Zahraničná politika
Německo a Francie hodlají vyvolat schůzku s Ruskem

Financial Times: Německo a Francie vyzvaly k nové strategii EU pro užší spolupráci s Ruskem, která by navázala na diskuse s Moskvou po ženevském summitu amerického prezidenta Joea Bidena s Vladimirem Putinem.


Angela Merkelová chce, aby EU zvážila pozvání ruského prezidenta na summit s vedoucími představiteli EU, a že tuto iniciativu podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron.


Podle lidí obeznámených s jednáním velvyslanci zastupující Berlín a Paříž na středečním zasedání v Bruselu křivdili ostatním hlavním městům EU, když předložili nové návrhy týkající se vztahů s Kremlem.


Německo je toho názoru, že summit Biden-Putin představuje vzor pro oživení vztahů s Ruskem. Merkelová se s Putinem pravidelně setkává a počátkem tohoto týdne s ním hovořila telefonicky, ale zasazuje se o nalezení formátu, který by EU umožnil vystupovat vůči Rusku jednotně.


"Jakkoli se hádáme, musíme udržovat otevřené komunikační kanály, abychom mohli jasně vyjádřit své postoje a zájmy a pak hledat, zda lze najít nějaké řešení," řekla Merkelová před středečním setkáním s Blinkenem.


Vrcholné schůzky EU s Putinem byly pozastaveny od anexe Krymu Ruskem v roce 2014.


Navrhovaná nová vstřícnost vůči Moskvě pravděpodobně znepokojí některé členské země EU, jako jsou pobaltské státy a Polsko, které sousedí s Ruskem a chtějí vůči Kremlu zaujmout tvrdší postoj.


https://www.ft.com/content/03528026-8fa1-4910-ab26-41cd26404439


Financial Times: Německo a Francie vyzvaly k nové strategii EU pro užší spolupráci s Ruskem, která by navázala na diskuse s Moskvou po ženevském summitu amerického prezidenta Joea Bidena s Vladimirem Putinem.  Angela Merkelová chce, aby EU zvážila pozvání ruského prezidenta na summit s vedoucími představiteli EU, a že tuto iniciativu podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle lidí obeznámených s jednáním velvyslanci zastupující Berlín a Paříž na středečním zasedání v Bruselu křivdili ostatním hlavním městům EU, když předložili nové návrhy týkající se vztahů s Kremlem. Německo je toho názoru, že summit Biden-Putin představuje vzor pro oživení vztahů s Ruskem. Merkelová se s Putinem pravidelně setkává a počátkem tohoto týdne s ním hovořila telefonicky, ale zasazuje se o nalezení formátu, který by EU umožnil vystupovat vůči Rusku jednotně. "Jakkoli se hádáme, musíme udržovat otevřené komunikační kanály, abychom mohli jasně vyjádřit své postoje a zájmy a pak hledat, zda lze najít nějaké řešení," řekla Merkelová před středečním setkáním s Blinkenem. Vrcholné schůzky EU s Putinem byly pozastaveny od anexe Krymu Ruskem v roce 2014. Navrhovaná nová vstřícnost vůči Moskvě pravděpodobně znepokojí některé členské země EU, jako jsou pobaltské státy a Polsko, které sousedí s Ruskem a chtějí vůči Kremlu zaujmout tvrdší postoj. https://www.ft.com/content/03528026-8fa1-4910-ab26-41cd26404439

Merkelová naliehala, aby pozvala Putina na samit EÚ


Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala, aby pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina na summit EÚ, ktorý sa uskutoční 24. - 25. júna v Bruseli. Informuje o tom denník Financial Times.


Podľa denníka návrh nemeckej strany podporil francúzsky vodca Emmanuel Macron. Berlín a Paríž dúfali, že Európska únia bude pripravená spolupracovať s Moskvou v otázkach spoločného záujmu. Medzi nimi boli pomenované ochrana životného prostredia, boj proti medzinárodnému terorizmu, zdravotníctvo a vesmírne programy.


V Nemecku veria, že bilaterálne stretnutie medzi Vladimírom Putinom a jeho americkým kolegom Joe Bidenom môže prispieť k normalizácii vzťahov medzi ruskou stranou a západom. Merkelová poznamenala, že Európa by mala v spolupráci s Moskvou zmeniť smer, aby sa vzťahy postupne zlepšovali.


Merkelová 18. júna uviedla, že krajiny EÚ by mali pokračovať v dialógu s Ruskom podľa vzoru amerického prezidenta. Poznamenala, že dialóg s Moskvou je nevyhnutný z hľadiska bezpečnosti a stability Európy, preto bude pokračovať napriek všetkým ťažkostiam.


Stretnutie ruského a amerického prezidenta sa uskutočnilo 16. júna v Ženeve. Vedúci predstavitelia hovorili tri a pol hodiny.
https://lenta.ru/news/2021/06/23/eurus_meting/


Merkelová naliehala, aby pozvala Putina na samit EÚ Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala, aby pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina na summit EÚ, ktorý sa uskutoční 24. - 25. júna v Bruseli. Informuje o tom denník Financial Times. Podľa denníka návrh nemeckej strany podporil francúzsky vodca Emmanuel Macron. Berlín a Paríž dúfali, že Európska únia bude pripravená spolupracovať s Moskvou v otázkach spoločného záujmu. Medzi nimi boli pomenované ochrana životného prostredia, boj proti medzinárodnému terorizmu, zdravotníctvo a vesmírne programy. V Nemecku veria, že bilaterálne stretnutie medzi Vladimírom Putinom a jeho americkým kolegom Joe Bidenom môže prispieť k normalizácii vzťahov medzi ruskou stranou a západom. Merkelová poznamenala, že Európa by mala v spolupráci s Moskvou zmeniť smer, aby sa vzťahy postupne zlepšovali. Merkelová 18. júna uviedla, že krajiny EÚ by mali pokračovať v dialógu s Ruskom podľa vzoru amerického prezidenta. Poznamenala, že dialóg s Moskvou je nevyhnutný z hľadiska bezpečnosti a stability Európy, preto bude pokračovať napriek všetkým ťažkostiam. Stretnutie ruského a amerického prezidenta sa uskutočnilo 16. júna v Ženeve. Vedúci predstavitelia hovorili tri a pol hodiny. https://lenta.ru/news/2021/06/23/eurus_meting/

RF se už přeci vyjádřila , že EU pro ně není partner . Každý stát sám za sebe . Tak rychle , než vznikne fronta .


RF se už přeci vyjádřila , že EU pro ně není partner . Každý stát sám za sebe . Tak rychle , než vznikne fronta .

Běží strategická hra, kdo bude "zastupovat" starou Evropu jako celek .Jsou tu dva soupeři. Londýn s Washingtonem za zády (nová Atlantická charta) a kontinentální Evropa zastupovaná tandemem Berlín-Paříž . Putin je v mimořádně výhodné vyjednávací pozici a určitě ji náležitě využije. Johson je v defenzívě, protože před pár dny dostal mokrým hadrem po tlamě : schůzka možná, až malobritánie projeví účinnou lítost (Litviněnko, Skripalové).
Skoro bych si vsadil, že za novými atlantisty už stojí atlantické křídlo GP a za kontinentály euroasijské. Takže se hraje taková nějaká stínohra.


Běží strategická hra, kdo bude "zastupovat" starou Evropu jako celek .Jsou tu dva soupeři. Londýn s Washingtonem za zády (nová Atlantická charta) a kontinentální Evropa zastupovaná tandemem Berlín-Paříž . Putin je v mimořádně výhodné vyjednávací pozici a určitě ji náležitě využije. Johson je v defenzívě, protože před pár dny dostal mokrým hadrem po tlamě : schůzka možná, až malobritánie projeví účinnou lítost (Litviněnko, Skripalové). Skoro bych si vsadil, že za novými atlantisty už stojí atlantické křídlo GP a za kontinentály euroasijské. Takže se hraje taková nějaká stínohra.

A teď co, pánové a dámy ve vládě, Poslanecké sněmovně a Senátu PČR ? Kdo z vás udělá první "sebekritiku" a odstoupí ze své funkce ?!


A teď co, pánové a dámy ve vládě, Poslanecké sněmovně a Senátu PČR ? Kdo z vás udělá první "sebekritiku" a odstoupí ze své funkce ?!

https://svet.sme.sk/c/22689212/ukrajina-je-proti-obnoveniu-summitov-medzi-europo-a-ruskom.html?ref=terazbox_sme


 -)
Hlúpučké, úbohé nuly. Nemyslím len pripečených veľko-Ukrov, ale aj našich podpindosov.


https://svet.sme.sk/c/22689212/ukrajina-je-proti-obnoveniu-summitov-medzi-europo-a-ruskom.html?ref=terazbox_sme :-) Hlúpučké, úbohé nuly. Nemyslím len pripečených veľko-Ukrov, ale aj našich podpindosov.

Hlúpučké, úbohé nuly. Nemyslím len pripečených veľko-Ukrov, ale aj našich podpindosov.


potrebne pre buducnost sa s tymito nulami aj spolocensky vysporiadat inak nas to za 30-40 rokov caka opat


[quote="pid:21515, uid:394"]Hlúpučké, úbohé nuly. Nemyslím len pripečených veľko-Ukrov, ale aj našich podpindosov.[/quote] potrebne pre buducnost sa s tymito nulami aj spolocensky vysporiadat inak nas to za 30-40 rokov caka opat

Podle FT návrh vyvolává velké pobouření v Pobaltí, naopak Kreml krok vítá.


Litevský ministr zahraničních věcí označil francouzsko-německou iniciativu, jejímž cílem je prosadit uspořádání summitu mezi EU a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, za "nezodpovědnou" a za případ "historické krátkozrakosti", což je známkou hlubokých rozdílů v rámci bloku ohledně způsobu řešení zhoršujících se vztahů s Kremlem


Gabrielius Landsbergis hovořil pro Financial Times poté, co Berlín a Paříž překvapily své spojence v EU předložením nových návrhů, jak by blok mohl lépe spolupracovat s Moskvou.


Diplomaté uvedli, že německá kancléřka Angela Merkelová chtěla, aby EU zvážila pozvání Putina na summit s vedoucími představiteli EU, a že tuto iniciativu podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron.


Landsbergis uvedl, že obnovit jednání s Ruskem v době, kdy je Moskva "nejblíže totalitě Sovětského svazu, jakou za více než tři desetiletí zažila, je nezodpovědné".


Dodal: "Padnout do pasti jednou nebo dvakrát lze považovat za neštěstí, ale pokračovat v tom deset let po sobě vypadá jako historická krátkozrakost."


Mezitím Toomas Hendrik Ilves, bývalý estonský prezident, na Twitteru uvedl: "Je to pro nás velmi důležité: "Merkelová a Macron jsou buď bezradní, nebo se nepoučili z 80 let historie a národů, které Němci zradili."


Kreml uvedl, že návrh na summit Putina a EU vnímá "pozitivně" a sleduje, zda se 27 členů EU dohodne.


"Iniciativu hodnotíme pozitivně," řekl ve čtvrtek novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. "Prezident Putin je příznivcem obnovení mechanismu dialogu a kontaktů mezi Bruselem a Moskvou."


Podle FT návrh vyvolává velké pobouření v Pobaltí, naopak Kreml krok vítá. Litevský ministr zahraničních věcí označil francouzsko-německou iniciativu, jejímž cílem je prosadit uspořádání summitu mezi EU a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, za "nezodpovědnou" a za případ "historické krátkozrakosti", což je známkou hlubokých rozdílů v rámci bloku ohledně způsobu řešení zhoršujících se vztahů s Kremlem Gabrielius Landsbergis hovořil pro Financial Times poté, co Berlín a Paříž překvapily své spojence v EU předložením nových návrhů, jak by blok mohl lépe spolupracovat s Moskvou. Diplomaté uvedli, že německá kancléřka Angela Merkelová chtěla, aby EU zvážila pozvání Putina na summit s vedoucími představiteli EU, a že tuto iniciativu podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Landsbergis uvedl, že obnovit jednání s Ruskem v době, kdy je Moskva "nejblíže totalitě Sovětského svazu, jakou za více než tři desetiletí zažila, je nezodpovědné". Dodal: "Padnout do pasti jednou nebo dvakrát lze považovat za neštěstí, ale pokračovat v tom deset let po sobě vypadá jako historická krátkozrakost." Mezitím Toomas Hendrik Ilves, bývalý estonský prezident, na Twitteru uvedl: "Je to pro nás velmi důležité: "Merkelová a Macron jsou buď bezradní, nebo se nepoučili z 80 let historie a národů, které Němci zradili." Kreml uvedl, že návrh na summit Putina a EU vnímá "pozitivně" a sleduje, zda se 27 členů EU dohodne. "Iniciativu hodnotíme pozitivně," řekl ve čtvrtek novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. "Prezident Putin je příznivcem obnovení mechanismu dialogu a kontaktů mezi Bruselem a Moskvou."
Upravené 24. 6. 2021 o 15:12

Hitlerčíci a náckovia sa vo vzťahu k Rusku nezaprú. Najmä z Pobaltia a Polska. No a u nás po ich vzore, to isté.
Problém je v tom, že v EU nehrajú žiadnu rolu a na ich úbohé pindanie bude Nemecko a Francúzko kašlať.


Hitlerčíci a náckovia sa vo vzťahu k Rusku nezaprú. Najmä z Pobaltia a Polska. No a u nás po ich vzore, to isté. Problém je v tom, že v EU nehrajú žiadnu rolu a na ich úbohé pindanie bude Nemecko a Francúzko kašlať.

A proč by se s tebou Babiši Rusko teď mluvilo ? Omluvíš se snad Rusku, vrátíš sochu a pamětní desku maršála Koněva na původní místa, přijmeš zpět všechny vyhoštěné diplomaty RF, nahradíš všechny škody, které jste svým neuváženým jednáním způsobili, zadáš jim dostavbu JE Dukovany a Temelín, vyzbrojíš jejich zbraněmi českou armádu, apod. ?!


A proč by se s tebou Babiši Rusko teď mluvilo ? Omluvíš se snad Rusku, vrátíš sochu a pamětní desku maršála Koněva na původní místa, přijmeš zpět všechny vyhoštěné diplomaty RF, nahradíš všechny škody, které jste svým neuváženým jednáním způsobili, zadáš jim dostavbu JE Dukovany a Temelín, vyzbrojíš jejich zbraněmi českou armádu, apod. ?!

Kreml uvedl, že návrh na summit Putina a EU vnímá "pozitivně" a sleduje, zda se 27 členů EU dohodne.


"Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se neshodli na uspořádání vrcholné schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Novinářům to při odchodu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Návrh Německa a Francie po tříhodinovém nočním jednání summitu v Bruselu odmítly některé země, které chtějí, aby Moskva před rozhovory na nejvyšší úrovni začala plnit některé unijní požadavky."
https://echo24.cz/a/SvgGJ/lidri-eu-se-neshodli-zda-jednat-s-putinem-nenastala-na-to-chvile-rekl-babis


Tak to se nám ti lídři Evropské hezky "dohodli", žádný summit EU s Ruskem zřejmě v dohledné době nebude. Německo, Francie a ti "šikovnější" se s ním na spolupráci dohodnou zřejmě sami. Ostatní, co věří, že "Moskva bude před rozhovory na nejvyšší úrovni plnit některé unijní požadavky" si počkají "na lepší časy"...


[quote="pid:21519, uid:307"]Kreml uvedl, že návrh na summit Putina a EU vnímá "pozitivně" a sleduje, zda se 27 členů EU dohodne.[/quote] "Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se neshodli na uspořádání vrcholné schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Novinářům to při odchodu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Návrh Německa a Francie po tříhodinovém nočním jednání summitu v Bruselu odmítly některé země, které chtějí, aby Moskva před rozhovory na nejvyšší úrovni začala plnit některé unijní požadavky." https://echo24.cz/a/SvgGJ/lidri-eu-se-neshodli-zda-jednat-s-putinem-nenastala-na-to-chvile-rekl-babis Tak to se nám ti lídři Evropské hezky "dohodli", žádný summit EU s Ruskem zřejmě v dohledné době nebude. Německo, Francie a ti "šikovnější" se s ním na spolupráci dohodnou zřejmě sami. Ostatní, co věří, že "Moskva bude před rozhovory na nejvyšší úrovni plnit některé unijní požadavky" si počkají "na lepší časy"...
Upravené 25. 6. 2021 o 14:53

a ti "šikovnější" se s ním na spolupráci dohodnou zřejmě sami


To už se predikovalo dříve, už si nevybavuji kde přesně, ale na více místech, že se s Ruskem budou dohadovat jednotlivé státy samostatně. Nadnárodní struktury jsou plné podpindosů a jejich slouhů (kterým je celek ukradený, to neřeší - jen to svoje), to je způsob jak je obejít a zbavit zdrojů.


Bude to kdo dřív přijde, ten dříve mele. Vzhledem k stavu naší elity nebudeme asi mezi prvními. Přesto to nevidím tragicky, Čechy a Slovensko mají své místo Evropě a po "čistkách" nějaké možnosti vykrystalizují (ohledně spolupráce s Ruskem).


[quote="pid:21707, uid:270"]a ti "šikovnější" se s ním na spolupráci dohodnou zřejmě sami[/quote] To už se predikovalo dříve, už si nevybavuji kde přesně, ale na více místech, že se s Ruskem budou dohadovat jednotlivé státy samostatně. Nadnárodní struktury jsou plné podpindosů a jejich slouhů (kterým je celek ukradený, to neřeší - jen to svoje), to je způsob jak je obejít a zbavit zdrojů. Bude to kdo dřív přijde, ten dříve mele. Vzhledem k stavu naší elity nebudeme asi mezi prvními. Přesto to nevidím tragicky, Čechy a Slovensko mají své místo Evropě a po "čistkách" nějaké možnosti vykrystalizují (ohledně spolupráce s Ruskem).
Upravené 25. 6. 2021 o 15:09

tak ono to vyhovuje aj Rusom, Lavrov povedal, ze sa nebudu dohadovat s EU ale s jednotlivymi statmi....ma to taku tu pridanu hodnotu, ze v pripade rozpadu EU, zmluvy s jednotlivymi statmi platia dalej


tak ono to vyhovuje aj Rusom, Lavrov povedal, ze sa nebudu dohadovat s EU ale s jednotlivymi statmi....ma to taku tu pridanu hodnotu, ze v pripade rozpadu EU, zmluvy s jednotlivymi statmi platia dalej

je to i diplomaticky nejčistší způsob mezivládních jednání, protože EÚ při vší své snaze o povýšení své mezinárodněprávní subjektivity prostě nepostoupila. je to jednoduché - pokud budou existovat národní státy, je Brusel z hlediska zastupování totéž jako Biden a jeho kompetence zastupovat 50 samostatných států USA. Iluze.


je to i diplomaticky nejčistší způsob mezivládních jednání, protože EÚ při vší své snaze o povýšení své mezinárodněprávní subjektivity prostě nepostoupila. je to jednoduché - pokud budou existovat národní státy, je Brusel z hlediska zastupování totéž jako Biden a jeho kompetence zastupovat 50 samostatných států USA. Iluze.
1.6k
14
9
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept