Zdravie a záhrada
Atlas liečivých rastlín a lesných plodov

Přidávám zde odkaz na knihu, která se bude hodit v situacích typu "Pomocnou ruku hledej na konci své paže".


Název knihy: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov.
Rok vydání: 1988, toto je 3. vydání, psaná slovensky, ale názvy rostlin jsou i česky.
Informace navíc: 1. vydání z roku 1977 obsahuje i chráněné druhy rostlin, které v tomto 3. vydání nejsou. Byly vyřazeny.
Popis knihy: název rostliny (SK/CZ/lat/DE/FR/ANG), barevný obrázek (fotky to nejsou, pěkně ručně namalované květinky), popis jak rostlinka vypadá, kde roste, jak vznikl název rostlinky, účinné látky, jaké nemoci se s rostlinou dají léčit, které části se používají a jak se připravují k užití.
Informace k dokumentu: PDF verze, 17 MB, barevné obrázky, v textu se dá vyhledávat přes Ctrl+F.
Odkaz: https://uloz.to/file/Q0RpA68r446E/atlas-liecivych-rastlin-a-lesnych-plodov-1977-rar


Můj komentář: v knize je popis i naprosto běžných rostlin, které rostou všude, ale vůbec netušíme, že mají léčivé účinky. Chtěl jsem se jen podívat na cibuli a na přesličku, ale začal jsem si prohlížet i obrázky a pročítat ostatní rostlinky...strávil jsem u toho už 30 minut a tak jsem si řekl, by to zajímalo i ostatní. V knize se popisuje i vliv komonice lékarské (Melilotus officinalis (L.) Pallas) - ředí krev, takže dobrá pro lidi, co mají problémy po očkování se sraženinami krve. Myslím si, že každý si v knize najde, co potřebuje. Tímto navazuji na Yori, která tady v diskuzi dávala odkaz na použití lopuchu, což se mi moc líbilo. Jinak na knihu jsem narazil ve videu, kde o léčivých rostlinkách povídá Vladimír Vytásek.


Přidávám zde odkaz na knihu, která se bude hodit v situacích typu "Pomocnou ruku hledej na konci své paže". **Název knihy: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov.** **Rok vydání**: 1988, toto je 3. vydání, psaná slovensky, ale názvy rostlin jsou i česky. **Informace navíc**: 1. vydání z roku 1977 obsahuje i chráněné druhy rostlin, které v tomto 3. vydání nejsou. Byly vyřazeny. **Popis knihy**: název rostliny (SK/CZ/lat/DE/FR/ANG), barevný obrázek (fotky to nejsou, pěkně ručně namalované květinky), popis jak rostlinka vypadá, kde roste, jak vznikl název rostlinky, účinné látky, jaké nemoci se s rostlinou dají léčit, které části se používají a jak se připravují k užití. **Informace k dokumentu**: PDF verze, 17 MB, barevné obrázky, v textu se dá vyhledávat přes Ctrl+F. **Odkaz**: https://uloz.to/file/Q0RpA68r446E/atlas-liecivych-rastlin-a-lesnych-plodov-1977-rar **Můj komentář**: v knize je popis i naprosto běžných rostlin, které rostou všude, ale vůbec netušíme, že mají léčivé účinky. Chtěl jsem se jen podívat na cibuli a na přesličku, ale začal jsem si prohlížet i obrázky a pročítat ostatní rostlinky...strávil jsem u toho už 30 minut a tak jsem si řekl, by to zajímalo i ostatní. V knize se popisuje i vliv komonice lékarské (_Melilotus officinalis_ (L.) Pallas) - ředí krev, takže dobrá pro lidi, co mají problémy po očkování se sraženinami krve. Myslím si, že každý si v knize najde, co potřebuje. Tímto navazuji na Yori, která tady v diskuzi dávala [odkaz](https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/1324/pou%C5%BEitie-lop-uacute-chu-na-diagnostiku-a-lie%C4%8Denie/1#post-10099) na použití lopuchu, což se mi moc líbilo. Jinak na knihu jsem narazil ve videu, kde o léčivých rostlinkách povídá Vladimír Vytásek.

Dušan

Upravené 13. 7. 2021 o 00:26

@DušanBe
už sa sťahuje.

S mojej manželky Dobrodejky sa pomaly stáva bylinkárka. Táto kniha ju určite poteší. smile


Ďakujem


@DušanBe už sa sťahuje. S mojej manželky Dobrodejky sa pomaly stáva bylinkárka. Táto kniha ju určite poteší. :) Ďakujem

tiez, ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF


tiez, ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF

ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF

Minimálne jeden záujemca by sa našiel


[quote="pid:24391, uid:197"]ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF[/quote] Minimálne jeden záujemca by sa našiel

Lekno, od teba si nič nestiahnem aj keby to voňalo po konvalinkách, aj tak to bude len nejaká navoňaná zdochlina!


Lekno, od teba si nič nestiahnem aj keby to voňalo po konvalinkách, aj tak to bude len nejaká navoňaná zdochlina!

Ja mám túto, ale 7me vydanie. Z knižnici za 0,30 centov. rok vydania 1981. Tiež je tam popis na čo je bylinka dobrá a aj recepty.
Na ulož.to je 2 vydanie.
Vzácne staré knihy, s novými neporovnateľné.


Ja si robím bylinkové čaje, obklady, mastičky, odvary, tinktúry. A ponúkam celej rodine.


https://uloz.to/file/U1huPUSK1/nase-rostliny-v-lekarstvi-pdf#!ZGAwMwR2ZwV5MwqwZ2AyZzR2MTZlMQSYH1IinHp5K242ZwNkZD==


Ja mám túto, ale 7me vydanie. Z knižnici za 0,30 centov. rok vydania 1981. Tiež je tam popis na čo je bylinka dobrá a aj recepty. Na ulož.to je 2 vydanie. Vzácne staré knihy, s novými neporovnateľné. Ja si robím bylinkové čaje, obklady, mastičky, odvary, tinktúry. A ponúkam celej rodine. https://uloz.to/file/U1huPUSK1/nase-rostliny-v-lekarstvi-pdf#!ZGAwMwR2ZwV5MwqwZ2AyZzR2MTZlMQSYH1IinHp5K242ZwNkZD==

tiez, ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF


Jestli mohu poprosit odkazy na nějaké ty historické.
Dnešní "věda" totiž objevuje to, co naši předci věděli.


[quote="pid:24391, uid:197"]tiez, ak mate niekto zaujem, mozem nazdielat vela herbarii (aj historickych) PDF[/quote] Jestli mohu poprosit odkazy na nějaké ty historické. Dnešní "věda" totiž objevuje to, co naši předci věděli.

dal som Vam tam asi vsetko co k tejto kategorii mam, preto taka velkost archivu: linka


dal som Vam tam asi vsetko co k tejto kategorii mam, preto taka velkost archivu: [linka](https://uloz.to/file/UDn1WXbuBnlA/herbar-zip)

Už ani nevím, kde jsem to stáhl: Receptář lidové medicíny východu (případně do popisu: recepty bylinakru z ruska)
Zkusím přidat odkaz na ulozto.
https://uloz.to/file/SayxpYR9S5Ha/recepty-bylinkaru-z-ruska-pdf#!ZGp4LmR2ZwSwBJAxBGt2ZTL4ATAwZTSVAIAVHTMLMRE4HGN5ZN==


Už ani nevím, kde jsem to stáhl: Receptář lidové medicíny východu (případně do popisu: recepty bylinakru z ruska) Zkusím přidat odkaz na ulozto. https://uloz.to/file/SayxpYR9S5Ha/recepty-bylinkaru-z-ruska-pdf#!ZGp4LmR2ZwSwBJAxBGt2ZTL4ATAwZTSVAIAVHTMLMRE4HGN5ZN==
960
9
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept