Mimo kategórií
Vzpomínka na ing. Františka Čubu

Hele, co ještě "nevyleze" na světlo bóží. Co si o tom myslet


                                                                                             Tak to bylo !!! 
Pak, že pravda a láska vítězí.....

Nedávno, ve věku 83 let zemřel geniální podnikatel-komunista Ing. František Čuba. Od roku 1963 do roku 1990 předseda JZD Slušovice, později Agrokombinátu Slušovice. Byl to podnik s obratem přes sedm miliard ročně s ročním ziskem 850 mil. korun.


Četné výpravy z celého světa se přijížděly přesvědčit na vlastní oči, jak takový ekonomický zázrak funguje uprostřed plánovitého socialistického hospodářství. Ing. Čuba se nikdy netajil tím, že jeho vzorem byl zlínský podnikatel Tomáš Baťa.


Proto také zisk podniku přerozděloval do tří oblastí- mzdové fondy, fondy rozvoje podniku a do oblasti zdravotní a sociální péče.


Mnozí se tehdy divili, jak je možné, že děti ze Slušovic tráví prázdniny u Jadranu nebo na Francouzské riviéře.


V roce 1989 však přišel politický převrat zinscenovaný po domluvě mezi trockistickou KGB a americkou CIA, přičemž československá StB u nás pak tento převrat uskutečnila.


Ing. Čuba chtěl v procesu privatizace národního hospodářství získat privatizované podniky výlučně pro domácí podnikatelské subjekty. Spolu s poradcem předsedy vlády doc. Nevařilem navrhoval akcie pro zaměstnance podniků, respektive vytvoření družstevního podílnictví v národních podnicích.


Z hlediska našich nových přátel z USA na věčné časy nebylo žádoucí, aby nějaký československý subjekt byl ekonomicky úspěšný. Takže to Ing. Čubovi nakonec zlomilo vaz.


Prezident Václav Havel 21. srpna 1990 ve svém zlovolném emotivním projevu na Václavském náměstí vyslovil odsuzující verdikt :


" ZA VŠÍM SE SKRÝVAJÍ CHAPADLA NEVIDITELNÝCH MAFIÍ, KTERÉ SE SNAŽÍ KŠEFTOVAT S MAJETKEM, KTERÝ JIM NEPATŘÍ, USTAVUJÍ PODEZŘELÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI A HLEDAJÍ CESTY, JAK ULÍT NELEGÁLNĚ ZÍSKANÝ KAPITÁL. KRAJNĚ TEMNÉ SLUŠOVICKÉ ŽILKY NENÁPADNĚ PRORŮSTAJÍ CELÝM NAŠÍM POTRAVINÁŘSTVÍM".


Havlovi šlo o to, aby "privatizace" u nás, ve smyslu rozkradení a devastace, se zúčastnil pouze západní kapitál.


Následující den po tomto odsuzujícím projevu zednáře Havla odstoupil Ing. Čuba z funkce předsedy JZD Slušovice. Ale tím to neskončilo. Havel měl v úmyslu vymazat tento komunistický zázrak z myslí občanů, a tak podnikal další kroky.
V roce 2004 vyhlásil soud konkurz na Čubovu společnost Agro Avan. Byl to další podraz a Čuba to věděl. Podal proto žalobu na neznámého pachatele. Policie však případ ihned odložila a právníci Ing. Čuby neuspěli ani u Ústavního soudu.


Už v roce 1990 byl Ing. Čuba odsouzen na rok vězení s tříletou podmínkou za umožnění vzniku soukromých kont z banky družstva. A teprve v roce 1998 by zproštěn obžaloby.


Takže shrnuto a podtrženo. Nebýt žida Havla a spol, mohl být Ing. Čuba dále velmi úspěšným a Českému státu prospěšným podnikatelem, a možná ještě dnes mezi námi.


Č E S T J E H O P A M Á T C E !


Ing. Petr Kubišta
učitel odborných předmětů VOŠ a SŠT Česká Třebová


Hele, co ještě "nevyleze" na světlo bóží. Co si o tom myslet Tak to bylo !!! Pak, že pravda a láska vítězí..... Nedávno, ve věku 83 let zemřel geniální podnikatel-komunista Ing. František Čuba. Od roku 1963 do roku 1990 předseda JZD Slušovice, později Agrokombinátu Slušovice. Byl to podnik s obratem přes sedm miliard ročně s ročním ziskem 850 mil. korun. Četné výpravy z celého světa se přijížděly přesvědčit na vlastní oči, jak takový ekonomický zázrak funguje uprostřed plánovitého socialistického hospodářství. Ing. Čuba se nikdy netajil tím, že jeho vzorem byl zlínský podnikatel Tomáš Baťa. Proto také zisk podniku přerozděloval do tří oblastí- mzdové fondy, fondy rozvoje podniku a do oblasti zdravotní a sociální péče. Mnozí se tehdy divili, jak je možné, že děti ze Slušovic tráví prázdniny u Jadranu nebo na Francouzské riviéře. V roce 1989 však přišel politický převrat zinscenovaný po domluvě mezi trockistickou KGB a americkou CIA, přičemž československá StB u nás pak tento převrat uskutečnila. Ing. Čuba chtěl v procesu privatizace národního hospodářství získat privatizované podniky výlučně pro domácí podnikatelské subjekty. Spolu s poradcem předsedy vlády doc. Nevařilem navrhoval akcie pro zaměstnance podniků, respektive vytvoření družstevního podílnictví v národních podnicích. Z hlediska našich nových přátel z USA na věčné časy nebylo žádoucí, aby nějaký československý subjekt byl ekonomicky úspěšný. Takže to Ing. Čubovi nakonec zlomilo vaz. Prezident Václav Havel 21. srpna 1990 ve svém zlovolném emotivním projevu na Václavském náměstí vyslovil odsuzující verdikt : " ZA VŠÍM SE SKRÝVAJÍ CHAPADLA NEVIDITELNÝCH MAFIÍ, KTERÉ SE SNAŽÍ KŠEFTOVAT S MAJETKEM, KTERÝ JIM NEPATŘÍ, USTAVUJÍ PODEZŘELÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI A HLEDAJÍ CESTY, JAK ULÍT NELEGÁLNĚ ZÍSKANÝ KAPITÁL. KRAJNĚ TEMNÉ SLUŠOVICKÉ ŽILKY NENÁPADNĚ PRORŮSTAJÍ CELÝM NAŠÍM POTRAVINÁŘSTVÍM". Havlovi šlo o to, aby "privatizace" u nás, ve smyslu rozkradení a devastace, se zúčastnil pouze západní kapitál. Následující den po tomto odsuzujícím projevu zednáře Havla odstoupil Ing. Čuba z funkce předsedy JZD Slušovice. Ale tím to neskončilo. Havel měl v úmyslu vymazat tento komunistický zázrak z myslí občanů, a tak podnikal další kroky. V roce 2004 vyhlásil soud konkurz na Čubovu společnost Agro Avan. Byl to další podraz a Čuba to věděl. Podal proto žalobu na neznámého pachatele. Policie však případ ihned odložila a právníci Ing. Čuby neuspěli ani u Ústavního soudu. Už v roce 1990 byl Ing. Čuba odsouzen na rok vězení s tříletou podmínkou za umožnění vzniku soukromých kont z banky družstva. A teprve v roce 1998 by zproštěn obžaloby. Takže shrnuto a podtrženo. Nebýt žida Havla a spol, mohl být Ing. Čuba dále velmi úspěšným a Českému státu prospěšným podnikatelem, a možná ještě dnes mezi námi. *Č E S T J E H O P A M Á T C E !* Ing. Petr Kubišta učitel odborných předmětů VOŠ a SŠT Česká Třebová
Upravené 13. 9. 2021 o 10:13

Áno, v 90-tych rokoch minulého storočia bolo v Českosovensku JZD Slušovice mimoriadne úspešné. Veľmi rýchlo sa začali o nich šíriť rôzne poviedky, dokonca s presahom do kultúrneho i športového prostredia. Napríklad: „ …vyšľachtili kone, ktoré mali obe ľavé nohy dlhšie a z dôvodov klopenej dráhy boli suverénne najrýchlejšie…“. Toto neskutočným spôsobom zvyšovalo ich popularitu. Na uspokojenie obrovského záujmu verejnosti začali šíriť osvetu formou prednášok. V odpovediach na otázky typu: čím to je, že sú tak úspešní, ma zaujali dve tézy: 1. Právo je priestor vymedzený dvomi hranicami, dolnou a hornou. Väčšina firiem sa pohybuje okolo stredu. My využívame celý tento priestor. 2. Väčšina firiem svoje neúspechy ospravedlňuje „objektívnymi príčinami“. My objektívne príčiny neuznávame. Za príčiny neúspechu považujeme dve veci: lenivosť a neschopnosť. Lenivosť tých dole a neschopnosť tých hore.
A pretože príklady priťahujú, po prevrate boli zlikvidovaní. Ako? Útokom na osoby... a imperatív: ŽIADEN DRUŽSTEVNÝ MAJETOK!!!


Áno, v 90-tych rokoch minulého storočia bolo v Českosovensku JZD Slušovice mimoriadne úspešné. Veľmi rýchlo sa začali o nich šíriť rôzne poviedky, dokonca s presahom do kultúrneho i športového prostredia. Napríklad: „ …vyšľachtili kone, ktoré mali obe ľavé nohy dlhšie a z dôvodov klopenej dráhy boli suverénne najrýchlejšie…“. Toto neskutočným spôsobom zvyšovalo ich popularitu. Na uspokojenie obrovského záujmu verejnosti začali šíriť osvetu formou prednášok. V odpovediach na otázky typu: čím to je, že sú tak úspešní, ma zaujali dve tézy: 1. Právo je priestor vymedzený dvomi hranicami, dolnou a hornou. Väčšina firiem sa pohybuje okolo stredu. My využívame celý tento priestor. 2. Väčšina firiem svoje neúspechy ospravedlňuje „objektívnymi príčinami“. My objektívne príčiny neuznávame. Za príčiny neúspechu považujeme dve veci: lenivosť a neschopnosť. Lenivosť tých dole a neschopnosť tých hore. A pretože príklady priťahujú, po prevrate boli zlikvidovaní. Ako? Útokom na osoby... a imperatív: ŽIADEN DRUŽSTEVNÝ MAJETOK!!!

ŽIADEN DRUŽSTEVNÝ MAJETOK!!!
= žiadne kolektívne riadenie, žiadna kooperácia na úrovni Človekov. Pekne po staru, neootrokársky bolo treba ťažiť potenciál biomasy.


[quote="pid:32860, uid:330"]ŽIADEN DRUŽSTEVNÝ MAJETOK!!![/quote] = žiadne kolektívne riadenie, žiadna kooperácia na úrovni Človekov. Pekne po staru, neootrokársky bolo treba ťažiť potenciál biomasy.

Slušovická myšlenka má své dědice a nositele z nejbližšího okolií Františka Čuby. Nemoho řící více, snad brzy...


Slušovická myšlenka má své dědice a nositele z nejbližšího okolií Františka Čuby. Nemoho řící více, snad brzy...
Upravené 13. 9. 2021 o 12:34
408
3
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept