Politika v SR
Spoločné vyhlásenie Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho správneho súdu SR, Generálnej prokuratúry SR a Slovenskej advokátskej komory

...


Dolupodpísaní predstavitelia justície,


aj vzhľadom na výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť v posledných mesiacoch, uvedomujúc si, že dôvera v inštitúcie je základom stability a prosperity štátu, chceme aj týmto vyhlásením prispieť k upokojeniu občanov, že jednotlivé inštitúcie, ktoré zastupujeme, dennodenne vykonávajú svoj poslanie vo vernosti hodnotám, zákonne a striktne v zmysle ústavy a platných právnych predpisov.
Nebránime sa verejnej kontrole, táto by však mala ostať kontrolou a nie verejným nátlakom. Inštitúcie sú tvorené ľuďmi, ktorí sú omylní, ale práve preto sa desiatky rokov formuloval právny systém s brzdami a protiváhami, ktorý je korunovaný ústavnou a medzinárodnou ochranou základných práv a slobôd. Tento systém, aj napriek omylom, je funkčný a chceme uistiť všetkých obyvateľov Slovenska, že využívame všetky právne nástroje, aby sme mohli žiť v krajine, kde vládne právo, morálka i spravodlivosť.
K akýmkoľvek systémových zmenám je potrebné pristupovať zdržanlivo a po poctivej odbornej diskusii tak, aby sa v konečnom dôsledku neznížila kvalita ochrany práv občanov.


Ján Šikuta za Najvyšší súd SR, Pavol Naď za Najvyšší správny súd SR, Maroš Žilinka za Generálnu prokuratúru SR, Viliam Karas za Slovenskú advokátsku komoru.


... Dolupodpísaní predstavitelia justície, aj vzhľadom na výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť v posledných mesiacoch, uvedomujúc si, že dôvera v inštitúcie je základom stability a prosperity štátu, chceme aj týmto vyhlásením prispieť k upokojeniu občanov, že jednotlivé inštitúcie, ktoré zastupujeme, dennodenne vykonávajú svoj poslanie vo vernosti hodnotám, zákonne a striktne v zmysle ústavy a platných právnych predpisov. Nebránime sa verejnej kontrole, táto by však mala ostať kontrolou a nie verejným nátlakom. Inštitúcie sú tvorené ľuďmi, ktorí sú omylní, ale práve preto sa desiatky rokov formuloval právny systém s brzdami a protiváhami, ktorý je korunovaný ústavnou a medzinárodnou ochranou základných práv a slobôd. Tento systém, aj napriek omylom, je funkčný a chceme uistiť všetkých obyvateľov Slovenska, že využívame všetky právne nástroje, aby sme mohli žiť v krajine, kde vládne právo, morálka i spravodlivosť. K akýmkoľvek systémových zmenám je potrebné pristupovať zdržanlivo a po poctivej odbornej diskusii tak, aby sa v konečnom dôsledku neznížila kvalita ochrany práv občanov. Ján Šikuta za Najvyšší súd SR, Pavol Naď za Najvyšší správny súd SR, Maroš Žilinka za Generálnu prokuratúru SR, Viliam Karas za Slovenskú advokátsku komoru.

je to vážnější, než to možná vypadá. Třetí pilíř moci v rámci státnosti promluvil a poměrně ostře se vymezil. To není prohlášení 4 panáků, ale signál jednoho z klíčových pilířů státnosti.
Vzpoměńte si na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v listopadu 2020 (Texaský masakr ústavní pilou -můj článek na KOB fóru
https://kob-forum.eu/2020/12/19/texasky-masakr-ustavni-pilou/)
Podle mně za soudní mocí stojí silný hráč, který potřebuje vývoj na Slovensku udržet v kontrolovatelných mezích.


je to vážnější, než to možná vypadá. Třetí pilíř moci v rámci státnosti promluvil a poměrně ostře se vymezil. To není prohlášení 4 panáků, ale signál jednoho z klíčových pilířů státnosti. Vzpoměńte si na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v listopadu 2020 (Texaský masakr ústavní pilou -můj článek na KOB fóru https://kob-forum.eu/2020/12/19/texasky-masakr-ustavni-pilou/) Podle mně za soudní mocí stojí silný hráč, který potřebuje vývoj na Slovensku udržet v kontrolovatelných mezích.

Třetí pilíř moci v rámci státnosti promluvil
Možná i část pilíře moci výkonné - záleží kam prokurátory zařadíme. Podle mne má jejich role blíže k vyšetřovatelům než k soudcům.


[quote="pid:34424, uid:57"]Třetí pilíř moci v rámci státnosti promluvil[/quote]Možná i část pilíře moci výkonné - záleží kam prokurátory zařadíme. Podle mne má jejich role blíže k vyšetřovatelům než k soudcům.

Možná jsem to měl upřesnit. Promluvila justice , tedy kontrola právnosti . Zákonodárci jsou tvůrci zákonů, justice je musí umravňovat, aby systém zákonů nebyl v kolizním a tedy nefunkčním stavu. Pokud se do něj dostane, začíná rozped státnosti a začíná právě v tomto místě. Přesně jako v RSA, kde se dnes zcela rozpadl federální právní systém a naopak., začal fungovat parciální právní systém jednotlivých států Unie.


Možná jsem to měl upřesnit. Promluvila justice , tedy kontrola právnosti . Zákonodárci jsou tvůrci zákonů, justice je musí umravňovat, aby systém zákonů nebyl v kolizním a tedy nefunkčním stavu. Pokud se do něj dostane, začíná rozped státnosti a začíná právě v tomto místě. Přesně jako v RSA, kde se dnes zcela rozpadl federální právní systém a naopak., začal fungovat parciální právní systém jednotlivých států Unie.

Přesně jako v RSA, kde se dnes zcela rozpadl federální právní systém a naopak.


Stále používať skratku RSA v súvislosti so Spojenými štátmi americkými. Môžeš vysvetliť čo táto skratka znamená?


[quote="pid:34480, uid:57"]Přesně jako v RSA, kde se dnes zcela rozpadl federální právní systém a naopak.[/quote] Stále používať skratku RSA v súvislosti so Spojenými štátmi americkými. Môžeš vysvetliť čo táto skratka znamená?
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

RSA ´= Rozpadající se Státy Americké . je to vlastní zkratka, podobně jako malobritáínie a kdysi i malopetr, ale nemám a nebudu mít copyright. prostě mi totam sedlo.


RSA ´= Rozpadající se Státy Americké . je to vlastní zkratka, podobně jako malobritáínie a kdysi i malopetr, ale nemám a nebudu mít copyright. prostě mi totam sedlo.
987
5
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept