Zahraničná politika
Brífing oficiálního zástupce ruského ministerstva zahraničí M. V. Zacharové, Moskva, 16. září 2021

O situaci kolem ruského občana A. Franchettiho zadrženého v Praze


V souvislosti se zatčením 12. září na pražském letišti ruského občana A. Franchettiho se objasňuje stále více podrobností. Zejména skutečnost, že byla provedena na základě žádosti Úřadu generálního prokurátora Ukrajiny zaslané přímo Ministerstvu spravedlnosti České republiky. Tento obrat je dalším důvodem ke znepokojení, vzhledem k právnímu nihilismu, který dnes na Ukrajině panuje ve prospěch vládnoucího politického šílenství.


14.září byl Rus podle rozhodnutí pražského městského soudu údajně vzat do vazby. Ruské velvyslanectví v Praze je v úzkém kontaktu s A. Franchetti a jeho českým právníkem i s jeho příbuznými. Očekáváme, že česká strana co nejdříve propustí ruského občana a dostane odpovědi na naše dotazy ohledně důvodů a motivů jeho zadržení. Vyzýváme českou stranu, aby učinila vyvážené rozhodnutí, nedovolila jeho politizaci a nenechala se vést ukrajinskými úřady.


Doufáme, že se Praha zdrží vstřikování nových dráždivých látek do naší již tak složité dvoustranné agendy, která se v důsledku jednání Prahy extrémně napnula. „Názory“ některých zástupců českých úřadů, že to, co se děje, nemá nic společného s našimi bilaterálními vztahy, jinak to nelze nazvat pokrytectvím.


https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4860249#14


Otázka : Pokud bude A. Franchetti, který byl zadržen v České republice, deportován do Kyjeva a bude se jím zabývat SBU, pak to vytvoří docela nebezpečný precedens. Ruští občané nebudou mít žádné záruky, že nebudou uneseni na dovolené nebo na pracovních cestách do EU, pokud by byli nějak spojeni nebo měli podezření, že jsou spojeni s událostmi roku 2014. Je Rusko připraveno na nějaký druh zrcadlových opatření, nebo, například k uvalení sankcí proti České republice, pokud vydá ruského občana? Nemyslíte si, že by odpověď měla mít preventivní účinek, aby se evropským zemím zabránilo plnit taková „přání“ Ukrajiny?


Odpověď: Zabýváme se praktickými, diplomatickými kroky, které jsem zmínila. Nepovažuji za nutné simulovat vývoj situace, alespoň ve veřejném prostoru. To provádějí naši analytici vč. jednat na principu „neubližovat“.

Požádali jsme českou stranu o oficiální vysvětlení, aby poskytla vysvětlení motivů a okolností tohoto zadržení. Očekáváme, že nám jasně vysvětlí, že některé materiály k této záležitosti poskytnou přesně to, co je inkriminováno občana naší země. Existují určité obavy, že ukrajinská i česká strana navzdory ujištění o úplné nestrannosti soudů tento případ zpolitizují. Tuto možnost opravdu počítáme. Takových příkladů je v poslední době mnoho. Chtěla bych znovu zdůraznit, že nepřátelské jednání vůči našim občanům bude mít své důsledky. Myslím, že je to pochopitelné. Které? Budeme vycházet z konkrétního vývoje událostí. Nyní děláme vše pro to, abychom našemu občanovi poskytli odpovídající podporu.


https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4860249#14


O situaci kolem ruského občana A. Franchettiho zadrženého v Praze V souvislosti se zatčením 12. září na pražském letišti ruského občana A. Franchettiho se objasňuje stále více podrobností. Zejména skutečnost, že byla provedena na základě žádosti Úřadu generálního prokurátora Ukrajiny zaslané přímo Ministerstvu spravedlnosti České republiky. Tento obrat je dalším důvodem ke znepokojení, vzhledem k právnímu nihilismu, který dnes na Ukrajině panuje ve prospěch vládnoucího politického šílenství. 14.září byl Rus podle rozhodnutí pražského městského soudu údajně vzat do vazby. Ruské velvyslanectví v Praze je v úzkém kontaktu s A. Franchetti a jeho českým právníkem i s jeho příbuznými. Očekáváme, že česká strana co nejdříve propustí ruského občana a dostane odpovědi na naše dotazy ohledně důvodů a motivů jeho zadržení. Vyzýváme českou stranu, aby učinila vyvážené rozhodnutí, nedovolila jeho politizaci a nenechala se vést ukrajinskými úřady. Doufáme, že se Praha zdrží vstřikování nových dráždivých látek do naší již tak složité dvoustranné agendy, která se v důsledku jednání Prahy extrémně napnula. „Názory“ některých zástupců českých úřadů, že to, co se děje, nemá nic společného s našimi bilaterálními vztahy, jinak to nelze nazvat pokrytectvím. https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4860249#14 **Otázka :** Pokud bude A. Franchetti, který byl zadržen v České republice, deportován do Kyjeva a bude se jím zabývat SBU, pak to vytvoří docela nebezpečný precedens. Ruští občané nebudou mít žádné záruky, že nebudou uneseni na dovolené nebo na pracovních cestách do EU, pokud by byli nějak spojeni nebo měli podezření, že jsou spojeni s událostmi roku 2014. Je Rusko připraveno na nějaký druh zrcadlových opatření, nebo, například k uvalení sankcí proti České republice, pokud vydá ruského občana? Nemyslíte si, že by odpověď měla mít preventivní účinek, aby se evropským zemím zabránilo plnit taková „přání“ Ukrajiny? Odpověď: Zabýváme se praktickými, diplomatickými kroky, které jsem zmínila. **Nepovažuji za nutné simulovat vývoj situace, alespoň ve veřejném prostoru. To provádějí naši analytici vč. jednat na principu „neubližovat“. ** Požádali jsme českou stranu o oficiální vysvětlení, aby poskytla vysvětlení motivů a okolností tohoto zadržení. Očekáváme, že nám jasně vysvětlí, že některé materiály k této záležitosti poskytnou přesně to, co je inkriminováno občana naší země. **Existují určité obavy, že ukrajinská i česká strana navzdory ujištění o úplné nestrannosti soudů tento případ zpolitizují. Tuto možnost opravdu počítáme. Takových příkladů je v poslední době mnoho. Chtěla bych znovu zdůraznit, že nepřátelské jednání vůči našim občanům bude mít své důsledky. Myslím, že je to pochopitelné. Které? Budeme vycházet z konkrétního vývoje událostí. Nyní děláme vše pro to, abychom našemu občanovi poskytli odpovídající podporu.** https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4860249#14
Upravené 17. 9. 2021 o 17:40

K tomu bych dodal , že Rusové nezapomínají . Už několikrát to bylo zdůrazněno . Každý takový viník který bude kamkoliv cestovat , bude muset být extra opatrný . Jakmile ne něj kdekoliv na světě ruská ruka dosáhne , tak si ho podá .
A řekl bych , že výsledek procesu bude velice inspirativní , pro ostatní kolaborantskou svoloč .


K tomu bych dodal , že Rusové nezapomínají . Už několikrát to bylo zdůrazněno . Každý takový viník který bude kamkoliv cestovat , bude muset být extra opatrný . Jakmile ne něj kdekoliv na světě ruská ruka dosáhne , tak si ho podá . A řekl bych , že výsledek procesu bude velice inspirativní , pro ostatní kolaborantskou svoloč .

Otázka : Po skandálech s pomníkem I. Koněva, po pohádkách v souvislosti s výbuchy ve skladech v České republice zbraní zakázaných světovým společenstvím - po tom všem naši lidé v sítích právem naléhali, aby nekupovali v ČR vyráběné zboží (pivo, auta atd.), odmítali cestovat do České republiky. Je něco známo o snížení salda zahraničního obchodu ve vztazích s Českou republikou, o snížení toku turistů do České republiky?


Lidé v sítích nabízejí ta nejtvrdší opatření a jsou srozumitelná. Kladou si otázku: k čemu je přidání České republiky na „černou listinu“, pokud nebudou přijata žádná opatření? Vyplatí se rušit lety do České republiky a naopak zvyšovat letecký provoz s Maďarskem, otevírat Slovensko? Nebo je na čase zavést odvetné sankce - zvýšit clo na české zboží? Možná oficiálně doporučit, aby ruští občané neletěli do České republiky? Koneckonců, tímto způsobem můžete zatknout všechny Rusy.


Plánuje ruské ministerstvo zahraničí zveřejnit seznam občanů Ruské federace, kteří jsou na mezinárodním seznamu hledaných osob?


Odpověď: V letech 2019–2020 došlo k poklesu objemu rusko-českého obchodu, ale to bylo způsobeno objektivními důvody-poklesem nákladů na ruské uhlovodíky a hygienickými a epidemiologickými omezeními v souvislosti s pandemií nové koronavirové infekce. Podle výsledků první poloviny roku 2021 se obchodní obrat mezi Ruskem a Českem oproti stejnému období roku 2020 zvýšil o 52% a přesáhl 4 miliardy USD. Není tedy třeba hovořit o omezování dvoustranných obchodních a hospodářských vztahů. Toto jsou důležitá čísla a ukazatele. Hovoří o umělosti „krize“ vyvolané českou stranou v bilaterálních vztazích. Lidé, firmy, podnikatelé chtějí rozvíjet obchod, ekonomické vztahy. V České republice existuje lobby (hovořili jsme o tom více než jednou, citovali konkrétní skutečnosti, komentovali jejich příslušné kroky),zaměřené na minimalizaci těchto kontaktů, klamání veřejnosti o naší zemi a potenciálu, který by mohl zajímat občany České republiky. Čísla však hovoří jasně - jsme navzájem zajímaví. Navzájem si zastupujeme vzájemně výhodné partnery. Hlavní věc je, že tito lobbisté, kteří jsou bohužel v České republice „živeni“ západními kurátory za nimi, nezasahují.


Nyní o toku turistů. Pokud mluvíme o situaci ve světě jako celku, nestal se obětí politiků, ale pandemie. Propojit jakákoli data s politikou je velmi obtížné, protože v první řadě se vše zpomalilo kvůli omezením uloženým v souvislosti s COVID-19 a jeho šířením.


Pokud jde o konkrétní skutečnosti našeho postoje k České republice, jak prokazujeme naši touhu rozvíjet dialog s touto zemí. Rozhodnutím ruského operačního velitelství zabránit dovozu a šíření nové infekce koronavirem na území Ruské federace byl letecký provoz s Českou republikou jedním z prvních obnovených - 27. srpna letošního roku. Rovněž bylo zrušeno mnoho omezení vstupu českých občanů do naší země. Je těžké očekávat zvýšení toku turistů v důsledku opatření v boji proti COVID-19, ale pro jeho umělé snížení z naší strany neexistují žádné předpoklady.


Stojíme za zachování a rozvoj mezilidské komunikace. Politická konjunktura, kterou se řídí současné úřady České republiky (mimochodem ne všichni, ale „jádro“), by tomu neměla bránit. Úřady musí vycházet z národních zájmů, sledovat praxi naší interakce a její výsledek.

Pokud jde o zveřejnění „seznamu osob zařazených do mezinárodního seznamu hledaných“ na webových stránkách ruského ministerstva zahraničí. Každý z nich má své vlastní funkce. Zjevně máte na mysli osoby hledané Interpolem. K tomu existuje odpovídající web . Z naší strany se těmito otázkami zabývá ministerstvo vnitra , orgány činné v trestním řízení, a nikoli ministerstvo zahraničních věcí.


Na webových stránkách ministerstva zahraničních věcí zveřejňujeme příslušná doporučení v sekci varování pro ruské občany . Pravidelně jsou zveřejňovány materiály, které mohou být užitečné pro ty, kteří cestují do zahraničí. Varujeme naše občany před riziky existujícími v zahraničí spojenými s rozšířením některých států jejich národní jurisdikce do zbytku světa.


Každá země má své vlastní seznamy, rozhodnutí o zatčení a zadržování osob z jiných států, které nezveřejňují. Nevíme o nich, možná o tom jednoduše neinformují. Váš návrh proto není zcela realistický.


**Otázka :** Po skandálech s pomníkem I. Koněva, po pohádkách v souvislosti s výbuchy ve skladech v České republice zbraní zakázaných světovým společenstvím - po tom všem naši lidé v sítích právem naléhali, aby nekupovali v ČR vyráběné zboží (pivo, auta atd.), odmítali cestovat do České republiky. Je něco známo o snížení salda zahraničního obchodu ve vztazích s Českou republikou, o snížení toku turistů do České republiky? Lidé v sítích nabízejí ta nejtvrdší opatření a jsou srozumitelná. Kladou si otázku: k čemu je přidání České republiky na „černou listinu“, pokud nebudou přijata žádná opatření? Vyplatí se rušit lety do České republiky a naopak zvyšovat letecký provoz s Maďarskem, otevírat Slovensko? Nebo je na čase zavést odvetné sankce - zvýšit clo na české zboží? Možná oficiálně doporučit, aby ruští občané neletěli do České republiky? Koneckonců, tímto způsobem můžete zatknout všechny Rusy. Plánuje ruské ministerstvo zahraničí zveřejnit seznam občanů Ruské federace, kteří jsou na mezinárodním seznamu hledaných osob? **Odpověď:** V letech 2019–2020 došlo k poklesu objemu rusko-českého obchodu, ale to bylo způsobeno objektivními důvody-poklesem nákladů na ruské uhlovodíky a hygienickými a epidemiologickými omezeními v souvislosti s pandemií nové koronavirové infekce. **Podle výsledků první poloviny roku 2021 se obchodní obrat mezi Ruskem a Českem oproti stejnému období roku 2020 zvýšil o 52% a přesáhl 4 miliardy USD. Není tedy třeba hovořit o omezování dvoustranných obchodních a hospodářských vztahů.** Toto jsou důležitá čísla a ukazatele. Hovoří o umělosti „krize“ vyvolané českou stranou v bilaterálních vztazích. Lidé, firmy, podnikatelé chtějí rozvíjet obchod, ekonomické vztahy. V České republice existuje lobby (hovořili jsme o tom více než jednou, citovali konkrétní skutečnosti, komentovali jejich příslušné kroky),zaměřené na minimalizaci těchto kontaktů, klamání veřejnosti o naší zemi a potenciálu, který by mohl zajímat občany České republiky. Čísla však hovoří jasně - jsme navzájem zajímaví. Navzájem si zastupujeme vzájemně výhodné partnery. Hlavní věc je, že tito lobbisté, kteří jsou bohužel v České republice „živeni“ západními kurátory za nimi, nezasahují. Nyní o toku turistů. Pokud mluvíme o situaci ve světě jako celku, nestal se obětí politiků, ale pandemie. Propojit jakákoli data s politikou je velmi obtížné, protože v první řadě se vše zpomalilo kvůli omezením uloženým v souvislosti s COVID-19 a jeho šířením. Pokud jde o konkrétní skutečnosti našeho postoje k České republice, jak prokazujeme naši touhu rozvíjet dialog s touto zemí. Rozhodnutím ruského operačního velitelství zabránit dovozu a šíření nové infekce koronavirem na území Ruské federace byl letecký provoz s Českou republikou jedním z prvních obnovených - 27. srpna letošního roku. Rovněž bylo zrušeno mnoho omezení vstupu českých občanů do naší země. Je těžké očekávat zvýšení toku turistů v důsledku opatření v boji proti COVID-19, ale pro jeho umělé snížení z naší strany neexistují žádné předpoklady. **Stojíme za zachování a rozvoj mezilidské komunikace. Politická konjunktura, kterou se řídí současné úřady České republiky (mimochodem ne všichni, ale „jádro“), by tomu neměla bránit. Úřady musí vycházet z národních zájmů, sledovat praxi naší interakce a její výsledek. ** Pokud jde o zveřejnění „seznamu osob zařazených do mezinárodního seznamu hledaných“ na webových stránkách ruského ministerstva zahraničí. Každý z nich má své vlastní funkce. Zjevně máte na mysli osoby hledané Interpolem. K tomu existuje odpovídající web . Z naší strany se těmito otázkami zabývá ministerstvo vnitra , orgány činné v trestním řízení, a nikoli ministerstvo zahraničních věcí. Na webových stránkách ministerstva zahraničních věcí zveřejňujeme příslušná doporučení v sekci varování pro ruské občany . Pravidelně jsou zveřejňovány materiály, které mohou být užitečné pro ty, kteří cestují do zahraničí. Varujeme naše občany před riziky existujícími v zahraničí spojenými s rozšířením některých států jejich národní jurisdikce do zbytku světa. Každá země má své vlastní seznamy, rozhodnutí o zatčení a zadržování osob z jiných států, které nezveřejňují. Nevíme o nich, možná o tom jednoduše neinformují. Váš návrh proto není zcela realistický.
318
2
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept