Zdravie a záhrada
Léto patří osvěžujícím bylinkám. Jaké nápoje se nejvíce hodí do veder?
Y

Kopřivový výluh
Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších bylinek, která navíc roste téměř všude. Napomáhá krvetvorbě, podporuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmům, posiluje, snižuje krevní tlak, dokonce i cholesterol.
Nápoj z ní je asi nejsnazší. Stačí nasekat svazek kopřiv, zalít vodou a nechat přes noc vylouhovat. Pak přecedíme a vychlazené popíjíme.


Meduňkový sirup
Meduňka je bylinka s příjemnou vůní i chutí. Posiluje nervy i žaludek, mírní křeče, a podporuje klidný spánek. Z meduňky si můžeme připravit sirup, který se skvěle hodí do letních limonád. K chuti přijde ale i v zimě, jako vzpomínka na prosluněné letní dny.


Potřebujeme:
• svazek meduňky
• dvě limetky
• 500 g cukru
• 1 l vody


Jak na to?
Meduňku nasekáme nahrubo, limetky pokrájíme na kolečka. Zalijeme převařenou vodou a necháme do druhého dne odstát. Přecedíme, vmícháme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Horké plníme do lahví.


Míchaná bylinková limonáda
Obsahuje vyvážený poměr bylinek ve směsi zaručující lahodnou chuť. Kombinuje pozitivní účinky máty a meduňky, navíc je v ní bazalka podporující zažívání, zklidňující podrážděné nervy, zvyšující potenci a povzbuzující chuť k jídlu. Přidáme ještě rozmarýn, který posiluje krevní oběh, mírní křeče, vzpružuje a podporuje tvorbu žluči. Ideální nápoj na rodinné posezení spojené s grilováním.


Potřebujeme:
• 10 stonků meduňky
• 10 stonků bazalky
• 10 stonků máty
• 5 menších snítek rozmarýnu
• 1 citron
• 1l jablečného džusu
• kostky ledu
• 1l perlivé vody


Jak na to?
Ze stonků otrháme lístky a spolu s jablečným džusem a šťávou z citronu dáme do hrnce. Přiklopíme, přivedeme k varu, vypneme plotýnku a necháme půl hodiny louhovat. Když teplota klesne tak, že tekutina při kápnutí na ruku nepálí, vyjmeme bylinky a důkladně je vymačkáme. Tekutinu slijeme do džbánu a dáme do lednice.


Růžová limonáda
Jemná vůně růží uklidňuje a navozuje příjemnou náladu. V kombinaci s granátovým jablkem působí tento nápoj jako mírné afrodiziakum. Tedy – ideální pro dlouhé letní večery a noci.


Nejprve si připravíme růžový sirup.


Potřebujeme:
• 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží
• 0,5 l vody
• 1 kg cukru
• šťávu ze dvou limetek


Jak na to?
Vodu přivedeme k varu a vmícháme do ní omyté růžové lístky. Pět minut povaříme, odstavíme a necháme dvě hodiny louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a na nízkém stupni vaříme tak dlouho, dokud není sirup čirý. To zabere tak 20 minut. Limetovou šťávu přecedíme a přidáme k tekutině. Povaříme ještě pět minut, naplníme do čistých lahví a uzavřeme.


Limonáda z granátových jablek
Na limonádu potřebujeme:
• 1 l džusu z granátových jablek
• 100 ml růžového sirupu
• 50 ml grapefruitového džusu
• med podle chuti
• pár mátových lístků na ozdobu


Jak na to?
Ve džbánu smícháme oba džusy s růžovým sirupem a podle chuti osladíme medem. Sklenice naplníme do poloviny ledovými kostkami a zalijeme připravenou limonádou. Ozdobíme mátovými lístky a podáváme.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/leto-patri-osvezujicim-bylinkam-jake-napoje-se-nejvice-hodi-do-veder.A210624_221742_dobra-chut_ape


**Kopřivový výluh** Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších bylinek, která navíc roste téměř všude. Napomáhá krvetvorbě, podporuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmům, posiluje, snižuje krevní tlak, dokonce i cholesterol. Nápoj z ní je asi nejsnazší. Stačí nasekat svazek kopřiv, zalít vodou a nechat přes noc vylouhovat. Pak přecedíme a vychlazené popíjíme. **Meduňkový sirup** Meduňka je bylinka s příjemnou vůní i chutí. Posiluje nervy i žaludek, mírní křeče, a podporuje klidný spánek. Z meduňky si můžeme připravit sirup, který se skvěle hodí do letních limonád. K chuti přijde ale i v zimě, jako vzpomínka na prosluněné letní dny. Potřebujeme: • svazek meduňky • dvě limetky • 500 g cukru • 1 l vody Jak na to? Meduňku nasekáme nahrubo, limetky pokrájíme na kolečka. Zalijeme převařenou vodou a necháme do druhého dne odstát. Přecedíme, vmícháme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Horké plníme do lahví. **Míchaná bylinková limonáda** Obsahuje vyvážený poměr bylinek ve směsi zaručující lahodnou chuť. Kombinuje pozitivní účinky máty a meduňky, navíc je v ní bazalka podporující zažívání, zklidňující podrážděné nervy, zvyšující potenci a povzbuzující chuť k jídlu. Přidáme ještě rozmarýn, který posiluje krevní oběh, mírní křeče, vzpružuje a podporuje tvorbu žluči. Ideální nápoj na rodinné posezení spojené s grilováním. Potřebujeme: • 10 stonků meduňky • 10 stonků bazalky • 10 stonků máty • 5 menších snítek rozmarýnu • 1 citron • 1l jablečného džusu • kostky ledu • 1l perlivé vody Jak na to? Ze stonků otrháme lístky a spolu s jablečným džusem a šťávou z citronu dáme do hrnce. Přiklopíme, přivedeme k varu, vypneme plotýnku a necháme půl hodiny louhovat. Když teplota klesne tak, že tekutina při kápnutí na ruku nepálí, vyjmeme bylinky a důkladně je vymačkáme. Tekutinu slijeme do džbánu a dáme do lednice. **Růžová limonáda** Jemná vůně růží uklidňuje a navozuje příjemnou náladu. V kombinaci s granátovým jablkem působí tento nápoj jako mírné afrodiziakum. Tedy – ideální pro dlouhé letní večery a noci. Nejprve si připravíme růžový sirup. Potřebujeme: • 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží • 0,5 l vody • 1 kg cukru • šťávu ze dvou limetek Jak na to? Vodu přivedeme k varu a vmícháme do ní omyté růžové lístky. Pět minut povaříme, odstavíme a necháme dvě hodiny louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a na nízkém stupni vaříme tak dlouho, dokud není sirup čirý. To zabere tak 20 minut. Limetovou šťávu přecedíme a přidáme k tekutině. Povaříme ještě pět minut, naplníme do čistých lahví a uzavřeme. **Limonáda z granátových jablek** Na limonádu potřebujeme: • 1 l džusu z granátových jablek • 100 ml růžového sirupu • 50 ml grapefruitového džusu • med podle chuti • pár mátových lístků na ozdobu Jak na to? Ve džbánu smícháme oba džusy s růžovým sirupem a podle chuti osladíme medem. Sklenice naplníme do poloviny ledovými kostkami a zalijeme připravenou limonádou. Ozdobíme mátovými lístky a podáváme. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/leto-patri-osvezujicim-bylinkam-jake-napoje-se-nejvice-hodi-do-veder.A210624_221742_dobra-chut_ape

Na limonádu potřebujeme:
• 1 l džusu z granátových jablek
• 100 ml růžového sirupu
• 50 ml grapefruitového džusu
• med podle chuti
• pár mátových lístků na ozdobu

Jediné, čo z tohto "afrodiziaka" môže nájsť bežný Stredoeurópan na svojej záhrade, je "pár mátových lístků" . Som z tohto receptu jemne povedané - zmatený.


[quote="pid:24498, uid:68"]Na limonádu potřebujeme: • 1 l džusu z granátových jablek • 100 ml růžového sirupu • 50 ml grapefruitového džusu • med podle chuti • pár mátových lístků na ozdobu[/quote] Jediné, čo z tohto "afrodiziaka" môže nájsť bežný Stredoeurópan na svojej záhrade, je "pár mátových lístků" . Som z tohto receptu jemne povedané - zmatený.

Na výrobu domácích limonád jsou dobré tyto stránky:
http://makova-panenka.cz/recepty/sumive-limonady-z-bylinkove-zahradky-domaci-bezinkova-z-tuzebniku-nebo-matova/


Mám vyzkoušeno, už po pět let dělám všelijaké a moc chutnají. Ale jinak ve vedru dělám obyčejnější pití - a také moc chutná. Do obyčejné vody (nejlépe nechlorované) dám tak lžíci medu, podle chuti citrón a jeden až dva lístky máty. Používám džbánek 1,5 litru, lístky máty před vhozením do vody trochu pomuchlám (kvůli rychlejšímu uvolnění chuti a vůně). Toto se dá obměňovat podle chuti, dají se dát i jiné bylinky nebo léčivky. Netřeba vařit, jen je lepší udělat pití aspoň hodinu před použitím. Pro děti dávám někdy místo medu trochu domácího sirupu.


Na výrobu domácích limonád jsou dobré tyto stránky: http://makova-panenka.cz/recepty/sumive-limonady-z-bylinkove-zahradky-domaci-bezinkova-z-tuzebniku-nebo-matova/ Mám vyzkoušeno, už po pět let dělám všelijaké a moc chutnají. Ale jinak ve vedru dělám obyčejnější pití - a také moc chutná. Do obyčejné vody (nejlépe nechlorované) dám tak lžíci medu, podle chuti citrón a jeden až dva lístky máty. Používám džbánek 1,5 litru, lístky máty před vhozením do vody trochu pomuchlám (kvůli rychlejšímu uvolnění chuti a vůně). Toto se dá obměňovat podle chuti, dají se dát i jiné bylinky nebo léčivky. Netřeba vařit, jen je lepší udělat pití aspoň hodinu před použitím. Pro děti dávám někdy místo medu trochu domácího sirupu.
271
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept