Videá, filmy, knihy
Erupce sopky Cumbre Vieja na La Palme - Kanarske ostrovy
Y

Sopka ma zajimave jmeno:
cumbre - summit - vrchol
vieja - stary
Stary vrchol nebo Stary summit


Sopka ma zajimave jmeno: cumbre - summit - vrchol vieja - stary Stary vrchol nebo **Stary summit**
Upravené 12. 10. 2021 o 18:01

Aktualizace
Vali se lava, obyvatele maji v nekterych mistech zakaz vychazeni.
Lava se vali rychleji, nez si mysleli, smerem na zapadni pobrezi.
Tekla kolem vesnice Todoque a zničila kostel San Pio X.
Dnes je lava 1,6 km od more.
Erupce zpusobila obrovske skody. Konec sopteni nejsou vedci schopni urcit.
Letecky provoz nefunguje.
https://orf.at/#/stories/3230140/


**Aktualizace** Vali se lava, obyvatele maji v nekterych mistech zakaz vychazeni. Lava se vali rychleji, nez si mysleli, smerem na zapadni pobrezi. Tekla kolem vesnice Todoque a zničila kostel **San Pio X.** Dnes je lava 1,6 km od more. Erupce zpusobila obrovske skody. Konec sopteni nejsou vedci schopni urcit. Letecky provoz nefunguje. https://orf.at/#/stories/3230140/
Upravené 27. 9. 2021 o 11:42

Jedna prebudená sopka chrliaca lávu. Náhoda.
Dve sopky. Hmm.
Tri sopky. Čo to ten Staněk hovoril o slnečných erupciách 2022 - 24 a výpadkoch elektriny?
Viac sopiek, treba s tým pomaly počítať.


Jedna prebudená sopka chrliaca lávu. Náhoda. Dve sopky. Hmm. Tri sopky. Čo to ten Staněk hovoril o slnečných erupciách 2022 - 24 a výpadkoch elektriny? Viac sopiek, treba s tým pomaly počítať.

Já pořád nevím jestli se sopky bát nebo na to s...? Někdo bydlí u vody, jiný na horách a někdo si troufne k sopce. Poslední dobou se staví víc tam, kde je to o hubu, pak se to nafoukne a celej svět "trpí". Malá doba ledová? nevím, nějak mi to nesedí v globálu.
...na celé planetě je přibližně 500 činných vulkánů, z nichž asi 50 se každým rokem aktivně projevuje erupcemi. Geografické rozložení sopečné činnosti je ovšem velmi nerovnoměrné. Stejně jako zemětřesení je vázáno především na rozhraní litosférických desek. Vysvětlení je nasnadě. V těchto oblastech dochází vlivem zvýšených tektonických tlaků k natavování horniny, která pak stoupá k povrchu. Pohyb magmatu je rovněž usnadněn množstvím tektonických poruch podél deskových rozhraní.

https://www.sci.muni.cz/~herber/volcano.htm


Hlavní vulkanickou zónou planety je pacifický "Kruh ohně" (Ring of Fire), které je vázán na okraje tichomořské desky a desky Nasca. Zde se nachází 2/3 všech činných sopek Země. Jedná se především o sopečnou činnost spojenou se subdukčními procesy. Další významnou zónou je jižní okraj desky Euroasijské (středomořské a indonéské sopky). Vulkanismus se projevuje i podél středooceánských hřbetů a pevninských riftových zón (Východoafrický rift). Pokud se sopečná činnost vyskytuje uvnitř litosférických desek, je způsobena přítomností horkých skvrn (Havajské ostrovy) nebo je vázána na oblasti významných zlomů (Kanárské ostrovy).


Já pořád nevím jestli se sopky bát nebo na to s...? Někdo bydlí u vody, jiný na horách a někdo si troufne k sopce. Poslední dobou se staví víc tam, kde je to o hubu, pak se to nafoukne a celej svět "trpí". Malá doba ledová? nevím, nějak mi to nesedí v globálu. ...**na celé planetě je přibližně 500 činných vulkánů**, z nichž asi 50 se každým rokem aktivně projevuje erupcemi. Geografické rozložení sopečné činnosti je ovšem velmi nerovnoměrné. Stejně jako zemětřesení je vázáno především na rozhraní litosférických desek. Vysvětlení je nasnadě. V těchto oblastech dochází vlivem zvýšených tektonických tlaků k natavování horniny, která pak stoupá k povrchu. Pohyb magmatu je rovněž usnadněn množstvím tektonických poruch podél deskových rozhraní. https://www.sci.muni.cz/~herber/volcano/globe.jpg https://www.sci.muni.cz/~herber/volcano.htm Hlavní vulkanickou zónou planety je pacifický "Kruh ohně" (Ring of Fire), které je vázán na okraje tichomořské desky a desky Nasca. Zde se nachází 2/3 všech činných sopek Země. Jedná se především o sopečnou činnost spojenou se subdukčními procesy. Další významnou zónou je jižní okraj desky Euroasijské (středomořské a indonéské sopky). Vulkanismus se projevuje i podél středooceánských hřbetů a pevninských riftových zón (Východoafrický rift). Pokud se sopečná činnost vyskytuje uvnitř litosférických desek, je způsobena přítomností horkých skvrn (Havajské ostrovy) nebo je vázána na oblasti významných zlomů (Kanárské ostrovy).

Erupce sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově Palma získala nový rozměr: brzy ráno v sobotu, 9. října se tristila severní stěna kráteru a odtud vznikly nové proudy horké lávy.
Erupce trvá už tři týdny, na ostrově neustávají zemětřesení.
Zřícení severní stěny kužele nové sopky vedlo k uvolnění lávy v několika směrech. Zničeno bylo asi tisíc domů a šest tisíc lidí muselo být evakuováno. Pole a silnice jsou pokryty vrstvou popela, infrastruktura způsobila velké škody.
https://www.youtube.com/watch?v=QQCYpEn-P-M


Erupce sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově Palma získala nový rozměr: brzy ráno v sobotu, 9. října se tristila severní stěna kráteru a odtud vznikly nové proudy horké lávy. Erupce trvá už tři týdny, na ostrově neustávají zemětřesení. Zřícení severní stěny kužele nové sopky vedlo k uvolnění lávy v několika směrech. Zničeno bylo asi tisíc domů a šest tisíc lidí muselo být evakuováno. Pole a silnice jsou pokryty vrstvou popela, infrastruktura způsobila velké škody. https://www.youtube.com/watch?v=QQCYpEn-P-M

Ori, chtela jsem to prendat do EMP, jak jsi rikal a vyskocilo okenko, ze nemam opravneni.


Ori, chtela jsem to prendat do EMP, jak jsi rikal a vyskocilo okenko, ze nemam opravneni.
1.67k
11
6
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept