Mimo kategórií
Zásoby na horšie časy

Zdravia všetkým.
Keďže možnosť kolapsu v zásobovaní potravinami ( a iným), považujem za stále pravdepodobnejšiu, chcel by som začať tému čo je dobré mať doma a v akom množstve. Či už potraviny (aké), lieky, baterky, PHM...
Ktoré potraviny sú trvanlivé, ale samozrejme aj kvalitné. Ako sa dá pripraviť na tento scenár ak bývate v byte, v dome a tak podobne. Ja bývam v dome so záhradou a tak aspoň chovám nejaké sliepky, husi. Idem sa znova vrhnúť na zajace. Sadím stromy a aj nejaké zemiaky sme už vypestovali. Teraz zvažujem kúpiť starší malotraktor. Ale prioritne som chcel vedieť Váš názor na to, aké potraviny kúpiť. Dúfam, že veľmi nespamujem.


Zdravia všetkým. Keďže možnosť kolapsu v zásobovaní potravinami ( a iným), považujem za stále pravdepodobnejšiu, chcel by som začať tému čo je dobré mať doma a v akom množstve. Či už potraviny (aké), lieky, baterky, PHM... Ktoré potraviny sú trvanlivé, ale samozrejme aj kvalitné. Ako sa dá pripraviť na tento scenár ak bývate v byte, v dome a tak podobne. Ja bývam v dome so záhradou a tak aspoň chovám nejaké sliepky, husi. Idem sa znova vrhnúť na zajace. Sadím stromy a aj nejaké zemiaky sme už vypestovali. Teraz zvažujem kúpiť starší malotraktor. Ale prioritne som chcel vedieť Váš názor na to, aké potraviny kúpiť. Dúfam, že veľmi nespamujem.

Rozsah tejto témy je značný, univerzálne odporúčania neexistujú, resp. môžu byť len všeobecného charakteru. Detailnejší štrukturovaný prístup možno objaviť v dostupných publikáciach, ako napr.:
Ferdinand Šmikmátor: Potom – Praktická příručka pro přežití (Cpress, 2020)
Vojtěch Štrba: Prepping aneb Buďte připraveni (Vojtěch Štrba, 2021), napr. https://www.kosmas.cz/knihy/291242/prepping-aneb-budte-pripraveni/


Pre ilustráciu, pre „správnu“ odpoveď je potrebné ujasniť si hneď na začiatku, na aký scénár sa chcem pripraviť. Napríklad – na relatívne krátkodobé výpadky v zásobovaní, strednodobé zrútenie infraštruktúry, alebo vojna či úplný kolaps štátu? Ďalej, aká je moja súčasná úroveň prípravenosti (mám vlastný zdroj vody? tepla? elektriny?), či som sám, alebo som súčasťou spoľahlivej komunity v ktorej sa vyskytujú ľudia s potrebnými špecializáciami (lekár, remeselníci, ľudia schopní udržiavať funkčnosť pripojenia na Internet, zaistiť obranu komunity, atď.). Do akej miery som závislý na dodávkach elektriny, na dostupnosti liekov či zdravotnej starostlivosti? Mám vhodné priestory pre dlhodobé skladovanie potravín, ktoré sú zároveň aspoň do istej miery zabezpečené pred hladnými zúfalcami, ktorí sa nepripravili? Ovládam zručnosti, ktoré môžu byť zaujímavé/potrebné pre iných a ktoré mi tak dávajú šancu ponúknuť ich výmenou za služby či tovar, ktoré potrebujem a nemám?


Správna príprava teda nespočíva len v zhromažďovaní trvanlivých potravín ktoré mi vyhovujú. Napríklad, aj keď osobne neholdujem alkoholu, má význam mať nejaké zásoby či už na účely dezinfekcie, zlepšenia nálady, či ako „platidlo“ za službu či tovar ktorý potrebujem a nemám. Podobne, aj keď som nefajčiar, môžem mať zásobu cigariet určených pre výmenný obchod. Za istých okolností môžu byť hľadaným výmenným artiklom zdroje energie (baterky AA či AAA, nabité powerbanky, ...) či iné potrebné „maličkosti“ (trebárs okuliare – pre toho, kto sa bez nich nezaobíde, môžu v núdzových časoch mať neuveriteľnú cenu). Atď., atď.


Rozsah tejto témy je značný, univerzálne odporúčania neexistujú, resp. môžu byť len všeobecného charakteru. Detailnejší štrukturovaný prístup možno objaviť v dostupných publikáciach, ako napr.: Ferdinand Šmikmátor: Potom – Praktická příručka pro přežití (Cpress, 2020) Vojtěch Štrba: Prepping aneb Buďte připraveni (Vojtěch Štrba, 2021), napr. https://www.kosmas.cz/knihy/291242/prepping-aneb-budte-pripraveni/ Pre ilustráciu, pre „správnu“ odpoveď je potrebné ujasniť si hneď na začiatku, na aký scénár sa chcem pripraviť. Napríklad – na relatívne krátkodobé výpadky v zásobovaní, strednodobé zrútenie infraštruktúry, alebo vojna či úplný kolaps štátu? Ďalej, aká je moja súčasná úroveň prípravenosti (mám vlastný zdroj vody? tepla? elektriny?), či som sám, alebo som súčasťou spoľahlivej komunity v ktorej sa vyskytujú ľudia s potrebnými špecializáciami (lekár, remeselníci, ľudia schopní udržiavať funkčnosť pripojenia na Internet, zaistiť obranu komunity, atď.). Do akej miery som závislý na dodávkach elektriny, na dostupnosti liekov či zdravotnej starostlivosti? Mám vhodné priestory pre dlhodobé skladovanie potravín, ktoré sú zároveň aspoň do istej miery zabezpečené pred hladnými zúfalcami, ktorí sa nepripravili? Ovládam zručnosti, ktoré môžu byť zaujímavé/potrebné pre iných a ktoré mi tak dávajú šancu ponúknuť ich výmenou za služby či tovar, ktoré potrebujem a nemám? Správna príprava teda nespočíva len v zhromažďovaní trvanlivých potravín ktoré mi vyhovujú. Napríklad, aj keď osobne neholdujem alkoholu, má význam mať nejaké zásoby či už na účely dezinfekcie, zlepšenia nálady, či ako „platidlo“ za službu či tovar ktorý potrebujem a nemám. Podobne, aj keď som nefajčiar, môžem mať zásobu cigariet určených pre výmenný obchod. Za istých okolností môžu byť hľadaným výmenným artiklom zdroje energie (baterky AA či AAA, nabité powerbanky, ...) či iné potrebné „maličkosti“ (trebárs okuliare – pre toho, kto sa bez nich nezaobíde, môžu v núdzových časoch mať neuveriteľnú cenu). Atď., atď.

Správna príprava teda nespočíva len v zhromažďovaní trvanlivých potravín ktoré mi vyhovujú


toto je super obdiahla analýza, ďakujem krasne. Tiež som sa nad tým zamýšľala. Ako trvanlivé potraviny sú fajn, ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu, či nepostavil piecku murovanú v záhrade. Niekto sa nad zamýšľal?


[quote="pid:28068, uid:468"]Správna príprava teda nespočíva len v zhromažďovaní trvanlivých potravín ktoré mi vyhovujú[/quote] toto je super obdiahla analýza, ďakujem krasne. Tiež som sa nad tým zamýšľala. Ako trvanlivé potraviny sú fajn, ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu, či nepostavil piecku murovanú v záhrade. Niekto sa nad zamýšľal?

Niekto sa nad zamýšľal?

Určitě. Nechal jsem na pozemku vyhloubit studnu, asi před šesti lety jsem instaloval kamna na dřevo. V zahradě jsem zakopal starou lednici na uchovávání brambor, mrkve, řepy atd. Momentálně natírám kovové mříže, které budu instalovat. Do sklepa i ze sklepa mám tajný východ.
Teď probíhá sběr úrody, tak kromě mražení a zavařování je dobré také sušení. Při vypnutí proudu se potraviny nezkazí.


[quote="pid:28077, uid:273"]Niekto sa nad zamýšľal?[/quote] Určitě. Nechal jsem na pozemku vyhloubit studnu, asi před šesti lety jsem instaloval kamna na dřevo. V zahradě jsem zakopal starou lednici na uchovávání brambor, mrkve, řepy atd. Momentálně natírám kovové mříže, které budu instalovat. Do sklepa i ze sklepa mám tajný východ. Teď probíhá sběr úrody, tak kromě mražení a zavařování je dobré také sušení. Při vypnutí proudu se potraviny nezkazí.

Toto téma najdete horem dolem prodiskutováno na www.rozpad.cz


Toto téma najdete horem dolem prodiskutováno na www.rozpad.cz

Toto téma najdete horem dolem prodiskutováno na


dakujem, určite preskumam.

Teď probíhá sběr úrody, tak kromě mražení a zavařování

No presne, nie je moje hobby, ale tento rok bez reptania kečup, rajská omáčka, zavarime proste čo sa len bude dať.


[quote="pid:28082, uid:432"]Toto téma najdete horem dolem prodiskutováno na[/quote] dakujem, určite preskumam. [quote="pid:28081, uid:312"]Teď probíhá sběr úrody, tak kromě mražení a zavařování[/quote] No presne, nie je moje hobby, ale tento rok bez reptania kečup, rajská omáčka, zavarime proste čo sa len bude dať.
Upravené 3. 8. 2021 o 19:35

Ještě mohu doporučit www.conovehonakopci.cz a jejich knihy Domácí pekař a Domácí mlékař. Jsou to lidé, kteří hospodaří tradičním způsobem a hodně věcí dělají jako kdysi. Je to studnice informací, které už se dnes těžko získávají.


Ještě mohu doporučit www.conovehonakopci.cz a jejich knihy Domácí pekař a Domácí mlékař. Jsou to lidé, kteří hospodaří tradičním způsobem a hodně věcí dělají jako kdysi. Je to studnice informací, které už se dnes těžko získávají.

ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu, či nepostavil piecku murovanú v záhrade. Niekto sa nad zamýšľal?


Zamyslieť sa určite nie je na škodu, ono fakt nejde len o to či mám v komore hŕbu ryže, pohánky, cestovín, atď., kľúčové môžu byť "maličkosti" ktoré človeka nemusia hneď napadnúť - napr. zásoba soli/korenín/medu/... (aby sa tie trvanlivé potraviny dali ochutiť), vždy nabitý mobil, powerbanky a baterky/čelovky, dostatok krmiva pre domácich miláčikov, funkčný bicykel (keď sa pokazí auto, alebo nebudú PHM), lepidlo a lepiace pásky (na núdzové opravy), nejakú hotovosť (v menších bankovkách) pre prípad že vypadnú bankomaty, ...


[quote="pid:28077, uid:273"]ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu, či nepostavil piecku murovanú v záhrade. Niekto sa nad zamýšľal?[/quote] Zamyslieť sa určite nie je na škodu, ono fakt nejde len o to či mám v komore hŕbu ryže, pohánky, cestovín, atď., kľúčové môžu byť "maličkosti" ktoré človeka nemusia hneď napadnúť - napr. zásoba soli/korenín/medu/... (aby sa tie trvanlivé potraviny dali ochutiť), vždy nabitý mobil, powerbanky a baterky/čelovky, dostatok krmiva pre domácich miláčikov, funkčný bicykel (keď sa pokazí auto, alebo nebudú PHM), lepidlo a lepiace pásky (na núdzové opravy), nejakú hotovosť (v menších bankovkách) pre prípad že vypadnú bankomaty, ...

ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu

Lidi na vesnici mají často velký mrazáky narvaný jídlem, ale nějaký dlouhodobý výpadek elektřiny vůbec neřeší. A to stačí, když třeba vyhoří trafostanice pro celou vesnici, to se může stát kdykoli, za jak dlouho to ČEZ opraví? Hrozba blackoutu je také dnes daleko vyšší než dříve. Rodičům, kteří bydlí na vesnici, už jsem několikrát doporučoval, ať si koupí elektrocentrálu a pár kanystrů s benzínem k tomu, nejde vůbec o nic zase tak drahého, bohužel neposlouchají, možná jim to koupím někdy sám, nemáte někdo nějaké zkušenosti/doporučení?


A jelikož já bydlím v paneláku, tak toho moc skladovat nemůžu, tak mě zaujalo třeba tohle :
https://mojemana.cz/collections/mana-prasek


[quote="pid:28077, uid:273"]ja som sa ešte zamýšľala nad výpadkami elektriny/plynu[/quote] Lidi na vesnici mají často velký mrazáky narvaný jídlem, ale nějaký dlouhodobý výpadek elektřiny vůbec neřeší. A to stačí, když třeba vyhoří trafostanice pro celou vesnici, to se může stát kdykoli, za jak dlouho to ČEZ opraví? Hrozba blackoutu je také dnes daleko vyšší než dříve. Rodičům, kteří bydlí na vesnici, už jsem několikrát doporučoval, ať si koupí elektrocentrálu a pár kanystrů s benzínem k tomu, nejde vůbec o nic zase tak drahého, bohužel neposlouchají, možná jim to koupím někdy sám, nemáte někdo nějaké zkušenosti/doporučení? A jelikož já bydlím v paneláku, tak toho moc skladovat nemůžu, tak mě zaujalo třeba tohle : https://mojemana.cz/collections/mana-prasek

tak toho moc skladovat nemůžu

V případě nouze je dobrý i obyčejný cukr, který je mnohem levnější. A teď v létě, kdy jde dostatek ovoce a zeleniny, všechno usušit. V suchém stavu zabírají málo místa.
Já mám velice dobrou zkušenost se sušenými rajčaty a suším také hroznové víno, které má také hodně fruktózy.


[quote="pid:28107, uid:71"]tak toho moc skladovat nemůžu[/quote] V případě nouze je dobrý i obyčejný cukr, který je mnohem levnější. A teď v létě, kdy jde dostatek ovoce a zeleniny, všechno usušit. V suchém stavu zabírají málo místa. Já mám velice dobrou zkušenost se sušenými rajčaty a suším také hroznové víno, které má také hodně fruktózy.

Pre tých ktorí bývate v dome odporúčam to čo tu na počudovanie nezaznelo - Mať zbrane , akékoľvek.
To , že máte zásoby , jedlo a vodu je pekné.
Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť.


Pre nás čo bývame v bytoch odporúčam lepšie zbrane a viac streliva ako prvej skupine smile smile


Pre tých ktorí bývate v dome odporúčam to čo tu na počudovanie nezaznelo - Mať zbrane , akékoľvek. To , že máte zásoby , jedlo a vodu je pekné. Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť. Pre nás čo bývame v bytoch odporúčam lepšie zbrane a viac streliva ako prvej skupine ]:) (wasntme)
Upravené 3. 8. 2021 o 23:53

Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť.

Jako mimikry by mohlo posloužit i to, že váš dům nebude zvenčí vypadat blahobytně, ale spíš chudě. To pak útočníci zamíří raději jinam.


[quote="pid:28113, uid:324"]Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť.[/quote] Jako mimikry by mohlo posloužit i to, že váš dům nebude zvenčí vypadat blahobytně, ale spíš chudě. To pak útočníci zamíří raději jinam.

váš dům nebude zvenčí vypadat blahobytně, ale spíš chudě

omyl... to možno pomôže iba na náhodného osamelého zlodeja. skúsenosti zo sveta - rabuje sa väčšinou organizovane - ozbrojené bandy prečešú oblasť komplet...


[quote="pid:28115, uid:312"]váš dům nebude zvenčí vypadat blahobytně, ale spíš chudě[/quote] omyl... to možno pomôže iba na náhodného osamelého zlodeja. skúsenosti zo sveta - rabuje sa väčšinou organizovane - ozbrojené bandy prečešú oblasť komplet...

skúsenosti zo sveta - rabuje sa väčšinou organizovane

Stoprocentně se nedá připravit. Ale chci mít pocit, že jsem udělal vše co bylo v mých silách. Pak už se jen spolehnout na HNR.


[quote="pid:28119, uid:47"]skúsenosti zo sveta - rabuje sa väčšinou organizovane[/quote] Stoprocentně se nedá připravit. Ale chci mít pocit, že jsem udělal vše co bylo v mých silách. Pak už se jen spolehnout na HNR.

to čo tu na počudovanie nezaznelo - Mať zbrane , akékoľvek.


Nezaznelo, pretože to má význam najmä pre scénár rozpadu funkcii štátu, pre relatívne krátkodobé výpadky zásobovania to až taký význam nemá. Naviac, zbrane musia byť funkčné, udržiavané, okrem ich vlastníctva je potrebné ich vedieť účinne ovládať, zamykať ich pred deťmi, ... Nemusia pomôcť ak ma niekto prekvapí. A nakoniec aj tie môžu byť tým, čo priláka neželaných návštevníkov.


To , že máte zásoby , jedlo a vodu je pekné.
Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť.


Jedno zo základných pravidiel prípravy na prežitie spočíva v tom, že sa svojou pripravenosťou nechválim (ale tiež že svoje zásoby nemám všetky na jednom mieste) - práve preto, aby som neprilákal množstvo zúfalcov. Aj človek, ktorý sa doteraz javil ako slušný a nekonfliktný sa rýchlo zmení keď mu hladujú deti (o hysterickej manželke ani nehovorím :-) . Takže áno, je potrebné na to myslieť - ale realisticky. Koniec koncov, keď mám zbrane a viem ich aj použiť proti človeku (to je totiž čosi iné ako strieľať do papierového terča), je to zručnosť, ktorú môžem ponúknuť výmenou za to, čo nemám (mám na mysli bezpečnosť komunity, nie službu nájomného zabijaka).


[quote="pid:28113, uid:324"]to čo tu na počudovanie nezaznelo - Mať zbrane , akékoľvek.[/quote] Nezaznelo, pretože to má význam najmä pre scénár rozpadu funkcii štátu, pre relatívne krátkodobé výpadky zásobovania to až taký význam nemá. Naviac, zbrane musia byť funkčné, udržiavané, okrem ich vlastníctva je potrebné ich vedieť účinne ovládať, zamykať ich pred deťmi, ... Nemusia pomôcť ak ma niekto prekvapí. A nakoniec aj tie môžu byť tým, čo priláka neželaných návštevníkov. [quote="pid:28113, uid:324"]To , že máte zásoby , jedlo a vodu je pekné. Ale v okamihu o to prídete lebo niekto iný to mať nebude ale bude to chcieť.[/quote] Jedno zo základných pravidiel prípravy na prežitie spočíva v tom, že sa svojou pripravenosťou nechválim (ale tiež že svoje zásoby nemám všetky na jednom mieste) - práve preto, aby som neprilákal množstvo zúfalcov. Aj človek, ktorý sa doteraz javil ako slušný a nekonfliktný sa rýchlo zmení keď mu hladujú deti (o hysterickej manželke ani nehovorím :-) . Takže áno, je potrebné na to myslieť - ale realisticky. Koniec koncov, keď mám zbrane a viem ich aj použiť proti človeku (to je totiž čosi iné ako strieľať do papierového terča), je to zručnosť, ktorú môžem ponúknuť výmenou za to, čo nemám (mám na mysli bezpečnosť komunity, nie službu nájomného zabijaka).

Málokdo si to uvědomuje , ale smrtící zbraní je i ostře ořezaná dřevěná tužka . Pokud chcete mít doma něco užitečného , univerzálního , co lze použít i v úzkém prostoru , pořidte si např. toto .
https://www.armed.cz/polni-lopatka-cold-steel-special-forces/
Na obranu nemusíte mít nutně střelnou zbran.


Málokdo si to uvědomuje , ale smrtící zbraní je i ostře ořezaná dřevěná tužka . Pokud chcete mít doma něco užitečného , univerzálního , co lze použít i v úzkém prostoru , pořidte si např. toto . https://www.armed.cz/polni-lopatka-cold-steel-special-forces/ Na obranu nemusíte mít nutně střelnou zbran.

Deset slepic, kousek zahrádky a hlavně rodinu a přátele.


Deset slepic, kousek zahrádky a hlavně rodinu a přátele.

neviem, ci je tu niekde debata aj o krizovej zasobe energie, tak to davam sem


v suvislosti so stale castejsie sa objavujucimi spravami o buducej energetickej krize si chcem obstarat aspon vykonny zalozny zdroj pre pracu na pocitaci, ked vypadne elektrina, alebo pride obdobie, ked bude el.prud len urcitu obmedzenu dobu denne ... a obecne nemyslim, len pracu na pocitaci (zivim sa pracou, ku ktorej nutne potrebujem pocitac) ale aj moznost pripojit na nahradny zdroj aj nejaky ten domaci spotrebic (napr. chladnicku, ohrievac - ked bude treba prikurovat, atd.)
ak vie niekto poradit nejake riesenie pre bytove podmienky v panelaku (t.j. nie generator, ktory je vhodny pre rodinny dom), prosim, podelte sa o napady smile


neviem, ci je tu niekde debata aj o krizovej zasobe energie, tak to davam sem v suvislosti so stale castejsie sa objavujucimi spravami o buducej energetickej krize si chcem obstarat aspon vykonny zalozny zdroj pre pracu na pocitaci, ked vypadne elektrina, alebo pride obdobie, ked bude el.prud len urcitu obmedzenu dobu denne ... a obecne nemyslim, len pracu na pocitaci (zivim sa pracou, ku ktorej nutne potrebujem pocitac) ale aj moznost pripojit na nahradny zdroj aj nejaky ten domaci spotrebic (napr. chladnicku, ohrievac - ked bude treba prikurovat, atd.) ak vie niekto poradit nejake riesenie pre bytove podmienky v panelaku (t.j. nie generator, ktory je vhodny pre rodinny dom), prosim, podelte sa o napady :)
Upravené 25. 9. 2021 o 15:55

Debata je to užitečná,protože podporuje přirozenou tvořivost a pud sebezáchovy a ochraňování i svých nejbližších. Jenže jsme na fóru samostatně myslících,sebe-řídících a svému okolí nabízejících koncepce vlastní a ne obranné automaticky podřízené koncepci vnucované. To jste ještě nikdo nepochopil, že jde o repliku podobného postupu, jako na začátku "pandemie" a na konci je50 -60% dobrovolně očkovaných a tedy odepsaných ? A to jen proto,že přijali tezi obrany namísto vlastní aktivní koncepce ?
Tenhle postup dovede každého do uzavřené sklepní místnosti a trýznivého čekání, kdy už konečně přijde něco a ukončí to trýznnění...
My musíme hledat a tvořit systém kolektivní a na vlastní koncepci postavené alternativy. I když na začátku musíme každý tím sebe-očistcem" projít... Nepůjde jen o krmi a teplo, s ním přežijeme jako zvířátka. Pak musí přifjít to, s čím protivník nepočítá - jednáníl lidí.


Debata je to užitečná,protože podporuje přirozenou tvořivost a pud sebezáchovy a ochraňování i svých nejbližších. Jenže jsme na fóru samostatně myslících,sebe-řídících a svému okolí nabízejících koncepce vlastní a ne obranné automaticky podřízené koncepci vnucované. To jste ještě nikdo nepochopil, že jde o repliku podobného postupu, jako na začátku "pandemie" a na konci je50 -60% dobrovolně očkovaných a tedy odepsaných ? A to jen proto,že přijali tezi obrany namísto vlastní aktivní koncepce ? Tenhle postup dovede každého do uzavřené sklepní místnosti a trýznivého čekání, kdy už konečně přijde něco a ukončí to trýznnění... My musíme hledat a tvořit systém kolektivní a na vlastní koncepci postavené alternativy. I když na začátku musíme každý tím sebe-očistcem" projít... Nepůjde jen o krmi a teplo, s ním přežijeme jako zvířátka. Pak musí přifjít to, s čím protivník nepočítá - jednáníl lidí.

ak vie niekto poradit nejake riesenie pre bytove podmienky v panelaku (t.j. nie generator, ktory je vhodny pre rodinny dom), prosim, podelte sa o napady



Napríklad autobatéria (okrem tej v aute ešte aspoň jedna navyše) a k nej tzv. menič napätia z 12 voltov na 230 voltov. Meniče napätia sú na rôzne výkony, je potrebné vybrať tak, aby "zvládol" spotrebič (prípadne niekoľko spotrebičov naraz), ktorý naň chceme napojiť. Na výstupe meniča je striedavé napätie 230 voltov/50 hertzov podobne ako v elektrickej sieti, ale pozor - v sieti je striedavé napätie tvaru tzv. pravej sínusovky, zatiaľ čo meniče sa delia na dva základné druhy - jeden generuje tiež pravú sínusovku, druhý tzv. modifikovanú sínusovku. Meniče s modifikovanou sínusovkou sú obvykle lacnejšie, nemusia však byť vhodné na pripojenie takých prístrojov/zariadení, ktoré potrebujú sieťové napätie v tvare pravej sínusovky - to by však nemalo platiť pre bežné spotrebiče.


Prepojiť autobatériu s meničom napätia by nemalo byť zložité, je však dobré si to vyskúšať v prítomnosti/pod dozorom niekoho, kto čo-to o elektrine vie. Meniče napätia majú obvykle ako výstup normálnu sieťovú zásuvku, takže pripojiť spotrebič by potom už nemal byť problém.


Samozrejmosťou potom je aj starať sa o to, aby takáto autobatéria bola stále dostatočne nabitá - t.j. aj keď ešte nenastala krízová situácia, v pravidelných (napr. mesačných) intervaloch ju pripojiť k nabíjačke.


> ak vie niekto poradit nejake riesenie pre bytove podmienky v panelaku (t.j. nie generator, ktory je vhodny pre rodinny dom), prosim, podelte sa o napady Napríklad autobatéria (okrem tej v aute ešte aspoň jedna navyše) a k nej tzv. menič napätia z 12 voltov na 230 voltov. Meniče napätia sú na rôzne výkony, je potrebné vybrať tak, aby "zvládol" spotrebič (prípadne niekoľko spotrebičov naraz), ktorý naň chceme napojiť. Na výstupe meniča je striedavé napätie 230 voltov/50 hertzov podobne ako v elektrickej sieti, ale pozor - v sieti je striedavé napätie tvaru tzv. pravej sínusovky, zatiaľ čo meniče sa delia na dva základné druhy - jeden generuje tiež pravú sínusovku, druhý tzv. modifikovanú sínusovku. Meniče s modifikovanou sínusovkou sú obvykle lacnejšie, nemusia však byť vhodné na pripojenie takých prístrojov/zariadení, ktoré potrebujú sieťové napätie v tvare pravej sínusovky - to by však nemalo platiť pre bežné spotrebiče. Prepojiť autobatériu s meničom napätia by nemalo byť zložité, je však dobré si to vyskúšať v prítomnosti/pod dozorom niekoho, kto čo-to o elektrine vie. Meniče napätia majú obvykle ako výstup normálnu sieťovú zásuvku, takže pripojiť spotrebič by potom už nemal byť problém. Samozrejmosťou potom je aj starať sa o to, aby takáto autobatéria bola stále dostatočne nabitá - t.j. aj keď ešte nenastala krízová situácia, v pravidelných (napr. mesačných) intervaloch ju pripojiť k nabíjačke.

Skombinovať napríklad tieto dve veci?


Menič napätia - 12V/230V 1000W čistá sínusoida
+
Batéria VARTA SILVER


https://www.dtelektronik.sk/kategoria/autovybava-autokozmetika/menic-napatia-12v-230v/menic-napatia-solarvertech-fs1000-12v-230v-1000w-cista-sinusoida/
https://www.autobaterie24.sk/autobaterie-varta/varta-silver-dynamic-12v-100ah-h3


Skombinovať napríklad tieto dve veci? Menič napätia - 12V/230V 1000W čistá sínusoida + Batéria VARTA SILVER https://www.dtelektronik.sk/kategoria/autovybava-autokozmetika/menic-napatia-12v-230v/menic-napatia-solarvertech-fs1000-12v-230v-1000w-cista-sinusoida/ https://www.autobaterie24.sk/autobaterie-varta/varta-silver-dynamic-12v-100ah-h3

Já Vás nechci nějak ovlivnovat , ale to co zde řešíte , jsou pomocné prvky pro okamžiky , kdy dočasně přestane fungovat nějaká služba .
Vzpomente si na roušky , jak se každý bratrsky rozdělil . Elektřinu si zatím vyrábíme ale jídla máme nedostatek . Copak se stane , když nepřijedou kamiony ? Co se stane , když někdo dokáže zničit velkou část rozvodné sítě ?
Přemýšlejte nad tím , čím budete bránit sebe i svoji rodinu , pokud dojde k nepokojům . Naučte se se svojí vybranou zbraní zacházet , mějte ji po ruce . Připravenému přeje štěstí .
Vezměte si , jak moc se změnil svět kolem Nás , kdy veřejně dochtoři odmítají lidi léčit a politici pořádají hromadné genocidní akce .
Noste stále u sebe cokoliv , co Vám umožní reagovat na vyhrocený tlak prostředí .
Musíte si to srovnat v hlavě a být připraveni , stát se běhen vteřiny predátorem .
A nebo můžete být snadnou obětí , je to na Vás .


Já Vás nechci nějak ovlivnovat , ale to co zde řešíte , jsou pomocné prvky pro okamžiky , kdy dočasně přestane fungovat nějaká služba . Vzpomente si na roušky , jak se každý bratrsky rozdělil . Elektřinu si zatím vyrábíme ale jídla máme nedostatek . Copak se stane , když nepřijedou kamiony ? Co se stane , když někdo dokáže zničit velkou část rozvodné sítě ? Přemýšlejte nad tím , čím budete bránit sebe i svoji rodinu , pokud dojde k nepokojům . Naučte se se svojí vybranou zbraní zacházet , mějte ji po ruce . Připravenému přeje štěstí . Vezměte si , jak moc se změnil svět kolem Nás , kdy veřejně dochtoři odmítají lidi léčit a politici pořádají hromadné genocidní akce . Noste stále u sebe cokoliv , co Vám umožní reagovat na vyhrocený tlak prostředí . Musíte si to srovnat v hlavě a být připraveni , stát se běhen vteřiny predátorem . A nebo můžete být snadnou obětí , je to na Vás .

Málokdo si to uvědomuje , ale smrtící zbraní je i ostře ořezaná dřevěná tužka .
hmm znalec. Myslíš toto??
https://www.youtube.com/watch?v=20DN9wDhbAo
Ale devět z deseti šaolinských mistrů doporučuje trénovat před zrcadlem pořádně ostrý pohled. Tím taky můžeš někoho penetrovat..... smile potom to může vypadat i takto
https://www.youtube.com/watch?v=6FjCI7f1kUQ


[quote="pid:28182, uid:185"]Málokdo si to uvědomuje , ale smrtící zbraní je i ostře ořezaná dřevěná tužka .[/quote]hmm znalec. Myslíš toto?? https://www.youtube.com/watch?v=20DN9wDhbAo Ale devět z deseti šaolinských mistrů doporučuje trénovat před zrcadlem pořádně ostrý pohled. Tím taky můžeš někoho penetrovat..... :D potom to může vypadat i takto https://www.youtube.com/watch?v=6FjCI7f1kUQ

Vedi.Vini......

pořádně ostrý pohled. Tím taky můžeš někoho penetrovat..... potom to může vypadat i takto

Prdlajs pohled.
To se mu to frajeří, když má zase tu tužku.
:-)


[quote="pid:34676, uid:190"]pořádně ostrý pohled. Tím taky můžeš někoho penetrovat..... potom to může vypadat i takto[/quote] Prdlajs pohled. To se mu to frajeří, když má zase tu tužku. :-)

Archale , mám takový pocit , že pro tvoji osobnost bude nebezpečné i to zrcadlo . Mohl by jsi si o ně vypíchnout oko .


Archale , mám takový pocit , že pro tvoji osobnost bude nebezpečné i to zrcadlo . Mohl by jsi si o ně vypíchnout oko .

bulvar dnes ozvucuje:


https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/vyrobcovia-varuju-slovaci-pripravte-prazdne-pulty-obchodoch-ide-potravinova-kriza


https://www.cas.sk/clanok/2591631/zdruzenie-cestnych-dopravcov-varuje-politikov-na-slovensku-hrozi-kolaps-zasobovania/


bulvar dnes ozvucuje: https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/vyrobcovia-varuju-slovaci-pripravte-prazdne-pulty-obchodoch-ide-potravinova-kriza https://www.cas.sk/clanok/2591631/zdruzenie-cestnych-dopravcov-varuje-politikov-na-slovensku-hrozi-kolaps-zasobovania/

Moderator

když má zase tu tužku.
Jen nutná rekvizita, ale s tvrdostí tuhy 10H ... smile


[quote="pid:34681, uid:240"]když má zase tu tužku.[/quote]Jen nutná rekvizita, ale s tvrdostí tuhy 10H ... :)

Vedi.Vini......

bulvar dnes ozvucuje:
Bulvár vaří jen hysťák.... z vody.


[quote="pid:34863, uid:10"]bulvar dnes ozvucuje:[/quote] Bulvár vaří jen hysťák.... z vody.

Vedi.Vini......

bulvar dnes ozvucuje:


vsade to davaju, pripravuju masy:


https://www.startitup.sk/prideme-nielen-o-teple-rozky-slovensko-caka-velky-potravinovy-kolaps-varuju-vyrobcovia-jedla/


https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/9955415-vsetci-sa-modlia-za-miernu-zimu-energeticka-kriza-sa-siri-do-celeho-sveta-schyluje-sa-k-bitke-o-plyn


https://www.aktuality.sk/clanok/pjkdl2k/briti-panikaria-bez-paliva-je-v-krajine-vacsina-cerpacich-stanic/


https://www.aktuality.sk/clanok/y71ptl2/cina-ma-problemy-s-dodavkami-elektriny-zatvaraju-tovarne/


vsetko spravy v jeden den, a k tomu sa budeme tvarit, ze sice davame na Rusko sankcie ale oni su povinni nam natlacit zasobniky plynu pred zimou za ludove ceny...v lete koloval Lukasenkov prejav, ako ich zapad po druhej svetovej vyzyval k zhovievavosti a on to uz teraz odmietol, ze sa im to vypomstilo...vcera Fico po stretnuti u Caputovej ohlasil "ziadne zmierenie nebude"...toto si asi budeme musiet vyzrat, plyn nepride smile


[quote="pid:34863, uid:10"]bulvar dnes ozvucuje:[/quote] vsade to davaju, pripravuju masy: https://www.startitup.sk/prideme-nielen-o-teple-rozky-slovensko-caka-velky-potravinovy-kolaps-varuju-vyrobcovia-jedla/ https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/9955415-vsetci-sa-modlia-za-miernu-zimu-energeticka-kriza-sa-siri-do-celeho-sveta-schyluje-sa-k-bitke-o-plyn https://www.aktuality.sk/clanok/pjkdl2k/briti-panikaria-bez-paliva-je-v-krajine-vacsina-cerpacich-stanic/ https://www.aktuality.sk/clanok/y71ptl2/cina-ma-problemy-s-dodavkami-elektriny-zatvaraju-tovarne/ vsetko spravy v jeden den, a k tomu sa budeme tvarit, ze sice davame na Rusko sankcie ale oni su povinni nam natlacit zasobniky plynu pred zimou za ludove ceny...v lete koloval Lukasenkov prejav, ako ich zapad po druhej svetovej vyzyval k zhovievavosti a on to uz teraz odmietol, ze sa im to vypomstilo...vcera Fico po stretnuti u Caputovej ohlasil "ziadne zmierenie nebude"...toto si asi budeme musiet vyzrat, plyn nepride :D

plyn nepride

ak nebude plyn, pouzije sa uhlie a to je koniec zelenej Europy. Dufam, ze mame aspon uhlie teda.


[quote="pid:34942, uid:592"]plyn nepride[/quote] ak nebude plyn, pouzije sa uhlie a to je koniec zelenej Europy. Dufam, ze mame aspon uhlie teda.

Moderator

Ja by som nepanikáril, že nebude plyn na vykurovanie domácností, ten tvorí len časť spotreby v štáte. Vypne sa elektráreň v Malženiciach a podobné priemyselné prevádzky, ktoré používajú plyn napr. na výrobu elektriny, čoskoro bude spustený ďalší blok elektrárne v Mochovciach.


Spotreba plynu bola minulý rok okolo 5 miliárd metrov kubických, teda asi toľko, ako podpísali nedávno Maďari svoj nový kontrakt. Cez plynovod z Ruska cez Ukrajinu pretieklo v predchádzajúcich rokoch okolo 60 miliárd m3 ročne, slovenské zásobníky majú kapacitu okolo 4 miliardy m3 (Gbely, Gajary, na Morave Dolní Bojanovice s kapacitou 2,5 mld m3) a pochybujem, že sú teraz prázdne. Uvidíme, ako sa to vyvynie, ale táto fašistická chutna nepotrebuje teraz nejakú energetickú krízu, aj keď je to banda tupcov a zradcov, ich páni vedia, že to by bol ich rýchly koniec.


Ja by som nepanikáril, že nebude plyn na vykurovanie domácností, ten tvorí len časť spotreby v štáte. Vypne sa elektráreň v Malženiciach a podobné priemyselné prevádzky, ktoré používajú plyn napr. na výrobu elektriny, čoskoro bude spustený ďalší blok elektrárne v Mochovciach. Spotreba plynu bola minulý rok okolo 5 miliárd metrov kubických, teda asi toľko, ako podpísali nedávno Maďari svoj nový kontrakt. Cez plynovod z Ruska cez Ukrajinu pretieklo v predchádzajúcich rokoch okolo 60 miliárd m3 ročne, slovenské zásobníky majú kapacitu okolo 4 miliardy m3 (Gbely, Gajary, na Morave Dolní Bojanovice s kapacitou 2,5 mld m3) a pochybujem, že sú teraz prázdne. Uvidíme, ako sa to vyvynie, ale táto fašistická chutna nepotrebuje teraz nejakú energetickú krízu, aj keď je to banda tupcov a zradcov, ich páni vedia, že to by bol ich rýchly koniec.
Upravené 28. 9. 2021 o 10:12

uz bolo zverejnene (tak cca 1 mesiac dozadu), ze SR by malo byt pokryte plynom dostatocne, teda pokial neudru samozrejme -20 stupnov celu zimu a do toho spustenie dalsich fabrik, co nateraz nehrozi. Podla mna ide skor o rozputanie hysterie a prikrytie jednak zvysovania cien elektriny aj plynu pre vsetkych (hoci ceny plynu od Gazpromu mame zakontrahovane do 2028 + mozno teoreticky zasa dovod, preco by mal stat predat elektrarne a aj zvyskovy podiel v SPP ,ak ho este teoreticky vobec ako stat mame), pre stat je to take bezbolestne rozpustanie dlhov (kedze davky a dochodky sa nikdy nevalorizuju rovnako ako rast cien)


uz bolo zverejnene (tak cca 1 mesiac dozadu), ze SR by malo byt pokryte plynom dostatocne, teda pokial neudru samozrejme -20 stupnov celu zimu a do toho spustenie dalsich fabrik, co nateraz nehrozi. Podla mna ide skor o rozputanie hysterie a prikrytie jednak zvysovania cien elektriny aj plynu pre vsetkych (hoci ceny plynu od Gazpromu mame zakontrahovane do 2028 + mozno teoreticky zasa dovod, preco by mal stat predat elektrarne a aj zvyskovy podiel v SPP ,ak ho este teoreticky vobec ako stat mame), pre stat je to take bezbolestne rozpustanie dlhov (kedze davky a dochodky sa nikdy nevalorizuju rovnako ako rast cien)
Upravené 28. 9. 2021 o 14:00

Aj VSE (Východoslovenská energetika) sa chce na plynohystérii nabaliť a zháňa nové ovečky do košiara. O tom, že pôjde hore aj elektrina ani slovo, samozrejme.


6154a1c88e444


Aj VSE (Východoslovenská energetika) sa chce na plynohystérii nabaliť a zháňa nové ovečky do košiara. O tom, že pôjde hore aj elektrina ani slovo, samozrejme. ![6154a1c88e444](serve/attachment&path=6154a1c88e444)

Ja osobne si myslim, ze Slovensko s 2 atomkami, vodnymi elektrarnami a FVE ma pokrytu spotrebu. To, ze je dopyt z Rakuska, Nemecka a inych statov a tento zvysuje cenu na trhu je vec predaja nadprodukcie cez prenosovu sustavu a samozrejme zabezpecuje zisk distribuciek....Mozno sa mylim, no nenazrani dodavatelia si brusia zuby i na dotacie statu t.j. nase peniaze z nasich penazeniek a statnej pokladnice...


Ja osobne si myslim, ze Slovensko s 2 atomkami, vodnymi elektrarnami a FVE ma pokrytu spotrebu. To, ze je dopyt z Rakuska, Nemecka a inych statov a tento zvysuje cenu na trhu je vec predaja nadprodukcie cez prenosovu sustavu a samozrejme zabezpecuje zisk distribuciek....Mozno sa mylim, no nenazrani dodavatelia si brusia zuby i na dotacie statu t.j. nase peniaze z nasich penazeniek a statnej pokladnice...

rakusania uz strasia: linka linka2 linka3 linka4


rakusania uz strasia: [linka](https://www.facebook.com/bundesheer/videos/456035359039650/ "Rakuska armada") [linka2](https://www.wochenblick.at/experte-erneuerbare-energie-politik-fuehrt-uns-ins-blackout/) [linka3](https://zemavek.sk/rakuska-armada-varuje-pred-vypadkom-elektrickeho-prudu/) [linka4](https://www.saurugg.net/blackout/vorbereitungen-auf-ein-blackout)
4.6k
35
19
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept