Zahraničná politika
Johnson a Biden sa zhodujú na prístupe k Rusku a Číne na základe hodnôt Británie a USA

Johnson a Biden sa zhodujú na prístupe k Rusku a Číne na základe hodnôt Británie a USA


Britský premiér Boris Johnson a prezident USA Joe Biden sa zhodli na tom, že prístup k Rusku a Číne by mal byť založený na spoločných hodnotách, ktoré zdieľajú Londýn a Washington. V stredu to oznámil Johnsonov hovorca po rozhovoroch oboch politikov v Bielom dome.
"Predseda vlády a prezident diskutovali o viacerých medzinárodných témach vrátane Číny a Ruska. Dohodli sa, že Spojené kráľovstvo a Spojené štáty budú v týchto otázkach uplatňovať prístup zdieľaných hodnôt," uviedol hovorca Downing Street vo vyhlásení. Dodal, že Johnson sa teší na Bidenov predtým avizovaný "summit pre demokraciu", ktorý bude prebiehať 9.-10. decembra "a ktorý pomôže uskutočniť medzinárodné akcie".


Poznamenáva sa, že na nadchádzajúcom samite, ktorý sa bude konať prostredníctvom videokonferencie, budú zvážené tri základné témy: ochrana pred autoritárstvom, boj proti korupcii a dodržiavanie ľudských práv.


V kontexte zdieľaných hodnôt Johnson a Biden spomenuli nové bezpečnostné partnerstvo pre Austráliu, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty - AUKUS. „Prezident a predseda vlády sa zhodli na tom, že partnerstvo AUKUS, oznámené minulý týždeň, jasne stelesňuje spoločné hodnoty Spojeného kráľovstva a Ameriky a ich prístup k mieru. Zdôraznili dôležitosť úlohy, ktorú bude táto aliancia hrať pri podpore mieru a stabilita vo svete. Využiť kompetencie Britov, Američanov a Austrálčanov na riešenie budúcich výziev, “uvádza sa v komuniké.


V rámci dohody konkrétne Austrália plánuje postaviť najmenej osem jadrových ponoriek s využitím amerických a britských technológií, pričom prvá z nich vstúpi do služby v roku 2036, a tiež znovu vybaviť svoje ozbrojené sily americkými riadenými strelami. Canberra kvôli tomu porušila najväčší obranný kontrakt vo svojej histórii s Francúzskom, kde sa tomuto rozhodnutiu už hovorilo bodnutie do chrbta. ČĽR varovala, že vytvorenie AUKUSU zhorší preteky v zbrojení, a vyzvala členov aliancie, aby opustili mentalitu éry studenej vojny a úzkoprsé geopolitické koncepcie.


V rámci dohody o ponorkách Paris oznámil okamžité stiahnutie sa na konzultáciu so svojimi veľvyslancami z USA a Austrálie. Francúzska strana označila kroky Veľkej Británie za „prejav oportunizmu“.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12472789


Johnson a Biden sa zhodujú na prístupe k Rusku a Číne na základe hodnôt Británie a USA Britský premiér Boris Johnson a prezident USA Joe Biden sa zhodli na tom, že prístup k Rusku a Číne by mal byť založený na spoločných hodnotách, ktoré zdieľajú Londýn a Washington. V stredu to oznámil Johnsonov hovorca po rozhovoroch oboch politikov v Bielom dome. "Predseda vlády a prezident diskutovali o viacerých medzinárodných témach vrátane Číny a Ruska. Dohodli sa, že Spojené kráľovstvo a Spojené štáty budú v týchto otázkach uplatňovať prístup zdieľaných hodnôt," uviedol hovorca Downing Street vo vyhlásení. Dodal, že Johnson sa teší na Bidenov predtým avizovaný "summit pre demokraciu", ktorý bude prebiehať 9.-10. decembra "a ktorý pomôže uskutočniť medzinárodné akcie". Poznamenáva sa, že na nadchádzajúcom samite, ktorý sa bude konať prostredníctvom videokonferencie, budú zvážené tri základné témy: ochrana pred autoritárstvom, boj proti korupcii a dodržiavanie ľudských práv. V kontexte zdieľaných hodnôt Johnson a Biden spomenuli nové bezpečnostné partnerstvo pre Austráliu, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty - AUKUS. „Prezident a predseda vlády sa zhodli na tom, že partnerstvo AUKUS, oznámené minulý týždeň, jasne stelesňuje spoločné hodnoty Spojeného kráľovstva a Ameriky a ich prístup k mieru. Zdôraznili dôležitosť úlohy, ktorú bude táto aliancia hrať pri podpore mieru a stabilita vo svete. Využiť kompetencie Britov, Američanov a Austrálčanov na riešenie budúcich výziev, “uvádza sa v komuniké. V rámci dohody konkrétne Austrália plánuje postaviť najmenej osem jadrových ponoriek s využitím amerických a britských technológií, pričom prvá z nich vstúpi do služby v roku 2036, a tiež znovu vybaviť svoje ozbrojené sily americkými riadenými strelami. Canberra kvôli tomu porušila najväčší obranný kontrakt vo svojej histórii s Francúzskom, kde sa tomuto rozhodnutiu už hovorilo bodnutie do chrbta. ČĽR varovala, že vytvorenie AUKUSU zhorší preteky v zbrojení, a vyzvala členov aliancie, aby opustili mentalitu éry studenej vojny a úzkoprsé geopolitické koncepcie. V rámci dohody o ponorkách Paris oznámil okamžité stiahnutie sa na konzultáciu so svojimi veľvyslancami z USA a Austrálie. Francúzska strana označila kroky Veľkej Británie za „prejav oportunizmu“. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12472789
104
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept