Zahraničná politika
Žaloba Ruska na Ukrajinu

Prvýkrát vo svojej histórii Rusko podalo proti Ukrajine medzištátnu žalobu na udalosti od roku 2014 na Európskom súde pre ľudské práva (EDĽP).


Generálna prokuratúra Ruska informovala, že Moskva sa odvolala na ECHR so sťažnosťou na základe čl. 33 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Odvolanie sa týka udalostí, ktoré nasledovali po násilnej zmene vlády na Ukrajine vo februári 2014, a obsahuje podrobný opis procesu povýšenia nacionalistických síl do ukrajinských štátnych orgánov.


Žaloba sa týka 10 hlavných skupín porušení.


https://tass.ru/politika/11960299


Rusko podalo proti Ukrajine medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (EDĽP) na základe článku 33 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informovala o tom Generálna prokuratúra Ruskej federácie.


„Odvolanie má upriamiť pozornosť Európskeho súdu a celého svetového spoločenstva na hrubé a systematické porušovanie ľudských práv ukrajinskými orgánmi, zaznamenávať početné fakty o trestných činoch v oblasti medzinárodného práva, prinútiť ukrajinské orgány, aby prestať ich páchať, viesť riadne vyšetrovanie a okamžite postaviť páchateľov pred súd, obnoviť mier a harmóniu na území Ukrajiny, “uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.


Generálna prokuratúra Ruskej federácie zdôraznila, že prvá medzištátna sťažnosť v histórii Ruska, ktorú ruské orgány predložili Európskemu súdu, „obsahuje podrobný popis procesu protiústavnej zmeny moci na Ukrajine a tzv. postup nacionalistických síl do ukrajinských štátnych orgánov, čo bolo hlavným dôvodom následných masívnych porušení Dohovoru a protokolov k nej “.


Pripomeňme, že na konci roka 2013 - začiatku roku 2014. na Ukrajine sa konali udalosti známe ako „euromaidan“. Počas protestných zhromaždení, ktoré postupne prerástli do nepokojov a potýčok s úradníkmi činnými v trestnom konaní, boli úrady požiadané o podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. Viac ako sto ľudí sa stalo obeťami ľudových nepokojov v hlavnom meste, ktoré aktívne podporovali radikálne nacionalistické skupiny.


Masová smrť civilistov viedla k vysokému napätiu v spoločnosti a k ​​násilnému zmocneniu sa moci, čo následne viedlo k ozbrojenému konfliktu na východe krajiny.


„Štátny prevrat a následné kroky kyjevských úradov nevyhnutne vyvolali konfrontáciu a občiansku vojnu. Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva celkový počet obetí spojených s konfliktom na Donbase presiahol 13 tisíc ľudí, “uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo svojom článku„ O historickej jednote Rusov a Ukrajincov “.


Upozorňujeme, že v júli tohto roku postúpilo ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie na Generálnu prokuratúru oprávnenie zastupovať Rusko na EDĽP a chrániť v tomto prípade jeho záujmy.


Predtým, v júni, Štátna duma Ruskej federácie prijala v treťom a poslednom čítaní prezidentské zákony, ktoré dávajú generálnej prokuratúre právo zastupovať záujmy ruskej strany pred Európskym súdom pre ľudské práva a inými medzinárodnými súdmi. a arbitráže.


Žiadny právny základ “


Sťažnosť Ruska na Ukrajinu podaná na ESĽP sa týka viacerých skupín porušení.


V prvom rade hovoríme o zodpovednosti Kyjeva za smrť civilistov, nezákonné väznenie a kruté zaobchádzanie s ľuďmi, a to aj na Námestí nezávislosti v ukrajinskej metropole v roku 2014, v Dome odborov v Odese a na Donbase počas takzvaná protiteroristická operácia.


Ako poznamenala ruská strana, „hromadné, neľudské a nepotrestané zabíjanie ľudí sa ukázalo ako možné v 21. storočí“, zatiaľ čo „ani organizátori, ani priami páchatelia zločinov neboli postavení pred súd“.


Pripomeňme, že 2. mája 2014 v Odese usporiadali ukrajinskí radikáli nepokoje, počas ktorých bol podpálený mestský dom odborov, kde boli protimajdanskí aktivisti. Následkom toho zomrelo 48 ľudí. Ako minulý rok povedala vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová, po tejto tragédii nebol za vraždenie nikdy pred súd postavený ani jeden človek. Vyzvala Kyjev, aby zabezpečil nestranné vyšetrovanie, pretože podľa nej „rodiny obetí majú právo na pravdu a spravodlivosť za smrť svojich blízkych“.


Ako sa uvádza v dokumente zverejnenom na webovej stránke Generálnej prokuratúry Ruskej federácie, ukrajinské orgány nielenže nezasahovali do konania radikálnych nacionalistov, ale aj ich podporovali a zastrašovali viac ako sedem rokov.


V sťažnosti sa tiež zdôrazňuje, že počas občianskej vojny v Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine, ktorá tiež trvá už sedem rokov a je Kyjevom maskovaná ako „protiteroristická operácia“, použili ukrajinskí vojenskí pracovníci „administratívnu prax“ na zabíjať civilistov vrátane detí, poškodzovať ich zdravie, ničiť obytné budovy a kritickú civilnú infraštruktúru „zámerným a nevyberaným ostreľovaním“.


Ruská strana tiež upozorňuje na kyjevskú prax „potláčania slobody prejavu a prenasledovania disidentov zákazom práce médií“, internetových platforiem, prenasledovania novinárov, politikov a bežných občanov.


„Od roku 2014 do súčasnosti ukrajinské orgány uskutočňujú fyzickú elimináciu opozičných politikov a novinárov,“ uviedol moskovský úrad.


Mediálni pracovníci, vrátane ruských, sú „zabíjaní, brutálne bití, nezákonne unesení, rukojemníkmi, prenasledovaní a zastrašovaní z politických dôvodov, ak sa šíria pravdivé informácie o politickej situácii v krajine“.


Počas výkonu svojich oficiálnych povinností na Ukrajine boli zabití kameraman ruského prvého kanálu Anatoly Klyan, zvukový technik a korešpondent VGTRK Anton Voloshin a Igor Kornelyuk, fotoreportér MIA Rossija Segodnya Andrej Stenin.


Okrem toho, ako bolo pripomenuté v Rusku, na Ukrajine bol na niekoľko rokov obmedzený alebo pozastavený prístup k mnohým opozičným alebo ruským jazykovým informačným zdrojom, vrátane 112 Ukrajina, NewsOne a ZiK. Podobné sankcie boli uplatnené aj na ruské médiá: Channel One, VGTRK, TV kanály Zvezda, TNT, Ren-TV, TV Center, NTV +, RT a RIA Novosti.


„Tieto obmedzenia nemali právny základ a viedli k vlne nesúhlasu zástupcov medzinárodných organizácií a novinárskych združení,“ uviedla Generálna prokuratúra Ruskej federácie.


Sťažnosť Ruska na Ukrajinu obsahuje aj údaje o politike diskriminácie rusky hovoriaceho obyvateľstva a presune používania ruského jazyka z verejnej sféry.


V roku 2017 prijal Kyjev zákon „O vzdelávaní“, ktorý podľa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy znamená výrazné obmedzenie práv národnostných menšín, pretože obmedzuje vzdelávanie v ich rodných jazykoch vrátane ruštiny.


V roku 2019 navyše vstúpil do platnosti zákon „O zabezpečení fungovania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka“. V januári tohto roku začali platiť jeho jednotlivé ustanovenia, ktoré znamenajú úplný prechod systému služieb a štátnych inštitúcií do ukrajinského jazyka.


Rusko vo svojej sťažnosti tiež pripomína blokovanie zo strany Kyjeva bez varovania a v rozpore so zmluvnými záväzkami Sever Krymského prieplavu ako hlavného zdroja dodávky čerstvej vody pre obyvateľov Krymského polostrova. Takéto kroky v Moskve sa považovali za „pomstu za vyjadrenie politického postavenia státisícov obyvateľov (na referende v marci 2014 - RT)“.


Dokument navyše odkazuje na haváriu lietadla spoločnosti Malaysian Airlines v roku 2014 z dôvodu zlyhania ukrajinských orgánov v uzavretí vzdušného priestoru nad vojnovou zónou, v dôsledku ktorého zahynulo 298 ľudí. Ruská strana verí, že za tento incident je plne zodpovedná Ukrajina.


Rusko vo svojej sťažnosti nastoľuje aj otázku odňatia možnosti obyvateľom určitých území juhovýchodnej Ukrajiny zúčastniť sa volieb do ústrednej vlády. Hovorí sa tiež o odmietnutí Kyjeva poskytnúť ruským vyšetrovacím orgánom potrebnú právnu pomoc pri vyšetrovaní spáchaných trestných činov.


Dokument sa okrem iného zmieňuje aj o útokoch na diplomatické, konzulárne a iné misie Ruskej federácie na Ukrajine a porušeniach, ktoré kyjevské úrady páchajú proti ruským občanom, „medzi ktorými sú mŕtvi a zranení“.


„Na území Ukrajiny je značný počet ruských občanov vystavený krutému zaobchádzaniu, ich majetok je zničený alebo poškodený a ruský obchod je diskriminovaný. Ozbrojené sily Ukrajiny vedú v bezprostrednom susedstve ruských hraníc s nepriateľstvom, ktoré predstavuje skutočnú hrozbu pre život a zdravie ruských občanov žijúcich v pohraničných oblastiach, a nútia tisíce ukrajinských občanov hľadať útočisko na ruskom území, “ Uviedla Moskva.
„Použite všetky tlakové páky“


Podľa politických analytikov vyzerá odvolanie Ruska na ECHR úplne oprávnene. Podľa analytikov oficiálny Kyjev za posledných sedem rokov neprijal žiadne kroky na vyriešenie problémov v krajine.
Podľa jeho názoru Rusko nepodalo sťažnosť skôr, pretože do poslednej chvíle počítalo s konštruktívnym prístupom Ukrajiny v rámci minských dohôd.


„Podľa týchto dohôd sa Kyjev zaviazal zastaviť nepriateľské akcie, ale v tomto smere sa nič nedeje. Rovnako ako predtým prebieha ostreľovanie civilného obyvateľstva Donbass. A teraz je už asi každému zrejmé, že Ukrajina nemôže a hlavne nechce plniť minské dohody. Preto je potrebné, aby bol tento trestný režim potrestaný všetkými stupňami tlaku. Zároveň hovoríme nielen o súčasných úradoch, ale aj o Porošenkovi a všetkých tých ľuďoch, ktorí prevrat vykonali, “vysvetlil Dudchak.


Podobné stanovisko zastáva aj Vladimír Olenchenko, pracovník Centra pre európske štúdie IMEMO RAS. V rozhovore pre RT zdôraznil, že Rusko muselo urobiť taký krok, aby konečne upozornilo Kyjev na dianie v oblasti ľudských práv na Ukrajine.


„V globálnej politickej a verejnej kultúre je ruské vedenie zdržanlivé, vyvážené, dôsledné a snaží sa riešiť problémy prostredníctvom dialógu. Ukrajinské orgány zároveň naopak používajú neprijateľné prostriedky - predovšetkým vybavujú súdne procesy v medzinárodných organizáciách, uchyľujú sa k najrôznejším prieťahom a nárokom. Rusko sa malo na takúto prax dlho obracať, pretože na Ukrajine zjavne nerozumie inému jazyku, “hovorí Olenchenko.


Odborníci sa zároveň domnievajú, že zatiaľ by sa nemalo počítať s prelomovými rozhodnutiami súdu o sťažnosti Ruskej federácie proti Ukrajine. Volodymyr Olenchenko teda navrhol, že „ukrajinské úrady a ich partneri, najmä tí, ktorí sa aktívne zúčastnili na udalostiach z roku 2014, budú aktívne ovplyvňovať proces“. Podobnú pozíciu zaujíma aj Alexander Dudchak.


„EDĽP funguje predovšetkým v záujme Západu. Nenazval by som to organizáciou, ktorá sa snaží o objektívny pohľad na udalosti, ktoré sa dejú v Európe. Preto nemožno rátať s úplnou objektivitou, “je si istý Dudchak.
Ako však zdôraznil účastník rokovania RT, kroky Ruska sú jasným signálom pre režim v Kyjeve, že všetky ich kroky sú zdokumentované.


„Tí, ktorí sa na Ukrajine dopúšťajú bezprávia, by mali vedieť, že sa z toho nedostanú, že je všetko zaznamenané, informácie sú zhromažďované. Skôr alebo neskôr sa za ne bude aj tak brať zodpovednosť. Transformácia Ukrajiny na baštu nacistickej ideológie zameranú na Rusko sa stala stálym zdrojom konfliktov a teroristických hrozieb nielen pre Ruskú federáciu, ale pre celú Európu. A myslím si, že aj Brusel tomu veľmi dobre rozumie. Preto súčasné kroky Moskvy prispejú aj k zmene názorov na európske vedenie, “uviedol Dudchak.


Podľa Volodymyra Olenčenka sťažnosť podaná Ruskom vytvorí precedens pre ochranu ľudských práv na Ukrajine tým, ktorí „sa skutočne starajú o skutočné ukrajinské záujmy a obávajú sa toho, čo sa v krajine stalo v roku 2014“.


"Je to dobrý dôvod, aby ste opäť pripomenuli, že Rusko neobracia túto stránku a bude hľadať objektívny výklad toho, čo sa stalo a deje na Ukrajine," zhrnul expert.
https://russian.rt.com/world/article/886822-rossiya-ukraina-evropeiskii-sud-zhaloba


Prvýkrát vo svojej histórii Rusko podalo proti Ukrajine medzištátnu žalobu na udalosti od roku 2014 na Európskom súde pre ľudské práva (EDĽP). Generálna prokuratúra Ruska informovala, že Moskva sa odvolala na ECHR so sťažnosťou na základe čl. 33 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Odvolanie sa týka udalostí, ktoré nasledovali po násilnej zmene vlády na Ukrajine vo februári 2014, a obsahuje podrobný opis procesu povýšenia nacionalistických síl do ukrajinských štátnych orgánov. Žaloba sa týka 10 hlavných skupín porušení. https://tass.ru/politika/11960299 Rusko podalo proti Ukrajine medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (EDĽP) na základe článku 33 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informovala o tom Generálna prokuratúra Ruskej federácie. „Odvolanie má upriamiť pozornosť Európskeho súdu a celého svetového spoločenstva na hrubé a systematické porušovanie ľudských práv ukrajinskými orgánmi, zaznamenávať početné fakty o trestných činoch v oblasti medzinárodného práva, prinútiť ukrajinské orgány, aby prestať ich páchať, viesť riadne vyšetrovanie a okamžite postaviť páchateľov pred súd, obnoviť mier a harmóniu na území Ukrajiny, “uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Generálna prokuratúra Ruskej federácie zdôraznila, že prvá medzištátna sťažnosť v histórii Ruska, ktorú ruské orgány predložili Európskemu súdu, „obsahuje podrobný popis procesu protiústavnej zmeny moci na Ukrajine a tzv. postup nacionalistických síl do ukrajinských štátnych orgánov, čo bolo hlavným dôvodom následných masívnych porušení Dohovoru a protokolov k nej “. Pripomeňme, že na konci roka 2013 - začiatku roku 2014. na Ukrajine sa konali udalosti známe ako „euromaidan“. Počas protestných zhromaždení, ktoré postupne prerástli do nepokojov a potýčok s úradníkmi činnými v trestnom konaní, boli úrady požiadané o podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. Viac ako sto ľudí sa stalo obeťami ľudových nepokojov v hlavnom meste, ktoré aktívne podporovali radikálne nacionalistické skupiny. Masová smrť civilistov viedla k vysokému napätiu v spoločnosti a k ​​násilnému zmocneniu sa moci, čo následne viedlo k ozbrojenému konfliktu na východe krajiny. „Štátny prevrat a následné kroky kyjevských úradov nevyhnutne vyvolali konfrontáciu a občiansku vojnu. Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva celkový počet obetí spojených s konfliktom na Donbase presiahol 13 tisíc ľudí, “uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo svojom článku„ O historickej jednote Rusov a Ukrajincov “. Upozorňujeme, že v júli tohto roku postúpilo ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie na Generálnu prokuratúru oprávnenie zastupovať Rusko na EDĽP a chrániť v tomto prípade jeho záujmy. Predtým, v júni, Štátna duma Ruskej federácie prijala v treťom a poslednom čítaní prezidentské zákony, ktoré dávajú generálnej prokuratúre právo zastupovať záujmy ruskej strany pred Európskym súdom pre ľudské práva a inými medzinárodnými súdmi. a arbitráže. Žiadny právny základ “ Sťažnosť Ruska na Ukrajinu podaná na ESĽP sa týka viacerých skupín porušení. V prvom rade hovoríme o zodpovednosti Kyjeva za smrť civilistov, nezákonné väznenie a kruté zaobchádzanie s ľuďmi, a to aj na Námestí nezávislosti v ukrajinskej metropole v roku 2014, v Dome odborov v Odese a na Donbase počas takzvaná protiteroristická operácia. Ako poznamenala ruská strana, „hromadné, neľudské a nepotrestané zabíjanie ľudí sa ukázalo ako možné v 21. storočí“, zatiaľ čo „ani organizátori, ani priami páchatelia zločinov neboli postavení pred súd“. Pripomeňme, že 2. mája 2014 v Odese usporiadali ukrajinskí radikáli nepokoje, počas ktorých bol podpálený mestský dom odborov, kde boli protimajdanskí aktivisti. Následkom toho zomrelo 48 ľudí. Ako minulý rok povedala vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová, po tejto tragédii nebol za vraždenie nikdy pred súd postavený ani jeden človek. Vyzvala Kyjev, aby zabezpečil nestranné vyšetrovanie, pretože podľa nej „rodiny obetí majú právo na pravdu a spravodlivosť za smrť svojich blízkych“. Ako sa uvádza v dokumente zverejnenom na webovej stránke Generálnej prokuratúry Ruskej federácie, ukrajinské orgány nielenže nezasahovali do konania radikálnych nacionalistov, ale aj ich podporovali a zastrašovali viac ako sedem rokov. V sťažnosti sa tiež zdôrazňuje, že počas občianskej vojny v Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine, ktorá tiež trvá už sedem rokov a je Kyjevom maskovaná ako „protiteroristická operácia“, použili ukrajinskí vojenskí pracovníci „administratívnu prax“ na zabíjať civilistov vrátane detí, poškodzovať ich zdravie, ničiť obytné budovy a kritickú civilnú infraštruktúru „zámerným a nevyberaným ostreľovaním“. Ruská strana tiež upozorňuje na kyjevskú prax „potláčania slobody prejavu a prenasledovania disidentov zákazom práce médií“, internetových platforiem, prenasledovania novinárov, politikov a bežných občanov. „Od roku 2014 do súčasnosti ukrajinské orgány uskutočňujú fyzickú elimináciu opozičných politikov a novinárov,“ uviedol moskovský úrad. Mediálni pracovníci, vrátane ruských, sú „zabíjaní, brutálne bití, nezákonne unesení, rukojemníkmi, prenasledovaní a zastrašovaní z politických dôvodov, ak sa šíria pravdivé informácie o politickej situácii v krajine“. Počas výkonu svojich oficiálnych povinností na Ukrajine boli zabití kameraman ruského prvého kanálu Anatoly Klyan, zvukový technik a korešpondent VGTRK Anton Voloshin a Igor Kornelyuk, fotoreportér MIA Rossija Segodnya Andrej Stenin. Okrem toho, ako bolo pripomenuté v Rusku, na Ukrajine bol na niekoľko rokov obmedzený alebo pozastavený prístup k mnohým opozičným alebo ruským jazykovým informačným zdrojom, vrátane 112 Ukrajina, NewsOne a ZiK. Podobné sankcie boli uplatnené aj na ruské médiá: Channel One, VGTRK, TV kanály Zvezda, TNT, Ren-TV, TV Center, NTV +, RT a RIA Novosti. „Tieto obmedzenia nemali právny základ a viedli k vlne nesúhlasu zástupcov medzinárodných organizácií a novinárskych združení,“ uviedla Generálna prokuratúra Ruskej federácie. Sťažnosť Ruska na Ukrajinu obsahuje aj údaje o politike diskriminácie rusky hovoriaceho obyvateľstva a presune používania ruského jazyka z verejnej sféry. V roku 2017 prijal Kyjev zákon „O vzdelávaní“, ktorý podľa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy znamená výrazné obmedzenie práv národnostných menšín, pretože obmedzuje vzdelávanie v ich rodných jazykoch vrátane ruštiny. V roku 2019 navyše vstúpil do platnosti zákon „O zabezpečení fungovania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka“. V januári tohto roku začali platiť jeho jednotlivé ustanovenia, ktoré znamenajú úplný prechod systému služieb a štátnych inštitúcií do ukrajinského jazyka. Rusko vo svojej sťažnosti tiež pripomína blokovanie zo strany Kyjeva bez varovania a v rozpore so zmluvnými záväzkami Sever Krymského prieplavu ako hlavného zdroja dodávky čerstvej vody pre obyvateľov Krymského polostrova. Takéto kroky v Moskve sa považovali za „pomstu za vyjadrenie politického postavenia státisícov obyvateľov (na referende v marci 2014 - RT)“. Dokument navyše odkazuje na haváriu lietadla spoločnosti Malaysian Airlines v roku 2014 z dôvodu zlyhania ukrajinských orgánov v uzavretí vzdušného priestoru nad vojnovou zónou, v dôsledku ktorého zahynulo 298 ľudí. Ruská strana verí, že za tento incident je plne zodpovedná Ukrajina. Rusko vo svojej sťažnosti nastoľuje aj otázku odňatia možnosti obyvateľom určitých území juhovýchodnej Ukrajiny zúčastniť sa volieb do ústrednej vlády. Hovorí sa tiež o odmietnutí Kyjeva poskytnúť ruským vyšetrovacím orgánom potrebnú právnu pomoc pri vyšetrovaní spáchaných trestných činov. Dokument sa okrem iného zmieňuje aj o útokoch na diplomatické, konzulárne a iné misie Ruskej federácie na Ukrajine a porušeniach, ktoré kyjevské úrady páchajú proti ruským občanom, „medzi ktorými sú mŕtvi a zranení“. „Na území Ukrajiny je značný počet ruských občanov vystavený krutému zaobchádzaniu, ich majetok je zničený alebo poškodený a ruský obchod je diskriminovaný. Ozbrojené sily Ukrajiny vedú v bezprostrednom susedstve ruských hraníc s nepriateľstvom, ktoré predstavuje skutočnú hrozbu pre život a zdravie ruských občanov žijúcich v pohraničných oblastiach, a nútia tisíce ukrajinských občanov hľadať útočisko na ruskom území, “ Uviedla Moskva. „Použite všetky tlakové páky“ Podľa politických analytikov vyzerá odvolanie Ruska na ECHR úplne oprávnene. Podľa analytikov oficiálny Kyjev za posledných sedem rokov neprijal žiadne kroky na vyriešenie problémov v krajine. Podľa jeho názoru Rusko nepodalo sťažnosť skôr, pretože do poslednej chvíle počítalo s konštruktívnym prístupom Ukrajiny v rámci minských dohôd. „Podľa týchto dohôd sa Kyjev zaviazal zastaviť nepriateľské akcie, ale v tomto smere sa nič nedeje. Rovnako ako predtým prebieha ostreľovanie civilného obyvateľstva Donbass. A teraz je už asi každému zrejmé, že Ukrajina nemôže a hlavne nechce plniť minské dohody. Preto je potrebné, aby bol tento trestný režim potrestaný všetkými stupňami tlaku. Zároveň hovoríme nielen o súčasných úradoch, ale aj o Porošenkovi a všetkých tých ľuďoch, ktorí prevrat vykonali, “vysvetlil Dudchak. Podobné stanovisko zastáva aj Vladimír Olenchenko, pracovník Centra pre európske štúdie IMEMO RAS. V rozhovore pre RT zdôraznil, že Rusko muselo urobiť taký krok, aby konečne upozornilo Kyjev na dianie v oblasti ľudských práv na Ukrajine. „V globálnej politickej a verejnej kultúre je ruské vedenie zdržanlivé, vyvážené, dôsledné a snaží sa riešiť problémy prostredníctvom dialógu. Ukrajinské orgány zároveň naopak používajú neprijateľné prostriedky - predovšetkým vybavujú súdne procesy v medzinárodných organizáciách, uchyľujú sa k najrôznejším prieťahom a nárokom. Rusko sa malo na takúto prax dlho obracať, pretože na Ukrajine zjavne nerozumie inému jazyku, “hovorí Olenchenko. Odborníci sa zároveň domnievajú, že zatiaľ by sa nemalo počítať s prelomovými rozhodnutiami súdu o sťažnosti Ruskej federácie proti Ukrajine. Volodymyr Olenchenko teda navrhol, že „ukrajinské úrady a ich partneri, najmä tí, ktorí sa aktívne zúčastnili na udalostiach z roku 2014, budú aktívne ovplyvňovať proces“. Podobnú pozíciu zaujíma aj Alexander Dudchak. „EDĽP funguje predovšetkým v záujme Západu. Nenazval by som to organizáciou, ktorá sa snaží o objektívny pohľad na udalosti, ktoré sa dejú v Európe. Preto nemožno rátať s úplnou objektivitou, “je si istý Dudchak. Ako však zdôraznil účastník rokovania RT, kroky Ruska sú jasným signálom pre režim v Kyjeve, že všetky ich kroky sú zdokumentované. „Tí, ktorí sa na Ukrajine dopúšťajú bezprávia, by mali vedieť, že sa z toho nedostanú, že je všetko zaznamenané, informácie sú zhromažďované. Skôr alebo neskôr sa za ne bude aj tak brať zodpovednosť. Transformácia Ukrajiny na baštu nacistickej ideológie zameranú na Rusko sa stala stálym zdrojom konfliktov a teroristických hrozieb nielen pre Ruskú federáciu, ale pre celú Európu. A myslím si, že aj Brusel tomu veľmi dobre rozumie. Preto súčasné kroky Moskvy prispejú aj k zmene názorov na európske vedenie, “uviedol Dudchak. Podľa Volodymyra Olenčenka sťažnosť podaná Ruskom vytvorí precedens pre ochranu ľudských práv na Ukrajine tým, ktorí „sa skutočne starajú o skutočné ukrajinské záujmy a obávajú sa toho, čo sa v krajine stalo v roku 2014“. "Je to dobrý dôvod, aby ste opäť pripomenuli, že Rusko neobracia túto stránku a bude hľadať objektívny výklad toho, čo sa stalo a deje na Ukrajine," zhrnul expert. https://russian.rt.com/world/article/886822-rossiya-ukraina-evropeiskii-sud-zhaloba
Upravené 22. 7. 2021 o 14:08

Čo týmto sledujú? Žeby to aby močiar a GP dali preč svoje paprče od Ukrajiny...


Čo týmto sledujú? Žeby to aby močiar a GP dali preč svoje paprče od Ukrajiny...

Moderátor

339
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept