Egregoriálno-matričné riadenie
Tlupu makakov v japonskej rezervácii vedie prvýkrát za 70 rokov existencie parku samica

Tlupu makakov v japonskej rezervácii vedie prvýkrát za 70 rokov existencie parku samica


Deväťročná samica Jakei sa stala šéfkou takmer 700 člennej tlupy makakov bielokrkých, ktorá žije v prírodnej rezervácii na japonskom ostrove Kjúšú.


Stalo sa tak prvýkrát za 70 rokov existencie rezervácie a v opičom svete ide o zriedka vídaný fenomén, informoval spravodajský server The Guardian.


Jakeina cesta na vrchol tlupy začala tento rok v apríli, kedy porazila vlastnú matku a stala sa alfasamicou tlupy v prírodnej zoologickej záhrade Takasakijama v meste Oita. To by pre väčšinu opičích samíc bol najvyšší vrchol, aký môže dosiahnuť. Ale Jakei sa rozhodla pustiť plnou váhou svojho desať kilogramov vážiaceho tela do boja proti samcom.


Koncom júna táto odvážna samica vyzvala a premohla Sančua, 31 ročného alfasamca, ktorý viedol „tlupu B“ v rezervácii posledných päť rokov. Prekvapení strážcovia rezervácie, kde počas 70 rokov jej existencie nikdy tlupu makakov bielokrkých neviedla samica, sa 30. júna rozhodli uskutočniť „burákový test“.


Nachystali pre tlupu oriešky a sledovali, kto sa z nich nakŕmi ako prvý. Šanču ustúpil bokom a nechal Jakei, aby si vzala lahôdku prednostne. Tým potvrdil jej vedúce postavenie.


https://vat.pravda.sk/zem/clanok/596652-tlupu-makakov-v-japonskej-rezervacii-vedie-prvykrat-za-70-rokov-existencie-parku-samica/


Tlupu makakov v japonskej rezervácii vedie prvýkrát za 70 rokov existencie parku samica Deväťročná samica Jakei sa stala šéfkou takmer 700 člennej tlupy makakov bielokrkých, ktorá žije v prírodnej rezervácii na japonskom ostrove Kjúšú. Stalo sa tak prvýkrát za 70 rokov existencie rezervácie a v opičom svete ide o zriedka vídaný fenomén, informoval spravodajský server The Guardian. Jakeina cesta na vrchol tlupy začala tento rok v apríli, kedy porazila vlastnú matku a stala sa alfasamicou tlupy v prírodnej zoologickej záhrade Takasakijama v meste Oita. To by pre väčšinu opičích samíc bol najvyšší vrchol, aký môže dosiahnuť. Ale Jakei sa rozhodla pustiť plnou váhou svojho desať kilogramov vážiaceho tela do boja proti samcom. Koncom júna táto odvážna samica vyzvala a premohla Sančua, 31 ročného alfasamca, ktorý viedol „tlupu B“ v rezervácii posledných päť rokov. Prekvapení strážcovia rezervácie, kde počas 70 rokov jej existencie nikdy tlupu makakov bielokrkých neviedla samica, sa 30. júna rozhodli uskutočniť „burákový test“. Nachystali pre tlupu oriešky a sledovali, kto sa z nich nakŕmi ako prvý. Šanču ustúpil bokom a nechal Jakei, aby si vzala lahôdku prednostne. Tým potvrdil jej vedúce postavenie. https://vat.pravda.sk/zem/clanok/596652-tlupu-makakov-v-japonskej-rezervacii-vedie-prvykrat-za-70-rokov-existencie-parku-samica/

Pred cca 70 rokmi sa uskutočnil útok na Pearl Harbour, koho teraz Japonci vyprovokujú resp. odpovedajú na zámernú provokáciu?


Pred cca 70 rokmi sa uskutočnil útok na Pearl Harbour, koho teraz Japonci vyprovokujú resp. odpovedajú na zámernú provokáciu?

Moderátor

337
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept