Zahraničná politika
NATO - budoucnost

Francouzská ministryně obrany nepovažuje za nutné po skandálu s ponorkami opouštět NATO


Francouzské ministerstvo ozbrojených sil nepovažuje za účelné, aby Francie opustila NATO po skandálním ukončení smlouvy na stavbu ponorek s Austrálií za účasti USA. Ve středu to bylo oznámeno v Senátu, hlava ministerstva Florence Parleyová.


"Jaké závěry lze vyvodit v souvislosti s ukončením smlouvy na dodávku ponorek? Měli bychom opustit NATO zabouchnutím dveří? Nemyslím si, že by k takovému kroku mělo dojít," uvedl ministr války.


„Poslední měsíce začaly být v životě NATO velmi turbulentní. Zejména mám na mysli dobrodružné akce Turecka ve Středomoří. Stejně tak unáhlené stahování vojsk z Afghánistánu, které probíhalo nekonzistentně, což vedlo, jak jsme všichni viděli, k velmi smutným důsledkům, “poznamenala Parley. „Postoj USA k francouzské zakázce na dodávky ponorek se stal dalším potvrzením prohlášení, které činíme již mnoho měsíců - v současné době v NATO neexistuje politický dialog,“ zdůraznila.


Parley připomněla, že hlavním úkolem NATO je chránit Evropu. „Spojené státy v tom hrají hlavní roli, ale určitou roli hraje i Francie, zejména poskytováním solidární podpory pobaltským státům v rámci operace NATO,“ uvedla ministryně. "Ale neměli bychom zapomínat, že účelem existence NATO není konfrontace s Čínou, ale zajištění transatlantické bezpečnosti. Právě to hodlá Francie Spojeným státům připomenout," řekl Parley.


"V této situaci se spojenci rozhodli z iniciativy Francie a Německa zahájit revizi strategického konceptu NATO. Tato práce nám umožní objasnit strategický koncept v budoucnosti nadcházejícího summitu NATO v Madridu." a koordinovat jej s plánem strategického kompasu EU. Jedná se o práci, kterou Evropané začali posilovat evropský obranný program.


"Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany," řekla Florence Parleyová na konci svého projevu.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12479245?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


"Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany"
Parleyová zde naráží na právní kolizí, která vznikla po vytvoření bloku AUKUS, který má jiné deklarované cíle, než NATO, ale jehož 2 člény jsou zároveň spojenci NATO.
V praxi se může stát, že blok AUKUS vstoupí do vojenského konfliktu s jinou zemí, z čehož pro NATO automaticky vznikne závazek účastnit se toho konfliktu také.


Francouzská ministryně obrany nepovažuje za nutné po skandálu s ponorkami opouštět NATO Francouzské ministerstvo ozbrojených sil nepovažuje za účelné, aby Francie opustila NATO po skandálním ukončení smlouvy na stavbu ponorek s Austrálií za účasti USA. Ve středu to bylo oznámeno v Senátu, hlava ministerstva Florence Parleyová. "Jaké závěry lze vyvodit v souvislosti s ukončením smlouvy na dodávku ponorek? Měli bychom opustit NATO zabouchnutím dveří? Nemyslím si, že by k takovému kroku mělo dojít," uvedl ministr války. „Poslední měsíce začaly být v životě NATO velmi turbulentní. Zejména mám na mysli dobrodružné akce Turecka ve Středomoří. Stejně tak unáhlené stahování vojsk z Afghánistánu, které probíhalo nekonzistentně, což vedlo, jak jsme všichni viděli, k velmi smutným důsledkům, “poznamenala Parley. „Postoj USA k francouzské zakázce na dodávky ponorek se stal dalším potvrzením prohlášení, které činíme již mnoho měsíců - v současné době v NATO neexistuje politický dialog,“ zdůraznila. Parley připomněla, že hlavním úkolem NATO je chránit Evropu. „Spojené státy v tom hrají hlavní roli, ale určitou roli hraje i Francie, zejména poskytováním solidární podpory pobaltským státům v rámci operace NATO,“ uvedla ministryně. "Ale neměli bychom zapomínat, že účelem existence NATO není konfrontace s Čínou, ale zajištění transatlantické bezpečnosti. Právě to hodlá Francie Spojeným státům připomenout," řekl Parley. "V této situaci se spojenci rozhodli z iniciativy Francie a Německa zahájit revizi strategického konceptu NATO. Tato práce nám umožní objasnit strategický koncept v budoucnosti nadcházejícího summitu NATO v Madridu." a koordinovat jej s plánem strategického kompasu EU. Jedná se o práci, kterou Evropané začali posilovat evropský obranný program. "Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany," řekla Florence Parleyová na konci svého projevu. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12479245?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop "Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany" Parleyová zde naráží na právní kolizí, která vznikla po vytvoření bloku AUKUS, který má jiné deklarované cíle, než NATO, ale jehož 2 člény jsou zároveň spojenci NATO. V praxi se může stát, že blok AUKUS vstoupí do vojenského konfliktu s jinou zemí, z čehož pro NATO automaticky vznikne závazek účastnit se toho konfliktu také.

Je toi přeci úplně jasné. Žádná instituce dosavadního paX Americana (paX Brittanica) nebude teatrálně rozpuštěna. Proč taky ? Daleko výhodnější je metoda "tažení bujónu", až se zcela vypaří z globálního hrnce. je to stejné úplně se všemi institucemi.nejlepší instituce je nefunkční instituce. Každé teatrální gesto je zárodek disbalance a konfliktu. A ten nikdo z vlivných hráčů, s výjimkou státně-elitářských blbů - nechce.Mustr nasadili v RSA instalací Jóžina , na kontinentu mu zdárně sekunduje krásný Emanuel , na ostrovech rozcuchaný Bořík a ve Vidní mazlavý pan Krátký. Ani jeden z nich už neznamená ve Světě kromě "pověsti minulosti" nic podstatného. Chleba se láme na Východní polokouli.


Je toi přeci úplně jasné. Žádná instituce dosavadního paX Americana (paX Brittanica) nebude teatrálně rozpuštěna. Proč taky ? Daleko výhodnější je metoda "tažení bujónu", až se zcela vypaří z globálního hrnce. je to stejné úplně se všemi institucemi.nejlepší instituce je nefunkční instituce. Každé teatrální gesto je zárodek disbalance a konfliktu. A ten nikdo z vlivných hráčů, s výjimkou státně-elitářských blbů - nechce.Mustr nasadili v RSA instalací Jóžina , na kontinentu mu zdárně sekunduje krásný Emanuel , na ostrovech rozcuchaný Bořík a ve Vidní mazlavý pan Krátký. Ani jeden z nich už neznamená ve Světě kromě "pověsti minulosti" nic podstatného. Chleba se láme na Východní polokouli.

Americký prezident Joe Biden ve středu za diplomatické roztržky vyvolané novým bezpečnostním paktem s Austrálií telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Bílý dům a Elysejský palác následně ohlásily na konec října setkání obou prezidentů, které se má uskutečnit v Evropě. Také informovaly o Macronově rozhodnutí poslat příští týden francouzského velvyslance zpět do USA.


https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/joe-biden-emmanuel-macron-schuzka-usa-francie-konflikt-stret-bezpecnostni-pakt_2109222008_aur


Americký prezident Joe Biden ve středu za diplomatické roztržky vyvolané novým bezpečnostním paktem s Austrálií telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Bílý dům a Elysejský palác následně ohlásily na konec října setkání obou prezidentů, které se má uskutečnit v Evropě. Také informovaly o Macronově rozhodnutí poslat příští týden francouzského velvyslance zpět do USA. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/joe-biden-emmanuel-macron-schuzka-usa-francie-konflikt-stret-bezpecnostni-pakt_2109222008_aur

Z toho co Parleyová říká plyne, že NATO ve své původní podobě zaniklo. Formálně ještě ne, ale fakticky ano.

v současné době v NATO neexistuje politický dialog

Anglosasové odešli (AUKUS). Evropa si musí zajistit svou bezpečnost sama.
"V této situaci se spojenci rozhodli z iniciativy Francie a Německa zahájit revizi strategického konceptu NATO.

Nejspíš oznamuje pokus o přeformátování NATO z nástroje na šíření Pax Americana na původně deklarovaný cíl - obrana Evropy. Pokud to myslí Frantící vážně, otevírá se prostor pro spolupráci nebo dokonce vstup Ruska.


"Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany,"

Pokud si stará Evropa uvědomí, jaké jsou její vlastní zájmy, bude to velký posun.


Z toho co Parleyová říká plyne, že NATO ve své původní podobě zaniklo. Formálně ještě ne, ale fakticky ano. [quote="pid:34233, uid:158"]v současné době v NATO neexistuje politický dialog[/quote] Anglosasové odešli (AUKUS). Evropa si musí zajistit svou bezpečnost sama. [quote="pid:34233, uid:158"]"V této situaci se spojenci rozhodli z iniciativy Francie a Německa zahájit revizi strategického konceptu NATO.[/quote] Nejspíš oznamuje pokus o přeformátování NATO z nástroje na šíření Pax Americana na původně deklarovaný cíl - obrana Evropy. Pokud to myslí Frantící vážně, otevírá se prostor pro spolupráci nebo dokonce vstup Ruska. [quote="pid:34233, uid:158"]"Být spojenci neznamená být rukojmím zájmů opačné strany,"[/quote] Pokud si stará Evropa uvědomí, jaké jsou její vlastní zájmy, bude to velký posun.

Čo je známe o situácii s uzavretím ruskej stálej misie pri NATO


Rusko v reakcii na rozhodnutie o zrušení akreditácie ôsmim pracovníkom misie od 1. novembra rozhodlo o pozastavení práce svojej stálej misie pri NATO. V pondelok to oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


Prestane fungovať aj Informačná kancelária NATO pri belgickom veľvyslanectve a Vojenská styčná misia v Moskve, uviedol minister. Podľa neho, ak majú predstavitelia Severoatlantickej aliancie „nejaké naliehavé záležitosti“, môžu sa obrátiť na ruského veľvyslanca v Bruseli.


Agentúra TASS zozbierala to hlavné, čo je o situácii známe.


Severoatlantická aliancia oznámila 6. októbra zníženie zloženia ruskej stálej misie pri NATO z 20 na 10 osôb: ôsmim diplomatom bola odobratá akreditácia a ďalšie dve miesta boli zrušené. Rusi dostali termín na opustenie Bruselu do konca októbra.
NATO svoje rozhodnutie vysvetľovalo tým, že diplomati zbavení akreditácie sú podľa aliancie dôstojníci rozviedky, o ktorých postavení Moskva neinformovala. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg neskôr uviedol, že rozhodnutie „nie je spojené so žiadnymi konkrétnymi udalosťami“.
Lavrov 18. októbra oznámil recipročné kroky ruskej strany: od 1. novembra bude uzavretá stála ruská misia pri NATO a misia organizácie v Moskve. Spresnil, že tento proces môže trvať „ešte niekoľko dní“, zdôraznil však, že Ruská federácia už nevidí potrebu „naďalej predstierať, že niektoré zmeny [vo vzťahoch s alianciou] sú v blízkej budúcnosti možné“.

Kto odchádza a čo zostáva


Styčná vojenská misia NATO, ktorej úlohy zahŕňajú interakciu s ministerstvom obrany RF, má 13 zamestnancov vrátane jedného civilistu. Na jeho čele stojí generálmajor Laszlo Makk z Maďarska.
V štábe informačného úradu, ktorý má podporovať „porozumenie širšej ruskej verejnosti o vzťahoch medzi Ruskom a NATO“, je iba jeden cudzinec, zamestnanec medzinárodného štábu Severoatlantickej aliancie. Ostatní sú Rusi.
Komunikácia medzi Ruskom a NATO bude teraz udržiavaná prostredníctvom ruského veľvyslanca v Belgicku (do roku 2003 bol tento post kombinovaný s postom stáleho predstaviteľa). Ruské ministerstvo zahraničia tiež vysvetlilo, že podobné funkcie môže vykonávať jeden z veľvyslancov členských krajín organizácie v Moskve „podľa uváženia aliancie“.

Extrémny krok


Ukončenie stálej misie pri NATO je opatrením, ku ktorému sa Moskva neuchýlila v žiadnom z predchádzajúcich období ochladzovania vzťahov so Západom v nedávnej histórii.
Misia zároveň od januára 2018 funguje bez stáleho predstaviteľa - od momentu, keď z tohto postu odišiel Alexander Grushko, ktorý v súčasnosti zastáva post námestníka ministra zahraničných vecí. Úlohy vedúceho zastupiteľského úradu vykonával zástupca stáleho predstaviteľa Jurij Gorlach.
Aliancia navyše opakovane vyhostila ruských diplomatov z Bruselu - k prvému podobnému incidentu došlo na jar 2009. Na jar 2018, po škandále okolo prípadu Skripaľovcov, sa NATO rozhodlo znížiť zloženie ruskej stálej misie z 30 na 20 ľudí.

https://tass.ru/politika/12692541


**Čo je známe o situácii s uzavretím ruskej stálej misie pri NATO ** Rusko v reakcii na rozhodnutie o zrušení akreditácie ôsmim pracovníkom misie od 1. novembra rozhodlo o pozastavení práce svojej stálej misie pri NATO. V pondelok to oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Prestane fungovať aj Informačná kancelária NATO pri belgickom veľvyslanectve a Vojenská styčná misia v Moskve, uviedol minister. Podľa neho, ak majú predstavitelia Severoatlantickej aliancie „nejaké naliehavé záležitosti“, môžu sa obrátiť na ruského veľvyslanca v Bruseli. Agentúra TASS zozbierala to hlavné, čo je o situácii známe. Severoatlantická aliancia oznámila 6. októbra zníženie zloženia ruskej stálej misie pri NATO z 20 na 10 osôb: ôsmim diplomatom bola odobratá akreditácia a ďalšie dve miesta boli zrušené. Rusi dostali termín na opustenie Bruselu do konca októbra. NATO svoje rozhodnutie vysvetľovalo tým, že diplomati zbavení akreditácie sú podľa aliancie dôstojníci rozviedky, o ktorých postavení Moskva neinformovala. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg neskôr uviedol, že rozhodnutie „nie je spojené so žiadnymi konkrétnymi udalosťami“. Lavrov 18. októbra oznámil recipročné kroky ruskej strany: od 1. novembra bude uzavretá stála ruská misia pri NATO a misia organizácie v Moskve. Spresnil, že tento proces môže trvať „ešte niekoľko dní“, zdôraznil však, že Ruská federácia už nevidí potrebu „naďalej predstierať, že niektoré zmeny [vo vzťahoch s alianciou] sú v blízkej budúcnosti možné“. Kto odchádza a čo zostáva Styčná vojenská misia NATO, ktorej úlohy zahŕňajú interakciu s ministerstvom obrany RF, má 13 zamestnancov vrátane jedného civilistu. Na jeho čele stojí generálmajor Laszlo Makk z Maďarska. V štábe informačného úradu, ktorý má podporovať „porozumenie širšej ruskej verejnosti o vzťahoch medzi Ruskom a NATO“, je iba jeden cudzinec, zamestnanec medzinárodného štábu Severoatlantickej aliancie. Ostatní sú Rusi. Komunikácia medzi Ruskom a NATO bude teraz udržiavaná prostredníctvom ruského veľvyslanca v Belgicku (do roku 2003 bol tento post kombinovaný s postom stáleho predstaviteľa). Ruské ministerstvo zahraničia tiež vysvetlilo, že podobné funkcie môže vykonávať jeden z veľvyslancov členských krajín organizácie v Moskve „podľa uváženia aliancie“. Extrémny krok Ukončenie stálej misie pri NATO je opatrením, ku ktorému sa Moskva neuchýlila v žiadnom z predchádzajúcich období ochladzovania vzťahov so Západom v nedávnej histórii. Misia zároveň od januára 2018 funguje bez stáleho predstaviteľa - od momentu, keď z tohto postu odišiel Alexander Grushko, ktorý v súčasnosti zastáva post námestníka ministra zahraničných vecí. Úlohy vedúceho zastupiteľského úradu vykonával zástupca stáleho predstaviteľa Jurij Gorlach. Aliancia navyše opakovane vyhostila ruských diplomatov z Bruselu - k prvému podobnému incidentu došlo na jar 2009. Na jar 2018, po škandále okolo prípadu Skripaľovcov, sa NATO rozhodlo znížiť zloženie ruskej stálej misie z 30 na 20 ľudí. https://tass.ru/politika/12692541
Upravené 18. 10. 2021 o 18:10

Erdogan vyzval k vypovězení 10 velvyslanců, včetně USA, Francie a Německa


https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/turecko-vyhosti-velvyslance-usa-a-devet-dalsich-velvyslancu/


https://www.telegraphindia.com/world/erdogan-critics-call-to-expel-the-ambassadors-mere-distraction/cid/1835797


Co nato NATO?


Erdogan vyzval k vypovězení 10 velvyslanců, včetně USA, Francie a Německa https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/turecko-vyhosti-velvyslance-usa-a-devet-dalsich-velvyslancu/ https://www.telegraphindia.com/world/erdogan-critics-call-to-expel-the-ambassadors-mere-distraction/cid/1835797 Co nato NATO?
2.19k
6
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept