleny pouze s určitými orgány. Později by měl FB sdílet údaje s širší veřejností, tak uvidíme, jaký výsledek přinese samotná platforma a jak na případné zjištění budou reagovat investoři. --- Původně jsem dával do "Zpráv z Ameriky", ale myslím, že by tento další úder do cifroviků zasloužil samostatné téma. Po Gatesovi (Microsoftu) tu máme na řadě Zuckerberga (Facebook).
Upravené 4. 10. 2021 o 16:03

Prvotným cieľom sociálnej siete bolo ľudí spájať. Ktovie, či CEO najznámejšie


no neviem, projekt CIA, kt cieľom bolo ľudí špehoval. Kto nevidel, odporucam film O. Stonea - Snowden.
https://www.csfd.sk/film/392090-snowden/prehlad/


[quote="pid:35889, uid:473"]Prvotným cieľom sociálnej siete bolo ľudí spájať. Ktovie, či CEO najznámejšie[/quote] no neviem, projekt CIA, kt cieľom bolo ľudí špehoval. Kto nevidel, odporucam film O. Stonea - Snowden. https://www.csfd.sk/film/392090-snowden/prehlad/

Já jen dodám svůj osobní postřeh s FB:
V roce 2017 stačilo pro registraci napsat jméno a datum narození. Třeba Pepek Vyskoč nar. 1.1.1921
V roce 2019 jsem se chtěl přihlásit a už to chtělo po mě fotku!
Před pár dny jsem se zkoušel přihlásit, protože jsem potřeboval nějakou informaci, a už to po mě chtělo sken občanky!!! Bez skenu občanky mě to nepustilo dál.


Do toho dnešní zpráva o úniku dat 1,5 miliardy uživatelů FB.


Já jen dodám svůj osobní postřeh s FB: V roce 2017 stačilo pro registraci napsat jméno a datum narození. Třeba Pepek Vyskoč nar. 1.1.1921 V roce 2019 jsem se chtěl přihlásit a už to chtělo po mě fotku! Před pár dny jsem se zkoušel přihlásit, protože jsem potřeboval nějakou informaci, a už to po mě chtělo sken občanky!!! Bez skenu občanky mě to nepustilo dál. Do toho dnešní zpráva o úniku dat 1,5 miliardy uživatelů FB.
621
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept